Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

stochar

#76 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by stochar »

@baklava2 - evo ti i citat iz prvog posta na temi, koju si, kazes procitao:
stochar wrote:
kao' odbranu' su nudili teze: imaju i teme sa linkovima na programe, s linkovima na filmove, muziku... e, pa i jedno i drugo jeste kradja, a razlika je ipak velika: nece jedan veliki filmski studio propasti jer je par hiljada likova skinulo film u nekoj Bosni, ali ce propasti mediji ili bh. bandovi, jer nekoliko hiljada za njih je ogromna cifra.
dalje sam dod'o poredjenja sa Merlinom i Stukama, samo kako bih na plastican nacin prikazao razliku. a, to nije opravdavanje kradje, uostalom, sta ja tebi objasnjavam, sapienti sat!
Mali_Vuk

#77 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by Mali_Vuk »

Vidim niko nije spomenuo nas koji spadamo u treću kategoriju, one koji su skidali novine na sa-x, pa kasnije opet te iste novine kupovali na trafiKi :D :D

I šta bi sad, Bože moj, nema džabe ni kod stare babe :)

A nedostajaće mi ona naša skidaĆa tema, priznajem :(
Control panel

#78 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by Control panel »

ja sam skontao da ono pdf izdanje (avaz) nije isto kao kad ga kupis, bar sto se tice sarajevske hronike.

i ja sam skidao novine, uglavnom avaz. jer oslobodjenje ponekad kupujem. a avaz nema sanse da ikada kupim. jednostavno ne zelim da ona moja mala markica doprinosi imperiji FR.
nellington

#79 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by nellington »

Control panel wrote:ja sam skontao da ono pdf izdanje (avaz) nije isto kao kad ga kupis, bar sto se tice sarajevske hronike.
Mislim da ni Avaz koji kupiš van Sarajeva nije isti kao onaj kupljen u Sarajevu.
Control panel

#80 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by Control panel »

nellington wrote:
Control panel wrote:ja sam skontao da ono pdf izdanje (avaz) nije isto kao kad ga kupis, bar sto se tice sarajevske hronike.
Mislim da ni Avaz koji kupiš van Sarajeva nije isti kao onaj kupljen u Sarajevu.
i to sam davno skontao. (palim ko dizel) :D
5 0 5

#81 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by 5 0 5 »

Evo jedno interesantno razmišljanje o internet piratstvu:

stochar

#82 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by stochar »

nellington wrote:
ko se sjeca Vecernjih novina koje su prestale izlaziti negdje 2001., sjetice se da su uz logo imale broj 5 (VN5). to je bilo peto, sarajevsko izdanje, i ono se stampalo zadnje. izdanje s brojem 1 se moglo kupiti vec navecer oko 20h (zato su se i zvale Vecernje), poslije je islo drugo izdanje koje se distribuiralo u dalje gradove, pa trece jos dalje... peto se stampalo posljednje i imalo je najvise informacija, dogadjaje koji su se desili kasno uvecer... mislim da Avaz ima dva izdanja, prvo ide u dalje gradove u BiH, a drugo se stampa nekad pred jutro i ide po Sarajevu i blizim gradovima. mozda ima i vise izdanja, nisam siguran, ali za bar dva jesam.
video

#83 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by video »

Shto se tiche PDF shtampe, koliko se sjecam, vec je jednom slichna tema bila brisana, pa me je i prosto iznenadilo shto je ova ovoliko dugo bila u zivotu :-)
Mozda ce se neko pitati ( dodushe, vec se i pitaju) zashto se u ovoj LOPOVSKOJ drzavi pokushava biti poshten :shock: pa pobogu, treba od nechega pocheti - pa bar i od ovoga !!
Licho mislim da u ovom sluchaju ima "svashta", al je po meni ipak presudio pritisak vlasnika printanih medija ( shtash, ljudi s pravom :( ) na "bracu". Da mi je zao, nije jer ja i onako avaz i ne chitam (ko da marku za avaz, dao je marku protiv BIH), a informacije iz novina svakako kasne (ima internet, pa chitaj do mile volje, svakako i njihovi novinari skidaju sa neta, chak se i koriste pojedinim temama sa ovog foruma :lol: :lol: ).
Mozda mi je zao jedino onog chasopisa o pchelama :D , al nema veze, nacice se i to :D :D

Btw, shto se tiche ovoga :
plain vanilla wrote:Ja se ne mogu sloziti s tobom, jer su mediji oni koji prvi krse pravila i jedni druge ugrozavaju. Evo uzmi primjer Sarajevo-x, neka posalju novinara na teren da uradi nesto, istrazi, intervjuise, uslika..
Oni sve to objave kao ekskluzivu, a nakon 10 minuta, tu ces vijest naci na vecini drugih portala ( na nekim je sa-x potpisan, a na nekim ce pisati mediji javljaju). Sto znaci da je Sa-x bacio pare kad je platio tog novinara.

A ovom logikom zastite autorskih prava, prvo bi trebali zabraniti YT, a nesto sumnjam da ce do toga doci
Vidi pod postavljach teme, ipak chovjek brani svoju struku, mozda i bude vrbovan od strane ovih "pritiskacha" :-)
Mali_Vuk

#84 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by Mali_Vuk »

Control panel wrote: i ja sam skidao novine, uglavnom avaz. jer oslobodjenje ponekad kupujem. a avaz nema sanse da ikada kupim.
Pa otprilike tako nekako, tad su barem postojale neke minimalne šanse da provirim u taj avaz i ponešto pročitam. Ovako, teško Boga mi :roll:
stochar

#85 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by stochar »

video wrote:Shto se tiche PDF shtampe, koliko se sjecam, vec je jednom slichna tema bila brisana, pa me je i prosto iznenadilo shto je ova ovoliko dugo bila u zivotu :-)
Mozda ce se neko pitati ( dodushe, vec se i pitaju) zashto se u ovoj LOPOVSKOJ drzavi pokushava biti poshten :shock: pa pobogu, treba od nechega pocheti - pa bar i od ovoga !!
Licho mislim da u ovom sluchaju ima "svashta", al je po meni ipak presudio pritisak vlasnika printanih medija ( shtash, ljudi s pravom :( ) na "bracu". Da mi je zao, nije jer ja i onako avaz i ne chitam (ko da marku za avaz, dao je marku protiv BIH), a informacije iz novina svakako kasne (ima internet, pa chitaj do mile volje, svakako i njihovi novinari skidaju sa neta, chak se i koriste pojedinim temama sa ovog foruma :lol: :lol: ).
Mozda mi je zao jedino onog chasopisa o pchelama :D , al nema veze, nacice se i to :D :D

Btw, shto se tiche ovoga :
plain vanilla wrote:Ja se ne mogu sloziti s tobom, jer su mediji oni koji prvi krse pravila i jedni druge ugrozavaju. Evo uzmi primjer Sarajevo-x, neka posalju novinara na teren da uradi nesto, istrazi, intervjuise, uslika..
Oni sve to objave kao ekskluzivu, a nakon 10 minuta, tu ces vijest naci na vecini drugih portala ( na nekim je sa-x potpisan, a na nekim ce pisati mediji javljaju). Sto znaci da je Sa-x bacio pare kad je platio tog novinara.

A ovom logikom zastite autorskih prava, prvo bi trebali zabraniti YT, a nesto sumnjam da ce do toga doci
Vidi pod postavljach teme, ipak chovjek brani svoju struku, mozda i bude vrbovan od strane ovih "pritiskacha" :-)
svasta si napricao, mnogo toga smislenog, a mnogo bez ikakvog osnova i da si to rekao sa imenom i prezimenom u nekom od medija bilo bi elemenata za tuzbe. govoris o nekim pritiskacima na osnovu nekih svojih razmisljanja, a nemas ni jedan dokaz da je iko ikoga pritisnuo. fino su administratori citirali pravila foruma, i jedino sto se moze zamjeriti i njima i portalu jeste sto tema kao i sve ostale ranije nisu uklonjene a sve u skladu sa pravilima koja su sami napisali.

koji je qratz ljudima kod nas? sve neka pamet, u svemu traze teorije zavjere i neke pozadine, a tamo gdje ima elemenata za to, prave se blesavi? spominjes postavljaca teme, tj. mene, i spominjes neko vrbovanje. mene niko nikada nije vrbovao, niti imam zelju da me neko vrbuje, posebno od tih sto kazes "pritiskacha". na kraju, tema uopste nije bila o (ne)opravdanosti gasenja ranije teme: ne branim ja nikakvu profesiju, iskreno, na ranijoj temi me raspizdilo kada je neko rekao da je sprecavanje ilegalnog dilanja novina udar na slobodu medija, i krenuo sam objasnjavati da je upravo to dilanje udar na slobodu medija. sve dalje stoji u mojim postovima na ovoj temi!
Mali_Vuk

#86 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by Mali_Vuk »

Hajde mala da se pritiŠĆemo :D
video

#87 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by video »

stochar wrote: svasta si napricao, mnogo toga smislenog, a mnogo bez ikakvog osnova i da si to rekao sa imenom i prezimenom u nekom od medija bilo bi elemenata za tuzbe. govoris o nekim pritiskacima na osnovu nekih svojih razmisljanja, a nemas ni jedan dokaz da je iko ikoga pritisnuo. fino su administratori citirali pravila foruma, i jedino sto se moze zamjeriti i njima i portalu jeste sto tema kao i sve ostale ranije nisu uklonjene a sve u skladu sa pravilima koja su sami napisali.

koji je qratz ljudima kod nas? sve neka pamet, u svemu traze teorije zavjere i neke pozadine, a tamo gdje ima elemenata za to, prave se blesavi? spominjes postavljaca teme, tj. mene, i spominjes neko vrbovanje. mene niko nikada nije vrbovao, niti imam zelju da me neko vrbuje, posebno od tih sto kazes "pritiskacha". na kraju, tema uopste nije bila o (ne)opravdanosti gasenja ranije teme: ne branim ja nikakvu profesiju, iskreno, na ranijoj temi me raspizdilo kada je neko rekao da je sprecavanje ilegalnog dilanja novina udar na slobodu medija, i krenuo sam objasnjavati da je upravo to dilanje udar na slobodu medija. sve dalje stoji u mojim postovima na ovoj temi!
Vidim da te je ovo strashno pogodilo (mislim na sva ova deshavanja oko ovoga), pa se moze iz tvojih postova komotno zakljuchiti da se to tebe negdje tiche, a ne mogu vjerovati da je to samo ovo gore boldirano !!!
Kao shto ranije rekoh, a opet ponavljam, slichna tema (mozda sa istim nazivom) je bila prije nekog vremena i ista je (po meni i neka je) bila obrisana, pa se javlja ova zadnja i bude pooodugo u zivotu, sve do onog famoznog teksta u onom zmajskom listu. Ima si priliku ranije (kao i administracija, naravno kao i proshli put) da ranije ukazesh na to - shto nisi - :( :(
Shto se tiche onoga dijela o pritiscima-dokazima-pritiskachima, svijestan si da je ovo forum gdje se javljaju svakakvi likovi koji mogu i trolati, lagati, raspirati rasnu mrznju itd, al naravno ne mogu dokle hoce ( vidi pod slobodarski grad Banovici) ali i istinu govoriti. Nemoj biti siguran da nas nema i dooobro informisanih oko ove, nazovi zadnje "frke" teme ;-)

I da naravno, opet kazem, potpuno se slazem (mada se i nishta ne pitam) oko brisanja piratske teme.
japo

#88 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by japo »

wooow stha se ovo desava :shock: :shock: :lol:
GandalfSivi

#89 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by GandalfSivi »

Da ne idem preduboko u ovu temu, jer mislim da su i jedni i drugi donekle u pravu, reci cu samo da me nervira da @stocar, koji se poziva na neko postenje otvara ovu temu sa velikom lazi. Ne bih ga prozivao da je sam preskocio neke stvari, ali je direktno slagao i tu gubi svaki kredibilitet, barem sto se ove teme tice...
Tranquilizer

#90 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by Tranquilizer »

japo wrote:jedini način, ukinuti izdanja u pdf formatu :D :kravata:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
kojeime

#91 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by kojeime »

Iskreno receno mene je cudilo da je uopste na ovom forumu bilo ikako i moguce vidjeti linkove prema rapidshareu, torrentima i slicnim stvarima. Iako bi se mozda i dalo pricati o tome zasto bas sada da se takvi postovi ukinu i zasto se to nije uradilo ranije ili jos sacekalo, ostaje jedno: Linkova prema stranicama za ilegalan download vise nece biti. Sto se mene tice to je u redu. Ne da sam sada ja nesto super posten, vec je normalno da se ne moze na ovakvom forumu naci ileglalan sadrzaj.

Da, besplatno skidaje novina u PDF formatu unistava printane medije. Kada bi ulazili u pekaru i besplatno odnosili kruh kuci unistili biste tu pekaru. Sta tu nije jasno?

Ako vam se citaju novine, casopisi kupite ih, ako necete da ih kupite imate portale, radio, televiziju i necete ostati bez informacija. Ako mislite da kvalitet tih novina ne zasluzuje vasu marku, pa nemojte ih citati. Niste valjda mazohisti koji namjerno citaju nesto sto ne vole? To bi vec bila patologija. A ako volite, pomozite tom svojom markom da novine koje volite budu jos bolje. Ako ne i u sadrzaju (jer, nazalost i na moj uzas, sadrzaj je odredjen raznim interesima koji su cesto vazniji od citalaca), onda barem da tehnicki kvalitet (kvalitet papira, boje) bude bolji, pa da vam je, ako nista drugo, ugodnije u rukama drzati taj predmet i gledati u njega.

Internet, portali su vec skoro unistili novine. Ipak ostalo je dovoljno "cudaka" koji zele prelistati novine, osjetiti papir u ruci. Zasto zelite da i tom malom broju ljudi unistite to zadovoljstvo? Da ostanu bez tog rituala premetanja listova papira u rukama. Ukljucite svoje kompjutere, radite svoje stvari i pustite nas da uzivamo u jos ovo malo stvari sto nam je ostalo iz starih dobrih vremena, kao sto su novine, ploce, fotografija sa filmom, pisanje pravih pisama i slicno...
stochar

#92 Re: Internet nasilje nad bh. medijima i kradja!

Post by stochar »

kojeime wrote:Iskreno receno mene je cudilo da je uopste na ovom forumu bilo ikako i moguce vidjeti linkove prema rapidshareu, torrentima i slicnim stvarima. Iako bi se mozda i dalo pricati o tome zasto bas sada da se takvi postovi ukinu i zasto se to nije uradilo ranije ili jos sacekalo, ostaje jedno: Linkova prema stranicama za ilegalan download vise nece biti. Sto se mene tice to je u redu. Ne da sam sada ja nesto super posten, vec je normalno da se ne moze na ovakvom forumu naci ileglalan sadrzaj.

Da, besplatno skidaje novina u PDF formatu unistava printane medije. Kada bi ulazili u pekaru i besplatno odnosili kruh kuci unistili biste tu pekaru. Sta tu nije jasno?

Ako vam se citaju novine, casopisi kupite ih, ako necete da ih kupite imate portale, radio, televiziju i necete ostati bez informacija. Ako mislite da kvalitet tih novina ne zasluzuje vasu marku, pa nemojte ih citati. Niste valjda mazohisti koji namjerno citaju nesto sto ne vole? To bi vec bila patologija. A ako volite, pomozite tom svojom markom da novine koje volite budu jos bolje. Ako ne i u sadrzaju (jer, nazalost i na moj uzas, sadrzaj je odredjen raznim interesima koji su cesto vazniji od citalaca), onda barem da tehnicki kvalitet (kvalitet papira, boje) bude bolji, pa da vam je, ako nista drugo, ugodnije u rukama drzati taj predmet i gledati u njega.

Internet, portali su vec skoro unistili novine. Ipak ostalo je dovoljno "cudaka" koji zele prelistati novine, osjetiti papir u ruci. Zasto zelite da i tom malom broju ljudi unistite to zadovoljstvo? Da ostanu bez tog rituala premetanja listova papira u rukama. Ukljucite svoje kompjutere, radite svoje stvari i pustite nas da uzivamo u jos ovo malo stvari sto nam je ostalo iz starih dobrih vremena, kao sto su novine, ploce, fotografija sa filmom, pisanje pravih pisama i slicno...
potpisujem! odlicno sazeto sve sto sam htio reci i rek'o na ovoj temi. nemam sta dalje govorit' fakat je sve receno, ko hoce da shvati...
Locked