Institucionalna zastita

Post Reply
exliberal

#76 Re: Institucionalna zastita

Post by exliberal »

Komrad wrote:
vivaldi wrote:
Komrad wrote:Zar Bosnjaci sandzaka imaju pravo glasa u BiH?
Oni sto su dobili drzavljanstvo (a dugo vremena ga nije bilo problem dobiti) naravno da imaju. Doduse nemaju ga ni bh Srbi, ali nema smisla komparirati stavku po stavku jer svi rade onoliko koliko su u moci. Naravno tu postoji cini mi se i neki pravni problem oko BiH kao matice Bosnjacima u susjednim zemljama pa vjerovatno iz toga proizilaze neke druge poteskoce, ali to uopste ne smeta obicnom narodu ili politicarima. Ljudim u N. Pazaru je uvijek bilo draze Sarajevo od Beograda, cak i prije rata. SDA kao stranka Bosnjaka cim je osnovana u BiH vrlo brzo je formirana i u Sandzaku i u Hrvatskoj pod istim imenom.
ja govorim o slijedecoj stvari ili si dijaspora ili si konstitutivan narod
Koliko je meni poznato Italijani Svicarske gdje su konstitutivan narod ne mogu glasati na izborima i Italiji
Sta to znaci ili si konstutivni ili dijsapora... ko odlucuje dali si dijasporac ili ne?...po tome sto hoces da ti se djete skoluje po drugacijem nastavnom programu? ili sto se nazivas hrvat ili srbin jer takvih nema u Bosni, tu su samo bosanci pravolsavci i bosanci katolicke vjeroispovjesti ?
Sto se tice italijana oni mogu glasat gdje god da se nalaze.....ja iz znam po Kanadi koji redovno glasaju za italijaski parlament....i jel to problem?
Komrad

#77 Re: Institucionalna zastita

Post by Komrad »

exliberal wrote: Sta to znaci ili si konstutivni ili dijsapora... ko odlucuje dali si dijasporac ili ne?...po tome sto hoces da ti se djete skoluje po drugacijem nastavnom programu? ili sto se nazivas hrvat ili srbin jer takvih nema u Bosni, tu su samo bosanci pravolsavci i bosanci katolicke vjeroispovjesti ?
Sto se tice italijana oni mogu glasat gdje god da se nalaze.....ja iz znam po Kanadi koji redovno glasaju za italijaski parlament....i jel to problem?
Italijani u Svicarskoj nemaju pravo glasati na izborima u italiji jer nisu italijanska dijaspora nego svicarski konstitutivni element ...u Kanadi oni to nisu
Komrad

#78 Re: Institucionalna zastita

Post by Komrad »

hercegovac_pravi wrote:
Nemojte se đžaba nadati. Entitetsko glasanje NEĆE biti redukovano. To ti niko više iz federacije neće podržati. Niti će više bilo ko iz federacije podržati ukidanje kantona.
Na federalnoj strani trenutno nema dovoljno interesa za takve akcije.
zasto bi se ukidalo ili redukovalo ... opet bi ovi iz RSa sve blokirali u domu naroda ...
1gorstak

#79 Re: Institucionalna zastita

Post by 1gorstak »

hercegovac_pravi wrote:
1gorstak wrote:
Socijalista wrote:Znaci treci je prica od 03.11.2010. haj dobro...bice opet za par godina pred izbore...treci bla bla...pa opet Cova zapececeni i cirilicni JugoSlOven - veliki CrOat :D

Dakle, aprilski paket+ :thumbup: :bih:
+ ogranicavanje entitetskog glasanja. Bilo mogucnoscu da se svako koristenje entitetskog veta moze proslijediti Ustavnom sudu BiH na provjeru opravdanosti, bilo suzavanjem pitanja koja se moze blokirati na ona koja nisu vezana za euroatlantske integracije.
Nemojte se đžaba nadati. Entitetsko glasanje NEĆE biti redukovano. To ti niko više iz federacije neće podržati. Niti će više bilo ko iz federacije podržati ukidanje kantona. Na federalnoj strani trenutno nema dovoljno interesa za takve akcije.
Mislim da se trebate prestati zajebavati sa tim. Nama je u interesu da se sto prije dodje do deblokade kako bi drzava mogla normalno funkcionisati i zato treba ciljati na entitetsko glasanje kao kljucni problem. Ako ti i @dallton to ne zelite jer u medjuvremenu nije doslo do zadovoljavajuceg stepena devastacije srpskog, odnosno hrvatskog korpusa u BiH, onda vama i nije cilj stabilnost multietnicke drzave nego nesto drugo, nesto jako bolesno.

Sta zelite postici sa tim "Dayton forever" ?
Socijalista

#80 Re: Institucionalna zastita

Post by Socijalista »

Komrad wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Nemojte se đžaba nadati. Entitetsko glasanje NEĆE biti redukovano. To ti niko više iz federacije neće podržati. Niti će više bilo ko iz federacije podržati ukidanje kantona.
zasto bi se ukidalo ili redukovalo ... opet bi ovi iz RSa sve blokirali u domu naroda ...
Da, ima samo svrhe ukoliko bi postojao Vrhovni Sud.
ivannn

#81 Re: Institucionalna zastita

Post by ivannn »

Italijani u Svicarskoj nemaju pravo glasati na izborima u italiji jer nisu italijanska dijaspora nego svicarski konstitutivni element ...u Kanadi oni to nisu
Svi talijani koji imaju talijansko državljanstvo mogu glasovati, e sada je druga priča koliko talijana u švicarskoj ima i talijansko državljanstvo.

Samo tri države u Europi - Hrvatska, Italija i Portugal - imaju posebnu "kvotu" parlamentaraca koji bi trebali zastupate Hrvate/Talijane/Portugalce izvan Hrvatska/Italije/Portugala

Vjerojatno je da će za koju godinu biti ukinutu glasovanje "dijaspore" i zabranjeno dvojno prebivalište, koje i prema današnjem zakonu nije moguće, no nalazila su se rješenja za dvojno prebivalište.
exliberal

#82 Re: Institucionalna zastita

Post by exliberal »

Komrad wrote:
exliberal wrote: Sta to znaci ili si konstutivni ili dijsapora... ko odlucuje dali si dijasporac ili ne?...po tome sto hoces da ti se djete skoluje po drugacijem nastavnom programu? ili sto se nazivas hrvat ili srbin jer takvih nema u Bosni, tu su samo bosanci pravolsavci i bosanci katolicke vjeroispovjesti ?
U kanadi su svi konstitutivni .....sto nesprecava italijane da glasaju za italijanski parlament, dobiju italijanski ( EU ) pasos....u isto vrijeme glasaju na kanadskim izborima, imaju kanadski pasos....
Komrad

#83 Re: Institucionalna zastita

Post by Komrad »

exliberal wrote:
Komrad wrote:
U kanadi su svi konstitutivni .....sto nesprecava italijane da glasaju za italijanski parlament, dobiju italijanski ( EU ) pasos....u isto vrijeme glasaju na kanadskim izborima, imaju kanadski pasos....
Eh ja sam citao drugacije ... ne znam vala
na kraju krajeva svejedno mi :) nije to nesto sto me tangira
exliberal

#84 Re: Institucionalna zastita

Post by exliberal »

Komrad wrote: Eh ja sam citao drugacije ... ne znam vala
na kraju krajeva svejedno mi :) nije to nesto sto me tangira
Pa ako koristis nesto kao uzor za raspravu u vezi Bosne onda bi trebao da znas o cemu pricas ;-)
Ja kazem pozivi na "konstitivne i dijasporu " mogu samo izazvat kontraefekt....
hercegovac_pravi

#85 Re: Institucionalna zastita

Post by hercegovac_pravi »

1gorstak wrote:
hercegovac_pravi wrote:
1gorstak wrote:
+ ogranicavanje entitetskog glasanja. Bilo mogucnoscu da se svako koristenje entitetskog veta moze proslijediti Ustavnom sudu BiH na provjeru opravdanosti, bilo suzavanjem pitanja koja se moze blokirati na ona koja nisu vezana za euroatlantske integracije.
Nemojte se đžaba nadati. Entitetsko glasanje NEĆE biti redukovano. To ti niko više iz federacije neće podržati. Niti će više bilo ko iz federacije podržati ukidanje kantona. Na federalnoj strani trenutno nema dovoljno interesa za takve akcije.
Mislim da se trebate prestati zajebavati sa tim. Nama je u interesu da se sto prije dodje do deblokade kako bi drzava mogla normalno funkcionisati i zato treba ciljati na entitetsko glasanje kao kljucni problem. Ako ti i @dallton to ne zelite jer u medjuvremenu nije doslo do zadovoljavajuceg stepena devastacije srpskog, odnosno hrvatskog korpusa u BiH, onda vama i nije cilj stabilnost multietnicke drzave nego nesto drugo, nesto jako bolesno.

Kakva bola zajebancija. Ja sam mrtav ozbiljan. To su činjenice a dali su one poželjne je topik za drugu priču.
Da krenemo od osnove. Kakav interes federacija ima u ovome momentu da bi podržala makar i redukovanje entitetskog glasanja? Nikakav osim što bi ti nabili na tvoj porez oko 250,000 penzonera, plus zdravstvo, plus školostvo a sve to začinjeno "ugrožavanjem i čuvanjem nacionalnog identiteta"...Pa kome to treba?
I o kakvoj devastaciji "nacionlanih" korpusa ti govoriš? To nema ama baš nikave veze sa mnom. Sve te devastacije su prizašle, proizilaze, i prozilaziti će iz njihove nakaradne politike. I zašto bi ona federacija svoje pare trebala davat da još i finansira takvu politiku...
A sa Dayton forever, pa želi se postići miru zemlji i stabilizacija političkih prilika. Ništa ni manje ni više od toga.
hercegovac_pravi

#86 Re: Institucionalna zastita

Socijalista wrote:
Komrad wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Da, ima samo svrhe ukoliko bi postojao Vrhovni Sud.
Mješate enitetski veto sa vitalnim nacionalnim interesom bar meni tako izgleda
1gorstak

#87 Re: Institucionalna zastita

Post by 1gorstak »

hercegovac_pravi wrote:
1gorstak wrote:
hercegovac_pravi wrote:Nemojte se đžaba nadati. Entitetsko glasanje NEĆE biti redukovano. To ti niko više iz federacije neće podržati. Niti će više bilo ko iz federacije podržati ukidanje kantona. Na federalnoj strani trenutno nema dovoljno interesa za takve akcije.

Kakva bola zajebancija. Ja sam mrtav ozbiljan. To su činjenice a dali su one poželjne je topik za drugu priču.
Da krenemo od osnove. Kakav interes federacija ima u ovome momentu da bi podržala makar i redukovanje entitetskog glasanja? Nikakav osim što bi ti nabili na tvoj porez oko 250,000 penzonera, plus zdravstvo, plus školostvo a sve to začinjeno "ugrožavanjem i čuvanjem nacionalnog identiteta"...
Ogranicavanje entitetskog glasanja bi dovelo do opterecavanja budzeta FBiH ? Kako ?
hercegovac_pravi

#88 Re: Institucionalna zastita

1gorstak wrote:
hercegovac_pravi wrote:
1gorstak wrote:

Da krenemo od osnove. Kakav interes federacija ima u ovome momentu da bi podržala makar i redukovanje entitetskog glasanja? Nikakav osim što bi ti nabili na tvoj porez oko 250,000 penzonera, plus zdravstvo, plus školostvo a sve to začinjeno "ugrožavanjem i čuvanjem nacionalnog identiteta"...
Ogranicavanje entitetskog glasanja bi dovelo do opterecavanja budzeta FBiH ? Kako ?
Pa koji drugi mehanizam postoji da bi se adekvatno reagovalo u slučaju npr. da ti neko "nametne" ujedinjenje penzionih fondova pc-a i federacije?
1gorstak

#89 Re: Institucionalna zastita

Post by 1gorstak »

hercegovac_pravi wrote:
1gorstak wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Pa koji drugi mehanizam postoji da bi se adekvatno reagovalo u slučaju npr. da ti neko "nametne" ujedinjenje penzionih fondova pc-a i federacije?
Koliko to po tebi treba biti dovoljno glasova ZA da bi neki prijedlog zakona prosao u parlamentu ? I drugo i puno vaznije, koji vam je klinac ? Nema niti jedne lose strane "objedinjavanju" (sto bi rekao vladika Grigorije). Ne moze se podrzavati funkcionalnost i jedinstvo drzave samo kad ti to dzep ne osjeti.
klif

#90 Re: Institucionalna zastita

Post by klif »

hercegovac_pravi wrote: Kakva bola zajebancija. Ja sam mrtav ozbiljan. To su činjenice a dali su one poželjne je topik za drugu priču.

Redukovanje entitetskog glasanja bi, srednje- i dugoročno, ojačalo državu BiH. Siguran sam da je i tebi to u interesu. Svaki potez koji vodi jačanju države je pozitivan, pa čak i ako je povezan sa kratkoročnim finansijskim gubicima.
hercegovac_pravi

#91 Re: Institucionalna zastita

1gorstak wrote:
hercegovac_pravi wrote:
1gorstak wrote:
Koliko to po tebi treba biti dovoljno glasova ZA da bi neki prijedlog zakona prosao u parlamentu ? I drugo i puno vaznije, koji vam je klinac ? Nema niti jedne lose strane "objedinjavanju" (sto bi rekao vladika Grigorije). Ne moze se podrzavati funkcionalnost i jedinstvo drzave samo kad ti to dzep ne osjeti.
To je definisano Daytonom i u potpunosti je nebitno za ovu priču. Kako misliš koji nam je klinac? Ja pišem bez trunke nekakve strančke zasljepljenosti i opisujem situaciju onakvu kakva jeste. Možemo mi to uljepšavati koliko god želimo ali to suštinu problema neće promijeniti.
Funkcionalnost i jednistvo države se najbolje podržava odbijanjem finansiranja onog ko vrši opstrukcije. Ako će se opstrukcije već dešavati, ako ćemo biti svjedoci samovolje i jednostavnih poteza koji nas nepovratno vode u žestok konflikt, onda je u najmanju ruku suludo davati legalitet i finansijsku pomoć činiteljima tih dijela.
Eto zašto entitetski veto ostaje netaknut a o ukidanju kantona u zamjenu za treću izbornu jedinicu može se samo sanjati. Jednostavno, takve inicijative će biti sasječene u korjenu. Na tome će biti zasnovano političko djelovanje SDP bloka u naredne četiri godine, sviđalo se to nama ili ne.
1gorstak

#92 Re: Institucionalna zastita

Post by 1gorstak »

hercegovac_pravi wrote:Ako će se opstrukcije već dešavati, ako ćemo biti svjedoci samovolje i jednostavnih poteza koji nas nepovratno vode u žestok konflikt, onda je u najmanju ruku suludo davati legalitet i finansijsku pomoć činiteljima tih dijela.
Hajde polako ...

1. ja kazem da treba insistirati na ogranicavanju entitetskog glasanja

2. ti kazes da ne treba jer ce kao predstavnici manjeg entiteta tako moci progurati zakon o objedinjavanju penzionih fondova, sto bi eto bilo stetno po budzet FBiH

3. ja ti kazem da to nije moguce ni teoretski te ti zato postavim pitanje o broju potrebnih glasova ZA, sto ti ignorises. Plus, objasnim ti da je bilo kakvo ujedinjenje korisno po drzavu (iako, kao sto ti i je i @klif rekao, neke stvari kratkorocno mogu biti skuplje). A ti na to odgovoris tezom koja nema smisla prijatelju i koja parafrazirano zvuci nekako ovako : "Ne treba ogranicavati sistem blokada jer bi se oni u tom slucaju nama natovarili na ledja nastavljajuci zloupotrebljavati sistem blokada, kojeg ipak ne bi mogli zloupotrebljavati jer smo ga ogranicili na pocetku recenice". Shvatas li sad kontradikciju u koju se dovodis ?

Sva ta prica "Dayton forever" je stetna i treba biti ostavljena po strani. Mi trebamo nastaviti traziti podrsku za izmjenu postojeceg stanja a uz forsiranje teze da nas "slovo Dejtona" ogranicava, dok je "duh Dejtona" jedna konstruktivna, oslobadjajuca faza gdje se svasta moze uz dovoljno saveznika i politicke mudrosti.
hercegovac_pravi

#93 Re: Institucionalna zastita

1gorstak wrote:
hercegovac_pravi wrote:Ako će se opstrukcije već dešavati, ako ćemo biti svjedoci samovolje i jednostavnih poteza koji nas nepovratno vode u žestok konflikt, onda je u najmanju ruku suludo davati legalitet i finansijsku pomoć činiteljima tih dijela.
Hajde polako ...

2. ti kazes da ne treba jer ce kao predstavnici manjeg entiteta tako moci progurati zakon o objedinjavanju penzionih fondova, sto bi eto bilo stetno po budzet FBiH

3. ja ti kazem da to nije moguce ni teoretski te ti zato postavim pitanje o broju potrebnih glasova ZA, sto ti ignorises. Plus, objasnim ti da je bilo kakvo ujedinjenje korisno po drzavu (iako, kao sto ti i je i @klif rekao, neke stvari kratkorocno mogu biti skuplje). A ti na to odgovoris tezom koja nema smisla prijatelju i koja parafrazirano zvuci nekako ovako : "Ne treba ogranicavati sistem blokada jer bi se oni u tom slucaju nama natovarili na ledja nastavljajuci zloupotrebljavati sistem blokada, kojeg ipak ne bi mogli zloupotrebljavati jer smo ga ogranicili na pocetku recenice". Shvatas li sad kontradikciju u koju se dovodis ?

Sva ta prica "Dayton forever" je stetna i treba biti ostavljena po strani. Mi trebamo nastaviti traziti podrsku za izmjenu postojeceg stanja a uz forsiranje teze da nas "slovo Dejtona" ogranicava, dok je "duh Dejtona" jedna konstruktivna, oslobadjajuca faza gdje se svasta moze uz dovoljno saveznika i politicke mudrosti.
1. da slažem se to je tvoja tvrdnja
2. nije tačno, nigdjen isam pomenuo isključivo predstavnike manjeg entiteta
3. Tvoje pitanje je hiptetsko. Na čemu zasnivaš viziju da će tvoja politička opcija uvjek preovladavati i imati većinu u presudnom glasanju?
Bilo kakvo ujedinjenje nije korisno po državu. Konstruktivno ujedinjenje je korisno po državu. Već 15 godina imamo "bilo kakvo" ujedinjenje (drugim riječima kozmetičko) pa nešto ne vidim da je to opustilo današnju situaciju.
Dalje, klif je rekao (ključna riječ) "dugoročno" ujedinjenje je korisno. Dakle na nekim dugim stazama. Tvrdnja sa kojom se i ja slažem.
Ja ne znam odakle si ti skonto ovakvu parafrazu? Nema smisla parafrazirati. Držimo se napisanog jer u njemu ja nigdje ne tvrdim da je korisno "ograničiti" entitetski veto. To si ti pomješao moj post sa nečijim drugim. Zato nije dobro parafrazirati.
Ali evo da ponovim...pa da ne moraš parafrazirati
Entiteski veto je koristan jer daje mogućnost blokade državnih institucija od strane federacije. Blokade koja će biti korištena ukoliko nekome padne napamet da "konstruktivno" ujedinjuje penzione fondove, zdravstvene sisteme, finansiranje školstva i ostale blagodeti "boljeg" entiteta i federacije. Iste te blokade će biti korištene ako nekom padne na pamet da "konstruktivno" pođe ukidati postojeće kantone a sve sa "imaginarnim" ciljem smanjenja administracije.
Nadam se da sam sada bio malo riječitiji u objašnjenju svoga stava.
1gorstak

#94 Re: Institucionalna zastita

Post by 1gorstak »

hercegovac_pravi wrote:Entiteski veto je koristan jer daje mogućnost blokade državnih institucija od strane federacije.
:-)

Drzava je vaznija od FBiH. Nego, hajde necu te vise maltretirati po ovom pitanju, uzmi par dana i prouci kako funkcionise PS BiH i vidjeces da ako u FBiH bude zainteresovanih za objedinjavanje penzionih sistema, to ce i proci.
Komrad

#95 Re: Institucionalna zastita

Post by Komrad »

hercegovac_pravi wrote:
1gorstak wrote:
Hajde polako ...

3. Tvoje pitanje je hiptetsko. Na čemu zasnivaš viziju da će tvoja politička opcija uvjek preovladavati i imati većinu u presudnom glasanju?
Bilo kakvo ujedinjenje nije korisno po državu. Konstruktivno ujedinjenje je korisno po državu. Već 15 godina imamo "bilo kakvo" ujedinjenje (drugim riječima kozmetičko) pa nešto ne vidim da je to opustilo današnju situaciju.
Dalje, klif je rekao (ključna riječ) "dugoročno" ujedinjenje je korisno. Dakle na nekim dugim stazama. Tvrdnja sa kojom se i ja slažem.
Ja ne znam odakle si ti skonto ovakvu parafrazu? Nema smisla parafrazirati. Držimo se napisanog jer u njemu ja nigdje ne tvrdim da je korisno "ograničiti" entitetski veto. To si ti pomješao moj post sa nečijim drugim. Zato nije dobro parafrazirati.
Entiteski veto je koristan jer daje mogućnost blokade državnih institucija od strane federacije. Blokade koja će biti korištena ukoliko nekome padne napamet da "konstruktivno" ujedinjuje penzione fondove, zdravstvene sisteme, finansiranje školstva i ostale blagodeti "boljeg" entiteta i federacije. Iste te blokade će biti korištene ako nekom padne na pamet da "konstruktivno" pođe ukidati postojeće kantone a sve sa "imaginarnim" ciljem smanjenja administracije.
To ti Boga ti protiv ukidanja kantona?
hercegovac_pravi

#96 Re: Institucionalna zastita

1gorstak wrote:
hercegovac_pravi wrote:Entiteski veto je koristan jer daje mogućnost blokade državnih institucija od strane federacije.
:-)

Drzava je vaznija od FBiH. Nego, hajde necu te vise maltretirati po ovom pitanju, uzmi par dana i prouci kako funkcionise PS BiH i vidjeces da ako u FBiH bude zainteresovanih za objedinjavanje penzionih sistema, to ce i proci.
Naravno da je država važnija od federacije. To niko ne spori. Molim te da napraviš razliku između funkcionisanja ne efikasnih institucija i jednistva države jer su to dvije različite stvari.
Nema potrebe da proučavam način rada PS BiH.
Nedavno sam čuo jednu dobru parolu koja u tri riječi objašnjava bližu budućnost.... "destrukcijom protiv obstrukcije"..pa ko izdura
hercegovac_pravi

#97 Re: Institucionalna zastita

Komrad wrote:
hercegovac_pravi wrote:
1gorstak wrote: Hajde polako ...

To ti Boga ti protiv ukidanja kantona?
Sada? U ovome momentu apsolutno sam protiv ukidanja kantona. Iz istog razloga zbog kojeg sam u ovome momentu protiv dodatne centralizacije države. Nema nikave logike preuzimati breme finansijskog kraha onih koji u svakom slučaju ne žele dobro ni meni ni državi.
Imaju "svoj prosperitet" pa nek prosperiraju...
klif

#98 Re: Institucionalna zastita

Post by klif »

hercegovac_pravi wrote:
Sada? U ovome momentu apsolutno sam protiv ukidanja kantona. Iz istog razloga zbog kojeg sam u ovome momentu protiv dodatne centralizacije države. Nema nikave logike preuzimati breme finansijskog kraha onih koji u svakom slučaju ne žele dobro ni meni ni državi.
S ovim se ne mogu složiti. Stvaranje funkcionalne države nema alternativu i ne može biti skupo, koliko god da košta.
hercegovac_pravi

#99 Re: Institucionalna zastita

klif wrote:
hercegovac_pravi wrote:
S ovim se ne mogu složiti. Stvaranje funkcionalne države nema alternativu i ne može biti skupo, koliko god da košta.
Dobro, tu se mimoilazimo u stavovima. Ali ne bi bilo dobro da se uvjek slažemo zar ne?
Komrad

#100 Re: Institucionalna zastita

Post by Komrad »

hercegovac_pravi wrote: Sada? U ovome momentu apsolutno sam protiv ukidanja kantona. Iz istog razloga zbog kojeg sam u ovome momentu protiv dodatne centralizacije države. Nema nikave logike preuzimati breme finansijskog kraha onih koji u svakom slučaju ne žele dobro ni meni ni državi.
Ma krahirat cemo i mi ako se ovako nastavi trositi oko 2.2 milijardi KM su budzeti kantona zajedno
(ako se sjecas kada sam govorio o trecem entitetu od 3 kantona, njihov budzet zajedno je 200mil:) )

Ukidanjem kantona prebacivanjem odredjenih ovlasti opcinama i odredjenog novca bi profitirali svi ali svkako nije prihvatljivo da mi krpimo rupe recimo ZHKa
Post Reply