Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#76 Re: Trudnjače online

Post by PipiDugaDevetka »

Društvo |Objavljeno 07.03.2011. u 14:21

Humanitarna akcija
Mame Ringeraje obilježile prvi rođendan BabyBazara
Portal Ringeraja.ba je proteklog vikenda obilježio prvi rođendan humanitarnog projekta BabyBazar.
Piše: N. J.
Image

Naime, unazad godinu dana svake prve subote u mjesecu mame-članice portala okupljale su se u Centru za mlade na Grbavici u Sarajevu te se družile u veseloj razmjenjujem/poklanjam/kupujem/prodajem atmosferi.

Ovaj projekt je omogućio da skoro nova odjeća koju njihova dječica prerastu nađu svog novog, malenog vlasnika. Osim toga, od novca koji dobiju eventualnom prodajom garderobe po simboličnoj cijeni, mame su dosad dale doprinos u humanitarnim akcijama za nekoliko novorođenih trojki u BiH, za pomoć dječacima iz Goražda čija je mama umrla prilikom poroda, za paketiće i proslavu Nove godine za djecu iz Doma Bjelave, za dječaka iz Zenice koji je rođen bez ruku...
Image
Uz to, mame Ringeraje na BabyBazaru provedu nekoliko sati u opuštenom razgovoru i razmjenjuju iskustva.

BabyBazar je protekle subote bio najposjećeniji dosad, a bila je tu i velika ponuda dječije garderobe.
Filter

#77 Re: Trudnjače online

Post by Filter »

duboka_misao wrote:Vojna bolnica kod dr Masica definitivno i u zgradi gdje zivimo imamo gin ordinaciju pa odem kod komsije sa svim pitanjima i nedoumicama, Jezero me ne privlaci nikako http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... ilite.html djaba sto tvrde da je cisto i novo sve, a i njihova strucnost i profesionalnost koja mi je najvaznija je na nuli, a Vojnu mi je par prijateljica preporucilo i do sada nisam zazalila pa vidjecemo .

vojna bolnica u svakom slucaju, dr. masic :x (sve od slucaja do slucaja :( )
a tebi i đetiću, sretno :D i sve najbolje :-D
yellow cat

#78 Re: Trudnjače online

Post by yellow cat »

Ja bih se javila, ali ne smijem, biće više mojih postova nego od trudnica:)

@suza81 mislim da te bodije isto možeš naći u FIS-u, ja sam ih viđala. Za bebu tamo stvarno ima izbora, nije preskupo (pošto su se, pretpostavljam troškovi povećali). Nije sad baš neki ekstra kvalitet, ali s obzirom da će to beba stići obući jednom ili ni jednom, za te pare dosta. A da nije slatko, jeste. :) :)

@duboka misao Ima li šta novo? Javi nam se :)
beautyfool

#79 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

Suza81 kao sto su ti rekli pravac FIS tamo mozes naci jako puno stvari za bebe a za pocetak su ti najbolji ovako neki setovi za bebe, njih ces sigurno iskoristiti maksimalno a sto se gume tice na stomaku beba svakako nosi pelenu te siroki povoj pa tek onda nesto preko toga, tako da ne sekiraj se da ce je stezati :)
Image
Pre neki dan sam bila u robotu na socijalnom i oni su imali od Pcelice Maje bodije dugi rukav sto se ne navlace na glavu vec se kopcaju, svidio mi se njihov pamuk, cini mi se da su bili 6.5KM.

Jos da pitam gdje kvalitetna a lagana kolica za bebe kupiti :? po mogucnosti ispod 7 kg a da ima onu precku ispred gdje sjedi.
yellow cat

#80 Re: Trudnjače online

Post by yellow cat »

Svim mama (sadašnjim i budućim) sretan 8. mart! :-D :-D :-D :-D
Irish

#81 Re: Trudnjače online

Post by Irish »

Cestitam svim mamama i onima koje ce to uskoro postati :)

Bas je divan, suncan dan..beba ( u tibi) i ja se kanimo poci u drugu danasnju setnju (jutros smo vec bile) :)

Zelim vam sretan 8. mart i puuuuno cvijeca :-D
suza81

#82 Re: Trudnjače online

Post by suza81 »

@filter :shock: to je prvi negativan komentar koji cujem (ili procitam na netu) o dr. Masicu (koji mi btw vodi trudnocu :D ) i bas me zanima koje su zamjerke u pitanju :?

Ostalima hvala na savjetima! Prosle sedmice sam bila u fisu i nisam primjetila pamucne gegice, doduse mozda je i do mene, bila sam sa nestrpljivim suprugom, u kupovinu je najbolje bez njih :D

U medjuvremenu sam se sjetila da nisam nigdje vidjela ni benkice za kupiti... ili je do prodavaca ili do moje dioptrije :-)
suza81

#83 Re: Trudnjače online

Post by suza81 »

I da!!! SRETAN 8. MART! :-D
Envy

#84 Re: Trudnjače online

Post by Envy »

suza81 wrote:@filter :shock: to je prvi negativan komentar koji cujem (ili procitam na netu) o dr. Masicu (koji mi btw vodi trudnocu :D ) i bas me zanima koje su zamjerke u pitanju :?

Ostalima hvala na savjetima! Prosle sedmice sam bila u fisu i nisam primjetila pamucne gegice, doduse mozda je i do mene, bila sam sa nestrpljivim suprugom, u kupovinu je najbolje bez njih :D

U medjuvremenu sam se sjetila da nisam nigdje vidjela ni benkice za kupiti... ili je do prodavaca ili do moje dioptrije :-)
Ja sam vise volila joj obuci body,nego benkice..nekako sam osjecala da su leda bolje pokrivena...a i vrlo prakticno kad treba promjeniti pelenu...
yellow cat

#85 Re: Trudnjače online

Post by yellow cat »

Envy wrote:Ja sam vise volila joj obuci body,nego benkice..nekako sam osjecala da su leda bolje pokrivena...a i vrlo prakticno kad treba promjeniti pelenu...
I meni se body čini praktičnijim, pa makar.
suza81

#86 Re: Trudnjače online

Post by suza81 »

U pravu ste! Funkcija im je ista, a body je prakticniji. Krizamo...
duboka_misao

#87 Re: Trudnjače online

Post by duboka_misao »

evo i nas malo da uletimo svaki dan se gegamo po kontrolama! sitno, sitno jeeeeee :D
Envy

#88 Re: Trudnjače online

Post by Envy »

...
Last edited by Envy on 12/01/2012 10:15, edited 1 time in total.
Irish

#89 Re: Trudnjače online

Post by Irish »

POzdrav svim trudnicama, mamicama i svim ostalim koji navracaju :)
Imam jedno pitanjce pa ako neko nesto zna....
Naime, u 18. sedmici bih trebala letjeti avionom neka 2 i pol sata (povratak 19+1)...zanima me ima li nesto na sto bih trebala obratiti paznju? Treba li mi kakva potvrda od gin-a?? Malo sam listala po netu i nisam nasla nikakve posebne propise za drugo tromjesecje :| sve sto se navodi od mjera opreza spada u letove za trudnice iznad 30. sedmice :|
Ako neko nesto zna ?? Iskustva?:)
beautyfool

#90 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

Irish wrote:POzdrav svim trudnicama, mamicama i svim ostalim koji navracaju :)
Imam jedno pitanjce pa ako neko nesto zna....
Naime, u 18. sedmici bih trebala letjeti avionom neka 2 i pol sata (povratak 19+1)...zanima me ima li nesto na sto bih trebala obratiti paznju? Treba li mi kakva potvrda od gin-a?? Malo sam listala po netu i nisam nasla nikakve posebne propise za drugo tromjesecje :| sve sto se navodi od mjera opreza spada u letove za trudnice iznad 30. sedmice :|
Ako neko nesto zna ?? Iskustva?:)
Sto se tice aviokompanija vecinom traze potvrdu od ljekara od 28 sedmice trudnoce s tim da od 36 sedmice pa nadalje ide zabrana letenja, ja sam zadnji put letila negdje oko 26 sedmice i samo me na aerodromu usput pitali koja sam sedmica trudnoce i to je to a ako hoces mozes provjeriti i na stranici aviokompanije vjerujem da imaju i tamo obavjestenje o tome.Ja sam letila Turkish airlines-om
Irish

#91 Re: Trudnjače online

Post by Irish »

beautyfool wrote: Sto se tice aviokompanija vecinom traze potvrdu od ljekara od 28 sedmice trudnoce s tim da od 36 sedmice pa nadalje ide zabrana letenja, ja sam zadnji put letila negdje oko 26 sedmice i samo me na aerodromu usput pitali koja sam sedmica trudnoce i to je to a ako hoces mozes provjeriti i na stranici aviokompanije vjerujem da imaju i tamo obavjestenje o tome.Ja sam letila Turkish airlines-om
bas ti hvala :kiss:
na takve sam otprilike informacije naisla :thumbup: Moju je prijateljicu posavjetovala dr. da pokusava izbjeci pprolazak kroz rentgen :| da su ta zracenja neznatna ali da izbjegne ako moze, te da vecina kontrolora ima razumijevanja i puste trudnice da zaobidju :| Da li je vazno da obavijestim svog dr. o putovanju ili ??
beautyfool

#92 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

Irish wrote:
beautyfool wrote: Sto se tice aviokompanija vecinom traze potvrdu od ljekara od 28 sedmice trudnoce s tim da od 36 sedmice pa nadalje ide zabrana letenja, ja sam zadnji put letila negdje oko 26 sedmice i samo me na aerodromu usput pitali koja sam sedmica trudnoce i to je to a ako hoces mozes provjeriti i na stranici aviokompanije vjerujem da imaju i tamo obavjestenje o tome.Ja sam letila Turkish airlines-om
bas ti hvala :kiss:
na takve sam otprilike informacije naisla :thumbup: Moju je prijateljicu posavjetovala dr. da pokusava izbjeci pprolazak kroz rentgen :| da su ta zracenja neznatna ali da izbjegne ako moze, te da vecina kontrolora ima razumijevanja i puste trudnice da zaobidju :| Da li je vazno da obavijestim svog dr. o putovanju ili ??
Ja sam par puta letila u trudnoci i svaki put sam pitala doktoricu i savjetovala mi je da uzmem apaurin prije leta, zbog turbulencija u avionu, samo sam jednom uzela i to negdje pocetkom trudnoce jer sam imala kontrakcije pa radi sigurnosti, poslije kad je trudnoca odmakla i nije bilo kontrakcija nisam nista ni pila, ne znam kako tvoja trudnoca protice ali ja uvijek volim sve pitat.
Sto se rentgena tice moja dr. mi nista nije pomenula iako sam ja cula da je ipak bolje izbjeci tako sam pokusavala izbjeci koliko sa mogla :) , nekad su me pustili da prodjem a nekad ne, kako ti grah padne :roll: u svakom slucaju nista ne gubis da ih priupitas ali nemoj se toliko opterecivati time nema to toliki uticaj na plod.
Jesi saznala sta nosis ? jeli curica ili djecak ?
Irish

#93 Re: Trudnjače online

Post by Irish »

beautyfool wrote: Ja sam par puta letila u trudnoci i svaki put sam pitala doktoricu i savjetovala mi je da uzmem apaurin prije leta, zbog turbulencija u avionu, samo sam jednom uzela i to negdje pocetkom trudnoce jer sam imala kontrakcije pa radi sigurnosti, poslije kad je trudnoca odmakla i nije bilo kontrakcija nisam nista ni pila, ne znam kako tvoja trudnoca protice ali ja uvijek volim sve pitat.
Sto se rentgena tice moja dr. mi nista nije pomenula iako sam ja cula da je ipak bolje izbjeci tako sam pokusavala izbjeci koliko sa mogla :) , nekad su me pustili da prodjem a nekad ne, kako ti grah padne :roll: u svakom slucaju nista ne gubis da ih priupitas ali nemoj se toliko opterecivati time nema to toliki uticaj na plod.
Jesi saznala sta nosis ? jeli curica ili djecak ?
Super si :thumbup:
Sto se mene tice, nemam nikakvih kontrakcija, nisam niti imala pa mozda ne trebam ni uzeti apaurin :) ali i ja sam takva...sve volim pitati i dobro utvrditi :)
Sto se rentgena tice, pokusat cu zaobici,..ako daju dobro i jeste ako ne, necu se sto kazes time opterecivati :) JOs nisam saznala sta je :oops: slj. sedmice aBd idem da se upoznamo :-D U sustini mi je stvarno sasvim svejedno, nego eto..cisto iz nekih prakticnih razloga volim da znam, a i da mogu da je/ga zamisljam :D A ne znam po cemu, ali svi mi govore da je djevojcica :-) ..sto se mene tice, po stomaku se nista ne moze vidjeti (nije dovoljno veliki), ja se nisam promijenila...ne znam..ali svi me zamislljaju da djevojcicom :D aa ko nas svijet..sve zna..UZ ti i ne treba :lol:
suza81

#94 Re: Trudnjače online

Post by suza81 »

hehe...u mom slucaju, iako je doktor vec 2 puta potvrdio da je curica, svi iz moje okoline su uvjereni da nosim djecaka :D kazu ako se zena proljepsa, blista i stomak joj raste naprijed, a ne u sirinu decko je! Sto je najgore, kad mi 2-3 osobe dnevno to isto kazu, pocinjem da sumnjam u naucna dostignuca iz oblasti medicine :D
djana h

#95 Re: Trudnjače online

Post by djana h »

suza81 wrote:hehe...u mom slucaju, iako je doktor vec 2 puta potvrdio da je curica, svi iz moje okoline su uvjereni da nosim djecaka :D kazu ako se zena proljepsa, blista i stomak joj raste naprijed, a ne u sirinu decko je! Sto je najgore, kad mi 2-3 osobe dnevno to isto kazu, pocinjem da sumnjam u naucna dostignuca iz oblasti medicine :D
:lol:
To ti se i meni desavalo,pa gdje ces vjerovati ultrazvuku i ginekologu,kad moja kona ili rodica to bolje znaju.Prosla sam tri trudnoce i svaki put sam blistala,i svaki put su me uvjeravali da je djecak,ali nikad nisu bile u pravu :D
Prosle godine sam nosila trecu curicu,ali niko mi nije mogao vjerovati sve dok se nisu uvjerili kad sam rodila :-)
Jednostavno,po mahalskim racunima i obicajima moje trece dijete je moralo biti djecak :D
bijela

#96 Re: Trudnjače online

Post by bijela »

Irish wrote:
Sto se mene tice, nemam nikakvih kontrakcija, nisam niti imala pa mozda ne trebam ni uzeti apaurin :) ali i ja sam takva...sve volim pitati i dobro utvrditi :)
Sto se rentgena tice, pokusat cu zaobici,..ako daju dobro i jeste ako ne, necu se sto kazes time opterecivati :) JOs nisam saznala sta je :oops: slj. sedmice aBd idem da se upoznamo :-D U sustini mi je stvarno sasvim svejedno, nego eto..cisto iz nekih prakticnih razloga volim da znam, a i da mogu da je/ga zamisljam :D A ne znam po cemu, ali svi mi govore da je djevojcica :-) ..sto se mene tice, po stomaku se nista ne moze vidjeti (nije dovoljno veliki), ja se nisam promijenila...ne znam..ali svi me zamislljaju da djevojcicom :D aa ko nas svijet..sve zna..UZ ti i ne treba :lol:
trudnjačo? :-D :kiss:
čestitam :)
Irish

#97 Re: Trudnjače online

Post by Irish »

bijela wrote:
Irish wrote:
trudnjačo? :-D :kiss:
čestitam :)
:dance: :oops:
jucer usla u 5. mjesec ( ni ja jos nisam svjesna) :oops:
hvaaala ti draga moja :kiss:
Irish

#98 Re: Trudnjače online

Post by Irish »

djana77 wrote:
suza81 wrote:hehe...u mom slucaju, iako je doktor vec 2 puta potvrdio da je curica, svi iz moje okoline su uvjereni da nosim djecaka :D kazu ako se zena proljepsa, blista i stomak joj raste naprijed, a ne u sirinu decko je! Sto je najgore, kad mi 2-3 osobe dnevno to isto kazu, pocinjem da sumnjam u naucna dostignuca iz oblasti medicine :D
To ti se i meni desavalo,pa gdje ces vjerovati ultrazvuku i ginekologu,kad moja kona ili rodica to bolje znaju.Prosla sam tri trudnoce i svaki put sam blistala,i svaki put su me uvjeravali da je djecak,ali nikad nisu bile u pravu :D
Prosle godine sam nosila trecu curicu,ali niko mi nije mogao vjerovati sve dok se nisu uvjerili kad sam rodila :-)
Jednostavno,po mahalskim racunima i obicajima moje trece dijete je moralo biti djecak :D
a koo nas svijet :-)
ja ne znam uopste po cemu se to gleda a najbolje mi je kad kazu.."ma 100% je..., vidjet ces" :lol:
meni isto kazu da sam se proljepsala :oops: i da mi oci cakle :oops: ali da jednostavno mene ne mogu zamisliti sa muskom bebom :shock: :D
encian

#99 Re: Trudnjače online

Post by encian »

ja sam putovala trudna, i niko me nista nije ni pitao. doduse rekli su mi da u osmom mjeseci traze potvrdu ljekara da mogu putovati bez rizika, a da u devetom ne daju (zvanicno). nego ti reci da si trudna iako se ne vidi, mozda dobijes 2 mjesta :D . a apaurin preskoci. meni japanci nisu dali da popijem ni paracetamol za glavu, niti su mi tamosnji farmaceuti dali da ga kupim iako se kupuje bez recepta.

a mucnine i glad ... ja sam skoro u depresiju pala. danima uzastopno sam zivjela na korici hljeba i nesto vode sklupcana na sofi jer bih pocela rigat cim bih digla glavu. a kad bi se stanje poboljsalo, i ja se najela posteno, imala sam osjecaj da nisam nista jela danima opet - crna rupa u stomaku :D . i tako 8 sedmica bez dana nekog bitnog poboljsana. onda jos 3 kad sam uspijevala nesto da pojedem i ustanem iz kreveta bez nagona na povracanje. gore od poroda, definitivno :-).
yellow cat

#100 Re: Trudnjače online

Post by yellow cat »

encian wrote:a mucnine i glad ... ja sam skoro u depresiju pala. danima uzastopno sam zivjela na korici hljeba i nesto vode sklupcana na sofi jer bih pocela rigat cim bih digla glavu. a kad bi se stanje poboljsalo, i ja se najela posteno, imala sam osjecaj da nisam nista jela danima opet - crna rupa u stomaku :D . i tako 8 sedmica bez dana nekog bitnog poboljsana. onda jos 3 kad sam uspijevala nesto da pojedem i ustanem iz kreveta bez nagona na povracanje. gore od poroda, definitivno :-).
i kad su prošle mučnine? Korica hljeba :-) , aj, ja bih sebi kakva sam poguzija, barem plazmu keks kupila. :lol:
Post Reply