Revolucija u BH

Post Reply

Da li bi ste izasli na ulice da podrzite revoluciju i proveli dan i noc na ulici.

DA
81
59%
NE
56
41%

Total votes: 137

cranberries

#76 Re: Revolucija u BH

Post by cranberries »

demokratiju???? o kakvoj ti demokratiji pricas jarane, nema ovdje ni d od demokratije i ajde ti nam objasni kako ova nasa demokratija djeluje?
cranberries

#77 Re: Revolucija u BH

Post by cranberries »

sadmire wrote:ma kakav revolucija, mi smo svi toliko pasivizirani, tupavi, lijeni i sebicni da ne se ne mozemo pokrenuti ni oko stvari koje nas direktno pogadjaju a ne protiv neceg tako apstraktnog kao sto je vlast!?

Primjera je koliko hocete, pogledajte smao koliko se ljudi odazivalo na proteste koje je organizirao pokret Dosta i njemu slicni!?
Ili u Zenici protiv ekoloskog zagadjenja!
Ili studenata povodom krsenja njihovih prava? Studenti sa jednog fakulteta protestuju a drugi sa istog univerziteta ispijaju kafice. Da ne govorimo o studentima istih fakulteta samo iz drugih gradova.
Pa penzioneri, nezaposleni, pa gradjani u sucaju narusavanja sigurnosti (Denis Mrnjavac, Vedran Puljic i sl), pa protesti podrske Iliji Jurisicu i ostali! Sve je to bilo jadno, umjesto da su u svim gradovima izasle hiljade ljudi na ulice, kod nas sve ostaje lokalnog karaktera, bez sire podrske i bez duzeg trajanja.
Politicarima je dovoljno da se malo primire i sve se brzo splasne, tako da mogu nastaviti tamo gdje su stali!

Jedino su se borci malo digli ali i to je vise manje ispolitizirano!
znaci dok se god nas ne digne svijest do te mjere da se pobunimo i protiv stvari koje se ne odnose direktno na nas vec budemo cekali da direktno budemo pogodjeni, tu nema napretka! Ako mi, primjera radi, ne podrzimo penzinere, nece ni oni nas kada nama bude trebalo tako da ciljana grupa lako moze izaci na kraj sa svim protestima!
slazem se
clav

#78 Re: Revolucija u BH

Post by clav »

kakva ti je to anarhosindikalska raja? sjedimo moja raja i ja i raspravljamo hoce li dzeko zabiti u vecerasnjoj utakmici i jel bilo bolje da je presao u italiju, englesku ili da je ostao u dojclandu :lol:

salu na stranu, sto neko rece mi nismo za revolucije, mi smo za evolucije. posto ovo evolucija moze imati politicke konotacije, da se ne naljute pristalice kreacionizma, bilo bi dovoljno i usvajanje elementarnog znanja o drzavi, drustvu, demokratiji, demokratskim principima i ljudskim pravima.
BSn

#79 Re: Revolucija u BH

Post by BSn »

Ljudi su sve rekli:

Cuj revolucija u zemlji nepismenih i u samodefinisanju zakrzljalih ljudi...
Optimus Prime

#80 Re: Revolucija u BH

Post by Optimus Prime »

cranberries wrote:demokratiju???? o kakvoj ti demokratiji pricas jarane, nema ovdje ni d od demokratije i ajde ti nam objasni kako ova nasa demokratija djeluje?
Kako nema, zar ne mozes birati koga hoces?
Ako nisi zadovoljan ucinkom vlasti, glasas za jednu od opozicionih stranka koja ti najbolje odgovara.
Ako ova iznevjeri tvoja ocekivanja glasas za neke trece, ili ponovo za one za koje si prije glasao ukoliko su naucili iz izbornog poraza i ocistili stranku od nesposobnih i koruptnih.

Bit svega je da se kaznjavaju nesposobni i neuspjesni jer je to jedini nacin da politicari preuzmu odgovornost. To se kod nas nije desavalo sve do zadnjih oktobarskih izbora. Ali i tu nazalost ne u dovoljnoj mjeri. Narod koji je i vise nego nezadovoljan nazalost nije dovoljno kaznio stranke koje vladaju godinama, poput SDA,SBiH,HDZ-a, SNSD. Trebalo ih je dotuci do nogu i prepustiti vlast dosadasnjim opozicionim partijama. Ukoliko se ovi ne pokazu, naravno za 4 godine i njih smijeniti. Ovi drugi bi u medjuvremenu naucili iz izbornog poraza i osjecali bi se mnogo manje nedodirljivi sto bi dovelo do ciscenja redova a to je prvi uslov za dobru politiku i manje korupcije.

Bit svega je dakle: ako vlast ne kaznjavas na izborima oni ce kaznjavati tebe.
A ako ih ne kaznjavas na pet uzastopnih izbora kao sto je kod nas bio slucaj onda je normalno da ce te ne samo kaznjavati nego i praviti budalu od tebe.
Last edited by Optimus Prime on 02/02/2011 16:23, edited 1 time in total.
cikafe

#81 Re: Revolucija u BH

Post by cikafe »

clav wrote:kakva ti je to anarhosindikalska raja? sjedimo moja raja i ja i raspravljamo hoce li dzeko zabiti u vecerasnjoj utakmici i jel bilo bolje da je presao u italiju, englesku ili da je ostao u dojclandu :lol:

salu na stranu, sto neko rece mi nismo za revolucije, mi smo za evolucije. posto ovo evolucija moze imati politicke konotacije, da se ne naljute pristalice kreacionizma, bilo bi dovoljno i usvajanje elementarnog znanja o drzavi, drustvu, demokratiji, demokratskim principima i ljudskim pravima.
Ma ja bolan, fazončić je u tome što MI IMAMO MEHANIZAM DA NAPRAVIMO PROMJENE, samo ne umijemo da to koristimo... Mi smo, kako bih rekao, demkoratski nepismeni...

Ali kad bolje razmislim... Ako pogledaš ko je izabran na ovim izborima, shvatićeš da ljudi ne žele promjene ili revoluciju(evoluciju). Ovdje živi jad i čemer. Ovo što nazivaju Balkanom je samo more etnonacionalizma, jedna bezlična masa budaletina!

"Bosanci su dobri ljudi, samo eto, znaš... ovi na vlasti..." PA KO BIRA OVE MAJMUNE SVAKI PUT? Amerikanci, Šveđani, Iranci, Eskimi...? Ili ovi "dobri i svepametni bošnjani" koje na sva usta hvalimo?

A druga stvar je što se o političarima priča kao da nisu iz ove zemlje, kao eto oni se doselili prije 10 godina... Ljudi odrasli u bosanskim familijama, pohađali bosanske škole i univerzitete, jeli bosansku hranu, nakon toga pilii bosansku ka(h)vu, izlazili sa bosanskim djevojkama gdje su slušali bosansku muziku... MI smo ih proizveli, MI smo ih podržali i u krajnju ruku MI smo ih i izabrali. To je najbolje što možemo, to je naš vrhunac i tačka!

Jad i čemer, totalni krah društva. Jednom riječju, KATASTROFA!

U onom trenutku kada odbacimo nekakve mitove o našoj plemenitosti u odnosu na druge, te mnoge druge zablude, tj. kad shvatimo da smo BEZUMNI JADOVI, OVCE, onda ćemo biti spremni za evoluciju ili revoluciju! :bih:
drenmajster

#82 Re: Revolucija u BH

Post by drenmajster »

Ako bi revoluciju pokusali da izvedu kojekakvi savezi i udruzenja klerofasistickog tipa- ja cu biti odmah reakcija.Moze revolucija ali protiv onih koji je smisljaju na svoj nacin(da se vrati pokradeno i da imamo normalnu sekularnu drzavu).
Ja Bogami ne bih jurisao na bajonete a da me pop ili hodza gura naprijed(hajte braco ja cu za vama). Njih naprijed pa sto ih vise izgine u prvom proboju bice bolje narodu,ali od toga nema nista.Uvalili su oni svoje guzove u toplo i mehko.
Ta' ce revolucija 8-)
fatamorgana

#83 Re: Revolucija u BH

Post by fatamorgana »

Jel' to pocelo?
drenmajster

#84 Re: Revolucija u BH

Post by drenmajster »

fatamorgana wrote:Jel' to pocelo?
Sam' sto nije provrila :lol: :lol: :lol: :lol:
ultima_palabra

#85 Re: Revolucija u BH

Post by ultima_palabra »

Optimus Prime wrote:
cranberries wrote:demokratiju???? o kakvoj ti demokratiji pricas jarane, nema ovdje ni d od demokratije i ajde ti nam objasni kako ova nasa demokratija djeluje?
Ako nisi zadovoljan ucinkom vlasti, glasas za jednu od opozicionih stranka koja ti najbolje odgovara.
Ako ova iznevjeri tvoja ocekivanja glasas za neke trece, ili ponovo za one za koje si prije glasao ukoliko su naucili iz izbornog poraza i ocistili stranku od nesposobnih i koruptnih.

Bit svega je da se kaznjavaju nesposobni i neuspjesni jer je to jedini nacin da politicari preuzmu odgovornost. To se kod nas nije desavalo sve do zadnjih oktobarskih izbora. Ali i tu nazalost ne u dovoljnoj mjeri. Narod koji je i vise nego nezadovoljan nazalost nije dovoljno kaznio stranke koje vladaju godinama, poput SDA,SBiH,HDZ-a, SNSD. Trebalo ih je dotuci do nogu i prepustiti vlast dosadasnjim opozicionim partijama. Ukoliko se ovi ne pokazu, naravno za 4 godine i njih smijeniti. Ovi drugi bi u medjuvremenu naucili iz izbornog poraza i osjecali bi se mnogo manje nedodirljivi sto bi dovelo do ciscenja redova a to je prvi uslov za dobru politiku i manje korupcije.

A ako ih ne kaznjavas na pet uzastopnih izbora kao sto je kod nas bio slucaj onda je normalno da ce te ne samo kaznjavati nego i praviti budalu od tebe.
To je to... samo što je poželjno i između izbora upozoravati vlast i pozivati ih na odgovornost, ako treba i na ulici... i vlasti u Grčkoj i Francuskoj su demokratski izabrane. Samo što je to sve kod nas naučna fantastika.
drenmajster

#86 Re: Revolucija u BH

Post by drenmajster »

ultima_palabra wrote:
Optimus Prime wrote:

To je to... samo što je poželjno i između izbora upozoravati vlast i pozivati ih na odgovornost, ako treba i na ulici... i vlasti u Grčkoj i Francuskoj su demokratski izabrane. Samo što je to sve kod nas naučna fantastika.
I tako ukrug :?
Optimus Prime

#87 Re: Revolucija u BH

Post by Optimus Prime »

drenmajster wrote:
ultima_palabra wrote: To je to... samo što je poželjno i između izbora upozoravati vlast i pozivati ih na odgovornost, ako treba i na ulici... i vlasti u Grčkoj i Francuskoj su demokratski izabrane. Samo što je to sve kod nas naučna fantastika.
I tako ukrug :?
Naravno, tako funkcionise demokratija!
Iz tog razloga sam ja umjereni optimista sto se tice novog mandata.
SDP ce morati provesti svoj program ukoliko zele da ostanu na vlasti. Svaka potencijalna afera ih moze kostati izbora za 4 godine.

SDA kao relativni gubitnik izbora pokazuje prve znakove unutarnjeg ciscenja nepopularnih kadrova.
SBiH kao totalni gubitnik ce morti promjeniti kompletno rukovodstvo, jer im je narod dao do znanja da ne zele likove pout Bahtica, Alkalaja i Hece.
snaga_znanja

#88 Re: Revolucija u BH

Post by snaga_znanja »

Cuj on i njegova raja sjede i razmisljaju kako revolucija treba i kod nas. A on i njegova raja bas i nisu sposobni da zakljuce da im je dopusteno bavljenje politikom. Bujrum majstore osnujes politicku stranku i boris se za pravdu i revoluciju!

Kad bi neko kod nas izasao da nasilno mijenja vlast pored izbora koji su slobodni i otvoreni za sve apsolutno bih podrzavao upotrebu prekomjerne sile! :x
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#89 Re: Revolucija u BH

Post by -LIBERO- »

Pa promijenila se vlast,barem u federaciji i djelimicno barem. Znaci da moze funkcionisati na ovaj nacin.

Treba ovima novima dati neki period pa da se vidi kojom logikom razmisljaju i funkcionisu. Ako ne,jedino sto preostaje je gradjanski neposluh i druge varijante gradjanskoga otpora.

Jer cemu onda vjerovati vise demokratskim promjenama ako ni ova nova koalicija bude funkcionisala na isti ,ubitacni,nacin.

Treba dati vremena...a i potencijal naseg naroda u toj bunt varijanti je minoran. Ko ce se ba ustati..ne budimo smijesni :lol: :lol:
sumirprimus

#90 Re: Revolucija u BH

Post by sumirprimus »

kaki ba mi i revolucija...
izdrzo je mujo i gore,il i bolji su se kopali...
jah...
medvjed23

#91 Re: Revolucija u BH

Post by medvjed23 »

Optimus Prime wrote:

nema kod nas demokratije :sad:
ima nekih elemenata al nije to to.
Optimus Prime

#92 Re: Revolucija u BH

Post by Optimus Prime »

medvjed23 wrote:
Optimus Prime wrote:

nema kod nas demokratije :sad:
ima nekih elemenata al nije to to.
Ne, kod nas je cista demokratija!
Samo sto su ljudi, kao sto neko gore rece neobrazovani po pitanju demokratije.
Mi smo do sada na svakim izborima SVAKU VLAST, I TO NA SVAKOM NIVOU mogli poslati na smetiljiste historije, i time takodjer upozoriti novoizabrane sta ih ceka ukoliko ne budu provodili politiku koja donosi dobro narodu.

Ali to nismo!!! Mozda je vecini i ustvari dobro, ili misle da im je dobro!
medvjed23

#93 Re: Revolucija u BH

Post by medvjed23 »

Prvo- nema nas. Postoje tri plemena koja se svađaju. Ne postojimo mi kao jedan subjekt, kao građani BIH

drugo-opće biračko pravo je samo jedan od elemenata demokratije. Ima ih još milion. (bar su tako mene učili u školi)

Od svih tih elemenata, kod nas nije implementirano ni 50% al da ne širim temu previše...

Tema je revolucija. Pošto nema nas, potrebna je saglasnost tri plemena da se pokrene revolucija. Mislim da volja u Sarajevu već postoji. Sad moramo čekati da se kreira volja u Banja Luci i u Širokom. Do kad... samo Bog dragi zna...
Hemel

#94 Re: Revolucija u BH

Post by Hemel »

madner wrote:Vidi Fahro Jugenda :D
ne mozes fahru rusiti, jos ni platu nije primio... :D

nego, sta bi vi to rusili, koga bi ste rusili, koga bi ste doveli...koliko vas ima...
glavna snaga su budzetski korisnici koji su ujedno i glasacko tijelo e sada, ne mogu oni smjenjivati one sto su ih zaposlili i platu im daju...

p.s. podrzavam protest (revoluciju) :D
fatamorgana

#95 Re: Revolucija u BH

Post by fatamorgana »

drenmajster wrote:
Jesil' ukuho secer?
KENJAC

#96 Re: Revolucija u BH

Post by KENJAC »

Velika je sreca da Bosna ima ovako razumne politicare! Inace da se pita narodna volja, ovdje bi se opet ratovalo!
Klon

#97 Re: Revolucija u BH

Post by Klon »

:bih:
Klon

#98 Re: Revolucija u BH

Post by Klon »

KatarinaKosaca wrote:
VjecitiStudent wrote:Narod koji Radoncicu, glasajuci za "promjene", da onoliko glasova, nista bolje i ne zasluzuje.
Narod je vapio za promjenama. To rezultati izbora pokazuju. E, sad što na političkoj sceni ko stupi ili je već korumpiran ili odmah pristane na korupciju, nije nikako kriv "glupi narod". (Kako ne volim ovu kvalifikaciju pod navodima, nikako)
a koji je to narod vapio za promjenama.
hm bosnjacki ? mozda jeste !

a hrvatski i srpski ocito nije...
VjecitiStudent

#99 Re: Revolucija u BH

Post by VjecitiStudent »

KatarinaKosaca wrote:
VjecitiStudent wrote:Stvari su izokrenute tek toliko da pokazu apsurdnost atributa "uspjesni privrednik" kao kvalifikaciju za politicara.
Dok god opet ne pocnemo prepoznavati i nagradjivati osnovne ljudske kvalitete (sjecate li se neko rijeci "postenje"???), izlaza nema.
Upravo o poštenju sam i napisala prvi post. Međutim, složila sam se za Fahru kao privrednika u usporedbi sa nekim ko nije svoje pare (pardon nasljedstvo :D ) uložio u proizvodnju. I veoma rizikovao. Ali, totalno off.
Nama treba revolucija postenja, ni manje, ni vise.
drenmajster

#100 Re: Revolucija u BH

Post by drenmajster »

fatamorgana wrote:
drenmajster wrote:
Jesil' ukuho secer?
Secera nejma bolja ti je kocka :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply