Plinaši, gdje ste sada...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
herbert mekfjuger

#76 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by herbert mekfjuger »

Ponavljam svoje pitanje :D Da li neko ima iskustva s putovanjem u EU autom sa ugrađenim plinom... da li trebaju kakvi dodatni papiri, jer kolilko znam u saobraćajnu se ne upisuje plin kao alternativno gorivo :S ono da li postoji mogućnost da vrate s granice il tako nešto? :D znam za ove naše susjedne zemlje, možeš kako hoćeš, al interesuju me ove ozbiljnije :D
A posebno me interesuje kako sad s ovom homologizacijom kad krene, da li ja šta trebam dodatno radit? :S ima li neko da zna :D
Bakir1

#77 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Bakir1 »

plin ce ici kroz proces certifikacije.
u praksi ne znam,u teoriji kao pogonsko gorivo bi moralo biti upisano LPG ili drugi oblik CNG da bi mogao u EU
drndalo

#78 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by drndalo »

Ja nisam na LPG isao dalje od SLO i A, i tamo me niko nije ni pogledao... Osim pasosa naravno...

Za svaki slucaj sam sa sobom nosio papire od gasne instalacije, dakle garantne listove sa sve serijskim brojevima i pecatima firme iz EU koja je to proizvela po ISO standardima, da znaju sta citaju... Ovdje i da sam htio nije bilo atestiranja, a da sam se bas potrudio, mogao sam imati atestni list iz RS, koji je bio napisan cirilicom, na A4 formatu, sto meni nije bio problem za citati, ali Austrijancu i/ili Slovencu ta cirilica

АТЕСТ ГАСНЕ ИНСТАЛАЦИЈЕ

ne bi puno znacila...
MC_82

#79 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by MC_82 »

i mene interesuje kada će početi atestiranje lpg instalacija. mislio sam da će to sad početi zajedno sa homologacijom vozila ali izgleda da sam pogriješio.
a što se tiče plina ja sam zadovoljan, već sam isplatio instalaciju i sad mi ostane joja viška svaki mjesec, a razlike u vožnji nema.
frngla

#80 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by frngla »

MC_82 wrote: razlike u vožnji nema.
ima i mora biti, najmanje 10% slabije performanse :) zavisi od instalacije :)
drndalo

#81 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by drndalo »

MC_82 wrote:i mene interesuje kada će početi atestiranje lpg instalacija. mislio sam da će to sad početi zajedno sa homologacijom vozila ali izgleda da sam pogriješio.
a što se tiče plina ja sam zadovoljan, već sam isplatio instalaciju i sad mi ostane joja viška svaki mjesec, a razlike u vožnji nema.
Suti i ne prizivaj belaj... Uzivaj u ustedi i bas te briga i ako ne uvedu nikad, nije do tebe...

Ja npr. s tim imam prilican problem, jer sam dok sam istrazivao kako i sta da ugradim naucio dosta o auto-plinu... Tu dolazim u problem da bi mi atest trebao uraditi i potpisati neko, ko o auto-plinu u bar 70% slucajeva zna dosta manje od mene... I to jos masno naplatiti... :x

Da me se pogresno ne shvati, ja jesam za red, ali ne samo s moje strane, jer sam taj dio ja zbog sebe vec odradio kako treba... A "red" koji sluzi samo za to da platis harac mi je vec jako dodijao...
frngla wrote:ima i mora biti, najmanje 10% slabije performanse :) zavisi od instalacije :)
Ima razlike, ali ja u 97% situacija razliku ne primjetim... Osim u novcaniku... Auto (zlobnici bi rekli "kola" :lol: ) mi i na benzin ubrzava od 0-100 za 17.8 sek, a na plin za 18.6... Meni nije neka razlika... :mrgreen:
Qler

#82 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Qler »

Pa drug, sta ti vozis :D
Prolaznik

#83 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Prolaznik »

....
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 19:48, edited 2 times in total.
drndalo

#84 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by drndalo »

Qler wrote:Pa drug, sta ti vozis :D
Skodu Felacio... :lol:
Jimmy_The_Saint

#85 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Jimmy_The_Saint »

Samo je garažiraj, i poderaće trojicu skupljih. :)
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#86 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by 1946 »

drndalo wrote:
Onda je dobro što ti ikako može do 100 :razz: :D
Qler

#87 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Qler »

drndalo wrote:
Moj jaran je imao, i on joj je dao simpatican naziv, ne budi primjenjeno :D jel :D

Skoda Fekalija :D
drndalo

#88 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by drndalo »

1946 wrote:
drndalo wrote:
Onda je dobro što ti ikako može do 100 :razz: :D
Moze ona i 140 na plin, samo se dernja brate... Ali nema veze, radi ko doxa...

Da sam na vrijeme pazio na koroziju, ni nje ne bi bilo... Ali sve u svemu, Skoda mi stedi pare za novog BMW 320i... 8)
Jimmy_The_Saint

#89 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Jimmy_The_Saint »

Dok ih tako naštediš proći će te želja. :razz:
kreso_atac

#90 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by kreso_atac »

Pada performansi sa sekvent instalacijom NEMA. ima vece potrosnje plina za par litara, a performanse ostaju iste, osim naravno ako se sa namjerom ne smanji protok radi manje potrosnje, a sto je silovanje motora onda.
šestiverbalnimesija

#91 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by šestiverbalnimesija »

Zna li iko od cijenjenih plinaša, u kojim servisu ima onaj aparat, za štimanje plina preko izduva? Nekada ga imao Radic, ali mu se pokvario. A meni bez toga sreće nema...
AmADin_gospo

#92 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by AmADin_gospo »

u SA ga nema niko, tražio jaran da njemu uštimaju...

al meni se nekako čini da nije to neki specijalni aparat, nego kvalitetniji aparat za očitavanje izduvnih gasova ko na tehničkom pregledu
drndalo

#93 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by drndalo »

Ja sam gledao takav aparat u BL, BRC-ov solo za plin... Plasticna kutija sa LED diodama koje pokazuju ocitanje sa Lambda-sonde koja se montira na auspuh, i koja (karburator) na npr. zeljenih 3.000/min. daje izgaranje optimalne smjese, te to pokazuje upaljenom diodom... U SA ja ne znam da je iko ima, a za sekvencijalne sisteme i ne bi trebalo da je potrebna, ako idemo od toga se mape ubrizgavanja skoro pa kopiraju sa benzina...
Zvek

#94 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by Zvek »

Zna li neko kako Fordovi 1.4, 1.6, 1.8 benzinci iz Fokusa podnose plin? Neko kaže da se to Mazdini motori, i da oni slabo podnose plin.
weltschmertz

#95 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by weltschmertz »

Ljudi je li ima potrebe da se prebacuje na benzin kad se treba auto ugasiti i onda ujutro (ako se negdje rani ili ide na pos'o) da se pali na benzin i kad postigne optimalnu temperaturu prebaciti ponovo na plin..?
kreso_atac

#96 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by kreso_atac »

Ima potrebe, moderniji sistemi to automatski prebacuju, ali ako želiš sačuvati motor i benzinske injektore, na benzin ga pali i vozi dok ne postigne radnu temperaturu.
erni3

#97 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by erni3 »

Sta biste vi izdvojili kao tri mane plina? Ali, samo persone koje ćeraju na plin!
herbert mekfjuger

#98 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by herbert mekfjuger »

^ jbg hmmm... šta bi izdvojio, ne vidim neku manu, jedino eto što mi boca zauzima prostor i bez obzira koliki je gepek, uvijek nekako smeta :D
AmADin_gospo

#99 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by AmADin_gospo »

upravo ko što herbert reče, jedina mana je što boca zauzima prostor u gepeku.

ja još nevidim mane plinu :D
kreso_atac

#100 Re: Plinaši, gdje ste sada...

Post by kreso_atac »

Što se mene tiče, mana je ta boca koja zauzima mnogo prostora, zatim cijena početne ugradnje koja je malo povisoka.
Post Reply