Dacia Sandero vs Golf IV

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hogar strasni

#76 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by hogar strasni »

Nov auto je najbolji auto. Dacia Sandero Stepway sa 1.6 vozi kolegica, ugradila plin neki dan. Auto malo podignuto ne sekiras se oko kartera i trotoara nije te hastra ni na makadamu. Renaultov stari 1.6 motor je em pouzdan em provjeren em i ne trosi puno.A imas i garanciju 3 godine, a ne bojis da ti ga ukradu.

Golf 4,danas bio na autopijaci 4-vorki ko u prici od 8,500 do12 milja kakvi hoces,Ali ko je to vozio, kako je to neko vozio , koliko ih se za volanom promijenilo, koliko kilometara je skinuto, jel udarana nije li,a bome kako se vidi i njima pada cijena. A opet Četvorke se kradu moras mislit da ga dobro zastitis-i to kosta, pa dje su nove gume-opet trosak, pa veliki servis /to ti je pod moranje/i jopet trosak, i ajd budi siguran opet nakon svega da nesta nepropišti.
A ovako je novo, malo se vise protegnes ali kad mu ti skines junf drugacijei je ćeif,3 godine si miran i opet ce da bude njegova polovna cijena kao i cijena tog GOLFA 4 kojeg mislis POLOVNOG kupit.
JBg al evo i ja vozam 4-votku,2003 SDI, iskreno da ne ureknem nikakvi problema, al da je onda bio STEPWAY kad sam auto ganjao nebih se dvoumio.
Sad samo zavisi kolike su ti mogucnosti za rastezanje. Sretno neka bude kako god da skontas. :thumbup:
Sehro1

#77 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Sehro1 »

hogar strasni wrote:Nov auto je najbolji auto. Dacia Sandero Stepway sa 1.6 vozi kolegica, ugradila plin neki dan. Auto malo podignuto ne sekiras se oko kartera i trotoara nije te hastra ni na makadamu. Renaultov stari 1.6 motor je em pouzdan em provjeren em i ne trosi puno.A imas i garanciju 3 godine, a ne bojis da ti ga ukradu.

Golf 4,danas bio na autopijaci 4-vorki ko u prici od 8,500 do12 milja kakvi hoces,Ali ko je to vozio, kako je to neko vozio , koliko ih se za volanom promijenilo, koliko kilometara je skinuto, jel udarana nije li,a bome kako se vidi i njima pada cijena. A opet Četvorke se kradu moras mislit da ga dobro zastitis-i to kosta, pa dje su nove gume-opet trosak, pa veliki servis /to ti je pod moranje/i jopet trosak, i ajd budi siguran opet nakon svega da nesta nepropišti.
A ovako je novo, malo se vise protegnes ali kad mu ti skines junf drugacijei je ćeif,3 godine si miran i opet ce da bude njegova polovna cijena kao i cijena tog GOLFA 4 kojeg mislis POLOVNOG kupit.
JBg al evo i ja vozam 4-votku,2003 SDI, iskreno da ne ureknem nikakvi problema, al da je onda bio STEPWAY kad sam auto ganjao nebih se dvoumio.
Sad samo zavisi kolike su ti mogucnosti za rastezanje. Sretno neka bude kako god da skontas. :thumbup:
Hvala na iskrenom misljenju :thumbup: :bih:
madner

#78 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by madner »

Manite se tih tautologija, to nisu argumenti.

Da je covjeku to bitno tema bi bila Sandero ili Clio ili Fabia :roll:
SadaMeHuseine

#79 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by SadaMeHuseine »

golfista wrote:Kratko i jasno, novo je novo.
Kiša će.....ili ćuskije.... :lol: :lol: :lol:
fedor

#80 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by fedor »

SadaMeHuseine wrote:
:thumbup: :lol:
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#81 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by 1946 »

SadaMeHuseine wrote:
I ja sve kontam kad će editovati post i napisati da mu je ono u stvari neko bio provalio šifru :D
SadaMeHuseine

#82 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by SadaMeHuseine »

Sve je rečeno, svaki ostali komentar je suvišan....bar ja tako mislim...

:kravata:
frngla

#83 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by frngla »

Optimist wrote:Zezajte se vi koliko hocete, ali na nekim trzistima se Dacia prodaje pod znakom Renaulta, a Skoda se nigdje ne prodaje pod znakom VW, bez obzira na vlasnistvo.
rrrrrrrrrrr wrong :)

Image

Caddy Typ 9U
Qler

#84 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Qler »

Unutra golf je manji. Pa golf je cudo kako su iz te klase napravili auto sa tako malo prostora. Naravno pricamo o 4, petica je vec druga prica.
drndalo

#85 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by drndalo »

golfista wrote:kakve to ima veze, čemu čuđenje !? Pa jel može biti dileme, da se dvoumiš da li da kupiš nov automobil sa trogodišnjom garancijom ili polovnajka ( pa makar to bio i golf ), koji te već sutradan može zaviti u crno. Naravno da je Golf bolji, veći i kvalitetniji auto, ali je polovnjak i kao takav gubi na prednosti u svakom slucaju. Ako čovjek nema posebnih prohtjeva koje ne bi mogao zadovoljiti sa dacijom to je već druga priča, a ako je u pitanju prosječni vozač, samo novo, garancija i prst u uho.

Neko će kazati da nisam u pravu, a ne bi bio u pravu samo u slucaju da se nađe Golf iz 2003 . godine do 100000 pređenih km, da znaš da je garažiran, ne udaran, održavan u ovlaštenom servisu, i da je vlasnik normalan tip, ali kako je to nemoguća misija i kako takvi Golfovi žive samo u bajkama, ništa ti ne preostaje nego samo NOVO i Sretno :)
Golfista, jel' ti dobro ? Da zovemo hitnu...? :wink:

Ova s bajkama ti je odlicna... :thumbup:
Qler wrote:Unutra golf je manji. Pa golf je cudo kako su iz te klase napravili auto sa tako malo prostora. Naravno pricamo o 4, petica je vec druga prica.
Ne znam gdje ti vidje prostor i u 5-ici ? Ima ga jedva malo vise od 4-ke... Nazad naravno, jer su prednja sjedista sasvim prostrana... I da San(a)dero ima iznutra vise prostora, posebno nazad i u gepeku...

Zar na gornjem plakatu ne pise da je garancija za Dacia-u produziva besplatno na 5 godina ?
madner

#86 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by madner »

golfista wrote:kakve to ima veze, čemu čuđenje !? Pa jel može biti dileme, da se dvoumiš da li da kupiš nov automobil sa trogodišnjom garancijom ili polovnajka ( pa makar to bio i golf ), koji te već sutradan može zaviti u crno. Naravno da je Golf bolji, veći i kvalitetniji auto, ali je polovnjak i kao takav gubi na prednosti u svakom slucaju. Ako čovjek nema posebnih prohtjeva koje ne bi mogao zadovoljiti sa dacijom to je već druga priča, a ako je u pitanju prosječni vozač, samo novo, garancija i prst u uho.

Neko će kazati da nisam u pravu, a ne bi bio u pravu samo u slucaju da se nađe Golf iz 2003 . godine do 100000 pređenih km, da znaš da je garažiran, ne udaran, održavan u ovlaštenom servisu, i da je vlasnik normalan tip, ali kako je to nemoguća misija i kako takvi Golfovi žive samo u bajkama, ništa ti ne preostaje nego samo NOVO i Sretno :)
Nidje veze, Sandero je kanta. Nova kanta ali kanta. Golf je civara, ali opet bolje od kante.
Kakva mi fajda sto je novo auto kada imam osjecaj da je ascona iz 1981 bila bolja?
riskov

#87 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by riskov »

Da se nadovežem na temu cijene servisa. I ja sam bio prijatno iznenadjen kad sam saznao cijenu servisa za Sandero. Mene je prvi servis za model 1,4 (Ambiance plus oprema) izišao 54 KM, u ovlaštenom servisu, naravno. Poslije prijedjenih 23.000 km, mogu samo da je auto sasvim OK za taj novac. I, još jedna stvar, za ove dvije godine, koliko ga vozim, još nijedna kvar, ništa ne lupka, ne nevriram se oko raznih škriputanja, ne gledam koliki je nivo ulja (gotovo i da mu nivo ne pada od servisa do servisa).. Sve u svemu, zaboravio na majstore, kojih bi, u slučaju kupovine jednako vrijedne četvorke, sigurno bilo napretek. Dakle, dilema, bar sudeći po mom iskustvu, i ne postoji. Novo je, ipak, novo.
Sehro1

#88 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Sehro1 »

riskov wrote:Da se nadovežem na temu cijene servisa. I ja sam bio prijatno iznenadjen kad sam saznao cijenu servisa za Sandero. Mene je prvi servis za model 1,4 (Ambiance plus oprema) izišao 54 KM, u ovlaštenom servisu, naravno. Poslije prijedjenih 23.000 km, mogu samo da je auto sasvim OK za taj novac. I, još jedna stvar, za ove dvije godine, koliko ga vozim, još nijedna kvar, ništa ne lupka, ne nevriram se oko raznih škriputanja, ne gledam koliki je nivo ulja (gotovo i da mu nivo ne pada od servisa do servisa).. Sve u svemu, zaboravio na majstore, kojih bi, u slučaju kupovine jednako vrijedne četvorke, sigurno bilo napretek. Dakle, dilema, bar sudeći po mom iskustvu, i ne postoji. Novo je, ipak, novo.
Hvala, mislim da je misljenje ljudi koji posjeduju automobil ipak najrelevantnije. :thumbup:
Sta kazete na ovo:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nPrG_G3x ... r_embedded[/youtube]
johntra

#89 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by johntra »

mayab

#90 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by mayab »

Sehro1 wrote:
riskov wrote:Da se nadovežem na temu cijene servisa. I ja sam bio prijatno iznenadjen kad sam saznao cijenu servisa za Sandero. Mene je prvi servis za model 1,4 (Ambiance plus oprema) izišao 54 KM, u ovlaštenom servisu, naravno. Poslije prijedjenih 23.000 km, mogu samo da je auto sasvim OK za taj novac. I, još jedna stvar, za ove dvije godine, koliko ga vozim, još nijedna kvar, ništa ne lupka, ne nevriram se oko raznih škriputanja, ne gledam koliki je nivo ulja (gotovo i da mu nivo ne pada od servisa do servisa).. Sve u svemu, zaboravio na majstore, kojih bi, u slučaju kupovine jednako vrijedne četvorke, sigurno bilo napretek. Dakle, dilema, bar sudeći po mom iskustvu, i ne postoji. Novo je, ipak, novo.
Hvala, mislim da je misljenje ljudi koji posjeduju automobil ipak najrelevantnije. :thumbup:
Sta kazete na ovo:

Da popravim ovaj video :thumbup:
Sehro1

#91 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Sehro1 »

mayab wrote:
Sehro1 wrote:
Sta kazete na ovo:

Da popravim ovaj video :thumbup:
Tnx :D
vukojebina

#92 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by vukojebina »

Ne znam samo ko moze sebi toliko naskodit i pocastit se jednom takvom rumunskom kantom...a ovaj sto kaze da ga servis kosto 54 km, predpostavljam da ze zaboravio napisat da je u tih 54 km bio i uracunat obilan rucak dok je on ceko da mu servisiraju njegovog ljubimca...
herbert mekfjuger

#93 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by herbert mekfjuger »

golfista wrote:znam što zborim, novo je novo i uvijek sam za novo...A to nema veze sa Golfom, koji je i dalje neprikosnoven na tronu kompaktne klase, naravno kada govorimo o Golf klasi. Ova tema je nesto drugo i tu svaki polovnjak gubi, pa i Golf, jer dobrih polovnih Golfova nema na pijaci, oglasima i slično. Dobri Golfovi ostaju u porodici, familiji ili mahali, kao i sva ostala dobra auta, Škode npr. :)
e ovako isto je i moj djed govorio... samo što nikad nije imo vozačku i nije vozio nijedno auto... al pametan je bio :lol:
vukojebina wrote:Ne znam samo ko moze sebi toliko naskodit i pocastit se jednom takvom rumunskom kantom...a ovaj sto kaze da ga servis kosto 54 km, predpostavljam da ze zaboravio napisat da je u tih 54 km bio i uracunat obilan rucak dok je on ceko da mu servisiraju njegovog ljubimca...
jesil to sam skonto il ti je neko reko? :D
riskov

#94 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by riskov »

Bez namjere da ulazim u besmislenu polemiku, samo bi želio da ponovim da servis za sandero 1,4 zaista košta 54 KM! Ko ne vjeruje, uostalom, može nazvati servis i provjeriti. Cijene servisa u ovlaštenim servisima su, vjerujem, ujednačene u cijeloj zemlji. U konkretnom slučaju, ta cijena plaćena je u Union autu u Banjaluci. Naprosto, radi se o malom servisu, ulje je elf, polusintetičko, i, vjerovatno zbog toga što ga nabavljaju na veliko, jeftinije je nego u prodavnici. Naravno, za 1,6 je nešto skuplji, ali i on je, u poređenju s drugim markama, više nego simboličan. Želio bi da ljudi vjeruju autentičnim iskustvima, a ne trabunjanjima nekih kojim je "dvica" iz 1986. pojam automobila.
Još jedna stvar za poređenje "četvorka" slične cijene na kraju izađe mnogo skuplje nego što izađe sandero. Sve i da je automobil zaista prešao, recimo, 150.000 km (a takvih je malo), ostaje rizik krađe, za toliko godina vjerovatno je bio lupan, a i sve i da je u redu, postoji cijeli niz dodatnih troškova, koji znatno poskupljuju takvu kupovinu. Tu je, u prvom redu, veliki servis, novi pneumatici, pa, poslije mjesec dana, recimo, začuje se ležaj, pa klima nešto ne radi, pa...
S druge strane, ja za ove dve godine, osim servisa i seta zimskih guma, nisam imao apsolutno nikakavih dodatnih troškova, jer, uz zadovoljstvo vožnje novog automobila, sve funkcioniše kao i prvog dana. Vjerujte, sve to sam već prošao sa polovnjacima, tako da nemam namjeru da dalje ulazim u takve rizike. Mislim da je iz ovoga jasno da li je neko lud "što kupuje rumunsku kantu". Ta "kanta" me odlično služi, i s obzirom na brojna, pozitivna iskustva kupaca logana, nema razloga da ne vjerujem da tako neće biti i u naredne tri godine, koliko mi je ostalo do otplate kredita.
madner

#95 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by madner »

Ne vozim Golfa ali sam za polovno auto u 3 godine platio 600 KM za popravke (bez servisa) i presao 70 000 KM. Reci da nista ne skripi, zunza itd... mi je smjesno, isto da kazem da upali svaki dan :roll:

Ako bi gledali aspekt isplativnosti, koliko ce za 3 godine taj Sandero vrijediti?
Qler

#96 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Qler »

Ljudi, golf 4 je smece! Nije mi jasno kako to neko ne vidi. Pa nema ga, bukvalno, ne postoji ni jedan da mu poslije godinu dana max dvije nije proskripao centralni greben! Da mu se nije ogulila ona zastitan folija po citavom autu, da mu nije crklo bar 10 zadnjih pozicija. Auto ima smijesno malo prostora unutra, neudoban je do zla boga. Jedino, i jedino sto valja na onom autu su kocnice. One su realno fenomenalne! Ostalo je sve smece.
mimsy

#97 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by mimsy »

Ja imam golfa 4.Realno to nije auto za velike porodice,pravo je uzak...izmedju 4 i 5 je npr.ogromna razlika sto se prostora tice.Dobro lezi na cesti,fino prijanja,startan,cvrst je u okukama...znam da nekad uletim ko kakva debilusa i nikad mi se nije desilo da na momente izgubim kontrolu.Znaci motor je taj 1.9 dizel.Jedina zamjerka je malo cudan mjenjac,al ja sam se vec navikla.Nisam imala dosad nikakvih kvarova,vozam vec 2 godine.Ustvari jednom ni je otisao motor od podizaca stakla.Mana mu je prostor i kradja najvise,al ima i dosta prednosti.Npr.kako ces daciu sutra prodati?
frngla

#98 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by frngla »

Qler wrote:Ljudi, golf 4 je smece!
nemoj me drug pogresno shvatiti, ali to sto pises se kosi sa zdravim razumom, znam sad cu ispast vakav, nakav, al fakat to da kazes moras biti bez uvrede, lud...

posto ti dizes forda u nebo, je l' ovo mozda bolje od golfa mk4?

Image

nemam namjeru da se prepirem sa ljudima, ne vozim golfa, niti cu ikada, ali fakat nemojte svi drva i kamenje na auto zbog silnih stereotipa pm itd.

konkretno ovdje Dacia je bolja opcija od golfa, zbog toga sto je nova, prica zavrsena---> over and out
Better Man

#99 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by Better Man »

frngla wrote:
Qler wrote:Ljudi, golf 4 je smece!
nemoj me drug pogresno shvatiti, ali to sto pises se kosi sa zdravim razumom, znam sad cu ispast vakav, nakav, al fakat to da kazes moras biti bez uvrede, lud...

posto ti dizes forda u nebo, je l' ovo mozda bolje od golfa mk4?

Image

nemam namjeru da se prepirem sa ljudima, ne vozim golfa, niti cu ikada, ali fakat nemojte svi drva i kamenje na auto zbog silnih stereotipa pm itd.

konkretno ovdje Dacia je bolja opcija od golfa, zbog toga sto je nova, prica zavrsena---> over and out
Taj Ford na slici (mislim da je riječ o Focusu prve generacije) jeste bolji od Golfa 4. Ima bolje vozne osobine i bolje se ponaša u krivinama od Golfa 4.
drndalo

#100 Re: Dacia Sandero vs Golf IV

Post by drndalo »

madner wrote:Ako bi gledali aspekt isplativnosti, koliko ce za 3 godine taj Sandero vrijediti?
A koliko ce vrijediti tvoj polovnjak za 3 godine ?
mimsy wrote:Npr.kako ces daciu sutra prodati?
Fino, das oglas i prodas...

Ja ti garantujem, da ce za 3 godine biti puno povoljnija situacija za prodaju polovnih Sandera nego sada... Potpuno isto su ljudi pricali kad je Skoda Fabia napravljena... I Octavia-u su gledali ispod oka...
Post Reply