Sa laptopom u avion

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#76 Re: Sa laptopom u avion

Post by Entropio »

.
Last edited by Entropio on 20/08/2011 21:34, edited 1 time in total.
sarayewo

#77 Re: Sa laptopom u avion

Post by sarayewo »

proof wrote:
Konjanik wrote:
brance wrote:Pozdrav svima,

Interesuje me da li neko zna kako prijaviti laptop pred put u inostranstvo ako nemam racun ili neku drugu dokumentaciju o laptopu.
Letim za Austriju pa me zanima mogu li novdje na aerodromu uzeti neki papir koji mi sluzi kao dokaz da je laptop moj. Posto cu iz Austrije kasnije direktno za Njemacku na sedmicu, dvije, zelim da imam neki papir, da mi ne kazu u Njemackoj na aerodromu kupio si laptop u Austriji.

Hvala unaprijed :)
Može ti se samo desit da po povratku iz Njemačke u BiH , platiš porez na taj laptop.Meni su prije dva mjeseca kad sam došo iz Amerike u Sarajevu naplatili kaznu od 100dolara jer nisam imo racun za svoj laptop kojeg sam inaće kupio prije više od godinu dana prije toga. Sa opet iduceg petka idem nazad u SADe i moram ponijet svoj laptop i neam pojma šta ce bit hocel mi ga oduzet ili sta.
drug,
mozda je najbolje da nadjes broj carine, nazoves, i njima postavis ovo pitanje.
jedino tako ces biti siguran, a usput i nama vamo prenesi sta su ti rekli.
ja sam ti vec reko: nevjeruj ovima sto kazu "ne sikiraj se".
ono sa upisivanjem u pasos vise ne radi. moras imati potvrdu "dokaz" da je porez placen.
to ako ako hoces da si 100% isravan u povratku? ako ces na srecu? onda imas jedno 70% da te niko nista nece pitati pri povratku. pa ti vidi koja ti je opcija bolja.

Ama kakav dokaz covjece? Vidi sad ovako, ja u prosjeku svaki mjesec poslovno letim bar 4 puta i sa sobom uvijek nosim:
- Laptop (i pratecu opremu)
- iphone
- ipad
- kameru
- eksterni disk
- odjecu na sebi
- obucu na sebi
- sat

Znaci po ovoj tvojoj logici ja moram za sve to nositi dokaz da je porez placen? Evo da izuzmemo ovo moje banalizovanje tvoje logike sa odjecom i obucom (mada se i na to placa carina), trebao bih nositi racune za sve ostalo??? A laptop je od firme, pa nemam racun, ipad je poklon pa nemam racun, iphone kupio na ebayu pa nemam racun... itd itd.

Pricate gluposti bezveze i prepadate covjeka a i sirite dezinformacije. Par forumasa koji su se javili sa pricom kako su platili carinu su na kraju dokazali da nije bilo placanje carine nego je bilo davanje dzeparca cariniku... Carina k'o carina, pokusavaju da na foru uzmu nesto para...
proof

#78 Re: Sa laptopom u avion

Post by proof »

drug! lagano ne se nervirati :D
nije to moja logika, nego logika papaka (carinika) koji rade na autobuskoj stanici (citaj aerodromu sarajevo).
jedno je kako bi trebalo ili kako se radi u svijetu, a nesto sasvim drugo je praxa u bosni.
kontas ?
znas onu? danas se to desilo meni, a sutra ko zna kome.
usput jedna informacija za sve vas:
to sa carinjenjem tehnicke robe (mozda se to u evropi sad kaze "licna stvar", al kod nas je tehnicka roba :D ) vise nije praxa ni u zagrebu (pricamo o aerodromima), ni u beogradu, ni u skopju, pa cak ni u pristini.
AL JEST U SARAJEVU :-) :run:
drndalo

#79 Re: Sa laptopom u avion

Post by drndalo »

NIje praksa u Sarajevu jer mi moju koristenu stvar ne moze ocariniti... Ako bas sumnja, mozemo ga upaliti pa da vidimo od kada sezu dokumenti na njemu... Mozda bih i za walkmen iz 1986 jos trebao racun iz free-shopa nositi sa sobom...? A radi, necete vjerovati... Sony... :wink:

Ako te uhvate na "trehu", tvoj problem... Trazi da ispunis papir gdje ce biti naveden serijski broj, i koji ces iduci put iznijeti vani... Bilo sta, ali ne popustajte !
detroit-mercy

#80 Re: Sa laptopom u avion

Post by detroit-mercy »

sarayewo wrote:
brance wrote:
Entropio wrote:Da rezimiramo, može li neko potvrditi sljedeće:

Carinik NEMA PRAVO da ti ocarini lični prtljag. Ti možeš da odbiješ platiti carinu i reći mu da zove šefa.

?
Identicno pitanje sam i ja zelio da postavim za kraj..

Neki se komentari drasticno 'sudaraju' pa sam malo ne siguran u cijeloj ovoj prici.
Zakonski imaju pravo da pregledaju i da kazu da treba cariniti. U tom trenutku vi mozete reci da je to vas licni prtljag (laptop, kamera, itd. - sta god da je u pitanju) i stoga ga ne mogu cariniti. U krajnjoj liniji mogu vas ili:

a) pustiti

b) pustiti, uz to da zapisu podatke robe u pitanju (npr. serijski broj) u vas pasos i da onda morate to pokazati i prijaviti kad budete iznosili.

Ako ne prijavite i oni ne naznace da je izneseno, naredni put kad to primjete mogu vam naplatiti carinu i kaznu povrh toga. Bottom line, ako stvarno unosite nesto za nekoga i nemate namjeru to vratiti nazad i oni vas uhvate, mogu vas carniti - tu se onda dogovarajte da sto bolje prodjete. Ako je stvarno licni prtljag i nosite ga sa sobom u povratku, ne mogou vam apsolutno nista naplatiti. Racuni i ta suplja su navlakusa, ako-prodje-prodje.
Jaro, to sa upisivanjem serijskih brojeva, sta za one koji cesce putuju i kojima posao nalaze da koriste dosta tehnike. Pa kod njih bi pasos trebao biti kao Tolstojev Rat i Mir :mrgreen: .
To su jeftine fore nasih kerova (carinika) da uzmu sta na foru, kao prije 30 godina. Hebaji ga ne znam kome se danas isplati svercovati jedan lap top ili jednu kameru a gazde to isto slpeperima provlace bez da ih iko ista pita :mrgreen: .
samo istina

#81 Re: Sa laptopom u avion

Post by samo istina »

Na carini ne rade nikakvi seljberi niti papci vec sluzbenici carine koji sprovode zakon.A zakon kaze da ti smije ocariniti i licni prtljag ako prelazi vrijednost preko 200 km.Mnogi lupaju umjesto da na internetu nadju zakon o carini.
Onaj koji putuje van BiH treba da prijavi robu koju iznosi ako nemisli imati problema pri povratku.Ovo je iz licnog iskustva.
Da nebi imali prblema treba uraditi sledece.Na spratu aerodroma prije pasoske kontrole postoji jedan istureni salter namijenjen za te svrhe.Kazes sluzbeniku da imas prijaviti laptop ili neku drugu vredniju stvar i on ce ti izdati potvrdu o tom na kojoj ce se nalaziti tvoje ime podaci o laptopu (marka,serijski broj ..).Ako sluzbenika "slucajno nema tu pitajte na pasoskoj kontroli gdje da to odradite oni ce vam pozvati tog sluzbenika (moj slucaj) ili ce vas uputiti gdje da to odradite.Samo tako 100% necete imati problema pri povratku.
Sto se tice polovnih laptopa i oni isto podlijezu carini kao i sva druga roba.Postoje pravila po kojima se odredjuje vrijednost svake robe pa i laptopa.Licno sam jednom platio 120 km carine na polovan laptop i mislim da je to sasvim u redu.
Mozete izigravati mangupe i frajere ,traziti nekakve sefove.Postoji zakon i samo mozete zaraditi prekrsajnu prijavu pa nakraju paltiti i carinu a i kaznu.
I jos jednom na carini ne rade nikakvi papci ni seljacine i aerodrom u Sarajevu nije nikakva autobuska stanica vec jedan vrlo pristojan mali aerodrom i na kraju krajeva to je nas aerodrom.Kome se nesvidja neka ide u Zagreb, Beograd ili negdje drugo pa neka lete do mile volje.
ladyada

#82 Re: Sa laptopom u avion

Post by ladyada »

detroit-mercy wrote: . Pa kod njih bi pasos trebao biti kao Tolstojev Rat i Mir :mrgreen: :mrgreen: .
:shock: :shock: nemoj da ovo ko procita iz vlade pa da nam uvedu pasose ovog formata ........... :lol: :lol: :lol:
proof

#83 Re: Sa laptopom u avion

Post by proof »

samo istina wrote:Na carini ne rade nikakvi seljberi niti papci vec sluzbenici carine koji sprovode zakon.A zakon kaze da ti smije ocariniti i licni prtljag ako prelazi vrijednost preko 200 km.Mnogi lupaju umjesto da na internetu nadju zakon o carini.
Onaj koji putuje van BiH treba da prijavi robu koju iznosi ako nemisli imati problema pri povratku.Ovo je iz licnog iskustva.
Da nebi imali prblema treba uraditi sledece.Na spratu aerodroma prije pasoske kontrole postoji jedan istureni salter namijenjen za te svrhe.Kazes sluzbeniku da imas prijaviti laptop ili neku drugu vredniju stvar i on ce ti izdati potvrdu o tom na kojoj ce se nalaziti tvoje ime podaci o laptopu (marka,serijski broj ..).Ako sluzbenika "slucajno nema tu pitajte na pasoskoj kontroli gdje da to odradite oni ce vam pozvati tog sluzbenika (moj slucaj) ili ce vas uputiti gdje da to odradite.Samo tako 100% necete imati problema pri povratku.
Sto se tice polovnih laptopa i oni isto podlijezu carini kao i sva druga roba.Postoje pravila po kojima se odredjuje vrijednost svake robe pa i laptopa.Licno sam jednom platio 120 km carine na polovan laptop i mislim da je to sasvim u redu.
Mozete izigravati mangupe i frajere ,traziti nekakve sefove.Postoji zakon i samo mozete zaraditi prekrsajnu prijavu pa nakraju paltiti i carinu a i kaznu.
I jos jednom na carini ne rade nikakvi papci ni seljacine i aerodrom u Sarajevu nije nikakva autobuska stanica vec jedan vrlo pristojan mali aerodrom i na kraju krajeva to je nas aerodrom.Kome se nesvidja neka ide u Zagreb, Beograd ili negdje drugo pa neka lete do mile volje.
zao mi je ako se neko naso uvrijedjen za autobusku i papke, al evo da se ispravim: nevjerujem da su svi takvi, samo neki od onih na koje sam ja naletio :mrgreen:
pokusavo sam izbjeci duzi post i ono "moje iskustvo", al hajmo redom: ako ti se sluzbenik (uposlenik) na aerodromu obrati sa "jarane" sta bi konto o profesionalnosti istog? ako ti se carinik obraca sa sarkazmom, ono u fazonu "aaa sad te imam, sta si ti konto da ces tek tako blabla"... sta bi konto o istom? ako sjednes u onu birtiju na spratu, u kojoj otprilike sjedi 5 gostiju, a isto toliko uposlenika iza sanka prepricava "izeta" i niko i ne gleda novo pridosle musterije, pa se onda jedan od njih smiluje (nakon 8 minuta) da krene usluzivat, pa dok dodje do tebe ono prodje hladno jos 15 min...pa oni fazoni iz nadrealista(nisi u mom rejonu jarane) sta bi konto o nashem malom i jedinom medjunarodnom aerodromu?
sto se zakona tice: opet se postavlja pitanje, trebam li imat racun za nesto kupljeno prije 5 godina? ili nesto sto sam kupio polovno (znaci nema sanse da imam racun ili dokaz)? ima rupa (u zakonu) na hiljade koje ovi PAPCI koriste ko pravi pijacari,a nema nikog da tome stane u kraj.
ovo je jedan od razloga (drugi bi mogao biti ulaz - izlaz u sarajevo) zbog kojeg dosta nashe raje izbjegava dolazak u bosnu preko nama jedinog "nasheg" aerodroma. zbog toga se aerodromske taxe placaju beogradu,i zagrebu umjesto da te pare ostaju u sarajevu.
i jos jedna "jarane":
moje je srce ko karaula (ona prema tuzli) kad dodjem na pasosku (u sarajevu) nakon izlaska iz aviona. ono stigo sam u svoju bosnu nakon par mjeseci odsustva, i sav sam sretan. onda naletim na carinike onako postrojene ko da dolazim u zatvor a ne kuci, i ono malo se skontam.
nemoj me skontat pogresno. ja bi volio da se ove stvari poprave, a samo pokusavam uporedit nas i nase blize okruzenje, za kojim usput uvijek kasnimo. :bih: :run:
sarayewo

#84 Re: Sa laptopom u avion

Post by sarayewo »

Citam ova iskustva pojedinaca, al sam fakat zbunjen... Vec zadnjih 7-8 godina se smucam po svijetu i cesto slijecem u Sarajevo sa razlicitim obimom prtljaga, sa raznih destinacija sto iz Evrope sto svojevremeno iz USA i nikad za nikad me carinik nije ni zaustavio a kamoli da mi je problem napravio.

Sva moja iskustva sa carinom ali i sa granicnom sluzbom su bila pozitivna, tj. ljudi rade svoj posao bez bilo kakvih emocija prema meni, sto pozitivnih sto negativnih, i ovo vazi kako za aerodrom tako i za granicne prelaze.

A opet kazem, svaki put kad dodjem nosim sa sobom torbu sa tehnickom robom (mojom) i nikad niko nista ni pitao nije...
drndalo

#85 Re: Sa laptopom u avion

Post by drndalo »

samo istina wrote:Na carini ne rade nikakvi seljberi niti papci vec sluzbenici carine koji sprovode zakon.A zakon kaze da ti smije ocariniti i licni prtljag ako prelazi vrijednost preko 200 km.Mnogi lupaju umjesto da na internetu nadju zakon o carini.
Vidim da je i svijest zaposlenih kao i pravilnik na snazi, negdje tamo iz 1963... Dobro dosli u proslost !

Trebalo bi vas poslati na kurs gdje cete nauciti sta je sverc, a sta normalna elektronika za licnu upotrebu...

Po cemu ces procijeniti moj prof. foto-aparat Nikon, sa 3 objektiva u "pratnji"...? A star je 6 godina ??? Po katalogu ? Kojem ? Kao auta sto procjenjujete ? Po Schwacke-u ??? U svim normalnim zemljama sa amortizacijom opreme bi to sve papiroloski vrijedilo mozda 500 EUR, i to zbog objektiva... Kad bih i ponio racun od kupovine sa sobom, vjerujem da biste mi naplatili samo carine 1000 EUR...

Mozda postoji zakon, ali je kao sto su i vecina ostalih zakona pisani s koca i konopca... Ja licno nisam nikada imao ni zaustavljanje na SJJ, vjerovatno zato sto sam obicno sa rucnim prtljagom, i/ili malom torbicom... Zato svi za koje se vidi da putuju iz daleka, uredno "idu na kanal"...
sarayewo

#86 Re: Sa laptopom u avion

Post by sarayewo »

Evo ne bi mi mrsko da nadjem i preletim zakon. 200 KM o kojim @samo istina prica se odnosi na vrijednost poklona, a sve licne stvari su oslobodjenje placanja carine.
Član 2.
Roba sadržana u ličnom prtljagu putnika
1. Od plaćanja dažbine oslobađa se roba koja je sadržana u ličnom prtljagu putnika koji
dolazi iz inozemstva
, a koja ne podliježe bilo kakvim važećim ograničenjima ili
zabranama, pod uslovom da takvi uvozi nisu komercijalnog karaktera.
2. Carinska olakšica navedena u stavu 1. ovog člana, a u vezi s dolje nabrojanom robom,
primjenjuje se uz sljedeća količinska ograničenja po putniku i po danu:
(a) roba nekomercijalnog karaktera, uključujući darove i suvenire koji se nalaze u ličnom
prtljagu putnika, a čija carinska vrijednost nije veća od 200 KM.
(b ) proizvodi od duhana:
(i) 200 cigareta; ili
(ii) 100 cigarilosa; ili
(iii) 250 grama duhana.
(c) alkoholna pića:
(i) 2 litra stolnog vina;
(ii) 1 litra alkohola ili žestokog pića od preko 22% vol.; ili 2 litra desertnog vina,
pjenušca ili drugih pića;
(d) parfemi i toaletne vode:
(i) 60 cc/ml parfema;
(ii) 250 cc/ml toaletne vode.
samo istina

#87 Re: Sa laptopom u avion

Post by samo istina »

Bas lijepo.Evo vidite clan dva i da postoji zakon koji to sve regulise.Nije to tesko naci.Problem je kod nas kad je platiti nesto e onda svi su krivi samo smo mi ispravni.Ima u zakonu i nacin procjene i za taj fotoaparat od 6 godina.Al nije mi jasno sta je to toliko strasno prijaviti neku robu kad se izlazi iz zemlje.
Mozda je nekom srce ko Karaula al izgleda da nam je zmija u dzepu.I ja idem preko Beograda kad imam nesto za cariniti.Ako je tako kao sto pojedini kazu da su to neki krkani na carini de neka mi neko kaze gdje je to bolje i lju baznije osoblje.Mozda u Abu Dabiju.Oni arapi koji kad dodjes na pasosku kontrolu pricaju nesto i citavo vrijeme mislis da te nesto pitaju dok nevidis da im je ukljucen telefon i oni sa nekim razgovaraju boli ih dupe za tobom.Ili mozda Austrijanci koji te izvrate neznas posle gdjesi a upravo si izasao iz njihovog avion ,Nijemci,Turci dje sam svaki put morao izvaditi laptop i ukljuciti, Holandjani mozda ili Enlezi koji te gleda ko da si mu pobio svu familiju.
I gdje to postoji zemlja u koju mozes unijeti ,evo konkretno laptop,i prijaviti to da si kupio nedje vani a da ti nenaplati carinu.
Po mnogima carina netreba ni postojati neka unosi i iznosi ko sta hoce.
A za lokal na spratu ja sad prvi put cujem od nekog da mu se to dogodilo ja sam dosad imao uvijek pozitivna iskustva.
Mozda je bolje kao na drugim aerodromima stani u red cekaj deset minuta pa uzmi svoju tacnu idi sjedi (al nemoj predugo) posle odnesi sam i baci smece koje ostavis zasobom.
Nemojmo to raditi,sve sto je nase najgore je
:bih:
drndalo

#88 Re: Sa laptopom u avion

Post by drndalo »

Zasto bih platio nesto na nesto sto sam vec platio ??? Zasto bih nosio racuna sa sobom 6 godina ? Zasto bih svaki put morao ja pokazivati "majstoru" na carini gdje se nalaze serijski brojevi sve tehnike koju prijavljujem???

Zasto bih to morao raditi i u svojoj zemlji kada me u tudjini ne pokusavaju "oderati" ??? Nosim nov kompjuter, a necu da platim carinu ? OK, ako me uhvate, do mene je... Ako je na kompjuteru kristalno jasno da je koristen, onda je to moja licna prtljaga, i mogu mi pljunuti pod prozor... Ako sumnjaju da li je moj, ili sam ga ukrao, nek' uporede marku, model i S/N masine sa listama ukradenih masina, pa ako je ukraden opet nek' me rebnu...

Al' ako sam prav' nek' ne treniraju strogocu na meni, dovoljno je treniraju svi ostali zbog mog pasosa i s kojeg leta stizem... Sto malo ne pretresu prljag "pravih" nijemaca, engleza, amerikanaca, da vide imal' kod njih sta neprijavljeno...? Ma jok, jos samo fali da ih poljube dole, znate vec gdje...
proof

#89 Re: Sa laptopom u avion

Post by proof »

samo istina wrote:Bas lijepo.Evo vidite clan dva i da postoji zakon koji to sve regulise.Nije to tesko naci.Problem je kod nas kad je platiti nesto e onda svi su krivi samo smo mi ispravni.Ima u zakonu i nacin procjene i za taj fotoaparat od 6 godina.Al nije mi jasno sta je to toliko strasno prijaviti neku robu kad se izlazi iz zemlje.
Mozda je nekom srce ko Karaula al izgleda da nam je zmija u dzepu.I ja idem preko Beograda kad imam nesto za cariniti.Ako je tako kao sto pojedini kazu da su to neki krkani na carini de neka mi neko kaze gdje je to bolje i lju baznije osoblje.Mozda u Abu Dabiju.Oni arapi koji kad dodjes na pasosku kontrolu pricaju nesto i citavo vrijeme mislis da te nesto pitaju dok nevidis da im je ukljucen telefon i oni sa nekim razgovaraju boli ih dupe za tobom.Ili mozda Austrijanci koji te izvrate neznas posle gdjesi a upravo si izasao iz njihovog avion ,Nijemci,Turci dje sam svaki put morao izvaditi laptop i ukljuciti, Holandjani mozda ili Enlezi koji te gleda ko da si mu pobio svu familiju.
I gdje to postoji zemlja u koju mozes unijeti ,evo konkretno laptop,i prijaviti to da si kupio nedje vani a da ti nenaplati carinu.
Po mnogima carina netreba ni postojati neka unosi i iznosi ko sta hoce.
A za lokal na spratu ja sad prvi put cujem od nekog da mu se to dogodilo ja sam dosad imao uvijek pozitivna iskustva.
Mozda je bolje kao na drugim aerodromima stani u red cekaj deset minuta pa uzmi svoju tacnu idi sjedi (al nemoj predugo) posle odnesi sam i baci smece koje ostavis zasobom.
Nemojmo to raditi,sve sto je nase najgore je
:bih:
meni svako govno smrdi pa cak i moje vlastito. ako me kontas?? i ja ako ista u svemu tome mogu uradit je da prvo pocistim svoje.
za onu zmiju u dzepu si u pravu samo neznam kako znas? :mrgreen: i kolega ako platit nije problem? sto onda ides na BG? :-)
Abu Dabi je mala parodija na novi omiljeni nam klub MCFC a cijenim da si mislio na Dubai kad si spominjo one arape.
eto toliko i nemoj mi se plaho sikirat.
PS. savjet: ako ti se nesto nije dogodilo ne znaci da nije nekom drugom. trnovit je put do istine moj onaj ti :D
minessa

#90 Re: Sa laptopom u avion

Post by minessa »

Prema ovome sto vi pisete to znaci da ja moram i svoj mobitel prijaviti kad izlazim... to niti sam radila do sad, a vala ja necu ni od sad. Ko misli da ce imati problema savjetujem da prijavi, ja jok. :) jos trebam sa i laptop prijavljivati....
Ako dodjem u situaciju da me neko pegla onda cu to vec nekako rijesiti. ;)
amortizer

#91 Re: Sa laptopom u avion

Post by amortizer »

samo istina wrote:... i aerodrom u Sarajevu nije nikakva autobuska stanica vec jedan vrlo pristojan mali aerodrom i na kraju krajeva to je nas aerodrom.Kome se nesvidja neka ide u Zagreb, Beograd ili negdje drugo pa neka lete do mile volje.
:dance:
:thumbup:
samo istina

#92 Re: Sa laptopom u avion

Post by samo istina »

Joj al nas ide ovo "proof".Vazda na internetu a pare kacaju :D
Nego nisam ni ja bogzna rad za platiti al nisam se nikad ni bunio kad sam morao. Nego nisu mi jasni ovi koji misle da mogu pronositi sta ko hoce.Pa majkamu postoji valjda neko pravilo kako se moramo ponasati.Normalno je da nece Nijemcu ni Englezu naplatiti carinu jer nemoze isto stao nama nemoze niko naplatiti carinu u drugoj zemlji.Mozemo i mi traziti da nam daju privremenu dozvolu za unos laptopa ili cega vise al poslije to lijepo moras u odredjenom vremenskom roku iznijeti iz zemlje.Isto tako mogu od tog istog Engleza traziti da prijavi da unosi nesto i mora i on to nakraju iznijeti.Poznajem licno jednog takvog "lolu" koji je razbio kameru pred carinicima."Ja prosao pet carina dosad niko me nije pitao za kameru"i nakraju je morao platiti i carinu i ici na sud zbog tog.
Nemora niko nositi nikakve racune sa sobom.Samo brate dragi prijavi kad podjes i to je to.Ja nevidim sta je tu strasno. Ja sam licno kupio polovan laptop vani i platio carinu na njeg i ne samo carinu ide tu i porez 17%.
Da se razumijemo nije meni bilo nimalo drago platiti al sta mogu kad je takvo pravilo.A to imam ja slike sa mora od 2005 , nema od tog nista nepali to.Imao sam i ja. Poslala mi zena mejlom.
I na kraju neznam sto se ljudi nerviraju oko tog kad je to pravilo svugdje u svijetu.
Ako prodjes prosao si dobro i jest,ako te safataju probas na lijep nacin sa njima da im objasnis i nakraju ako nista plati i prodji.
sarayewo

#93 Re: Sa laptopom u avion

Post by sarayewo »

samo istina wrote:Joj al nas ide ovo "proof".Vazda na internetu a pare kacaju :D
Nego nisam ni ja bogzna rad za platiti al nisam se nikad ni bunio kad sam morao. Nego nisu mi jasni ovi koji misle da mogu pronositi sta ko hoce.Pa majkamu postoji valjda neko pravilo kako se moramo ponasati.Normalno je da nece Nijemcu ni Englezu naplatiti carinu jer nemoze isto stao nama nemoze niko naplatiti carinu u drugoj zemlji.Mozemo i mi traziti da nam daju privremenu dozvolu za unos laptopa ili cega vise al poslije to lijepo moras u odredjenom vremenskom roku iznijeti iz zemlje.Isto tako mogu od tog istog Engleza traziti da prijavi da unosi nesto i mora i on to nakraju iznijeti.Poznajem licno jednog takvog "lolu" koji je razbio kameru pred carinicima."Ja prosao pet carina dosad niko me nije pitao za kameru"i nakraju je morao platiti i carinu i ici na sud zbog tog.
Nemora niko nositi nikakve racune sa sobom.Samo brate dragi prijavi kad podjes i to je to.Ja nevidim sta je tu strasno. Ja sam licno kupio polovan laptop vani i platio carinu na njeg i ne samo carinu ide tu i porez 17%.
Da se razumijemo nije meni bilo nimalo drago platiti al sta mogu kad je takvo pravilo.A to imam ja slike sa mora od 2005 , nema od tog nista nepali to.Imao sam i ja. Poslala mi zena mejlom.
I na kraju neznam sto se ljudi nerviraju oko tog kad je to pravilo svugdje u svijetu.
Ako prodjes prosao si dobro i jest,ako te safataju probas na lijep nacin sa njima da im objasnis i nakraju ako nista plati i prodji.
Uh sto lupi brate... kako ne moze? Znaci ja sad mogu kupiti u Sarajevu kamion robe i odvesti ga u npr. Austriju i ne mogu mi naplatiti carinu jer sam stranac? Salis se.

Tema uopste nije bila oko toga treba li se carina platili ili ne na stvari koje se uvoze, nego na licne stvari. Ja ti se kunem da meni nikad niko nije pokusao, niti bi uspio naplatiti carinu za nesto sto je u mom vlasnistvu za upotrebu, isto k'o sto mi je ne moze naplatiti za cipele na nogama ili, da prostis, gace na guzici.

Zbog posla sam non-stop po aerodromima, bio na 4 kontinenta u zadnje dvije godine, ni sam ne znam koliko zemalja, aerodroma i aviona sam promijenio (pa i SJJ) i nikad mi niko problem nije napravio, a ako je ista vidljivo onda je to da nosim pune ruke tehnike.

Prestanite vise lupati nebuloze, zivi bili.
proof

#94 Re: Sa laptopom u avion

Post by proof »

sarayewo wrote:Evo ne bi mi mrsko da nadjem i preletim zakon. 200 KM o kojim @samo istina prica se odnosi na vrijednost poklona, a sve licne stvari su oslobodjenje placanja carine.
Član 2.
Roba sadržana u ličnom prtljagu putnika
1. Od plaćanja dažbine oslobađa se roba koja je sadržana u ličnom prtljagu putnika koji
dolazi iz inozemstva, a koja ne podliježe bilo kakvim važećim ograničenjima ili
zabranama, pod uslovom da takvi uvozi nisu komercijalnog karaktera.
2. Carinska olakšica navedena u stavu 1. ovog člana, a u vezi s dolje nabrojanom robom,
primjenjuje se uz sljedeća količinska ograničenja po putniku i po danu:
(a)roba nekomercijalnog karaktera, uključujući darove i suvenire koji se nalaze u ličnom
prtljagu putnika, a čija carinska vrijednost nije veća od 200 KM.

(b ) proizvodi od duhana:
(i) 200 cigareta; ili
(ii) 100 cigarilosa; ili
(iii) 250 grama duhana.
(c) alkoholna pića:
(i) 2 litra stolnog vina;
(ii) 1 litra alkohola ili žestokog pića od preko 22% vol.; ili 2 litra desertnog vina,
pjenušca ili drugih pića;
(d) parfemi i toaletne vode:
(i) 60 cc/ml parfema;
(ii) 250 cc/ml toaletne vode.
ajd da vidimo ko lupa nebuloze?? :mrgreen:
LAPTOP bi u ovom slucaju bio roba nekomercijalnog karaktera (ne uvozis ga da ga prodas, nego ko licnu imovinu).
znaci oslobadja se od dadzbina LAPTOP cija carinska vrijednost nije veca od 200 KM. (forumas "samo istina" je upravu sto se zakona tice).
e sad se zapitaj?? vrijedi li tvoj laptop sa kojim si iso na 4 kontinenta :mrgreen: vise ili manje od 200 KM?
cijenim to! sto ti nije bilo mrsko da procitas i postiras nam zakon ovdje.
al slijedeci put "haveru" :mrgreen: potrudi se da ga procitas (4-5 puta) dok ne budes siguran da si ga skonto.
prema tome, ti ovdje boldiras (izvlacis rijeci iz konteksa) i zbunjujes narod, ili kako ti kazes "lupas nebuloze".
brance je napisao/la:Pozdrav svima,

Interesuje me da li neko zna kako prijaviti laptop pred put u inostranstvo ako nemam racun ili neku drugu dokumentaciju o laptopu.
Letim za Austriju pa me zanima mogu li novdje na aerodromu uzeti neki papir koji mi sluzi kao dokaz da je laptop moj. Posto cu iz Austrije kasnije direktno za Njemacku na sedmicu, dvije, zelim da imam neki papir, da mi ne kazu u Njemackoj na aerodromu kupio si laptop u Austriji.

Hvala unaprijed :)
ovo je vec objasnjeno. postoji shalter prije pasoske kontole gdje mozes prijaviti laptop. ako nemas dokaz o placenim dazbinama, carink ti ga moze zaplijeniti dok ne platis. i ko sto neko rece "mozes se zalit upravi za vodovod i kanalizaciju" jer kad te "jaran" ufati u shemu nema povratka.
ne treba njima dokaz da je laptop tvoj nego da si platio dazbine na isti.
svabe i austrijance to(laptop) ne interesuje jer si tamo u tranzitu (nisi njihov resident). mislim da je "samo istina" na to mislio kad ih je spominjo.
i da rezimiramo: dali prijaviti ili ne?
dosta raje je reklo da ih niko nikad nije pitao za laptop. i to je u vecini slucajeva istina. znaci "na srecu" imas dosta sanse da kao takav odes i vratis se.
ako hoces da si ispravan pred zakonom i drzavom? :mrgreen: onda je tvoja duznost da istim dokazes da su dadzbine placene. ako ne mozes dokazati, valja platiti i to na licu mjesta.
nadam se da je ovo bilo od pomoci!
sretan put! :bih:
sarayewo

#95 Re: Sa laptopom u avion

Post by sarayewo »

Isto sam ga shvatio kao i ti, ali ako je nesto vec bilo u tvom vlasnistvu kad si izlazio iz zemlje ili ces ga iznijeti iz te zemlje, onda to nije uvoz. Da bi nesto uvezao u zemlju, to treba biti kupljeno vani, uneseno i ostavljeno u zemlji.

Ovo sa 200 KM je nebuloza ako se ne shvati u kontekstu gore navedenog, jer samo odijelo na meni je skuplje od 200 KM, dovoljno je da imam 4-5 kosulja u prtljagu pa je izvjesno da su skuplje od 200 KM, itd.

Poenta gore navedenog je da se na uvezenu robu nekomercijalnog karaktera vrijednosti preko 200 km treba platiti carina. Laptop u pitanju se ne uvozi, tj. ne unosi preko granice prvi put sa namjerom da ostane u BiH.

E sad, da se vratimo na pocetni post - pretpostavka je da je postavljac teme taj laptop kupio u BiH, samim tim taj laptop je neko drugi uvezao kao komercijalnu robu i svojevremeno platio carinu na njega. Znas na sta bi carina u svijetu licila kad bi bilo ovako kako ti opisujes?

Jedina varijanta gdje se carina treba platiti je na robu kupljenu vani koja se unosi preko granice sa namjerom da se ostavi u BiH, komercijalno ili ne, vrijednosti preko 200 KM.

Varijanta 2 je kao kod postavljaca teme gdje se ta roba ustvari vraca nazad odakle je i dosla, a gdje je nekada prije uvezena (pretpostavljamo legalno), i nema logike da se placa carina.

Varijanta 3 je da neko ko dolazi iz vana donosi sa sobom nesto sto prvi put prelazi granicu, ali sa namjerom da to ponovo iznese kada bude napustao zemlju, u kojem slucaju se takodje ne placa carina.
srklet

#96 Re: Sa laptopom u avion

Post by srklet »

Nevjerovatno kako napraviste problem od necega sto to nije!

Stvarno nikad mi se nije dogodio problem sa laptopom na aerodromu (i opcenito na carini), a vazda ga nosim.
Cak i prije desetak godina kad je laptop stvarno bio rijedak dio licne prtljage. Jedino sam ga morao odvajati od ostale prtljage da prodje kroz onaj skener. Nedavno su mi na jednom aerodromu (vani) provjeravali bateriju!
I to je bilo sve.
Ja zapravo ne znam o cemu vi ovdje pricate.

I jos nesto. Ovo citiranje nekih dijelova propisa, gdje se nalazi uporiste za carinjene necega sto se u praksi ne carini, me samo podsjeti na ovaj nedavni propis o obaveznoj kolicini novca kad se ide vani.
To mozda negdje pise, ali se U PRAKSI ne primjenjuje. Ja ne znam nikoga ko je morao pokazivati pare nakon ovog ukidanja viza. Sve je prepusteno PROCJENI osoblja na granici, ma sta da to znaci,
Ja bih to opisao ovako, ako carinik PROCJENI da taj laptop nija bas UVJERLJIV dio licne prtljage (npr. nepismena osoba ga nosi sa sobom), mozda postupi na nacin kako su neki gore naveli!

Ali zaista, ponavljam, ne znam niti za jedan slucaj gledanja u novcanik i carinjena laptopa. Ako se takvo nesto i desavalo, rekao bih da je u kategoriji takvih rjetkih slucajnosti da bih se mnogo vise zabrinuo zbog pada aviona nego zbog carinjenja laptopa!
mrtva kokoš

#97 Re: Sa laptopom u avion

Post by mrtva kokoš »

mahalik

#98 Re: Sa laptopom u avion

Post by mahalik »

ja nosio i eksterni i niko mi ništaa nije
Sunrise00

#99 Re: Sa laptopom u avion

Post by Sunrise00 »

ako ovamo kupim ipod, i onda trazim povrat poreza kad krenem u BiH, hoce li mi naplatiti carinu kad dodjem u BiH? btw. koristila bih ga dok sam vamo :D (vamo=UK)
ili je to isto ko sa laptopom :D
hvala :D
drndalo

#100 Re: Sa laptopom u avion

Post by drndalo »

Ako im prijavis=hoce... Ako ne, onda u 99.99% slucajeva nemas problema... Nemoj samo da se vidi na njemu da je nov, neotpakovan... Nego star, koristen 3 godine ! :wink:
Post Reply