Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Vincent_Chase

#76 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Vincent_Chase »

Sto se tice rate kredita i kalkulacije.....
Ono sto svi iskusni bankari i risk menadzeri preporucuju jeste da, kada uzimate kredit , nikada ne racunate na povecanje prihoda jer to nije "realno".

Ukoliko uzimate kredit, i mislite "ma povecat ce mi se plata za 5 godina" grijesite......
U optimisticno razmisljanje spada kalkulacija da ce vam plata ostati ista...tj da se nece smanjiti (iz nekog razloga). Zato samo mali savjet, da kada uzimate kredit tj kalkulirate ratu, uzimajte ono sto sada mozete podnijeti, i s cime ste komotni cijeli period kreditnog zaduzenja, bez nadalja o "boljoj i sretnojoj" buducnosti.
Amidza Efendija

#77 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Amidza Efendija »

Kupovina stana nije samo investicija.

Istina, u stan ulozis novac. Ali u njemu i zivis. I obavezes se sam sebi da ces ga otplatiti i da ces nakon 5-7-15-20 godina imati svoje i za sebe i za porodicu.

Nije kao da imas novac u banci. U stednoj knjizici ne mozes zivjeti, praviti ruckove i gledati utakmice s prijateljima.

Kupuj.
clone033

#78 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by clone033 »

atko wrote:Takodje sam u vise navrata sjedao sa ljepsom polovinom i problem krova nad glavom smo "bacali" na pair

I ovo sto danas vrli finansijski strucnjaci rade doktorate i pisu knjige o tome mi smo davno zakljuclili:
kredit ni u ludilu, ekonomski je isplativije rentati stan
u potpunosti se slazem, jedina mana je sto kada imas djecu nemas osjecaj sigurnosti ostanka u stanu, ali da imas firme koje rentaju stanove potpuno isplativije je rentati stan.
Alfons Kauders

#79 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Alfons Kauders »

DearJohn wrote:Hvala na svim odgovorima i razmisljanjima do sada, mi smo skontali da cemo pokusati gurati jos neko vrijeme. Ovdje je i problem, kao sto Atko rece, sto covjek nikad nije miran sve dok imas i zadnji fenig duga. Nekad uhvatim sam sebe u razmisljanjima a nekad se da odraziti i na san ali covjek pokusava da stvori nesto za sebe i za svoju familiju. Nismo u mogucnosti da otplatimo stan na 5 godina a i nismo imali neko veliko ucesce, ako bi isli logikom da otplatimo stan na 5 godina onda bi nam ostajalo za hljeb i mlijeko a i ja i supruga smo vise "mahalski" tipovi, znaci mora se ici na kafe i s rajom skoknuti na pice a i nekad vikendom do mora :-) Znaci nismo spremni na veca odricanja zbog stana nego ovih 30% sto imamo sada ali da se nekad covjek uhvati u razmisljanjima, desava se. Zato i pokrenuh temu da vidim jemo li nas dvoje totalno poludili kad kupismo ali mnogi misle da je to ipak dobra stvar. Zelim isto tako napomenuti da nam nikada, ali bas nikada, nije u glavi bila misao da cemo mi s kupovinom stana za toliko i toliko godina zaraditi X para, nego jednostavno nam vise bilo dosadno seljakanje, kod familije nije dolazilo u obzir da zivimo pa eto odlucismo da kupimo. I zelili smo prvenstveno da sebi obezbjedimo prostor za zivot gdje cemo se osjecati udobno. Koliko covjek moze, s obzirom da je ovaj novi komsija (inace jako prijatna familija) nesto poceo da kucka i lupka u zadnje vrijeme pa nekad ne mogu da se skoncentrisem na tekme ali sad je to druga tema a i podnosljivo je. U svakom slucaju, jako interesantna razmisljanja na temu.
ja sam odlucio cekati dok ne skupim barem 50% love, vjerovatno i vise...

hajmo krenuti od neke fine, okrugle cifre, npr. 100,000... ako za par godina skupim 50, opet valja opremiti stan, a usput ga i renovirati ako se ne uzme nova gradnja (a radije bih uzeo stariji stan na boljoj lokaciji nego novu gradnju u supku svijeta)... znaci na to komotno mogu dodati jos dvadesetak hiljada... ako je nov stan, onda cenera...

vec sam opremao jedan stan od nule, ukljucujuci kupatilo i kuhinju, pa znam koliko je to skup sport, pogotovo ako se ne ide na najjeftiniju varijantu... a nisam isao jer znam masu ljudi koji su se opekli na jeftinim sanitarijama, kuhinjama i sl. pa su morali otklanjati nedostatke vec par godina nakon useljenja... :D pretpostavljam da ste i vi prosli kroz iste zajebancije i da znas o cemu pricam... :D

licno, tesko bi se natjerao da npr. dignem 100 milja kredita znajuci da cu banci nakon 15 godina vratiti ukupno 170 hiljada, odnosno da ce na meni hajrovati jednu finu garsonjeru... :D ako dignem 50 na 5 godina, onda su dobri samo 10 milja, uz 15% vecu mjesecnu ratu... to mi je nekako lakse progutati i mislim da mi se isplati tri godine biti podstanar kako bi dugorocno ustedio tih 60,000... :D valjace mi za penziju :D

sta ja znam, nikad nisam uletio u neki velik kredi cisto zato jer uvijek gledam konacnu cifru... npr. ako kupim auto od 25000 i na kamatu potrosim jos 5000, onda sam zapravo kupio auto od 30000 - a neko je za kes dobio isti za jos manje od 25000... :D a za stan je puuuuno gora razlika, pojeo bi se kad bi skonto da cu ostaviti 70,000 lihvarima... :D
Amidza Efendija

#80 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Amidza Efendija »

Alfons Kauders wrote:licno, tesko bi se natjerao da npr. dignem 100 milja kredita znajuci da cu banci nakon 15 godina vratiti ukupno 170 hiljada, odnosno da ce na meni hajrovati jednu finu garsonjeru...
Nisam ovo bas shvatio (vrlo vazno ;) ). Kako ce oni na tebi hajrovati garsonjeru? Valjda moraju i banke nekako novce zaradjivati (pa da nam onda mogu davati kredite ;) ), a i oni sluzbenici u banci moraju dobiti plate pa da mogu obezbijediti za svoje porodice, jesti, piti, placati kiriju, kupiti stan, kupiti auto, otici na more i na skijanje u toku tih hrmptnaest godina koliko bi ti placao kredit.

Ili ti mislis da oni od have zive, i uzimaju pare od tebe e ne bi li sebi kupilo garsonjeru od tvojih para.

Pa eto onda ti kupi sebi i stan i garsonjeru, i idi na G.O. i donesi kuci s pijace i idu u kafane. A mogao bi u procesu i nekome dati beskamatni kredit na 20 godina, tako da i taj neko moze sebi kupiti stan a da ga lihvari ne pljackaju.
Alfons Kauders

#81 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Alfons Kauders »

Amidza Efendija wrote:
Alfons Kauders wrote:licno, tesko bi se natjerao da npr. dignem 100 milja kredita znajuci da cu banci nakon 15 godina vratiti ukupno 170 hiljada, odnosno da ce na meni hajrovati jednu finu garsonjeru...
Nisam ovo bas shvatio (vrlo vazno ;) ). Kako ce oni na tebi hajrovati garsonjeru? Valjda moraju i banke nekako novce zaradjivati (pa da nam onda mogu davati kredite ;) ), a i oni sluzbenici u banci moraju dobiti plate pa da mogu obezbijediti za svoje porodice, jesti, piti, placati kiriju, kupiti stan, kupiti auto, otici na more i na skijanje u toku tih hrmptnaest godina koliko bi ti placao kredit.

Ili ti mislis da oni od have zive, i uzimaju pare od tebe e ne bi li sebi kupilo garsonjeru od tvojih para.

Pa eto onda ti kupi sebi i stan i garsonjeru, i idi na G.O. i donesi kuci s pijace i idu u kafane. A mogao bi u procesu i nekome dati beskamatni kredit na 20 godina, tako da i taj neko moze sebi kupiti stan a da ga lihvari ne pljackaju.
naravno, ja nemam nista protiv da oni na meni "hajruju" trosoban stan ako cu uzeti lovu za obrt, pa cu i ja biti dobar na kraju dana... :D

ali takve pare za stan ne dam, nema govora, a objasnio sam i zasto... :D meni je bolje stediti 3-4 godine pa uzeti tri puta kraci i dosta povoljniji kredit... da i ne pricam o kupovini manje bitnih stvari poput auta... kako god da okrenes, dugorocni kredit se tesko isplati sa ovim kamatnim stopama... 5 godina ok, do 10 godina bi se moglo izdrzati, ali 15 i 20 ni pod razno...

ako neko bas hoce svoja cetiri zida, odmah, bez stednje, bez iznajmljivanja stana, onda bujrum... :D ja sam odabrao drugu varijantu radi 10 godina krace obaveze i pedesetak milja ustede (zapravo je 60, ali sam u proslom postu zaboravio izbaciti iz racunice kiriju za dvije i po godine... :D)
detroit-mercy

#82 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by detroit-mercy »

Alfons Kauders wrote:
DearJohn wrote:Hvala na svim odgovorima i razmisljanjima do sada, mi smo skontali da cemo pokusati gurati jos neko vrijeme. Ovdje je i problem, kao sto Atko rece, sto covjek nikad nije miran sve dok imas i zadnji fenig duga. Nekad uhvatim sam sebe u razmisljanjima a nekad se da odraziti i na san ali covjek pokusava da stvori nesto za sebe i za svoju familiju. Nismo u mogucnosti da otplatimo stan na 5 godina a i nismo imali neko veliko ucesce, ako bi isli logikom da otplatimo stan na 5 godina onda bi nam ostajalo za hljeb i mlijeko a i ja i supruga smo vise "mahalski" tipovi, znaci mora se ici na kafe i s rajom skoknuti na pice a i nekad vikendom do mora :-) Znaci nismo spremni na veca odricanja zbog stana nego ovih 30% sto imamo sada ali da se nekad covjek uhvati u razmisljanjima, desava se. Zato i pokrenuh temu da vidim jemo li nas dvoje totalno poludili kad kupismo ali mnogi misle da je to ipak dobra stvar. Zelim isto tako napomenuti da nam nikada, ali bas nikada, nije u glavi bila misao da cemo mi s kupovinom stana za toliko i toliko godina zaraditi X para, nego jednostavno nam vise bilo dosadno seljakanje, kod familije nije dolazilo u obzir da zivimo pa eto odlucismo da kupimo. I zelili smo prvenstveno da sebi obezbjedimo prostor za zivot gdje cemo se osjecati udobno. Koliko covjek moze, s obzirom da je ovaj novi komsija (inace jako prijatna familija) nesto poceo da kucka i lupka u zadnje vrijeme pa nekad ne mogu da se skoncentrisem na tekme ali sad je to druga tema a i podnosljivo je. U svakom slucaju, jako interesantna razmisljanja na temu.
ja sam odlucio cekati dok ne skupim barem 50% love, vjerovatno i vise...

hajmo krenuti od neke fine, okrugle cifre, npr. 100,000... ako za par godina skupim 50, opet valja opremiti stan, a usput ga i renovirati ako se ne uzme nova gradnja (a radije bih uzeo stariji stan na boljoj lokaciji nego novu gradnju u supku svijeta)... znaci na to komotno mogu dodati jos dvadesetak hiljada... ako je nov stan, onda cenera...

vec sam opremao jedan stan od nule, ukljucujuci kupatilo i kuhinju, pa znam koliko je to skup sport, pogotovo ako se ne ide na najjeftiniju varijantu... a nisam isao jer znam masu ljudi koji su se opekli na jeftinim sanitarijama, kuhinjama i sl. pa su morali otklanjati nedostatke vec par godina nakon useljenja... :D pretpostavljam da ste i vi prosli kroz iste zajebancije i da znas o cemu pricam... :D

licno, tesko bi se natjerao da npr. dignem 100 milja kredita znajuci da cu banci nakon 15 godina vratiti ukupno 170 hiljada, odnosno da ce na meni hajrovati jednu finu garsonjeru... :D ako dignem 50 na 5 godina, onda su dobri samo 10 milja, uz 15% vecu mjesecnu ratu... to mi je nekako lakse progutati i mislim da mi se isplati tri godine biti podstanar kako bi dugorocno ustedio tih 60,000... :D valjace mi za penziju :D

sta ja znam, nikad nisam uletio u neki velik kredi cisto zato jer uvijek gledam konacnu cifru... npr. ako kupim auto od 25000 i na kamatu potrosim jos 5000, onda sam zapravo kupio auto od 30000 - a neko je za kes dobio isti za jos manje od 25000... :D a za stan je puuuuno gora razlika, pojeo bi se kad bi skonto da cu ostaviti 70,000 lihvarima... :D
Vidis Alfons, ja se tu ne slazem sa tobom. Uzeo si neke primjere koji pokazuju samo jednu stranu medalje.
Moja licna filozofija je, sve sto ne moras da uzmes na cash ne uzimaj, pri tome gledajuci na visinu kamata naravno.
Evo tvoj primjer automobila, ti kazes radije ces dati kes 25000 nego uzeti kredit za auto. Bubnes cash i cim izvedes auto iz prodavnice i odvezes do kuce ono vise nije 25000, jer nije novo nego je mozda jedno 24000. Polovno brate. :mrgreen:. A sta fali, uzmes 25000 i ostavis na banku uz neku kamatu a auto kupis na kredu, naravno razlika koju placas na kamatu koju ti dobijas od banke i koju dajes banci za kredu je neka stvarna cijena novca koju placas banci. Druga stvar, ti jos uvijek imas 25000 koje mozes upotrijebiti kada god zatreba, cash is the king, je pravilo koje svuda vrijedi. Naravno, neces kupovati hranu, odjecu i pice na kredit ali neke kapitalnije investicije poput stana, auta ili lokala npr. je bolje uzeti kredu. Jer cash je tu kada god ti zatreba, lako se prenosi, likvidan je, ako iskrsne kakva prilika za dobro ulaganje imas ga itd. I da pored svega toga, znas i sam kako je tesko skupit 20,30, ili 50 hiljada. Tako je i sa stanom, da uloziti jedno do 20% od vrijednosti kao polog, ostalo kreda. Ostatak kesa ako imas, zna se investicija, sad da li u slamaricu ili banku ili akcije :mrgreen: , kako kome odgovara. Bubnuti veliku kolicinu casha u stan odjednom je velika glupost, stvari se desavaju u zivotu i onda kada ti zatreba lova da li za dobro ili lose, i sam znas koliko uzme da prodas stan, auto ili sta drugo. I obicno u tim situacijama (prijeko potrebno) skoro sve ide ispod cijene.
Ja licno sam svoj prvi stan uzeo na kredu sa 20% ucesca iako sam imao love da investiram i vise. Poslije par godina, housing market otisao dole (cijene pale), meni prilika izletila da uzmem kucu povoljno , naravno moras imati 20% za polog. Ja polog dole ko iz topa, da sam cekao da prodam stan pa da uzmem lovu, vjerovatno bi jos cekao a o gubitku necu ni da pricam. Ovako kucu uzeo jeftino, stan izdao i sam sebe otplacuje. Ne zaradjujem nista na njemu ali i ne dajem, jer pokriva sve, plus za par godina je moj, totalno otplacen od stanara.
Znaci sve su ovo situacije o kojima treba razmisliti, i uvijek drzati na umu da moras imati love na steku za ne daj boze. :mrgreen:
atko

#83 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by atko »

detroit-mercy wrote: Evo tvoj primjer automobila, ti kazes radije ces dati kes 25000 nego uzeti kredit za auto. Bubnes cash i cim izvedes auto iz prodavnice i odvezes do kuce ono vise nije 25000, jer nije novo nego je mozda jedno 24000. Polovno brate. :mrgreen:.
Kad vec pricamo o stranama medalje...

Uzmes kredit ... kupis auto ... dovezes kuci isto nije vise novo nego polovno brate ... a kredit moras svejedno vracati na x godina jes da ti se cini da je s neba palo ... al vracases polako ali sigurno ... s tim da vracas jedno 32 000 a ne 25 000 ... i ta cifra moze i rasti na 34 -35 hiljada ... banke se uvijek zastite od kriza inflacija itd ... plus svi ostali rizici ... kesh je jednostavno mjerilo duzine jorgana :D

U citavoj ovoj prici ja samo potenciram da se DOBRO razmisli o kreditu prijenego se isti uzme nevezano sta je stan, auto, vikendica ... koliko imas, nemas, grad, selo bla bla ;0
detroit-mercy

#84 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by detroit-mercy »

atko wrote:
detroit-mercy wrote: Evo tvoj primjer automobila, ti kazes radije ces dati kes 25000 nego uzeti kredit za auto. Bubnes cash i cim izvedes auto iz prodavnice i odvezes do kuce ono vise nije 25000, jer nije novo nego je mozda jedno 24000. Polovno brate. :mrgreen:.
Kad vec pricamo o stranama medalje...

Uzmes kredit ... kupis auto ... dovezes kuci isto nije vise novo nego polovno brate ... a kredit moras svejedno vracati na x godina jes da ti se cini da je s neba palo ... al vracases polako ali sigurno ... s tim da vracas jedno 32 000 a ne 25 000 ... i ta cifra moze i rasti na 34 -35 hiljada ... banke se uvijek zastite od kriza inflacija itd ... plus svi ostali rizici ... kesh je jednostavno mjerilo duzine jorgana :D

U citavoj ovoj prici ja samo potenciram da se DOBRO razmisli o kreditu prijenego se isti uzme nevezano sta je stan, auto, vikendica ... koliko imas, nemas, grad, selo bla bla ;0
Slusaj Atko, ja sam uzeo auto na kredu 25000, kamatna stopa je 3.79 na pet godina. Kamata je fixna i ne moze se mijenjati. Trenutacna kamata ne orocena sredstva je 1.25% . U brojevima, platicu $2,482.60 u kamati na sredstva koja sam uzeo, u isto vrijeme od banke cu nazad dobiti $1,756.00 u kamatama, ili $726.00 na period od 5 godina ce me kostati moj kredit koji sam uzeo, ili jos bolje $145.00 godisnje. Ja mislim da je $145.00 godisnje vrijedno mirnog sna znajuci da na banci imam tih $25,000 i auto koje placam (jer mi primanja dozvoljavaju da mogu da placam auto na kredu). Odnosno da je puno bolje nego imati auto od 25000 koje svaki dan gubi na vrijednosti a imati $0.00 na racunu. Ono sto hocu da kazem, auto placam ali imam sigurnost jer imam i lovu na banci, za dvije godine npr. izgubim posao, ne mogu da placam auto ja auto vratim banci i nista im nisam duzan a mojih 25 milja je jos uvijek kod mene. Moja poenta je da o svemu treba dobro razmisliti i ne tako olako lupati ogromne svote kesa u stvari koje po svojoj prirodi nisu likvidne (stanovi npr, koliko tesko je danas prodati stan) ili na stvari koje u prve dvije godine gube do 40% originalne vrijednosti (auta). Naravno da ne treba ulijetati u kredite ko biba u maglu, niti kupovati stanove na kredu koje realno ne mozes podnijeti po svojoj zaradi. Ali, kao mladji bracni par moze se poceti sa manjim pa kako raste familija ili prihodi ici ka vecem. Kes se ne sakuplja tek tako lako, da bi ono hajde dacu sad 100 milja kesa, pa za par godina opet ce se skupiti.
Znaci, sve se treba dobro odvagati :mrgreen: .
Alfons Kauders

#85 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Alfons Kauders »

detroit-mercy wrote: Vidis Alfons, ja se tu ne slazem sa tobom. Uzeo si neke primjere koji pokazuju samo jednu stranu medalje.
Moja licna filozofija je, sve sto ne moras da uzmes na cash ne uzimaj, pri tome gledajuci na visinu kamata naravno.
Evo tvoj primjer automobila, ti kazes radije ces dati kes 25000 nego uzeti kredit za auto. Bubnes cash i cim izvedes auto iz prodavnice i odvezes do kuce ono vise nije 25000, jer nije novo nego je mozda jedno 24000. Polovno brate. :mrgreen:. A sta fali, uzmes 25000 i ostavis na banku uz neku kamatu a auto kupis na kredu, naravno razlika koju placas na kamatu koju ti dobijas od banke i koju dajes banci za kredu je neka stvarna cijena novca koju placas banci. Druga stvar, ti jos uvijek imas 25000 koje mozes upotrijebiti kada god zatreba, cash is the king, je pravilo koje svuda vrijedi. Naravno, neces kupovati hranu, odjecu i pice na kredit ali neke kapitalnije investicije poput stana, auta ili lokala npr. je bolje uzeti kredu. Jer cash je tu kada god ti zatreba, lako se prenosi, likvidan je, ako iskrsne kakva prilika za dobro ulaganje imas ga itd.
sve to stoji, ali ovdje se ne radi o tome... jedno je podici 25000 krede a ujedno imati toliko ustedjevine... ja sam govorio o primjeru kad neko nema dovoljno ucesca, npr znam ljudi koji su dizali 20 ili 25 da bi kupili auto od 30+ hiljada, a ostalo pokrili prodajom starog auta ili ustedjevinom

recimo ja sam za auto u primjeru dao kredit od 5 godina sa 9% kamate (pesimisticna varijanta)... znaci na kraju otprilike 31000... orocena stednja od 25 milja na 5 godina sa kamatom od 4% ce na kraju vrijediti haman isto... zavisi kako ce se kretati kamate, mozes biti u plusu ili minusu do 1-2% ukupne vrijednosti auta, sto i nije strasno...

dakle dodje te isto, ali fol je sto je i u toj varijanti lova orocena na banci, pa i nije bas kes u pravom smislu rijeci - ako ti zatreba, to povlaci penale itd. znaci ako mi izleti neka shema da mi treba 10-20 hiljada da ih jednokratno obrnem u roku od par sedmica ili mjeseci, upitno je da li bi se isplatilo razjebati orocenje - vjerovatno bi prosao isto ili bolje s drugim kreditom koji bi lako mogao dobiti...
I da pored svega toga, znas i sam kako je tesko skupit 20,30, ili 50 hiljada. Tako je i sa stanom, da uloziti jedno do 20% od vrijednosti kao polog, ostalo kreda. Ostatak kesa ako imas, zna se investicija, sad da li u slamaricu ili banku ili akcije :mrgreen: , kako kome odgovara. Bubnuti veliku kolicinu casha u stan odjednom je velika glupost, stvari se desavaju u zivotu i onda kada ti zatreba lova da li za dobro ili lose, i sam znas koliko uzme da prodas stan, auto ili sta drugo. I obicno u tim situacijama (prijeko potrebno) skoro sve ide ispod cijene.
Ja licno sam svoj prvi stan uzeo na kredu sa 20% ucesca iako sam imao love da investiram i vise. Poslije par godina, housing market otisao dole (cijene pale), meni prilika izletila da uzmem kucu povoljno , naravno moras imati 20% za polog. Ja polog dole ko iz topa, da sam cekao da prodam stan pa da uzmem lovu, vjerovatno bi jos cekao a o gubitku necu ni da pricam. Ovako kucu uzeo jeftino, stan izdao i sam sebe otplacuje. Ne zaradjujem nista na njemu ali i ne dajem, jer pokriva sve, plus za par godina je moj, totalno otplacen od stanara.
Znaci sve su ovo situacije o kojima treba razmisliti, i uvijek drzati na umu da moras imati love na steku za ne daj boze. :mrgreen:
tebi momacki pala kasika u med, svaka cast :D ali ni ja nisam planirao uvaliti sve do zadnje marke u stan... tj. otprilike bi na kraju opet imao dovoljno love da otplacujem ratu i da isti iznos mogu ostavljati na stranu... em bi imao sigurnosti u slucaju da zijanim dio prihoda, em bi ubrzo ponovo ustedio solidnu svoticu ili imao polog i rezervu za drugi kredit ako izleti neka prilika za ulaganje... :D cim bingov buraz izadje... :D

druga je zajebancija sto u bosni bas i nema prilika za ulaganje kao vani... recimo kamo srece npr. da smo svi prije 2 godine uvalili lovu na berzu, evo dow opet na 12k juce :D ali toga u bosni nema... stednja u banci nije losa opcija, barem sto se tice sigurnosti, a ovisno o duzini i visini orocenja mogu se izganjati i pristojne kamate... u toj varijanti mi se isplati dati trecinu ili pola kesa za stan kako bi manje izgorio na kreditu...

sad mi zao sto nisam upisao ekonomiju... :D
detroit-mercy

#86 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by detroit-mercy »

Alfons Kauders wrote:
detroit-mercy wrote: Vidis Alfons, ja se tu ne slazem sa tobom. Uzeo si neke primjere koji pokazuju samo jednu stranu medalje.
Evo tvoj primjer automobila, ti kazes radije ces dati kes 25000 nego uzeti kredit za auto. Bubnes cash i cim izvedes auto iz prodavnice i odvezes do kuce ono vise nije 25000, jer nije novo nego je mozda jedno 24000. Polovno brate. :mrgreen:. A sta fali, uzmes 25000 i ostavis na banku uz neku kamatu a auto kupis na kredu, naravno razlika koju placas na kamatu koju ti dobijas od banke i koju dajes banci za kredu je neka stvarna cijena novca koju placas banci. Druga stvar, ti jos uvijek imas 25000 koje mozes upotrijebiti kada god zatreba, cash is the king, je pravilo koje svuda vrijedi. Naravno, neces kupovati hranu, odjecu i pice na kredit ali neke kapitalnije investicije poput stana, auta ili lokala npr. je bolje uzeti kredu. Jer cash je tu kada god ti zatreba, lako se prenosi, likvidan je, ako iskrsne kakva prilika za dobro ulaganje imas ga itd.
sve to stoji, ali ovdje se ne radi o tome... jedno je podici 25000 krede a ujedno imati toliko ustedjevine... ja sam govorio o primjeru kad neko nema dovoljno ucesca, npr znam ljudi koji su dizali 20 ili 25 da bi kupili auto od 30+ hiljada, a ostalo pokrili prodajom starog auta ili ustedjevinom

recimo ja sam za auto u primjeru dao kredit od 5 godina sa 9% kamate (pesimisticna varijanta)... znaci na kraju otprilike 31000... orocena stednja od 25 milja na 5 godina sa kamatom od 4% ce na kraju vrijediti haman isto... zavisi kako ce se kretati kamate, mozes biti u plusu ili minusu do 1-2% ukupne vrijednosti auta, sto i nije strasno...

dakle dodje te isto, ali fol je sto je i u toj varijanti lova orocena na banci, pa i nije bas kes u pravom smislu rijeci - ako ti zatreba, to povlaci penale itd. znaci ako mi izleti neka shema da mi treba 10-20 hiljada da ih jednokratno obrnem u roku od par sedmica ili mjeseci, upitno je da li bi se isplatilo razjebati orocenje - vjerovatno bi prosao isto ili bolje s drugim kreditom koji bi lako mogao dobiti...
I da pored svega toga, znas i sam kako je tesko skupit 20,30, ili 50 hiljada. Tako je i sa stanom, da uloziti jedno do 20% od vrijednosti kao polog, ostalo kreda. Ostatak kesa ako imas, zna se investicija, sad da li u slamaricu ili banku ili akcije :mrgreen: , kako kome odgovara. Bubnuti veliku kolicinu casha u stan odjednom je velika glupost, stvari se desavaju u zivotu i onda kada ti zatreba lova da li za dobro ili lose, i sam znas koliko uzme da prodas stan, auto ili sta drugo. I obicno u tim situacijama (prijeko potrebno) skoro sve ide ispod cijene.
tebi momacki pala kasika u med, svaka cast :D ali ni ja nisam planirao uvaliti sve do zadnje marke u stan... tj. otprilike bi na kraju opet imao dovoljno love da otplacujem ratu i da isti iznos mogu ostavljati na stranu... em bi imao sigurnosti u slucaju da zijanim dio prihoda, em bi ubrzo ponovo ustedio solidnu svoticu ili imao polog i rezervu za drugi kredit ako izleti neka prilika za ulaganje... :D cim bingov buraz izadje... :D

druga je zajebancija sto u bosni bas i nema prilika za ulaganje kao vani... recimo kamo srece npr. da smo svi prije 2 godine uvalili lovu na berzu, evo dow opet na 12k juce :D ali toga u bosni nema... stednja u banci nije losa opcija, barem sto se tice sigurnosti, a ovisno o duzini i visini orocenja mogu se izganjati i pristojne kamate... u toj varijanti mi se isplati dati trecinu ili pola kesa za stan kako bi manje izgorio na kreditu...

sad mi zao sto nisam upisao ekonomiju... :D
Ma sve kontam, samo mi nesto suhva kada neko kaze, bolje bubnuti u kesu 100 milja i stan je tvoj, nego placati kredu :mrgreen: . Mene neki srklet ufati, jer nije lako bubnuti 100 milja.
Ma polazim samo od toga da u biznis svijetu vrijedi pravio "cash is king".
Narvno, da treba napraviti neki balans izmedju svega, odnosno primanja, kreditnih zaduzenja, investicija i onda vidjeti na cemu si i sta dalje.
I vezano za temu, ja placam 10.8333% za stan u odnosu na moje neto prihode. Licno mislim, da je 20-25 % iznad kojeg se ne bi trebalo ici, jer sve preko toga je patnja. Ovim mislim na normalne zarade. Jer jebiga, ako ima 10 milja prihoda mjesecno onda ti 2-2.5 milje za stan i nije puno. Ali, koliko raje kod nas ima takve prihode :mrgreen: .
Alfons Kauders

#87 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Alfons Kauders »

detroit-mercy wrote: Ma sve kontam, samo mi nesto suhva kada neko kaze, bolje bubnuti u kesu 100 milja i stan je tvoj, nego placati kredu :mrgreen: . Mene neki srklet ufati, jer nije lako bubnuti 100 milja.
Narvno, da treba napraviti neki balans izmedju svega, odnosno primanja, kreditnih zaduzenja, investicija i onda vidjeti na cemu si i sta dalje.
I vezano za temu, ja placam 10.8333% za stan u odnosu na moje neto prihode. Licno mislim, da je 20-25 % iznad kojeg se ne bi trebalo ici, jer sve preko toga je patnja. Ovim mislim na normalne zarade. Jer jebiga, ako ima 10 milja prihoda mjesecno onda ti 2-2.5 milje za stan i nije puno. Ali, koliko raje kod nas ima takve prihode :mrgreen: .
bubnuo bi i ja 100 kad bi imao jos 250 u steku :D

elem ima jos jedna zajebancija na koju nismo obratili paznju, a to je trajanje aranzmana... po mojim planovima trebalo bi mi 2-3 godine stednje i 5g krede... a kad bi isao na kredit sa manje ucesca, npr 20%... onda bi mi trebalo 15 godina... :D a to je dosta vise nesigurnosti i sijedih... :D
detroit-mercy

#88 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by detroit-mercy »

Alfons Kauders wrote:
detroit-mercy wrote: Ma sve kontam, samo mi nesto suhva kada neko kaze, bolje bubnuti u kesu 100 milja i stan je tvoj, nego placati kredu :mrgreen: . Mene neki srklet ufati, jer nije lako bubnuti 100 milja.

elem ima jos jedna zajebancija na koju nismo obratili paznju, a to je trajanje aranzmana... po mojim planovima trebalo bi mi 2-3 godine stednje i 5g krede... a kad bi isao na kredit sa manje ucesca, npr 20%... onda bi mi trebalo 15 godina... :D a to je dosta vise nesigurnosti i sijedih... :D
Mislim, da se tu ima dosta nesporazuma. Ne znam kakvo je stanje real estate//mortgage kredita u BiH ali velika vecina ljudi u svijetu kupuje stanove od 15 godina pa na vise. Znaci ili 15 ili 30 godina, sada ne vidim razlog zasto bi neko brinuo ili imao sijede zato sto ima kredit na stan. Puno bolje je brinuti da zadrzis posao ili da napredujes na poslu. Kupovina stana na pet sest godina, ne znam ali to je ono bas da ti velika vecina love odlazi na to da isplatis stan.
Znaci, treba sve staviti na papir i ne obaziri se na to sta ce banka zaraditi, naravno kao sto neko rece i banke rade za pare. I to je cijena koristenja njihovog novca isto kao sto i oni placaju cijenu na novac koji ti drzis kod njih.
Kod nas su stanarine dosta niske, tako da postoji ta neka lazna dilema izmedju kupovine vs rentanja, medjutim ne vidim da cijene stanova mogu ostati tako niske na neko duze vrijeme.
Ipak, sto krenes mladji bolje je za tebe, i ne obaziri se na to da li je kredit 15 ili 20 godina. U principu gledaj na svoj cash flow- znaci sta ulazi od prihoda a sta izlazi od rashoda. Ne smijes se ni previse preopteretiti sa placanjem stana sve pod izgovorom da se sto prije rijesim. Znaci normalan zivot i ako moze sta da se zasteka na stranu, ali sagoriti za par godina da bi se otplatio stan, vjeruj da ce ti to donijeti puno vise brige i sijedih nego laganini placati. :mrgreen:
atko

#89 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by atko »

@ detroit-mercy a kredit si uzeo u kojoj drzavi ???
detroit-mercy

#90 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by detroit-mercy »

atko wrote:@ detroit-mercy a kredit si uzeo u kojoj drzavi ???
Pa USA naravno :mrgreen: .
atko

#91 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by atko »

detroit-mercy wrote:
Pa znam da je ili USA ili EU ... al haj ti na neki americki forum pa kaki ... ovdje pricamo o bosanskoj svakodnevnici ... gdje 200 000 ljudu vraca tudje kredite, gdje je granica siromastva za mnoge default, gdje su kamate 11-12%, gdje nema zakona zastite potrosaca itd itd ...
Alfons Kauders

#92 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Alfons Kauders »

detroit-mercy wrote:
Alfons Kauders wrote:

Mislim, da se tu ima dosta nesporazuma. Ne znam kakvo je stanje real estate//mortgage kredita u BiH ali velika vecina ljudi u svijetu kupuje stanove od 15 godina pa na vise. Znaci ili 15 ili 30 godina, sada ne vidim razlog zasto bi neko brinuo ili imao sijede zato sto ima kredit na stan. Puno bolje je brinuti da zadrzis posao ili da napredujes na poslu. Kupovina stana na pet sest godina, ne znam ali to je ono bas da ti velika vecina love odlazi na to da isplatis stan.
Znaci, treba sve staviti na papir i ne obaziri se na to sta ce banka zaraditi, naravno kao sto neko rece i banke rade za pare. I to je cijena koristenja njihovog novca isto kao sto i oni placaju cijenu na novac koji ti drzis kod njih.
Kod nas su stanarine dosta niske, tako da postoji ta neka lazna dilema izmedju kupovine vs rentanja, medjutim ne vidim da cijene stanova mogu ostati tako niske na neko duze vrijeme.
Ipak, sto krenes mladji bolje je za tebe, i ne obaziri se na to da li je kredit 15 ili 20 godina. U principu gledaj na svoj cash flow- znaci sta ulazi od prihoda a sta izlazi od rashoda. Ne smijes se ni previse preopteretiti sa placanjem stana sve pod izgovorom da se sto prije rijesim. Znaci normalan zivot i ako moze sta da se zasteka na stranu, ali sagoriti za par godina da bi se otplatio stan, vjeruj da ce ti to donijeti puno vise brige i sijedih nego laganini placati. :mrgreen:
stanje kredita je sljedece - skupi su... zato i govorim da se vise isplati zrtvovati nekoliko godina i biti podstanar, nego se uvaljivati u dugorocne kredite... u poredjenju s kamatnom stopom koju si naveo za svoj petogodisnji kredit, nasi stambeni krediti su otprilike duplo skuplji... u tom grmu lezi zec

ne znam tacno kolike su trenutno kamate, ne da mi se guglat, ali znam da su bile 7-8% prosle godine... evo racunice za dugorocni kredit od sto milja sa 8%, :D cek samo da nadjem kakav zgodan kalkulator :D

30 godina - 165,000 kamate, 735 mjesecno
20 godina - 100,000 kamate, 835 mjesecno
15 godina - 72,000 kamate, 955 mjesecno
10 godina - 45,000 kamate, 1200 mjesecno...

a za 50000, naravno s kracim rokovima...

10 godina - 23,000 kamate, 600 mjesecno
5 godina - 11,000 kamate, 1000 mjesecno
3 godine - 6,500 kamate, 1560 mjesecno

kao i sto sam vidis, 20 i 30 godina je smijesno... razlike u mjesecnoj rati 100 - 120 maraka... a u konacnici 65,000 ili cak 93,000 maraka vise u odnosu na 15g... kamata je jednostavno previsoka za dugorocni kredit i s razlogom ih vrlo malo ljudi uzima...

e sad uzmi opciju 100k na 15 godina, pa skontaj koliko bi se npr isplatilo 3 godine ostavljati na stranu mjesecnu ratu i odluciti se za povoljniji kredit... znaci ustedi se 36.5 hiljada s kamatom od 4%... recimo da ce 11.5k otici na kiriju, imamo 25k... ako idemo na 5 godina, nakupi se 63k, a na kiriju ode 19k i ostaje 44 hiljade za ucesce... i eto te na kraju na ovom petogodisnjem kreditu, gore-dole par milja...

ukupni trosak: 19,000 kirije + 11,000 kamate = 30,000

varijanta bez stednje sa slicnom mjesecnom ratom kosta 72,000 i jos pride pet godina zivota...

naravno sve ovo pije vode ako cijene stanova ne lete kao npr 2005-2008... ali ne vjerujem da ce se u naredne 3-4 godine nesto bitno mijenjati cijene... ali cak i da odu gore 10 ili 20%, opet ostaje prostora za ustedu...
paprica29

#93 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by paprica29 »

Sve ste vi u pravu s ovom računicom oko kredita, kamata i ostalih stvari. Ipak je neprocijenjivo imati stan u vlasništvu iz više razloga. Sigornost krova nad glavom je jedan od njih. Pod stare dane se uvijek može, ako dogori do noktiju, prodati taj stan, pa preći u podstanare, a samim tim umrijeti dostojanstveno. S druge strane dijeca će te se sjećati po lijepom jer si im ostavio stanu amanet. itd. itd. itd.
mahalas505

#94 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by mahalas505 »

paprica29 wrote:Sve ste vi u pravu s ovom računicom oko kredita, kamata i ostalih stvari. Ipak je neprocijenjivo imati stan u vlasništvu iz više razloga. Sigornost krova nad glavom je jedan od njih. Pod stare dane se uvijek može, ako dogori do noktiju, prodati taj stan, pa preći u podstanare, a samim tim umrijeti dostojanstveno. S druge strane dijeca će te se sjećati po lijepom jer si im ostavio stanu amanet. itd. itd. itd.
Pa niko ne spori da je fino imati svoj stan/kucu, samo je pitanje kako doci do toga u ovakvim prilikama kakve jesu sada ;-) .
Vincent_Chase

#95 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Vincent_Chase »

stanje kredita je sljedece - skupi su... zato i govorim da se vise isplati zrtvovati nekoliko godina i biti podstanar, nego se uvaljivati u dugorocne kredite... u poredjenju s kamatnom stopom koju si naveo za svoj petogodisnji kredit, nasi stambeni krediti su otprilike duplo skuplji... u tom grmu lezi zec

ne znam tacno kolike su trenutno kamate, ne da mi se guglat, ali znam da su bile 7-8% prosle godine... evo racunice za dugorocni kredit od sto milja sa 8%, :D cek samo da nadjem kakav zgodan kalkulator :D

30 godina - 165,000 kamate, 735 mjesecno
20 godina - 100,000 kamate, 835 mjesecno
15 godina - 72,000 kamate, 955 mjesecno
10 godina - 45,000 kamate, 1200 mjesecno...

a za 50000, naravno s kracim rokovima...

10 godina - 23,000 kamate, 600 mjesecno
5 godina - 11,000 kamate, 1000 mjesecno
3 godine - 6,500 kamate, 1560 mjesecno

kao i sto sam vidis, 20 i 30 godina je smijesno... razlike u mjesecnoj rati 100 - 120 maraka... a u konacnici 65,000 ili cak 93,000 maraka vise u odnosu na 15g... kamata je jednostavno previsoka za dugorocni kredit i s razlogom ih vrlo malo ljudi uzima...

e sad uzmi opciju 100k na 15 godina, pa skontaj koliko bi se npr isplatilo 3 godine ostavljati na stranu mjesecnu ratu i odluciti se za povoljniji kredit... znaci ustedi se 36.5 hiljada s kamatom od 4%... recimo da ce 11.5k otici na kiriju, imamo 25k... ako idemo na 5 godina, nakupi se 63k, a na kiriju ode 19k i ostaje 44 hiljade za ucesce... i eto te na kraju na ovom petogodisnjem kreditu, gore-dole par milja...

ukupni trosak: 19,000 kirije + 11,000 kamate = 30,000

varijanta bez stednje sa slicnom mjesecnom ratom kosta 72,000 i jos pride pet godina zivota...

naravno sve ovo pije vode ako cijene stanova ne lete kao npr 2005-2008... ali ne vjerujem da ce se u naredne 3-4 godine nesto bitno mijenjati cijene... ali cak i da odu gore 10 ili 20%, opet ostaje prostora za ustedu...[/quote]

BRAVO
jako dobra i jednostavna racunica,,,
kao sto sam rekao prije, i kao sto je vec receno,
krediti do 10 godina za stan/kucu OK
sve preko 10 godina, se ne isplati iz jednostavnog razloga a to su KAMATE

druga je situacija u americi , gdje su kamate (neko vec napisa) 3,7% , i naravno onda da se covjek moze uvaliti u kredit na duzinu od 15-30 godina,
isto tako ne bih sada da mijenjamo temu, ali ne moze se porediti USA tj EU gdje kada izgubite posao mozete "relativno lako" naci drugi posao, dok u bosni nazalost gubitak posla je puno gora stvar :bih:
SadaMeHuseine

#96 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by SadaMeHuseine »

Vidi ,ovdje meni nešto nije jasno.....živim u Bosni, imam relativno dobra pitanja, žena i ja sami , bez djece....oboje smo skromni tipovi (znači ne preseravamo se u zahtjevima).....ali nikako brate da možemo uštediti neku ogromnu svotu novca.
lego

#97 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by lego »

Kupovina stana je puno bilje rjršenje od rentanja. Kad otplačuješ kredit daješ novac za nešto svoje. Ja sam prije 7 godina kupila mali stan na kredit, otplatila sam ga za 5 godina i danas ga rentam. U među vremenu sam kupila veliki stan koji takođe otplaćujem, s tim što mi renta od malog stana pokriva dio rate. Krediti se vremenom otplate i imate svoju nekretninu.
detroit-mercy

#98 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by detroit-mercy »

atko wrote:
detroit-mercy wrote:
Pa znam da je ili USA ili EU ... al haj ti na neki americki forum pa kaki ... ovdje pricamo o bosanskoj svakodnevnici ... gdje 200 000 ljudu vraca tudje kredite, gdje je granica siromastva za mnoge default, gdje su kamate 11-12%, gdje nema zakona zastite potrosaca itd itd ...
Prvo prijatelju, ne obracaj se nekome sa ne kaki jer se i taj tebi nije obratio sa ne kaki, malo opste kulture ne bi bilo na odmet. Na kome forumu ce neko pistati nije tvoje da odlucujes :mrgreen: , ipak malo spusti loptu na zemlju.
Ako su kamate na kredite visoke u BiH onda su i kamate na stedne uloge puno vise nego drugdje.
Ja samo govorim da se gleda na taj odnos, znaci sta placas kontra onoga sta ti dobijas. Prema tome ne kakim. Ako hoces citaj, a ako neces preskoci.
Ali to ne kaki, zvuci offirno. :mrgreen:
Alfons Kauders

#99 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Alfons Kauders »

SadaMeHuseine wrote:Vidi ,ovdje meni nešto nije jasno.....živim u Bosni, imam relativno dobra pitanja, žena i ja sami , bez djece....oboje smo skromni tipovi (znači ne preseravamo se u zahtjevima).....ali nikako brate da možemo uštediti neku ogromnu svotu novca.
ima i toga... sto bi narod reko nije tesko sto se mora...

covjek se lako pomiri da npr. odvaja 500 mjesecno za kredit

ali odvojiti 500km za stednju nije isto... ne mora se, a vazda nesto izleti
Alfons Kauders

#100 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Alfons Kauders »

lego wrote:Kupovina stana je puno bilje rjršenje od rentanja. Kad otplačuješ kredit daješ novac za nešto svoje. Ja sam prije 7 godina kupila mali stan na kredit, otplatila sam ga za 5 godina i danas ga rentam. U među vremenu sam kupila veliki stan koji takođe otplaćujem, s tim što mi renta od malog stana pokriva dio rate. Krediti se vremenom otplate i imate svoju nekretninu.
kupovina je dugorocno definitivno bolja varijanta, s tim da treba dobro isplanirati i odabrati najpovoljniju varijantu, koja je kod svakog drugacija i zavisi od milion faktora...

prije 5-6 godina kupovina stana u bih je bila odlicna investicija, cijene su rasle a kirije su bile skoro iste kao danas... sad su cijene duplo vece a kirija ista, tako da vise i nema puno prostora za zaradu...

npr. kad bi kupio neki prosjecan u sarajevu, recimo na potezu od grbavice do otoke, za 100000 bi se dobilo nesto oko 50 kvadrata, a vjerovatno bi bilo i dodatnih ulaganja... za kiriju bi se dobilo isto ili manje kao za orocenu stednju u banci, vjerovatno manje s obzirom na iznos... a cijene stanova i dalje padaju ili u najbolju ruku miruju... prije se stan od 50000 mogao izdati za tri stoje, sad raja renta stanove od sto hiljada za slicne pare...
Post Reply