Ja imam pojma,ali da i tebi prenesem dio dojmova sa TK-a.amrica wrote:Imate li vi pojma koliko se love trosi na sluzbena putovanja, dnevnice za skole u prirodi, ekskurzije, izlete, seminare, takmicenja... nastavnika, uposlenih u prosvjetno pedagoskom zavodu, ministarstvu...?
Stvarno je shega spominati pretplatu za novine u milionskim troskovima.
Kao prvo striktno za moju branšu seminara ima jako malo a i ti što ih ima lično sama sebi plaćam kotizaciju i putne troškove za učešća na istim.Škole nemaju novac od ministarstva za stručna usavršavanja ili imaju jako malo,čitaj----> godišnje par nastavnika i to samo kotizacije,dok za troškove imaš mjesece i mjesece "ganjanja" da ti ih priznaju.
Dalje,dnevnice za škole u prirodi i ekskurzije,izlete....to ide po principu "plaća prevoznik".Znači prevoznik koji je na tenderu dobio organizovanje/prevoz ekskurzije plaća nastavnicima dnevnice.Obično se ta dnevnica kreće u visini 20KM i s'tim ministarstvo nema ništa,kao ni škola.Znači onaj ko dobije tender on plaća nastavnicima dnevnice.I opet te dnevnice završe kod djece.Jer zaboga kako ti možeš grickati sendvič a imaš u razredu učenika ili dva koji nemaju ni markice u džepu.Helem kupi od te dnevnice.Ili još češće uplati zajedno sa ostalim učenicima novac za kartu tog učenika koji nije materijalno obezbijeđen,da ne razvdajaš djecu.
Takmičenja,...dirnula si u bolnu tačku svih prosvjetara.Ne znam kako je to regulisano u drugim školama ali u TK-a fino odvedeš djecu na takmičenje sa ličnim automobilom i onda danima,mjesecima čekaš da ti plate troškove,koje si ti iz svog džepa unaprijed dao.Helem, još umjesto da ti priznaju novac za gorivo,maltretiraš se po busevima i stanicama tražeći karte u vrijednosti od tačke A do tačke B,jer zaboga nema novca bez dokaza (karte) da si ti zbilja vodio djecu po takmičenju a ne po nekoj vrleti ,džaba i donešene diplome i pohvale.Da ne pričam o pričama i pitanjima koja trebaju biti postavljena: da li taj učenik ima novac za doručak,ručak,...tokom putovanja.Ne brini neće ti doći direktor dok praviš pauzu sa djecom i nahraniti ih.Ruku na srce ni počastiti ih ako su bili pobjednici.
Helem ostaje još analiza PPZ-a i Ministarstva...tu negdje nestaje novac.