Mayanski Kalendar

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Amidza Efendija

#76 Re: Mayanski Kalendar

Post by Amidza Efendija »

aqua wrote:pitam se sta moderatori,administratori rade???
Pa ti si covjece stvarno uzurpirao temu. Odvadi malo s tim prepisivanjem, sumnjam da iko cita.
Posalji link, ako mislis da ce koga zanimati, i daj komentar.

Ili bi mozda vise volio da se svi ufatimo prepisivacine desetina i stotina stranica koje nikad niko nece citati.
aqua

#77 Re: Mayanski Kalendar

Post by aqua »

Amidza Efendija wrote:
Pa ti si covjece stvarno uzurpirao temu. Odvadi malo s tim prepisivanjem, sumnjam da iko cita.

Ili bi mozda vise volio da se svi ufatimo prepisivacine desetina i stotina stranica koje nikad niko nece citati.
naveo da je iz knjige carla johana callemana..et citas ti i jos njih hiljadu
Amidza Efendija

#78 Re: Mayanski Kalendar

aqua wrote:
Amidza Efendija wrote:

naveo da je iz knjige carla johana callemana..et citas ti i jos njih hiljadu
Et ja ne citam, ja sam odmah preskocio, tako zestoko da sam odletion odmah na sljedecu stranu. :)
aqua

#79 Re: Mayanski Kalendar

Post by aqua »

onda sve 5..ako imas sta na temu dodaj,ako ne onda samo skaci :thumbup:
Amidza Efendija

#80 Re: Mayanski Kalendar

aqua wrote:onda sve 5..ako imas sta na temu dodaj,ako ne onda samo skaci :thumbup:
Samo sam ponudio besplatan savjet: budes li prepisivao stranice i stranice knjiga ovdje, garant ce ti otici tema u nepovrat.
aqua

#81 Re: Mayanski Kalendar

Post by aqua »

Klasično odbrojavanje, koje Maje rabe 2.500 godina, u skladu je s
većim ciklusima. No, tijekom
vremena, manje su skupine Maja, iz raznih razloga, izgubile
klasično odbrojavanje i zamijenili ga novim. (Odbrojavanje tzolkina
koje Maje još upotrebljavaju zove se brojanje 584 283).
Pomutnju također stvaraju izmišljeni tzolkini, primjerice Dreamspell,
koji su rasprostranjeni na internetu. Dreamspell je izmišljen
prije deset godina i Maje ga nikada nisu koristile. Njegova ključna
karakteristika je prestupni dan, 29. veljače iz gregorijanskog kalendara,
koji nema energiju tzolkina. Dan kojim ne vlada dnevni znak
(kao da je stvaranje zastalo) bio bi nezamisliv Majama. Budući da
Dreamspell preskače dane i nema stabilnu vezu sa sustavom Devet
podzemnih svjetova i Trinaest neba Velikog ciklusa, nije vjeran
odraz evolucije svijesti koju opisujemo u ovoj knjizi.
Tzolkin se obično opisuje kao središte stvaranja. Možda je zato Majama
bio toliko važan. Njegovo mijenjanje izazvalo bi pomutnju i
dovelo do materijalističkog poimanja vremena. U najmanju ruku,
uporaba netočnog tzolkina spriječila bi određivanje prave energije
tzolkina na dan vašeg rođenja i usklađivanje s tijekom stvaranja.
aqua

#82 Re: Mayanski Kalendar

Post by aqua »

Amidza Efendija wrote:
aqua wrote:onda sve 5..ako imas sta na temu dodaj,ako ne onda samo skaci :thumbup:
Samo sam ponudio besplatan savjet: budes li prepisivao stranice i stranice knjiga ovdje, garant ce ti otici tema u nepovrat.
kakav je tek savjet koji kosta :? ..sala.
neznam zasto te smeta,izvlacim ono bitnije za one koji nisu ni malo upoznati sa tom starom civilizacijom. po pogledima vidim da ljude zanima mada se ne ukljucuju. btw,tema nije moja nego ixmaye
Amidza Efendija

#83 Re: Mayanski Kalendar

aqua wrote:... btw,tema nije moja nego ixmaye
Utoliko gore. Moze liciti na highjacking.

Bojim se da ti je posao Sizifov. Knjiga ima ko blata, sto na internetu sto u bibliotekama, i ne treba ih svaki cas prepisivati na forumima. Ako bas hoces, daj link i vlastiti komentar, ako ti je stalo do diskusije.

Ne mogu ja raspravljati s piscima kniga koje ti citiras, jer sumnjam da oni prate ovu temu.
aqua

#84 Re: Mayanski Kalendar

Post by aqua »

Amidza Efendija wrote:

Bojim se da ti je posao Sizifov. Knjiga ima ko blata, sto na internetu sto u bibliotekama, i ne treba ih svaki cas prepisivati na forumima. Ako bas hoces, daj link i vlastiti komentar, ako ti je stalo do diskusije.

Ne mogu ja raspravljati s piscima kniga koje ti citiras, jer sumnjam da oni prate ovu temu.
bilo bi mi drago da mi kazes gdje mogu nabaviti te knjige(a da nisu na engleskom)
jako ih je malo..i na netu i u knjizarama. ... highjacking???
Amidza Efendija

#85 Re: Mayanski Kalendar

aqua wrote:
Amidza Efendija wrote:

bilo bi mi drago da mi kazes gdje mogu nabaviti te knjige(a da nisu na engleskom)
jako ih je malo..i na netu i u knjizarama. ... highjacking???
Imas naseg vlastitog "naucnika" Svemirka Osmanagica. Napisao 18 knjiga o alternativnoj istoriji, medju njima i o Mayama. Sve veca nebuloza do nebuloze. Napisao covjek sveminarski rad na temu, i odma ga strpalo u doktore na FPN, sto po babu, sto po stricevima.

highjacking (moze i hijacking)= otmica, kradja, uzurpacija.
Ixmaya otvorila temu, a ti je uzurpirao citatima iz biblioteke.
aqua

#86 Re: Mayanski Kalendar

Post by aqua »

Imas naseg vlastitog "naucnika" Svemirka Osmanagica. Napisao 18 knjiga o alternativnoj istoriji, medju njima i o Mayama. Sve veca nebuloza do nebuloze. Napisao covjek sveminarski rad na temu, i odma ga strpalo u doktore na FPN, sto po babu, sto po stricevima.

Ixmaya otvorila temu, a ti je uzurpirao citatima iz biblioteke.[/quote]

nabroja ti masu knjiga o majama na netu knjizarama..i na kraju samo semir osmanagic.
al et bar si malo wikipediu guglo pa naso objasnjenje za hijacking :thumbup:
ti pises gluposti i ovdje i na ostalim temama pa te niko ne proziva uzurpatorom..smisli nesto konkretno vezano za temu pa valjaj brate do mile volje. al ocito di god si doso zaluto si,pozz i lutaj dalje
aqua

#87 Re: Mayanski Kalendar

Post by aqua »

uzgred..vec smo imali ovakav slucaj spamanja pa molim moderatore da par ovih zadnjih postova brisu ili prebace negdje u rasprave
Amidza Efendija

#88 Re: Mayanski Kalendar

aqua wrote:
aqua wrote:Imas naseg vlastitog "naucnika" Svemirka Osmanagica. Napisao 18 knjiga o alternativnoj istoriji, medju njima i o Mayama. Sve veca nebuloza do nebuloze. Napisao covjek sveminarski rad na temu, i odma ga strpalo u doktore na FPN, sto po babu, sto po stricevima.

Ixmaya otvorila temu, a ti je uzurpirao citatima iz biblioteke.

nabroja ti masu knjiga o majama na netu knjizarama..i na kraju samo semir osmanagic.
al et bar si malo wikipediu guglo pa naso objasnjenje za hijacking :thumbup:
ti pises gluposti i ovdje i na ostalim temama pa te niko ne proziva uzurpatorom..smisli nesto konkretno vezano za temu pa valjaj brate do mile volje. al ocito di god si doso zaluto si,pozz i lutaj dalje
Pobrkao si. Ti treba da postavis linkove, a ne ja. Ti si copy/paste stranice i stranice knjiga i time uzurpirao temu.
Hvala ti na lijepim zeljama, ali majke mi tesko te je razumjeti. Bar da znas citirati post, lakse bi te bilo citati.

Gore pominjes spamanje. Moras shvatiti da si ti bio taj koji je spamao temu sa desetinama prepisanih stranica iz nekih knjiga.
aqua

#89 Re: Mayanski Kalendar

Post by aqua »

hajde onda da se drzimo teme i majanskog kalendara..
semir je radio doktorsku disertaciju na temu predkolumbovskih civilizacija!
misljenja o njemu su podjeljena al jednu tako temeljito razlozenu disertaciju o Mayama ti nazivas nebuloza na nebulozi!
navedi mi jednu pa da pokusamo raspraviti o tome.
Amidza Efendija

#90 Re: Mayanski Kalendar

aqua wrote:hajde onda da se drzimo teme i majanskog kalendara..
semir je radio doktorsku disertaciju na temu predkolumbovskih civilizacija!
misljenja o njemu su podjeljena al jednu tako temeljito razlozenu disertaciju o Mayama ti nazivas nebuloza na nebulozi!
navedi mi jednu pa da pokusamo raspraviti o tome.
Vidim da si upucen. Mora da si procitao sva njegova djela, ili barem neka.
Ja jesam neka, stavrno sam zelio da citam vise, kako bih se sto je moguce vise upoznao s njegovim multidisciplinarnim pristupom, ali me je zdrav razum ubijedio da je citanje Svemirka Osmanagica jedno vrlo tesko, tesko gubljenje vremena i novca, pa sam se okrenuo drugim stvarima.

Sta si ti procitao? Ako smo citali isto, mozda i mozemo ponesto prodiskutovati.

Sto se tice "temeljito razlozene disertacije o Mayama", zar ti se ne cini cudnim sto je tezu branio na FPN u Sarajevu, pred Hidajetom Repovcem, babinom mu jaranu i pajdasu u dizajnu velike podvale o visockim piramidama, a ne, recimo, negdje u Juznoj ili Sjevernoj Americi (Svemirko je tada zivio u Teksasu, SAD), gdje pravi strucnjaci znaju o cemu govore? (Sad kad bolje razmislim, uopste nije cudno ;) .) Hidajet Repovac nema ama bas nikive pozadine da bude mentor na doktorskoj disertaciji o Mayama.
NIN

#91 Re: Mayanski Kalendar

Post by NIN »

Amidza Efendija wrote:

Vas dva primirite malo! Ako niste sigurni sta je tema onda se vratite na prvi post otvaraca teme.

:wink:
Ixmaya

#92 Re: Mayanski Kalendar

Post by Ixmaya »

Mislim da su riječi suvišne a kako vidim mnogima i neshvaljive pa evo još jedan video :thumbup:
http://www.youtube.com/watch?v=YhTjrQSfWCs
Ixmaya

#93 Re: Mayanski Kalendar

Post by Ixmaya »

2012 nije kraj svijeta.Mnogi ljudi dramatiziraju oko tumačenja Maya i ,njihovog predviđanja... stvarnosti..
Maye su predvidile kraj ciklusa moći, a početak ciklusa etike u 2012.
Ljudi se počinju razvijati psihički. To se može vidjeti u odbacivanju autoriteta i poštovanja..
Pogledajte oko sebe i vidjet ćete da smo u posljednjih nekoliko godina izgubili povjerenje u političare, vjerske ustanove, liječnike, nastavnike i policiju.
http://www.youtube.com/watch?v=j1RRPlyGTPg&NR=1
aqua

#95 Re: Mayanski Kalendar

Post by aqua »

Ubrzanje koje osjecamo i zasto majanski kalendar zavrsava 21.12.2012:

Na stelama pronadjenim u rusevinama gradova otkriveni su i desifrirani zapisi koji predstavljaju pocetak oed prije 16,400 milijardi godina. Danasnja nauka je vrlo blizu toga da je svemir nastao tada.
Po Majama postoji 9 podzemnih svjetova (piramide su gradjene sa 9 stepenica),svaka stepenica predstavlja odredjen napredak i nivo svijesti i podjeljena je na 13 Neba(7 dana i 6 noci).
U prvom podzemnom svijet 1 dan je trajao 820 milijuna godina,drugom podzemnom svijetu 41 milijun godina..itd.
U galaktickom podzemnom svijetu iz kojeg smo izasli u februaru,dan je trajao 360 dana (prije toga u 7 podzemnom svijetu dan je trajao 19,7 godina).
Sada se nalazimo u univerzalnom podzemnom svijetu,9 stepenica(nivo svijesti) koji zavrsava 28.10.2011 god.
Dan u ovom podzemnom svijetu traje 20 dana.
Pojednostavljeno znaci,danas nam treba 20 dana da usvojimo znanje za koje nam je nekada trebalo 360 dana ili 19,7 godina.
Nakon 28.10.2011 ja se nadam da cemo usvojiti jedno kolektivno znanje,gdje cemo sve vise povezivati lijevu i desnu stranu mozga(intuicija i racionalnost),i da cemo kreirati svi zajedno jedan bolji svijet po mjeri svima.
Datum 21.12.2012 je i rijedak astronomski fenomen koji ce se ponoviti tek za 26000 godina kada je sunce i zemlja poravnati sa centrom nase galaksije. Maje su to vjerovatno znale dok im kalendar dugog brojanja zavrsava na taj dan.
cartman

#96 Re: Mayanski Kalendar

Post by cartman »

evo jedna prelijepa slikica koja slikovito predstavlja baktune :D

http://www.deviantart.com/download/1019 ... roIV20.jpg
aqua

#97 Re: Mayanski Kalendar

Post by aqua »

cartman wrote:evo jedna prelijepa slikica koja slikovito predstavlja baktune :D

http://www.deviantart.com/download/1019 ... roIV20.jpg
:thumbup: :thumbup:
cartman

#98 Re: Mayanski Kalendar

Post by cartman »

steta sto je nema u vecim dimenzijama :(
Ixmaya

#100 Re: Mayanski Kalendar

Post by Ixmaya »

Neophodno je govoriti o dvije stvari.Jedna je Mayanski kalendar i datum koji nam uskoro dolazi,a druga je o svijetu i gospodarskoj situaciji,o stvarnju novca i njgovoj prirodi...najbolji način za to je da se vratimo u prošlost..na Mayanski kalendar..Kao što već svi znate 2012 god.predstavlja kraj Mayanskog kalendara,ali osobno mislim da u svijetu postoje mnoge zablude o Mayanskom kalendaru.Neke od tih zabluda,kao što su izjave da će tog dana doći do kraja svijeta,dovode do toga da se danas u svakodnevnom životu sve više manipulira ljudima..Vratite li se drevnim izvorima Maya vidjet ćete da oni nikada nisu govorili da svijetu dolazi kraj..bar ne onakav kakav je nama predstavljen..
Već o tome da će na taj datum ljudi konačno doći do nekih novih spoznaja,do spoznaja koje će zapravo roditi novi svijet,koji će se u potpunosti razlikovati od ovog sada..Bit će to svijet u kome će vladati mir,jednakost među ljudima,u kome ima nekog smisla i pripadnosti duhovnom svijetu kojim smo stvoreni a koji je nažalost dosta zanemaren..
Ako mislite da čovječanstvo zaista nije na tom putu,zapitajte se zašto počinjemo mijenjati planetu,žašto počinjemo transformirati našu svijest???Tek sada???
Kada je u pitanju svjetska ekonomija postoje tri predviđanja,
-da će globalni finansijski kolaps početi kada počne 5 noć(vladavina Tezcatlipoca-The Lord of Darkness) tj.19.11.2007 godine
-dominaciji Zapada nad cijelim svijetom doći će kraj kao dijelu ovog procesa
-apstraktivnim vrijednostima kao što su računala,papirnati novac itd će doći također kraj,što će u jednu ruku biti dramatično,jer će sve te stvari doći u jednom potpuno novom kontekstu..
Taj novi svijet svoj život neće zasnivati na apstraktnim idejama,jer će se temeljiti na nečemu što je zaista potreba živih ljudi.
Kako bi ste shvatili funkcionisanje Mayanskog kalendara,prije svega morate shvatiti da su naš um,snaga i kreativnost pokretači svega.
Ako pogledate gospodarsku povijest svijeta uočit ćete koliko je zaista nevjerovatna..
1991 godine pojavom telekoma,interneta,cijeli ovaj novi svijet informacijske tehnologije nastao je kao motiv gospodarskog rasta,te daje jasnu sliku o tome kako su zapravo kosmičke energije izmjenične te donose val različitih pokreta i zmjenjuju se sa recesijom i depresijom.
Također mogu reči da je veoma tačna i tvrdnja što se tiče globalnog zatopljenja..
A vi bi ste trebali razmisliti o puno toga što se dešava oko nas..i shvatiti da se zaista ništa ne dešava bez razloga...Jer razlozi za sve zaista postoje... :dance:
Last edited by Ixmaya on 22/04/2011 22:02, edited 1 time in total.
Post Reply