Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

jaca-maca

#76 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by jaca-maca »

Fossil wrote:Volim pse al ako se nadjem u slicnoj situaciji izvadicu pistolj... :sad: Sta cu ja da pustim da me ujedaju zbog nesposobnih politicara koji donose glupe zakone...
E bas mi je prijatno da znam da ljudi hodaju okolo sa pistoljima!!!! :shock:
Friesian

#77 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Friesian »

nisam ja nikoga ni zasta optuzio vec samo trazim ideje.. sprej rjesenje? jel' to onaj sprej koji se koristi u samoodbrani opcenito ili ima i neki drugi..? jer za taj sto ja mislim je potrebna dozvola.. e sad ne znam detalje jer ga nisam nikad ni pokusao nabaviti jer ne bi zelio da me policija sa tim presretne..
a to mi je nekako vise: Necemo ih ubijati, hajmo ih tuci! sta ako ti se desi da ti pas iza auta izleti (kao sto se meni desilo), ne primjetis ga na vrijeme (kao sto ni ja nisam primjetio jer je i mrak bio) i skoci na tvog psa (kao sto je na mog skocio, vjerovatno je on i upozoravao samo sto ga mi uopste nismo ni skontali zbog mraka)? pas ti zavezan , gombaju se pored tebe.. ti vadis sprej i prsces koliko mozes..? nastetis i svom psu a i lutalici kojoj ces sprziti sluznice ociju, nosa, eventualno i usta.. ko ce jadnicku pomoci? toga vam nije zao?
brate dragi onda bolje nosi neku letvu jer ce modrice prije zacijeliti nego opekotine na sluznici na koje ce se navuci i sekundarne infekcije.. ali ne daj Boze da te neko vidi da letvom rastavljas pse dok "prziti" mozes!
zengi

#78 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zengi »

Friesian wrote:nisam ja nikoga ni zasta optuzio vec samo trazim ideje.. sprej rjesenje? jel' to onaj sprej koji se koristi u samoodbrani opcenito ili ima i neki drugi..? jer za taj sto ja mislim je potrebna dozvola.. e sad ne znam detalje jer ga nisam nikad ni pokusao nabaviti jer ne bi zelio da me policija sa tim presretne..
a to mi je nekako vise: Necemo ih ubijati, hajmo ih tuci! sta ako ti se desi da ti pas iza auta izleti (kao sto se meni desilo), ne primjetis ga na vrijeme (kao sto ni ja nisam primjetio jer je i mrak bio) i skoci na tvog psa (kao sto je na mog skocio, vjerovatno je on i upozoravao samo sto ga mi uopste nismo ni skontali zbog mraka)? pas ti zavezan , gombaju se pored tebe.. ti vadis sprej i prsces koliko mozes..? nastetis i svom psu a i lutalici kojoj ces sprziti sluznice ociju, nosa, eventualno i usta.. ko ce jadnicku pomoci? toga vam nije zao?
brate dragi onda bolje nosi neku letvu jer ce modrice prije zacijeliti nego opekotine na sluznici na koje ce se navuci i sekundarne infekcije.. ali ne daj Boze da te neko vidi da letvom rastavljas pse dok "prziti" mozes!
Fiesiane, pusti sprej to je mala maca, evo nas jaro Fossil nosa utoku! :lol:
I meni je tip rekao (kad su moji psi malo zalajali na njega) da mu je zao sto nije ponio pistolj da ih sve pobije. :shock: :-)
Niko nije rekao da treba poprskati i svog i tog drugog psa sprejom po sluznjacama nego si ti bas izabrao situaciju u kojoj je to neprimjenjivo čisto da bi nešto demantovao.
Ako je covjeku lakse, nosi brate sta god hoces.... letvu, sprej, kalašnjikov....

Da vam sad nesto kazem.
Necu vise gubiti vrijeme objasnavajuci po sto puta jedno te isto i pisati iste stvari na svakom postu, niti cu odgovarati na smišljene ili nesmišljene opaske, pitanja i provokacije od strane nekih forumaša i uključivati se u (ne)intelektualne duele sa onima koji nemogu ili neće da prate razvoj debate ni tri rečenice a kamoli tri posta.

Postavljač ove teme nam se nikako ne javlja (ili su ga pojele cuke, ili smo ga mi udavili svojim nebulozama koje nemaju veze sa temom) nego je samo nako' postavio temu i otišao da montira te gume.

Naslov teme je jako privlačan i kao što znamo ima veliki broj ljudi koji osječaju neodoljivu potrebu da zaštite sebe i svoje djete (naročito ako se nadje neko opravdanje da se pritom počini ubistvo) i u situacijama kad nema nikakve potrebe za nekom zaštitom. Zato imam osječaj da će dosta njih da čita ovu temu pa ću da se vratim toj temi.

Teoretski, moze se desiti da nakog napadnu cuke i da ga manje ili više povrjede ali, sobzirom na stvarni broj ujeda i ozbiljnost povreda nanesenih od strane hiljada i hiljada napuštenih pasa očito je da smo taj poblem napuhali daleko preko razumih granica. Ako uzmete broj stanovnika, broj pasa i broj ujeda, shvatit ćete da je ovoliki strah totalno neopravdan.
Da bi napravilli neku komparaciju i konstruisali neku skalu na kojoj mozemo mjeriti intenzitet straha i uporeditiga sa drugim opasnim situacijama i strahovima, volio bih da pogledamo sljedece primjere i pokušamo odrediti dali je ovaj strah opravdan i dali se mi uopste normalno ponašamo suočeni sa datom situacijom.

Ja mislim da sam vec rekao postavljacu posta, pa jos jednom napomenuo u mom predposljednjem postu da ljudi pretjeruju i da previse dramatizuju situaciu mada DRAMATIZUJU nije ni izbliza dovoljno jak termin da se opise stanje u kojem se oni nalaze kad psi malo na njih zalaju. I rekao sam: "nisu Sedmoglave aždahe, nego obične džukele i nema razloga za toliki strah". Bez obzira sto te pas napao kad si bio mali!!!!!! Eto vidis još si živ i nije te cuko usmrtio niti masakrirao ni kad si bio mali, pa je logicno pretpostaviti da neće ni sad kad si veliki.

Svi ste na Animal Planetu gledali onu simpatičnu plavu samohranu majku koja hvata, taguje, pregleda i relocira lavove po savani i to mahom opasne lavove koji su već napali nekoga ili nečiju stoku.
I žali se ona tako da je njenoj šestogodišnjoj curici pravo dosadno to hvatanje nekakvih lavova, ganjanje po savani, upucavanje strjelicam itd. itd. i da ona ponekad krene u taj lov obucena u kostim vile sa čarobnim štapićem u ruci i često govori "pa zar opet moramo ići i hvatate lavove mama".
Malac od tri godine, je kaže, puno bolji i njemu se to svidja ali joj smeta jer hoće da se (SA TRI GODINE) aktivno uključi u to hvatanje lavova.
Da nebiste nosali sprejove, letve, tt-jce, kalašnjikove ili otrov za miševe, evo zovnite ovog malca da vam on pohvata te pse koji vas toliko istraviše. :lol: :lol: :lol: Mali ima iskustvo a voli to raditi. :lol: :lol:

Gledali ste mozda i onog debelguzog tipa što se šunjao na koljenima prema dva lava (a oni prema njemu) a on ponio rolnu toalet papira (ni kalaš, ni mišomor, ni letvu) da se sa njom odbrani ako bude baš stani-pani.
Priđoše njemu lavovi i kad je već postalo gutavo on baci onu rolnu na prvog lava i oni obadvoica pobjegoše. WTF WTF WTF :? :?
Nemogu vam opisati moje razočarenje, stid, osječaj manje vrijednosti koje sam ja osječao poslije gledanja ova dva programa.
Lavovi su me totalno razočarali što ga nisu pojeli i skontao sam da oni nisu male mace, nego obični MIŠEVI!!!
A ja im se tolike godine divio. :cry: :cry:
Pa rekoh sam sebi, samohrana majka zaradjuje koricu hljeba hvatajuci lavove dok joj se dvoje siročadi drži za skute, ovaj baca toalet papir a ja se BOJIM nekakve ŠKEVRIJE?????
Eto gdje smo mi a gdje je evropa!

Šta vi mislite ljudi da sretnete ovo dvoje ljudi i da im se požalite na UŽASAN STRAH od ŠKEVRIJA i pitate ih koje oružje oni, kao stručnjaci, preporučuju za odranu od škevrija koje vrebaju poted svakog kontejnera? Šta vi mislite kako bi oni reagovali i šta bi vam rekli?

Poslije gledanja navedenih programa, onako skrhan i devastiran (ko' zgrada oslobodjenja) odem do svog komsije i ljubazno ga zamolim da na mene napucka svoja dva agresivna pitbula.
Ma nema govora kaze on meni, ti si moj komsija, gdje bi ja to... NAPUCKAVAJ KAD TI KAŽEM, AKO MI IMALO DOBRA ŽELIŠ.
Vidi komšija da je vrag odnio šalu i napucka ti on pitbulove na men. Skočiše oni i uhvatise me jedan za žilu kucavicu a drugi za grkljan i počese da trgaju. Zapalim ja cigaru, gledam ih onako kroz dim i mislim sam u sebi, pa dobro jest da malo boli ali nije ni izbliza strašno kako sam ja zamiljao i kako su me uvjek prepadali. I opet u mene navre neki stid i tuga i same mi suze počeše teći niz lice. To vidjevši, pitovi stadoše, pustiše me i liježući na zemlju počeše i oni da cvile. Vidim žao im jer misle da su me previše povrijedili. Ali, nisam ja plakao od bola, nego od stida i srama sto sam bio takva kukavica. :cry: :cry: :cry:
Čak i vi ste me razočarali, kažem ja zbunjenim pitovima i pođem kući.
Ja mislio vi nekakve zvijeri, nesto vi ukočite vilice, jedete malu djecu.... ma j***m ja i vas i lavove i tigrove i veliku bijelu!!!!!
Od tada se više ne plašim pasa jer uvjek pomislim, sta bi onaj hudi trogodišnjak što smamom hvata lavove rekao da me vidi kako arlaučem i vrištim zbog običnog cuke? :skoljka: :skoljka:

Da sad malo u ovom svjetlu analiziramo situaciju u kojoj se doog našao i uporedimo na onoj našoj skali gdje bi trebao da bude strah od lavova a gdje strah od cuka.

Odjednom i bez upozorenja ga je napalo 6 pasa i on je jednog usmrtio montiračem.

Da su te stvarno napali, barem jedan od tih šest bi te makar malo gricnuo za nogu jer nisi imao 6 ruku i 6 montirača a psi su puno brzi, pokretljiviji i imaju puno brže reflekse od ljudi. I dalje ni blizu lavova koji mogu da ubiju dobrog hrmpaliju u milisekundama.

Znaci, pogresno si protumačio situaciju. To nije bio napad nego zajebancija, a ti odmah montiračem po glavi.

Veličina nečijeg straha ili neznanje, nije legitimno opravdanje niti izgovor da se uzvraca mjerama van svake proporcije i da se pribjegne instrumentima kao sto je mišomor, kalašnjikov itd.
Kazna za pogrešno parkiranje je 40km a nije 10 godina Zenice upravo iz istog razloga. Jesi zaslužio 40 keka, ali nikako 10 godina.

Neki dan mi se svezao jedan napušteni i više od sat vremena pokušavao da ga pristavi mojoj šarplaninki.
Meni onako simpatičan i ja ga pustio, hajde rekoh nek se malo igra, mazio ga malo, izvadio mu krpelja i poslije kad sam vidio da on nikako nema namjeru da se okani, ja ga počeo malo gurati sa nje kad se popne a on počeo da navaljuje, ja mu fino gvorim bjži tamo bleso jedna blesasta i guram ga kad ti se on meni u jednom momentu još iskezi i kao gleda me nesto u oči. Draufnem ti ja njemu jedan osrednji (kazneno-popravni) tač po tintari i on se napokon odmače od nje. Gleda me, kao nešto mu nije jasno. :shock: :-) Mislim da je kazna koju je dobio sasvim adekvatna i primjerena prestupu koji je taj napušteni počinio. Nema potrebe ni opravdanja za nogom, letvom, sprejem, tt-jcem ali je tač sigurno zasluzio, jer je poslije sve tolerancije koju smo ja i moja keruša pokazali, on još našao da mi se tu kezi i glumi nekog mangupa. Tač je bio za njegovo dobro jer je tu mogao da bude neki od ovih što žude da nekoga zaštite ubistvom pa da ga ucmeka ili osakati gore navedenim sredstvima i metodama. Zato se to kaže kazneno-popravni, jer i kažnjava i popravlja i nadam se da će ćuko izvući pouku za svoje dobro.

Znate šta, nije samo da su ovi FAMOZNI pitovi (pojam krvoločnog i agresivnog psa) p**ke, nego su još i homići.
Vidite ovo, nadam se da se vlasnik na vrijem umješao i prekinuo ovu odvratnu scenu.
Pa ovi stvarno nemaju ni stida, ni srama. Fuj pitovi fuj!!!

http://youtu.be/G9yTwtKBQFc

http://youtu.be/pUV1oTciznE
Pasiflora

#79 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Pasiflora »

@zengi, jos jedan fenomenalan tuch down :!: :!: :!: :!:
GAU8

#80 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by GAU8 »

zengi wrote:...
Poslije gledanja navedenih programa, onako skrhan i devastiran (ko' zgrada oslobodjenja) odem do svog komsije i ljubazno ga zamolim da na mene napucka svoja dva agresivna pitbula.
Ma nema govora kaze on meni, ti si moj komsija, gdje bi ja to... NAPUCKAVAJ KAD TI KAŽEM, AKO MI IMALO DOBRA ŽELIŠ.
Vidi komšija da je vrag odnio šalu i napucka ti on pitbulove na men. Skočiše oni i uhvatise me jedan za žilu kucavicu a drugi za grkljan i počese da trgaju. Zapalim ja cigaru, gledam ih onako kroz dim i mislim sam u sebi, pa dobro jest da malo boli ali nije ni izbliza strašno kako sam ja zamiljao i kako su me uvjek prepadali. I opet u mene navre neki stid i tuga i same mi suze počeše teći niz lice. To vidjevši, pitovi stadoše, pustiše me i liježući na zemlju počeše i oni da cvile. Vidim žao im jer misle da su me previše povrijedili. Ali, nisam ja plakao od bola, nego od stida i srama sto sam bio takva kukavica. :cry: :cry: :cry:
Svega u bozijoj basci :shock: :shock: :shock: :shock:
Friesian

#81 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Friesian »

zengi wrote:Teoretski, moze se desiti da nakog napadnu cuke i da ga manje ili više povrjede ali, sobzirom na stvarni broj ujeda i ozbiljnost povreda nanesenih od strane hiljada i hiljada napuštenih pasa očito je da smo taj poblem napuhali daleko preko razumih granica.
sa ovim se u potpusnosti slazem.. puno je vise nezgoda sa autom jer ih razni kreteni voze, sa motorima, oruzijem, itd.. ali vec sam tamo na nekoj temi naveo da se kod nas uvijek istice samo jedan problem da bi se prikrila stvarna slika i oni puno veci problemi.. ali ipak ne treba ni njih ostaviti na ulici da ih drugi sutaju jer ce i njima dopi*diti pa ce onda to eskalirati.. bolje sprijeciti nego lijeciti.. zato azil sto prije!
zengi

#82 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zengi »

Cober wrote:Zengi i Haettenschweiler, pogledajte izvrstan post:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=86446
odnosi se direktno i na rasprave na ovoj temi kao i azilu, razumjećete.. ;-)
Hvala Sitno!

Dakako Cober, dakako!!! Pisao sam negdje o ovome kao glavnom uzroku svih problema ukljucujuci i razne pobleme sa psima i svim ostalim problemima što nas slamaju.

Neko reče da je po nekim procjenama 20% populacije psihopate. Moja pocjena je da ih ima mnogo više ali me jedna stvar čudi a to je da su psihopate po definiciji inteligentne i da im to omogučava da se kamufliraju i prodju u društvu pod normalne ljude. Kako to da jedino kod nas izgleda ima tih endemičnih glupih psihopata???

Hajde kad je samo glup pa ima neke normalne osječaje ili kad je inteligentan pa ih nema... ali, kad je glup a nema nikakvih osječaja onda je to totalna katastrofa jer niti ima osječanja niti inteligenciju da obuzda taj haos polu-misli, netačnih postavki i najnižih strasti koje vladaju tim bićima.
To je onaj sindrom "zalajao cukica na macu na drvetu, moj Medžmudin (udaljen stotinjak metara) se prepao i sad cu ja da pobijem sve pse, njihove vlasnike i njihove familije.

Inteligentni psihopata bi znao da se tako ne reaguje i da se takvo nesto nemoze javno reci, ali glupi psihopata misli da je to sasvim ok, sto bilo kakvu komunikaciju i dogovor sa takvom osobom čini nemogućim, za razliku od inteligentnog psihopate koji ce to isto mozda misliti, ali će oponašajuci norme normalnih ljudi ipak biti spreman na kompromis.
Evo jednog paradoksa. Komunikacija i dogovor u cilju postizanja zajedničkog cilja sa pravim psihopatom je puno lakša i sigurnija upravo zato sto nema osječaje pa ga neće zavitlati u nekom nema-veze-svezom, totalno nepredvidivom pravcu (sto je čest slučaj sa budalama) a ima iteligenciju da shvati logiku tvog stava i ako je tvoj prijedlog ima logiku koja i njemu odgovara onda će se taj dogovor sprovesti bez problema.

Indolentan psihopata ili bolje rečeno "budala", će u neka doba biti ponesen stihijom takozvanih osječaja koja ni njemu samom nisu jasna i koja iz bezbroj razloga i nestabilnosti mogu da odlutaju u nepredvidivom pravcu pa tako unište sav dogovor i to na zajedničku stetu svih uključenih pa i same budale.

U suštini, bolje je imati deset pravih inteligentnih psihopata nego jednog glupog psihopati.

Bavio sam se ja moj Cober tim analizama psihe, duše, razuma, osječanja, mozga, srca, bubrega, jetre itd. itd. ali sam na kraju odustao od toga jer mi je postalo dosadno i shvatio sam da je to gubljenje vremena.

Jedini koristan zaključak koji sam izveo iz svih tih analiza je da sa budalom nema priče, to je čisto gubljenje vremena. :)
zengi

#83 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zengi »

Friesian wrote:
zengi wrote:Teoretski, moze se desiti da nakog napadnu cuke i da ga manje ili više povrjede ali, sobzirom na stvarni broj ujeda i ozbiljnost povreda nanesenih od strane hiljada i hiljada napuštenih pasa očito je da smo taj poblem napuhali daleko preko razumih granica.
sa ovim se u potpusnosti slazem.. puno je vise nezgoda sa autom jer ih razni kreteni voze, sa motorima, oruzijem, itd.. ali vec sam tamo na nekoj temi naveo da se kod nas uvijek istice samo jedan problem da bi se prikrila stvarna slika i oni puno veci problemi.. ali ipak ne treba ni njih ostaviti na ulici da ih drugi sutaju jer ce i njima dopi*diti pa ce onda to eskalirati.. bolje sprijeciti nego lijeciti.. zato azil sto prije!
Potpuno se slazem Friesiane, normalno da treba. Ja sam samo htio da kazem da je strah od pasa, napuštenih i onih koji imaju vlasnika napuhan van svake pameti, kako to neki ljudi vide i da se nema potrebe baš toliko bojati.
Last edited by zengi on 24/04/2011 20:22, edited 1 time in total.
zengi

#84 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zengi »

GAU8 wrote:
Aha, jes' vidio???!! A da znaš šta još ima, tek ti onda ništa jasno nebi bilo.
Šta si ti imao iz lektire? 8-)
wildflower

#85 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by wildflower »

@zengi, svaki post je tacno u sridu, a i pritome zabavan za citati. Apsolutno se slazem sa izvedenim procjenama, pokusavam cesto da ljudima malo doprem do mozga tako, ali uzaludno, izgleda.
Prije kojih par mjeseci, dolazi kolegica na posao, prestravljena kaze 'Jao sad me napala dzukela', ja kao zabrinuta, sta, kako, a ona nastavlja, ''Pa dobro, nije me napala, al me onako strasno pogledala. Ne daj boze da je krenula prema meni.''
Znaci, kao napad se tumaci pogled? Pametnome dosta.
I da, opravdanje za svu tu paranoju prema psima koju ona cesto iskazuje je, zanimljivo, to sto je komsija kad je ona bila mala imao 'jako strasnog' cuku. Mislim, :?
Friesian

#86 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Friesian »

tu se ocituje problem lose edukacije.. u osnovnim skolama se ne mora uciti psihologija pasa ili ti ostalih zivotinja ali neke osnovne potrebe MORAJU, ne samo da trebaju.. ali eto, svega ima..
velika je rijetkost da lutalica napadne covjeka da bi ga bas nagrdila.. to su vise oni psi koji su bili citav zivot u boksu ili na lancu pa su ugrabili priliku da smugnu te takvi isprestravljeni se "svete" ko god im naidje..
i ovo po novinama sto se moglo vidjeti "Pas napao covjeka" je upravo to: ruzno pogledao, iz daljine lajao, zaganjao macku pa protrcao pored covjeka i prep'o ga.. ljudi ne razumiju..
convict

#87 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by convict »

kao što reče jedan gradski "mudrac" kad su ga pitali šta misli o sterilizaciji pasa: ne bojim se ja da će oni mene j.... nego da će me ugristi.

šalu nastranu, pitanje za zengija i ostale ljubitelje pasa - zašto ove pse nazivaju napuštenim psima? to bi značilo da su nekad imali vlasnike. možda nekad i jesu, ali je vjerovatnije da su se razmnožili.

drugo, zašto su psi povlašteniji od drugih životinja koje je dozvoljeno ubijati (npr. u prehrambene svrhe) pa čak i sistemski uništavati (npr. miševi). samo zato što neki ljudi drže pse kao ljubimce?
zonbirile

#88 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zonbirile »

Friesian wrote:tu se ocituje problem lose edukacije.. u osnovnim skolama se ne mora uciti psihologija pasa ili ti ostalih zivotinja ali neke osnovne potrebe MORAJU, ne samo da trebaju.. ali eto, svega ima..
velika je rijetkost da lutalica napadne covjeka da bi ga bas nagrdila.. to su vise oni psi koji su bili citav zivot u boksu ili na lancu pa su ugrabili priliku da smugnu te takvi isprestravljeni se "svete" ko god im naidje..
i ovo po novinama sto se moglo vidjeti "Pas napao covjeka" je upravo to: ruzno pogledao, iz daljine lajao, zaganjao macku pa protrcao pored covjeka i prep'o ga.. ljudi ne razumiju..
----------------------
u tom i jeste poenta,ne napadapas,nego čopor pasa.Broj incidenata nije važan,jer nedopustivo je da budeš izujedan u sred grada od čopora lutacica.Bude eksesa i psi rastrgaju djete,vlasnika,ali to su rasni, opasni psi u specifičnim okolnostima.Čopor na ulici je nešto drugo i nepojmljivo i nedopustivo,o prenosu bolesti i mogućnosti bjesnila izlišno je i pričati.
Friesian

#89 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Friesian »

slazem se..
vec sam nekoliko puta naveo da je bitno da se psi sklone sa ulice sto prije jer ce to biti preventivno djelovanje za moguce probleme.. nije bitno da li ce njih neko u svojoj avliji drzati.. volio bi to, da se niko ne ubija ali se i to mora.. samo je bitno poceti ih sklanjati sa ulice..
@convict - zato ja i isticem pojam "humano uspavljivanje".. ogromna je razlika izmedju smrti gdje se da anestezija i onda injekcija eutanazije za razliku od davanja misomora koji djeluje na nervni sistem gdje mis dobije nervne probleme, kocenje muskulature i bukvalno gusenje zbog nemogucnosti disanja.. ili zmija gdje joj glavu zgnjece s cim stignu, ili pauka kojeg zgnjece papucom.. meni su sve te zivotinje drage.. imao sam zmije, trenutno imam pacova koji je super ljubimac ali mnogi ih ubijaju na uzasan nacin.. ali upravo iz tog razloga se ljudi i zgrozavaju jer su psi oni kucni ljubimci u "pravom smislu" te rijeci..
ali jbg, ne bunim se protiv ubijanja miseva i pacova jer bi nastala posast da se oni stave pod zastitu..
sve treba biti pod kontrolom jer "Sve sto je previse - skodi!"
GAU8

#90 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by GAU8 »

zengi wrote:
GAU8 wrote:
Aha, jes' vidio???!! A da znaš šta još ima, tek ti onda ništa jasno nebi bilo.
Šta si ti imao iz lektire? 8-)
Nek si ti junacina i Dog Whisperer bi imao sta od tebe nauciti... :lol: :lol:
zengi

#91 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zengi »

convict wrote:kao što reče jedan gradski "mudrac" kad su ga pitali šta misli o sterilizaciji pasa: ne bojim se ja da će oni mene j.... nego da će me ugristi.

šalu nastranu, pitanje za zengija i ostale ljubitelje pasa - zašto ove pse nazivaju napuštenim psima? to bi značilo da su nekad imali vlasnike. možda nekad i jesu, ali je vjerovatnije da su se razmnožili.

drugo, zašto su psi povlašteniji od drugih životinja koje je dozvoljeno ubijati (npr. u prehrambene svrhe) pa čak i sistemski uništavati (npr. miševi). samo zato što neki ljudi drže pse kao ljubimce?
Convict,
Izvini drug, ocito je da nisi procitao niti jedan prethodni post i mislim da bi bilo lakse tebi da skrolas nazad i procitas, nego meni da ponovo pisem.
Molim te da procitas makar postove sa ove teme pa da nastavimo dalje ukoliko te interesuje tema.

U sustini, odgovor na tvoje provo pitanje je DA velika vecina ovih pasa je imala vlasnika koji ga je izbacio na ulicu i veoma mali broj je onih koji su se rodili tu. Da nisu njihovi roditelji izbaceni na ulicu nebi bilo ni njih. Tako da je to opet ljudska greska.

Drugo pitanje je vrlo tesko za odgovoriti ali ucinit cemo sve od sebe da to pojasnimo kad ti procitas prijasnje postove. Ima dosta toga napisanog i na temi AZIL, ali ak ti se neda onda procitaj makar ovo.

Takodje, volio bih znati koje i koliko tvoje iskustvo sa psima. Dali si imao nekog, dali si imao kontakta sa bilo kakvim psima ili drugim zivotinjama?
Hvala
zengi

#92 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zengi »

wildflower wrote:@zengi, svaki post je tacno u sridu, a i pritome zabavan za citati. Apsolutno se slazem sa izvedenim procjenama, pokusavam cesto da ljudima malo doprem do mozga tako, ali uzaludno, izgleda.
Prije kojih par mjeseci, dolazi kolegica na posao, prestravljena kaze 'Jao sad me napala dzukela', ja kao zabrinuta, sta, kako, a ona nastavlja, ''Pa dobro, nije me napala, al me onako strasno pogledala. Ne daj boze da je krenula prema meni.''
I da, opravdanje za svu tu paranoju prema psima koju ona cesto iskazuje je, zanimljivo, to sto je komsija kad je ona bila mala imao 'jako strasnog' cuku. Mislim, :?
Hvala puno Wildflower, darago mi je da ti se svidjaju moji postovi.

Potpuno si upravu sto se tice ovih strahova i ostanes pafnut da neznas odakle da pocnes objasnjavati. Pogledao, zalajao, protrcao, spavao pas a ja se prepao ŠTA AKO SE PROBUDI PA ME NAPADNE!!!????? Jedino im mozes reci da hitno traze psihijatrisku pomoc a jedino sto ti tu mozes uciniti je da ih odbacis svojim autom, da budala jos nekog ne satare na putu za bolnicu. :lol:
Nije vise pitanje pasa, generalno je pitanje psihe tih ljudi. Ako ovako analizira situacije glede pasa, mozemo pretpostaviti da taj tip mozga pravi slicne zakljucke i kad analizira druge situacije.
Zato sam i rekao da je sa psihopatam često lakse komunicirati, nego sa ovim sto kao imaju neke osjecaje.
To sto oni nazivaju osjecajima su u sustini perverzne i neutoljive niske strasti, pa je onda mnogo bolje da ih uopste nema. Onda nam ostaje samo intelekt, sa kojim se nakako mozemo dogovoriti.

GAU8 naprotiv, ja se samo pravim junacina zbog onog trogodisnjaka sto smamom hvata lavove, da se ne blamiram prded djetetom, inace se i ja strasno bojim.
Nebi bas dog whisperer, ali poprilicno znam o psima i ako mogu kome pomoci, tu sam. :)
zengi

#93 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zengi »

zonbirile wrote:
Friesian wrote:tu se ocituje problem lose edukacije.. u osnovnim skolama se ne mora uciti psihologija pasa ili ti ostalih zivotinja ali neke osnovne potrebe MORAJU, ne samo da trebaju.. ali eto, svega ima..
----------------------
u tom i jeste poenta,ne napadapas,nego čopor pasa.Broj incidenata nije važan,jer nedopustivo je da budeš izujedan u sred grada od čopora lutacica.Bude eksesa i psi rastrgaju djete,vlasnika,ali to su rasni, opasni psi u specifičnim okolnostima.Čopor na ulici je nešto drugo i nepojmljivo i nedopustivo,o prenosu bolesti i mogućnosti bjesnila izlišno je i pričati.
Zonbirile
Evo citam ovaj Friesianov post pa tvoj komentar već teći put i nikako ne kontam o kakvoj ti poenti pricas.
Vidis li ti uopste sta covjek govori? Losa edukacija, pogresna procjena, ljudi ne razumiju, pas izasao iz boksa.
Gdje ti ovdje vidis čopor, rastrganu djecu, itd.
Hajde procitaj Friesianov post jos jednom.
zonbirile

#94 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zonbirile »

zengi wrote:
zonbirile wrote:
----------------------
Zonbirile
Evo citam ovaj Friesianov post pa tvoj komentar već teći put i nikako ne kontam o kakvoj ti poenti pricas.
Vidis li ti uopste sta covjek govori? Losa edukacija, pogresna procjena, ljudi ne razumiju, pas izasao iz boksa.
Gdje ti ovdje vidis čopor, rastrganu djecu, itd.
Hajde procitaj Friesianov post jos jednom.
------------------------
boldirao sam ti na šta sam replicirao
zengi

#95 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zengi »

Ni ovo boldirano nema nikakve veze sa ovim sto ti pises. Idi brate bori se za ocuvanje prirode, bolje ti je. :lol: :lol: :lol: :lol:
GAU8

#96 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by GAU8 »

zengi wrote:
wildflower wrote:@zengi, svaki post je tacno u sridu, a i pritome zabavan za citati. Apsolutno se slazem sa izvedenim procjenama, pokusavam cesto da ljudima malo doprem do mozga tako, ali uzaludno, izgleda.

Potpuno si upravu sto se tice ovih strahova i ostanes pafnut da neznas odakle da pocnes objasnjavati. Pogledao, zalajao, protrcao, spavao pas a ja se prepao ŠTA AKO SE PROBUDI PA ME NAPADNE!!!????? Jedino im mozes reci da hitno traze psihijatrisku pomoc a jedino sto ti tu mozes uciniti je da ih odbacis svojim autom, da budala jos nekog ne satare na putu za bolnicu. :lol:

Nije vise pitanje pasa, generalno je pitanje psihe tih ljudi. Ako ovako analizira situacije glede pasa, mozemo pretpostaviti da taj tip mozga pravi slicne zakljucke i kad analizira druge situacije.
Zato sam i rekao da je sa psihopatam često lakse komunicirati, nego sa ovim sto kao imaju neke osjecaje.
To sto oni nazivaju osjecajima su u sustini perverzne i neutoljive niske strasti, pa je onda mnogo bolje da ih uopste nema. Onda nam ostaje samo intelekt, sa kojim se nakako mozemo dogovoriti.

GAU8 naprotiv, ja se samo pravim junacina zbog onog trogodisnjaka sto smamom hvata lavove, da se ne blamiram prded djetetom, inace se i ja strasno bojim.
Nebi bas dog whisperer, ali poprilicno znam o psima i ako mogu kome pomoci, tu sam. :)

Hajdemo onda odmah skupiti sve klaustrofobe i pozatvarati ih u liftove, ili hidrofobe, i pobacati ih u rijeke, sta se koji vraga imaju bojati, ha ja...

To je tvoje pisanje. Krajnje ignorantno prema onima koji se boje (u ovom slucaju) pasa. Drago mi je sto si ti potpuno bez fobija, junacina pravi... ali ne mozes reci nekome kako se ne treba bojati.
Pa svaki idiot zna da se ne treba bojati, ali strah i jeste jedna iracionalna stvar, koju ne moze svako kontrolisati...
Pasiflora

#97 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Pasiflora »

GAU8 wrote: Hajdemo onda odmah skupiti sve klaustrofobe i pozatvarati ih u liftove, ili hidrofobe, i pobacati ih u rijeke, sta se koji vraga imaju bojati, ha ja...

To je tvoje pisanje. Krajnje ignorantno prema onima koji se boje (u ovom slucaju) pasa. Drago mi je sto si ti potpuno bez fobija, junacina pravi... ali ne mozes reci nekome kako se ne treba bojati.
Pa svaki idiot zna da se ne treba bojati, ali strah i jeste jedna iracionalna stvar, koju ne moze svako kontrolisati...
Hvala bogu pa danas postoje strucnjaci tipa psihijatara i psihologa koji sasvim uspjesno LIJECE fobije.
Friesian

#98 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Friesian »

trebamo postovati ljude sa fobijama ili cak pomoci im ukoliko su oni voljni da se oslobode tog straha.. ali ono sto me zestoko nervira je kad ljudi pocnu vristati i bacati se.. osobe koje imaju fobiju ce se ukociti, umiriti i ni na koji nacin nece privuci paznju psa na sebe.. a neki dan setam sa psom kad naidjose "prijatelj i prijateljica" (ne moji, vec njihov odnos) i ona tek kad je prisla vrisnu i skoci na njega.. to nije strah vec ocito zelja da ga isfata!
zengi

#99 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zengi »

GAU8 wrote:
zengi wrote:

Hajdemo onda odmah skupiti sve klaustrofobe i pozatvarati ih u liftove, ili hidrofobe, i pobacati ih u rijeke, sta se koji vraga imaju bojati, ha ja...

Pisao sam i ja a i jes dosta njih o FOBIJAMA I STRAHOVIMA ali posto ili nisi citao ili se nesjecas samo ukratko da ponovimo glavne postavke na kojima baziramo svoj stav da nas u sustini "BOLI DUPE ZA VASE IRACIONALNE STRAHOVE, upravo iz tog razloga sto su IRACIONALNI, te da ovaj svijet nije neka institucija za umobolnike i fobicare specijalno adaptirana za njihovo lijecenje.
Kao i druge bolesti, strahovi i fobije se mogu ali i nemoraju lijeciti ili izlijeciti ali, to nije problem za kompletan svijet nego samo problem za pojedinca ili pojedince koji od njih pate.
Probas se izlijeciti od fobije a ako ti ne uspjedne onda jednostavno naucis da zivis sa tom fobijom ili se roknes i zavrsena stvar.
Ista je stvar sa leukemijom, rakom, ospicama i svim drugim bolestima.

Sta ti predlazes, da isusimo mora i rijeke, zabranimo pravljenje liftova, pobijemo i paukove itd. itd. jer moramo razumejeti njihov po tvom opravdani IRACIONALNI STRAH. Sta da radimo sa ljudima koji se boje otvorenog prostora (agorafobija) od koje pati preko 3 miliona ljudi samo u Americi? Kako njima da ugodimo i pokazemo razumjevanje za njihov iracionalni strah? Mogli bi smo staviti nadstresnice na livade i polja da se oni osjecaju sigurnije.

Da se vratimo fobiji od pasa.
Najbolji nacin lijecenja vecine fobija pa i ove je ili metodom postepene desentizacije ili u živo izlaganje objektu fobije a u ovom slucaju pasa.
Znaci pacijentu neko demonstrira kako da se ophodi prema psu i onda pacijent polako napreduje kroz faze dok se ne navikne i dobije pozitivno iskustvo sa objektom fobije tj. psom ili postane indiferentan prema psima.

Ovo je citava svrha one moje basne "Zengi i dva agresivna pitbula", sto si ti na nju kolutao ocima i komentarisao kao "svasta u Bozijoj basci" pa te ja pitao "sta si imao iz lektire, videce da nisi razumio moju basnu.
Znaci otisao sam da me izujedaju da bi se desenzitirao i navikao na nesto da bi ga se manje bojao.
Fresian je vec volontirao a evo ima nas jos dosta koji bismo pomoglu ljudima da prevazidju tu fobiju, drage volje.
No medjutim, zahtjevati da se ostatak svjeta povinuje nasoj IRACIONALNOJ FOBIJI i rjesava je na svoju stetu a pritome ne ulagati nikakv trud da sami rijesimo sopstveni problem je krajnje bezobrazno i zato cemo mi da zauzmemo poziciju "BOLI NAS DUPE ZA VASE IRACIONALNE STRAHOVE.

Wildflower nam je dala veoma dobre i tipicne primjere izvora tih IRACIONALNIH STRAHOVA ala: kad sam bila mala komsija imao strasnog psa, pogledao me, protrcao blizu, nakasljao se....
Totalna jedna nebuloza sa kojom bi i najbolji psihoanaliticar imao problema da poveze kakve to uopste veze ima sa tobom i psima i kao sto sam vec rekao ja bih prijateljski savjetovao takvim ljudima da odu popricati sa psihologom ili psihijatrom neovisno sa njihovom fobijom od pasa jer oni imaju niz mnogo ozbiljnijih i dubljih problema nego sto je fobija od pasa.
zonbirile

#100 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zonbirile »

ispadoše avlijaneri -psi za tretman,daj ba ne budalite,samo bijedna sredina ima onoliko pasa lutalica.
Locked