Stomak i salo

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
cat lover

#76 Re: STOMAK I SALO

Post by cat lover »

samo da potvrdim svoje riječi :D
Image
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#77 Re: STOMAK I SALO

Post by ladyblue18 »

Nije tacno da je smedji secer bijeli, smedji secer je zaista smedj ali i poskup, drugo je sto nas narod misli da su smedji kristalici i smedji secer a ustvari je to samo bijeli obojeni secer.
cls

#78 Re: STOMAK I SALO

Post by cls »

cat lover wrote:samo da potvrdim svoje riječi :D
Image
samo da dodam :D hormon rasta sa jos dosta dodatak za ishrenu :D :D
cat lover

#79 Re: STOMAK I SALO

Post by cat lover »

cls wrote:
Image
crni sa dodatkom sjemenki bundeve, ćurekota, lana, suncokreta... :D
cls

#80 Re: STOMAK I SALO

Post by cls »

ladyblue18 wrote:Nije tacno da je smedji secer bijeli, smedji secer je zaista smedj ali i poskup, drugo je sto nas narod misli da su smedji kristalici i smedji secer a ustvari je to samo bijeli obojeni secer.
Ladyblue to znas ti, ja i jos mali broj ljudi, e sada skontaj koliko ih kupi obojine bijeli secer po vecoj cijeni da bi sebi umirili savjesti da unose zdraviji secer :D
alica.k

#81 Re: STOMAK I SALO

Post by alica.k »

ladyblue18 wrote:Nije tacno da je smedji secer bijeli, smedji secer je zaista smedj ali i poskup, drugo je sto nas narod misli da su smedji kristalici i smedji secer a ustvari je to samo bijeli obojeni secer.
to je zato sto nekad stvarno i jeste. nasi proizvodjaci znaju samo obojiti bijeli secer.

u svakom slucaju, nutritivna vrijednost secera i jednog i drugog je u pet deka...mislim da 100g bijelog ima samo 10 kalorija vise (a sve dolaze od UH) nego 100g smedjeg secera.

ali zato je smedji secer bogat razno raznim vitaminima (B kompleksa) i drugim stvarima. u procesu rafiniranja secer gubi sve B vitamine osim riboflavina (b2)
Last edited by alica.k on 15/04/2011 13:14, edited 1 time in total.
cls

#82 Re: STOMAK I SALO

Post by cls »

cat lover wrote:
cls wrote:
Image
crni sa dodatkom sjemenki bundeve, ćurekota, lana, suncokreta... :D
ah pa ti onda mislis na ovo :D
Bloo
Globalna šefica

#83 Re: STOMAK I SALO

Post by Bloo »

I bijeli i smeđi jednostavni su šećeri s visokim glikemijskim indeksom, tj. brzo povisuju razinu šećera u krvi, a u prehrani su najpoželjnije namirnice s nižim glikemijskim indeksom koje postupno povisuju šećer u krvi i tako ga održavaju uravnoteženijim. Mnogo su zdraviji zaslađivači od žitarica, poput rižina i ječmenog slada, te agavin sirup. No bilo koji zaslađivač treba koristiti u maloj količini
energetska vrijednost bijelog i smeđeg šećera približno ista. Stotinu grama bijelog šećera sadrži 387 kcal, a smeđeg 377 kcal.
vriježena je pretpostavka da je smeđi šećer, zbog sadržaja minerala i vitamina, nutritivno potpunija namirnica od rafiniranoga bijelog šećera. Smeđi šećer uistinu sadrži te sastojke, ali u toliko malim udjelima da te količine nemaju nikakva značenja u dnevnom unosu vitamina i minerala. Smeđi šećer ipak ima bolji okus od bijelog zato što sadrži karamelizirani sirup koji ima okus slada. Prema energetskoj vrijednosti i sastavu ugljikohidrata, bijeli i smeđi šećer se ne razlikuju. Također, grožđani i voćni šećer nisu ništa zdraviji od uobičajena bijelog kristalnog šećera.
Hasharijast

#84 Re: STOMAK I SALO

Post by Hasharijast »

Skidanje stomaka ovisi 70% od zdrave ishrane a 30% od vježbe.

Uglavnom, treba izbjegavati namjernice sa visokim glikemijskim indeksom, tj one koje kao energija brzo ulaze u krv tj. treba paziti na zdravu ishranu i broj unesenih kalorija.

Zdrava ishrana znaci:

Bez prženog,
bez gaziranih i bilo kakvih umjetnih napitaka,
bez masnog,
bez industrijskog šecera,
bez procesiranog mesa (cevapi, pljeske, kobasice)
izbjegavati crveno meso (dosta je masnije od bijelog)
izbjegavati punomasne mlijecne proizvode
izbjegavati tjesteninu od bijelog brasna
Izbjegavati pivu :)

dosta voca i povrca (bez banana)
jesti složene ugljikohidrate (crni integralni hljeb),
nemasno mijeko i lagane nemasne sireve (a ne one zdrave sa 30% masti),
dosta kuhanog na lešo (po mogučnosti bijelo meso) sa dosta povrca
jesti jaja ali samo bjelanjak ali ne i žumanjak itd.

Ovo sto sam napisao je provjereno i za 2 mjeseca sam skinuo 10 kg sa (113 na 103) ali sam za 6 dana vratio 2 kile jer nisam pazio. Zaista, potrebna je disciplina ali ce covjek puno bolje osjeca i nema one strasne umore i gubitak energije i budjenja ujutro kao da si cijlu noc kopao. Ovo sam postigao bez nekog posebnog vjezbanja. Prije sam se intenzivno bavio sportom (kosarka) i mogu vam reci da je zaista za skidanje stomaka najbitnija zdrava i umjerena prehrana. Bez zdrave prehrane mozes svaki dan trcati do Bjelasnice, stomak i salo ce ostati na svom mjestu. Znaci: 70% prehrana, 30% vjezbanje.

Ko ima android ili iPhone, moze koristiti odlicnu aplikaciju Calorific koja izvanredno pomaze u disciplinovanju i pracenju zdrave prehrane.

Nadam se da sam barem malo pomogao sa ovim ličnim iskustvima.
alica.k

#85 Re: STOMAK I SALO

Post by alica.k »

ko nema iphone ili android, nek skine fitday :D savrsen programcic koji ti sve zivo moze sracunati.
Bloo
Globalna šefica

#86 Re: STOMAK I SALO

Post by Bloo »

moze li neko jesti umjesto mene :D?

ja cu umrijet bez kole :cry:
cls

#87 Re: STOMAK I SALO

Post by cls »

sve se slazem osim banan :D tu nikako
Banane sadrze 3 prirodna secera: saharozu, fruktozu i glukozu kombiniranu s vlaknima. Brzo podizu energiju, a istrazivanja su potvrdila da 2 banan na daju dovoljno energije za 90 min high treninga, a da ne govorim za sve bonuse koje daju nasem zdravlju
cls

#88 Re: STOMAK I SALO

Post by cls »

alica.k wrote:ko nema iphone ili android, nek skine fitday :D savrsen programcic koji ti sve zivo moze sracunati.
ne moras ga ni skidati, ja ga online korsitim :D vec par godina, doduse redovno i u rokovnike upisjujem sta sam jeo :D
Da dodam nije to na kratke staze vec wey of life, promjenite vase navike prehranbene, nista na kraktak period :)
cls

#89 Re: STOMAK I SALO

Post by cls »

Bloo wrote:moze li neko jesti umjesto mene :D?

1 kola oko 15 kasika secera :D pa ti sada skontaj
alica.k

#90 Re: STOMAK I SALO

Post by alica.k »

Bloo wrote:moze li neko jesti umjesto mene :D?

neces!
i ja sam to mislila. ja sam stvarno ovisnik bila, tim vise sto apsolutno nisam unosila kofein u organizam osim kroz kolu.

al nije se lako skinut s nje. par puta sam probavala...i to je bio epic fail u najmanju ruku. zato sto sam svaki put samo napravila REZ. onda me danima glava boli, jednom sam se i razbolila :S.
zadnji put sam postepeno pila manje kole, dok nisam dosla do jedne case dnevno. i onda sam i to prestala. to je jedini nacin da se odviknes.
a dobra zamjena je: drzati flasiranu vodu u frizideru, i zalediti kocke leda isto. i uvjek imati limun (ili limuntos, ili vitamin c u prahu) u kuci. i onda naspes u casu ledene vode, stavis 2 kocke leda i nakapas par kapi limunovog soka (ili ovo dvoje, svejedno je). razlika je samo u tom sto od ovog neces ozedniti za pet minuta ponovo.

je, cls je u pravu, ima fitday.com, al ja to volim imat na lapatopa ak nemam pristup internetu da svejedno se mogu igrat :D
Last edited by alica.k on 15/04/2011 13:26, edited 1 time in total.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#91 Re: STOMAK I SALO

Post by ladyblue18 »

Vala moze se jesti i crveno meso a i banane dok god su u umjerenim kolicinama.
alica.k

#92 Re: STOMAK I SALO

Post by alica.k »

ladyblue18 wrote:Vala moze se jesti i crveno meso a i banane dok god su u umjerenim kolicinama.
jap, ja kad kupujem crveno meso trazim sa najmanje masnoce. al ono je tesko meni za zeludac i ne volim ga. jedino ramstek :D

i jos nesto, kroz ovo svoje mjenjanje ishrane sam zavolila stvari koje su mi prije bile gross. nemasni sir, pavlaku, puretinu...
grasak! koji nekim cudom mogu pojesti a da se ne ispovracam.

inace voce i povrce ne jedem jer ih odma ispovracam (od rodjenja, nije to nikakvo tersanje), ne podnosi mi ih zeludac. izuzetak su grah, krompir, spinat i evo sad grasak. i sparoge njam, al ne znam jel to povrce?
a od voca mogu samo sjemenke one da jedem, ne znam ni jel to uopste spada u voce. i hurme.
Last edited by alica.k on 15/04/2011 13:34, edited 2 times in total.
Filter

#93 Re: STOMAK I SALO

Post by Filter »

svi furaju zdrav zivot a crkava se vise nego prije.
uskoro ce biti nemojte :dance: , nemojte pusiti, piti, janjetina, cevapi ... pih...
Bloo
Globalna šefica

#94 Re: STOMAK I SALO

Post by Bloo »

Filter wrote:svi furaju zdrav zivot a crkava se vise nego prije.
uskoro ce biti nemojte :dance: , nemojte pusiti, piti, janjetina, cevapi ... pih...

nemojte :dance: :shock: :shock: :shock: :cry: :cry:

a proteiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii?
bez_ideje

#95 Re: STOMAK I SALO

Post by bez_ideje »

Banane-ne dirajte mi banane i pivu :twisted: :twisted:
@alica..ma skontala sam odmah da nije meni upuceno
Sto se secera tice,ja sam prosla pravu ovisnicku krizu prilikom "skidanja"......zivota mi,zakljucala samu sebe u sobu i buljila u plafon :roll: :roll: :roll: TO je bio onaj najgori period kad mu bas nisam smjela prici......sad tu i tamo,pojedem nesto slatko,al nemam potrebu !
Sto se stevije tice,planiramo je saditi ..prvo da vidimo kako reaguje u uslovima hercegovake klime :)
fidoremilienko

#96 Re: STOMAK I SALO

Post by fidoremilienko »

Ma daaaaaaaaaaaj, konkretno, muškarac bez stomaka je kao mercedes bez znaka! :D
alica.k

#97 Re: STOMAK I SALO

Post by alica.k »

kad budete proizvodili, javite :D
Bloo
Globalna šefica

#98 Re: STOMAK I SALO

Post by Bloo »

fidoremilienko wrote:Ma daaaaaaaaaaaj, konkretno, muškarac bez stomaka je kao mercedes bez znaka! :D
:thumbup:
cls

#99 Re: STOMAK I SALO

Post by cls »

alica.k wrote:
ladyblue18 wrote:Vala moze se jesti i crveno meso a i banane dok god su u umjerenim kolicinama.
jap, ja kad kupujem crveno meso trazim sa najmanje masnoce. al ono je tesko meni za zeludac i ne volim ga. jedino ramstek :D

i jos nesto, kroz ovo svoje mjenjanje ishrane sam zavolila stvari koje su mi prije bile gross. nemasni sir, pavlaku, puretinu...
grasak! koji nekim cudom mogu pojesti a da se ne ispovracam.

inace voce i povrce ne jedem jer ih odma ispovracam (od rodjenja, nije to nikakvo tersanje), ne podnosi mi ih zeludac. izuzetak su grah, krompir, spinat i evo sad grasak. i sparoge njam, al ne znam jel to povrce?
a od voca mogu samo sjemenke one da jedem, ne znam ni jel to uopste spada u povrce. i hurme.
gdje da ti puretina bude gross mmmm min 2 puta sedmicno mi je na repertoaru, a evo vam preporuka meni jedna od najukusnijih maldih sireva :D http://www.exquisa-international.de/Pro ... Cheese.php natural ovog prvog nisam vidjao kod nas :D ukusan i 200g mi je taman za jedan obrok :) 194kalorija,26g proteina.
bez_ideje

#100 Re: STOMAK I SALO

Post by bez_ideje »

Filter wrote:svi furaju zdrav zivot a crkava se vise nego prije.
prije ti je u cevapu bilo govedo sa proplanka iznad grada,a sad ti je nesto sto podsjeca na govedo nakon 10 godina dubokog zamrzavanja,prekooceanskog puta i ko zna kakvih stabilizatora....

@fidore-biti muskarac mladji od 30 godina sa stomakom,nije po bontonu :mrgreen:
Post Reply