Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Durga

#76 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Durga »

Dajte podatke za Barcelonu,planiram ici krajem ljeta :) Gdje ste spavali,sta preporucujete :)
Sto se tice Floride,bio si u Napelsu,jesi bio u Tomy Bahama restoranu :) Sad mi se vraca ukus pohovanog ratjitja :D 8-)
realna do boli

#77 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by realna do boli »

Proputovala sam dosta..23 drzave i 5 kontinenata, predugo bi bilo sve to opisati.
Ono sto ja "ponesem" sa sobom na svaki put je strpljenje i uzivanje u putovanju ma kakvo ono bilo. I lose iskustvo je iskustvo i dozivljaj i promjena. Posebno me nerviraju ljudi koji, ako se radi o grupnom putovanju, u svemu traze dlaku i vide tragediju..ma ljudi, opusteno.
Onog momenta kada sjednem u avion ili autobus, voz ili brod..ja sam te sekunde na odmoru i nista , ama bas nista mi nemoze pokvariti taj ceif.
Prije puta u bilo koju zemlju treba se raspitati, pogledati na internetu o nekim osnovnim stvarima o toj drzavi.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#78 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by KatarinaKosaca »

Durga wrote:Dajte podatke za Barcelonu,planiram ici krajem ljeta :) Gdje ste spavali,sta preporucujete :)
Sto se tice Floride,bio si u Napelsu,jesi bio u Tomy Bahama restoranu :) Sad mi se vraca ukus pohovanog ratjitja :D 8-)
Da se ne mučiš ako nemaš vodiča, uzmeš turistički autobus po Barceloni. Onaj bez krova što kruži. Karta važi za cijeli dan, pa izlaziš i ulaziš na stanicama. prvo se popne na brdo, tu staneš na stadionu (olimpijski , lijep, valjda najveći i najljepši u Španiji), onda te spusti u grad, ideš svakako da vidiš "Familia Sagrada", (pravi se godinama, valjda je više gotova); vidiš Dalijeve zgrade (zaista neprocjenljiva arhitektura), jednu interesantnu ulicu sa konzulatima, zatim te odvede na las Ramblas (luka) tu imaš "museo maritimo", odnosno muzej mora, ali na las Ramblas je najinteresantnije zoološki vrt sa ribama i ajkulama. Neki bijesni morski psi, navaljuju na staklo da ujedu :D
U svkaom slučaju uzmi taj autobus, iako je skup, isplati se (ima ih nekoliko , pa ako uzmeš žuti ulaziš u žuti cijeli dan i sl). Što se tiče smještaja, ako si sa autom idi u neko selo pored Barcelone, gdje imaš u blizini plažu. Ako nisi sa autom, onda se smjesti u centar, hoteli su zvjerski skupi, traži "hostal" (na svakom čošku imaš turist info ) i daju ti knjizicu sa spiskom. tu je oko 20-30 eura spavanje, a prilično je čisto. Nemoj se hraniti u turističkim ulicama, nego malo "uniđi", "menu del dia" je od 7-10 eura i jedeš kvalitetno i tipično. Iskoristi i jedi ribu i morske plodove.
Durga

#79 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Durga »

KatarinaKosaca wrote:
Durga wrote:Dajte podatke za Barcelonu,planiram ici krajem ljeta :) Gdje ste spavali,sta preporucujete :)
Da se ne mučiš ako nemaš vodiča, uzmeš turistički autobus po Barceloni. Onaj bez krova što kruži. Karta važi za cijeli dan, pa izlaziš i ulaziš na stanicama. prvo se popne na brdo, tu staneš na stadionu (olimpijski , lijep, valjda najveći i najljepši u Španiji), onda te spusti u grad, ideš svakako da vidiš "Familia Sagrada", (pravi se godinama, valjda je više gotova); vidiš Dalijeve zgrade (zaista neprocjenljiva arhitektura), jednu interesantnu ulicu sa konzulatima, zatim te odvede na las Ramblas (luka) tu imaš "museo maritimo", odnosno muzej mora, ali na las Ramblas je najinteresantnije zoološki vrt sa ribama i ajkulama. Neki bijesni morski psi, navaljuju na staklo da ujedu :D
U svkaom slučaju uzmi taj autobus, iako je skup, isplati se (ima ih nekoliko , pa ako uzmeš žuti ulaziš u žuti cijeli dan i sl). Što se tiče smještaja, ako si sa autom idi u neko selo pored Barcelone, gdje imaš u blizini plažu. Ako nisi sa autom, onda se smjesti u centar, hoteli su zvjerski skupi, traži "hostal" (na svakom čošku imaš turist info ) i daju ti knjizicu sa spiskom. tu je oko 20-30 eura spavanje, a prilično je čisto. Nemoj se hraniti u turističkim ulicama, nego malo "uniđi", "menu del dia" je od 7-10 eura i jedeš kvalitetno i tipično. Iskoristi i jedi ribu i morske plodove.
Hvala :) A mozes li napraviti izlet do Alhambre,posto sam planirala ostati nekih 15-20 dana tamo,pa da natenane sve obidjem :)
KatarinaKosaca

#80 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by KatarinaKosaca »

Možeš ti napraviti izlet gdje hoćeš, ali je Granada daleko od Barcelone. Jedino da onda poslije Barcelone ideš u andaluziju, pa ako budeš tamo , onda idi u Marbellu svakako. Ali jednodnevni izlet iz Barcelone prema Granadi, nemoguće.
Vitezanin

#81 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Toplo preporučujem svima koji nisu bili da posjete Prag, a i okolo Praga, to mi je najljepša destinacija na kojoj sam bio. Relativno jeftino, barem tada kad sam išao.Ako hoćete za male pare negdje preporučujem BUdimpeštu. Prije par godina kad sam bio sve je bilo jeftinije skoro nego kod nas. Odlična vikend destinacija, kao i Bratislava npr.
Također, cool mi je bilo u SLoveniji, ali totalno. :D :D Iznenadio sam se, Ljubljana je super grad, prilično minijaturan, ali veoma živahan. Maribor je extra extra, oko 2 i pol sata od LJubljane vlakom (Slovenci koriste željeznicu k`o nenormalni :D :D :D ), što je za Slovence kraj svijeta :D :D :D :D :D :D . Super je Slovenija.
RADO BIH STAVIO SLIKE, ALI PREKO OVOG GL... IMAGESCHAKA NIKAKO NE MOGU, POMAGAJTE. :D
Ako ste željni dobre zabave ne morate daleko, idite u Beograd i ne mislite se oko toga. Grad je miljama i miljama po tom pitanju ispred većine značajnijih europskih destinacija.
Beč i Bruxelless. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Sjever Europe me se nije dojmio.
Bilo bi zanimljivo osmisliti kakvu turu po Balkanu. Mislim da se tu može proći jako jeftino, a obići u istom trenutku sve- kreneš iz BiH, pa malo skokneš do Beograda oa onda u Makedoniju- Skopje, Ohrid pa onda do Soluna i vratiti se preko Albanije, vidjeti Tiranu i Skadar, preletjeti po Crnoj Gori pa do Dubrovnika. :thumbup:
Balkan je u svakom slučaju jako zanimljiv. A Istanbul treba posebno vidjeti kao i Grčku.
Berlin je super grad, ali da biste posjetili Berlin trebate uložiti dosta love.
A ako volite prirodu, kampiranje i lutanja, nemojte ići nigdje-iskoristite sve ovo ovdje, mi smo super zemlja za takav tip turističke rekreacije. :D :D :D
Je li tko bio u Amsterdamu? Naime, ja i par kolega s faxa planiramo u 5. mjesecu tamo pa nam trebaju podaci tipa kako najjeftnije doći do tamo (čuo sam da je avionska karta s BH Airlinesom 125 Eura :? :? :? :? ), može li se rezervirati siguran hostel za 15-20 Eura za noć, šta vidjeti u Amsterdamu i okolici, gdje izaći (mi smo ipak studenti :D :D :D ) itd. Ako bismo išli, ostalu bi otprilike 5 dana,ili ovisno o lovi kojom budemo raspolagali. I da, koliko treba džeparca otprilike???
Fala. :D :D :D :D
swirl

#82 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by swirl »

Imam nekoliko prijatelja koji se kunu u CouchSurfing http://www.couchsurfing.org/ Proputovali su pola svijeta, a smjestaj dobili besplatno, ili za male pare
Ridjobrki

#83 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Ridjobrki »

Od Amsterdama odustani ako ti studentski džeparac ne daje tata koji se zove Pero Gudelj. :lol:

Bio sam ja 5 dana ali ja sam išao na neku edukaciju pa mi je bilo hadžijski: plaćen avion, smještaj kraj samog Vondelparka, turistički obilazak, plovidba kanalima. Noćni izlasci su priča za sebe, što god tražiš - u A'damu si!

Duh grada je nevjerovatan, ja volim šarenilo i kontraste ljudi, ulica, govora pa me je zato oduševio: šetaš kroz središte grada i sve pršti od gužve i života i na kraju te iste ulice (Niuwendiijk ako me pamćenje služi) opuštenica i ćefenci karipskih radnjica.

Za preporučiti: muzeji Van Gogh, NEMO, filmski (u Vondelparku), Heinekena (stara pivara), onda standardica - kofišopovi, redlights četvrt... Ima dosta lokala naših ljudi, npr Rock In Roll Out na jako dobrom mjestu drži lik iz BL, gazda hotela gdje sam spavao je iz BG, to je ta yu-emigracija 70-ih koja se snašla :roll: i skrasila u Amsterdamu...

Što se mjesta za izlazak tiče, ja sam bio u Hard Rocku, na nekim svirkama kojih ako igdje ima - ima u A'damu i u nekom klubu Sugar Factory koji otprilike odgovara opisu Sodome i Gomore. :lol:

Sve je to super ali za studentski budzet njemačkog ili američkog studenta.
Durga

#84 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Durga »

swirl wrote:Imam nekoliko prijatelja koji se kunu u CouchSurfing http://www.couchsurfing.org/ Proputovali su pola svijeta, a smjestaj dobili besplatno, ili za male pare

Pa rekla sam ja imam kauc,lokacija sarajevo :D :D :D
Ridjobrki

#85 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Ridjobrki »

Ja nudim Banjaluku do 20. februara pa ako ko dolazi nek se javi. :mrgreen:
Vitezanin

#86 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

swirl wrote:Imam nekoliko prijatelja koji se kunu u CouchSurfing http://www.couchsurfing.org/ Proputovali su pola svijeta, a smjestaj dobili besplatno, ili za male pare
Može li malo više detalja o ovome, kako funkcionira, ne mogu otvoriti stranicu?? :)
Vitezanin

#87 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Ridjobrki wrote:Od Amsterdama odustani ako ti studentski džeparac ne daje tata koji se zove Pero Gudelj. :lol:

Bio sam ja 5 dana ali ja sam išao na neku edukaciju pa mi je bilo hadžijski: plaćen avion, smještaj kraj samog Vondelparka, turistički obilazak, plovidba kanalima. Noćni izlasci su priča za sebe, što god tražiš - u A'damu si!

Duh grada je nevjerovatan, ja volim šarenilo i kontraste ljudi, ulica, govora pa me je zato oduševio: šetaš kroz središte grada i sve pršti od gužve i života i na kraju te iste ulice (Niuwendiijk ako me pamćenje služi) opuštenica i ćefenci karipskih radnjica.

Za preporučiti: muzeji Van Gogh, NEMO, filmski (u Vondelparku), Heinekena (stara pivara), onda standardica - kofišopovi, redlights četvrt... Ima dosta lokala naših ljudi, npr Rock In Roll Out na jako dobrom mjestu drži lik iz BL, gazda hotela gdje sam spavao je iz BG, to je ta yu-emigracija 70-ih koja se snašla :roll: i skrasila u Amsterdamu...

Što se mjesta za izlazak tiče, ja sam bio u Hard Rocku, na nekim svirkama kojih ako igdje ima - ima u A'damu i u nekom klubu Sugar Factory koji otprilike odgovara opisu Sodome i Gomore. :lol:

Sve je to super ali za studentski budzet njemačkog ili američkog studenta.
:D :D :D Tata mi NIJE Pero Gudelj. :D :D :D :D
Pa ja sam računao da se može naći neki hostel zA 15 Eura puta 4 noći, znači 60 Eura, plus avio karta (ako je 125 Eura), to je 185 Eura i kontam džeparac 100-150 Eura ( za tih 4-5 dana). Znači, no way ha?? :? :? :? :? :-)

Sad sam posjetio site Sugar Facorty-ija. :D :D :D :D :D Havarija, ali ...dobro izgleda. :shock: 8-) :D :D :D :D
Last edited by Vitezanin on 20/01/2011 14:42, edited 1 time in total.
swirl

#88 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by swirl »

Vitezanin wrote:
Može li malo više detalja o ovome, kako funkcionira, ne mogu otvoriti stranicu?? :)
Mozes napraviti na stranici profil, i rentati kauc u kuci za putnike iz cijelog svijeta, isto tako ti mozes naci smjestaj kod nekoga u cijelom svijetu. Sa strane imas postotke necijih pregleda, i odgovora drugima (da znas da nije lazni profil), kao i preporuke nekoga ko je bio kod te osobe. Ovo ti je ukratko, dobar je fol, mozda smo mi malo nepovjerljivi prema ovome, ali imam prijateljicu koja je iz Sarajeva, a zivi u Amsterdamu, ona ovo stalno radi, upoznala je pravo puno super cool raje na ovakav nacin.
Vitezanin

#89 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

swirl wrote:
Vitezanin wrote:
Mozes napraviti na stranici profil, i rentati kauc u kuci za putnike iz cijelog svijeta, isto tako ti mozes naci smjestaj kod nekoga u cijelom svijetu. Sa strane imas postotke necijih pregleda, i odgovora drugima (da znas da nije lazni profil), kao i preporuke nekoga ko je bio kod te osobe. Ovo ti je ukratko, dobar je fol, mozda smo mi malo nepovjerljivi prema ovome, ali imam prijateljicu koja je iz Sarajeva, a zivi u Amsterdamu, ona ovo stalno radi, upoznala je pravo puno super cool raje na ovakav nacin.
Ahaaa, čuo sam za ovu stranicu, ali nisam znao da je to to. :D
Ne zvuči uopće loše.
Evo uspio sam otvoriti stranicu.
Ridjobrki

#90 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Ridjobrki »

Pa ne želim te obeshrabriti, nije to ni neizvodljivo po tim tvojim parametrima, pogotovo ako vas ide više. Sjednite i sračunajte SVE, a WikiTravel je pravo tu od pomoći, bar je meni bio i za Amsterdam i za Teheran pa je onda valjda dobar i za sve između tih krajnosti. :lol:

Znači, napravite fond za zajedničke troškove: smještaj, taxi (ima od Schiphola do grada podosta a voz izbjegavajte zbog džeparenja), hranu... i vidite gdje ste nakon toga. Taj novac je vjerovatno dovoljan da vidite i obiđete Amsterdam k'o normalna djeca ali ne kontajte da će se u taj budžet ukalupiti surinamska kurava i pet dana opijanja i napušavanja. :mrgreen:
realna do boli

#91 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by realna do boli »

Ja pod moranje moram u svakom gradu obici muzeje i kina.
Neko je spominjao Vasington..tamo obavezno otici u kompleks Smithsonina muzeja, ulaz je besplatan. Sada uzivam u malim neobicnim muzejima, kao sto je npr..muzej spijuna u DC-iju.
Prilokom posjete DC ipak pitajte prijatelje gdje se u gradu smijete kretati jer je to jedan od gradova sa najvisom stopom kriminala u svijetu.
Vitezanin

#92 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

realna do boli wrote:Ja pod moranje moram u svakom gradu obici muzeje i kina.
Neko je spominjao Vasington..tamo obavezno otici u kompleks Smithsonina muzeja, ulaz je besplatan. Sada uzivam u malim neobicnim muzejima, kao sto je npr..muzej spijuna u DC-iju.
Prilokom posjete DC ipak pitajte prijatelje gdje se u gradu smijete kretati jer je to jedan od gradova sa najvisom stopom kriminala u svijetu.
Čuo sam za muzeje u Washigtonu da se jednostavno moraju pogledati.
A čitao sam oko kriminala, navodno je kao jugoistok grada posebno opasan. Mada se trebam raspitati kako, šta.
realna do boli

#93 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by realna do boli »

Ja sam tamo imala vodice, a tek kada sam se vratila pogledala sam reportazu na temu kriminala u DC-iju, kada sam ih nazvala i pitala..odgovor je bio..pa nismo ludi da te tamo vodima, zna se gdje se ide a gdje ne.
Ako ides tamo uzmi voz do NY..vozi oko 3 sata..tu gradinu moras vidjeti...jabuka je nesto nezaboravno.
Vitezanin

#94 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

realna do boli wrote:Ja sam tamo imala vodice, a tek kada sam se vratila pogledala sam reportazu na temu kriminala u DC-iju, kada sam ih nazvala i pitala..odgovor je bio..pa nismo ludi da te tamo vodima, zna se gdje se ide a gdje ne.
Ako ides tamo uzmi voz do NY..vozi oko 3 sata..tu gradinu moras vidjeti...jabuka je nesto nezaboravno.
To sam svakako planirao. :D Otići tamo, a ne vidjeti New York koji je u biti blizu Washingtona je bezveze. Inače, idem na praksu u Washington, čitavu godinu to traje. :)
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#95 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

Izmedju puno lijepih putovanja, izabrao sam jedno od meni najljepsih.
Ruta je bila ova, a sedmodnevni boravak sam imao na jugu Francuske, u pokrajini Languedoc Roussillon.
Kad nadjem vremena, ... slijedi detaljan opis putovanja.

Image
Vitezanin

#96 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

pape wrote:Izmedju puno lijepih putovanja, izabrao sam jedno od meni najljepsih.
Ruta je bila ova, a sedmodnevni boravak sam imao na jugu Francuske, u pokrajini Languedoc Roussillon.
Kad nadjem vremena, ... slijedi detaljan opis putovanja.

Image
Izgleda skroz zanimljivo. :wink:
Jug Francuske- aaaaaa ludnica. 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :thumbup:
Vitezanin

#97 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Za početak LJubljana. :thumbup: Ovo je u 10.mjesecu 2010.Image
Image
Čista romantika. :-D
Image
Detalj iz centra Maribora. :D :D :D :D

Ostale i bolje slike imam na drugom kompu pa ću drugi put.
KatarinaKosaca

#98 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by KatarinaKosaca »

Jel bio netko u Vijetnamu. To mi je želja. Po filmovima i dokumentarcima, vegetacija je zanimljiva, klima, povjesni spomenici...
maxell_sarajevo

#99 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by maxell_sarajevo »

Neum :D

Bozanstven osjecaj kad lola iz neke Bosanske kasabe pored tebe reze paradajz :D

Jedva cekam kraj Jula da opet vidim Neum :D

Najdalje gdje sam bio je Venezia mjesto Lido di Jesolo, veoma mi se dopalo.

Jel neko bio u Londonu da nas prenese utiske? :D
KatarinaKosaca

#100 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by KatarinaKosaca »

maxell_sarajevo wrote:Neum :D

Bozanstven osjecaj kad lola iz neke Bosanske kasabe pored tebe reze paradajz :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Popravi mi dan.
Post Reply