NOVI PREDMET U ŠKOLI

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Bloo
Globalna šefica

#76 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Bloo »

jutarnja zvijezda wrote:jasno mi je da se nastavnici brane svim sredstvima jer je to u njihovom iteresu. ali sada malo kritike i prema njima usmjerene. naime imam dva unuka ,za koje svi znaju da su dobro vaspitana djeca.NIKADA nisu drski ,bezobrazni,neuctivi.omiljeni kod drugova ,u susjedstvu itd. stariji od malih nogu (4 god.)koristi internet.obucen je od strane informatickog strucnjaka -moga sina.iako je osnovac sam odrzava komjuter,rastavlja ga i sastavlja ,kao da je to nista ,pravi programe,crtane filmove ,male igrice itd.vjerovali ili ne ,on u 7 razredu ima 4 iz informatike ,jer nije "lijepo"ispricao lekciju po nastavnicinim kriterijima."vidi ona da on zna,ali >>>>" :x osim toga,od najranije mladosti je pokazao izraziti talenat za crtanje i matematiku.stalno se druzio sa olovkom i bojicama ,a danas mu je to omrazeni predmet i jedva se natjera da uradi crtez,jer je nastavnica likovnog u par navrata izrazila sumnju da je on sam "to"nacrtao. :x .a sto se tice matematike,njegov razred je uvijek bio najbolji u skoli ,dok nije dosla nova nastavnica -histericna baba ,koja se samo dernja,baca im teke a ako se usude da je upitaju za dodatno objasnjenje :x tek tad podivlja ,tako da djeca od straha ne znaju sta je 2+2.na roditeljskom je bila divna i krasna,tipa-neka pitaju sve sto im nije jasno itd,a kad su pokusali da primijene ......... :evil: .elem i u skolama rade svakakvi nastavnici ,pa bi mozda i neki od njih trebali da prisustvuju casovima o finom ponasanju i ljudskom odnosu prema djeci.ne branim roditelje jer i njih je puno nevaspitanih ,pa ni sami ne mogu prenijeti djeci ono cega nemaju,ali nastavnici mogu puno uciniti ,ako postanu omiljeni ucenicima i steknu njihovo povjerenje . :dance:
kao što je kolega rekao :D i nastavnici su ljudi :D znači ima nas i stoke :D
prilikom rada u školi pogotovo sa manjom djecom dolazi do određenih deformacija psihe :D primijetih to na svojoj raji koja radi u osnovnoj
naravski ne želim da opravdavam nastavnike koje ste gore opisali, takvi ljudi nisu nikakvi pedagozi
jedan od glavnih pokretača moje želje da budem dobar profesor je bio taj što nisam željela da budem/postanem takva nastavnica kao gore opisane (a imala sam ih u toku školovanja), jednostavno me proganjala vizija "one krave" (kak to djeca vole da kažu)
pokušajte kolektivno porazgovarati sa matematičarkom kao roditelji, a uvijek vam je krajnja instanca direktor/ica (vjerujte ponekad i to čini čuda), a ako je i direktorica na stranica profesora (a uglavnom jestu jer se drže kao kolektiv), ljubazno im objasnite da možete zovnuti viši organ zbog neprimejrenog ponašanja nastavnika

a za unuka :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#77 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Bloo »

Filter wrote:
sokkia wrote:
Nisam spreman za ovakvu diskusiju. :run:
mislim da nije niko spreman i mislim da smo svi zastranili :( . cinjenica je da djeca izlaze iz skole sa sve losijim obrazovanjem, cinjenica je da su roditelji postali strvinari, i cinjenica je da se nece nista rijesiti samo od sebe.
prvi post je za mene, malo pogresno srocen , ali je ideja o razgovoru na tu temu za pohvalu...

pa kad je takva situacija: roditelji izluđeni poslom i brigama, nastavnici malim platama, tonom obaveza i krutošću sistema(barem ovi koji pokušavaju nešto da uvedu)...i između djeca (od predivne do malih monstruma)

a djeca izlaze iz škole nepismena krivicom obje grupacije: roditelji popuštaju djeci npr. da ne idu u školu kad god im padne na pamet, nastavnici ih puštaju na popravnim da se ne bi peglali...
Blizanac

#78 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Blizanac »

jutarnja zvijezda wrote:jasno mi je da se nastavnici brane svim sredstvima jer je to u njihovom iteresu. ali sada malo kritike i prema njima usmjerene. naime imam dva unuka ,za koje svi znaju da su dobro vaspitana djeca.NIKADA nisu drski ,bezobrazni,neuctivi.omiljeni kod drugova ,u susjedstvu itd. stariji od malih nogu (4 god.)koristi internet.obucen je od strane informatickog strucnjaka -moga sina.iako je osnovac sam odrzava komjuter,rastavlja ga i sastavlja ,kao da je to nista ,pravi programe,crtane filmove ,male igrice itd.vjerovali ili ne ,on u 7 razredu ima 4 iz informatike ,jer nije "lijepo"ispricao lekciju po nastavnicinim kriterijima."vidi ona da on zna,ali >>>>" :x osim toga,od najranije mladosti je pokazao izraziti talenat za crtanje i matematiku.stalno se druzio sa olovkom i bojicama ,a danas mu je to omrazeni predmet i jedva se natjera da uradi crtez,jer je nastavnica likovnog u par navrata izrazila sumnju da je on sam "to"nacrtao. :x .a sto se tice matematike,njegov razred je uvijek bio najbolji u skoli ,dok nije dosla nova nastavnica -histericna baba ,koja se samo dernja,baca im teke a ako se usude da je upitaju za dodatno objasnjenje :x tek tad podivlja ,tako da djeca od straha ne znaju sta je 2+2.na roditeljskom je bila divna i krasna,tipa-neka pitaju sve sto im nije jasno itd,a kad su pokusali da primijene ......... :evil: .elem i u skolama rade svakakvi nastavnici ,pa bi mozda i neki od njih trebali da prisustvuju casovima o finom ponasanju i ljudskom odnosu prema djeci.ne branim roditelje jer i njih je puno nevaspitanih ,pa ni sami ne mogu prenijeti djeci ono cega nemaju,ali nastavnici mogu puno uciniti ,ako postanu omiljeni ucenicima i steknu njihovo povjerenje . :dance:
opisanoj nastavnici nije mjesto u prosvjeti, to je očigledno. pokušajte problem riješiti sa upravom škole
sokkia

#79 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by sokkia »

Filter wrote:
sokkia wrote:
mislim da nije niko spreman i mislim da smo svi zastranili :( . cinjenica je da djeca izlaze iz skole sa sve losijim obrazovanjem, cinjenica je da su roditelji postali strvinari, i cinjenica je da se nece nista rijesiti samo od sebe.
prvi post je za mene, malo pogresno srocen , ali je ideja o razgovoru na tu temu za pohvalu...
Pogrešno ili ne (a slažem se da jeste) ja sam samo htjeo da prenesem svoja razmišljanja i pokušao sam to uraditi na najjednostavniji naćin da bih bilo razumljivo,jer ja sam ti obićan ćoek a ne neki pisac.
Bloo
Globalna šefica

#80 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Bloo »

sokkia wrote:
Filter wrote:
sokkia wrote:
Pogrešno ili ne (a slažem se da jeste) ja sam samo htjeo da prenesem svoja razmišljanja i pokušao sam to uraditi na najjednostavniji naćin da bih bilo razumljivo,jer ja sam ti obićan ćoek a ne neki pisac.
ma to je sve okej
nego nas brine praktična primjena toga
ko bi to podučavao
ko bi napravio plan i program
šta bi bilo u njemu
ko bi to odobrio
Filter

#81 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Filter »

duh_sa_sjekirom wrote:
:D nisu, iz prstiju su...
umjesto što mlatiš po tastaturi,dijeliš etikete ljudima i tražiš krivca u svakom oko sebe, možda bi bolje bilo da se malo zabaviš konkretnim problemima koje imaš...
mislis na etikete tipa "otiđi ako smijes u opcinu pa se kofrci... " ili na neke druge?? meni je to identicno etiketiranje jedne branse...

btw zar i vi prosvjetni radnici nemate iste mehanizme zastite, tipa, krivicna prijava za maltretiranje itd, etc...
Bloo
Globalna šefica

#82 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Bloo »

Filter wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
umjesto što mlatiš po tastaturi,dijeliš etikete ljudima i tražiš krivca u svakom oko sebe, možda bi bolje bilo da se malo zabaviš konkretnim problemima koje imaš...
mislis na etikete tipa "otiđi ako smijes u opcinu pa se kofrci... " ili na neke druge?? meni je to identicno etiketiranje jedne branse...

btw zar i vi prosvjetni radnici nemate iste mehanizme zastite, tipa, krivicna prijava za maltretiranje itd, etc...

hmm explain...zastite od koga?
duh_sa_sjekirom

#83 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by duh_sa_sjekirom »

Filter wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:

ne, već mislim da nije ok nazivati nekoga nadobudbim, iskompleksiranim itd zato što ima zvanje"profesor razredne nastave", koje, btw, nije sam izmislio nego su mu ga dali na PA...
naravno da i prosvjetni radnici, kao svi drugi radnici u javnim ustanovama, imaju zakonske mehanizme zaštite svojih prava, ukoliko su ona ugrožena, a drugo je pitanje da li ih neko koristi i u kojoj mjeri...
Filter

#84 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Filter »

duh_sa_sjekirom wrote: ne, već mislim da nije ok nazivati nekoga nadobudbim, iskompleksiranim itd zato što ima zvanje"profesor razredne nastave", koje, btw, nije sam izmislio nego su mu ga dali na PA...
naravno da i prosvjetni radnici, kao svi drugi radnici u javnim ustanovama, imaju zakonske mehanizme zaštite svojih prava, ukoliko su ona ugrožena, a drugo je pitanje da li ih neko koristi i u kojoj mjeri...
pretpostavio sam sta te je nazuljalo :D , nema veze, i ti si samo covjek (vec sam pomislio da se dopisujem sa word processorom) :D ... peace ...
Filter

#85 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Filter »

Bloo wrote:
Filter wrote:
djece, roditelja, nametnika i napasnika... kroz par postova mi se ucinilo da se provlaci crta da ste izlozeni maltretiranjima i da vam nisu data sredstva da se zastitite. pa reko, ko je vas stavio izvan zakona i sta je sa vasim pravima??
Bloo
Globalna šefica

#86 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Bloo »

Filter wrote:
Bloo wrote:
Filter wrote:
djece, roditelja, nametnika i napasnika... kroz par postova mi se ucinilo da se provlaci crta da ste izlozeni maltretiranjima i da vam nisu data sredstva da se zastitite. pa reko, ko je vas stavio izvan zakona i sta je sa vasim pravima??
proces ide ovako :D
dijete ti skace na glavi, ti dolazis u napast da ga gadas tvrdim nepokretnim objektom međutim to ne dolazi u obzir :D šalješ ga pedagogu, pedagog radi sta vec radi, dijete se vrati na sat...situacija se ponovi (drzanje casa onemoguceno uslijed ponašanja pojedinca) dijete se ponovno vraca pedagogu, nakon odredenog broja odlazaka kod pedagoga dijete zavrsi kod direktora koja opet razgovara sa djetetom :D slijedece sta se desi ako dijete fakat ne konta da treba da prestane da ometa sat je snizavanje vladanja :D
e onda nastaje haos :D
dolaze roditelji: Moj Mujica?!?!?!?!?!?!??! :shock: ne bi on nikad ne mozete vi to tako blabla
dolazi razrednik koji te BLAGO pegla da ne zapisujes ucenika jer njega/nju peglaju roditelji na roditeljskom :D
i šta ćeš sada :D
da ignorises dijete?
da ga sacekas u mracnom haustoru da ubijes boga u njemu :D?
da ga beskonacno saljes pedagogu/direktoru?
da vristis na roditelje da imaju razmazenog debila i da ga vode u drugu skolu?
ja nemam nikakvog mehanizma zastite od roditelja :D koji dodu i sole mi pamet niti od djece osim pedagog/direktor fazona
Bloo
Globalna šefica

#87 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Bloo »

da ne spominjem situacije sa roditeljima tipa : znate li vi KO sam ja?! :D
il blagi pritisak od strane direktora jer mu je neki roditelj haver/partijski drug, pa da malo sina/kći ne handrimo previše :D
sokkia

#88 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by sokkia »

ma to je sve okej
ko bi to podučavao
šta bi bilo u njemu
ko bi to odobrio[/quote]

Da sam ja tako pametan ja bi bio makar ministar za kulturu i obrazovanje a ne ovako :lol:
Pa sve bi to mogli napravit,predavat i odobrit strućni ljudi ako bi bilo volje.
U svakom slućaju program bi trebao biti vrlo interesantan i lako prihvatljiv za taj uzrast i da to nebude ni religija ni filozofija ni politika a da to istovremeno i bude i jedno i drugo i treće.
Da tu bude puno primjera na kojima bi djeca ućila i izvlaćila zaključke.
A najviše da bude savjetodavan predmet, tako ja bar zamišljam a opet kažem da bi to pedagozi,psiholozi,sociolozi i ostali kompetentni strućnjaci mogli napravit.
duh_sa_sjekirom

#89 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Filter wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: ne, već mislim da nije ok nazivati nekoga nadobudbim, iskompleksiranim itd zato što ima zvanje"profesor razredne nastave", koje, btw, nije sam izmislio nego su mu ga dali na PA...
pretpostavio sam sta te je nazuljalo :D , nema veze, i ti si samo covjek (vec sam pomislio da se dopisujem sa word processorom) :D ... peace ...
:D pa ja već rekoh par puta da su i nastavnici ljudi, ali izgleda da ne čitaš baš sve...
Bloo
Globalna šefica

#90 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Bloo »

sokkia wrote:ma to je sve okej
ko bi to podučavao
šta bi bilo u njemu
ko bi to odobrio
Da sam ja tako pametan ja bi bio makar ministar za kulturu i obrazovanje a ne ovako :lol:
Pa sve bi to mogli napravit,predavat i odobrit strućni ljudi ako bi bilo volje.
U svakom slućaju program bi trebao biti vrlo interesantan i lako prihvatljiv za taj uzrast i da to nebude ni religija ni filozofija ni politika a da to istovremeno i bude i jedno i drugo i treće.
Da tu bude puno primjera na kojima bi djeca ućila i izvlaćila zaključke.
A najviše da bude savjetodavan predmet, tako ja bar zamišljam a opet kažem da bi to pedagozi,psiholozi,sociolozi i ostali kompetentni strućnjaci mogli napravit.[/quote]

ma ideja je divna :D
u suštini već postoji jedan predmet sličan zove se etika i moral u nekim školama
ja se izvinjavam ako sam previše negativna, ali školstvo je nikakvo, djeca postala mentalni zombiji manje više, a roditelji poluludi :D
Bloo
Globalna šefica

#91 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Bloo »

duh_sa_sjekirom wrote:
Filter wrote:
:D pa ja već rekoh par puta da su i nastavnici ljudi, ali izgleda da ne čitaš baš sve...

hajd priznaj da si profa matematike :D hajde hajde
Filter

#92 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Filter »

Bloo wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
hajd priznaj da si profa matematike :D hajde hajde
:D :thumbup:
duh_sa_sjekirom

#93 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Bloo wrote:hajd priznaj da si profa matematike :D hajde hajde
:D ehh, što me provali....
kako znaš?
Bloo
Globalna šefica

#94 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Bloo »

duh_sa_sjekirom wrote:
Bloo wrote:hajd priznaj da si profa matematike :D hajde hajde
:D ehh, što me provali....
kako znaš?
ma nako :D lucky guess
Filter

#95 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Filter »

Bloo wrote:da ne spominjem situacije sa roditeljima tipa : znate li vi KO sam ja?! :D
il blagi pritisak od strane direktora jer mu je neki roditelj haver/partijski drug, pa da malo sina/kći ne handrimo previše :D
:( apsolutno tacno , problem se dodatno zakomplikuje kad tako nacepljen profesor odreaguje na dijete koje nema takvu vrstu zastite. hajd dobro jednom, pustis, ebga covjek je podrepilo mu se i onda nakon izvjesnog vremena skontas da je to postalo praksa. lijepo se spakujes i dobar dan, dobar dan...
elem, poenta je da si nekad doveden u situaciju da moras reagovati, inace ode voz...
btw. svi slucajevi su bili za komisije, pedagog i direktor su samo figure.

ovo me sve vise podsjeca na rovovske bitke.
Bloo
Globalna šefica

#96 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Bloo »

da se vratimo na temu :D

u suštini da se djeca ne bi opterećivala dodatnim predmetom, najbolje je principe koje je gospodin naveo inkorporirati u svaki čas, povezati nekako sa nastavnom cjelinom. Naravno, ovo je lakse profesorima jezika, književnosti i durgih društvenih predmeta :D

drugs are bad mkaaaaaaaay :D
Filter

#97 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Filter »

Bloo wrote:da se vratimo na temu :D

u suštini da se djeca ne bi opterećivala dodatnim predmetom, najbolje je principe koje je gospodin naveo inkorporirati u svaki čas, povezati nekako sa nastavnom cjelinom. Naravno, ovo je lakse profesorima jezika, književnosti i durgih društvenih predmeta :D

:thumbup: da ne bi doslo do "oduzimanja" :D :D

ma ne treba tovariti profesorima, nastavnicima jos dodatnih obaveza, samo treba taj svoj posao odraditi ljudski i posteno... odmah se lakse dise...
Bloo
Globalna šefica

#98 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Bloo »

Filter wrote:
Bloo wrote:da se vratimo na temu :D

:thumbup: da ne bi doslo do "oduzimanja" :D :D

ma ne treba tovariti profesorima, nastavnicima jos dodatnih obaveza, samo treba taj svoj posao odraditi ljudski i posteno... odmah se lakse dise...
ma nije problem sve ću uraditi, ali jako rijetko od djece dobiješ pozitivan feedback :D
al zamisli da te neko od 15 godina dovede u stadij da želiš da ga ozbiljno fizički ozlijediš :D polako i bolno :D
Bloo
Globalna šefica

#99 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Bloo »

zagazaga wrote:svaki cas ima ogojne i obrazovne ciljeve i zadatke, postoji cas odjeljenjske zajednice, demokratija i ljudska prava..vjeronauka........đaba sve........sve dolazi iz porodice i okruzenja
il da sumiramo :D pucaj kontru učenicima pa ko popusti :D
Filter

#100 Re: NOVI PREDMET U ŠKOLI

Post by Filter »

Bloo wrote:
Filter wrote:
ma nije problem sve ću uraditi, ali jako rijetko od djece dobiješ pozitivan feedback :D
al zamisli da te neko od 15 godina dovede u stadij da želiš da ga ozbiljno fizički ozlijediš :D polako i bolno :D

ammmmm sado-mazo, kinki... hmmmm 15 godina hmmmm... mislim da se to zove pedofilija i da je zakonom zabranjeno :skoljka:

izvini, nisam mogao da odolim, iskusenje je bilo prejako :D

sad ozbilja, razumijem te u potpunosti... bez saradnje ne mozes postici nista :( , tuga pregolema. generacije izlaze sve bolesnije iz skola. meni je bila i ostala zelja da vidim svoje dijete na casu. ne zbog nastavnika (da ne bude zabune) nego zbog djeteta. da vidim kakva je u tom elementu, da vidim kakvo je kad misli da nije pod "prismotrom". mozda zvuci malo uvrnuto, ali mislim da bi tu bilo iznenadjenja :-)
Post Reply