Ahmmed wrote:Ova Josipovićeva izjava, ma koliko njen efekat nije značajan po BiH(jerbo smo se nagledali i naslušali svega i svačega u zadnje dvije decenije-i opstali, ma kolika cijena opstanka bila ),i zbog koje se ne treba plaho sekirati, problematična je iz više razloga:
- Gospodin Josipović, očito, uopće ne razumije kontekst dešavanja u sjevernoj Africi,konkretno uzroke i razloge libijske pobune
- Gospodin Josipović bi trebao pojasniti šta su to prave vrijednosti? Da li je islamska civilizacija nekompatibilna sa , uvjetno rečeno, evropskom? Da li evropska civilizacija isključuje islam iz svoga habitusa, iako bosanskohercegovački muslimani pripadaju autohtonom evropskom narodu? Da li, napose, gospodin Josipović one koji baštine elemente islamske kulture i civilizacije,smatra manje vrijednim? svjestan da karikiram, da li to znači da nepismena baba iz Ružića kraj Gruda, samom činjenicom da pripada kršćanskom povijenom krugu, baštini prave vrijednosti ( iako su joj,možda, braća i otac, operirali po Jasenovcu), za razliku od,recimo,muslimana intelektualca iz Sarajeva, koji živi islamskim načinom života,čiji su principi isti za sve muslimane, od Mašrika do Magreba?
- Gospodin Josipović bi vrlo ozbiljno trebao poraditi na autentičnosti svojih izjava i gesta, jer konstatno svjedočimo njegovim naknadnim pojašnjenjima i opravdanjima sopstvenih izjava i postupaka - Sjetimo se njegove naknadne pameti, nakon govora u Parlamentu BiH, kada je danima desnom dijelu javnosti u Hrvatskoj pojašnjavao kako se u Sarajevu nije nikome ispričavao.
Posljednji intervju pun je nedorečenosti, nedosljednosti, mogućnosti različitog iščitavanja.
Uz razumijevanje postojanja nečega što se zove " van konteksta", ne mogu da dokučim zbog čega ovakva vrsta priče upravo sada. Želim da vjerujem da je gospodin Josipović dovoljno ozbiljan pretendent za političara ( jer političar još uvijek nije), e da bi ova vrsta priče imala veze sa Adezeovima.
Moja očekivanja idu u sljedećem pravcu:
- Da gospodin Josipović ozbiljn o porazmisli o svojim savjetnicima za vanjsku politiku
- Da mostarske liske, na samo njima specifičan šeretski način, pojasne potencijanim inozemnim turistima koji bi ljetovali u Hrvatskoj,da bijela Al Kaida samo čeka kad će se napuniti hrvatske plaže pa da krene u strašenje oskudno odjevenih evropskih hanuma :mrgreen:i da se povežu sa bingovim burazom i libijskim pobunjenicima, te osmisle reklamnu kampanju " Dogodine u Zaprešiću "
A odgovor je vrlo jednostavan- Josipović je ništa drugo nego li obični neiživljeni fino vaspitati štreberčić sa ljigavim kvazi evropskim kulturnim manirima. U hrpi raznih primitivaca i sumnjivih likova u trci za predsjednika Hrvatske, Josipović je onako uglađen, rječit i pristojan kakav jeste izgledao kao najbolje rješenje, no u suštini to je osoba bez karatkera, bez iskustva i što je najvažnija bez muda. Tako da me ova izjave od jedne takve ljige uopšte ne čudi.
Šta na ovo imaju reći dežurni liberali koji su svršavali na Josipovićevu pojavu?
Za shodno mi dođe sad citirati legendarnu Krležinu izjavu: "Sačuvaj me Bože srpskog junaštva i hrvatke kulture".
Rečenica koja savršeno pristaje pojavama kakav je i Josipovć.