Ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#76 Re: ljetne gume

Post by jefferson »

slavkoimamodilera wrote:
jefferson wrote:Mislim da su te Opel, Ford, VW i Mercedes trebali posavjetovati kada su odlucili staviti ovu gumu kao prvu ugradnju na svoje automobile!
Ne budi smijesan, po tvojoj logici Hankook je dobra guma? Eno ih puni golfovi 5ice i 6ice :-) naravno sve redom u baznoj opremi, sa slabijim motorima - Boze dragi pitam se zasto?? :? I zasto 2.0 TDI Sportline dolazi na Continentalu, a GTI na Bridgestoneu??

Ili da prosirimo malo pricu, ionako je otisla tema u qrac :D jel stvarno mislis da su Kayaba amortizeri dobri? Jel stvarno mislis da su TRW/Lucas kocione plocice dobre?
Slavko, to koje gume dolaze na odredjenom modelu zavisi kao sto si sam rekao od samog proizvodjaca, ali reci kako su GY NCT5 eto kao samo malo bolja od Matadora je smjesno. Ja sam imao Michelin Pilot na svom autu koje su nakon 10,000km pocele tresti toliko da sam morao sve 4 promjeniti, a 99% ljudi te gume kuje u zvjezde i na svim testovima su se odlicno pokazale. Mozda su u tvom slucaju bile pogresno skladistene, mozda su imale tvornicki defekt. Neki ljudi nece da pridju Bridgestone Turanzi, a za mene su to jedne od najboljih guma, itd, itd. Continental Premium Contact i Sport Contact su imali problem gdje se gazna povrsina odljepljivala sa gume!!!
Ono sto utice na postavljanje odredjene gume na automobil jeste performanse na dugorocni period a ne da svoje performanse izgube ankon 10,000km kao sto je slucaj sa Kumhom i slicnim gumama.
I da kad smo vec kod Hankooka, ja sam imao K406 koje su drzale cestu kao ljepilo, jedina mana im je sto su se brzo trosile.
Razlog zbog kojeg ta guma kosta toliko jeste sto ide u zaborav, tj. prestaje proizvodnja vrlo brzo zbog zamjenskih modela koji dolaze. Istina je da je vrijeme pregazilo tu gumu, ali tvrditi da je eto malo bolja od matadora je glupost.
Inace, ta guma je dolazila na autima srednje klase, na Vectri 2.2DTI, Mercedes 220CDI i sl.
tatoo

#77 Re: ljetne gume

Post by tatoo »

jefferson wrote:
slavkoimamodilera wrote:
jefferson wrote:Mislim da su te Opel, Ford, VW i Mercedes trebali posavjetovati kada su odlucili staviti ovu gumu kao prvu ugradnju na svoje automobile!
Ne budi smijesan, po tvojoj logici Hankook je dobra guma? Eno ih puni golfovi 5ice i 6ice :-) naravno sve redom u baznoj opremi, sa slabijim motorima - Boze dragi pitam se zasto?? :? I zasto 2.0 TDI Sportline dolazi na Continentalu, a GTI na Bridgestoneu??

Ili da prosirimo malo pricu, ionako je otisla tema u qrac :D jel stvarno mislis da su Kayaba amortizeri dobri? Jel stvarno mislis da su TRW/Lucas kocione plocice dobre?
Slavko, to koje gume dolaze na odredjenom modelu zavisi kao sto si sam rekao od samog proizvodjaca, ali reci kako su GY NCT5 eto kao samo malo bolja od Matadora je smjesno. Ja sam imao Michelin Pilot na svom autu koje su nakon 10,000km pocele tresti toliko da sam morao sve 4 promjeniti, a 99% ljudi te gume kuje u zvjezde i na svim testovima su se odlicno pokazale. Mozda su u tvom slucaju bile pogresno skladistene, mozda su imale tvornicki defekt. Neki ljudi nece da pridju Bridgestone Turanzi, a za mene su to jedne od najboljih guma, itd, itd. Continental Premium Contact i Sport Contact su imali problem gdje se gazna povrsina odljepljivala sa gume!!!
Ono sto utice na postavljanje odredjene gume na automobil jeste performanse na dugorocni period a ne da svoje performanse izgube ankon 10,000km kao sto je slucaj sa Kumhom i slicnim gumama.
I da kad smo vec kod Hankooka, ja sam imao K406 koje su drzale cestu kao ljepilo, jedina mana im je sto su se brzo trosile.
Razlog zbog kojeg ta guma kosta toliko jeste sto ide u zaborav, tj. prestaje proizvodnja vrlo brzo zbog zamjenskih modela koji dolaze. Istina je da je vrijeme pregazilo tu gumu, ali tvrditi da je eto malo bolja od matadora je glupost.
Inace, ta guma je dolazila na autima srednje klase, na Vectri 2.2DTI, Mercedes 220CDI i sl.
Dobre gume se brzo trose. . .
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#78 Re: ljetne gume

Post by corolla02 »

Sve to zavisi od tvrdoce i materijala same gume. Mislim da svi proizvodjaci radi i jeftinije i skuplje gume. Uglavnom, rijetke su gume koju imaju i dug zivot i performance na gumi. Samo je bolje zamjenuti dva seta guma na recimo 80 hiljada nego jedan set za iste predjene milje/km!
P.S.
Uglavnom svaka guma ima onaj broj sa tri znamenke sa strane pri dnu felge koji govori o tvrdoci i kvalitetu materijala, u to sto je sam broj manji guma je meksa/brze se troci, a sto je veci u to i guma je tvrdja i dugovjecnija ali gubi na performancama, plus A,B,C indexi itd itd
tatoo

#79 Re: ljetne gume

Post by tatoo »

Mene zanima koliko kilometara forumasi misle preci kad kupe nove gume do zamjene?
slavkoimamodilera

#80 Re: ljetne gume

Post by slavkoimamodilera »

jefferson wrote:Slavko, to koje gume dolaze na odredjenom modelu zavisi kao sto si sam rekao od samog proizvodjaca, ali reci kako su GY NCT5 eto kao samo malo bolja od Matadora je smjesno.
Nadji mi gdje sam to napisao, molim te? Ja sam samo rekao da je po mom iskustvu ta guma katastrofalnih svojstava, po mokrom je uzasna, na kocenju ocajna!
Koji Michelin Pilot? Ima ih vise modela, ali bih se mogao kladiti da nije Pilot Sport, jel tako? :)

I molim te nadji mi link na neki izvjestaj o tim katastrofama sa Continentalom? Znam da je Firestone imao s tim problem u americi, za Conti nikad cuo... sa Contijem imam samo najbolja iskustva, trenutno su mi i ljetne i zimske na jednom autu Conti! Zato sam u startu i rekao, za razliku od 20 ili 30 KM po komadu gume (dakle ukupni trosak plafon 150 KM za period od najmanje 3 godine) covjek je mogao kupiti Premium Contact recimo i biti daleko, daleko sigurniji :wink:

tatoo - tu tvrdnju podrzavaju jos valjda samo proizvodjaci Hankooka i Toyo-a :-) Kvalitetna guma je ona koja je vrhunska u performansama na suhom, mokrom i na kocenju, koje pokazuje kroz svoj cijeli zivotni vijek. Gumu (ili bilo koji proizvod) je najlakse napraviti da bude dobra u jednom.
Kad se vec upire po tom ADACu, ja bih zamolio da mi neko pokaze test na kojem je ikada NCT serija bila u vrhu po ocjenama :wink: Zadnjih 5 ili 6 godina su tu konstantno uvijek tri imena - Bridgestone, Pirelli i Continental i to u velikom broju slucajeva i u ljetnim (srednje i visoke kategorije) kao i u zimskima, gdje jedino GYu skidam kapu na Ultra Gripu 7 koji je fantasticna guma!

Ja sam mozda za neke uvrnut, ali na gumama i kocnicama nikada u zivotu nisam stedio, niti cu ikada poceti :bih:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#81 Re: ljetne gume

Post by corolla02 »

Mozda nekih 40,000km-50,000km, sto je nekih 30,000 milja malo vise, po meni za nove gume
slavkoimamodilera

#82 Re: ljetne gume

corolla02 wrote:Mozda nekih 40,000km-50,000km, sto je nekih 30,000 milja malo vise, po meni za nove gume
U americi mozda, u evropi tesko drugar... ;-)
corolla02

#83 Re: ljetne gume

Post by corolla02 »

slavkoimamodilera wrote:
corolla02 wrote:Mozda nekih 40,000km-50,000km, sto je nekih 30,000 milja malo vise, po meni za nove gume
U americi mozda, u evropi tesko drugar... ;-)
Ja obicno predjem 30tak mada na njima nekad pise garancija i do 40 ili 50 pa cak i 60hiljada milja, i najcesce su Yokohama, Toyo, Hanckog, i tako slicno, znaci srednje kvalitete gume. Jedanput sam imao u Bridgestone Turanza ali nisu mnogo vise od 30tak presle, a skupo ih platio, zato vise ne dajem za gume mnogo
P.S.
Generalno, takodjer treba reci da sami proizvodjaci kradu na gumama kad ti prodaju auto i to je vodljivo narocito kod malih auta, subcompact klasa npr Yaris, dok kod iste auto kompanije vece auto Camry/Avalon znaci i skuplje najcesce ima dobre/skuplje gume
jefferson

#84 Re: ljetne gume

Post by jefferson »

slavkoimamodilera wrote:
jefferson wrote:Slavko, to koje gume dolaze na odredjenom modelu zavisi kao sto si sam rekao od samog proizvodjaca, ali reci kako su GY NCT5 eto kao samo malo bolja od Matadora je smjesno.
Nadji mi gdje sam to napisao, molim te? Ja sam samo rekao da je po mom iskustvu ta guma katastrofalnih svojstava, po mokrom je uzasna, na kocenju ocajna!
Koji Michelin Pilot? Ima ih vise modela, ali bih se mogao kladiti da nije Pilot Sport, jel tako? :)

I molim te nadji mi link na neki izvjestaj o tim katastrofama sa Continentalom? Znam da je Firestone imao s tim problem u americi, za Conti nikad cuo... sa Contijem imam samo najbolja iskustva, trenutno su mi i ljetne i zimske na jednom autu Conti! Zato sam u startu i rekao, za razliku od 20 ili 30 KM po komadu gume (dakle ukupni trosak plafon 150 KM za period od najmanje 3 godine) covjek je mogao kupiti Premium Contact recimo i biti daleko, daleko sigurniji :wink:

tatoo - tu tvrdnju podrzavaju jos valjda samo proizvodjaci Hankooka i Toyo-a :-) Kvalitetna guma je ona koja je vrhunska u performansama na suhom, mokrom i na kocenju, koje pokazuje kroz svoj cijeli zivotni vijek. Gumu (ili bilo koji proizvod) je najlakse napraviti da bude dobra u jednom.
Kad se vec upire po tom ADACu, ja bih zamolio da mi neko pokaze test na kojem je ikada NCT serija bila u vrhu po ocjenama :wink: Zadnjih 5 ili 6 godina su tu konstantno uvijek tri imena - Bridgestone, Pirelli i Continental i to u velikom broju slucajeva i u ljetnim (srednje i visoke kategorije) kao i u zimskima, gdje jedino GYu skidam kapu na Ultra Gripu 7 koji je fantasticna guma!

Ja sam mozda za neke uvrnut, ali na gumama i kocnicama nikada u zivotu nisam stedio, niti cu ikada poceti :bih:
vau, sve se svodi na ti si imao, ti si ovo. Znaci mi bi svi trebali da se vodimo s tvojim iskustvom! Imao sam i ja i Good year, i Conti (Eco 3, Premium Contact), i Michelin (Classis Sport, Pilot Exalto) i sad eto NCT 5 po mokrom katastrofalna, ili kakve su to kocnice Lucas? Evo ti NCT5, prema ADAC-u:

Eagle NCT5

http://www.tyres-online.co.uk/tyretest/goodyear.asp

ADAC Motorwelt - Mar 2004

Comparative Strengths - dry performance, wear

Comparative Weaknesses - wet performance

AutoBild - 2004

Comparative Strengths - all round performance

Comparative Weaknesses - none

Ali sad dolazim do dileme, vjerovati njima ili tebi?

Sto se tice TRW i Lucasa, Lucas je jedan od najstarijih proizvodjaca kocionih sistema, a sam firma je stara preko 130 godina. To su ejdne od najboljih kocnica koje sam ikada imao na automobilu, daleko boljih performansi nego ATE, a Lucas cilindre, plocice ili diskove mozes naci na skoro svim automobilima koji se proizvode. VW koristi glavne kocione cilindre na odredjenim modelima, Lucasovi diskovi se kroste na Boeingovim avionima, ali ne, za tebe je to smejsno, pa eto de nas prosvjetli sta da kupujemo?
corolla02

#85 Re: ljetne gume

Post by corolla02 »

jefferson wrote:
slavkoimamodilera wrote:

vau, sve se svodi na ti si imao, ti si ovo. Znaci mi bi svi trebali da se vodimo s tvojim iskustvom! Imao sam i ja i Good year, i Conti (Eco 3, Premium Contact), i Michelin (Classis Sport, Pilot Exalto) i sad eto NCT 5 po mokrom katastrofalna, ili kakve su to kocnice Lucas? Evo ti NCT5, prema ADAC-u:

Eagle NCT5

http://www.tyres-online.co.uk/tyretest/goodyear.asp

ADAC Motorwelt - Mar 2004

Comparative Strengths - dry performance, wear

Comparative Weaknesses - wet performance

AutoBild - 2004

Comparative Strengths - all round performance

Comparative Weaknesses - none

Ali sad dolazim do dileme, vjerovati njima ili tebi?

Sto se tice TRW i Lucasa, Lucas je jedan od najstarijih proizvodjaca kocionih sistema, a sam firma je stara preko 130 godina. To su ejdne od najboljih kocnica koje sam ikada imao na automobilu, daleko boljih performansi nego ATE, a Lucas cilindre, plocice ili diskove mozes naci na skoro svim automobilima koji se proizvode. VW koristi glavne kocione cilindre na odredjenim modelima, Lucasovi diskovi se kroste na Boeingovim avionima, ali ne, za tebe je to smejsno, pa eto de nas prosvjetli sta da kupujemo?
Ta NCT5 guma, vec vidjeno, nista posebno
jefferson

#86 Re: ljetne gume

Post by jefferson »

Naravno da nije nista posebno, to je guma na zalasku svoje "karijere"
Medjutim, pricati da je to horor guma, covjeku koji je dao 400+ maraka za 4 nove gume u drzavi u kojoj ljudi kupuju polovne gume sumnjivog kvaliteta cak i kad su nove je smjesno! Umjesto da kaze, svaka cast, siguran si ucesnik u saobracaju, mi raspravljamo o tome koja guma ima kraci zaustavni put za jedan-dva metra od druge i slicno!
corolla02

#87 Re: ljetne gume

Post by corolla02 »

jefferson wrote:
Naravno da nije nista posebno, to je guma na zalasku svoje "karijere"
Medjutim, pricati da je to horor guma, covjeku koji je dao 400+ maraka za 4 nove gume u drzavi u kojoj ljudi kupuju polovne gume sumnjivog kvaliteta cak i kad su nove je smjesno! Umjesto da kaze, svaka cast, siguran si ucesnik u saobracaju, mi raspravljamo o tome koja guma ima kraci zaustavni put za jedan-dva metra od druge i slicno!
Ne znam za dole toliko, ali ja uglavnom dajem nesto jace od $300 za R195 60 14, i tu je sve ukljuceno i sa hazard road protection opcijom, tako da uvjek imam mirno auto na cesti, i mogu trajati nekih 30hilj milja, s tim da ja bas i necekam da se skros izlisu i da vidis konce na njima
ado-šampion

#88 Re: ljetne gume

Post by ado-šampion »

Šta fali Lucas pločicama? :?

Nešto mi govori da je Jefferson = Nineac?! Jesam li u pravu? :-)
jefferson

#89 Re: ljetne gume

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:Šta fali Lucas pločicama? :?

Kakav ab nineac!
Ja inace slabo se javljam ovdje, ali bezze covjeku pricati neke horore o gumama. Neki se slazu da je to dobra guma (da se razumijemo, ne tvrdim da je ta guma nesto posebno) neki ne, kao i kod ostalih guma. Svako ima svoju pricu i iskustvo. Nedavno sam i ja imao sranje sa Good Year Eagle gumama, trajale 5-6000km i pocele tresti, zapliva rano itd, ali nekima je to super guma. Da svi voziaci u BiH odluce da kupe NCT5 ja bi rekao da se ona zakonom uvede kao obavezna guma. 80% voznog parka nam voza na nekim jumuhatu gumama, od tih 80% 50% kupuje polovne gume, a mi pricamo o novim gumama ciji set kosta kao prosjecna plata ono malo zaposlenih u drzavi!
corolla02

#90 Re: ljetne gume

Post by corolla02 »

ado-šampion wrote:Šta fali Lucas pločicama? :?

Ma ne, taj je puno bolji sofer!
:D
VR6

#91 Re: ljetne gume

Post by VR6 »

slavkoimamodilera koji ti auto imas privatno?!

Inace, Michelih Pilot ima nekoliko modela, Sport su ekstra, ostale tu i tamo. I mislim da je vecini nebitno koje ce gume staviti na auto, jer pola ovih dvicica nema ni dovoljno dobre kocnice da iskoristi tu gumu. Ako nemas ovjes koji drzi auto na cesti da valja, djabe ti i najbolja guma na svijetu.
Lesli Eldridž

#92 Re: ljetne gume

Post by Lesli Eldridž »

Qler wrote:ja ako bog da danas odoh kupiti vredestein sportrac 3, ako uspijem pobjeci sa posla :) citao sam testove, review-e, kazu da je odlicna guma, pogotovo po kisi, sto mi je bitno jer nemam ABS-a.
Bježite od tih bezveznih marki. Guma je jedini dio auta u kontaktu sa kolovozom i strašno je opterećena i ne treba štediti na njima. Meni je neuki prodavač u Savi hvalio te gume, a ja sam mu rekao da hoću Michelin ili GoodYear. A on uvrijeđen kaže da mi ne znamo šta valja. "Ma jašta radi", rekoh. "Najbolje su kineske gume." Inače je to kalioko se sjećam holandska bezvezna marka. Zna se šta valja. GoodYear, Michelin, Pirelli, Dunlop. To sigurno valja. Znam da su nekada valjale i Semperit gume. Bile su skupe, a na BMW ovima kao testnim autima iz 70 tih su redovno osvajale najviše ocjene. Dobre su bile prije 20-tak godina, a sad ne znam da ih ima za kupiti.
Lesli Eldridž

#93 Re: ljetne gume

Post by Lesli Eldridž »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
slavkoimamodilera wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Slavko, na BH Tuning forumu kao i ostalim forumima izvan BH govore da su gume OK, nista specijalno, ali niti da qurcu ne valjaju sto se da vidjeti i po testovima. :) Ipak smatram da je relevantnije misljenje ljudi sa specijalizovanih foruma nego sa mahalskog "auto" SA-X.
Sve sto sam rekao gore je dobronamjerno i nikako maliciozno. Ali ne mogu da se sabahile ne nasmijem koga ti smatras za "specijalizovani forum". Sta to znaci uopste "specijalizovani forum"? Ako je to skupina bubuljicavih, naqrcenih, tinejdzera sa narandzastim autima i "lambo" /:povraca:/ vratima kod kojih ni lupom da trazis ne mozes naci nekoga ko je u svom vozackom zivotu ikada kupio novu gumu, onda dabogda ja nikada u zivotu ne vidio nista "specijalizovano" oko auta. Dugo sam radio vezan uz autoindustriju i u tom periodu mi je kroz ruke proslo (sasvim neskromno) vise od 35-40 razlicitih auta, sa priblizno toliko razlicitih guma. NCT 5 je bilo nesto najgore sto sam probao (nazalost upravo u 205/55/16 na 2 razlicita auta), narocito na mokrom. Na suhom jos i pomozi Boze, ali na mokrom, najiskrenije i iz najbolje namjere: polako!
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Sada postavlja se pitanje zasto bacati novac kada ce i ove NCT5 po sarajevskim iskrpanim i neasvaltiranim kozijim stazama biti sasvim dobre u iduce dvije godine. Covjek treba racionalno razmisljati bez obzira na mogucnosti, a to dolazi sa godinama. Mozda sada razumijes zasto vozim samo Volvo.:wink: Pozdrav.
Kada vec racionalno razmisljas, da li je racionalno staviti na kocku auto od svojih (pretpostavljam) 17-18.000 KM i sigurnost svoje djece zbog razlike od 20 ili 30 KM po komadu necega sto kupujes svake 3 ili 4 godine?

Pozdrav! :thumbup:
:lol: :lol:

Mislim da je ova rasprava ne vodi nigdje, ja cu voziti NCT5 a ti uzivaj u svojoj ekspertizi i pretpostavkama niđe veze. :D

Pozdrav.
Dobra je to guma, stipu "experte" iz sokaka... :thumbup:
tatoo

#94 Re: ljetne gume

Post by tatoo »

slavkoimamodilera wrote:

Kao sto rekoh, sad vozim na GY F1 asymetric, i to su gume koje su vrhunske u svim segmentima. Vozio i na Pireliju, i Contiju i na jeftinijim. znaci to je tvrdnja koju uz Toyo i Hanckooka ja podrzavam licno na osnovu puno kupljenih setova. Svaka je guma bila vrhunska ali nije trajala preko 25000 km osim Contija a I conti jesamo malo vise.
Ja ne govorim za gume koje nisam koristio i sve sto pisem je ono sto sam probao. I Toyo proxes su dobre gume, vozio ih na 318i na ringu. Dobre za pare koje placas za njih . . .
Ni ja nikad nisam stedio na gumama.
ado-šampion

#95 Re: ljetne gume

Post by ado-šampion »

jefferson wrote:
Kakav ab nineac!
Ja inace slabo se javljam ovdje, ali bezze covjeku pricati neke horore o gumama. Neki se slazu da je to dobra guma (da se razumijemo, ne tvrdim da je ta guma nesto posebno) neki ne, kao i kod ostalih guma. Svako ima svoju pricu i iskustvo. Nedavno sam i ja imao sranje sa Good Year Eagle gumama, trajale 5-6000km i pocele tresti, zapliva rano itd, ali nekima je to super guma. Da svi voziaci u BiH odluce da kupe NCT5 ja bi rekao da se ona zakonom uvede kao obavezna guma. 80% voznog parka nam voza na nekim jumuhatu gumama, od tih 80% 50% kupuje polovne gume, a mi pricamo o novim gumama ciji set kosta kao prosjecna plata ono malo zaposlenih u drzavi!
Hehe, znači nisi. Jaro ima jedan stari član foruma koji se tako zove, jbt. ko da ste braća, isti način pisanja, i ti si veliš probo dosta toga kao i on, vozili ste Mazdu u USA... :-) Kad vidje ovo za Hankook 406 pomisli da je to to, i car Nineac je imao te gume i lijepile se za asfalt a brzo se trošile, ako se dobro sjećam, i on je gotivio Lucas, tvrdio da je bolji od ATE-a... :D Hehe, dobar je ovaj forum nekad bio. :-D

Što se tiče teme, pustite onoga u Savi i što vam on preporučuje. On najveću dobit ima kad proda Savu ili Vredstein, pa svima to preporučuje. Kad sam ja kupovao ove gume što imam sad (P 3000), dođe lik i traži gume za Lagunu, i ovaj mu preporučuje Savu Intensu, koja je na svim testovima među zadnjim. I ja se umiješam i onda se on počeo ponašati kao pravi neotesani seljak, počeo mi srat ispod glasa kaže "šta ti znaš, pokaži mi ličnu"! Tako se danas odnosi sa mušterijama.

I ja se slažem da pretjerujete, čovjek je uzeo NOVE gume, s kojim definitivno nije potencijalni ubica na cesti. Nema tu ništa loše. Ja lično bih uvijek dao 100 kerma više za set da su gume prave, ali svako ima svoje.
Boycie

#96 Re: ljetne gume

Post by Boycie »

Moje zadnje gume su bile Conti PremiumContact i bile su solidne. ali ne i vrhunske. Na kiši ako misliš na vrijeme da staneš sa njima bolje ti je da ranije počneš kočiti :-D . Dolazi ljeto vrijeme je da se skinu zimske UG 7+ kojima uvijek kapu skidam ( FENOMENALNA GUMA) i dvoumim ili bolje troumim se između ovih guma:
1. Bridgestone Turanza ER 300
2. Vredestein Sportrac 3 ( u testovima, na raznim forumima bilo kako bilo - hvale je)
3. Pirelli P6 ili P7
U obzir kao jeftina varijant dolazi i Goodyear Excellence ( piao sam u jednom postu prije ako je neko imao iskustva sa ovom gumom ) ili neki od vaših prijedloga. Najvažnije _ guma je 195/65 15 R ( dovoljan H ) Auto 125 KS i teško oko 1600 kg.
Help
slavkoimamodilera

#97 Re: ljetne gume

VR6 wrote:slavkoimamodilera koji ti auto imas privatno?!

Inace, Michelih Pilot ima nekoliko modela, Sport su ekstra, ostale tu i tamo. I mislim da je vecini nebitno koje ce gume staviti na auto, jer pola ovih dvicica nema ni dovoljno dobre kocnice da iskoristi tu gumu. Ako nemas ovjes koji drzi auto na cesti da valja, djabe ti i najbolja guma na svijetu.
Nije uopste bitno sta vozim privatno, kao sto rekoh vozim paralelno 3 razlicita auta, koja su i namjenom i profilom potpuno razliciti, bitno je da se napadne iz svih oruzja kad neko pokusa nesto dobronamjerno reci, da ispadne da se taj neko preserava i da se doceka na noz necije iskustvo :-) samo vi uzivajte sa svojim eko-gumama, ma nema najbolje gume su to na svijetu - whatever! :-)
tatoo

#98 Re: ljetne gume

Post by tatoo »

Boycie wrote:Moje zadnje gume su bile Conti PremiumContact i bile su solidne. ali ne i vrhunske. Na kiši ako misliš na vrijeme da staneš sa njima bolje ti je da ranije počneš kočiti :-D . Dolazi ljeto vrijeme je da se skinu zimske UG 7+ kojima uvijek kapu skidam ( FENOMENALNA GUMA) i dvoumim ili bolje troumim se između ovih guma:
2. Vredestein Sportrac 3 ( u testovima, na raznim forumima bilo kako bilo - hvale je)
3. Pirelli P6 ili P7
U obzir kao jeftina varijant dolazi i Goodyear Excellence ( piao sam u jednom postu prije ako je neko imao iskustva sa ovom gumom ) ili neki od vaših prijedloga. Najvažnije _ guma je 195/65 15 R ( dovoljan H ) Auto 125 KS i teško oko 1600 kg.
Help
Pirelli. . . P6 je ok.
a iako ne volis Conti po kisi, sport contact 3 je odlicna po mokrom . . .
ado-šampion

#99 Re: ljetne gume

Post by ado-šampion »

Boycie wrote:Moje zadnje gume su bile Conti PremiumContact i bile su solidne. ali ne i vrhunske. Na kiši ako misliš na vrijeme da staneš sa njima bolje ti je da ranije počneš kočiti :-D . Dolazi ljeto vrijeme je da se skinu zimske UG 7+ kojima uvijek kapu skidam ( FENOMENALNA GUMA) i dvoumim ili bolje troumim se između ovih guma:
3. Pirelli P6 ili P7
Help
Bridgestone i Pirelli godinama prava najbolje gume u toj klasi. Što se tiče Pirellija, dosta raje se žali da su im tvrde, pa obrati pažnju na to u testovima. Bilo kako bilo, kad skineš taj UG/, svaka ljetna guma će ti biti tvrda.
jefferson

#100 Re: ljetne gume

Post by jefferson »

slavkoimamodilera wrote:
VR6 wrote:slavkoimamodilera koji ti auto imas privatno?!

Nije uopste bitno sta vozim privatno, kao sto rekoh vozim paralelno 3 razlicita auta, koja su i namjenom i profilom potpuno razliciti, bitno je da se napadne iz svih oruzja kad neko pokusa nesto dobronamjerno reci, da ispadne da se taj neko preserava i da se doceka na noz necije iskustvo :-) samo vi uzivajte sa svojim eko-gumama, ma nema najbolje gume su to na svijetu - whatever! :-)
Sreca pa mi nemamo iskustva :lol:
Post Reply