Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Alfons Kauders

#76 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Alfons Kauders »

SadaMeHuseine wrote:Haj' to sve....ali šta sa ovim...
U periodu sam kad zelim promijeniti posao....imam CV ( i englesku i bosansku verziju - sam ih napisao op.a.), logovan na portale za zapošljavanje i laganini.....sjediš, šalješ, osluškuješ...da napomenem da imam i radnog iskustva ,kamaru...

I bilo poziva, i išao ja na razgovore...i šta da čovjek radi u ovakvoj situaciji...prije par dana sam otišao na razgovor za posao za koji sam ,iskreno, bezze posalo aplikaciju. Nije neki posao,al' rekoh , haj da vidim....I odem ja, tamo krajnja šminka, folovi - golovi, prima me momak koji je mladji od mene cca 7 godina i ima funkciju managera u toj firmi...
I lagani razgovor, nevezani, ofo -ono, skontam ja u po frke da čovjek ima vokabular od 110 riječi i njih vrti ukrug...usput, pogled u stol, u plafon, pored mene ...nikako u mene...
S obzirom da imam iskustva u ovim intervjuima ( i bio sam u prilici da zapošljavam i da budem zapošljavan), kontam....sad si nahebo...
Šta bi ste vi uradili da unaprijedite naš posao....(naime radi se o jednom vidu maloprodaje)- on će, objasnim kretenu razliku izmedju procesa veleprodaje i maloprodaje, manevarski prostor izmedju ta dva vida prodaje, aktivnosti u postpordajnom periodu itd, itd (da ne serem vishe)...covijek zin'o,al' onako ono...polupriglupo k'o som...

Gledam u njega, dal' da skočim i da odem preko vrata, ili da ga pljunem, il da ga pljusnem....kad ono pitanje....gdje bi sebe vidjeli u ovoj firmi za 5 godina....

Ja ko iz topa...." na vašem mjestu,ali sa jednom ispravkom...."...."kojom" na to će on...
"Na vašem mjestu za godinu dana..."

Čovjek se shebo....tu smo se ljudski pozdravili i ja sam otišao preko vrata...sumnjam da će me ikad zvati na drugi razgovor,al nema veze...jedan se otego, drugi se protego...

:kravata: :kravata:
:thumbup:

imas duboki naklon od mene... :D
vjesticanametli

#77 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by vjesticanametli »

svaka cast :thumbup:
L@BuD

#78 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by L@BuD »

ma danas se uopšte ne cijeni znanje samo jaka leđa ako to imaš prvi posao će ti biti direktorski i onda samo ideš naprijed nema nazad u suprotnom ćeš se napatiti da napreduješ ne znam koliko da si sposoban i stručan
meni nije jasno samo kako mnogi pristaju na volontiranje i to po nekoliko godina mislim gdje im je pamet to je podcjenjivanje i uopšte time daješ za pravo da se iskorištava radna snaga
mi smo šugav narod neće ti niko to volontiranje uzeti za dobro već će gledati da te što više iskoristi mnogi polete misle idem volontirati pa će me primiti hoće malo sutra doće neko sa strane ko nije nikad radio i ako ima štelu dobiće plaćen posao
SadaMeHuseine

#79 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by SadaMeHuseine »

Hvala, hvala....!!!

:kravata: :kravata:
madner

#80 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by madner »

I ti onda zovi ljude na konkurs :D

Umjesto da je fino pitao havere ima li ko pouzdan.
HomeSweetHome

#81 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by HomeSweetHome »

Vitez Koja wrote:Bitne su vjestine i znanje, ali me zbunjuju sto niko ne spominje ono osnovno: volja i zelja za radom. Imao sam priliku raditi sa ljudima koji su znali mnogo toga, ali njihova zainteresovanost i zelja za radom je bila nikakva.

Svaka cast, viteze :) U svom radnom vijeku sam se zvog ovakvih napatila... i sad, nekad kad me nesto podsjeti, sjetim ih se pa im, onako socno, saspem sve na kamaru... :(
Vitez Koja

#82 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Vitez Koja »

HomeSweetHome wrote:
Vitez Koja wrote:Bitne su vjestine i znanje, ali me zbunjuju sto niko ne spominje ono osnovno: volja i zelja za radom. Imao sam priliku raditi sa ljudima koji su znali mnogo toga, ali njihova zainteresovanost i zelja za radom je bila nikakva.

Svaka cast, viteze :) U svom radnom vijeku sam se zvog ovakvih napatila... i sad, nekad kad me nesto podsjeti, sjetim ih se pa im, onako socno, saspem sve na kamaru... :(

Radi takvih likova sam znao i po 12-13 nekad i vise sati dnevno raditi. Uzas jedan!!!! Koliko ljencina samo prodje na odredjene fore npr, ja to znam i umijem, radio sam ranije te poslove,moj CV je perfektan i sl. I na kraju, sve njihove greske i fule, neko drugi ispravlja. Sto ti je zivot. Gdje je nestalo ono : HOCU DA RADIM!!! ZELIM DA RADIM!!!!! Da se ljudi po tome vrednuju. Reference....koliko ih znam sa dobrim referencama i sta su ostavili iza sebe. Moj problem je sto ne mogu nigdje navesti, kao relevantnu referencu, ispravljao sranja iza referentnih :)
HomeSweetHome

#83 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by HomeSweetHome »

Vitez Koja wrote: ispravljao sranja iza referentnih :)

:D :thumbup:
ovo bi fakat trebalo uvesti kao referencu :D

Evo mog zadnjeg primjera... pripravnik, dakle u najboljim godinama, frisak, na pocetku, trebalo bi da zemlju grize, da sve bude zanimljivo, da otpimas od kolega posao, da naucis...

Ali, avaj! Nakon par mjeseci sam odustala od pokusaja da prenesem nesto od svog znanja na doticnu osobu, ili ako nista bar da ga naucim kako da se organizuje, da poreda prioritete itd... Pripravnicki staz joj uskoro istice i prica mi kako se prijavila na taj-i-taj konkurs i to obrazlaze ovako: "...ako me budu htjeli tamo primiti kao pripravnika, pristat cu, sta me briga... kazu pravo zeznuto tamo za pripravnike, ali kasnije kad ispucas to, ko bubreg u loju, nista ne radis a plata super... "
I sta reci? Nista, brate, samo se nasmijati i vratiti se svom poslu. Sto sam i uradila :)
Utokkha

#84 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Utokkha »

Svaka čast ljudi. Ovo je možda najbolja tema na PF Ekonomija, od njegovog pravljenja.
Drago mi je iz prostog razloga što u Vašim pričama ili dijelovima vidim sebe.

Izvinjenje pokretaču teme. Sa teme o firmama za koje treba štela, prešli smo na priču o zapošljavanju.
convict

#85 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by convict »

Kao što se i moglo pretpostaviti, ne navodi se baš neki broj firmi gdje se može zaposliti bez štele. :sad:
madner

#86 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by madner »

convict wrote:Kao što se i moglo pretpostaviti, ne navodi se baš neki broj firmi gdje se može zaposliti bez štele. :sad:
Ili sa. :D

Taman ce neko u mahali progovorit :D
Vitez Koja

#87 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Vitez Koja »

HomeSweetHome wrote:
Vitez Koja wrote: ispravljao sranja iza referentnih :)

:D :thumbup:
ovo bi fakat trebalo uvesti kao referencu :D

Evo mog zadnjeg primjera... pripravnik, dakle u najboljim godinama, frisak, na pocetku, trebalo bi da zemlju grize, da sve bude zanimljivo, da otpimas od kolega posao, da naucis...

Ali, avaj! Nakon par mjeseci sam odustala od pokusaja da prenesem nesto od svog znanja na doticnu osobu, ili ako nista bar da ga naucim kako da se organizuje, da poreda prioritete itd... Pripravnicki staz joj uskoro istice i prica mi kako se prijavila na taj-i-taj konkurs i to obrazlaze ovako: "...ako me budu htjeli tamo primiti kao pripravnika, pristat cu, sta me briga... kazu pravo zeznuto tamo za pripravnike, ali kasnije kad ispucas to, ko bubreg u loju, nista ne radis a plata super... "
I sta reci? Nista, brate, samo se nasmijati i vratiti se svom poslu. Sto sam i uradila :)

Svi kao nesto govore ja znam ovo i ono, radio sam to i to, ali tek kada pocnu raditi onda se moze vidjeti koliko sta moze i umije raditi. Naravno i ono najvaznije, hoce li uopste raditi i ako hoce koliko je spreman da radi!!!!? Kada vidim kako neki prolaze.... Nakicen CV, po njemu odmah u NASU kao astronaut moze biti. Dok je vijeka i svijeta uvijek ce biti nosaca Samuela na ovome svijetu :sad:
Korisnicko ime

#88 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Korisnicko ime »

HomeSweetHome wrote:Evo mog zadnjeg primjera... pripravnik, dakle u najboljim godinama, frisak, na pocetku, trebalo bi da zemlju grize, da sve bude zanimljivo, da otpimas od kolega posao, da naucis...

Ali, avaj! Nakon par mjeseci sam odustala od pokusaja da prenesem nesto od svog znanja na doticnu osobu, ili ako nista bar da ga naucim kako da se organizuje, da poreda prioritete itd... nista ne radis a plata super... "
Stvar je u tome sto kod nas 90% ljudi ne trazi posao, vec zaposlenje...isto kao sto svi pitaju kad ce u Bosni plata biti kao na Zapadu, ali niko ne pita kad cemo poceti raditi kao na Zapadu...
HomeSweetHome

#89 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by HomeSweetHome »

@Korisnicko ime
Da, to je, nazalost, u najvecem broju slucajeva, tacno. Posebno generacije koje tek stasavaju za posao... nekako se medju mlade ugnijezdio taj stav "dovoljno sam se namucio dok sam zavrsio fax, sad cu da plandujem"...
Ono sto mene uvijek iznova fascinira je to kako takvim ljudima nikada ne dosadi da nista ne rade...

Ne zelim da me se pogresno shvati, imam i ja dana kad mi se ne da nista, kad sam totalno o outu (kao danas :D ) ali brate to ne moze biti svaki dan, sedmicama, mjesecima i godinama... :(
Bloo
Globalna šefica

#90 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Bloo »

madner wrote:
convict wrote:Kao što se i moglo pretpostaviti, ne navodi se baš neki broj firmi gdje se može zaposliti bez štele. :sad:

madneru budžetlijo šuti :D
madner

#91 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by madner »

Bloo wrote:
madner wrote:

madneru budžetlijo šuti :D
Jel ti vokri :D

Nisam ba na budzetu, previse mi stresno bilo :D
Bloo
Globalna šefica

#92 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Bloo »

HomeSweetHome wrote:@Korisnicko ime
Da, to je, nazalost, u najvecem broju slucajeva, tacno. Posebno generacije koje tek stasavaju za posao... nekako se medju mlade ugnijezdio taj stav "dovoljno sam se namucio dok sam zavrsio fax, sad cu da plandujem"...
Ono sto mene uvijek iznova fascinira je to kako takvim ljudima nikada ne dosadi da nista ne rade...

Ne zelim da me se pogresno shvati, imam i ja dana kad mi se ne da nista, kad sam totalno o outu (kao danas :D ) ali brate to ne moze biti svaki dan, sedmicama, mjesecima i godinama... :(

ono što mene fascinira je strah i odbijanje koji postoje od promjene posla...vlasnici firmi kad vide CV gdje sam promjenila 4 firme pitaju zbog čega??
pa jednostavno bila dovoljno dugo da naučim nešto novo, dam svoj maksimum i da ne bih postala grumpy, nezainteresirani zaposlenik tražim nešto novo u okviru svoje profesije (specifično zaposlenje: prevodilac)

nekako mi je neobično da neko želi na jednom radnom mjestu provesti 45 godina... ako nema priliku da napreduje i uči nešto novo...
madner

#93 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by madner »

Pa niko ne zeli privremeno rijesenje, imas sav taj posao oko konkursa i nadas se da ces nac trajno rijesenje.

Moj savjet je da kazes da je u pitanju lova, to svi postuju :D
vjesticanametli

#94 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

trebate li jos prevodilaca :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#95 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Bloo »

vjesticanametli wrote:trebate li jos prevodilaca :mrgreen:
meni je muka više od prevođenja finansijskih izvještaja :D

bila bi pravo happy da prevodim manuale za drobilice kamenja trenutno :D
vjesticanametli

#96 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

daj hatiĐŽinom faruku nek malo radi :lol: :lol: sto ti moras sve
Bloo
Globalna šefica

#97 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Bloo »

vjesticanametli wrote:daj hatiĐŽinom faruku nek malo radi :lol: :lol: sto ti moras sve
pa nema nikog :T sve ekonomisti oko mene sa nabildanim CVijevima :D English excellent PC user: excellent :D
vjesticanametli

#98 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

jao onda ih lajkaj :mrgreen:
madner

#99 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by madner »

Bloo wrote:
vjesticanametli wrote:daj hatiĐŽinom faruku nek malo radi :lol: :lol: sto ti moras sve
pa nema nikog :T sve ekonomisti oko mene sa nabildanim CVijevima :D English excellent PC user: excellent :D
Polozili ljudi marketing, ko vam je kriv kad ste studirali Chomskog :D
swirl

#100 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by swirl »

.
Post Reply