STR i dalje na provjeri
-
Bušman
#76 Re: STR i dalje na provjeri
Ma treba sacekati zvanicno pojasnjenje, tako je bilo i za onaj Higgsov bozon sto su nedavno otkrili. Na kraju nije bilo nista.
Gledao sam ovaj rad sa rezultatima koji je zvanicno izbacen i, onako polu laicki, mi ovo izgleda ko holografski princip na kvantnom nivou. Mada, kada su neutrini u pitanju, nista me vise ne moze iznenaditi, ionako ih jedva detektuju.
Gledao sam ovaj rad sa rezultatima koji je zvanicno izbacen i, onako polu laicki, mi ovo izgleda ko holografski princip na kvantnom nivou. Mada, kada su neutrini u pitanju, nista me vise ne moze iznenaditi, ionako ih jedva detektuju.
- haubica_i_to_teshka
#77 Re: STR i dalje na provjeri
janje_ wrote:prvo sto to sam pomislio kad sam procito clanak je hoce li nam halalit..atko wrote:da mi ne budemo trazili oprost od Sprece:D:D
http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /110923009
ma nema sad “vadione"
ja sam mu uvijek vjerovao
@hatko drugar moj , ne daj da lazem....
- Vegetastar
#78 Re: STR i dalje na provjeri
vjerujte mi, ja čitam ovaj članak i krenuo da otvorim temu, kad se sjetih spreče i ove postojeće.
Šta će biti posljedice ako se ovo zaista pokaže kao tačno?
-
Hipatija
#79 Re: STR i dalje na provjeri
Nekih velikih posljedica neće biti (samo će se razdvojiti Ajnštajnove istine od Ajnštajnovih zabluda u STR).
Po mene bi bilo dovoljno da me prestanu ismijavati.
Na indexu sam napisao sljedeće:
"Brzina svjetlosti u vakuumu ostaje konstanta (konstantna veličina, konstantne brojčane vrijednosti), ništa se po tom pitanju ne mijenja. Još od 1987 godine u zvaničnoj nauci stoji stav: Masa tijela se ne mijenja sa promjenom njegove brzine kretanja (niti raste kada njegova brzina raste, niti opada kada se njegova brzina smanjuje). Formula
za ukupnu (kinetičku) energiju u konkretno posmatranim inercijalnim kretanjima ostaje i dalje važeća, baš kao što ostaje važeća i formula za kinetičku energiju na "nižim razinama"
, ali će se to primjenjivati na sve moguće brzine:
.
Po mene bi bilo dovoljno da me prestanu ismijavati.
Na indexu sam napisao sljedeće:
"Brzina svjetlosti u vakuumu ostaje konstanta (konstantna veličina, konstantne brojčane vrijednosti), ništa se po tom pitanju ne mijenja. Još od 1987 godine u zvaničnoj nauci stoji stav: Masa tijela se ne mijenja sa promjenom njegove brzine kretanja (niti raste kada njegova brzina raste, niti opada kada se njegova brzina smanjuje). Formula
Last edited by Hipatija on 23/09/2011 10:39, edited 1 time in total.
- atko
#80 Re: STR i dalje na provjeri
Imacemo novu granu sub fizike, pomjericemo se jedan level dublje ... u nasem (atomkom) svijetu sve ce ostati istoVegetastar wrote:
Sto je na kraju krajeva i cilj ove skupe skalamerije ...
-
Hipatija
#81 Re: STR i dalje na provjeri
Fizika bi se mogla vratiti na svoje "izvorne temelje": http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-15017484 .
"Međutim, ono u čemu se kompletna naučna zajednica slaže jeste činjenica da ako su ovi rezultati tačni, moraće da dođe do celokupne promene načina na koji je fizika do sada posmatrana, kao i naše posmatranje i razmevanje zakona prirode, ali i brojne druge teorije koje su to podržavale."
"Međutim, ono u čemu se kompletna naučna zajednica slaže jeste činjenica da ako su ovi rezultati tačni, moraće da dođe do celokupne promene načina na koji je fizika do sada posmatrana, kao i naše posmatranje i razmevanje zakona prirode, ali i brojne druge teorije koje su to podržavale."
Last edited by Hipatija on 23/09/2011 10:48, edited 1 time in total.
- Vegetastar
#82 Re: STR i dalje na provjeri
ma to mi je jasno, nego šta će biti posljedice po neke utvrđene "istine" koje se uzimaju zdravo za gotovo, čija se tačnost ne dovodi u pitanje. Ja cijeli život živim u ubjeđenju da nema veće brzine od brzine svjetlosti. Sve što sam učio iz fizike počiva na ovom postulatu.atko wrote:Imacemo novu granu sub fizike, pomjericemo se jedan level dublje ... u nasem (atomkom) svijetu sve ce ostati istoVegetastar wrote:
Sto je na kraju krajeva i cilj ove skupe skalamerije ...
I sad ispostavi se da to nije baš tako.
Jednostavno smatram da ne treba neke stvari uzimati zdravo za gotovo. Ne treba cijelu jednu nauku bazirati na jednom postulatu. Čak i da se ispostavi da ovo nije tačno, ipak treba preispitati neke činjenice koje se uzimaju kao takve i nepromjenjive.
očito ništa nije sigurno. A još manje nepromjenjivo.
- NIN
#83 Re: STR i dalje na provjeri
Prava ljepota nauke i njeno traganje za istinom lezi upravo u njenoj zdravoj metodologiji!
Speed of light broken - an expert's view
If CERN scientists are correct in claiming they have observed particles travelling faster than the speed of light it would fundamentally change our understanding of the laws of physics, experts say.

http://www.telegraph.co.uk/science/scie ... -view.html
Speed of light broken - an expert's view
If CERN scientists are correct in claiming they have observed particles travelling faster than the speed of light it would fundamentally change our understanding of the laws of physics, experts say.

http://www.telegraph.co.uk/science/scie ... -view.html
-
Hipatija
#84 Re: STR i dalje na provjeri
Postulat 2 treba shvatiti onako kako piše ("brzina svjetlosti u vakuumu"), a ne onako kako se primjenjuje.
Primjenjivati onako kako sam to protumačio: Kao mogućnost, kao moguća stvarnost (koja se može obistiniti i eksperimentalno provjeriti i potvrditi).
Pogrešna razmišljanja i tumačenja matematičkih istina odbaciti, i poštovati to što nam matematika kaže (a ne što nam o tome A. Ajnštajn kaže). Matematika je "pametnija" od Ajnštajna!
Primjenjivati onako kako sam to protumačio: Kao mogućnost, kao moguća stvarnost (koja se može obistiniti i eksperimentalno provjeriti i potvrditi).
Pogrešna razmišljanja i tumačenja matematičkih istina odbaciti, i poštovati to što nam matematika kaže (a ne što nam o tome A. Ajnštajn kaže). Matematika je "pametnija" od Ajnštajna!
- atko
#85 Re: STR i dalje na provjeri
Evo ga opet ... ne mozes bukvalno tumaciti matematiku bez fizkalnog smisla !!!Hipatija wrote:Postulat 2 treba shvatiti onako kako piše ("brzina svjetlosti u vakuumu"), a ne onako kako se primjenjuje.
jel moramo opet uzimati vostane bojice da crtamo ...
ja sam tezak 80 kg ti si tezak -30 kg zajedno smo 50kg ... matematika je ovdje savrseno tacna ALI NEMA FIZIKALNOG SMISLA
-
Bušman
#86 Re: STR i dalje na provjeri
Posljedice ce biti da opca teorija relativnosti ne djeluje na neutrina. To moze znaciti da neke teorije u kvantnoj mehanici nisu dobro postavljene i naravno, da je moguca brzina veca od brzine svjetlosti u vakuumu (napominjem da se u odredjenim medijima odavno zna da je moguca veca brzina - fazna brzina ako koga vise zanima pa neka trazi).Vegetastar wrote:vjerujte mi, ja čitam ovaj članak i krenuo da otvorim temu, kad se sjetih spreče i ove postojeće.
Mada, meni su ti neutrini toliko cudni, kao imaju masu, a ponasaju se u nekim stvarima kao fotoni koji nemaju masu. Cudna neka stvorenja skroz.
-
Hipatija
#87 Re: STR i dalje na provjeri
Objašnjavam ti sadržaje koji imaju smisla, koji imaju fizičku osnovu, a ne neke imaginarne vrijednosti i sadržaje.
- Vegetastar
#88 Re: STR i dalje na provjeri
"The speed of light is the Universe's ultimate speed limit, and much of modern physics - as laid out in part by Albert Einstein in his theory of special relativity - depends on the idea that nothing can exceed it."
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-15017484
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-15017484
-
Bušman
#89 Re: STR i dalje na provjeri
Spreco, moras shvatiti da ovim nece biti oborena STR i OTR, ona ce i dalje vrijediti, ali ovaj eksperiment ce biti jos jedan njen limit (naravno da nije prvi). Isto to se desilo i sa newtonom gravitacijom, a ona se jos uvijek izucava u skolama.
Brzina svjetlosti je konstata u vakuumu, a brzina je odredjena prostorom i vremenom, to se vidi i iz same fizikalne jedinice. Sasvim je logicno, uz odredjena zanemarenja, krenuti od te cinjenice i izgraditi teoriju. Kada se izgrade relacije, onda je lahko i prosiriti ih i za neidealni vakuum i ostale medije, sto je i uradjeno i masovno se koristi danas sa povecanjem procesne moci racunara, posebno klastera i grid racunarskih sistema
Brzina svjetlosti je konstata u vakuumu, a brzina je odredjena prostorom i vremenom, to se vidi i iz same fizikalne jedinice. Sasvim je logicno, uz odredjena zanemarenja, krenuti od te cinjenice i izgraditi teoriju. Kada se izgrade relacije, onda je lahko i prosiriti ih i za neidealni vakuum i ostale medije, sto je i uradjeno i masovno se koristi danas sa povecanjem procesne moci racunara, posebno klastera i grid racunarskih sistema
-
Hipatija
#90 Re: STR i dalje na provjeri
@Vegetastar, To je samo Ajnštajnova "ideja", njegovo mišljenje, nije eksperimentalna činjenica!
Last edited by Hipatija on 23/09/2011 11:17, edited 1 time in total.
-
Bušman
#91 Re: STR i dalje na provjeri
Jeste.Hipatija wrote:To je samo Ajnštajnova "ideja", njegovo mišljenje, nije eksperimentalna činjenica!
-
Hipatija
#92 Re: STR i dalje na provjeri
@Bušman - otkači!
-
Bušman
#93 Re: STR i dalje na provjeri
Zasto bih? Licno sam naletio na problem sinhronizacije satova (problem GPS lokalizacije mobilnog robota) tako da znam o cemu se radi. Problem rijesila OTRHipatija wrote:@Bušman - otkači!
Imam ti pravo to reci.
- atko
#94 Re: STR i dalje na provjeri
Ja sve nesto kontam ... da ti nisi kao mali bio zaljubljen u Milevu pa ti je onaj stari dripac pokupio ...
jebo SRT koliko si zapeo protiv A.A. 
-
Hipatija
#95 Re: STR i dalje na provjeri
Ovaj tekst (koji citiram) nisam ja napisao:Bušman wrote:Spreco, moras shvatiti da ovim nece biti oborena STR i OTR, ona ce i dalje vrijediti,
"Pokušali smo pronaći sva moguća objašnjenja za ovo otkriće. Željeli smo naći grešku, trivijalnu grešku, kompliciranu grešku ili kakav efekt, ali nismo. I kad tako ne uspijete naći ništa kažete 'dobro, sada moram iznijeti svoje zapažanje i tražiti mišljenje drugih naučnika'", kazao je BBC-iju Antonio Eredito, autor izvještaja.
Last edited by Hipatija on 23/09/2011 11:59, edited 1 time in total.
-
Bušman
#96 Re: STR i dalje na provjeri
Novinarski senzacionalizam. Nije to bas tako, nikad nije ni bilo, osim u slucajevima kada je koncept bio potpuno pogresan kao u slucaju geocentricnog sistema.Hipatija wrote:Ovaj tekst (koji citiram) nisam ja napisao:Bušman wrote:Spreco, moras shvatiti da ovim nece biti oborena STR i OTR, ona ce i dalje vrijediti,
- haubica_i_to_teshka
#97 Re: STR i dalje na provjeri
U ovom slucaju morash i ti svoju teoriju preispitati, odnosno vratiti se na pocetak i ponovo “iz podruma” poceti..a ne vec iz poznatih i prezentiranih ,pa da vidimo ....Hipatija wrote:Ovaj tekst (koji citiram) nisam ja napisao:Bušman wrote:Spreco, moras shvatiti da ovim nece biti oborena STR i OTR, ona ce i dalje vrijediti,
-
Hipatija
#98 Re: STR i dalje na provjeri
Nemam nikakvu "svoju teoriju" (čvrsto se držim realne fizičke stvarnosti, sve provjerivo i eksperimentalno dokazivo).
- janje_
#99 Re: STR i dalje na provjeri
atko, sjecas se teme "STR bez tajni"?atko wrote:Ja sve nesto kontam ... da ti nisi kao mali bio zaljubljen u Milevu pa ti je onaj stari dripac pokupio ...![]()
jebo SRT koliko si zapeo protiv A.A.
evo sta onomad tamo napisah.. ima u tome nesto, cim smo neovisno jedan od drugog dosli do istog zakljucka (nije li ovo cesta pojava u nauci):
Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni
Postby janje_ on 20/10/2010 13:09
napiso sam davno, ima vec deset stranica, da ti ocigledno imas nesto licno protiv ajnstajna.. haman ti je birvaktile pokupio trebu, pa mu se sad svetis..
ili to, ili si prolupo.. a nijedno ni drugo ti ne ide u prilog..
- NIN
#100 Re: STR i dalje na provjeri
Mozda je ipak doslo do greske:

http://news.nationalgeographic.com/news ... n-science/Neutrino Speed an Instrument Error?
Parke is not alone in his skepticism. Many physicists have speculated that the OPERA results are due to a measurement or instrument error. It would not be the first time such an error occurred, said Louis Strigari, an astrophysicist at Stanford University also not on the CERN team. "There have been several instances where, through no fault of the experimenters, the equipment was not understood as well as it needed to be," Strigari said. "It just so happens that you learn more as you get more data and you understand the machinery a little better." Even the OPERA team is cautious about its results and is welcoming other researchers to repeat the neutrino experiment. "We want just to be helped by the community in understanding our crazy result—because it is crazy," Antonio Ereditato, coordinator of the OPERA collaboration, told the BBC.
Supernova Neutrinos Not So Speedy
For example, in 1987 detectors on Earth identified neutrinos and photons—light particles—from an exploding star. Both types of particles reached our planet at almost exactly the same instance. According to Goldberg's calculations, if neutrinos travel faster than light by the amount the OPERA team claims, then neutrinos from that supernova should have been detected in 1984—three years before the photons(...)