sadmire wrote:[
Sestra od tvoje mame se moze odreci u ime tebe tokom ostavinskog postupka, ali njena djeca imaju pravo na zalbu jer i njihova suglasnost treba, jer su blizi nasljednici svojoj mami nego ti. (nema poreznih troskova)
Bilo bi dobro da nam pojasnis ovo!?
Kad je mama ziva, a ostavinska nije iza supruga, djeca nemaju nista sa nasljedstvom i mama samostalno odlucuje da li ce se odreci svog nasljednog dijela u korist nekog drugog nasljednika ili ne, odnosno nije joj potrebna saglasnost djece.
Primjer:
Djed i baba (roditelji) imaju 7.000m2 zemlje I imaju 3 djece, od to troje 1 nema ni zene ni djece, 2 ima zenu i dvoje djece, broj 3 nema muza i ima jedno djete.
Ostavinka rasprava iza babe i djeda.
7.000m2 se dijeli na 3 djece.
Sada 1 ima 2333,3m2 tako isto 2 i 3.
Broj 1 se moze ako hoce da svoj udio nekome od brace i sestara bez problema jer nema nasljednika iza sebe, a kad bi umro bili bi npr. roditelji prvi nasljednici, pa ako oni nisu zivi, onda baba i djed njegov, pa tek onda braca i sestre a ako ne i oni onda njihova djeca.
Broj 2 djeli svoje sa zenom u slucaju razvoda a ostavinskog postupka sa zenom i djecom (u nekim dzavama svi dobiju jednako a u nekim zena polovicu te udio kroz dijeljene u drugoj polovici)
Broj 3 nasljedjuje i samo u slicaju ostavinskog postupka djete nasljedjuje.
Broj 2 i 3 se nemogu odreci u korist nekoga treceg ako nemaju suglasnot od djece, jer su oni direktni nasljednici pripdnim postupkom.
Sa drugim rijecima ako moj otac nasljedi nesto on na raspravi se nemoze odreci u ime XY, jer ja imam pravo nasljedstva poslje njega i ocekujem jednog dana.
Mi smo u porodici imali slican slucaj gdje su djeca igrala ulogu ali nije bilo vecih komplikacija. Naravno u brojnim ostavinskim postupcima kad se smrtni listovi vade i navode nasljednici pa imas slucaja gdje unucad mogu nasljediti imovimu od oceve tetke ako nije otac vise ziv, a njegova tetka nije imala potomaka i muza, a oceva mati/otac isto nisu zivi (tj. od te tetke sestra ili brat) pa recio drugi brat od te sestre pokrene ostavinski a nenavede unucad jer ne zna ili zna a nece da kaze pa unucad skontaju godinu ili dvi poslje i pokrenu ponovu raspravu pa im sve se mora vratiti i ono sto je prodano.
Nasljedestvo nije niko zasluzio nego to kako kome padne i najbliznje asocijacije su svadja i otimanje

Ko ima daljnja pitanja nek pise na PP.