Hadis - obavezan ili ne?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Salik

#76 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Salik »

amoninan wrote:
Salik wrote:
amoninan wrote:Omer r.a. vam je najveća boljka...prođe kroz Perziju s merakom , elhamdulillah!
Omer je najveca bolka Islamu, ako dobro ispitas stvar.
islama, nije. Perzijanaca i šiizma, jeste. Ako dobro ispitam stvar.
On je promenio Islamske propise, a ne persijance i Siite.
Mozda i neznas za negove izjave,kao ona poznata:lepa je ova novotarija(o vezi taravije)
Ali nadam se vremenom, promenices svoe mislenje.
kukuruz_kokicar

#77 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by kukuruz_kokicar »

Ti ashabi su imali ahbabski imunitet, bas kao sto danas postoji poslanicki imunitet.;) Helem, ne raskopavaj dalje, mogao bi malo završiti na roštilju.
arte.fakt

#78 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by arte.fakt »

kukuruz_kokicar wrote:Ti ashabi su imali ahbabski imunitet, bas kao sto danas postoji poslanicki imunitet.;) Helem, ne raskopavaj dalje, mogao bi malo završiti na roštilju.
ne , vec ova sektaska tumacenja i prica bez znanja dovodi do takvog zakljucka ... smutanja ...
eddinn

#79 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by eddinn »

arte.fakt wrote:
kukuruz_kokicar wrote:Ti ashabi su imali ahbabski imunitet, bas kao sto danas postoji poslanicki imunitet.;) Helem, ne raskopavaj dalje, mogao bi malo završiti na roštilju.
ne , vec ova sektaska tumacenja i prica bez znanja dovodi do takvog zakljucka ... smutanja ...

Aferim "arte.fakt" :thumbup:
harač

#80 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by harač »

E-B wrote:
arte.fakt wrote:
Pa hajde nam ti bez neke smutnje i sektaskog tumacenja, i sa pricom od znanja, onda objasni po kojem osnovu to onda ashabi i ashabijke nisu bile bludnici i prostitutke dok su upraznjavali muta brak, imajuci u vidu da je po tebi muta brak isto sto i prostitucija

selam
:D :thumbup:
eddinn

#81 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by eddinn »

E-B wrote:
Pa hajde nam ti bez neke smutnje i sektaskog tumacenja, i sa pricom od znanja, onda objasni po kojem osnovu to onda ashabi i ashabijke nisu bile bludnici i prostitutke dok su upraznjavali muta brak, imajuci u vidu da je po tebi muta brak isto sto i prostitucija selam

Ovo je cista navlakusa ne zvezebee prepirku sa veoma losim posljedicama za onoga ko ovde uleti. :run:
arte.fakt

#82 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by arte.fakt »

E-B wrote:
arte.fakt wrote:
Pa hajde nam ti bez neke smutnje i sektaskog tumacenja, i sa pricom od znanja, onda objasni po kojem osnovu to onda ashabi i ashabijke nisu bile bludnici i prostitutke dok su upraznjavali muta brak, imajuci u vidu da je po tebi muta brak isto sto i prostitucija

selam
brak u islamu ima cvrst ugovor i veoma jak pouzdan savez. Pociva na zamisli trajnosti dviju strana kako bi postigle dusevni mir o koje govori Kur an , te uspostavile samilost i ljubav. Cilj mu je svojevrsna nadgradnja kontiuniranog radjanja i produzetka ljudske vrste :

Allah za vas stvara zene od vase vrste , a od zena vasih daje vas sinove i unuke (Eh-Nahl: 72) .

Kada je rijec o braku zvanom muta , tu se radi o vezivanju covjeka za zenu na odredjeni period koji uvrde njih dvoje uz odgovarajucu nagradu. Tu se prema tome , ne postize ono znacenje braka o koje je gore navedeno.
Ovaj vid braka je dopustio Allahov Poslanik a.s. prije stabiliziranje seriata.Bio ga je dopustio prilikom putovanja i ratnih pohoda.Tajna dopustanja ove vrste braka prvenstveno lezi u tome sto se narod nalazio u situaciji da je tako nazovemo prelazne vlasti izmedju dzahilijata i islama , a blud je bio jako raprostranjen i stimulisan u to vrijeme.
Dolaskom islama i velikom potrebom da cesto putuju radi vojnih operacija ,muslimanima je postalo tesko zivjeti odvojeno od svojih supruga , a medju njima je bilo onih koji su bili cvrstog karaktera , a i onih koji su bili slabici. Za ove slabijeg vjerovanja i karaktera postojala je bojazan da ne zapadnu u blud,opasan i stetan grijeh i stranputicu.
Cvrsti medju njima bili su odlucili da se steriliziraju ili da se kastriraju, kao sto je izjavio Ibn Mesud :
Ratovali smo sa Bozijem Poslanikom a.s., a sa nama nisu bile zene , pa smo kazali : Zar se necemo sterilizirati?
Boziji poslanik nas je odvratio od toga i dozvolio nam da se ozenimo sa zenama na odredjeni rok za mehr.

Ovim je dozola braka zvanog muta bila vid olaksice i obazrivosti radi rjesavanja problema obje grupe , cvrstih i onih slabijih, kao i korak na putu sankioniranja prava bracnog zivota u cjelini , zivota u kojem ce biti ostvareni svi ciljevi zenidbe ; od cednosti , stabilnosti , produkcije poroda , ljubiavi i milosti do prosirenja kruga prijateljstva putem tazbinstva.
Kako im je Kuran postepeno i polahko prilazio kod zabrane opojnih pica i kamata, poroka koji su bili rasireni i omiljeni u dzehilijetu ,isto im je tako Boziji Poslanik a.s. korak po korak prisao i kod zabrane bluda.
Zato je u prijekoj potrebi dozvolio muta brak, zatim je Poslanik a.s. ovu vrstu braka dokinuo , sto potvrdjuje predaja Poslanika a.s. . U to spada i hadis koji biljezi Muslim od Sebre el - Dzuhenija u svom Sahihu : kako je on ratovao sa Poslanikom a.s. prilikom osvajanja Mekke pa im je dozvolio brak mutu a zatim je dodao :
"Boziji Poslanik a.s. je to opet zabranio prije nego sto je napustio Mekku.
"I Allah dz.s. je to zabranio sve do Kijametskog dana "
Postavlja se pitanje dali je ova zabrana kategoricka kao zenidba majki i kcerki , ili se radi o zabrani poput zabrane strvine , krvi i svinjskog mesa , pa da se u prijekoj potrebi i strahu od odavanju bludu bude dozovoljeno?

Ashabi ovu zabranu drze definitivnom i kategoricnom , u onu u kojoj ne moze biti popustanja nakon konsolidacije i stabilizacije seriata.

U tome oponira Ibn Abbas koji taj brak u slucaju potrebe drzi dopustenim . Tako ga je neko pitao o privremenom braku pa mu je dozvolio,nasto je njegov gospodar odgovorio : " To vazi samo u jako kritivnoj situaciji,ako je manjak zena i tome slicno" Ibn Abbas je ogovorio :" Tako je " ( El-Buhari)

Posto je Ibn Abbas spoznao da to ljudi koriste bez ogranicenja i do toga olako drze , a ne u slucajevima prijeke potrebe , odustao je od toga i povuka je svoju fetvu ( Zadu`l-meàd IV /7;biljezi ga El-Bejheqi)
arzuhal

#83 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by arzuhal »

Teea wrote:ma sto kazu ako hoces spokoj vjeruj ako hoces istinu istrazuj.
Šta je tebe trglo iz dogamtskog drijemeža i bacilo u vatru kritičkog nespokoja?
fatamorgana

#84 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
Teea wrote:ma sto kazu ako hoces spokoj vjeruj ako hoces istinu istrazuj.
Šta je tebe trglo iz dogamtskog drijemeža i bacilo u vatru kritičkog nespokoja?
Možda val stvaralačke kreativnosti ....
idealnaM

#85 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by idealnaM »

Teea wrote:pa dobro ali ajet je tu hadisi si tu,znaci ti ne priznajes islam kao takav kakav je.Vec hocete da zabranite ono sto je dozvoljeno da bi se to nekako uklopilo u to vase vjerovanje, i taj beskonacni moral koji zelite da pripisete islamu.
Meni je taj lazni moral kod vecine vjernika i odbio od islama i to izbacivanje od stranje ovih poput ljevakovica ono sto im se ne svidja i ne uklapa u davu.Nijekanja Kurana i hadisa. :)

crnjak zesci.Ja sam ostavila islam ne interesuje me vise to praznejnnje mozga i laganje da bi opravdali svoja tumacenja.

I onako je religija ono najgore sto je moglo covjecanstvo da zadesi.Ko jos vjeruje u bajke.
Image
ema_

#86 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by ema_ »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
tesanj

#87 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by tesanj »

u svom 16- godisnjem naucnom radu na polju hadiske nauke, Buharija je skupio 600.000 hadisa i na koncu odlucio da od tog broja izdvoji jednu zbirku vjerodostojnih hadisa. Ovo stoji u predgovoru Buharijeva zbirka hadisa knjiga 1. E sad, nek mi neko izracuna koliko je Buharija dnevno skupljao hadisa. :?
jorgun

#88 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by jorgun »

Teea wrote:pa dobro ali ajet je tu hadisi si tu,znaci ti ne priznajes islam kao takav kakav je.Vec hocete da zabranite ono sto je dozvoljeno da bi se to nekako uklopilo u to vase vjerovanje, i taj beskonacni moral koji zelite da pripisete islamu.
Meni je taj lazni moral kod vecine vjernika i odbio od islama i to izbacivanje od stranje ovih poput ljevakovica ono sto im se ne svidja i ne uklapa u davu.Nijekanja Kurana i hadisa. :)

crnjak zesci.Ja sam ostavila islam ne interesuje me vise to praznejnnje mozga i laganje da bi opravdali svoja tumacenja.

I onako je religija ono najgore sto je moglo covjecanstvo da zadesi.Ko jos vjeruje u bajke.
Pa naravno. Šta zna Ljevaković? Ko je on? Doktor fikhskih nauka, pa šta? Fetva i emin u BiH, jest mi to nešto.
Nek si ti vala baš napustila islam. Da samo znaš kako si se osvetila Ljevakoviću. U najmanju ruku, bacila si ga u brige. Siguran sam da će, nakon što pročita tvoj post, preispitati svoju fetvu.
Motokultivator

#89 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Motokultivator »

I dokle ste dogurali :?:
Bosanac sa dna kace

#90 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Bosanac sa dna kace »

men se ko pomijesalo, sad ne znam jel iza jednog profila stoji vise osoba ili je iza vise profila jedna osoba? :shock: :?
i sta su se nadigli oko muta braka, pa gospodo taj bidat nije dio tradicionalne prakse muslimana bosnjaka i fajront! :-) :wink:
sarajlija_ba

#91 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sarajlija_ba »

Ovdje je riječ o unošenju smutnje i propagandi šija što je očito svakome ko iole poznaje islam.

Onima koji ne poznaju ovu sektu i izjave njihovih velikodostojnika preporučio bih sljedeće linkove:

1. DIO

http://www.youtube.com/watch?v=kSix-zKe5ts

2. DIO

http://www.youtube.com/watch?v=1hmkhgvZ-_s

3. DIO

http://www.youtube.com/watch?v=UYFGYlcc ... re=related

4. DIO

http://www.youtube.com/watch?v=pXxbFU5VLLE

Mu'ta brak kao praksa ove sekte je opštepoznat sunijskom dijelu islamskom svijeta i odbačen je kao takav.
Ono što je interesantno je da se i u šijsko-rafidijskim izvorima odbacuje mu'ta brak jer je i Džafer ibnu Muhammed (Imam es-Sadik) upitan o o mut'a braku, pa je rekao: "To kod nas ne rade osim razvratnici." ('Biharul-envar' 100/318 od El-Medžlisija).

Ukoliko oni koji ovdje propagiraju mu'ta brak žele da se informišu o istom iz izvora koje koriste šije evo vam link:

http://firdevs.blogger.ba/arhiva/2009/06/22/2211523

Na kraju, tragikomično je da forumaš Teea podučava ovdje muslimane šta je ispravan islam a odbacila je islam jer smatra da je pogrešan.
Salik wrote:Omer je najveca bolka Islamu, ako dobro ispitas stvar.
Ova izjava je dovoljna za dijagnosticiranje da se radi o sektaštvu jer Omer r.a. smeta samo i isključivo prije svih perzijancima koji su poraženi i srušeno im je vatropokloničko carstvo za vrijeme ovog pravednog halife.
Dio vjerovanja šija jeste i proklinjanje Omera, Osmana, Aiše i Hafse r.a. tako da ne čude ovakve izjave pripadnika šijskog pokreta.

Uglavnom, treba da bude jasno Saliku i drugima da je mnogima ovdje jasno da se radi o pripadnicima šijskog pokreta a sada neka nastave šijsku propagandu na forumu jer ovo je slobodan forum na kojem svi iznose svoje mišljenje. Nemojte se zanositi da je ovdje neko naivan i da ne vidi šta je cilj vaših postova.
HM 2011

#92 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by HM 2011 »

Pregledah dio prvog dijela veliki šejtan, siguran sam da je pronađeno par zabluda (ne se podsmijavati ovom dijelu teksta),

Konkretno - zar je toliko velik jaz između sunita i šiita da se komunikacija svodi na ovo ?
Ovakvi video clipovi su se pjavljivali 5-10 godina prije objave rata protiv terorizma iz istog lončića koji samo traži neprijatelje, vrlo ratoboran, i na kraju, kad dođe do belaja samo nestane i ostavi video produkciju podmladku ?

Veći sam šok doživio gledajući video bbc-ja, u kojem se prikazuje gatanje (bilo kakvo gatanje je gatanje) na ulicama šerijatske države Iran (ko ono reče pticu ćemo zaroštiljati),
ili
Prostituciju (nekada davno (ima tome par godina) sam čitao o uhapšenom generalu revolucionarne garde koji je uhapšen u nekoj orgiji - profil odgovara baš izjavama iz ovog videa)

nego komplet ovaj uvodni klip, prepariranja za rat, u kojem se dio nalaza vadi iz konteksta, a ostatak svi komforno mogu pripisati imamu koji "pregoni".....

Kakav je puls učenih ljudi iz te oblasti - šta oni kažu o ispravnosti tih govornika, o njihovim djelima i onjihovom govoru koliko je ispravan, a oni su postavljeni kao primjer za komplet grupu ljudi koji nazivno pripadaju Islamu....

Okreću li se uopšte prema Mekki kada klanjaju, idu li na hadžž, poste li, daju li sadaku, pomažu li druge u nevolji, izučavaju li Kur"an, Sunnet ?
Ako je odgovor da onda imamo posla sa Muslimanima,

Ako neko smatra da trebaju nešto ispraviti neka uloži napore da se to ispravlja, a ne da ulaže napore u istrebljenje bilo koga, konkretno neka im pomogne kontinuirano ih usmjeravajući na dobro.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovaj Muuta brak, to je jedna šprdnja sa institucijom braka, i mnogi će odgovarati za to na sudnjem danu (situacija u kojoj je žena pretvorena u materiju, iskorištena i nakon toga odbačena),

Interesantno je da izgleda malo logično kada se uzme uz obzir količina, sa religijskog aspekta, nedozvoljenih seksualnih snošaja među ljudima, međutim, brak je brak, a blud - blud...

Sad ide dio kako ja na sve to gledam, ko smatra da je to budaleština neka ne čita:

Konkrento, ja prije stojim na stanovištu:
Ako se punoljetstvo stiče prvom spolnom polucijom, tj. tada dolazi do mogućnosti za nedozvoljeni spolni snošaj, a lica ne smiju stupiti u brak iz razloga što njihove porodice žele da se oni školuju itd.. (do jedno 25 godine - što je dugih 10-15 godina, još kada se to iskombinuje sa današnjim medijima i raširenosti raznih oblika znanja - za mnoge je to pre veliko iskušenje) - smatram da bi logično bilo da šerijatska država stimulira školovanje lica koja žele da se obrazuju, te prilagodi obrazovni sistem potrebama lica koje radi 8 sati da bi mogao izdržavati svoju porodicu.... Pa nek se žene i udaju kad god hoće.....

Međutim pošto je razvod braka u šerijatu sveden na tri puta ponovljenu riječ - slobodna si, idi sa svojim mehrom, ko može reći da mnogi ne idu u brak sa tim nijetom u srcu - posebno usijane glave željne dokazivanja ????
seljak_cojek

#93 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by seljak_cojek »

O nevjernici, ja se neću klanjati onima kojma se vi klanjate, a ni vi se nećete klanjati Onome kome se ja klanjam; ja se nisam klanjao onima kojma ste se vi klanjali, a vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam, vama vaša vjera, a meni moja.

Simple as that!
Motokultivator

#94 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Motokultivator »

Mozda cu malo dolijevati ulje na vatru, ali evo fin tekst. Naravno fin za one koji hoce da budu open-mind, a ne tvrdoglavi u svojim stavovima da ih ni bager nemere pomjerit :)

http://dedzal.info/index.php?option=com ... 10&lang=en
sarajlija_ba

#95 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sarajlija_ba »

Motokultivator wrote:Mozda cu malo dolijevati ulje na vatru, ali evo fin tekst. Naravno fin za one koji hoce da budu open-mind, a ne tvrdoglavi u svojim stavovima da ih ni bager nemere pomjerit :)

Odličan tekst !
Pročitao sam ga sa uživanjem i promijenio mišljenje o kazni za blud.
Da te Allah dž.š. nagradi za trud.
eddinn

#96 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by eddinn »

Motokultivator wrote:Mozda cu malo dolijevati ulje na vatru, ali evo fin tekst. Naravno fin za one koji hoce da budu open-mind, a ne tvrdoglavi u svojim stavovima da ih ni bager nemere pomjerit :)

sarajlija_ba wrote:

Odličan tekst !
Pročitao sam ga sa uživanjem i promijenio mišljenje o kazni za blud.
Da te Allah dž.š. nagradi za trud.

"Motokultivator" aferim. :thumbup:
kukuruz_kokicar

#97 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by kukuruz_kokicar »

Dedžal ima svoj SAJT! Fak! Gotovi smo.
Kako stvari stoje, moroni imbecilni sa svih strana će zaista zakuhati armagedon i još tvrditi da to nije njihov, već božiji plan. Šta mislite o tome, da ta armagedon sranja možda, kažem možda, i nisu božiji plan i da ćete tako openminded, a zahvaljujući mašti isposnika od prije par 1000 godina veselo početi ubijati druge ljude jer je to neki prorok tako vidio, a vi to sve SAMI skontali? Čovječe, pa oni i datum havarije znaju. Ili da ipak razmislimo...
Nekada su ovakvi ljudi maštali o ufo susretima, a danas takvi openminded geeks priželjkuju i rade na detaljima scenarija koji treba svima glave da nam dođe.
Šta reći, drugo do - ja impozantih budala, s'aka čast. Da stvar bude gora, ako se stvar ne bude odvijala po njihovom scenariju apokalipse - biće pravo sjebani. Moraćemo ih tješiti, kako je kraj ipak jako blizu - samo se svi moramo malo više potruditi da to odradimo kako treba.
eddinn

#98 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by eddinn »

kukuruz_kokicar wrote:

Kako stvari stoje, moroni imbecilni sa svih strana će zaista zakuhati armagedon i još tvrditi da to nije njihov, već božiji plan. Šta mislite o tome, da ta armagedon sranja možda, kažem možda, i nisu božiji plan i da ćete tako openminded, a zahvaljujući mašti isposnika od prije par 1000 godina veselo početi ubijati druge ljude jer je to neki prorok tako vidio, a vi to sve SAMI skontali? Čovječe, pa oni i datum havarije znaju. Ili da ipak razmislimo...
Nekada su ovakvi ljudi maštali o ufo susretima, a danas takvi openminded geeks priželjkuju i rade na detaljima scenarija koji treba svima glave da nam dođe.
Šta reći, drugo do - ja impozantih budala, s'aka čast. Da stvar bude gora, ako se stvar ne bude odvijala po njihovom scenariju apokalipse - biće pravo sjebani. Moraćemo ih tješiti, kako je kraj ipak jako blizu - samo se svi moramo malo više potruditi da to odradimo kako treba.

Jesi li ti kokicaru siguran da si procitao to o cemu govoris?

:dance: :dance: :dance:
arte.fakt

#99 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by arte.fakt »

eddinn wrote:
kukuruz_kokicar wrote:

Jesi li ti kokicaru siguran da si procitao to o cemu govoris?

:dance: :dance: :dance:
kakvo citanje , lakse je bez veze lupat ...
read!

#100 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by read! »

Osvrt na temu:
Islam je istinsko vjerovanje, a ne samo forma (deklaracija vjerovanja, namaz, post, zekat i hadž - jer niti jedna od ovih pet bez pravog vjerovanja nema slast). Ali, nakon vjerovanja (kao preduslova), Islam treba živjeti (i doživjeti). A da bi ga živjeli u što većoj mjeri, onda nam praksa našeg dragog Poslanika a.s. dosta pomaže, jer je on najbolji od ummeta.
Sunnet Poslanika a.s. daje nam upute o mnogim stvarima koje nisu eksplicitno rečene u Kur'anu. Naravno, u sunnetu ima bitnih i manje bitnih stvari. Od onih životno važnih, do onih koji govore o dužini ili boji odjeće, itd.

Nakon posjete mezaru Pejgambera a.s. osjetih povećanje moje ljubavi prema njemu, tj. osobi, koja je živjela jednostavnim životom i koja je sevep da osjetim slast vjerovanja i življenja Islama. I kako više čitam hadise, postajem svjesniji o njegovoj jednostavnosti (kao ljudskog bića). Također, imam želju da što više ovih hadisa i primjenim u životu, ne zato što Poslanika a.s. smatram idolom, nego kako bih se približio Gospodaru svih svjetova dž.š., inšallah.

Analiza prethodne diskusije:
- @EBORG je zakuhao i nikad se nije pojavio (pod istim imenom), pa mogu pretpostaviti nijet... @teea djeluje sa misijom, a @teea-a je uvijek bilo i biće, ali, elhamdulillah da ima i onih strpljivih koji koriste ovakve prilike da na inteligentan (i islamski) način prezentuju Istinu. cisto sumnjam da je @teea bila u (pravom) Islamu pa ga napustila i sada širi misiju, da joj se Allah dž.š. smiluje
- pitanje na početku se pretvorilo u diskusiju i naglabanja o muta' braku. jasno je da to nije dozvoljeno, ali eto, imamo misionare koji pokušavaju naći pldno tlo ovdje u BiH (a u doba šejtanluka i golotinje to nije teško).
Post Reply