poznanik wrote:liberator wrote:
poznanik wrote:U izvještaju KAP-a prikazani su prihodi prije privatizacije "Žice", koja je izvršena 2005. godine, "neposrednom pogodbom" sa ortačkom grupom: "Unipromet", "Ans Drive" i "Geneco", za 550.000 EUR, uz obavezu ulaganja u obnovu proizvodnje sa 5 mil.EUR u prvoj godini nakon preuzimanja većinskog državnog vlasništva, te zadržati 204 radnika poduzeća i još uposliti 30 novih radnika.
Šta je od toga ispoštovano?
Podsjećam na vrijednost "Žice" iz perioda 1976-1980. god., kada je realizirana II faza izgradnje u koju je uloženo 76 mil. USD...
Kakva to amortizacija može sniziti vrijednost proizvodnog pogona sa 76 mil USD na 1 mil KM, posebno objekta koji je neposredno pred privatizaciju ostvarivao prihod od 11 mil. KM???
Izgleda da se ne razumijemo....
Očoto
Da ukratko još jednom ponovim razlog mog pisanja na ovoj temi: Ujdurmom - spregom pojedinaca iz vlasti i ortačke grupe - kupaca, odnosno kriminalno-kupoprodajnom farsom "Žica" je prodana za jeftine novce, iako je na tržištu vrijedila mnogo više.
Novi kupac je sve učinio da obezvrijedi dotadašnju proizvodnju i snizi profit da bi konačno imao "razuman" argument za prodaju "Žice" po desetorostruko višoj cijeni od kupljene. Pri tom - doveo je državu u zavist od uvoza proizvoda koje je "Žica" ostvarivala, otpustio mnoge radnike i natovario ih državi na teret, dok je svaku obavezu iz kupoprodaje "Žice" zanemario, a koje su predstavljale ulaganje u proizvodnju 5 mil. EUR i zapošljavanje novih radnika.
Ovakav postupak prema ranijoj društvenoj, potom - državnoj imovini, može se tretirati i kao krivično djelo protiv privrede.
Ali, čini mi se i da i ovo "džaba" pišem, nećeš opet razumjeti...

Da, razumijem poentu price ali mislim da nedostaje tacnih informacija i da ima dosta predrasuda, iz bilo kojeg razloga, jer se stalno insistira na navodnom kriminalu prilikom privatizacije.
Prema pisanju medija, nista se od toga nije desilo vec upravo suprotno.
Rezonski gledano, to sto sada optimiziraju proizvodnju, prenose opremu, prodaju dio firme Bauhausu je vjerovatno nacin da pokriju gubitke firme koja je privatizirana kao firma sa znacajnim gubicima i koja zbog recesije i globalizacije, sto je ocigledno, nije uspjela postati profitabilna. Treba se pitati sa kolikim minusom je firma privatizirana i da li je trziste dozvoljavalo da firma bude profitabilna. U tom grmu lezi zec. Ako je firma privatizirana sa velikim gubitkom i ako iz objektivnih razloga nije uspjela postati profitabilna svih ovih godina, onda je opravdano da prodaju dionice ili zemlju da bi pokrili dugove. Moze se doci u situaciju da firma bankrotira zbog tih dugova pa da svi uposlenici izgube posao. Onda imamo problem.
Druga bitna stvar je ova: kada Zica proda dio imovine, vlasnik stecenog kapitala nije pojedinac, vec Zica kao firma! Po zakonu, novac ne ide u dzep jedne osobe, vec ide na konto firme koja je duzna uloziti novac u otplatu dugova i razvoj proizvodnje. To je bitan pravni detalj koji se odnosi na tipske privatizacije.
moramo biti objektivni i ne treba slijediti klisee drustva (tipa SVI privatnici su kriminalci i SVI su ilegalno privatizirali drzavnu imovinu). to mi se cini naivnim i neinformisanim.
na kraju krajeva, interesuje me kvalitet Bauhausove robe i hocu da kupim dobre stvari na jednom mjestu. to sto ce Zica proizvoditi zicu dvjesto metara vise od stare lokacije se mene, da budem iskren, puno ne tice.
Vise mi je u ovom momentu interesantnija imovina Vranice pa me interesuje sta se tamo desava. Cujem da je na prodaju i da su turci umijesani. Zna li neko vise o tome?