cvjece13 wrote:Ono što moraš znati je da je za resorpciju željeza iz crijeva u krv potreban vitamin C. Najbolje je jesti crveno meso i jesti voće i povće bogato vitaminom C. Što se tiče povrća za koje se priča da je bogato željezom (poput špinata), to je tačno, međutim vrlo malo željeza iz biljne hrane naš organizam može uzeti. To je iz razloga što u našem probavnom sistemu nemamo enzim koji razgrađuje celulozu, pa špinat prođe kroz nas i izbacimo ga u skoro nesvarenom obliku.
Ako voliš mandarine i suho meso, ovo je idealno doba godina za podizanje željeza u krvi.
Kako popraviti zeljezo u krvi???
Moderator: anex
-
Curiica
#76 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
- Partizzanka
#77 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
KUPINE
KUPINE
I samo KUPINE!
u bilo kojem obliku
najbolje svjeze po jedno 200gr dnevno
moze i sok od kupina (domaci, ne onaj zasecereni)
one imaju i vitamin c i zeljezo u sebi
moze se napraviti i vino od kupina
i to kada se prokuha vino sa ne znam kojim omjerom kupina (kg sigurno)
i da se to pije
KUPINE
I samo KUPINE!
u bilo kojem obliku
najbolje svjeze po jedno 200gr dnevno
moze i sok od kupina (domaci, ne onaj zasecereni)
one imaju i vitamin c i zeljezo u sebi
moze se napraviti i vino od kupina
i to kada se prokuha vino sa ne znam kojim omjerom kupina (kg sigurno)
i da se to pije
-
minnie_mouse
#78 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
Prije sam imala problema sa zeljezom - ispod 3, sada je preko 17. Tako nisko zeljezo ne mozes popraviti samo hranom. Ako ces moj savjet, ovo mi je preporucila apotekarka, uradi sljedece:
Kupi 3 kutije Tothema ampula -
1 kutija - 3 puta na dan (dorucak, rucak, vecera) - ja sam je razblazivala u pola case soka (najbolje tj. najmanje se osjeci u Swity Multivitamin soku) i na slamcicu popijes da ne bi imala dodir sa zubima, da ne bi dobili tamnu boju.
2 kutija - 2 puta na dan (dorucak, vecera) - isto pijes razblazenu u soku
3 kutija - 1 na dan / ili posto ces svakako vise biti sita toga, mozes 1 u 2 dana tako sam ja na kraju pila.
Nadam se da ce pomoci
Kupi 3 kutije Tothema ampula -
1 kutija - 3 puta na dan (dorucak, rucak, vecera) - ja sam je razblazivala u pola case soka (najbolje tj. najmanje se osjeci u Swity Multivitamin soku) i na slamcicu popijes da ne bi imala dodir sa zubima, da ne bi dobili tamnu boju.
2 kutija - 2 puta na dan (dorucak, vecera) - isto pijes razblazenu u soku
3 kutija - 1 na dan / ili posto ces svakako vise biti sita toga, mozes 1 u 2 dana tako sam ja na kraju pila.
Nadam se da ce pomoci
kinderlada wrote:Od kad znam za sebe zeljezo mi je na minimumu, najveci broj je bio 6, a vrlo cesto sam na 3. Dakle totalno sam bez zeljeza![]()
Ono sto mi doktori propisu su naravno kojekakve tablete zeljeza, te sirupi, te tabletice za capiti, te ovo te ono, medjutim to mi je tako problem da pijem jer ionako imam problema za opstpacijom (zatvor), a ove tablete samo povecavaju taj problem i tad nastaje horor prica. Ko ima to, zna o cemu pricam.
Eh sad postoji li neki nacin da unosom tih tableta za zeljezo ne dolazi do jos veceg problema sa zatvorom?
I postoje li neke alternative osim tableta?
Dakle ukratko kako popraviti zeljezo u krvi a da probava i ti problemi se dodatno ne pogorsaju??
Hvala za savjete kojih ce biti, nadam se
-
nikimostar
#79 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
Meni iskreno nista nije pomoglo,samo inekcije,a i to samo trenutno,jer sam ih morala primiti prije carskog reza,ali mi je dr rekla da kod nekih ljudi jednostavno nista ne pomaze 
- cvjece13
#80 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
Ta doktorica je baš neki stručnjak vidim. Nema tu "nekim ljudima jednostavno ništa ne pomaže", ako im ništa ne pomaže to ima svoj razlog i treba ga tražiti, a ne miriti se s tim.
-
kemalba
#81 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
Upravo tako...Toto wrote:crnog posebnomadFlava wrote:ko god ima problema sa zeljezom u krvi, preporuceno i pomaze moze se reci instantno u par dana,, a to je domaci sok od grozda
- limunada25
#82 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
Meni povecano zeljezo 32 nadam se da nije nista lose 
-
Daduli99
#84 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
Ummm, vocni koktel (pekmez, smokve, badem, kikiriki, med) em je fino em zdravo, jedna kasicica ujutro prije jela.
Sok od cvekle, mrkve i jabuke sa kasicicom meda.
Caj od koprive sa kasicicom pekmeza.
Grozdje, pileca djigerica, grah, mohune, grasak, spinat...
Sok od cvekle, mrkve i jabuke sa kasicicom meda.
Caj od koprive sa kasicicom pekmeza.
Grozdje, pileca djigerica, grah, mohune, grasak, spinat...
- Female_Sa
#85 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
Ja sam zeljezo podigla uz pomoc Hipp-ovog sirupa za trudnice, mislim da dvije male bocice kostaju oko 10-ak KM, imas uDM-u kupiti. To i danas koristim i zeljezo mi je sad 15, naravno da u ishrani imam voce i povrce (narocito cveklu i spinat) koje kad jedem kombinujem sa vitaminom C (obicno napravim limunadu). Cula sam da je za malokrvnost posebno dobro suho meso (zarebnica). To jedem tokom zime.
-
Almica80
#86 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
Ja već duže vrijeme tragam za načinom kako da popravim željezo, pa tako i dođoh do vas:-).U trudnoći sam baš nadeverala s tim.Inače, porodično imamo taj problem.Haman nasljedno:-(
Moja sestra je nakon poroda koji je protekao uredno i štaviše lahko, ostala još pet dana u bolnici kako bi nadoknadila izgubljenu krv i popravila krvnu sliku i to transfuzijom.Još uvijek je u jako lošem stanju bez obzira što koristi raznorazne preparate za poboljšanje krvne slike.Željezo je jako teško nadoknaditi i hrana obogaćena istim nije dovoljna.
Jedino što joj je pomoglo u zadnje vrijeme su nekakvi pripravci od meda koje je nabavila kod jednog pčelara iz SA.Kaže da se nakon konzumiranja tih preparata osjeća puno bolje.
Ne znam tačno nazive ali znam da su osnovni sastojci med, borova smola i polen.
Ako želiš mogu provjeriti, pa ti javiti na pp.
Nadam se da će biti bolje!
Pozdrav.
Moja sestra je nakon poroda koji je protekao uredno i štaviše lahko, ostala još pet dana u bolnici kako bi nadoknadila izgubljenu krv i popravila krvnu sliku i to transfuzijom.Još uvijek je u jako lošem stanju bez obzira što koristi raznorazne preparate za poboljšanje krvne slike.Željezo je jako teško nadoknaditi i hrana obogaćena istim nije dovoljna.
Jedino što joj je pomoglo u zadnje vrijeme su nekakvi pripravci od meda koje je nabavila kod jednog pčelara iz SA.Kaže da se nakon konzumiranja tih preparata osjeća puno bolje.
Pozdrav.
- madFlava
#87 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
madFlava wrote:madFlava wrote:ko god ima problema sa zeljezom u krvi, preporuceno i pomaze moze se reci instantno u par dana,, a to je domaci sok od crnog grozda
-
Safir
#88 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
Probleme sa željezom je imala moja supruga. Prije dosta godina koristila je proizvod GNLD-a Formula IV i tako riješila u potpunosti taj problem.Almica80 wrote:Ja već duže vrijeme tragam za načinom kako da popravim željezo, pa tako i dođoh do vas:-).U trudnoći sam baš nadeverala s tim.Inače, porodično imamo taj problem.Haman nasljedno:-(
Pozdrav.
http://www.gnld.com/store/Product.aspx? ... TR=allInfo
Ovaj proizvod je u želatinastim kapsulama a ima idealan omjer svih vitamina i minerala. Koristi se samo jedna kapsula dnevno a preporučena je i u vrijeme trudnoče!!
Sve informacije na mail
[email protected]
-
The Realist
#89 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
Moja supruga je popravila željezo sa heferolom, koji je pila zajedno sa vitaminom C.Almica80 wrote:Ja već duže vrijeme tragam za načinom kako da popravim željezo, pa tako i dođoh do vas:-).U trudnoći sam baš nadeverala s tim.Inače, porodično imamo taj problem.Haman nasljedno:-(
Pozdrav.
Inače, njoj skoro nijedan preparat nije sjeo, ali ovaj je bio podnošljiv.
Većina tih preparata će sama po sebi pomoći, ali mnogi ne podnose iste i onda nema efekta, jer uglavnom povrate, ili imaju mučninu, pa ubrzaju probavu.
Također, kao što neko napisa, treba ga uzimati sa vitaminom C.
Isto, jako bitno, treba izbjegavati konzumiranje kalcija (mliječni proizvodi, kalcij kao preparat....) u periodu kada se uzima željezo (bilo preko tableta, ili preko nekih namirnica), jer isti se veže za željezo i onemogućava njegovu resorpciju. I naravno, ne mislim da nikako ne uzimati ove proizvode, nego treba sa tim sačekati nekoliko sati nakon uzimanja željeza.
Jako je bitno ovo sa pravilnim kombinacijama, jer u protivnom čovjek sam onemogući da se željezo resorbuje.
- crni_86
#90 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
Ako nekome treba cijedjeni prirodni sok od cvekle (bez secera, konzervansa i ostalih dodataka) neka se javi na PP
- shmizlica
#91 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
probaj pored ovog povrća/voća (špinat, cvekla, borovnica isl.) grickati orašasto voće- lješnjake, bademe.....jedna doktorica predložila mojoj komšinici i pravo joj pomoglo
-
pastei
#92 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
Da citiram jedan recept. Namjeravam ga probati, zato sad ne znam prenijeti svoje iskustvo.
ubere se nekih 80tak vrhova zare, treba da imaju neka 3-4 listica. to se izreze, stavi se u veliku teglu ili nesto slicno, iscijede se 2-3 limuna i uspe 2,5 litra vode. to treba da stoji 2-3 dana na hladnom mjestu. onda se procijedi i popije se za 7 dana. koliko se sjecam mi to drzimo u frizideru. pije se tri puta na dan malo vise od soljice. ujutru na taste, ostalo bolje pred obrok.
- Krizzia
#93 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
Ferro sanol duodental kapsule, provjereno.
Sent from my HTC Desire HD A9191 using Tapatalk 2
Sent from my HTC Desire HD A9191 using Tapatalk 2
-
Lounge Act
#94 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:29, edited 1 time in total.
- Eluveitie
#95 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
Cvekla i špinat.
(ovo samo da se pritefterim ovdje
)
(ovo samo da se pritefterim ovdje
- sarajevo_84
#96 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
IRANSKA HURMA (ima u Bademu). 
- Libyano
#97 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
Recept za brzo podizanje količine željeza u krvi:
Ubrati 80 vrhova koprive, samljeti zajedno sa 7 kom limuna (oko 1kg), dosuti 2 litra vode i ostaviti da prenoci.
Rasporediti na 7 porcija i svaki dan po jednu porciju popiti (7 dana).
Ubrati 80 vrhova koprive, samljeti zajedno sa 7 kom limuna (oko 1kg), dosuti 2 litra vode i ostaviti da prenoci.
Rasporediti na 7 porcija i svaki dan po jednu porciju popiti (7 dana).
-
Amy82
#98 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
Meni je pomogao heferol i toteme kad mi je baš bilo nisko (4), a poslije sam povremeno pila sirup Floradix (biljke i voće)
U Bademu kupi samljeveno sjeme žare i pomiješaj s medom, pojedeš kašiku kad god možeš
Čaj od žare
U Bademu kupi samljeveno sjeme žare i pomiješaj s medom, pojedeš kašiku kad god možeš
Čaj od žare
- 4zr4
#99 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
Cesto na sajmovima ima da se kupi vec pomjesano (zara i med). Ja sam to koristila, ali nisam vidjela bas neki ucinak. To valjda treba stalno, a ja nisam istrajna u svojim naumima.Amy82 wrote:Meni je pomogao heferol i toteme kad mi je baš bilo nisko (4), a poslije sam povremeno pila sirup Floradix (biljke i voće)
U Bademu kupi samljeveno sjeme žare i pomiješaj s medom, pojedeš kašiku kad god možeš![]()
Čaj od žare
- ho oponopono
#100 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???
...joj kod mene željezo bilo 4 ali one odvratne Tot’hema ampule me spasiše!