Lijepo si ovo objasnio i u pravu si 100% zato sam ja i rekao skoro ista, a ne istaRPM wrote:malo je pregrubo reci "tehnicki isti", naime radi se o GRUPNOJ TEHNOLOGIJI izrade masinskih elemenata i sklopova, sve u cilju upotrebe sto manjeg broja razlicitih strojeva za obradu kao i pristroja. Poenta je formirati grupni/korijenski model iz koga se dalje izvodi paleta sljedbenih elemenata. Konacan rezultat je smanjenje ukupne cijene kostanja na pragu fabrike. Velik je tu prostor za varijaciju od golfa do audija, od same kvalitet upotrijebljenog celika i ostalih materijala pa na dalje.dugi wrote:Rekao sam da koriste duzu platformu za 13 cm nego sedan, ali produzenu platformu od vecte sedan. sto znaci da je platforma ista samo produzena, to nije nista novo. isti ovjes, isti motori i mjenjaci, pa cak im je i unutrasnjost ista. Vidim da se ne mozemo sloziti, ali ja ostajem pri svom stavu da su to tehnicki ista auta.
Isto kao sto su:
-vw golf
-vw bora
-vw beetle
-seat leon
-seat toledo
-skoda octavia
-audi A3
-audiTT
u biti tehnicki skoro ista auta, i vjerovao ili ne voze na istoj platformi.
Mada politika proizvodnje vise modela na istoj platformi pridonosi smanjenju troskova( sto je ostavstina Ferdinanda Piecha), to isto tako ima odredjene rizike a to su eventualni problemi koji mogu da zadese cijelu paletu modela umjesto samo jednog.
Ja mislim da nema razlike izmedju platformi audija 3 i golfa jer je audi 3 fakticki bio pokusni kunic prije predstavljanja golfa IV, a mislim da je i sa zadnjim serijama bilo isto, izasao prvo novi a3 pa onda golf V. Bas kao sto su fabia i ibiza bili pokusni kunici za vw polo.
Zvuci cudno i mozda smijesno da je audi pokusni kunic golfu, ali je tako. Za koncern VW je bolje da naprave eventualnu gresku sa bilo kojim modelom osim sa golfom.