Uskoro Bauhaus Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#76 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by poznanik »

liberator wrote:
poznanik wrote:U izvještaju KAP-a prikazani su prihodi prije privatizacije "Žice", koja je izvršena 2005. godine, "neposrednom pogodbom" sa ortačkom grupom: "Unipromet", "Ans Drive" i "Geneco", za 550.000 EUR, uz obavezu ulaganja u obnovu proizvodnje sa 5 mil.EUR u prvoj godini nakon preuzimanja većinskog državnog vlasništva, te zadržati 204 radnika poduzeća i još uposliti 30 novih radnika.

Šta je od toga ispoštovano?

Podsjećam na vrijednost "Žice" iz perioda 1976-1980. god., kada je realizirana II faza izgradnje u koju je uloženo 76 mil. USD...

Kakva to amortizacija može sniziti vrijednost proizvodnog pogona sa 76 mil USD na 1 mil KM, posebno objekta koji je neposredno pred privatizaciju ostvarivao prihod od 11 mil. KM???

Izgleda da se ne razumijemo....
Očoto :(

Da ukratko još jednom ponovim razlog mog pisanja na ovoj temi: Ujdurmom - spregom pojedinaca iz vlasti i ortačke grupe - kupaca, odnosno kriminalno-kupoprodajnom farsom "Žica" je prodana za jeftine novce, iako je na tržištu vrijedila mnogo više.
Novi kupac je sve učinio da obezvrijedi dotadašnju proizvodnju i snizi profit da bi konačno imao "razuman" argument za prodaju "Žice" po desetorostruko višoj cijeni od kupljene. Pri tom - doveo je državu u zavist od uvoza proizvoda koje je "Žica" ostvarivala, otpustio mnoge radnike i natovario ih državi na teret, dok je svaku obavezu iz kupoprodaje "Žice" zanemario, a koje su predstavljale ulaganje u proizvodnju 5 mil. EUR i zapošljavanje novih radnika.
Ovakav postupak prema ranijoj društvenoj, potom - državnoj imovini, može se tretirati i kao krivično djelo protiv privrede.

Ali, čini mi se i da i ovo "džaba" pišem, nećeš opet razumjeti... :(
liberator

#77 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by liberator »

poznanik wrote:
liberator wrote:
poznanik wrote:U izvještaju KAP-a prikazani su prihodi prije privatizacije "Žice", koja je izvršena 2005. godine, "neposrednom pogodbom" sa ortačkom grupom: "Unipromet", "Ans Drive" i "Geneco", za 550.000 EUR, uz obavezu ulaganja u obnovu proizvodnje sa 5 mil.EUR u prvoj godini nakon preuzimanja većinskog državnog vlasništva, te zadržati 204 radnika poduzeća i još uposliti 30 novih radnika.

Šta je od toga ispoštovano?

Podsjećam na vrijednost "Žice" iz perioda 1976-1980. god., kada je realizirana II faza izgradnje u koju je uloženo 76 mil. USD...

Kakva to amortizacija može sniziti vrijednost proizvodnog pogona sa 76 mil USD na 1 mil KM, posebno objekta koji je neposredno pred privatizaciju ostvarivao prihod od 11 mil. KM???

Izgleda da se ne razumijemo....
Očoto :(

Da ukratko još jednom ponovim razlog mog pisanja na ovoj temi: Ujdurmom - spregom pojedinaca iz vlasti i ortačke grupe - kupaca, odnosno kriminalno-kupoprodajnom farsom "Žica" je prodana za jeftine novce, iako je na tržištu vrijedila mnogo više.
Novi kupac je sve učinio da obezvrijedi dotadašnju proizvodnju i snizi profit da bi konačno imao "razuman" argument za prodaju "Žice" po desetorostruko višoj cijeni od kupljene. Pri tom - doveo je državu u zavist od uvoza proizvoda koje je "Žica" ostvarivala, otpustio mnoge radnike i natovario ih državi na teret, dok je svaku obavezu iz kupoprodaje "Žice" zanemario, a koje su predstavljale ulaganje u proizvodnju 5 mil. EUR i zapošljavanje novih radnika.
Ovakav postupak prema ranijoj društvenoj, potom - državnoj imovini, može se tretirati i kao krivično djelo protiv privrede.

Ali, čini mi se i da i ovo "džaba" pišem, nećeš opet razumjeti... :(

Da, razumijem poentu price ali mislim da nedostaje tacnih informacija i da ima dosta predrasuda, iz bilo kojeg razloga, jer se stalno insistira na navodnom kriminalu prilikom privatizacije.
Prema pisanju medija, nista se od toga nije desilo vec upravo suprotno.
Rezonski gledano, to sto sada optimiziraju proizvodnju, prenose opremu, prodaju dio firme Bauhausu je vjerovatno nacin da pokriju gubitke firme koja je privatizirana kao firma sa znacajnim gubicima i koja zbog recesije i globalizacije, sto je ocigledno, nije uspjela postati profitabilna. Treba se pitati sa kolikim minusom je firma privatizirana i da li je trziste dozvoljavalo da firma bude profitabilna. U tom grmu lezi zec. Ako je firma privatizirana sa velikim gubitkom i ako iz objektivnih razloga nije uspjela postati profitabilna svih ovih godina, onda je opravdano da prodaju dionice ili zemlju da bi pokrili dugove. Moze se doci u situaciju da firma bankrotira zbog tih dugova pa da svi uposlenici izgube posao. Onda imamo problem.
Druga bitna stvar je ova: kada Zica proda dio imovine, vlasnik stecenog kapitala nije pojedinac, vec Zica kao firma! Po zakonu, novac ne ide u dzep jedne osobe, vec ide na konto firme koja je duzna uloziti novac u otplatu dugova i razvoj proizvodnje. To je bitan pravni detalj koji se odnosi na tipske privatizacije.
moramo biti objektivni i ne treba slijediti klisee drustva (tipa SVI privatnici su kriminalci i SVI su ilegalno privatizirali drzavnu imovinu). to mi se cini naivnim i neinformisanim.
na kraju krajeva, interesuje me kvalitet Bauhausove robe i hocu da kupim dobre stvari na jednom mjestu. to sto ce Zica proizvoditi zicu dvjesto metara vise od stare lokacije se mene, da budem iskren, puno ne tice.

Vise mi je u ovom momentu interesantnija imovina Vranice pa me interesuje sta se tamo desava. Cujem da je na prodaju i da su turci umijesani. Zna li neko vise o tome?
poznanik

#78 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by poznanik »

liberator wrote:...Rezonski gledano, to sto sada optimiziraju proizvodnju, prenose opremu, prodaju dio firme Bauhausu je vjerovatno nacin da pokriju gubitke firme koja je privatizirana kao firma sa znacajnim gubicima ... Treba se pitati sa kolikim minusom je firma privatizirana i da li je trziste dozvoljavalo da firma bude profitabilna...
Zar na svijetu postoji iko ko svjesno kupuje imovinu koja prethodno posluje sa značajnim gubicima? :-) :D :lol:
liberator

#79 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by liberator »

poznanik wrote:
liberator wrote:...Rezonski gledano, to sto sada optimiziraju proizvodnju, prenose opremu, prodaju dio firme Bauhausu je vjerovatno nacin da pokriju gubitke firme koja je privatizirana kao firma sa znacajnim gubicima ... Treba se pitati sa kolikim minusom je firma privatizirana i da li je trziste dozvoljavalo da firma bude profitabilna...
Zar na svijetu postoji iko ko svjesno kupuje imovinu koja prethodno posluje sa značajnim gubicima? :-) :D :lol:

Drago mi je da si postavio tako dobro pitanje.
Na prvi pogled niko pametan to ne bi uradio.
Medutim, postoje ljudi koji se bave investiranjem iskljucivo u takve projekte.
To su tzv. venture capitalists, odnosno oni individualci koji svjesno rizikuju da bi proizveli rezultat.
Ipak, taj rizik nije iracionalan vec je baziran na kalkulaciji da ce se srednjorocno ili dugorocno investicija isplatiti - kako?
Ide se na promjenu upravne strukture, optimiziranje proizvodnje i znatno jaci marketing.
Firme koje su nekada poslovale s gubitkom vremenom postaju vrlo profitabilne pa ih onda vlasnici ili prodaju (ako dobiju ekstra ponudu) ili zadrze (jer prave profit).
Najbolji primjer ovog tipa ti je notorni Carl Icahn, covjek koji je poznat upravo po tome: kupi firmu sa znacajnim gubitkom, promijeni upravu, promijeni proizvodnju i marketing, pretvori firmu u profitabilnu a nakon nekoliko godina proda firmu za znacajnim profitom (govorimo o stotinama miliona $ i vise).
Pogledaj:
http://oyc.yale.edu/economics/financial ... ure15.html
Eshek

#80 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by Eshek »

liberator wrote:Druga bitna stvar je ova: kada Zica proda dio imovine, vlasnik stecenog kapitala nije pojedinac, vec Zica kao firma! Po zakonu, novac ne ide u dzep jedne osobe, vec ide na konto firme koja je duzna uloziti novac u otplatu dugova i razvoj proizvodnje. To je bitan pravni detalj koji se odnosi na tipske privatizacije.
moramo biti objektivni i ne treba slijediti klisee drustva (tipa SVI privatnici su kriminalci i SVI su ilegalno privatizirali drzavnu imovinu). to mi se cini naivnim i neinformisanim.
Ne želim reći da nisi u pravu...jesi. Samo su tome Bošnje dohakale :D

1. Kroz fiktivni dug prema drugim firmama koje su u 100%-tnom vlasništvu Pilava
2. Kroz ugovor kojim se ne prodaje ledina, nego i objekat u konstruktivnoj fazi (koji će biti masno naplaćen)

Ja sam privatnik, znam o čemu pričaš (čim imaš manje od 30 i ne živiš kod roditelja, jal' si lopov, jal' valjaš gudru :-) ), ali Pilav je (iako ne vjerujem namjerno) ukopao veoma perspektivnu firmu. Kažem perspektivnu, jer danas postoji nekoliko privatnih firmi koje se bave djelatnošću sličnoj djelatnosti Žice, a nemaju ni djelić opreme i znanja koje je imala Žica.

Ipak, valja priznati da je svemu kumovao i zakon koji radnike štiti do te mjere, da su zloupotrebe tog istog zakona postale pravilo, a ne izuzetak.
liberator

#81 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by liberator »

Eshek wrote:
liberator wrote:Druga bitna stvar je ova: kada Zica proda dio imovine, vlasnik stecenog kapitala nije pojedinac, vec Zica kao firma! Po zakonu, novac ne ide u dzep jedne osobe, vec ide na konto firme koja je duzna uloziti novac u otplatu dugova i razvoj proizvodnje. To je bitan pravni detalj koji se odnosi na tipske privatizacije.

2. Kroz ugovor kojim se ne prodaje ledina, nego i objekat u konstruktivnoj fazi (koji će biti masno naplaćen)

Ja sam privatnik, znam o čemu pričaš (čim imaš manje od 30 i ne živiš kod roditelja, jal' si lopov, jal' valjaš gudru :-) ), ali Pilav je (iako ne vjerujem namjerno) ukopao veoma perspektivnu firmu. Kažem perspektivnu, jer danas postoji nekoliko privatnih firmi koje se bave djelatnošću sličnoj djelatnosti Žice, a nemaju ni djelić opreme i znanja koje je imala Žica.

Ipak, valja priznati da je svemu kumovao i zakon koji radnike štiti do te mjere, da su zloupotrebe tog istog zakona postale pravilo, a ne izuzetak.

Da slazem se. Cim covjek pokusa da radi, da stice, da se trudi odmah je iz nekog razloga sumnjiv. To ovako na prvi pogled djeluje sumnjivo ali kada treba pokazati zasto je to tako tada stvari postaju neugodne jer u nekim slucajevima jednostavno ljudi rade posteno i koriste talente da stvaraju. Ima tu i ljubomore naravno sto neko moze da ima vise od drugih a to je vec pitanje drustvene pravde, licne etike i sl.
ne znam, jos uvijek mislim da je Zica privatizirana s velikim gubicima prema drugim firmama sa kojima je radila. Koliko znam, vlasnik Uniprometa nije imao firme koje su se bavile srodnom djelatnoscu prije i za vrijeme privatizacije (bilo je jos nekoliko ortaka u toj privatizaciji). znam da prodaju samo zemljiste Bauhausu jer Bauhaus ima svoje projekte i radi prema svojim nacrtima u svakoj drzavi (imaju ljudi provjerenu formulu uspjeha). tako da im u sustini prodaju samo zemljiste. stare hale ruse a masine premijestaju.
a radnici imaju svoje momente. to je definitivno tacno. najkorisnije za obje grupe, upravu i uposlenike, je da saraduju i da zajednickim trudom dodu do rezultata koji su obostrano korisni.
zonbirile

#82 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by zonbirile »

liberator wrote:
Eshek wrote:

Da slazem se. Cim covjek pokusa da radi, da stice, da se trudi odmah je iz nekog razloga sumnjiv. To ovako na prvi pogled djeluje sumnjivo ali kada treba pokazati zasto je to tako tada stvari postaju neugodne jer u nekim slucajevima jednostavno ljudi rade posteno i koriste talente da stvaraju. Ima tu i ljubomore naravno sto neko moze da ima vise od drugih a to je vec pitanje drustvene pravde, licne etike i sl.
ne znam, jos uvijek mislim da je Zica privatizirana s velikim gubicima prema drugim firmama sa kojima je radila. Koliko znam, vlasnik Uniprometa nije imao firme koje su se bavile srodnom djelatnoscu prije i za vrijeme privatizacije (bilo je jos nekoliko ortaka u toj privatizaciji). znam da prodaju samo zemljiste Bauhausu jer Bauhaus ima svoje projekte i radi prema svojim nacrtima u svakoj drzavi (imaju ljudi provjerenu formulu uspjeha). tako da im u sustini prodaju samo zemljiste. stare hale ruse a masine premijestaju.
a radnici imaju svoje momente. to je definitivno tacno. najkorisnije za obje grupe, upravu i uposlenike, je da saraduju i da zajednickim trudom dodu do rezultata koji su obostrano korisni.
-------------------------
daj ne kakaj cijelo vrijeme,da je kao što tvrdiš ne bi Bosna bila zadnja u Evropi.Na čast i Genecu i vlasniku mu,fuj.Sve đubrad do dubradi,ali to je primarna akumalacija i ne bajaj više-čista pljačka dok ne profunkcioniše pravna država,a to će biti kada se vse rastali i kada počnu funkcionisati zakoni u cilju zaštite otetog,čista dijalketika,deža vu.Za par decenija imačeš SFF kao legat porodice Ganić i memorijalni univerzitet istog tvorca,muzej savremene umjetnosti od oca i sina i sl.
mahalas505

#83 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by mahalas505 »

liberator wrote: Drago mi je da si postavio tako dobro pitanje.
Na prvi pogled niko pametan to ne bi uradio.
Medutim, postoje ljudi koji se bave investiranjem iskljucivo u takve projekte.
To su tzv. venture capitalists, odnosno oni individualci koji svjesno rizikuju da bi proizveli rezultat.
Ipak, taj rizik nije iracionalan vec je baziran na kalkulaciji da ce se srednjorocno ili dugorocno investicija isplatiti - kako?
Jos samo da objasnis gdje ovaj sto je privatizovao "Zicu" rizikovao bilo bi dobro. Da si imalo upoznat sa situacijom u Zici prije privatizacije, ne bi ovdje iznosio oprecne stavove.
manki

#84 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by manki »

Žica priprema teren: Bauhaus ove godine počinje gradnju objekta u Sarajevu
Poznati trgovački lanac specijaliziran za ponudu alata i građevinskog materijala Bauhaus do kraja ove godine trebao bi početi sa izgradnjom prvog maloprodajnog centra na tržištu Bosne i Hercegovine. Objekat će se graditi u sarajevskoj općini Novi Grad, na zemljištu koje je Njemcima prodala fabrika za proizvodnju vučene žice i čelične užadi "Žica" iz Sarajeva.

Image

Kako nam je potvrdio Hrusto Tupeković, direktor kompanije "Žica", ugovor sa njemačkim investitorom o prodaji zemljišta ukupne površine 40.000 metara kvadratnih potpisan je još u decembru prošle godine. Tupaković nije želio otkrivati finansijske detalje ugovora, ali je naveo da je Žica ovom saradnjom dobila značajnu materijalnu korist.

Nakon što dobiju okolinsku dozvolu, radnici preduzeća Žica počinju sa rušenjem postrojenja koji su duži niz godina van funkcije. Rad se o poslovnim prostorima koji uključuju proizvodne hale, skladišta i druge pomoćne objekte, a koji su izgrađeni u periodu od 1960. do 1990. godine. Nakon rušenja, zemljište preuzima Bauhausov tim zadužen za vođenje poslova u Sarajevu.

"Naša obaveza jeste da pripremimo lokaciju i obezbijedimo građevinsku dozvolu. Uskoro počinjemo sa rušenjem objekata koji se zbog smanjenog obima proizvodnje već duže vrijeme ne koriste, a svoje kapacitete premještamo na preostali dio lokacije. Čišćenje terena trebalo bi biti gotovo do kraja septembra, kako bi Bauhaus najkasnije do kraja ove godine počeo sa izgradnjom novog objekta", istakao je Tupeković.

On je također potvrdio da će novac koji su dobili od prodaje zemljišta iskoristiti za finansijsku konsolidaciju, povećanje proizvodnje i ulaganje u daljnji rad preduzeća.

S druge strane, poznati njemački lanac maloprodajnih trgovina Bauhaus prema ranijim najavama namjerava uložiti 40 miliona konvertibilnih maraka u BiH te zaposliti 200 radnika. Očekuje se da će u skladu sa politikom firme, Bauhaus pružiti priliku i lokalnim dobavljačima da plasiraju svoje proizvode.

Inače, ovaj lanac osnovan je 1960. godine, bavi se prodajom opreme za kuću i bašte i raznih vrsta alata i jedan je od lidera u segmentu "Uradi sam". Danas posluju u 15 zemalja sa više od 200 prodajnih objekata.
Izvor: eKapija.ba
sarajevsko_pivo

#85 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by sarajevsko_pivo »

Super :bih: :thumbup:
poznanik

#86 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by poznanik »

sarajevsko_pivo wrote:Super :bih: :thumbup:

Ma šta je tebi ovdje super :? :shock: Činjenica da na godišnjem u BiH možeš doći i kupiti sebi nešto jeftino, bez obzira što je prethodni veliki proizvodni kompleks totalno uništen, prije toga opljačkan, država oštećena i društvo primorano na uvoz :x
StupskaBitanga

#87 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by StupskaBitanga »

imam jedno konstruktivno pitanje
ta hala što je srušena jel bila u funkciji ili devastirana
kojeime

#88 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by kojeime »

poznanik wrote:

Ma šta je tebi ovdje super :? :shock: Činjenica da na godišnjem u BiH možeš doći i kupiti sebi nešto jeftino, bez obzira što je prethodni veliki proizvodni kompleks totalno uništen, prije toga opljačkan, država oštećena i društvo primorano na uvoz :x
Super je sto Bauhaus dolazi. Jer, nabroj mi proizvodjace i prodavace domace opreme za vrt, alate i ostale proizvode koje prodaju Bauhaus, OBI i ostali. Cini mi se da pored OBI-ja u Sarajevu postoji Bh centar alata kao domaci pandan OBI-ju i mozda Penny plus. Ali konkurencija omogucava kupcu nizu cijenu i mozda bolji kvalitet usluge, tako da i pored postojanja domacih, neka i stranih. A i ti domaci uglavnom prodaju stranu robu, jer nase proizvodnje te vrste robe skoro i nema.

E sada, na koju lokaciju Bauhaus dolazi, to je vec druga stvar i mislim da Bauhaus nije kriv za propast Zice. Da Zica uspjesno radi, Bauhaus bi sigurno nasao drugu lokaciju. Cini mi se da je prvo propala Zica, pa onda Bauhaus dosao, trazio lokaciju i neko im ponudio tu. Ne mislim da je Bauhaus dosao, rekao "Hocemo tu lokaciju" pa je neko namjerno unistio Zicu da bi dao lokaciju Bauhausu. Ili je tako bilo? Ne trebamo kriviti ljude koji ovdje dolaze za stvari koje su nasi "strucnjaci" upropastili.
poznanik

#89 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by poznanik »

kojeime wrote:
poznanik wrote:
Super je sto Bauhaus dolazi. Jer, nabroj mi proizvodjace i prodavace domace opreme za vrt, alate i ostale proizvode koje prodaju Bauhaus, OBI i ostali. Cini mi se da pored OBI-ja u Sarajevu postoji Bh centar alata kao domaci pandan OBI-ju i mozda Penny plus. Ali konkurencija omogucava kupcu nizu cijenu i mozda bolji kvalitet usluge, tako da i pored postojanja domacih, neka i stranih. A i ti domaci uglavnom prodaju stranu robu, jer nase proizvodnje te vrste robe skoro i nema.
E sada, na koju lokaciju Bauhaus dolazi, to je vec druga stvar i mislim da Bauhaus nije kriv za propast Zice. Da Zica uspjesno radi, Bauhaus bi sigurno nasao drugu lokaciju. Cini mi se da je prvo propala Zica, pa onda Bauhaus dosao, trazio lokaciju i neko im ponudio tu. Ne mislim da je Bauhaus dosao, rekao "Hocemo tu lokaciju" pa je neko namjerno unistio Zicu da bi dao lokaciju Bauhausu. Ili je tako bilo? Ne trebamo kriviti ljude koji ovdje dolaze za stvari koje su nasi "strucnjaci" upropastili.
I ja pozdravljam "ulazak" Bauhausa na BiH tržište, i ne okrivljujem njegovu upravu za propast "Žice", već skrećem raspravu na kriminalitet i prevaru države BiH nakon privatizacije "Žice", kojom su bjelosvjetski mešetari uništili sigurno perspektivnu proizvodnu oblast, nominalno obezvrijedili imovinu - opremu, objekat i rejting "Žice", i prodali je po mnogo nižoj tržišnoj vrijednosti nego što jeste. Država je oštećena, naše društvo je oštećeno u ovoj tranzicijskoj prevari, međutim - niko ne reaguje, javnost je zaslijepljena dolaskom "Bauhaus"-a, i od stabla ne vidi šumu. A šuma je ogromna šteta i očit kriminal ortačke grupe - kupca "Žice" sa Pilavom na čelu.
kojeime

#90 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by kojeime »

Tu se slazemo. I nije samo Zica. Prodajemo drvo kao sirovinu da bismo uvozili gotove proizvode od drveta, a nasa drvna industrija, u smislu proizvodnje finalnih proizvoda i njihovog izvoza bi mogla biti jaka industrija. Pa zeljeznicki saobracaj nam stagnira, i to ne samo putnicki, sada mislim na teretni transport, e da bi vlasnici slepera i cisterni mogli uzimati lopatom i naplacivati transport roba po visim cijenama nego sto bi kostao zeljeznicom. Znam da nam je zeljeznica u losem stanju, vozovi su nam prespori, centri za utovar/istovar skoro i ne postoje, ali treba odnekud poceti. A ovako necemo nikada poceti razvijati zeljeznicki, ni teretni ni putnicki, saobracaj. I tako dalje...
sarajevsko_pivo

#91 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

poznanik wrote:

Slazem se 100% sa tobom, ali ipak ova fabrika je nazalost vec propala...

Mozda je bolje bilo da su kupili Hecopromov centar.
sarajevsko_pivo

#92 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Imali radova na terenu?
zonbirile

#93 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by zonbirile »

raščišćava se teren.Bože dragi kojim budalama dade ovu lijepu zemlju.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#94 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by KatarinaKosaca »

zonbirile wrote:raščišćava se teren.Bože dragi kojim budalama dade ovu lijepu zemlju.
Agencija za privatizaciju objavila tender, "ortačka grupa" (unipromet, Ansdrive i jos ne znam ko) kupili. Stajala tako (nešto radila živa, dosta loše i neuspješno, ali radila) dok Muhemd Pilav nije isplatio (da li parama ili na "dođem ti" ili nekim drugim sredstvom plaćanja, ne znam) ortake.
Uposlenici Žice su imali jak otpor privatizaciji. Nisu htjeli da rade (skoro da su bili u fazi latentnog štrajka), tako da radnici Uniprometa odlaze u Žicu da se nešto uradi. Počinje proizvodnja žičanih mreža koja se koristi u građevinarstu, ali kako građevina pada u zadnju godinu, tako prodaju taj dio. Inače, mislim, da ono i nije dio grada za tešku industriju. MOžda je bio 1960 kad je osnovana Žica, sad nikako.
sarajevsko_pivo

#95 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

zonbirile wrote:raščišćava se teren.Bože dragi kojim budalama dade ovu lijepu zemlju.
Moze koja slika>?
zonbirile

#96 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by zonbirile »

KatarinaKosaca wrote:
Agencija za privatizaciju objavila tender, "ortačka grupa" (unipromet, Ansdrive i jos ne znam ko) kupili. Stajala tako (nešto radila živa, dosta loše i neuspješno, ali radila) dok Muhemd Pilav nije isplatio (da li parama ili na "dođem ti" ili nekim drugim sredstvom plaćanja, ne znam) ortake.
Uposlenici Žice su imali jak otpor privatizaciji. Nisu htjeli da rade (skoro da su bili u fazi latentnog štrajka), tako da radnici Uniprometa odlaze u Žicu da se nešto uradi. Počinje proizvodnja žičanih mreža koja se koristi u građevinarstu, ali kako građevina pada u zadnju godinu, tako prodaju taj dio. Inače, mislim, da ono i nije dio grada za tešku industriju. MOžda je bio 1960 kad je osnovana Žica, sad nikako.
-----------------------------
nije ni Bitumenka,još i gora,ali radi.Ovakvim uređenjem nema firme koja je isplativa,ali nekada je ibolje skuplje proizvoditi,nego jeftinije uvoziti.U toj dilemi nije samo presudna konačna cijena proizvoda.
liberator

#97 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by liberator »

Uspjesan start Fabrike masivnog namjestaja u Fojnici

http://zicasarajevo.com.ba/index.php?op ... i&Itemid=2
sarajevsko_pivo

#98 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Imali radova?
saibaba

#99 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by saibaba »

detroit-mercy wrote:
Qler wrote:Unipromet je sistematski unistio Zicu. Dio po dio i sve sam to gledao svojim ocima kako unistavaju. Otpustili radnike, smanjili proizvodnju, rasprodali opremu, ugasili proizvodnju, poceli sklapati kuhinje i stolove u manjim halama... radim vkizu bjih i svaki dan gledam kako unistavaju fabriku... E sad prodadose onu jadnu, ocerupanu glavnu halu Bauhausu i to je nazalost najbolje sto su uradili za ljude i fabriku, da se ne pate vise. A ovi glavni negativci, ili poznatiji kao imacikada, sto se ne udruzite, napravite detaljan plan poslovanja, odete u razvojnu banku, mislim da ce vas rado kreditirati da obnovite Zicu. Ako vec govorite da to moze bolje i da bas vi imate rjesenje, nego vam mrsko...
Nevezano za temu, posto vidim da se ovdje provlaci teza da je neko namjerno unistio neku firmu. Moze li mi neko objasniti zasto bi neko (kapitalist, investitor) namjerno unistio firmu koja ima potencijal, koja donosi profit, i koja ima dobre razvojne izglede. Nekako mi to izgleda kao da sijeces granu na kojoj sjedis.
Kralju moj ... Proizvoditi zicu i imati jednu slicnu proizvodnju je u najmanju ruku patnja i muka ... jednostavnije je rasparcelisati zemlju i uzeti pare ... Zicu, ako se mislila pokrenuti proizvodnja je morao kupiti neko iz slicne djelatnosti kao recimo mital zeljezaru ....
sarajevsko_pivo

#100 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Gradi li se ovaj Bauhaus????????
Post Reply