e moji "navijači"

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
leo karan

#76 Re: e moji "navijači"

Post by leo karan »

na silu
ne dovodim u pitanje njihovu ljubav prema hajduku, svakako prelazi u patologiju...
al ovo je meni preseravanje
Za zivot cijeli

#77 Re: e moji "navijači"

Post by Za zivot cijeli »

Bas me zanima koje su pare na ovo potrosili mada je ovo ugodaj za najeziti se
exc0d14c

#78 Re: e moji "navijači"

Post by exc0d14c »

JThomas wrote:
Mihaelj wrote:
dinimal wrote:Sve je to lijepo, i onda dodje prvenstvena utakmica Hajduk-neki osrednji klub, i na Poljudu 2000 ljudi.
To su oni bolesnici, kao i na Kosevu, Grbavici... Nijedan grad na prostoru ex-Yu ne zivi za svoj klub, nego zivi da dodje jednom u 10 godina Manchester, Milan, Bayern pa da napuni stadion.
Hajduk ima prosjek od oko 8.000 gledatelja na Poljudu u HNL-u ove sezone. Ako koji grad na prostoru ex-yu živi za svoj klub onda je to Split. :wink:
al' sve sezone nije ni blizu tako. hajduk sigurno u odnosu na veličinu grada ima najjaču posjetu na balkanu, al' opet je to balkan, nema tu govora o vjernosti engleskog tipa.
Aha, je li uzimaš u obzir da 99% Splićana navija za Hajduk, dok u Sarajevu i Beogradu imaš više klubova. I opet je Željo prošle godine imao veći prosjek gledalaca nego Hajduk.
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#79 Re: e moji "navijači"

Post by 1946 »

Za zivot cijeli wrote:Dobro ja sam konkretno mislio na vece skupine.Ima ih i u Sarajevu ;)
Ima ih, samo ne znaju za koga navijaju - za sindikatski tim iz predgrađa Sarajeva ili za dalmatince :lol:
JThomas

#80 Re: e moji "navijači"

Post by JThomas »

bitan je kontinuitet, a on je na hajdukovoj strani. ja bi bio presretan bio da želju stalno gleda više ljudi nego hajduka, al' to nije tako.
stochar

#81 Re: e moji "navijači"

Post by stochar »

da rezimiramo: ono sto je Torcida uradila je totalno bezze, out, isfurano davno, nemaju pojma, 'ta ce oni kad mi napravimo bakljadu oko cijelog stadiona, ispalimo vatromet, provoza se lik kocijama po atletskoj stazi...
JThomas

#82 Re: e moji "navijači"

Post by JThomas »

čini mi se da to niko nije rekao.
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#83 Re: e moji "navijači"

Post by 1946 »

Sreća rođendan ne pada nekad u ljetnim mjesecima, planula bi Dalmacija ko šibica :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#84 Re: e moji "navijači"

Post by -LIBERO- »

Ko je svjestan koliko Hajduk znaci cijeloj Dalmaciji i zaledju,ovo nece biti nista neocekivano
Ko zna kolika je netrpeljivost na relaciji tih hard cor navijaca iz Dalmacije prema Dinamu i purgerima,njima nije ovo neocekivano.
Cijela jedna regija ,plus dosta dosta ljudi iz Hercegovine ,Bosne pa i unutrasnjosti Hr. navijaju za Hajduk. Kod njih je polarizacija Dinamo-Hajduk ista k'o zvezda -Partizan. U te dvije zemlje po 90% navijaca navija za ova cetri kluba.

Za mene je to odvratno. Hebo gostovanje gdje dodje klub iz ove velike cetvorke i vise od 70% tog grada navija za te klubove. To je meni uzasno,puno vise cijenim taj lokalpatriotizam kao sto je recimo kod nas,ili po Italiji,Francuskoj,Njemackoj,Engleskoj (jedino je Spanija priblizno slicna Real-Barsa)

Da se razumijemo,meni su dragi i momci i djevojke iz Visokog,Breze,Zavidovica,Maglaja,Gracanice,Srebrenika,Lukavca itd. itd koji idu na vecinu utakmica sa nama,ali to je sve u nekim limitiranim brojevima ni blizu kao kod komsija i susjeda gdje odmah po rodjenju uz rodni list 90% ljudi se automatizmom svrstava od jedan od dva moguca tabora u tim zemljama (cast izuzetcima koji podrzavaju druge klubove ali to je bas mali broj)

Ocekivano je ovo od Torcide jer svi koji znaju ista o navijackom pokretu znaju da je Torcida oduvijek radila perverzije sa bakljama,vulkanima,vatrometima i slicnim stvarima i to iz razloga sto se puno puno lakse dolazi do sve te pirothnike po tim luckim gradovima kojih nije bas mali broj po Dalmaciji. I u ex yu su bili najjaci u tome.

Sve u svemu ja sam ocekivao nesto ovako,narocito jer su proslavu najavljivali preko godinu dana. Moglo se odmah ocekivati da nesto veliko spremaju. Cestitke na ovako necemu,ali im se isto tako,onako usput popisam svima u usta a narocito tom jezgru njihovom zbog podrske onim fasistima u listici kada je ubijen nas Vedran.
Last edited by -LIBERO- on 13/02/2011 22:13, edited 1 time in total.
north

#85 Re: e moji "navijači"

Post by north »

-LIBERO- wrote:Ko je svjestan koliko Hajduk znaci cijeloj Dalmaciji i zaledju,ovo nece biti nista neocekivano
Ko zna kolika je netrpeljivos na relaciji tih hard cor navijaca iz Dalmacije prema Dinamu i purgerima,njima nije ovo neocekivano.
Ciejla jedna regija ,plus dosta dosta ljudi iz hercegovine ,Bosne pa i unutrasnjosti Hr. navijaju za Hajduk. Kod njih je polarizacija Dinamo-Hajduk ista k'o zvezda -Partizan. U te dvije zemlje po 90% navijaca navija za ova cetri kluba.

Za mene je to odvratno. hebo gostovanje gdje dodje klub iz ove velike cetvorke i vise od 70% tog grada navija za te klubove. To je meni uzasno,puno vise cijenim taj lokalpatriotizam kao sto je recimo kod nas,ili po Italiji,Francuskoj,Njemackoj,Engleskoj (jedino je Spanija priblizno slicna Real-Barsa)

Da se razumijemo,meni su dragi i momci i djevojke iz Visokog,Breze,Zavidovica,Maglaja,Gracanice,Srebrenika,lukavca itd. itd koji idu na vecinu utakmica sa nama,ali to je sev u nekim limitiranim brojevima ni blizu kao kod komsija i susjeda gdje odmah po rodjenju uz rodni list 90% ljudi se automatizmom svrstava od jedan od dva moguca tabora u tim zemljama (cast izuzetcima koji podrzavaju druge klubove ali to je bas mali broj)

Ocekivano je ovo od Torcide jer svi koji znaju ista o navijackom pokretu znaju da je Torcida oduvijek radila perverzije sa bakljama,vulkanima,vatrometima i slicnim stvarima i to iz razloga sto se puno puno lakse dolazi do sve te pirothnike po tim luckim gradovima kojih nije bas mali broj po dalmaciji. I u ex yu su bili najjaci u tome.

Sve u svemu ja sam ocekivao nesto ovako,narocito jer su proslavu najavljivali preko godinu dana. Moglo se odmah ocekivati da nesto veliko spremaju. Cestitke na ovako necemu,ali im se isto tako,onako usput popisam svima u usta a narocito tom jezgru njihovom zbog podrske onim fasistima u listici kada je ubijen nas Vedran.
:thumbup: Ništa dodati ni oduzeti....
astala_vistala

#86 Re: e moji "navijači"

Post by astala_vistala »

libero izuo iz cipa 8-)
Bosanski_kralj

#87 Re: e moji "navijači"

Post by Bosanski_kralj »

-LIBERO- wrote:Ko je svjestan koliko Hajduk znaci cijeloj Dalmaciji i zaledju,ovo nece biti nista neocekivano
Ko zna kolika je netrpeljivost na relaciji tih hard cor navijaca iz Dalmacije prema Dinamu i purgerima,njima nije ovo neocekivano.
Cijela jedna regija ,plus dosta dosta ljudi iz Hercegovine ,Bosne pa i unutrasnjosti Hr. navijaju za Hajduk. Kod njih je polarizacija Dinamo-Hajduk ista k'o zvezda -Partizan. U te dvije zemlje po 90% navijaca navija za ova cetri kluba.

Za mene je to odvratno. Hebo gostovanje gdje dodje klub iz ove velike cetvorke i vise od 70% tog grada navija za te klubove. To je meni uzasno,puno vise cijenim taj lokalpatriotizam kao sto je recimo kod nas,ili po Italiji,Francuskoj,Njemackoj,Engleskoj (jedino je Spanija priblizno slicna Real-Barsa)

Da se razumijemo,meni su dragi i momci i djevojke iz Visokog,Breze,Zavidovica,Maglaja,Gracanice,Srebrenika,Lukavca itd. itd koji idu na vecinu utakmica sa nama,ali to je sve u nekim limitiranim brojevima ni blizu kao kod komsija i susjeda gdje odmah po rodjenju uz rodni list 90% ljudi se automatizmom svrstava od jedan od dva moguca tabora u tim zemljama (cast izuzetcima koji podrzavaju druge klubove ali to je bas mali broj)

Ocekivano je ovo od Torcide jer svi koji znaju ista o navijackom pokretu znaju da je Torcida oduvijek radila perverzije sa bakljama,vulkanima,vatrometima i slicnim stvarima i to iz razloga sto se puno puno lakse dolazi do sve te pirothnike po tim luckim gradovima kojih nije bas mali broj po Dalmaciji. I u ex yu su bili najjaci u tome.

:thumbup:
Još da dodam da Torcidi ni rasizma nije baš nešto mrzak, dapače.
astala_vistala

#88 Re: e moji "navijači"

Post by astala_vistala »

Sto rece Libero u Hrvatskoj postoje samo Dinamo i Hajduk i to oko 90% stanovnsta preferira ta dva kluba rat glavnog grada i najveceg na obali mora,Hajduk je za vrijeme juge dozivio svoj procvat kao samo ime bili su neka vrsta opozicija tadasnjem sistemu jer znamoo ko su vecinski navijaci Hajduka posebno oni Hercegovacki koji ubise naseg Vedrana vjerovatno imaju najvise navijaca u regionu al to nisu navijaci oni kako ih mi zamisljamo vec to je neka vrsta fiktivnih navijaca jer na obicnim utakmicama Hajduka neki prosjek je 4 do 5 hiljada navijaca sto je isti problem kao i u nasem gradu jos je nas grad podjeljen na dva tabora.
exc0d14c

#89 Re: e moji "navijači"

Post by exc0d14c »

Bosanski_kralj wrote: Još da dodam da Torcidi ni rasizma nije baš nešto mrzak, dapače.
Al´ su ovim zadali zadaću svim grupama na svijetu.
burek_in_space

#90 Re: e moji "navijači"

Post by burek_in_space »

exc0d14c wrote: Al´ su ovim zadali zadaću svim grupama na svijetu.
:-)
Mihaelj

#91 Re: e moji "navijači"

Post by Mihaelj »

Srbija i Hrvatska su neusporedive po tom pitanju. Tamo Zvezda dođe u Novi Sad i većina stadiona navija za njih, a drugi grad po veličini.
U Hrvatskoj Bojsi i Torcida ne mogu ni na jednom gostovanju računati na većinsku podršku domaćih ljudi. Kreni od Rijeke, Pule, Vinkovaca, Osijeka i Šibenika pa do Koprivnice i Zadra. Svaki od tih gradova ima domaću navijačku grupu i domaći klub za koji navija debela većina ljudi u tom gradu.
Bojsi i Torcida u Rijeci i Osijeku jedino mogu očekivati tarapane kao i u Vinkovcima. :D
fakat

#92 Re: e moji "navijači"

Post by fakat »

samo i ja da potvrdim odlican post!
cyprus

#93 Re: e moji "navijači"

Post by cyprus »

:thumbup: Kad ja izrazih slično mišljenje, stochar me poslo da listam po riječnicima :D
fakat

#94 Re: e moji "navijači"

Post by fakat »

ultima_palabra wrote:Mene zanima ono Torcida 1950, mislim kakvi su mogli biti navijači u to doba... i na šta je ličila Torcida u tom vaktu?
Torcida i sve ostale danasnje navijacke grupe na prostoru ex-Yu se pojavljuju osamdesetih. Naravno,i prije toga su postojali navijaci i navijanje, pa je nejasno sta je kriterij za organizovanu navijacku grupu - neka zvanicna registracija ili neformalno okupljanje navijaca, jer na starim slikama navijaca Hajduka nisam vidio to ime.
DaysleepeR

#95 Re: e moji "navijači"

Post by DaysleepeR »

kad je Discovery radio serijal o navijackim grupama, Torcida je predstavljena kao najstarija organizirana navijačka grupa u evropi...

to je to ja mislim

Last edited by DaysleepeR on 14/02/2011 02:18, edited 1 time in total.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#96 Re: e moji "navijači"

Post by -LIBERO- »

Odprilike...

Po uzoru na mnoge klubove u Juznoj Americi i njihove navijacke skupine koje su,vec tada,imali navijacke skupine (naravno ni priblizno ovoga tipa kakve su sada) i gdje je 90% tih skupina imalo u nazivu Torcida,vrlo vjerovatno mornari na prekookeanskim brodovima su donjeli i u Split dah svega toga. itd. itd.

Dan kada je bio taj neki skup(ne znam bas tacno sa cime je skup bio povezan,neka osnivacka skupina,skup pred utakmicu ili sta vec..),i na kojem je napravljena ova antologijska fotografija ,na kojoj se vidi na par parola to Torcida,je uzet kao dan osnivanja splitske Torcide.

Image

Naravno da tadasnji nacin podrske i navijanja,ili bolje reci "navijanja", nema veze sa danasnjim shvatanjem navijacke podrske eto Torcida je uzela tu godinu kao datum svog osnivanja i zato je to "Torcida 1950"
johntra

#97 Re: e moji "navijači"

Post by johntra »

Nisu donijeli mornari, nego igrači Hajduka koji su igrali za reprezentaciju Jugoslavije na SP u Brazilu 1950 godine, jer je bilo navijačkih grupa pod imenom Torcida u Brazilu, pogotovo na Marakani gdje je Juga tada izgubila od Brazila 2:0...interesantno je da je ideja za osnivanje grupe nastala u Zagrebu, dok je naravno sprovedena u djelo u Splitu...bilo je lijepo objašnjenje toga sinoć u dokumentarcu Glavom u balun...
Richard Peti

#98 Re: e moji "navijači"

Post by Richard Peti »

Za zivot cijeli wrote:Bas me zanima koje su pare na ovo potrosili mada je ovo ugodaj za najeziti se
podrska mornara, ovo su baklje sa brodova :)
Doda37

#99 Re: e moji "navijači"

Post by Doda37 »

johntra wrote:Nisu donijeli mornari, nego igrači Hajduka koji su igrali za reprezentaciju Jugoslavije na SP u Brazilu 1950 godine, jer je bilo navijačkih grupa pod imenom Torcida u Brazilu, pogotovo na Marakani gdje je Juga tada izgubila od Brazila 2:0...interesantno je da je ideja za osnivanje grupe nastala u Zagrebu, dok je naravno sprovedena u djelo u Splitu...bilo je lijepo objašnjenje toga sinoć u dokumentarcu Glavom u balun...
od splitskih studenata pred utakmicu sa C.Zvezdom, , kasnije su ti momci privođeni, zatvarani, Beograd se "zgrazavao", CK, Borba...
The 51st State

#100 Re: e moji "navijači"

Post by The 51st State »

jebes hajduk, supacki klub, prevarom su nam kup uzeli.
Locked