Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
GOLFER

#76 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by GOLFER »

cutee_nina wrote:Mene više nervira kada neko nosi krst oko vrata i dođe npr u neki grad sa muslimanskom većinom, a ljudi to shvate kao provokaciju. Da li ta osoba treba da taj krst sakrije ili skine da ne bi slučajno dobila po nosu?
pa 99% ljudi ga nece ni pogledati, ali naravno uvjek ima budala kojima je dovoljno i da ih pogledas da bi ti napravili belaj (pogledati temu ''STA ME GLEDAS'') Pa ce takvi tipovi i krst smatrati dovoljnim da naprave belaj...
BiH-x

#77 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by BiH-x »

cutee_nina wrote:Mene više nervira kada neko nosi krst oko vrata i dođe npr u neki grad sa muslimanskom većinom, a ljudi to shvate kao provokaciju. Da li ta osoba treba da taj krst sakrije ili skine da ne bi slučajno dobila po nosu?
Da, ovo je izuzetno velik problem; jer svi znamo da su sanse vece da dobijes po nosu ako nosis krst u Sarajevu ili Tuzli nego ako hodas Banjalukom ili (zapadnom) Mostarom sa mjesecom i zvijezdom oko vrata :lol:
Zlata M.

#78 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by Zlata M. »

GOLFER wrote: Pa ja nas Bosance zaista tako vidim, naivno glupe, to nije NIKAKVO opravdanje to je cinjenica, a ako sam u ostalom pogrijesio OK je... ja ne generalizujem niti ljudima pristupam sa tim ubjedjenjima i predrasudama, sto se mene tice svako je SVOJ i on je ono sto radi i sto govori i kako se ponasa, a ne ono sto rade i govore i kako se ponasaju ostali iz njegove grupe... dakle moj odgovor je samo u stilu da nisu sve predrasude bez razloga.

Nazalost mnogi stereotipi i predrasude prema nekim grupama su zasnovane na realnosti u mnogo cemu, e sad treba biti pametan i znati se prema tome predstaviti i ljude ne diskriminisati ne vrijedati i jednostavno ne generalizovati, i treba znati to sve protumaciti i svatiti, kao i svatiti i da sve to i nije tako...

kao sto sam rekao Silikonske plavuse u vecini slucajeva jesu poglupe, sunce jeste zdravo, Bosanci jesu naivno glupi (to nije opravdanje to je cinjenica) Crnogorci jes poljeni, slovenci jesu poskrti (bar za pojam moje mahale) za neke druge su moguce i super dzometi sve zavisi od kulture i stila zivota itd...

Velike mjesec i zvijezde i privjeske ALLAH glavnom nose klosari koji u dzamiju ne ulaze (osim za bajram) i TREBE koje to sve zabiju u dekolte do pupka dok sa se sa PIVOM zadaju u nekom nocnom provodu... Ovo je jos jedna predrasda zasnovana na realnosti... A sto se krsta tice, tu se ide jos dalje...
ma, ja isto mislim da ne generalizujes ! :lol: ... ne znam po cemu neki zakljucise suprotno :roll: :-)
arzuhal

#79 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by arzuhal »

Nikad dosad nisam upoznao muslimana koji klanja propisane namaze i nastoji živjeti onako kako to islam traži, a da je nosio polumjesec i zvijezdu na nekom lančiću. To sam, uglavnom, viđao kod ljudi koji skoro ništa od vjere ne praktikuju.
paja patak

#80 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by paja patak »

arzuhal wrote:Nikad dosad nisam upoznao muslimana koji klanja propisane namaze i nastoji živjeti onako kako to islam traži, a da je nosio polumjesec i zvijezdu na nekom lančiću. To sam, uglavnom, viđao kod ljudi koji skoro ništa od vjere ne praktikuju.
ne generalizuj! ja klanjam propisane namaze i nastojim zivjeti onako kako to islam trazi, a nosim minijaturni privjesak polumjeseca i zvijezde na narukvici na ruci :) neprimjetan, ali drag poklon i volim imati to uz sebe... stoga ponavljam NE GENERALIZUJ :wink:
kockica_kockica

#81 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by kockica_kockica »

Ko zeli da mu krst, kriz, polumjesec i zvijezda, zvijezda zidovski simbol i slicno bude povod za provokaciju, zlostavljanje ili zgrazanje nad tom osobom po meni je ta osoba primitivna.. Iskreno ljudi svasta shvataju kao provokaciju...

Ovo sto si ti napisala sve se moze prenijeti sa drugim znakom oko vrata u neke druge dijelkove nase nam drage domovine.... :sad:
GOLFER

#82 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by GOLFER »

paja patak wrote:
arzuhal wrote:Nikad dosad nisam upoznao muslimana koji klanja propisane namaze i nastoji živjeti onako kako to islam traži, a da je nosio polumjesec i zvijezdu na nekom lančiću. To sam, uglavnom, viđao kod ljudi koji skoro ništa od vjere ne praktikuju.
ne generalizuj! ja klanjam propisane namaze i nastojim zivjeti onako kako to islam trazi, a nosim minijaturni privjesak polumjeseca i zvijezde na narukvici na ruci :) neprimjetan, ali drag poklon i volim imati to uz sebe... stoga ponavljam NE GENERALIZUJ :wink:
Po meni ovo sto ti napisa je sam potvrda onoga sto covjek rece... Ti to nosis ne upadljivo, minijaturno, neprimjetno, ono o cemu covjek prica je ono sto velika vecina nosi (posebno kad se na more krene) A veruj to je cinjenica a ne generaliziranje...
arzuhal

#83 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by arzuhal »

paja patak wrote:
:lol:

Namjerno ostadoh nedorečen, mada se to ne nije dalo vidjeti :D
Žene su baška i to znamo da je u islamu tako. Ženama su neke stvari i inače dozvoljene koje muškarcima nisu nikako.
Dakle, generalizujem! :D
Viđao sam polumjesec na beretkama, u ratu, kao i tespihe u nekim varijantama, al i to je baška. Viđao sam kod nekih muslimana polumjesec na prstenu (jedino dozvoljeno kićenje, ako se to tako može reći) ili čak ispisano Allah, na arapskom. Jedan moj prijatelj je imao takav, pa je muku mučio sa tim prstenom zbog odlazaka u wc (stalno ga skidao), itsl. i na kraju ga je i prestao nosit.
mig

#84 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by mig »

.
Last edited by mig on 29/02/2012 10:30, edited 1 time in total.
theTruePath

#85 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by theTruePath »

mig wrote:
GOLFER wrote:
Tako npr... Idemo mi raja na more i kupuje se hrana, sta cemo ponjeti i onda se krece nabavku STO VECIH privjesaka mjesec i zvijezde :D znaci od 10-tak ljudi 5-6 uzima mjesec i zvijezdu i od njih niko ne klanja :-D a skoro svi piju, dok oni ostali koji ne uzimaj taj privjesak klanjaju i ne piju :-D
Svi znamo da kada se ide na more kupuju se razne sitnice za put, za plazu... ali prvi put u zivotu cujem da neko ko ide na more nabavlja nakit, i to nekakvo versko obelezje.

Poenta?

zele da hrvati vide da su oni PONOSNI MUSLIMANI

i mene je cudilo zasto na recimo Neumu dominira mjesec i zvijezda,,bas uvijek,posebno momci u svojim 20-25 god nose mjesec i zvijezde,sto vece to bolje :lol: :lol:
manki

#86 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by manki »

bijela wrote:
sanabe wrote:seljacki :mrgreen:
Image
:D
Neki dan je lik, tako mi svega, kod Latinske ćuprije na semaforu s ovim bio oko vrata. Da stvar bude još gora, vani -10, on 2 jakne na sebi ima, ali je Bošnjo izbacio preko jakne da se vidi. It made my day. :lol: :dance:
mig

#87 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by mig »

.
theTruePath

#88 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by theTruePath »

mig wrote:
theTruePath wrote: zele da hrvati vide da su oni PONOSNI MUSLIMANI

i mene je cudilo zasto na recimo Neumu dominira mjesec i zvijezda,,bas uvijek,posebno momci u svojim 20-25 god nose mjesec i zvijezde,sto vece to bolje :lol: :lol:
Eto, sada si saznao razlog... Momci se opremili specijalno za tu priliku.

Mene samo zanima da li ti, kako si ih nazvao, "ponosni muslimani", kada se vrate kuci skidaju svoj nakit do sledeceg letovanja? I da li je on rezervisan samo za hrvatske plaze, ili bi se nosio i na grckim, spanskim itd plazama?

ma ne skidaju,,mjesec i zvijezda se vidja i u diskotekama,gdje sve sami haram....cure se skinu i utegnu do zadnjeg ali zato imaju veliku mjesec i zvijezdu medju grudima,,jedan lik kojeg znam on nije usao u dzamiju,osim mozda -3 puta,,ali zato ima tetovazu ,arapskim slovima veliko "Allah" na prsima :skoljka:

pravi vjernici to ne nose tako cesto
mig

#89 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by mig »

.
Last edited by mig on 29/02/2012 10:32, edited 1 time in total.
theTruePath

#90 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by theTruePath »

mig wrote:
theTruePath wrote: ma ne skidaju,,mjesec i zvijezda se vidja i u diskotekama,gdje sve sami haram....cure se skinu i utegnu do zadnjeg ali zato imaju veliku mjesec i zvijezdu medju grudima,,jedan lik kojeg znam on nije usao u dzamiju,osim mozda -3 puta,,ali zato ima tetovazu ,arapskim slovima veliko "Allah" na prsima :skoljka:

pravi vjernici to ne nose tako cesto
Jasno mi je da se religijska obelezja cesto nose iz pomodarstva. Pravoslavci koji nose krst nose ga uvek i svuda, zato me iznenadilo ovo opremanje specijalno za more :-)

pa i nasi ako je privjesak normalan,,,ali kod nas postoje nenormalno velike mjesec i zvijezde...koje se nemogu nonstop nositi,jer izgleda neozbiljno :lol: takve se nose za posebne prilike
theTruePath

#91 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by theTruePath »

Envy wrote:
HiBreeD wrote:jel me neko trazio :lol: :lol:

Image
Oj...koji stil... :D :D :D Meni vise ove tetovaze, zazuljale oci,nego previsak :D :D

ja sam u Visokom prosle godine tokom onog vasara vidio lika s tolikom mjesec i zvijezdom
mig

#92 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by mig »

.
Sahbaz12

#93 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by Sahbaz12 »

Ja nosim malog Budu oko vrata,nisam jos naisao na nekoga da mu to smeta... 8-)
theTruePath

#94 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by theTruePath »

Sahbaz12 wrote:Ja nosim malog Budu oko vrata,nisam jos naisao na nekoga da mu to smeta... 8-)

zato sto niko nije ni cuo te zafrkancije na Balkanu :lol: :-)
Sahbaz12

#95 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by Sahbaz12 »

theTruePath wrote:
Sahbaz12 wrote:Ja nosim malog Budu oko vrata,nisam jos naisao na nekoga da mu to smeta... 8-)

Jednom mi je prilikom jedan momak sa mjesecom i zvijezdom,u Neumu,rekao: "Sta ti je debilu,sta ce ti taj debeli frajer na vratu?!"
:lol: :lol: :lol: :sax:
mig

#96 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by mig »

.
Last edited by mig on 29/02/2012 10:29, edited 1 time in total.
vox-populi

#97 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by vox-populi »

theTruePath wrote:
Zar je Budizam zafrkancija? Tolernatno, nema sta.
kojeime

#98 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 18:38, edited 1 time in total.
staza

#99 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by staza »

theTruePath wrote:na zapadu se odmah vidi ko krst nosi iz vjerskih razloga a ko iz mode,,ovi koji nose iz mode obicno nose velike krstove,lijepo dizajnirane...dok vjernici nose male zlatne krstice koji izgledaju "obicno"
Zato što je današnja Evropa u bazu svoje sekularnosti duboko utkala kršćanstvo: većim dijelom rimokatoličanstvo, a manjim dijelom protestantizam ili anglikanstvo jer ćeš od ovoga prijespomenutoga dvojca često čuti da nisu i baš zadovoljni svojim evropskim statusom, osim ako nisu u svojoj vjeri i na svojoj zemlji: Velikoj Britaniji, Njemačkoj itd.
No to nije pitanje animoziteta spram drugačijeg no jasnih moćničkih diferencijalnih određenja: Crkva tj. Vatikan je dugo bio garant pokrića u zlatu i kasnije u novcu, čak i dugo nakon što je feudalizam srušen i ostaci su prisutni kroz garanciju što je daje treća strana npr. kraljica u današnjoj Engleskoj, a čiji su potomci tijesno bili vezani sa crkvom: noviji primjer jednoga takvoga političara duboko kršćanski orijentiranoga, koji je vjerovatno i preko anglikanstva primio mnoge instrukcije za svoje javno djelovanje, jeste Tony Blair.
Rušenjem feudalizma zlatari uzimaju kršćanske simbole tj. relikvije što su tada masovno rasprostranjene u evropskoj praksi i prave ih u sve manjim oblicima i u formama od najjeftinijih do onih optočenih ovim ili onim dragim kamenjem.
Na Istoku se to nije dešavalo, ne zbog toga što su tamo kulturološki bolji ili gori, nego zato što se tamo na davanje gleda i dan-danas kao na duboko individualni čin, pa ćeš ugledati zlatni Buddhin kip u nekim hramovima, ali nećeš vidjeti u širokoj potrošnji minijaturnije forme istoga optočenoga dragim kamenjem, jer ti takav haram neko ko se tim bavi jednostavno ne bi preuzeo na svoju dušu, osim ako se ne radi, kao što već spomenuh, o nekoj posebnoj prigodi, nekom izuzetno bogatom, ili nekom činu koji ima dublji duhovni ili društveni značaj.
O trivijalizaciji istoga u prozapadnim istočnjačkim državama ne treba ni govoriti i tu ćeš istinskoga kvaliteta toga što je napravljeno uostalom možda i sporedno pronaći, mada vrlo rijetko.
:thumbup:
vox-populi

#100 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?

Post by vox-populi »

sanabe wrote: Ti svaku na noz docekash ? :-) relax man :mrgreen:
nama je budizam poprilicno nepoznat, cinjenica :)
are baba :roll: :mrgreen:
Ako je nesto manje poznato to nije razlog da se ismijava. Ne docekujem nista na noz, jednostavna obzervacija. Ako se neko usudi da bilo sta protiv islama kaze, ma koliko to bilo benigno, javi se bar 20 forumasa koji takvo vidjenje docekaju "na noz". Ne vidim cemu razlicit tretman.
Post Reply