Gavrilo Princip

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#76 Re: Gavrilo Princip

Post by Pera Trta »

Naravno da je ništarija, čim je Hrvat, bre :oops: :-)
bokakotorska

#77 Re: Gavrilo Princip

Post by bokakotorska »

Pera Trta wrote:A što Puniša kojeg Nemca na posla pod ledinu u WW2, nego sjeđaše na divanu i čekaše da ga oslobodioci od života oslobode? :-)
Postovanje Pero,

da vas ovdje nije ne bi do Racica nikada ni stigao. Kakve on veze sa Gavrilom ima :-)

Opet kako god bilo vidim on ispade veliki problem ?

Kako god da je bilo on koji je Germance isprasio ne valja sto nije to opet uradio u ww2 ?

A ona nistarija sto sheba Jugu od samog starta treba da mi bude tema za razmisljanje.

Slabo se ja razumem u te varijante, priznajem.

PS E Pero vidim da gresis. Ne ide tako sa mnom, bre :)
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#78 Re: Gavrilo Princip

Post by Pera Trta »

Ako je Stjepan Radić sjebao Jugu, nije trebala ni postojati :)
A Puniša se borio s Nemcima jer su mu zemlju napali, šta drugo očekivati? A u drugom ratu ne bih se začudio da je malo očijukao s njima, obzirom da je bio blizak ravnogorcima.
A i to što su ga komunisti smakli tako brzo pokazuje da su mu nešto našli...mada ne bi bio prvi koga su nevinog ubili, ali Puniša sigurno nije bio nevinašce. Niko ko revolverom debatira u skupštinskoj sali nije to.
bokakotorska

#79 Re: Gavrilo Princip

Post by bokakotorska »

zoom66 wrote:
bokakotorska wrote:
zoom66 wrote:ni u hrvatskoj niti bilo gdje drugo ne smatraju herojem lika koji je izvrshio atentat na kralja aleksandra u marseju dok je za mnoge "zvanichne" srbijance i punisha rachic heroj :oops: vole ga i stalno prizivaju :oops:

govno ipak smrdi s koje god strane ga okrenesh :D ni manje ni vishe :D
Zoome hvala Bogu da je tako, jer Aleksandra I od Jugoslavije ubise fasisticke cuke.

A Punisa Racic nije nikako bio fasisticki cuko sta god da je bio, da se razumjiemo ja i ti.

Taj Pinusa je mnogo kojeg Njemca pod ledinu poslao pre no sto napravi to sranje sa onom nistarijom. I za Njemce hvala mu, pomogao je mnogo.

No nema rasta danas ko da priziva Punisu, Jugu hovna shebase i ovako i onako.

Za sada.

:D

nishtarijom nazvati jednog stjepana radica? :? super si ti meni, ocam :D drago mi je kad vidim kako se potvrde neke teze :D

neki dan u shali rekoh jednom jaranu: 'bem trumbica i krf :D sad mislim ozbiljno :D
Kakve veze ima sad Trumbic sa Gavrilom ?

Kad je Gavrilo zavrsio sa K & K prijestolonaslednikom, Trumbic je uredno pohadjao sjednice te iste K & K i ucestvovao u diskusijama sad na Njemackom jal Madzarskom to ni danas nijesam siguran :)

Dakle postovanje za Gavrila i Jugoslaviju sa moje strane.

Uvek i vazda bre.
bokakotorska

#80 Re: Gavrilo Princip

Post by bokakotorska »

Pera Trta wrote:Ako je Stjepan Radić sjebao Jugu, nije trebala ni postojati :)
A Puniša se borio s Nemcima jer su mu zemlju napali, šta drugo očekivati? A u drugom ratu ne bih se začudio da je malo očijukao s njima, obzirom da je bio blizak ravnogorcima.
A i to što su ga komunisti smakli tako brzo pokazuje da su mu nešto našli...mada ne bi bio prvi koga su nevinog ubili, ali Puniša sigurno nije bio nevinašce. Niko ko revolverom debatira u skupštinskoj sali nije to.
Punisa pepljuga nije bio svakako, to si u pravu. I on nije tema niti Bosanac.

Gavrilo bese.
Pera Trta

#81 Re: Gavrilo Princip

Post by Pera Trta »

Ima nešto u toj tradiciji atentata kod Srba:
od Miloša Obilića, zatim knjaza Miloša Obrenovića i brojnih srpskih glava koje su skinute po njegovom nalogu (Petar Moler, vladika Melentije Nikšić, Pavle Cukić i sam Karađorđe), potom ubistva njegovog sina i nasljednika, pa Apisa i družine i ubistva posljednjeg Obrenovića, pa Gavrila, Puniše...pa sve do Zvezdana Jovanovića.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#82 Re: Gavrilo Princip

Post by Chmoljo »

bokakotorska wrote: Gavrilo Princip

Ivo Andric

Mesa Selimovic

Emir Kusturica

Razliciti su Bosanci.

Ono sto im je zajednicko je da su veliki ljudi - za veliki svet.

To je poanta drug moj, a ovde se terstiraju, vagaju, meri im se hemoglobin i ocenjuje se jesu li moralno politicki podobni danas vama – nama - ovakvijem nenormalnim posle svega.

A meni - ne bi prvi put bilo da se ne uklapam u shvatanja bliznjih.

:)
niti je čovjek, niti je veliki ko pjeva: ko ne voli Radovana, ne video Đurđevdana. ende.

to nema veze sa politikom, ni sa nekim "navijanjima" za ove ili one. ima sa moralom. bez morala, nismo ništa više različiti od amebe.
bokakotorska

#83 Re: Gavrilo Princip

Post by bokakotorska »

Pera Trta wrote:Ima nešto u toj tradiciji atentata kod Srba:
od Miloša Obilića, zatim knjaza Miloša Obrenovića i brojnih srpskih glava koje su skinute po njegovom nalogu (Petar Moler, vladika Melentije Nikšić, Pavle Cukić i sam Karađorđe), potom ubistva njegovog sina i nasljednika, pa Apisa i družine i ubistva posljednjeg Obrenovića, pa Gavrila, Puniše...pa sve do Zvezdana Jovanovića.
Dve su stvari uglavnom koliko ja vidim :

Milos i Gavrilo udarili su jacega.
Jedan dolazeceg - drugi odlazeceg.

Ostalo spada u sferu unutrasnje politickih prestrojavanja i uskladjivanja u vazda nestabilnom okruzenju i vremesnkoj stisci. Nazalost, bice valjda malo laganije uskoro. Prilicno prgav i tvrdoglav narod. No i zapad i istok imaju slicno.

Eto i Regan 1981 zamalo da strada usred najdemokratskije zamlje.

Sto ne bi Djindjic 2003ce u Federativnoj Jugoslaviji 3 godine pred raspad, 11 godina posle nastanka ?

Steta jeste ali cudno nije, nimalo.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#84 Re: Gavrilo Princip

Post by Toto »

Supak

70 godina poslije sarajevskog atentata otvorene su arhive britanskih i francuskih tajnih sluzbi i tamo je fino napisano: ko je bio Gavrilo.
bokakotorska

#85 Re: Gavrilo Princip

Post by bokakotorska »

zoom66 wrote:
bokakotorska wrote: Dakle postovanje za Gavrila i Jugoslaviju sa moje strane.

Uvek i vazda bre.

imam vrhunsko gadjenje za principa i principovsku kraljevinu shs :D

boka, maher za provokaciju. :D

Ma ja zavrsio OS Slobodan Princip Seljo, a tamo su drugovi i za strikana uvek imali lepu rec i to najpre za strikana, a onda i za Slobodana.

I sad ja zbog fukare sto je gluposti radila 90etih da menjam shvatanje ?

Nije lepo.

A Kraljevina SHS je bila nista drugo do Kraljevina Jugoslavija, dakle nasa zemlja.

Gavrilo je svoju zemlju voleo, to mu se ne da osporiti bez obzira na nasa danas dosta neuravnotezena i nepotrebno ostrascena shvatanja.

Voleo je i jedan Mladen.

http://www.youtube.com/watch?v=lukSkOU_5Mc

Laku noc svima zelim, iz Beograda
LBVIEW

#86 Re: Gavrilo Princip

Post by LBVIEW »

majstorina wrote:Heroj definitivno.
Za krštenje đed mi je načinio gusle,da uz pomoć njih komponujem genocidne deseterce a na njima bijaše izrezbaren motiv Gavrila i Miloša okrenutih jedan ka drugom a među njima ukršteni nož i pištolj.
Šala, naravno ali raspamećujuća je ovo kampanja.Jeli Gavrilo ubio Franca u Beču ili u svojoj porobljenoj domovini?Jeli mrski diktator smaknuo njegove drugare?jesu li svi Mladobosdanci završili u kominterni izuzev Mehmeda Mehmedbašića koji jedini ispade Velikosrbin.
Ovakvim idiotskim konstatacijama samo još više ugrožavate budućnost Bosne i Hercegovine i uništavate ionako malo zajedničkih tekovina.
Mani patetike, kad su se tvoji sunarodnici trebali prisjecat zajednickih tekovina pjevali su, izmedu ostalog, "Nevesinje cast ti svaka..." Pa su poslije rata, npr., srusili dzamiju u Kljucu, te zapalili onu u Kuli Fazlagica...
Problem je u tome sto se nikako ne mozete navici da neki tamo potomci askera vase poimanje historije vise ne zarezuju ni za suhu sljivu. Shvatite vec jednom, da od ovog zadnjeg rata i pokusaja fizickog unistenja Bosnjaka od strane sunarodnjaka ti, Bosnjaci konacno tumace historijska desavanja iz perspetive bosnjackog nacionalno-politickog interesa bas kao i svi ostali narodi.Nemoj mi samo reci da to ne vrijedi za Srbe, te da oni na ovaj atentat gore gledaju kroz prizmu bosanskog sentimenta. :lol:
Nele9

#87 Re: Gavrilo Princip

Post by Nele9 »

Gavrilo je bio terorista i to tipa ˝žao mi je što jedan život imadem da ga za Srbiju dam...bre˝
majstorina

#88 Re: Gavrilo Princip

Post by majstorina »

LBVIEW wrote:
Za krštenje đed mi je načinio gusle,da uz pomoć njih komponujem genocidne deseterce a na njima bijaše izrezbaren motiv Gavrila i Miloša okrenutih jedan ka drugom a među njima ukršteni nož i pištolj.
Šala, naravno ali raspamećujuća je ovo kampanja.Jeli Gavrilo ubio Franca u Beču ili u svojoj porobljenoj domovini?Jeli mrski diktator smaknuo njegove drugare?jesu li svi Mladobosdanci završili u kominterni izuzev Mehmeda Mehmedbašića koji jedini ispade Velikosrbin.
Ovakvim idiotskim konstatacijama samo još više ugrožavate budućnost Bosne i Hercegovine i uništavate ionako malo zajedničkih tekovina.
Mani patetike, kad su se tvoji sunarodnici trebali prisjecat zajednickih tekovina pjevali su, izmedu ostalog, "Nevesinje cast ti svaka..." Pa su poslije rata, npr., srusili dzamiju u Kljucu, te zapalili onu u Kuli Fazlagica...
Problem je u tome sto se nikako ne mozete navici da neki tamo potomci askera vase poimanje historije vise ne zarezuju ni za suhu sljivu. Shvatite vec jednom, da od ovog zadnjeg rata i pokusaja fizickog unistenja Bosnjaka od strane sunarodnjaka ti, Bosnjaci konacno tumace historijska desavanja iz perspetive bosnjackog nacionalno-politickog interesa bas kao i svi ostali narodi.Nemoj mi samo reci da to ne vrijedi za Srbe, te da oni na ovaj atentat gore gledaju kroz prizmu bosanskog sentimenta. :lol:
Pa to i jesu rijetki momenti nekog zajedničkog sentimenta uz onaj otpor austro-ugarskoj okupaciji možda i jedini iskreni.
Posle su došli šuckori,malo potom i ustaše kad su Srbi stavljeni van zakona.
Naravno da i Srbi tumače istorijska dešavanja iz perspektive srpskih nacionalnih interesa a da ih na pravi način sagledaju pomogli su im i stanovnici Kule Fazlagića.
Shredder

#89 Re: Gavrilo Princip

Post by Shredder »

Chmoljo wrote:
Shredder wrote:Sam čin kao takav (atentat izvršen nad okupatorom) svakako je herojski. S druge strane, MOTIV Gavrila Principa bio je oslobođenje Bosne i Hercegovine od Austro-ugarske vlasti RADI PRIPAJANJA KRALJEVINI SRBIJI, što ga čini velikosrpskim ideologom, te samim time, u svakom slučaju, desničarem i fašistom. Dakle, u svakom slučaju, Gavrilo Princip je historijski gledano neprijatelj Bosne i Hercegovine i njenog naroda.
jah, fašista prije pojave samih fašista :-)

možemo li Gavrila nazvati prvim sveCkim fašistom?
Izraz "fašizam" danas, najčešće, ne podrazumjeva samo režim Musolinijeve Italije i njegove sljedbenike, već desni, ekstremni, nacionalizam u bilo kojem obliku. Tako da mislim da nisam puno pogriješio ako sam Gavru nazvao fašistom. Jer desni, ekstremni, nacionalista je sigurno bio.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#90 Re: Gavrilo Princip

Post by Chmoljo »

Shredder wrote:
Izraz "fašizam" danas, najčešće, ne podrazumjeva samo režim Musolinijeve Italije i njegove sljedbenike, već desni, ekstremni, nacionalizam u bilo kojem obliku. Tako da mislim da nisam puno pogriješio ako sam Gavru nazvao fašistom. Jer desni, ekstremni, nacionalista je sigurno bio.
onda ga tako i zovi - nacionalista. jer ako se "fašista" koristi za sve i svašta, gubi na svojoj težini. snaga riječi i argumenta tako gube na snazi :roll: i nije to nikakva ni klišeizirana ni apstraktna priča, jer to jeste tako. i tako se upraksi pokazalo.

danas se sve i svašta fašistom proglašava, i bez pokrića i bez razloga.
Pera Trta

#91 Re: Gavrilo Princip

Post by Pera Trta »

Chmoljo wrote:
Npr."prvi gerilac evrope", Đeneral naš :-)
Mislim da bi se majstorina sa mnom složio :roll:
majstorina

#92 Re: Gavrilo Princip

Post by majstorina »

Pera Trta wrote:
Chmoljo wrote:
Npr."prvi gerilac evrope", Đeneral naš :-)
Mislim da bi se majstorina sa mnom složio :roll:
Nisam ja iz tog filma.Porijeklo mi je neobično u odnosu na stereotipe vezane za vlašku krmad. Bili age,agrarnom reformom izgubili dosta imovine,četnici kuće popali,đeda izmlatili,sestru mu ošišali,stariji mu brat,narodni heroj.vjećnik ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a(mada se kajao zbog toga).Gadi mi se srpska buržoazija,gotovo kao bosanski begovat ali neću da budem multietnićar tako što ću podržavati bošnjački šovinizam.
psydelija

#93 Re: Gavrilo Princip

Post by psydelija »

Shredder wrote:Izraz "fašizam" danas, najčešće, ne podrazumjeva samo režim Musolinijeve Italije i njegove sljedbenike, već desni, ekstremni, nacionalizam u bilo kojem obliku. Tako da mislim da nisam puno pogriješio ako sam Gavru nazvao fašistom. Jer desni, ekstremni, nacionalista je sigurno bio.
puno konzumiras wikipediju. :D
LBVIEW

#94 Re: Gavrilo Princip

Post by LBVIEW »

majstorina wrote:
LBVIEW wrote:
Pa to i jesu rijetki momenti nekog zajedničkog sentimenta uz onaj otpor austro-ugarskoj okupaciji možda i jedini iskreni.
Posle su došli šuckori,malo potom i ustaše kad su Srbi stavljeni van zakona.
Naravno da i Srbi tumače istorijska dešavanja iz perspektive srpskih nacionalnih interesa a da ih na pravi način sagledaju pomogli su im i stanovnici Kule Fazlagića.
Ne znam samo kako si mogao zakljuciti da je ovaj atentat dio zajednickog sentimenta- zar ti vecina na ovom podforumu,ukljucujuci i moju malenkost, ne trubi upravo suprotno. :-) Iz vecinsko-srpske perspektive, Principovo djelo je herojsko ne zato sto se on toboze zalagao za oslobodjenje BiH od okupatora, vec sto mu je ideja vodilja bila, kao sto danas svi znamo, prisajidenje sa Srbijom.Vecinsko- bosnjacka percepcija pomenutog historijskog dogadaja je takoder poznata :jedna okupacija- austrougarska je zamijenjena drugom- srbijanskom.Problem je sto takvi kao ti pokusavaju ubaciti nekakakv moralni aspekt tamo gdje mu mjesto nije i glumatati vrhovni moralni autoritet.Pri tom se igrajuci "Orwelove farme" u srpskoj reziji, po kojoj ono sto je dozvoljeno jednim-Srbima nije drugim-Bosnjacima. Shvati da su ta vremena iza nas i da Bosnjaci, s pravom, kao uostalom i svi drugi u historijska desavanja prvenstveno ucitavaju svoj nacionalno-politicki interes.
A sto se tice onog prozivanja za Kulu Fazlagica i ociglednog pokusaja opravdavanja pogroma istocnohercegovackih Bosnjaka u ovom zadnjem pokusaju bioloskog unistenja od strane velikosrpske ideologije, mogu samo konstatirati da sam ja jos davno, prateci ovaj forum, skontao s kim imam posla. Tu pricu seoskog mudraca mozez prodavati mozda u Kifinom selu, ali ovdje vise ne.Pritom naravno potiskujuci detalje koji ti ne odgovaraju, poput zocina u seljackoj buni 1875-e, izmedu dva rata, 1941-1945 pa do ovog zadnjeg.
Karajic10

#95 Re: Gavrilo Princip

Post by Karajic10 »

HEROJ. :)
dr.Gonzo

#96 Re: Gavrilo Princip

Post by dr.Gonzo »

Shvati da su ta vremena iza nas i da Bosnjaci, s pravom, kao uostalom i svi drugi u historijska desavanja prvenstveno ucitavaju svoj nacionalno-politicki interes.
I od historije prave mitologiju, kao i svi drugi.

Razlika je jedino sto su ovi drugi to radili ranije, u vremenu kad je stvaranje nacionalnih mitologija bilo globalno popularno, mada to iz danasnje perspektive citav fenomen ne cini nista manje ofirnim :mrgreen:
majstorina

#97 Re: Gavrilo Princip

Post by majstorina »

Naravno da je mogao biti zajedničkog sentimenta kada su crnorukci i mladobosanci bili i Muslimani kao što su Mehmedbašić,Golubić,Ahmet Ćemalović.... ,pa one desetine muslimana koji su se borili četničkim odredima vojvode Vuka.Za razliku od Austro Ugarskog posezanja za našim krajevima,prilično sam siguran da većina stanovnika Bosne i Hercegovine nije stavaranje kraljevine SHS smatrala okupacijom.
Analogno tome i referendum o nezavisnosti 92 iz Srpske vizure je bespravni akt nasilja nad etnikumom koji je često bio predmet sistematskog uništavanja počevši od "Seoske bune" kada su gotovo svi protjerani u okolne države,pa preko šuckorskog terora ogledanog kroz stotine obješenih i hiljade internirani pa do masovnog ubijanja tokom drugog svjetskog rata u čemu su bošnjaci(naravno ne većina)itekako učestvovali.Ja nemam problem sa suočavanjem sa strahotama koje su moji sunarodnici počinili,itekako sam i svjestan i žalim zbog njih ali upravo ti u nekim polumitskim vremenima nalaziš opravdanja za zločine iz svoje avlije.
I čemu ta prepotencija?Kakvo Kifino selo?Pa i ja mogu tebi reći ,da tvoje stavove ne ferma niko van kruga , sat ,sat i po vremena vožnje od Sarajeva.
Pera Trta

#98 Re: Gavrilo Princip

Post by Pera Trta »

Kula Fazlagića, Borač i Kunovo jedini su primjeri da su se Bošnjaci s puškom oduprli četničkoj najezdi 1941. Jedino su se tu i održali (jedva). U svim drugim bezbrojnim primjerima išli su kao janjad pod nož, uglavnom komšijski.
Mnogima ovdje očigledno je žao da se to nije desilo i u tri navedena slučaja (što je i rezultat višedecenijske propagande o "ustaškom leglu Fazlagića Kuli" ili "tvrđavi Borač", kamenoj kući sa dva naoružana muškarca i nekoliko desetina nejači, kojima su i partizani odali priznnje na neviđenoj hrabrosti).
I, kao što je već pomenuto, o kakvom jedinstvu pričati kada su ustanici 1875-1878. klali "turski" živalj nemilice, a da ne pominjemo brojne "osvete" nakon prvog svjetskog rata nad Bošnjacima istočne Hercegovine od Maje Vujovića i sličnih hajduka.
A za Kifino selo? Pa tu vam leži major Todorović, glavni organizator pokolja muslimana istočne Bosne i Hercegovine. Zar još nisu stigli da mu podignu spomenik?
LBVIEW

#99 Re: Gavrilo Princip

Post by LBVIEW »

dr.Gonzo wrote:
Shvati da su ta vremena iza nas i da Bosnjaci, s pravom, kao uostalom i svi drugi u historijska desavanja prvenstveno ucitavaju svoj nacionalno-politicki interes.
I od historije prave mitologiju, kao i svi drugi.

Razlika je jedino sto su ovi drugi to radili ranije, u vremenu kad je stvaranje nacionalnih mitologija bilo globalno popularno, mada to iz danasnje perspektive citav fenomen ne cini nista manje ofirnim :mrgreen:
I u cemu je problem? Mislim, zivjeti na Balkanu okruzen ovakvim susjedima i komsijama kao ovaj gore koji,
cim malo zagrebes po povrsini izglacanog frazama o razumijevanju i zajednickoj buducnosti bla bla, ni manje ni vise nego opravdava pogrom Bosnjaka istocne Hecegovine, te po stoti put okretati drugi obraz u nadi da ce se isti urazumiti i prihvatiti te kao ravnog sebi, je, izvini, nista drugo do nevideni mazohizam i glupost.
Ovdje se, od ovih iz sumske, uporno pokusava proturiti teza da je jedini mjerodavan pogled na historiju ovih prostora
samo i jedinio srpski, te bi Bosnjaci radi dobrosusjedskih odnossa trebali prihvatiti isti i kao svoj uprkos sto se
to kosi s njihovim najelementarnijim nacionalno-politickim interesima. Pa tako ovaj Majstorina dramatizira da, pazi sad, ni manje ni vise nema zajednicke buducnosti na prostorima BIH ukoliko Bosnjaci Gavrilov atentat ne priznaju kao herojsko djelo.Mislim, dokle ide drskost i licemjerstvo pojedinih je stvarno nepojmljivo.Kao, eto, problem bosnjacka percepcija jednog dogadaja iz historije ovih prostora, a cetnistvo i divljastvo veceg dijela srpskog zivlja iz kraja odakle je isti-istocne Hercegovine nije. I jos kad mu natrljas nos i spomenes sta su cetnici pjevali nakon pokolja nad Bosnjacima Nevesinjai okolice, u pokusaju opravdanja istog sjeti se zlocinaca-musimanskih ustasa iz Kule Fazlagica. :roll:
LBVIEW

#100 Re: Gavrilo Princip

Post by LBVIEW »

majstorina wrote:Naravno da je mogao biti zajedničkog sentimenta kada su crnorukci i mladobosanci bili i Muslimani kao što su Mehmedbašić,Golubić,Ahmet Ćemalović.... ,pa one desetine muslimana koji su se borili četničkim odredima vojvode Vuka.Za razliku od Austro Ugarskog posezanja za našim krajevima,prilično sam siguran da većina stanovnika Bosne i Hercegovine nije stavaranje kraljevine SHS smatrala okupacijom.
Analogno tome i referendum o nezavisnosti 92 iz Srpske vizure je bespravni akt nasilja nad etnikumom koji je često bio predmet sistematskog uništavanja počevši od "Seoske bune" kada su gotovo svi protjerani u okolne države,pa preko šuckorskog terora ogledanog kroz stotine obješenih i hiljade internirani pa do masovnog ubijanja tokom drugog svjetskog rata u čemu su bošnjaci(naravno ne većina)itekako učestvovali.Ja nemam problem sa suočavanjem sa strahotama koje su moji sunarodnici počinili,itekako sam i svjestan i žalim zbog njih ali upravo ti u nekim polumitskim vremenima nalaziš opravdanja za zločine iz svoje avlije.
I čemu ta prepotencija?Kakvo Kifino selo?Pa i ja mogu tebi reći ,da tvoje stavove ne ferma niko van kruga , sat ,sat i po vremena vožnje od Sarajeva.
Cuj sad, ja relativiziram zlocine pocinjene nad Srbima od strane Bosnjaka a ti kao nemas problema s suocavanjem sa zlocinima tvojih sunarodnjaka :-) Pa ko je na moj upit,kako se na suzivot nije mislilo 92-e kad se, nakon sto je izvrsen zlocin nad Bosnjacima Nevesinja i okolice, pjevalo "Nevesinje cast ti svaka, ti si cisto od Turaka", uzvratio
s pozivanjem na Kulu Fazlagica i 41-u. I nakon toga jos imas obraza meni imputirati opravdavanje zlocina mojih sunarodnjaka :-) Otud i moja, kako kazes prepotencija, jer kako nekoc porucih onom mom zemljaku porijeklom s Bravska, kako ono kod nas u Krajini kazu:"znamo vas k'o staru paru. :D I njegovi su slicno tvojima pjevali "Grmec ori B'iac gori" kad su trebali pokazat vama toliko svojstveno cojstvo i junastvo. :D
Sto se tice onih desetak Bosnjaka u cetnicima kao argumenta za tvoju tvrdnju o zajednickom sentimentu, mogu se samo nasmijati i priupitati koliko ti je godina. Jer kako neko zreo moze taj broj smatrati kao reprezentativan primjer politickog opredjeljenja preko milion ljudi. A da ne spominjem, koliko je to uopce relevantno danas, nakon ovog zadnjeg rata i pokusaja bioloskog unistenja Bosnjaka od strane velikosrpske ideologije.
Locked