Andric
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- insomnia78
#76 Re: Andric
A fakat i gdin. obama je dobitnik te iste Nobelove nagrade
- bandini
#77 Re: Andric
Sezam wrote:Nisu.bandini wrote:Sezam wrote:Andric jeste precijenjen pisac. To sto ga Srbi uzdizu do neba vise govori o njima samima i njihovom poimanju istorije nego o Andricu. Inace sasvim osrednji pisac, napisao nekoliko zanimljivih pripovjetki. Ostalo su ili potpunio promasaji (Gospodjica, Jelena, zena koje nema) ili velikosrpska propaganda (Na Drini cuprija)...
Stavljati ga u red velikana, znaci stavljati ga u istu ravan sa jednim Dostojevskim, a to je nemoguce.
pa jesu li mu srbi dali nobelovu nagradu za knjizevnost?
Nobelova nagrada kod nas zvuci kao nesto veliko, ogromno, nesto sto treba prihvatiti bespogovorno.
Samo cu ti reci da je jedan Henry Kissinger dobitnik te nagrade (za mir), kao i jedan Obama, a i Adolf Hitler je jedne godine bio nominovan.
Andrica jednostavno ne citaju u Evropi i svijetu, jer za razliku od stvarno velikih pisaca, Andric nije imao nikakvih opsteljudskih tema u svojim djelima. Njegovi pokusaji kontemporarne proze su ispodprosjecni. Sve o cemu je pisao su bili Bosna i patnje Srba u istoj, uglavnom. Ja sam isao u skolu tamo nekad prije rata i sjecam da su nam Andrica nabijali na nos, te Na Drini Cuprija, te Travnicka Hronika, te Prokleta Avlija, te pripovjetke...a jednog Aliju Isakovica , na primjer, niko nije ni spominjao. Kasnije mi je postalo jasno da je u pitanju bila politika. Skoro uvijek je politika u pitanju.
pogledaj malo ko je sve dobio nobelovu za knjizevnost pa onda mi reci da su to dobili zbog politike
ma daj
jedan sartr je dobio nobela zbog politike???
vec je stvarno dosta tog presinga
otkud tebi pravo da kazes da je andric ispodprosjecan pisac?
iskreno meni je krleza najbolji pisac iz bivse nam drzave, ali reci da je andric ispodprosjecan moze samo neko ko veze nema sa zivotom
ne mislim da te uvrijedim al stvarno nema smisla
- bandini
#78 Re: Andric
o ovome sam pisao u ovim ranijim postovima
vama smeta kako on tretira bosance u svojim djelima
i zbog toga ga proglasavate losim piscem
kakva sujeta jebote
kakva sujeta jebote
- sinuhe
#79 Re: Andric
Andric se i u tim knjizevnim krugovima prikazuje kao poznavatelj Bosne i njenih ljudi. Takvim ga prikazuju ljudi koji nogom nisu krocili u Bosnu 
- bandini
#80 Re: Andric
ubise vas frustracije vidim ja
al eto
al eto
- Čitalac
#81 Re: Andric
"Po geografskom položaju Bosna bi zapravo trebalo da povezuje zemlje Podunavlja sa Jadranskim morem, a to znači dve periferije srpsko-hrvatskog elementa i ujedno dve različite oblasti evropske kulture. Potpavši pod islam, Bosna ne samo da je bila lišena mogućnosti da ispuni ovaj zadatak, koji joj je po prirodi pripadao, i da učestvuje u kulturnom razvoju hrišćanske Evrope (kojoj pripada po svojim etnografskim i geografskim obilježjima) nego je, štaviše, zbog domaćeg islamiziranog elementa postala moćna prepreka hrišćanskom Zapadu...
Svi istraživači Bosne i njene prošlosti, kako srpsko-hrvatski tako i strani, saglasni su u tome (i svi oni to manje ili više ističu) da je uticaj turske vladavine bio apsolutno negativan. Jedan od malobrojnih koji su u turskom uticaju na Bosnu želeli da otkriju izvesne pozitivne odlike, mogao je da ih sažme u jednoj rečenici: Turci su, znači, na južne Slovene u dvostrukom pogledu izvršili blagotvoran uticaj, s jedne strane time što su južne Slovene prisilili na očajničku borbu za opstanak, a s druge strane time što su im pomogli da se upoznaju s arapskom i persijskom radinošću i veštinom zanata.
Logička neodrživost i psihološka besmislenost prvog dela ovog tvrđenja - da se borba za opstanak pripiše Turcima kao pozitivna zasluga - lišava nas potrebe da je razmotrimo. Drugi deo posle svega što je rečeno može da bude prihvatljiv jedino za površnog posmatrača i za ljubitelja svega onog što je živopisno i neobično.
Čak ni onom delu Južnih Slovena koji je prešao na islam Turci nisu mogli da donesu neki kulturni sadržaj niti neki viši istorijski smisao. Hrišćanski deo podanika, međutim, njihova vladavina donela je jedino do gubitka običaja i do nazatka u svakom pogledu".
(Ivo Andrić, Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine, str. 32 i 56).
...
Gorčina i isključivost koje izbijaju iz Andrićeve doktorske disertacije iz 1924. godine kasnije su prešle na stranice njegovih romana. U svakom slučaju, veliki pisac o čijem pogledu na istoriju se može polemisati do sutra.
Svi istraživači Bosne i njene prošlosti, kako srpsko-hrvatski tako i strani, saglasni su u tome (i svi oni to manje ili više ističu) da je uticaj turske vladavine bio apsolutno negativan. Jedan od malobrojnih koji su u turskom uticaju na Bosnu želeli da otkriju izvesne pozitivne odlike, mogao je da ih sažme u jednoj rečenici: Turci su, znači, na južne Slovene u dvostrukom pogledu izvršili blagotvoran uticaj, s jedne strane time što su južne Slovene prisilili na očajničku borbu za opstanak, a s druge strane time što su im pomogli da se upoznaju s arapskom i persijskom radinošću i veštinom zanata.
Logička neodrživost i psihološka besmislenost prvog dela ovog tvrđenja - da se borba za opstanak pripiše Turcima kao pozitivna zasluga - lišava nas potrebe da je razmotrimo. Drugi deo posle svega što je rečeno može da bude prihvatljiv jedino za površnog posmatrača i za ljubitelja svega onog što je živopisno i neobično.
Čak ni onom delu Južnih Slovena koji je prešao na islam Turci nisu mogli da donesu neki kulturni sadržaj niti neki viši istorijski smisao. Hrišćanski deo podanika, međutim, njihova vladavina donela je jedino do gubitka običaja i do nazatka u svakom pogledu".
(Ivo Andrić, Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine, str. 32 i 56).
...
Gorčina i isključivost koje izbijaju iz Andrićeve doktorske disertacije iz 1924. godine kasnije su prešle na stranice njegovih romana. U svakom slučaju, veliki pisac o čijem pogledu na istoriju se može polemisati do sutra.
- Sezam
#82 Re: Andric
Znaci, vjerovacu velikosrbinu Andricu, a ne svojim ocimabandini wrote:o ovome sam pisao u ovim ranijim postovima
kakva sujeta jebote
Mislio sam da se s tobom moze ozbiljno razgovarati, ali vidim da sam bio u zabludi. Sad si kao i psiholog?
I da ponovim: Andric je ispodprosjecan pisac. Par pejzaza, par Srba mucenika, par zlih Turaka i eto Nobela.
Moras dosta knjiga procitati sinko da bi skontao ono sto ti govorim. Nadam se da ti Andric nece ostati plafon, a sad je do tebe.
- bandini
#83 Re: Andric
Sezam wrote:bandini wrote:o ovome sam pisao u ovim ranijim postovima
kakva sujeta jebote
Mislio sam da se s tobom moze ozbiljno razgovarati, ali vidim da sam bio u zabludi. Sad si kao i psiholog?![]()
I da ponovim: Andric je ispodprosjecan pisac. Par pejzaza, par Srba mucenika, par zlih Turaka i eto Nobela.
Moras dosta knjiga procitati sinko da bi skontao ono sto ti govorim. Nadam se da ti Andric nece ostati plafon, a sad je do tebe.
nisam psiholog al vecina ljudi s kojima sam pricao o tome ne vole andrica zbog toga sta pise o bosancima
ukljucujuci mog profesora bosanskog u gimnaziji
znaci covjek koji se bavi time, i ne skriva da je to razlog zbog kojeg mrzi andrica
meni andric nikako nije vrh ali nije ni ispodprosjecan pisac
a ovaj sinko kako ga zoves procitao je mnogo knjiga vjeruj mi
i znam sta je dobra knjizevnost a sta bezvrijedna
al eto
ne mogu ja nikog ubjedjivazti u nesto
- Sezam
#84 Re: Andric
Pa sasvim posteno da ga ne vole.bandini wrote:Sezam wrote:bandini wrote:o ovome sam pisao u ovim ranijim postovima
kakva sujeta jebote
Mislio sam da se s tobom moze ozbiljno razgovarati, ali vidim da sam bio u zabludi. Sad si kao i psiholog?![]()
nisam psiholog al vecina ljudi s kojima sam pricao o tome ne vole andrica zbog toga sta pise o bosancima
znaci covjek koji se bavi time, i ne skriva da je to razlog zbog kojeg mrzi andrica
al eto
ne mogu ja nikog ubjedjivazti u nesto
Nisam od onih koji misle da smo divni i blazeni i da medju nama nema sljama - naravno da ima, bilo ga je i bice ga. Ali kad citas Andriceva djela, a recimo da 'nisi odavle' stices utisak da je samo jedan narod 'rdjabv i zao' a onaj drugi narod posten, blazen i andjeoski. Mozda grijesim, ali stvarno se ne mogu sjetiti niti jednog jedinog Srbina negativca iz Andricevih dijela. Njegova pristrasnost je neupitna. Zato mene i ne cudi sto ga Srbi ukivaju u zvijezde, ali ga slabo ko drugi postuje do tog nivoa.
Jos jedna stvar je to sto su svi najveci pisci uvijek bili 'anti-establishment' , a Andric je upravo obratno, uvijek uz dlaku, uvijek uz vlast, uvijek uz jaceg...covjek bez muda ne moze biti pisac sa mudima. Pisac bez muda nije pisac.
- bandini
#85 Re: Andric
Mislio sam da se s tobom moze ozbiljno razgovarati, ali vidim da sam bio u zabludi. Sad si kao i psiholog?
Moras dosta knjiga procitati sinko da bi skontao ono sto ti govorim. Nadam se da ti Andric nece ostati plafon, a sad je do tebe.[/quote]
al eto
ne mogu ja nikog ubjedjivazti u nesto[/quote]
Pa sasvim posteno da ga ne vole.
Nisam od onih koji misle da smo divni i blazeni i da medju nama nema sljama - naravno da ima, bilo ga je i bice ga. Ali kad citas Andriceva djela, a recimo da 'nisi odavle' stices utisak da je samo jedan narod 'rdjabv i zao' a onaj drugi narod posten, blazen i andjeoski. Mozda grijesim, ali stvarno se ne mogu sjetiti niti jednog jedinog Srbina negativca iz Andricevih dijela. Njegova pristrasnost je neupitna. Zato mene i ne cudi sto ga Srbi ukivaju u zvijezde, ali ga slabo ko drugi postuje do tog nivoa.
Jos jedna stvar je to sto su svi najveci pisci uvijek bili 'anti-establishment' , a Andric je upravo obratno, uvijek uz dlaku, uvijek uz vlast, uvijek uz jaceg...covjek bez muda ne moze biti pisac sa mudima. Pisac bez muda nije pisac.[/quote]
e ovo je vec nesto
neka konstruktivna rasprava, kolko tolko
pristrasan je bio to ne moze poreci niko, niti zelim da poreknem
isto tako ne slazem se sa njegovim vidjenjem bosne i bosanaca, ali covjek je pisac a pisanje je fantazija, masta, moze biti i izmisljotina
covjek ima pravo da pise sta zeli
andrica cjenim najvise zbog dobrog poznavanja ljudske duse i osjecaja, a ovo ostalo mi nije ni bitno
a to sto je on uvijek bio uz vlast govori o njemu kao covjeku vise a ne kao piscu
vec sam spomenuo celinea koji je bio najodvratniji gad za vrijeme ww2, koji se od genijalnog pisca pretvorio u pisca pamfleta punih mrznje
pa ipak to ne moze da ospori njegovu genijalnost
Moras dosta knjiga procitati sinko da bi skontao ono sto ti govorim. Nadam se da ti Andric nece ostati plafon, a sad je do tebe.[/quote]
al eto
ne mogu ja nikog ubjedjivazti u nesto[/quote]
Pa sasvim posteno da ga ne vole.
Jos jedna stvar je to sto su svi najveci pisci uvijek bili 'anti-establishment' , a Andric je upravo obratno, uvijek uz dlaku, uvijek uz vlast, uvijek uz jaceg...covjek bez muda ne moze biti pisac sa mudima. Pisac bez muda nije pisac.[/quote]
e ovo je vec nesto
isto tako ne slazem se sa njegovim vidjenjem bosne i bosanaca, ali covjek je pisac a pisanje je fantazija, masta, moze biti i izmisljotina
andrica cjenim najvise zbog dobrog poznavanja ljudske duse i osjecaja, a ovo ostalo mi nije ni bitno
a to sto je on uvijek bio uz vlast govori o njemu kao covjeku vise a ne kao piscu
vec sam spomenuo celinea koji je bio najodvratniji gad za vrijeme ww2, koji se od genijalnog pisca pretvorio u pisca pamfleta punih mrznje
- nellington
#86 Re: Andric
Ja kao pripadnik 63. padobranske ulijećem da ponovim pitanje sa prethodne teme o Andriću (čovjek ima više tema od Amy Winehouse): nabrojati 5 boljih srpskih autora proze od Andrića. Ako je ispodprosječan, onda mora biti bar 5 boljih. Meni na pamet padaju svega dvojica, ali nadam se da će Sezam uspjeti pobrojati 5.
- Sezam
#87 Re: Andric
Eh, da bogdo i ostali shvataju Andrica kao pisca fantazije. On se kod Srba, nazalost, posmatra kao pisac istorije.bandini wrote:
e ovo je vec nesto
Mene tu najvise boli sto mislim da je on to namjerno radio, to sirenje defetizma i pesimizma kad je Bosna u pitanju. Opet ne mogu da se sjetim niti jedne njegove pripovjetke gdje se istice kooperativnost izmedju ljudi razlicitih konfesija. Pa jedan Mato Lovrak je napisao Vlak u Snijegu, a to je meni bolje od svega sto je Andric napisao. Da je Andric pisao Vlak u Snijegu, djeca bi se nasmrt smrzli, jer bi se naso neki Turcin u vozu da im nekako poremeti plan spasavanja.
A sto se tice poznavanja ljudske duse, prosao sam i ja fazu kad su mi 'Znakovi pored puta' bili i Kuran i Biblija, sad znam da je to zbirka uglavnom pateticnih misli kakvih se moglo redovno citati u ljubavnim romanima koje si u osamdesetim mogao kupovati po nasim kioscima.
A da covjek ima pravo da pise sta zeli, tu se 100% slazem. Ali isto tako i ostali imaju potpuno pravo da im se to napisano svidi ili ne svidi. A bogami do 1992 u BiH , Andric ti se morao svidjati.
Last edited by Sezam on 30/07/2011 18:12, edited 1 time in total.
- Sezam
#88 Re: Andric
Evo drug, iz prve:nellington wrote:Ja kao pripadnik 63. padobranske ulijećem da ponovim pitanje sa prethodne teme o Andriću (čovjek ima više tema od Amy Winehouse): nabrojati 5 boljih srpskih autora proze od Andrića. Ako je ispodprosječan, onda mora biti bar 5 boljih. Meni na pamet padaju svega dvojica, ali nadam se da će Sezam uspjeti pobrojati 5.
Branislav Nusic
Zmaj Jova Jovanovic
Milorad Pavic
Dositej Obradovic
Dusan Kovacevic
Eto, a nidze Selimovica nisam spomenuo
- nellington
#89 Re: Andric
Rekoh prozne
Po meni Kiš i Pavić idu ispred Andrića, ali ga to opet ne čini baš ispodprosječnim.
- Sezam
#90 Re: Andric
A prozne... pa eto izbaci Zmaja, ubaci Kisa, ostali su prozni.nellington wrote:Rekoh proznePo meni Kiš i Pavić idu ispred Andrića, ali ga to opet ne čini baš ispodprosječnim.
- nellington
#91 Re: Andric
Ne ubrajam dramu u prozuSezam wrote:A prozne... pa eto izbaci Zmaja, ubaci Kisa, ostali su prozni.nellington wrote:Rekoh proznePo meni Kiš i Pavić idu ispred Andrića, ali ga to opet ne čini baš ispodprosječnim.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#92 Re: Andric
Zaista mi nije bila namjera. MIslila sam da je neovisna rečenica, jer je sama stajala bez zareza u jednom redu.bandini wrote:nemoj izvlaciti iz konteksta
ako zelis da citiras ubaci citav post
stalno izvlacis par rijeci koje onda iskrivis kako tebi odgovara
et molim te
Dalje, zašto je loše ili zabranjeno da nekome smeta kako se tretira jedan narod koji se naziva imenom drugog naroda (dakle, spominju se smo Turci kao domicilno civilno stanovništvo), iako po meni biti Turčin nije ništa loše, isto je kao biti Irac ili Španac, ali je to "Turčin" toliko puta zlouprotrebljeno pa se čak i genocid jednom narodu desio kad su ga zvali tim imenom. Ali, da ne idemo daleko.. Bar ja, nisam nikada osporila Andriću filozofsku misao gotovo genijalnu, književni dar i umijeće, ali to ne znači da mi ne može smatati i da nemam pravo (upravo kroz njegova djela, pa i biografske podatke , zašto da ne), tražiti ili naći nipodaštavanje prema jednoj domicilnoj skupini, koja je taj isti narod kasnije tijekom povjesti koštala. Kao što smo vidjeli i čuli, mnogi su se pozivali i na "velikog Andrića".
Dalje, na forumu evo drugi pokušaj da se kroz Andrićeva djela, epizode iz Ćuprije, kao i neke dijelove Travničke hronike pokaže ovo o čemu govorimo, pobornici Andrića izguglaju neku misao iz Znakova pored puta (knjiga zbirka misli, dakle, nikako nema elemente proze kako netko spomenu) i etiketira nekog kako se usuđuje da kritizira.
Eto, po meni je Krleža bolji pisac. Povratak Filipa Latinovića ili Na rubu pameti ili pripovjedka Baraka 5b mi je bolja od svih Andrićevih pripovjetki. Opet, stvar ukusa.
- Čitalac
#93 Re: Andric
Što se mene tiče, "Derviš i smrt" je najveća knjiga južnoslovenske književnosti, al' i Andrića sa uživanjem čitam.
- bandini
#94 Re: Andric
KatarinaKosaca wrote:Zaista mi nije bila namjera. MIslila sam da je neovisna rečenica, jer je sama stajala bez zareza u jednom redu.bandini wrote:nemoj izvlaciti iz konteksta
ako zelis da citiras ubaci citav post
stalno izvlacis par rijeci koje onda iskrivis kako tebi odgovara
et molim te
Dalje, zašto je loše ili zabranjeno da nekome smeta kako se tretira jedan narod koji se naziva imenom drugog naroda (dakle, spominju se smo Turci kao domicilno civilno stanovništvo), iako po meni biti Turčin nije ništa loše, isto je kao biti Irac ili Španac, ali je to "Turčin" toliko puta zlouprotrebljeno pa se čak i genocid jednom narodu desio kad su ga zvali tim imenom. Ali, da ne idemo daleko.. Bar ja, nisam nikada osporila Andriću filozofsku misao gotovo genijalnu, književni dar i umijeće, ali to ne znači da mi ne može smatati i da nemam pravo (upravo kroz njegova djela, pa i biografske podatke , zašto da ne), tražiti ili naći nipodaštavanje prema jednoj domicilnoj skupini, koja je taj isti narod kasnije tijekom povjesti koštala. Kao što smo vidjeli i čuli, mnogi su se pozivali i na "velikog Andrića".
Dalje, na forumu evo drugi pokušaj da se kroz Andrićeva djela, epizode iz Ćuprije, kao i neke dijelove Travničke hronike pokaže ovo o čemu govorimo, pobornici Andrića izguglaju neku misao iz Znakova pored puta (knjiga zbirka misli, dakle, nikako nema elemente proze kako netko spomenu) i etiketira nekog kako se usuđuje da kritizira.
Eto, po meni je Krleža bolji pisac. Povratak Filipa Latinovića ili Na rubu pameti ili pripovjedka Baraka 5b mi je bolja od svih Andrićevih pripovjetki. Opet, stvar ukusa.
ali nema se tu sta dokazivati, mislim svako ko je procitao nesto od andrica zna kako on opisuje bosance
to isto tako nema veze sa njegovim knjizevnim darom, meni se isto ne svidja sad to da su bosanci stalno losi, ruzni, prevrtljivi i sta sve ne, ali andric je pisac a pisanje je fantazija i mastanje
to sto neki to uzimaju zdravo za gotovo, kao historijske cinjenice, to je njihov problem, nikako andricev
isto kao sto je hitler uzeo neke stvari od nicea, a koje nemaju veze s mozgom.
ali dosli smo dotle da se andric naziva ispodprosjecnim piscem sto je blago receno glupost
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#95 Re: Andric
Ako se uzima mišljenje književnih kritičara, onda svakako nije ispodprosječan. Ako svatko od nas kaže ko mu se sviđa, onda može biti sasvim normalno. Dok su djeca "otkidala" na Ćopića, meni se nije sviđala njegova priča. Kao dijete sam više voljela Matu Lovraka. Dalje, evo sad @Čitalac spomenu Mešu. Meni je Tvrđava bolja od Derviša. U tom kontekstu se može uzeti da netko smatra i Andrića ispodprosječnim piscem. Nije Nobelova nagrada nešto blagosloveno nad čim se moramo klanjati i nikako ne postavljati pitanja. Eto, ja sam konkretno postavila... Da je Andrić bio komunista da li bi bio nobelovac. Odgovor je očigledan.. NIkad možda ni tad.bandini wrote:ali nema se tu sta dokazivati, mislim svako ko je procitao nesto od andrica zna kako on opisuje bosanceto isto tako nema veze sa njegovim knjizevnim darom, meni se isto ne svidja sad to da su bosanci stalno losi, ruzni, prevrtljivi i sta sve ne, ali andric je pisac a pisanje je fantazija i mastanje
to sto neki to uzimaju zdravo za gotovo, kao historijske cinjenice, to je njihov problem, nikako andricev
ali dosli smo dotle da se andric naziva ispodprosjecnim piscem sto je blago receno glupost
Dalje, ako se piscu dozvoljava fantazija.. ipak jedan narod je ta fantazija indirektno sigurno koštala. Spomenula sam na drugoj temi.. Felipe Gonzales (već vođa oporbe, ali i dalje "faca" u Španiji) je javno na Tv rekao da je pročitao Ćupriju i da mu je od tada Balkan i Bosna potpuno jasni... E, sad ti kaži meni.. kako.. Da ne spominjem dalje kako je to ili moglo utjecati na sramno neutralnu ulogu Španije u BIH.
- bandini
#96 Re: Andric
KatarinaKosaca wrote:Ako se uzima mišljenje književnih kritičara, onda svakako nije ispodprosječan. Ako svatko od nas kaže ko mu se sviđa, onda može biti sasvim normalno. Dok su djeca "otkidala" na Ćopića, meni se nije sviđala njegova priča. Kao dijete sam više voljela Matu Lovraka. Dalje, evo sad @Čitalac spomenu Mešu. Meni je Tvrđava bolja od Derviša. U tom kontekstu se može uzeti da netko smatra i Andrića ispodprosječnim piscem. Nije Nobelova nagrada nešto blagosloveno nad čim se moramo klanjati i nikako ne postavljati pitanja. Eto, ja sam konkretno postavila... Da je Andrić bio komunista da li bi bio nobelovac. Odgovor je očigledan.. NIkad možda ni tad.bandini wrote:ali nema se tu sta dokazivati, mislim svako ko je procitao nesto od andrica zna kako on opisuje bosanceto isto tako nema veze sa njegovim knjizevnim darom, meni se isto ne svidja sad to da su bosanci stalno losi, ruzni, prevrtljivi i sta sve ne, ali andric je pisac a pisanje je fantazija i mastanje
Dalje, ako se piscu dozvoljava fantazija.. ipak jedan narod je ta fantazija indirektno sigurno koštala. Spomenula sam na drugoj temi.. Felipe Gonzales (već vođa oporbe, ali i dalje "faca" u Španiji) je javno na Tv rekao da je pročitao Ćupriju i da mu je od tada Balkan i Bosna potpuno jasni... E, sad ti kaži meni.. kako.. Da ne spominjem dalje kako je to ili moglo utjecati na sramno neutralnu ulogu Španije u BIH.
jean paul sartre dokazani komunista
veceg neces naci
dobio nobelovu nagradu
kako to???
druga stvar je sto je on to odbio, al je dobio
tako da to tvoje i ne pije vode
uostalom pa nije valjda andric dobar pisac samo zbog te nobelove
ima i boljih pisaca koji je nikad nisu dobili
-
majstorina
#97 Re: Andric
Ja se odmah sjetih Omer paše Latasa,Gospođice,onog trebinjca što je prevario,Zekine porodice....
Ivo Andrić je bio član Mlade Bosne a odbio je tokom okupacije da mu SKZ objavljuje djela....
Toliko o tome da je ocrnjivo samo jedan narod i da je uvijek bio uz jačeg!
Ja se odmah sjetih Omer paše Latasa,Gospođice,onog trebinjca što je prevario,Zekine porodice....
Ivo Andrić je bio član Mlade Bosne a odbio je tokom okupacije da mu SKZ objavljuje djela....
- bandini
#98 Re: Andric
Ja se odmah sjetih Omer paše Latasa,Gospođice,onog trebinjca što je prevario,Zekine porodice....majstorina wrote:Nisam od onih koji misle da smo divni i blazeni i da medju nama nema sljama - naravno da ima, bilo ga je i bice ga. Ali kad citas Andriceva djela, a recimo da 'nisi odavle' stices utisak da je samo jedan narod 'rdjabv i zao' a onaj drugi narod posten, blazen i andjeoski. Mozda grijesim, ali stvarno se ne mogu sjetiti niti jednog jedinog Srbina negativca iz Andricevih dijela. Njegova pristrasnost je neupitna. Zato mene i ne cudi sto ga Srbi ukivaju u zvijezde, ali ga slabo ko drugi postuje do tog nivoa.
Jos jedna stvar je to sto su svi najveci pisci uvijek bili 'anti-establishment' , a Andric je upravo obratno, uvijek uz dlaku, uvijek uz vlast, uvijek uz jaceg...covjek bez muda ne moze biti pisac sa mudima. Pisac bez muda nije pisac.
Toliko o tome da je ocrnjivo samo jedan narod i da je uvijek bio uz jačeg![/quote]
dzaba ti to pricas jarane
ovi imaju patolosku mrznju prema andricu i to je to
neki nisu ni citali andrica al su culi od nekog da je on cetnik, da mrzi i ponizava muslimane u knjigama i njima vise i ne treba od toga
cuj andric ispodprosjecan pisac
sta sve necu procitati na ovom jebenom forumu
-
majstorina
#99 Re: Andric
bandini wrote:Ja se odmah sjetih Omer paše Latasa,Gospođice,onog trebinjca što je prevario,Zekine porodice....majstorina wrote:Nisam od onih koji misle da smo divni i blazeni i da medju nama nema sljama - naravno da ima, bilo ga je i bice ga. Ali kad citas Andriceva djela, a recimo da 'nisi odavle' stices utisak da je samo jedan narod 'rdjabv i zao' a onaj drugi narod posten, blazen i andjeoski. Mozda grijesim, ali stvarno se ne mogu sjetiti niti jednog jedinog Srbina negativca iz Andricevih dijela. Njegova pristrasnost je neupitna. Zato mene i ne cudi sto ga Srbi ukivaju u zvijezde, ali ga slabo ko drugi postuje do tog nivoa.
dzaba ti to pricas jarane
ovi imaju patolosku mrznju prema andricu i to je to
neki nisu ni citali andrica al su culi od nekog da je on cetnik, da mrzi i ponizava muslimane u knjigama i njima vise i ne treba od toga
cuj andric ispodprosjecan pisac
sta sve necu procitati na ovom jebenom forumu[/quote]
Alija Đerzelez mi je jedan od najsimpatičnih likova naše književnosti.Pravi dobri Bošnjananin.
-
majstorina
#100 Re: Andric
Može se raspravljati o Crnjanskom.Ova dvojica koji su mi još na pameti nisu baš izvorni Srbi pa ih neću spomenuti.Ali pitanje je jesu li bolji od Andrića.nellington wrote:Ja kao pripadnik 63. padobranske ulijećem da ponovim pitanje sa prethodne teme o Andriću (čovjek ima više tema od Amy Winehouse): nabrojati 5 boljih srpskih autora proze od Andrića. Ako je ispodprosječan, onda mora biti bar 5 boljih. Meni na pamet padaju svega dvojica, ali nadam se da će Sezam uspjeti pobrojati 5.