Ne brini o Hercegovini, sve nas je više. Prije 10 godina oko 45 tisuća u Mostaru, danas gotovo 60 tisuća, veliki porast je još u Čitluku, Širokom i Čapljini, Neumu također, a ostale općine od Kupresa do Neuma imaju mali pad ili stagniraju. U globalu na tom potezu (Kupres-Neum) nikad prije nije živjelo Hrvata koliko ih je danas. Čisto da ne kukaš.JBT wrote: Kako ne ovisi? Pa kako cete do entiteta bez da Bosnjaci kazu da za takvu vrstu izmjene ustava?
Kako ono kazu:
"Kurva o postenju, vojnik o skracenu, a Hercegovac o entitetu."
Znas kako je jarane, niko tebi niti moze, a niti smije zabraniti da mastas. Onaj koji bi ti pokusao zabraniti da mastas, ja bih bio prvi koji bi mu se suprostavio. Svako ima pravo da masta i treba da masta. Masta razvija...... ono umjetnicko kod covjeka.
Uglavnom, Hercegovci vec 20 godina mastaju o tom entitetu i upravo zbog toga glasaju za HDZ jer se nadaju da ce im HDZ ostvariti te snove. A sve su siromasniji i sve ih je manje.
Ja osobno sam zalostan zbog toga. I meni bi bilo bolje da se ti ljudi malo trgnu iz tih snova i mastanja pa da upru zajedno sa drugima da ojacamo ekonomiju tamo gdje se to moze u BiH, pa da i Hercegovci imaju kome prodati uvezenu robu, a ne da svoj gnjev za nefunkcionalnost kantona, koji jos nisu dobili svoju vlast, prebacuju na Bosnjake ili nekoga treceg.
Sto HDZ vise pati Hrvate u Hercegovini to su oni ozlojadjeniji i brze ulaze u konflikt sa drugim gradjanima BiH zahtjevajuci od njih da im daju nesto sto im oni ne mogu dati jer im to ide na stetu i time svoju energiju trose na pljuvanje po drugima umjesto da tu energiju uloze u primoravanje onih koje su izabrali u par kantona da se prihvate posla i da im omoguce kvalitetniji rad i zivot.
A stranci vrlo dobro znaju da nije zahvalno nametati bilo sta u BiH, a pogotovo neke nove granice.
Prica za malu djecu.
ni to da se nadas ne smije ti niko zabraniti. samo nemoj da te ta masta i nadanja dovedu do toga da postanes agresivan prema drugima. Zacas se ode u zatvor.
Evo, sta ce biti, recimo, (ako) kada se u roku mjesec dana formira vlast na svim nivoima i kada niko vise ne bude pricao o trecem entitetu?
Sta cemo onda?
Metoda ima od institucionalnog djelovanja (npr. neformiranje vlade u FBIH) do vaninstitucionalnog (sjetimo se samopurave), s tim da bih se nadovezao na ovo drugo, što mislite kolike su šanse SFOR-ovim tenkovima u Hercegovini u 2011.? Ovo samo na glas razmišljam, nije da zastupam takva radikalna rješenja, ali ne isključujem mogućnost nekakvog građanskog neposluha u širim razmjerima. Treba imati naumu da je FBIH u vrlo teškoj financijskoj situaciji i nikad ranjivija, stoga joj ne treba puno da kihne, nego samo mali poguranac. Zasad je visoki predstavnik djelovao da se ne dogodi ništa nepredviđeno, vidjet ćemo hoće li još koji put.