detroit-mercy wrote:Language wrote:zato ja znam doktora elektrotehnickih nauka kojem sef ima zavrsen VII stepen ( ekonomiju ) neces nikada imati problema ako radis i slusas.....svako dobro puno srece ali meni ovo parce neba je najljepse na svijetu...
Moj sef ima manje skole od mene, ali za bizins i brojeve je covjek genije
Kada cete jednom skontati da diploma ne znaci i visi polozaj automatski

.
A glede teme, toliko individualno da o tome ne vrijedi raspravljati. Kome se vraca bujrum, kome se ostaje bujrum

Imam i ja manje skole od pola zaposlenih u timu gdje sam sef.........pa?
A ako kazem da ih je vise od pola domacih.....od 15-tak?
I ako kazem da nemam problem sto sam stranac .........da li to drugi imaju,uopste me ne interesuje.
(Ovo kao odgovor onima koji pisu da je najveca kazna ovdje na zapadu biti stranac, sto ne znaci da si automatski u podredjenom polozaju.Jesi onoliko koliko to ti to dozvolis)
Sve ovo navodim da bih rekao da imam siguran i relativno dobro placen posao,porodicu,sin zavrsava skolovanje ove godine.Znaci sve ide nekim svojim tokom.
Rijesio stambeno pitanje,malo se putuje,ima se vremena i za hobije ....rekreaciju,zivi se nekim unaprijed isplaniranim ritmom.
Sarajevo mi je vjecna tema.....vezan sam za grad sto rodjenjem,odrastanjem,prvom ljubavi,skolom,pa poslije i zaposlenjem......pa se ozenilo...dijete dobilo....i rat se predeverao ....pa ponekad navrati neko iz grada.Prosle sedmice jedna bila jedna draga osoba.
Heheheh smijali smo se...kaze neki dan gleda iz taxija okolo i taksista joj objasnjava nove objekte i sta se gdje gradi po gradu.Cak je upita i koliko ostaje tu .....a ona mu odgovori da ona tu zivi ali od posla nema vremena hodati po gradu.Hahahaha kaze taxista je u cudu gleda i pita sta to ona toliko radi......heheheh
A ja?
Odlazim nekoliko puta godisnje ........familija,raja,stare komsije......veliki dio njih je jos uvijek tu.Nekih nema vec poodavno......a nekadasnji novi klinci me pozdravljaju sad kao odrasle osobe.
Mene moj grad objerucke prihvati svaki put kad dodjem.........a suteci se rastanemo svaki put.
I tako evo vec preko 15-tak godina.
Necu reci da su ratne traume ucinile da se ne mogu vratiti,necu reci da mi je ovdje ljepse sija sunce i da ovdje kifle ljepse mirisu....ali.
U nekoj sam zivotnoj dobi kad nemam snage pocinjati opet sve ispocetka.
Pocinjao sam 3 puta u zivotu .........od nule.Znam sad ce neki reci ne moram sad od nule....eto steklo se nesto.......ali ne radi se o materijalnoj strani pocetka.
Ja bih u svom gradu pocinjao u svemu od nule.Od upoznavanja novih komsija,prijatelja,radnih kolega,nekih novih obicaja (koje siguran sam nikad ne bih mogao nauciti) bilo bi tu poteskoca raznih vrasta i za mene i za ljude oko mene.
Mislim da sam malo zakasnio ..... kad je povratak u pitanju.
Ja imam i nosim sa sobom svoje uspomene onog grada iz moje mladosti. Njih mi niko ne moze pokvariti.
Tako da ih nosim sa sobom i kad odem u Sarajevo pa stalno gledam okolo i poredim ......posmatram.
Sretnem ja svaki put meni drage ljude ........poprica se,sjede se.....to je postao maltene jedan ritual kad sam dole,ode se zajedno na godisnji odmor...........
Ali svi ti ljudi kao i ja imaju svoj svijet u kojem zive i taj svijet se jako razlikuje od onog kojeg sam ja ponio sa sobom. Koliko god nas veze proslost i uspomene toliko se razlikuje sadsnjost.
Sigurnost osjecam kad se ponovo vratim nazad.
Tu sam "kod kuce" tu sam ja ja.
Ovdje nemam svoju raju,ovdje mi je druzenje urijetko i to samo povodom nekih dogadjaja ,nema vise onih spontanih sjedeljki.Ali imam nesto drugo,nesto sto me cini sigurnim,sto mi je unijelo neku vrstu reda u zivot i tako mi odgovara.Nekima zvuci cudno ali ovdje se osjecam kao riba u vodi..........dole vise ne.
I sve vise sam siguran da je dobro sto je tako.......kad pozelim otici odem.......ali isto tako kad osjetim da je vrijeme da se vratim.......vratim se i to je u redu.
Zadovoljim i svoje zelje da vidim ljude,familiju,grad,da prosetam samo meni dragim ulicicama i sokacima.....koji meni mirisu na onaj stari miris koji nikad ne moze da izlapi...... ali imam i mogucnost doci ovdje,vratiti se "kuci" sto to uostalom i jeste ma kako to nekome cudno zvucalo.