Golf V vs Opel Astra

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Golf vs Astra

Golf
20
54%
Astra
17
46%

Total votes: 37

dugi

Post by dugi »

RPM wrote:
dugi wrote:Rekao sam da koriste duzu platformu za 13 cm nego sedan, ali produzenu platformu od vecte sedan. sto znaci da je platforma ista samo produzena, to nije nista novo. isti ovjes, isti motori i mjenjaci, pa cak im je i unutrasnjost ista. Vidim da se ne mozemo sloziti, ali ja ostajem pri svom stavu da su to tehnicki ista auta.
Isto kao sto su:
-vw golf
-vw bora
-vw beetle
-seat leon
-seat toledo
-skoda octavia
-audi A3
-audiTT
u biti tehnicki skoro ista auta, i vjerovao ili ne voze na istoj platformi.
malo je pregrubo reci "tehnicki isti", naime radi se o GRUPNOJ TEHNOLOGIJI izrade masinskih elemenata i sklopova, sve u cilju upotrebe sto manjeg broja razlicitih strojeva za obradu kao i pristroja. Poenta je formirati grupni/korijenski model iz koga se dalje izvodi paleta sljedbenih elemenata. Konacan rezultat je smanjenje ukupne cijene kostanja na pragu fabrike. Velik je tu prostor za varijaciju od golfa do audija, od same kvalitet upotrijebljenog celika i ostalih materijala pa na dalje.
Lijepo si ovo objasnio i u pravu si 100% zato sam ja i rekao skoro ista, a ne ista :-D
Mada politika proizvodnje vise modela na istoj platformi pridonosi smanjenju troskova( sto je ostavstina Ferdinanda Piecha), to isto tako ima odredjene rizike a to su eventualni problemi koji mogu da zadese cijelu paletu modela umjesto samo jednog.
Ja mislim da nema razlike izmedju platformi audija 3 i golfa jer je audi 3 fakticki bio pokusni kunic prije predstavljanja golfa IV, a mislim da je i sa zadnjim serijama bilo isto, izasao prvo novi a3 pa onda golf V. Bas kao sto su fabia i ibiza bili pokusni kunici za vw polo.
Zvuci cudno i mozda smijesno da je audi pokusni kunic golfu, ali je tako. Za koncern VW je bolje da naprave eventualnu gresku sa bilo kojim modelom osim sa golfom.
Astra_TwinPort

Post by Astra_TwinPort »

To je bar lako odluciti....zna se

Opel ASTRA !
FUAD

Post by FUAD »

meni se astra vise svidja kao auto ali bi radije uzeo golfa
jer niko nekupuje auto za citav zivot a na astri izgubis za 1 god citavo bogatstvo dok kod golfa to nije slucaj.
astra jeste extra ali ni golf nije za baciti i robusniji je od astre...
sve je to individulno.
nineac

Post by nineac »

Moj prijatelj koji prodaje Golfa III 97 godište sa 37.000 km pređenih hoće astru. E došli mi kod frajera u salon polovnih auta i ima pra astri koje su već rezervisane. Pitamo mi njega možel zamjena za golfa uz doplatu njemu naravno. Kaže on može golf za sve osim za astru, pošto se ona trenutno najbolje prodaje od svih polovnih auta.
To ja mislim govori koliko je kvalitetna.
By the way astra 2.0 dti 2000 godište uvezena na strane table košta 5.700 € dok passat 2.5 tdi istog godišta košta 6.700€. Ko je zainteresovan bujrum, ali to govori koliko je passat kvalitetan oops, nekvalitetan!
Stitch__

Post by Stitch__ »

jes da je tema astra al cu ja malo skrenut

ova nova vectra je, osim mozda forda scorpio, najruznije auto u posljednjih 10 godina.

zao mi je nineac :P da ti je tata kupio golfa umjesto vectre (stara vectra fino izgleda doduse) isto bi pricao al sa druge strane 8-)
whow

Post by whow »

nineac wrote:Moj prijatelj koji prodaje Golfa III 97 godište sa 37.000 km pređenih hoće astru. E došli mi kod frajera u salon polovnih auta i ima pra astri koje su već rezervisane. Pitamo mi njega možel zamjena za golfa uz doplatu njemu naravno. Kaže on može golf za sve osim za astru, pošto se ona trenutno najbolje prodaje od svih polovnih auta.
To ja mislim govori koliko je kvalitetna.
By the way astra 2.0 dti 2000 godište uvezena na strane table košta 5.700 € dok passat 2.5 tdi istog godišta košta 6.700€. Ko je zainteresovan bujrum, ali to govori koliko je passat kvalitetan oops, nekvalitetan!
Ninec ti si bar pametan covjek i trebao si reci tom svom prijatelju da ici u salon automobila i traziti bilo kakvu zamjenu ( uz nadoplatu ) nije nimalo inteligentan potez. Ti da si otisao sa Astrom i trazio zamjenu za Golfa vjerovatno bih dobio isti odgovor . Zasto ? - pa trgovcu nije cilj da tebi pomogne zamjeniti auto vec da ostvari profit. Uz to trgovac mora platiti
(utajiti ) porez , prodavaca , cistacicu , potplatiti inspekcije ,raznorazne dazbine i sve to utice na cijenu. Ovo ti stvarno govorim iz iskustva jer sam prodao i zamjenio podosta auto . Ja takoder imam prijatelja koji voli auto samo moj prijateh ih voli jer mu donose zaradu na preprodaji. Nego reci ti tom svom prijatelju da 1.0) proda Golfa privatno 2.0) doda pare koje je namjenio za nadoplatu 3.0) kupi Astru takoder privatno.
Jedina situacije kada bih mu ja preporucio da zamjeni auto kod trgovca ja ako mu je auto totalna "krama" te se nemoze ili ne smije prodati privatno jer ce musterija da te trazi za nozem ili pistoljem , u tom slucaju ga mozes "utaliti" trgovcu.
Ninec i sam znas da Auta iz kompact segmenta bolje drze cijenu nego auta iz sljedece klase Pasat , Vectra i ostali jer trziste je pokazalo da auta iz srednje klase ( Pasat , Vectra) se bolje prodaju kao nova te je stoga je gubitak vrijednosti na preprodaji istih drastican. Novi pasat je recimo skuplji od Bore sa istom opremom za nekih E 5. 000 . Cetri godine stara Bora se prodaje za isto ili vise para nego njen vrsnjak Pasat zbog vecih troskovia odrzavanja , vece potrosnje, manje potraznja na trzistu, i sl. Znaci nemozes porediti kruske i jabuke.

P.S.
Hvala ti za ono "Bosanac ostaje Bosanac gdje god da zivi" jer ja sam ono sto jesam i toga se ne stidim , iako tehnicki imam Kanadski pasos ja se osjecam bosancem a pomalo i hercegovcem .
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Ovo malo odudara od teme, ali kazu da su dvije najtanje knjige na svijetu - knjiga italijanskih junackih pjesama i knjiga sportskih uspjeha VW. Zna li uopste neko neki sportski uspjeh VW? Sve firme s ponosom isticu svoje sportske uspjehe jer je to dio njihove istorije, vizije buducnosti, tehnickog razvoja. Sad sam se sjetio: sa specijalno tri godine razvijanim Touaregom osvojili su trece mjesto ove godine na Dakaru. Mos' misliti. Treci na Dakaru, pobijedio ih skoro serijski Micubisi Pahero. :lol: :lol: :lol:
Reno izadje i kaze: imamo 100 pobjeda u F1, Micubisi ima cetiri titule svjetskog prvaka u reliju i bog te pita koliko pobjeda na Dakaru, Pezo isto tako, BMW nema gdje nije pobjedjivao, Mercedes isto, ali VW ima cetiri titule Fadila Kadica u prvenstvu BiH. :lol: :lol: :lol:
nineac

Post by nineac »

E hvala whow na tako iscrpnom obavještenju, nisam imao pojma koliko su cjene auta ovdje. Nek si mi ti to rekao koji živiš u kanadi:) Ti sereš kako treba biti i sad nama pametuješ eto ako auta iz komakt razreda bolje drže cijenu. Hajd ti fino tehnički ostavi taj pasoš i dođi ovdje živjet i radi taj isti posao koji radiš u kanadi ovdje, pa da vidimo kako razmišljaš!
I ti sad meni našao pametovat o nečemu što je vrlo logično, samo jarane ovdje malo veze logika ima, zato kažem bosanac ostaje bosanac gdje god da ode.
Inače, taj golf može u zamjenu za ostala auta na koja s etu prodaju kao što su alfa 156, passat TDi sa 110 ks, laguna, al eto nemože za astru, nju samo za keš prodaje jer je trenutno najtraženije auto. Niko nije kriv što je kvalitetnija od golfa IV. Ah da golf ima kvalitetnijiu prekidač za sva 4 žmigavca, ali je zato promjena remena u servisu 500 km!
Stitch nevaljaj gluposti, inace vozam staru vectru.
nineac

Post by nineac »

I šta je sad to problem što je atsra traženija od golfa? 99% vozača golfa nikad u životu nije imala drugo auto osim golfa i eventulano prije njega zastavu 101 (tu i ti stitch izgleda spadaš). Da bar ti vozači jednom u životu kupe nošto drugo pa da kažu: eto kupio sam Ford Focus i džaba je moj Golf II je bolji. Ne, uradi 4 generalke na svom autu i opet pretiče kolonu od 30 auta jer eto on vozi golfa. I sad ja kažem da je astra traženija od golfa i neko mi dođe i pametuje kako eto to je zato što je passat ovoliko, a ona ovoliko i šta ja znemo koje sve gluposti. Fino idi na auto pijacu i vidi kolika je ponuda astre a kolika golfa IV i nema dalje priče. Što ih trgovci toliko uvoze, zato što fino izgledaju? Valjda zato što se prodaju dobro!
A to za Vw i sport. Pa pitaj stitcha i whow-a što je to tako, vjerovatno će ti whow reći da je to zato što se svi takmiče u jednoj klasi, a samo VW u drugoj gdje su troškovi veći ili manji itd. :lol:
Stitch__

Post by Stitch__ »

koji si ti idiot :D

jesi majke mi :D

placal te ko iz opela!? okomio se na mene ko da sam mu familiju je*o a ne reko da je nasljednjik njegovog bibija ruzan.

lizes im dupe da to nije normalno. nova vectra je ruzno auto. i sta god ti reko tako ce i ostati.

hajd sad priznaj, gdje ti tata radi? :D
nineac

Post by nineac »

Ti si stvarno stich budala. Vjerovatno imaš 15 godina i neko te nekada provozao u nekom finom autiću i sad si ko fol kompetentan da raspravljaš. Vidiš, ako te interesuje ja radim od 11 godine.
To jel vectra ružna ili nije je tvoja stvar, ja znam da ima 10 puta ljepših auta od nje, ali nije ni ružna vala, ali može biti tebi lično grob od auta, to je tvoja stvar, znači tvoj ukus. ja tebi ovdje govorim o činjenicama a ti djete pričaš koje je auto ljepše.
Ne budali!
whow

Post by whow »

Ninec ostaje Ninec :-)
stidljiv

Post by stidljiv »

Stitch__ wrote:koji si ti idiot :D

jesi majke mi :D

placal te ko iz opela!? okomio se na mene ko da sam mu familiju je*o a ne reko da je nasljednjik njegovog bibija ruzan.

lizes im dupe da to nije normalno. nova vectra je ruzno auto. i sta god ti reko tako ce i ostati.

hajd sad priznaj, gdje ti tata radi? :D
Cuj ruzna nova Vectra...ti stvarno ne znas sta pricas... :roll:
pips

Post by pips »

Kad bih ja zivio u bosni vozio bih golfa :D
Astra_TwinPort

Post by Astra_TwinPort »

NiNEAC, SVAKA CAST!

Pusti se ovih bh. freakova... kojima je SVETINJA usrani golf, pod uslovom da je diesel.

Reci ti meni tvoje misljenje za ovu novu Astru, 1.6 TwinPort, posto sam je kupio prije 2 mjeseca, a eto nisam imao prilike ni test voznju "odraditi"...
Jedno vrijeme sam kontao uzeti 5-icu...al' reko NECU, samo zato sto ga pola grada i 90% papaka voza...
pips

Post by pips »

Astra_TwinPort wrote: Pusti se ovih bh. freakova... kojima je SVETINJA usrani golf, pod uslovom da je diesel.
Jarane nemoj tako ostro, pusti ljude da voze sta hoce.
Izbor auta je osobna stvar i svako to radi prema licnim kriterijima, neko voli malo neko veliko neko da malo trosi neko da se pokaze, brzo, sporo, jeftini dijelovi, sportsko, da ne izgubi puno za 5godina, dizel, benzinac...........
hiljadu ljudi hiljadu cudi. Kad bi svi isto razmisljali postojao bi samo jedan proizvodjac i jedan model. Evo na primjer tvoja astra ima zapreminu motora 1,6l a motor moga auta ima puno vise samo sa jedne strane (:arrow: V) sto samo potvrdjuje gorenavedenu teoriju
nineac

Post by nineac »

Ma pips svako vozi ono što hoće. Ali problem je što kod nas 95% vozača golfa nikad nije imalo drugo neko auto i oni se nađu kompetentni da govore kako je golf najbolji. Evo samo treba uporediti koliko košta održavanje Golfa IV i astre G diesela? Astra ima lanac a golf zupčasti remen koji je užasno osjetljiv! Tu ti je ušteda svakih 60.000 oko 400 km ako mjenjaš u servisu. Onda onaj famozni luft messe koji je skoro redovan kvar na njima, pa još nadodaj na to mogućnost krađe golfa itd. Onda je logično da je polovna astra traženija, samo što se ljudi nemogu s tim pomiriti da ima od golfa nešto bolje. Eto realno mislim da GolIV stavarno ima bolje materijale i bolje leži na cesti, ali je astra za naše uslove dosta robusnija i po pitanju motora i trapa.
Da li je nova astra bolja od Gola V to će se vidjeti za 5-6 godina a ne sad. To jel neko auto ubrzava za 11 ili 12 sekundi nema veze s tim koliko je kvalitetno. Po meni je stara astra kvalitetnije auto od Golfa IV samo zato što ima manje troškove održavanja a djelovi su dosta jeftiniji.
Možda sada ispadne drugačije, da golf V bude jeftiniji za održavat, ali čisto sumnjam u to.
Inače da naši judi imaju malo više pameti vozali bi i mazde i toyote, honde, subarue itd, pa kada s emalo naviknu k... bi više neko kupio i golfa i astru!
neki

Post by neki »

Nineac bil nam mogao objasniti fenomen da 90 % taxista a policija u vecini kantona iskljucivo vozi vw vozila? O auto skolama da ne govorimo. Opel u tim grupama nije zastupljen ni sa 5 % a to su ljudi kojima je automobil radno mjesto..
Cekam tvoje misljenje posto ti izgleda sve znas
sudnjidan

Post by sudnjidan »

neki wrote:Nineac bil nam mogao objasniti fenomen da 90 % taxista a policija u vecini kantona iskljucivo vozi vw vozila? O auto skolama da ne govorimo. Opel u tim grupama nije zastupljen ni sa 5 % a to su ljudi kojima je automobil radno mjesto..
Cekam tvoje misljenje posto ti izgleda sve znas
Ako dozvolis ja bih ti odgovorio. Za taksiste ne znam, ali za policiju znam zasto vozi VW. Raspise se tender za nabavku novih vozila, ASA Auto podmiti onoga ko odlucuje i VW prolazi bez obzira sto je ubjedljivo najskuplji. ASA Auto "dobra", korumpirani policajac "dobar", a pusimo ti i ja kao poreski obveznici. Prilikom posljednje nabavke 50 Golfova za MUP kantona Sarajevo ponuda ASA Auta bila je ukupno pola miliona maraka skuplja od ostalih, ali svejedno ljudi su pobijedili. I tako je jos od kraja rata kada je Bakir Alispahic postao VW-ov diler i nabavljao vozila za policiju. Citao sam da ima puno tendera koje raspisuju drzavne institucije i gdje se izricito trazi najbolja ponuda za VW Golf ili Passat. To se svuda u svijetu zove KORUPCIJA.
neki

Post by neki »

ok, sto se tice policije ima i korupcije sigurno. Ali mislim da je na njihovu odluku uticala i cinjenica da su 10 godina vozali trice non stop u tri smjene i do ovih petica vecina ih je i dalje bila na cesti.
Ali za taxiste i autoskole to se ne moze reci. To su ljudi privatnici i sami ulazu u svoje vozilo i sigurno ce uzeti sve u obzir da ustede do posljednje marke a dobiju kvalitet i udobnost, a njihov izbor u veliikoj vecini slucajeva je GOLF
sudnjidan

Post by sudnjidan »

neki wrote:ok, sto se tice policije ima i korupcije sigurno. Ali mislim da je na njihovu odluku uticala i cinjenica da su 10 godina vozali trice non stop u tri smjene i do ovih petica vecina ih je i dalje bila na cesti.
Ali za taxiste i autoskole to se ne moze reci. To su ljudi privatnici i sami ulazu u svoje vozilo i sigurno ce uzeti sve u obzir da ustede do posljednje marke a dobiju kvalitet i udobnost, a njihov izbor u veliikoj vecini slucajeva je GOLF
Da li su isprobali Opel Astru ili neki drugi auto da bi ocijenili kako ce ih iznevjeriti? Opel daje duzu garanciju od VW-a i prema posljednjim istrazivanjima u Njemackoj to je najkvalitetnija njihova marka.
Sto se tice taksista, oni su svoje misljenje formirali na osnovu Golfa dvojke kada nisu imali drugog izbora. Oni koji su sa dvojke presli na trojku ili cetvorku, nisu bas pretjerano odusevljeni pouzdanoscu novijih generacija Golfa.
nineac

Post by nineac »

Znači ako taksisti vozaju golfove oni su najbolji? Opet se svodi na to jesul ikada probali nešto drugo! inače taksisti uvjek se prave da su oni najmjerodavniji da ocjene koje je auto najbolje. Ja sam iz zenice i pun je k.... vectri i astri. posebno sam viđo one vectre B 1.6 sa 75 ks. Ima ih sada skoro ko golfova. Takođe i auto škole koriste od Golfa IV i V do Fiat Stila i Brava. Tako da ti to pada u vodu šta taksisti koriste.
Inače HR MUP je naručio za svoj vozni park sam vozila OPEL-a i FORD-a, a MUP HNK je naručio nedavno skoro 90 OPEL-ovih vozila.
Inače, njemačka policija masovno je prešla na FORD Focus prve generacije jer je ADAC potvrdio da je to auto sa najmanje kvarova u kompaktnoj klasi!
goranm

Post by goranm »

nineac wrote:Ja sam to napisao! Da vectra vrlo brzo dobija redizajn, nakon 3 godine, i skoro 700.000 prodatih primjeraka! Samo za tvoju informaciju, Passat 4B je doživio blaži facelift nakon 4 mjeseca!!! A o problemima koje ima passat 4B (npr. hrđa na gjepeku) mogu ti celu stranicu napisati!
Uostalom, redizajnirani Mondeo i Vectra drže zajedno 2 mjesto na auto bildovom testu izdržljivosti, odmah iz mazde 6, dok je passat na "solidnom" 49 mjestu (doduše test je rađen 1998 godine). Inače, passat 4B je najproblematičniji VW svih vremena, što govori i cjena polovnog koja danas rapidno pada, i prije 20-tak dana moj prijatelj je registrovo passata sa 145.000 km 1999 godište TDI sa 110 ks, sve ga je izašlo 13.000 km!
Seres!! 8-)
samo toliko....
nineac

Post by nineac »

Ma ja garant bi ga trebao platiti 20.000 jer je eto passat.
Ko je zainteresovan ima na rodaju passat 2.5 tdi 2000 godište 160.000 km na stranim tablama 6.700 €. Sva oprema 150 ks 310 nm!
neki

Post by neki »

Navodim taxiste zato sto oni prije svega gledaju kvalitet i ekonomicnost vozila a ne tradiciju ko je sta kad vozao. To da nisu vidjeli dalje od golfa nije tacno! Prije par godina u sarajevu je bila akcija autokuca koje prodaju hyndai i opel kada su davali taxistima vrlo povoljne kredite za kupovinu novih vozila. I mnogi su uzeli nove elantre, astre i vectre, jedno vrijeme je bilo astri po gradu ali ja odavno nisam ni jednu vidio.
Taxisti sigurno nisu mjerodavni da govore koje je najkvalitetnije auto jer vecina njih nikad nije vidjela nista dalje od srednje klase ali sigurno znaju sta im nudi automobil kojim predju preko 150 000 godisnje.
A ti sto vozaju benzince mislim da kod nas vise ne postoje ili im i nije do neke zarade
Takođe i auto škole koriste od Golfa IV i V do Fiat Stila i Brava
Makar u sarajevu ja brave sa "L" nisam nikad vidio, stila je bilo na pocetku kad su se pojavili ali vise zbog sminke da privuku nove kandidate a "kvalitet" pokazuje koliko ih je ostalo
MUP HNK je naručio nedavno skoro 90 OPEL-ovih vozila.
To je tacno ali je dobar dio toga donacija a vrijeme ce pokazati koliko su bili u pravu pri izboru
Inače, njemačka policija masovno je prešla na FORD Focus prve generacije jer je ADAC potvrdio da je to auto sa najmanje kvarova u kompaktnoj klasi!
I u to vjerujem i sigurno da se mnogo manje kvari nego bilo kakav golf ali ne mozes porediti Njemacku gdje na svakom uglu postoji fordov servis i Bosnu gdje jedan obicni far za mondea kosta preko 300km a da ne govorim o ovlastenom servisu
Post Reply