1gorstak wrote:hercegovac_pravi wrote:Ako će se opstrukcije već dešavati, ako ćemo biti svjedoci samovolje i jednostavnih poteza koji nas nepovratno vode u žestok konflikt, onda je u najmanju ruku suludo davati legalitet i finansijsku pomoć činiteljima tih dijela.
Hajde polako ...
1. ja kazem da treba insistirati na ogranicavanju entitetskog glasanja
2. ti kazes da ne treba jer ce kao predstavnici manjeg entiteta tako moci progurati zakon o objedinjavanju penzionih fondova, sto bi eto bilo stetno po budzet FBiH
3. ja ti kazem da to nije moguce ni teoretski te ti zato postavim pitanje o broju potrebnih glasova ZA, sto ti ignorises. Plus, objasnim ti da je bilo kakvo ujedinjenje korisno po drzavu (iako, kao sto ti i je i @klif rekao, neke stvari kratkorocno mogu biti skuplje). A ti na to odgovoris tezom koja nema smisla prijatelju i koja parafrazirano zvuci nekako ovako :
"Ne treba ogranicavati sistem blokada jer bi se oni u tom slucaju nama natovarili na ledja nastavljajuci zloupotrebljavati sistem blokada, kojeg ipak ne bi mogli zloupotrebljavati jer smo ga ogranicili na pocetku recenice". Shvatas li sad kontradikciju u koju se dovodis ?
Sva ta prica "Dayton forever" je stetna i treba biti ostavljena po strani. Mi trebamo nastaviti traziti podrsku za izmjenu postojeceg stanja a uz forsiranje teze da nas "slovo Dejtona" ogranicava, dok je "duh Dejtona" jedna konstruktivna, oslobadjajuca faza gdje se svasta moze uz dovoljno saveznika i politicke mudrosti.
1. da slažem se to je tvoja tvrdnja
2. nije tačno, nigdjen isam pomenuo isključivo predstavnike manjeg entiteta
3. Tvoje pitanje je hiptetsko. Na čemu zasnivaš viziju da će tvoja politička opcija uvjek preovladavati i imati većinu u presudnom glasanju?
Bilo kakvo ujedinjenje nije korisno po državu. Konstruktivno ujedinjenje je korisno po državu. Već 15 godina imamo "bilo kakvo" ujedinjenje (drugim riječima kozmetičko) pa nešto ne vidim da je to opustilo današnju situaciju.
Dalje, klif je rekao (ključna riječ) "dugoročno" ujedinjenje je korisno. Dakle na nekim dugim stazama. Tvrdnja sa kojom se i ja slažem.
Ja ne znam odakle si ti skonto ovakvu parafrazu? Nema smisla parafrazirati. Držimo se napisanog jer u njemu ja nigdje ne tvrdim da je korisno "ograničiti" entitetski veto. To si ti pomješao moj post sa nečijim drugim. Zato nije dobro parafrazirati.
Ali evo da ponovim...pa da ne moraš parafrazirati
Entiteski veto je koristan jer daje mogućnost blokade državnih institucija od strane federacije. Blokade koja će biti korištena ukoliko nekome padne napamet da "konstruktivno" ujedinjuje penzione fondove, zdravstvene sisteme, finansiranje školstva i ostale blagodeti "boljeg" entiteta i federacije. Iste te blokade će biti korištene ako nekom padne na pamet da "konstruktivno" pođe ukidati postojeće kantone a sve sa "imaginarnim" ciljem smanjenja administracije.
Nadam se da sam sada bio malo riječitiji u objašnjenju svoga stava.