Kupovina stana - nocna mora

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

U zadnjih godinu dana:

Prodao sam stan i zadovoljan sam sa cijenom koju sam postigao
11
13%
Kupio sam stan i zadovoljan sam sa cijenom koju sam postigao
21
24%
Prodao sam stan i nezadovoljan sam sa cijenom koju sam postigao
2
2%
Kupio sam stan i nezadovoljan sam sa cijenom koju sam postigao
5
6%
Tražim stan, ali su cijene previsoke - čekam bolja vremena za kupnju
44
51%
Prodajem stan, ali su cijene preniske - čekam bolja vremena za prodaju
4
5%

Total votes: 87

lepsid

#76 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by lepsid »

Ljudi, prošao sam kroz cijeli forum i nisam našao odgovore na neka pitanja koja me interesuju. Uskoro i ja kupujem starogradnju. Ustedio sam novca, tako da mi kredit ne treba. Interesuje me sljedece stvari:

Koliko vremena u prosjeku traje kupvina stana, nakon sto se dogovorimo oko cijene.

Plaćanje: ako imam novac u banci, da li placanje ide sa racuna na racun i koliko banka uzima provizije. Ko prisustvuje uplati novca. Notar?

Hvala vam
neravip

#77 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by neravip »

pozdrav,
upravo sam prošao kroz 'avanturu' kupovine stana,procedura je ovakva bila:
(nisam imao para pa sam morao kredit dići,hipotekarni)
Dogovorili se oko cijene,otišli kod notara i sastavili kupoprodajni ugovor.
(da bi notar odradio ugovor stan mora biti čist,zk izvadak,potvrde o plaćenim komunalijama)
(cjena zavisi od vrijednosti predmeta--http://notaribih.ba/sites/default/files ... notara.pdf)
Onda sam ja sa prepisom ugovora i prethodno prikupljenim papirima otišao u banku.
Pored standardne papirologije (cips,platne liste,) treba naći vještaka procjenitelja nekretnine
koja se daje pod hipoteku,u mom slučaju banka ima svog. On izađe,uslika sve,procijeni i procijenjeni
iznos mora pokrivati visinu traženog kredita u omjeru 1:1.25 (u mom slučaju,zavisi od banke) (cijena procjene-250 KM)
Treba i zk izvadak nekretnine koja se daje pod hipoteku (ako je u pitanju druga nekretnina,kao u mom slučaju)
Predao papire i odobren mi je kredit za tačno 7 dana.
Onda banka traži da se upiše hipoteka,pa se ide kod notara sa bančinim pravnikom i sastavlja se ugovor
između banke i vlasnika nekretnine koja se daje pod hipoteku .
(cijena ugovora opet zavisi od vrijednosti predmeta tj. od procijenjene vrijednosti nekretnine koja se daje pod hipoteku)
(tada se vadi opet zk izvadak jer prilikom upisa hipoteke,izvadak ne smije biti stariji od 2 dana :-) )
Onda sam banci dao broj računa prodavca i oni su lovu prebacili na njegov račun.(nisam para ni vidio)
Ne znam kolika je provizija banke ako uplaćuješ keš prodavcu,ali sam jednom uplačivao
4000 km u kešu na račun prodavcu za auto (da bih imao dokaz o uplati) i banka mi je uzela 2 km.
Kada lova legne prodavcu on uzme potvrdu ili ovjeren izvod iz svoje banke i opet kod onog notara svak po
svoj primjerak otpravka ugovora.
Onda ide plaćanje poreza,tu izlaze procjenitelji iz poreske da procijene kupljenu nekretninu i plaća se 5% od te procijene.
Oni procijenjuju 'ofrlje',niti šta slikaju niti gledaju,ako je čovjek vješt može i 'zakititi' onog lika pa da spusti cifru :D
i još nešto,vezano za ono pitanje o oslobađanju plačanja poreza....oslobođeni su plaćanja poreza oni koji prvi put riješavaju stambeno pitanje samo ako je u pitanju novogradnja...tako načuh.....ako lažu mene lažem i ja vas....
Možda sam nešto i fulo,ako se sjetim ispravljam,nekako čovjek brzo zaboravlja ove teretli stvari.....
Sretno.....
napaćeni Bošnjo

#78 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by napaćeni Bošnjo »

Mozes li malo pojasniti 1: 1, 25?

Može li stan koji se kupuje da bude hipoteka?
I u kojoj si banci to radio ?
milojicabrzi

#79 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by milojicabrzi »

U sustini, moze i stan koji se kupuje biti hipoteka...

Proteklih godina bila je moda da banka trazi da nekretnina koja je zalog, vrijedi vise od trazenog kredita, sto je bilo bas montipajtonovska filozofija...taj omjer je prije 4-5 godina bio 1,5,ili 1,8, cak 1:2 kod cini mi se Reiffesisen banke...znaci za kredit od 100 000 nekretnina je morala vrijediti 150-200 hiljada :)

Sad vidim da dosta banaka ima opciju hipoteke 1:1 sto je i posteno.
napaćeni Bošnjo

#80 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by napaćeni Bošnjo »

milojicabrzi wrote:U sustini, moze i stan koji se kupuje biti hipoteka...

Proteklih godina bila je moda da banka trazi da nekretnina koja je zalog, vrijedi vise od trazenog kredita, sto je bilo bas montipajtonovska filozofija...taj omjer je prije 4-5 godina bio 1,5,ili 1,8, cak 1:2 kod cini mi se Reiffesisen banke...znaci za kredit od 100 000 nekretnina je morala vrijediti 150-200 hiljada :)

Sad vidim da dosta banaka ima opciju hipoteke 1:1 sto je i posteno.
Ja ne znam da i jedna trazi taj omjer i to tvoje "u suštini" je širok pojam.
lepsid

#81 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by lepsid »

Hvala ti na odgovorima. Svakako da su mi sve ove informacije korisne. Ja se sve plašim da me i banka sada neće zavaliti sa nekim provizijama kada ja uplacujem u kešu.
Lounge Act

#82 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by Lounge Act »

Ja zivim u gradu koji je mrtav i nema nikakvih dogadjanja, ulice su pretezno puste osim kad je ljeto, ali ni tada nisu kao sto su prije bile, jedino sto imamo prilicno jaku privredu i industriju, ali ipak grad je mali i mrtav - ipak cijene novih stanova u centru su 1600, a na periferiji 1270 KM po m2. U odnosu na to koliko ovdje zacjenjuju stanove te cijene u Sarajevu mi ne izgledaju lose, ali mi svaki put zlo dodje kad ih ovdje vidim i svaki put pomislim jbt, za te pare se stan u Sarajevu moze kupiti, a kod nas grad supljak... najgore mi sto za djecu nema nikakvih mogucnosti
ipak, stanovi se prodaju ekspresnom brzinom, na periferiji cak i prije nego sto je gradnja zapoceta
milojicabrzi

#83 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by milojicabrzi »

napaćeni Bošnjo wrote:Ja ne znam da i jedna trazi taj omjer i to tvoje "u suštini" je širok pojam.
Onda vjerovatno nisi ganjao hipotekarni kredit, jer bi znao za ovu caku koja je, ponavljam-prije par godina pa sve do nedavno, izludjivala mladi svijet koji ganja kredit za krov nad glavom...

Kazem da moze, jer sada ima banaka, koje imaju akcije u kojima je omjer 1:1 kao npr. kreditne linije za stanove u Tibra Pacific preko Intesa banke :D
motorola01

#84 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by motorola01 »

milojicabrzi wrote:
napaćeni Bošnjo wrote:Ja ne znam da i jedna trazi taj omjer i to tvoje "u suštini" je širok pojam.
Onda vjerovatno nisi ganjao hipotekarni kredit, jer bi znao za ovu caku koja je, ponavljam-prije par godina pa sve do nedavno, izludjivala mladi svijet koji ganja kredit za krov nad glavom...

Kazem da moze, jer sada ima banaka, koje imaju akcije u kojima je omjer 1:1 kao npr. kreditne linije za stanove u Tibra Pacific preko Intesa banke :D
Ima i sad u dosta banaka omjer 1,5:1 i 1,25:1, mada je trenutno kod vecine 1:1. Trenutno sto se tice kupovine stana na kredit, Intesa banka ima najbolju ponudu(cak daju kredit bez ziranta).
neravip

#85 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by neravip »

ja kada sam trazio banku u kojoj cu podici kredit,vodio sam se samo jednom stavkom:
mjesecna rata. ne mogu podnijeti veliku ratu,sebi sam zacrtao visinu rate I krenuo od banke do banke,sve I jednu u sa sam obisao. samo sam trazio da mi izracunaju ratu uz najpovoljnije uslove I svugdje je bilo 'tu negdje' u 15 km. sparkasse nije bila najpovoljnija I fakat nije da ih nesto sad hvalim,jedino su oni profesionalni po pitanju stambenih kredita. ima banaka gdje kreditni sluzbenik ne zna sracunati ratu kredita: 'samo malo' pa uzme telefon zove nekog pita kako ovo kako ono...sparkasse jedino ima maksuz odjel stambenih kredita:'stambeni centar' I ljudi znaju sve I sve ti oni rade. iskreno,na to su me 'kupili'...
motorola01

#86 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by motorola01 »

Ono jest u 15KM, ali kad tih 15KM pomnozis sa recimo 180 rata dobijes sta?

Nisu to male pare!
Hercegoviina

#87 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by Hercegoviina »

Pa reci nam sada koliko si uzeo i kolika je rata

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
neravip

#88 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by neravip »

motorola,sve je to meni jasno...ali ja živim od 1. do 1. .......
lepsid

#89 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by lepsid »

Ljudi, treba mi jedan savjet.
Ugovorio sam sve za kupovinu stana, i uskoro bih trebao ici kod notara na potpis. Sa prodavcem sam ugovorio cijenu i sve ostalo. Međutim, sada se javlja neka agencija za nekretnine koja od prodavca trazi neki dio kolaca. Ja preko agencije niti sam kupovao niti sam cuo za nju sve do danas, te nisam nista ni potpisao sa agencijom. Interesuje me, da li medusobni spor oko isplate dijela od kupovine stana izmedju prodavca i agencije, moze imati ikakve pravne posljedice po mene kao kupca. Stan je 1/1, cist.

Hvala
motorola01

#90 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by motorola01 »

Ocito je da on ima ugovor sa agencijom i da on to treba rijesiti sa njima (isplatiti ih ili sta je vec dogovorio). Sumnjam da ti oni mogu praviti bilo kakav problem jer je to izmedju njih i ako ne isplati agenciju, agencija ce ga sigurno tuziti za ugovoreni iznos.
Najbolje ti je da pitas notara i da si siguran 100 posto.
lepsid

#91 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by lepsid »

Tako će i biti. Valjda notar zna! :) Hvala ti!
lepsid

#92 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by lepsid »

Bio sam danas kod notara, i on kaze da je to sve OK. Potpisali sam ugovor o kupovini stana. Yeees.. :)
Eh sada, prije nego platim trebam otići uraditi predbilježbu stana u Sarajevu.

Kako se to radi? Nešto mi je notar govorio o nekakvoj trafici i gruntovnici, ali nisam baš sve pohvatao od nekog uzbuđenja. Može li me neko podsjetiti kako se radi predbilježba i koliko to traje vremenski?
gidra

#93 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by gidra »

Poison Ivy wrote:
Gospoda Ministarka wrote:
Poison Ivy wrote:[

Sarajevo.
Zakon o porezu na promet nepokretnosti i prava ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 23/05 i 41/08) u članu 17. reguliše poreske olakšice.

Porez na promet nepokretnosti se ne plaća na prenos vlasništva kada je kupac borac, između ostalih, koji je u jedinicama OS RBiH proveo najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na BiH, a koji rješava svoje stambeno pitanje prvi put.

Sretno :)
Da li ovaj zakon važi i danas?
sema911s

#94 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by sema911s »

pitanjce ko zna,.,, kupili smo stan prije 7god,. i tada je otac na sebe preveo stan jer je bilo to nesto za rvi da neplacaju porez,. te usluge,. medjutim sada bi ja taj stan htjeo prevest na sebe,. medjutim ovo ce mi bit prva nekretnina i hocul platit porez na nju,. taj stan bi isao pod hipoteku,. napravili bi kupprodajni ugovor ono stari meni prodaje stan,. da bi u banci mogao dobit pare,. e sada hocul moci izbjec porez,. neki kazu da hocu jer mi je to prva nekretnina dok u banci kazu da ce morat platit porez jer idem kupovinu stana i hipoteku,. druga opcija je da taj stan idemo ko poklon il nasljedstvo al tada papira milion(bar sam ja tako razumio) stan ne vrijedi vise od 55-60kKM,. i poreza na to je fina suma
Comrad

#95 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by Comrad »

Ako si u kantonu Sarajevo placas porez.

Ako bi isao na poklon, onda imas odredjeni period kada ne mozes prodati nekretninu (mislim 5 godina), ali mislim da tada ne placas porez.

Stan ce ti procjeniti sudski vjestak, ako si ti tako odokativno dao cijenu od 55-60k, onda ce ti on procjeniti oko 50-ak. To ti je 2500 KM poreza. Jeste puno, ali opet si miran i sutra neces imati problema sa prodajom tog stana. Zato ti je bolje da to rijesis sada kako treba.
valter.ba

#96 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by valter.ba »

.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
lepsid

#97 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by lepsid »

Gdje se može uraditi predbilježba stana u Sarajevu, nakon što se potpiše notarski ugovor?

Thnx
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#98 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by KatarinaKosaca »

lepsid wrote:Gdje se može uraditi predbilježba stana u Sarajevu, nakon što se potpiše notarski ugovor?

Thnx
U sudu.
lepsid

#99 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by lepsid »

U općinskom sudu u Sarajevu? Koliko to traje i košta?
vicious2

#100 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by vicious2 »

lepsid wrote:Ljudi, prošao sam kroz cijeli forum i nisam našao odgovore na neka pitanja koja me interesuju. Uskoro i ja kupujem starogradnju. Ustedio sam novca, tako da mi kredit ne treba. Interesuje me sljedece stvari:

Koliko vremena u prosjeku traje kupvina stana, nakon sto se dogovorimo oko cijene.

Plaćanje: ako imam novac u banci, da li placanje ide sa racuna na racun i koliko banka uzima provizije. Ko prisustvuje uplati novca. Notar?

Hvala vam
koliko banka uzima provizije - ovisi o sumi novca koja se prebacuje, kako su meni rekli oko 5 KM ...

isto pitanje ...Ko prisustvuje uplati novca. Notar? Moze li netko pomoci?

Hvala
Post Reply