BOG vs NAUKA

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Moonlight Shadow

#76 Re: BOG vs NAUKA

Post by Moonlight Shadow »

aurora313 wrote:
Moonlight Shadow wrote:... Ali samo da te pitam.. . Smatras li ti da je Bog svemoguc?
Ako je bog svemoguć, onda da vidimo šta o tome misli David Hjum, škotski filozof, 1776:

“Da li Bog želi da preduhitri zlo ali nije sposoban? U tom slučaju je nemoćan.
Da li je sposoban ali nije voljan? Onda je zao.
Je li Bog istovremeno sposoban i voljan?
Jer ako jeste, pa gdje je onda u svemu tome uloga šejtana?”
Upravo cu se osvrnuti na ovaj dio koji sam uvecao....
Ako zauzmemo takav stav i kazemo da je Bog svemoguc, zasto bi se onda najavljivao dolazak treceg Antihrista koji je olicenje zla i Sotone(Iblisa), i zasto bi se taj Antihrist borio da zlo pobijedi, ako vec zna da mu je predodredjeno da ce biti ubijen od strane Isa. as (Isus).. Zasto bi onda cionisti rusili WTC (Svjetski Trgovinski Centar), a oni su usko povezani sa dolaskom Dedzala, i kreiranjem NOVOG SVJETSKOG PORETKA slave ga na taj nacin i u tu svrhu ne samo da su spremni iscenirati napad na SAD od strane nekih priucenih pecinskih ljudi iz planina PAKISTANA, radi povoda da napadnu islamske zemlje. Ne samo radi nafte, vec radi toga da ubrzano rade na borbi protiv terorizma(citaj Islama), a sve u cilju da omoguce Dedzalu lakse obracunavanje sa istim..

Vise informacija cete saznati na ovim linkovima, pogledajte stvarno je interesantno..

http://www.youtube.com/watch?v=eY8i7EVL ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=mW5U_GZ- ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=FyRYv73Q ... E2561D44C2
http://www.youtube.com/watch?v=uloLQzke ... re=related

Zasto bi se onda ovi tajanstveni skupovi, ne znam stvarno kako drugacije da ih nazovem, toliko trudili da olaksaju dolazak Antihrista, ako je vec Allah rekao da ce biti porazeni??

Zasto bi oni sve to radili, ako je Bog rekao da ce Islam i univerzalno dobro na kraju pobijediti, te da ce Dedzal propasti i biti ubijen?
Mustafapasa

#77 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

Pa stvar je u tome sto oni u to ne vjeuju dok ti,sto je dobro, vjerujes i znas da ce tako biti...Oni su njega prihvatili kao svoje bozanstvo (lazno ako gledas iz nase perspektive) dok ti nisi, u cemu je velika razlika...a sve ce to biti jedno veliko iskusenje za sve...Taj antikrist ce sebe na kraju predstaviti kao bog jer ce mrtve ljude ozivljavat,slijepi progledavat itd i mnogo ljudi ce ga prihvatiti...dakle,iskusenje je sve da se vidi ko ce i kako postupiti...
Moonlight Shadow

#78 Re: BOG vs NAUKA

Mustafapasa wrote:Pa stvar je u tome sto oni u to ne vjeuju dok ti,sto je dobro, vjerujes i znas da ce tako biti...Oni su njega prihvatili kao svoje bozanstvo (lazno ako gledas iz nase perspektive) dok ti nisi, u cemu je velika razlika...a sve ce to biti jedno veliko iskusenje za sve...Taj antikrist ce sebe na kraju predstaviti kao bog jer ce mrtve ljude ozivljavat,slijepi progledavat itd i mnogo ljudi ce ga prihvatiti...dakle,iskusenje je sve da se vidi ko ce i kako postupiti...
Ima smisla ovo sto govoris, ali hoces da kazes da su oni prihvatili vjerovanje u Dedzala, iako su cionisti mahom Jevreji, ali ja koliko znam oni takodjer ocekuju dolazak svog Mesije (Citaj Mehdija), pa mi je malo neobicno da cekaju dolazak Antihrista, a takodjer ocekuju i dolazak svog obecanog Mesije.... Sta ocekuju od jednog, a sta od drugog?
Moonlight Shadow

#79 Re: BOG vs NAUKA

Bušman wrote:Poceo sam da izbjegavam podforum Religija, upravo zbog ovakvih rasprava. Ali ovako pretenciozan naziv teme je trazio da odgovorim na neke stvari. Dakle, kada se postavi naziv "BOG vs NAUKA" kao da se zeli reci da su to dvoje suprotnosti. Pa jesu za ljude koji doslovno shvacaju svete knjige. Iskreno smatram da moras biti retardiran da nesto bukvalno shvatis (npr. americki adventisti, evandjelisti i sl. vjeruju da je Zemlja stara oko 6000 godina).
Jesam nevjernik, ali necu nikad reci da imam naucne dokaze da Bog ne postoji. To je nemoguce zbog same prirode nauke (o tome su pisali Dekart i Hegel). Ja vjerujem da Bog ne postoji, ali ja to ne znam (u naucnom smislu). Uglavnom, ljudi koji se bave naukom (npr. ljudi iz Vatikanske opservatorije) potpuno prihvataju teoriju velikog praska, teoriju evolucije itd.) ne shvataju svete knjige bukvalno i na Boga gledaju kao zakonodavca, a ne stvaraoca.
Za kraj, grafikon Hegelovog sistema, da se ima o cemu razmisljati:
Image
Koliko god sam se trudio, nisam mogao da shvatim ovaj tvoj grafikon... :skoljka:
Mustafapasa

#80 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

Moonlight Shadow wrote:
Mustafapasa wrote:Pa stvar je u tome sto oni u to ne vjeuju dok ti,sto je dobro, vjerujes i znas da ce tako biti...Oni su njega prihvatili kao svoje bozanstvo (lazno ako gledas iz nase perspektive) dok ti nisi, u cemu je velika razlika...a sve ce to biti jedno veliko iskusenje za sve...Taj antikrist ce sebe na kraju predstaviti kao bog jer ce mrtve ljude ozivljavat,slijepi progledavat itd i mnogo ljudi ce ga prihvatiti...dakle,iskusenje je sve da se vidi ko ce i kako postupiti...
Ima smisla ovo sto govoris, ali hoces da kazes da su oni prihvatili vjerovanje u Dedzala, iako su cionisti mahom Jevreji, ali ja koliko znam oni takodjer ocekuju dolazak svog Mesije (Citaj Mehdija), pa mi je malo neobicno da cekaju dolazak Antihrista, a takodjer ocekuju i dolazak svog obecanog Mesije.... Sta ocekuju od jednog, a sta od drugog?
Znas li ti da ce mnogi ljudi svih religija stati na stranu antikrista, bez obzira na vjersko opredjeljenje...kada sam gore rekao da je covjek zatvorena knjiga, to znaci da je svijet za sebe i svako je jedinka za sebe sto znaci da ce svako za sebe i svoj izbor odgovarati, sto je i logicno...i dobro i zlo je iskusenje za covjeka...Primjera imas na tone,pa tako imas da je otac nevjernik i sin nevjernik, a kcerka vjernica...Ili imas da su svi u familiji vjernici, a jedan dibidus nevjernik...
Moonlight Shadow

#81 Re: BOG vs NAUKA

Mustafapasa wrote:
Moonlight Shadow wrote:
Znas li ti da ce mnogi ljudi svih religija stati na stranu antikrista, bez obzira na vjersko opredjeljenje...kada sam gore rekao da je covjek zatvorena knjiga, to znaci da je svijet za sebe i svako je jedinka za sebe sto znaci da ce svako za sebe i svoj izbor odgovarati, sto je i logicno...i dobro i zlo je iskusenje za covjeka...Primjera imas na tone,pa tako imas da je otac nevjernik i sin nevjernik, a kcerka vjernica...Ili imas da su svi u familiji vjernici, a jedan dibidus nevjernik...
Samo Allah dz.s zna kada ce nastupiti Sudnji Dan, a sam dolazak Dedzala je jedan od Velikih Predznaka Sudnjeg Dana, a blizi sam vjerovanju da ce ovo stoljece biti pogubno za covjecanstvo,i da ce se on pojaviti veoma brzo iz razloga jer je ovakvo stanje tesko odrzivo. Citavo vrijeme nas bombarduju raznim seksistickim sadrzajima, doslo je do izmjene moralnih vrijednosti u drustvu, doslo je do kraha institucije braka i porodice, tako da mislim da nam Sudnji Dan i nije tako daleko. Sasvim sigurno se nece dogoditi, kako to naucnici predvidjaju, za 1.2-1.4 milijardi godina, ali opet Allah dz.s najbolje zna.

Sto je jako zanimljivo, neki ljudi tvrde da se vec rodio covjek koga ce Dedzal ubiti, pa nanovo ozivjeti..

http://www.youtube.com/watch?v=6EJy8N3y ... re=related
Moonlight Shadow

#82 Re: BOG vs NAUKA

JoseMujica wrote:BIĆETE KAO BOGOVI :lol: :lol: :lol: vi jeste bogovi samoubice :cry: :cry: :cry:
Nikako ne mogu da shvatim ove tipove sto dodju i ciji je cilj da se ismijavanju sa temom, ili da je spamaju.. ajde momak, odleti odavde.. :D
herbert mekfjuger

#83 Re: BOG vs NAUKA

Post by herbert mekfjuger »

za*ebani su ti bogovi pravo :lol:
Moonlight Shadow

#84 Re: BOG vs NAUKA

arzuhal wrote:Jarane... :shock:

Ovakve rasprave, da li Bog zna univerzum samo kroz univerzalije ili i kroz partikularije, vodile su se još u Srednjem vijeku. Ustvari, to i jest bilo obilježje (teloških razmatranja) tog doba. Kao da sam povlaštenik kojem je data prilika da prisustvuje nekoj drevnoj debati Image
Jedna stvar mi kopka mozak posljednih par dana kako sam krenuo da trazim informacije o Islamu, a konkretno, (mozda ces pomisliti da sam pobornik neke sekte ili nesto :D, nisam, odmah da znas) o tajnim drustvima, masonima, ljudima iza zavjese, koji kanalisu medije, razne industrije, pocevsi od gaming, filmske itd, i tako nam daju do znanja da oni imaju neki visi cilj, neku vecu svrhu, a to je, koliko sam uspio shvatiti, sluzenje Sotoni (Sejtanu).

E ono sto je bit ovog posta, i volio bih da mi odgovoris, ako znas:

Zasto se Sotona toliko trudi, i ljudima obecava pomoc, i spasenje ako i sam zna, da je u velikoj mjeri nemocan(ako jeste) i da ce biti unisten od strane Boga na Sudnjem Danu? Koja je svrha njegovog postojanja? da li on robuje Gospodaru, ili se on manifestira kao Bog? Jer odakle bi dolazile njegove moci, ako ne pripada Bozijem svijetu? Da li postoje 2 krajnosti, odnosno 2 Boga, odnosno ne 2 Boga, vec 1 Bog i Sotona koji pokusava postati Bog zato jer...(dalje ne znam) Zasto se Masoni pokoravaju njemu, osim ako nisu sigurni da im on moze omoguciti nesto slicno kao sto je Bog obecao ljudima koji slijede njegovu Uputu?
Last edited by Moonlight Shadow on 08/02/2011 14:26, edited 1 time in total.
kojeime

#85 Re: BOG vs NAUKA

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 13:36, edited 1 time in total.
srklet

#86 Re: BOG vs NAUKA

Post by srklet »

kojeime wrote:Kako rece Stephen Hawking, ako bog i postoji jedino sto je stvorio su zakoni fizike i prvobitna materija (prvobitni hemijski elementi) oboje nastali prilikom Velikog praska, i nakon toga ne vidi nista sto bi izgledalo kao direktno uplitanje Boga.
Hoce reci (ako bog postoji) mi smo nastali evolucijom pocevsi od spajanja prvobitnih hemijskih elemenata pod zakonima gravitacije i drugim, pa su tako stvorene zvijezde, pa planete, pa na kraju mi. Ali nije nas muskarce bog stvorio od zemlje, a zene od Adamovog rebra.
Tako da nije pitanje Bog ili Nauka, to je vjecita rasprava, ko zna da li cemo mi ljudi ikada biti sposobni znanjem i aparatima koje nekada u buducnosti budemo imali doci do pravog odgovora. Ateista sam ali nemam nista protiv ako bi se nekada naucnim metodama dokazalo da Bog postoji. To bi tada bila stvar cinjenice, fakta, nesto sto jeste, ne nesto u sta vjerujemo ali nismo dokazali.
Tako da nije nikakav problem Bog, problem je nesto sto bi bilo bolje da mi ljudi nismo ni izmislili, ali ovakvi glupi kakvi jesmo nazalost napravili smo, a to je religija.
:thumbup:
Sta ''s popit?
Moonlight Shadow

#87 Re: BOG vs NAUKA

kojeime wrote:Kako rece Stephen Hawking, ako bog i postoji jedino sto je stvorio su zakoni fizike i prvobitna materija (prvobitni hemijski elementi) oboje nastali prilikom Velikog praska, i nakon toga ne vidi nista sto bi izgledalo kao direktno uplitanje Boga.

Hoce reci (ako bog postoji) mi smo nastali evolucijom pocevsi od spajanja prvobitnih hemijskih elemenata pod zakonima gravitacije i drugim, pa su tako stvorene zvijezde, pa planete, pa na kraju mi. Ali nije nas muskarce bog stvorio od zemlje, a zene od Adamovog rebra.

Tako da nije pitanje Bog ili Nauka, to je vjecita rasprava, ko zna da li cemo mi ljudi ikada biti sposobni znanjem i aparatima koje nekada u buducnosti budemo imali doci do pravog odgovora. Ateista sam ali nemam nista protiv ako bi se nekada naucnim metodama dokazalo da Bog postoji. To bi tada bila stvar cinjenice, fakta, nesto sto jeste, ne nesto u sta vjerujemo ali nismo dokazali.

Tako da nije nikakav problem Bog, problem je nesto sto bi bilo bolje da mi ljudi nismo ni izmislili, ali ovakvi glupi kakvi jesmo nazalost napravili smo, a to je religija.
Samo mi objasni, posto se deklarises kao ateista, a cekas dokaz da Bog postoji kao i ja, s tim sto sam ja vjernik, i cekam da mi neko da konkretan dokaz da Bog postoji? :skoljka:

Ja ustvari, ne trazim dokaze da Bog postoji, vec trazim odgovor u nauci i istrazivanjima, da li ona podrzava ili osporava Bozije stvaranje; i ako si procitao moj uvodni post, vidio si da mene interesuju stvari tipa sta predstavlja Boga, da li je Bog nama slican?(u tom smislu da nas je on stvorio u svom obliku) Ja ne preispitujem njegovo postojanje, vec njegovo stvaranje. Znam da mi niko ne moze odgovoriti na takva pitanja iz razloga jer je ovaj svijet iskusenje za nas, svijet u kojem se borimo da dostignemo Dzenet, a izbjegnemo Dzehenem.

Pa zar onda nije logicno da se zapitas zasto bi nam se Allah svojim likom ukazao i rekao: "Da, ja sam vas Bog, morate u mene vjerovati".

Pa kada bi pod zubom vremena ljudi zaboravili da im se Bog ukazao, opet ne bi vjerovali, onda bi se on opet morao pojavljivati.... Poslao nam je pisanu uputu koja vrijedi, koja je postojana i koja nam sluzi kao takva sve do Sudnjeg dana.

Ne bi onda ovaj svijet imao svrhu, zar ne? Svi bi vjerovali, i dobra djela cinili, pa onda nagradjivanje i kazna ne bi imali svoju tezinu na onom svijetu, zar ne? A sejtani, odnosno nepokorni dzini ne bi svoju svrhu, a to je odvracanje ljudi od pravog puta..(mada mi njihov cilj i svrha postonjanja nisu posve jasni u tom smislu gdje IBLIS zavodi ljude iako zna da ce propasti, i ne vidim neku svrhu njegovog truda)

Zar je po tvom poimanju moguce da su jedino ljudi "dobili" sposobnost razuma, a sve ostale vrste, tako ih nazovimo, nisu...

Reci mi da li smatras da je evolucija(molim te ako mi odgovoris na ovaj post, reci mi smatras li da je evolucija inteligentno bice, odnosno objasni mi kako je moguce da je evolucija stvorila intelignetni zivot, podarila nam razum, kreirala covjeka)?

Da li je moguce da su nam vjetrovi, promjene klime na Zemlji, smjena godisnjih doba, uticaj plime i oseke, podarili razum?

Kako objasnjavas hadise Muhameda a.s u kojima se konkretno govori o tome koji su predznaci Sudnjeg Dana, od kojih se je dobar dio vec i ostvario, na onaj nacin kako je on govorio svojim ashabima da ce se zbiti, prije 1400 godina?

Ono sto mi je zasmetalo u tvom postu je izvrtanje Bozijih zakona, smatras se ravnim Bogu i govoris nam kako ti mislis da je on stvarao zakone, i procese na Zemlji?

Covjece, uputa se nalazi u Knjizi Jasnoj, i u njoj mozemo potraziti odgovore.. Ne znam samo kako si zakljucio da je Bog samo stvorio osnovne hemijske elemente i onda sve prepustio da se samo od sebe stvori?

Tvoja izjava je i vise nego, smijesna. :run:
Last edited by Moonlight Shadow on 08/02/2011 14:33, edited 1 time in total.
madner

#88 Re: BOG vs NAUKA

Post by madner »

Sta kaze nauka o postojanju nevidljivih gremlina koji cuce iznad svakog?
srklet

#89 Re: BOG vs NAUKA

Post by srklet »

Kad vidim ovakve nesuvisle, nekulturne i drske ateisticke komentare...
JoseMujica wrote:BIĆETE KAO BOGOVI :lol: :lol: :lol: vi jeste bogovi samoubice :cry: :cry: :cry:
madner wrote:Sta kaze nauka o postojanju nevidljivih gremlina koji cuce iznad svakog?
dodje mi stvarno potreba za inkvizicijom i serijatom!
madner

#90 Re: BOG vs NAUKA

Post by madner »

No srklet, popi jednu.
herbert mekfjuger

#91 Re: BOG vs NAUKA

Post by herbert mekfjuger »

madner wrote:No srklet, popi jednu.
:lol: :lol:

hahah zovi i hodžu :D
Mustafapasa

#92 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

[quote="kojeime"]
Hoce reci (ako bog postoji) mi smo nastali evolucijom pocevsi od spajanja prvobitnih hemijskih elemenata pod zakonima gravitacije i drugim, pa su tako stvorene zvijezde, pa planete, pa na kraju mi. Ali nije nas muskarce bog stvorio od zemlje, a zene od Adamovog rebra.[quote]

Ja tvrdim da nisam nastao evolucijom, vec sam kreacija Tvorca i za to imas i ti i ja i svako na tone i tone dokaza. Ja se necu ovdje sicati nekim citatima,kopiranjem i sl. vec idem prostim razmisljanjem standardnog covjeka. Krenimo redom: imamo proste hemijske elemente koji nekim slucajem medjusobno odgovaraju i od tih spojeva nastaju-malo po malo slozenije strukture,pa jos slozenije itd. OK...u tom okruzenju (a to je skroz sad peta tema) gdje obitavaju ti prosti prvobitni hemijski elementi, nastalo je na tone i tone raznolikih (predaka) ptica,riba,biljaka,insekata i naravno ljudi...
Sad mi samo ovo odgovori: kako su ti prosti prvobitni hemijski elementi odlucili npr. kako i za sta da im treba tecnost koju mi nazivamo krv...odakle im uopste ta ideja da im to treba? ili npr.zivcani sistem, ili koza,bubrezi...I ako su nekako necim dokucili to, onda je to neko trebao(od tih hemijskih organizama) da kaze "e ovako ce to izgledati i imat ce tu i tu funkciju, e hajmo sad to proizvesti od neceg" (drugim rijecima hajmo od nista napraviti nesto). Uzmi istim ovim redoslijedom usi, srce(odakle im potreba za srcem, zasto ce im...a kako su naredili srcu da kuca i dok spavamo), kako su skontali da im trebaju kapilari, tetive, misici...kosti...hm, sta su kosti...a sto ce nam ruke sa 10 prstiju...ima tu puuuuuuunooooooo pitanja za evolicioniste koji se samo sicaju pretpostavkama i pukim nagadjanjem...Zar zaista mislis da je postanak mozga,oka ili bilo cega nastalo slucajnoscu kroz vise milionsko godisnje razvijanje od nista? to su gluposti za mase i plan veceg auditorija koji ima jedan cilj, a to je da zavede ljude u zabludu... Svaki covjek u zivotu osjeti Bozije prisustvo i imadne potrebu da se pomoli nekoj vecoj i jacoj sili---neko prije a neko poslije. dakle, ako mislis da si postao od majmuna, onda te ne treba vrijedati ako ti neko kaze "vozdra majmune". Uzmi samo npr.suzu oka, znas li da je ona lijek za preko 100 virusa ili znas li mi reci zasto bas postoje razlicite krve grupe? ako mislis da je DNK kao veoma slozena materija nastala od nize forme,slucajem, onda do sada,uzimajuci u obzir od kada postoje svjesni ljudi, mi smo trebali evoluirati tako da imamo ajkulin savrseni imunoloski sistem (usput, odakle potreba za imuno sistemom, kako je razvijen, od cega je napravljen i od koga da se brani???odakle te spoznaje prostim hemijskim elementima) i ne bi trebali uopste da se brinemo za zdravele ili da imamo sokolov vid, medvjedov njuh, pseci sluh...???? sto se nam dvije noge i uspravan hod? Zasto se razvijamo kao sisari a ne iz jaja, kako su ptice skontale da im treba poseban skelet i unutarnji organi da bi mogli letiti i zasto se bas razvijaju iz jajeta, odakle bas iz jajeta, kako je jaje kreirano,sto ribe slatkovodne ne mogu u slanu vodu ili je mozda neka riba cijeli svoj zivot pokusavala iz rijeke da zapiva u more, pa su njena djeca taj mukotrpan posao nastavila,pa i njihova djeca i tako milionima godina radnickih ribljih generacija, sve dok EUREKA nije neko rekao i zaplivvao u slanu vodu ili kako evolucij kaze, iz mora je izaslo na kopno, pa se desila transformacija pluca i imamo sisare...Da, tako je i sa biljkama, i sa njihovim bojama,mirisima,tako je i sa svime...prostih hemijskih elemenata dobio si tako komplikovan i jos uvijek nikad ne istrazen svijet oko sebe...
hmmm tesko i za najnaucnofantasticne filmove...

[quote]Tako da nije pitanje Bog ili Nauka, to je vjecita rasprava, ko zna da li cemo mi ljudi ikada biti sposobni znanjem i aparatima koje nekada u buducnosti budemo imali doci do pravog odgovora. Ateista sam ali nemam nista protiv ako bi se nekada naucnim metodama dokazalo da Bog postoji. To bi tada bila stvar cinjenice, fakta, nesto sto jeste, ne nesto u sta vjerujemo ali nismo dokazali.[quote]

u ovome i lezi bit vjerovanja, ili vjerujes ili ne...nema pola pola... JA opet ponavljam, otvoreno je sve za istrazivanje i razumijevanje...ne mozemo samo cekati da se servira odgovor na pitanje, puno je bolje doci do njega citanjem...Uzmi medicinu i uci o ljudskom organizmu i sve sebe piaj kako je ovo i jel ovo moglo od prostih organizama, pa kreni tako redom i vidjet ces sve...Zato je tu nauka, da dokaze postojanje Boga a ne kao na disovery kanalu da kaze notornu laz majka priroda ili evolucija....Ko je sad majka priroda? MA samo da se ljudi zbune

Svako ima slobodu izbora li ce odgovarati za svoj izbor sutra kad ti sve bude jasno a ti budes nemocan i vidis kako si u zabludi bio...Kako ti tako i ja :)
Mustafapasa

#93 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

Ti moonlight neces da citas vec trazis servirano jelo nabrzinu spremljeno tako da ce se sumnje salno javljati...

http://ponude.biz/knjige/h/Harun%20Yahy ... 0Nauka.pdf

Kazes:
Zasto se Sotona toliko trudi, i ljudima obecava pomoc, i spasenje ako i sam zna, da je u velikoj mjeri nemocan(ako jeste) i da ce biti unisten od strane Boga na Sudnjem Danu? Koja je svrha njegovog postojanja? da li on robuje Gospodaru, ili se on manifestira kao Bog? Jer odakle bi dolazile njegove moci, ako ne pripada Bozijem svijetu? Da li postoje 2 krajnosti, odnosno 2 Boga, odnosno ne 2 Boga, vec 1 Bog i Sotona koji pokusava postati Bog zato jer...(dalje ne znam) Zasto se Masoni pokoravaju njemu, osim ako nisu sigurni da im on moze omoguciti nesto slicno kao sto je Bog obecao ljudima koji slijede njegovu Uputu?

Odgovor:
A kada Gospodar tvoj reče melekima: "Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!" - oni rekoše: "Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv proljevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo." On reče: "Ja znam ono što vi ne znate."
I pouči On Adema nazivima svih stvari, a onda ih predoči melekima i reče: "Kažite Mi nazive njihove, ako istinu govorite!"
"Hvaljen neka si" - rekoše oni - "mi znamo samo ono čemu si nas Ti poučio; Ti si Sveznajući i Mudri."
"O Ademe," - reče On - "kaži im ti nazive njihove!" I kad im on kaza nazive njihove, Allah reče: "Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono što javno činite i ono što krijete!"
A kada rekosmo melekima: "Poklonite se Ademu!" - oni se pokloniše, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i posta nevjernik.

Iblis je to odbio i, kao Allahov
neprijatelj, uzoholio se zbog zavisti
na počasti koju je Allah ukazao Ademu,
rekavši: "Ja sam od vatre, a on je od
zemlje, ja sam bolji od njega!" Ova neposlušnost, čiji je
neposredan uzrok oholost, predstavlja
početak njegovih drugih pogrešaka, jer
i u sahih hadisu je potvrđeno: /59/ "U
Džennet neće ući onaj u čijem srcu bude
oholosti makar i koliko zrno gorušice!"
Budući da su u srcu Iblisa bili i
oholost, i nevjerstvo, i tvrdoglavost
(inad), bilo je nužno da se udalji i
odstrani od Allahove milosti, tako da
je on zbog svoje nepokornosti postao
nevjernikom.
Pod poklanjanjem se misli na velicanje Gospodara i Njegov moci stvaranja...

"Šta te je navelo pa da nicice ne padnes sb]kad
sam ti naredio?s/b] (dakle on je odbio pokornost direktno Gospodaru)" - upita On. "Ja sam bolji od
njega; mene si od vatre stvorio, a njega od
ilovace", odgovori on./12/
Allah, dz.s., kaze: "Zasto se nisi poklonio kad sam ti
naredio?" "sta te je natjeralo i prisililo da ne ucinis
sedzdu kad sam ti naredio?" A rijeci Iblisa, neka je
Allahovo prokletstvo na njega, "Ja sam bolji od njega";
spadaju u ispriku koja je teza od grijeha. Tj. ja sam
bolji od njega, pa kako mi onda mozes narediti da mu
ucinim sedzdu? Zatim je pojasnio da je on bolji od
njega zato sto je stvoren od vatre, a vatra je bolja od
ilovace od koje je stvoren Adem. Prokleti Iblis je,
dakle, gledao na osnov materijala, a nije gledao na
posebnu pocast koja je ukazana Ademu time sto ga je
Allah stvorio Svojom rukom i u njega udahnuo dusu
(zivot). On je, Allah ga prokleo, upotrijebio pogresnu
jednostranu analogiju, svojom tvrdnjom da je vatra
bolja od ilovace (zemlje), jer osobine su zemlje
uravnotezenost, dobro}udnost, blagost i cvrstina.
Zemlja je mjesto rastinja, napretka, pove}avanja i
oporavljanja. A osobine vatre su spaljivanje,
neodre|enost i brzina. sb]Zato je Iblisa iznevjerio njegov
osnov (materijal),s/b]

"Daj mi vremena do dana njihova ozivljenja!" -
zamoli on." /14/
"Daje ti se vremena!" - rece On." /15/
Allah, dz.s., obraca se Iblisu i kaze mu: Silazi sa
svog stepena na kom si bio na najvisem dijelu
nebeskih prostranstava, jer oholost prema Allahovim,
dz.s., nare|enjima i nepostupanje po njima
prouzrokuje smanjenje stepena koji se ne postize
drugacije nego iskrenom pokornoscu Allahu, dz.s.
Kazna je za takav stav izlazak iz Dzenneta, ponizen i
beznacajan, kao kazna za njegovu oholost. Tako je sa
Iblisom postupljeno suprotno onome sto je on htio i
nagra|en je suprotno onome sto je on zelio. Ovo je
potpuna pravednost od Allaha, dz.s. Kada je to
prokleti Iblis shvatio, zatrazio je da se njegovo
hapsenje odgodi do Sudnjeg dana, pa mu je Allah,
dz.s., to udovoljio, a On je Mudar i Sveznajuci.

"E zato sto si odredio pa sam u zabludu pao" -
rece - "kunem se da cu ih na Tvom pravom
putu presretati,
/16/
pa cu im i sprijeda, i straga, i zdesna, i slijeva
prilaziti, i Ti ces ustanoviti da vecina njih nece
zahvalna biti!"/17/
"pa cu im i sprijeda, i straga", tj. dolazit ce im
sa svih strana, kako bi ih odvratio od puteva
pokornosti, nabrajajuci im razne vrste zabluda, sve
dok ih ne odvede u grijehe.

i za kraj:

"A Iblis se uvjerio da je o njima ispravno
mislio, i oni su se poveli za njim, osim
nekolicine vjernika nad kojima nikakve vlasti
nije imao; Mi smo htjeli ukazati na onoga ko
vjeruje u onaj svijet, a ko u njega sumnja. A
Gospodar tvoj bdi nad svim."

Dakle, neprijateljstvo traje radi pocasti Bozije prema covjeku, Iblis nudi lazi i obmane kako bi ljude na sve nacine obmanuo a ljudi se povode za tim...Dakle, sotona postaje bog kod ljudi koji mu daju to znacenje i posto mu je dato vremena do sudnjeg dana,on ce to raditi na sve nacine...
Dakle, sve je iskusenje
Sotona laze i ljudima obecava pusta obecanja:

"I kada bude sve rijeseno, sejtan ce reci: 'Allah
vam je pravo obecanje dao, a ja sam svoja
obecanja iznevjerio; ali, ja nisam nikakve
vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i
vi ste mi se odazivali; zato ne korite mene, vec
sami sebe; niti ja mogu vama pomoci, niti vi
mozete pomoci meni. Ja nemam nista s tim
sto ste me prije smatrali Njemu ravnim.'

Nevjernike sigurno ceka bolna patnja." /22/

eto, sve odgovoreno samo treba citati na pravim mjestima...
Plavo-bijeli

#94 Re: BOG vs NAUKA

Post by Plavo-bijeli »

vjerovatno ste svi ovo pogledali, a i ja sam 100 puta, svaki put kad bi nekome ateisti slao da pogleda ovo.

http://www.youtube.com/watch?v=EXdE-I8m ... re=related

e sad jedan od komentara na youtubu je bio :

1 - Analogija sa izumiteljem masine bi zbunila samo nekoga ko nije cuo za Darvina i postupno povecavanje kompleksnosti.

2 - Tacno je da znanost ne zna mnogo o poreklu svemira i prvog zivota, no to ne znaci da bi se trebali okrenuti praznovjerju iz broncanog doba i mitologiji koja o tome ne zna nista.

3 - Govoriti da stihovi 21-30 nedvojbeno govore o velikom prasku je apsurdno. Gori su od "neka bude svetla".

4 - Da je mesecina reflektirana sunceva svetlost znalo se i 900 godina pre Muhameda.

Unatoc tome, rec koja je upotrebljena u Kuranu nije nikad bila shvatana ni prevodjena kao "posudjeno","reflektirano" ni nista slicno, ni pre ni danas.

5 - Stihove 79-30 je moguce tumaciti na mnogo nacina. Najblizi prevod bi bio "rasprostreti" i onda mozemo da se svadjamo da li to znaci: da je zemlja ravna, golema, da ima razvedene tektonske ploce, da se u stvari ti stihovi odnose na sirenje svemira, ili nesto trece... Ovo sa jajetom je nespretna igra reci i metafora.

6 - Nema smisla spekulirati kako tacno prevesti sto Kuran kaze o suncevoj orbiti, ako vec govori pogresne stvari o samoj prirodi tog nebeskog tela – implicira da je sunce nesto drugacije od zvezda, da ima vise zajednickog sa mesecom i da skupa kruze oko zemlje (koja je ravna?).

7 - Prevesti sirenje neba u sirenje svemira nakon svega toga? Smesno.

8 - U svim naznacenim stihovima koji bi navodno trebali detaljno da govore o kruzenju vode u eko-sustavu, nigdje se ne spominje isparavanje zemaljskih voda u oblake. Svi su ti stihovi kratki i svi manje vise kazu: kisa pada na zemlju i u zemlju i gde je covek moze da skupi.

9 - Ljudi znaju da postoje muske i zenske biljke od kada su poceli da ih uzgajaju i krizaju.

10 - Ovo sa slatkom i slanom vodom je samo navodjenje ocitog.

11 - Ucvrstiti zemlju sa planinama da se ne trese? Losa geologija.

12 - Ziva bica imaju u svom sastavu znacajne postotke vode. Nikakva misterija. Da li smo od nje konstruisani? Ne. Postoji razlika.

13 - Kada bi ucitelj biologije upotrebljavao tako neprecizan i dvosmislen nacin za opisivanje formisanja deteta od embrija, otpustili bi ga i oduzeli mu diplomu.

Šta vi kažete o ovome? Da li je istina napr za ovo o biljkama i o mjesecini ... ima li ko da potvrdi ili povrgne ove tvrdnje?
Vitezanin

#95 Re: BOG vs NAUKA

Post by Vitezanin »

Ovo je super tema, ali zahtjeva visoku stopu tolerancije za razna mišljenja. ;-)
Nakon raznih preispitivanja sebe :D , zaključio sam da nikako ne mogu Boga svesti pod jednu religiju i jednostavno ne mogu prihvatiti da sljedbenici samo određene religije predstavljaju ta izabrana bića koja će jednog dana biti u raju (raj sam našao kao najprikladniju riječ). Što je s ostalima?? Milijardama? Respektiram svačije mišljenje, ali nekako u ovome trenutku sam zaključio da su religije u biti putevi do Boga; čovjek stalno traži i misli: ima li Boga. Religije nastaju i nestaju. Prije xxx godina postojale su neke druge religije. Ali religije nisu jedini put do Boga. One su očigledan pokušaj da čovjek spozna Boga. Ali i sebe izgleda.
Mislim da je duhovnost jako teško svesti pod jedno učenje. Jer svi smo kao ljudi-individue sa svojim osobenostima.
Živuće religije obraćaju se svojim sljedbenicima kršćanima, muslimanima, budistima...I govore da su oni izabrani, i da oni slijede pravi put. Ali što je s ljudima koji su hodali ovom planetom prije nego su te religije postojale?? Da li je život tih ljudi bio uzaludan? Jer oni..nisu se zvali muslimani niti kršćani niti budisti.
Mnoge stvari ne znamo.
Ja vjerujem u Boga i donekle slijedim tradiciju religije iz koje sam, ali nikako ne mogu mjeriti onu ispunjenost kada sam sa sobom tražim Boga i kad slušam propovijedi koje često ispadnu kao puko nabrajanje sveštenog lica.
Smatram da nam je Bog dao mogućnost da sami krojimo svoje živote, ali nikako ne mislim da nas je tek tako prepustio. (kao u smislu, eto vam sad radite šta hoćete). Stoga su mi jako strane ove teze o čovjeku kao Božijem robu :? . Ali, opet kažem respekt, svatko ima svoje mišljenje.
Jako je teško svesti ovo u 10 rečenica, vjerojatno sam mnogo stvari ispustio koje sam mislio reći, ali jedostavno je prekomnplicirano (barem meni) iznijeti na papir (papir :D ) nešto što je teško objasniti i samome sebi. :)
E pošto je tema Bog vs nauka: ja ne vidim to "vs". Pošto sam rekao da smatram da nam je Bog dao sposobnost da sami vodimo svoje živote itd , tako smatram da nam je Bog upravo dao mogućnost da sami otkrivamo više. U tom slučaju nauka i Bog nikako ne mogu biti suprotstavljeni. Religijska dogma i nauka da, ali već sam rekao da nikako ne mogu svesti niti Boga pod religiju, niti duhovnu stranu čovjeka pod isto.
ContaminatedArea

#96 Re: BOG vs NAUKA

Post by ContaminatedArea »

Vitezanin wrote:Ovo je super tema, ali zahtjeva visoku stopu tolerancije za razna mišljenja. ;-)
Nakon raznih preispitivanja sebe :D , zaključio sam da nikako ne mogu Boga svesti pod jednu religiju i jednostavno ne mogu prihvatiti da sljedbenici samo određene religije predstavljaju ta izabrana bića koja će jednog dana biti u raju (raj sam našao kao najprikladniju riječ). Što je s ostalima?? Milijardama? Respektiram svačije mišljenje, ali nekako u ovome trenutku sam zaključio da su religije u biti putevi do Boga; čovjek stalno traži i misli: ima li Boga. Religije nastaju i nestaju. Prije xxx godina postojale su neke druge religije. Ali religije nisu jedini put do Boga. One su očigledan pokušaj da čovjek spozna Boga. Ali i sebe izgleda.
Mislim da je duhovnost jako teško svesti pod jedno učenje. Jer svi smo kao ljudi-individue sa svojim osobenostima.
Živuće religije obraćaju se svojim sljedbenicima kršćanima, muslimanima, budistima...I govore da su oni izabrani, i da oni slijede pravi put. Ali što je s ljudima koji su hodali ovom planetom prije nego su te religije postojale?? Da li je život tih ljudi bio uzaludan? Jer oni..nisu se zvali muslimani niti kršćani niti budisti.
Mnoge stvari ne znamo.
Ja vjerujem u Boga i donekle slijedim tradiciju religije iz koje sam, ali nikako ne mogu mjeriti onu ispunjenost kada sam sa sobom tražim Boga i kad slušam propovijedi koje često ispadnu kao puko nabrajanje sveštenog lica.
Smatram da nam je Bog dao mogućnost da sami krojimo svoje živote, ali nikako ne mislim da nas je tek tako prepustio. (kao u smislu, eto vam sad radite šta hoćete). Stoga su mi jako strane ove teze o čovjeku kao Božijem robu :? . Ali, opet kažem respekt, svatko ima svoje mišljenje.
Jako je teško svesti ovo u 10 rečenica, vjerojatno sam mnogo stvari ispustio koje sam mislio reći, ali jedostavno je prekomnplicirano (barem meni) iznijeti na papir (papir :D ) nešto što je teško objasniti i samome sebi. :)
E pošto je tema Bog vs nauka: ja ne vidim to "vs". Pošto sam rekao da smatram da nam je Bog dao sposobnost da sami vodimo svoje živote itd , tako smatram da nam je Bog upravo dao mogućnost da sami otkrivamo više. U tom slučaju nauka i Bog nikako ne mogu biti suprotstavljeni. Religijska dogma i nauka da, ali već sam rekao da nikako ne mogu svesti niti Boga pod religiju, niti duhovnu stranu čovjeka pod isto.

Slazem se s ovim, ja sam gore nesto slicno napisala i naisla na nerazumijevanje. Slazem se da "religije nisu jedini put do Boga".
Ne smijem mnogo pisati, svakako sam rekla da vise necu zalaziti u ovaj podforum :D
Vitezanin

#97 Re: BOG vs NAUKA

Post by Vitezanin »

ContaminatedArea wrote:
Vitezanin wrote:Ovo je super tema, ali zahtjeva visoku stopu tolerancije za razna mišljenja. ;-)
Mnoge stvari ne znamo.

Slazem se s ovim, ja sam gore nesto slicno napisala i naisla na nerazumijevanje. Slazem se da "religije nisu jedini put do Boga".
Ne smijem mnogo pisati, svakako sam rekla da vise necu zalaziti u ovaj podforum :D
Pa nije iznenađujuće da naiđeš na nerazumijevanje jer je ovakav stav , ako se ja pitam, veoma fleksibilan. Dakle, prihvaćaš religiju kao mogućnost spoznavanja božanskog, ali smatraš da to i nije nužno i da možeš to pronaći i tražiti na druge načine. Slijediti jednu dogmu znači odmah jasna konfrontacija sa svim drugim. Primjera je bezbroj.
A i ja sam rekao-jedan post i neću više. Bum videli. :D
Vitezanin

#98 Re: BOG vs NAUKA

Post by Vitezanin »

Bušman wrote:Poceo sam da izbjegavam podforum Religija, upravo zbog ovakvih rasprava. Ali ovako pretenciozan naziv teme je trazio da odgovorim na neke stvari. Dakle, kada se postavi naziv "BOG vs NAUKA" kao da se zeli reci da su to dvoje suprotnosti. Pa jesu za ljude koji doslovno shvacaju svete knjige. Iskreno smatram da moras biti retardiran da nesto bukvalno shvatis (npr. americki adventisti, evandjelisti i sl. vjeruju da je Zemlja stara oko 6000 godina).
Jesam nevjernik, ali necu nikad reci da imam naucne dokaze da Bog ne postoji. To je nemoguce zbog same prirode nauke (o tome su pisali Dekart i Hegel). Ja vjerujem da Bog ne postoji, ali ja to ne znam (u naucnom smislu). Uglavnom, ljudi koji se bave naukom (npr. ljudi iz Vatikanske opservatorije) potpuno prihvataju teoriju velikog praska, teoriju evolucije itd.) ne shvataju svete knjige bukvalno i na Boga gledaju kao zakonodavca, a ne stvaraoca.
Za kraj, grafikon Hegelovog sistema, da se ima o cemu razmisljati:
Image
:thumbup:
statix

#99 Re: BOG vs NAUKA

Post by statix »

Šta vi kažete o ovome? Da li je istina napr za ovo o biljkama i o mjesecini ... ima li ko da potvrdi ili povrgne ove tvrdnje?
He was the first to explain that the moon shines due to reflected light from the sun

http://en.wikipedia.org/wiki/Anaxagoras

Inace, treba dosta citati o "kulturi" i to iskljucivo u kontekstu evolucije, jer covjek stvaranjem kulture u velikoj mjeri je poceo sudjelovati u svojoj evoluciji, formiranju i oblikovanju vlastite svijesti. Cisto da ne bude kako je sve bogom dano, a ne bi bilo ni posteno prema svim onima koji su zivjeli prije nas ulazuci mentalni napor kako bi olaksali zivot i opstanak, te ga kulturoloski prenijeli nama, ne sluteci kako cemo se mi tim sposobnostima i osobinama diciti kao serijskoj opremi stvoriteljove kreacije.
Ako se ono sto danas nazivamo razumom ili svijescu nisu mogli formirati u hiljadama godina razvoja u interakciji sa oklinom i drustvom (ili prvobitnim zajednicama), kako su onda mogli nasilnost, egoizam, ljubomora, sadizam, razne vrste neuroza i sve one osobine koje nikad ne povezujemo sa bogom. :D
arzuhal

#100 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

statix wrote:Ako se ono sto danas nazivamo razumom ili svijescu nisu mogli formirati u hiljadama godina razvoja u interakciji sa oklinom i drustvom (ili prvobitnim zajednicama), kako su onda mogli nasilnost, egoizam, ljubomora, sadizam, razne vrste neuroza i sve one osobine koje nikad ne povezujemo sa bogom. :D
Image
Locked