Japanska auta, da ili ne?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#76 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Bakir1 »

kreso 2,5 u pajeru iz 2003 ima 115 KS i 247 Nm tako da...
poslije je isao sa comonrail-om i na 138 KS i 174 KS
Dabba

#77 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Dabba »

kredenac wrote:
Ne znam gdje živiš, u BiH ili vani?
Dobro razmisli o kupovini Subaru-a iz prostog razloga što ja nisam čuo niti za jedan ovlašteni ili bilo kakav drugi servis za Subaru-a.
Ja imam Hondu i imam sličan problem kada su u pitanju servisi. Sva sreća pa se nešto plaho i ne kvari, mehaniku će majstori usuditi da poprave (krajnice, kugle...), ali ako ti ode nešto na motoru, ako ti je portrebna dijagnostika, vjerovatno ništa prije Hrvatske ili Srbije?!
Živim u BiH, u Novom Travniku, a radim u Sarajevu. Vidio sam par ovih Subarua u Americi i to Forestera i Outback-a i odvalio sam na izgled, kada sam malo pogledao na netu o kvaliteti, vidim da je pravo auto, ali me zanima iz prve ruke ili od nekog od bivših ili sadašnjih vlasnika kakvi su za dijelove, mislim prvenstveno na cijenu jer znam da su kvalitetni jer Japanci ne daju nikome da im pravi dijelove za vozila, nisu ko švabe :-). U sarajevu sam vidio jednog Forestera, bordo boje na CD tablama, a bio je na našim prvo, prolazi često preko Bistrika gdje radim i sviđa mi se šta vidim!
Bio je jedan na PIK-u za 11 maraka i otišao je u roku mjesec dana, al nisam imao love tada, ma nemam ni sad ali se spremam za jedan uvoz iz Švabije, naravno za njega ću zakaćit kamp kućicu!

Također me posebno zanima kakvi su sa ugradnjom LPG-a (plina) jer mi je poznato da troše malo više nego što mi (BIh-anci) možemo da podnesemo!

P.S.
Subaru Forester nije SUV (terenac)

Onaj link koji si postavio, vise ne radi, pa ne znam koji Forester zelis kupiti.

Tacno, Forester nije SUV (sve do trenutnog modela od 2008/2009, koji je usao u “tu pricu”). Prijasnja linija je cisti crossover. I Subaru Forester je defacto pionir crossover-a.

Ako ides sa naknadnom ugradnjom plina OPREZ. Malo je pravih “igraca” koji dobro nastimaju komplet sve, pa onda “kuku majko”...

Posto kazes da ces uvoziti auto, onda trazi modele koje imaju tvornicki ugradjen plin. To su modeli kojima nazad pise Bi-Fuel. Sigurno ce ti u startu biti skuplja varijanta, nego naknadna ugradnja, ali si mirniji I sigurniji u smislu da ti nece praviti probleme u tvojom svakodnevnom koristenju auta. “tvornicki” ugradjen plin NE ZNACI da je na traci ugradjen plin, nego ga u Italiji (GENERALNI IMPORTER Subaru-a za Evropu) ugradjuju u nova vozila I uz tako igradjen plin ide I tvornicka garancija, kao I na cijelo auto..

Tebi najblizi NORMALAN i ozbiljan Servis Subaru-a je Lončarić.
http://www.nlo-racing.com/page.asp?pID=2
Importera Subaru-a u Hr zaobilazi u siiiirokom luku.

Sledeci DOBAR (I OVLASTEN) Servis je SAMAUTO, Italija, Muggia
http://www.vendiauto.com/concessionaria ... MAUTO.html

Predlazem ti da njih kontaktiras I neka ti oni potraze I ponude auto po “parametrima” kako ti zelis. Korektni su I pofesionalci. Tu ti je njihova lager lista polovnih Subaru-a
http://www.vendiauto.com/auto-usate/usato-Subaru.html

Iz Njemacke:
Evo ti Bi-Fuel “mjesane salate”:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/searc ... dCarSeals=

A ovdje je samo Forester Bi-fuel
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/searc ... dCarSeals=
kreso_atac

#78 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by kreso_atac »

aha, ja sam govorio o 2.5 kojeg najbolje znam, a to je onaj prije 2000 godine. mislio sam da je ostao isti i kasnije par godina. a taj common rail od 170 KS je pretpostavljam haos loš (što se hard opterećenja tiče) :)
exliberal

#79 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by exliberal »

Nisam citao svu raspravu pa se izvinjavam ako ponavljam.
Subaru je ko auto stvarno dobro, u sjevernoj americi ima status kultnog auta ( kao sto je volvo , saab i mozda jos par njih).Sto se tice motora, nisam cuo da je iko imao problema sa njihovim motorima ( boxer motori), konstantni pogon na sva 4 tocka je legendaran. Moje misljenje je da su malo staracki po izgledu mada stvar je do ukusa. Neznam dali dole ima model Tribeca....to je jedan od naljepsi SUV modela barem za mene, unutrasnjost im je fantasticno dizajnirana i sad mnogi kopiraju taj stil. Subaru je jedan od rijetkih auta koji "drzi cjenu" kod prodaje.
Jedina stvar sto bi trebe trebala da brine je servisna mreza, mada u sadasnje doba sve se moze preko interneta.
Neko je spomenjuo Mitusubitsi......znam da su poznati kao reli modeli ali moja preporuka je da nekupujes nista od njih.
ps
kao i sva vozila koja imaju konstantni pogon na sva cetri tocak potrosnja im nije bas najaca strana ali dodat litar na 100 km i nije bas toliki trosak
Bakir1

#80 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Bakir1 »

exliberal wrote: Neko je spomenjuo Mitusubitsi......znam da su poznati kao reli modeli ali moja preporuka je da nekupujes nista od njih.
a sto?neki razlog mora da ima?
kako neki ljudi mogu biti uvjereni u nesto i to jos propagirati a nema objasnjenja :-)
psydelija

#81 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by psydelija »

japansko auto, da, ali, kako da promenim balkansku glavu i kupim vec jednom azijata!? :D
exliberal

#82 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by exliberal »

Bakir1 wrote:
exliberal wrote: Neko je spomenjuo Mitusubitsi......znam da su poznati kao reli modeli ali moja preporuka je da nekupujes nista od njih.
a sto?neki razlog mora da ima?
kako neki ljudi mogu biti uvjereni u nesto i to jos propagirati a nema objasnjenja :-)
Recimo da sam radio za njih ( ne proizvodji auta nego avio industriju i da smo imali sanse da ih kupimo ispod cijene), cak su nam davali auta na testiranje....par sedmica sam vozio dva modela i nisam uposte bio zadovoljan ni udobnoscu ni izgledom enterijera a ista su cijena ko njemci ( audi a4 )..... necu da spominjem kako su dobri u proizvodnji..... :x :x
Bakir1

#83 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Bakir1 »

pa molim te spomeni mi,bas me zanima.
ta auta koja si ti vozio i iz tih fabrika u kojima se prave provjeri pod joint venture sa krajzlerom i pod stavkom only for american market pa ti mozda bude jasnije.
u fabrikama koje sklapaju automobile koje si ti vozio,rade amerikanci i koriste se americke sirovine i komponente kao i know how na americki nacin.
ovo je bosna,na ovom dijelu kontinenta dolaze auti koji izlaze iz fabrike u japanu.
isto kao sto montero/pajero ili evolution na americkom trzistu dolaze iz japana.
nemoj generalizovati i govoriti da MITSUBISHI automobili generalno ne valjaju,jer mi navedi jos jednog proizvodjaca bilo kojih automobila koji puca na visoke brojeve u prodaji a da to radi sa 6 modela,i pri tome opstaje ;-)
kreso_atac

#84 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by kreso_atac »

jel mogu ja reći? jeep :razz: :-D
whow

#85 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by whow »

U mnogim glavama je jos uvjek 19-to ili 20-to stoljece i vremena kada su nacionalne kompanije bile monolitne a porjeklo robe automatski postajalo pitanje ljubavi prema domovini. U trenutnoj konsatalaciji odnosa veoma je tesko pricati o Americkim ili Japanskim autima stoga mislim da su obje teme prilicno debilne .U mnogim slucajevima Americke , ,Japanske pa i Europske kompanije razmjenjuju , djelove , komponente , tehnologije a nekada se i potpuno ista vozila prodaju pod razlictom znackom . Vise manje sva proizvodnja je premjestena u podrucja sa jeftinom radnom snagom ili u non -union okruzenja .Honda prodata u Canadi je formalno Canadsko vozilo, isto je i sa Toyotom iako je vecina djelova napravljena u Japanu .Americki Nissan se pravi u Mexiu kao i VW. Marketinski guru tim iz VW Amerika vise ne govori o German cars nego su izmislili propagandu parolu koje kaze " Njemacki Inzenjering " da bi se prikrilo stvarno porjeklo robe . U isto vrijeme niko ne spominje Mexicke ruke i znoj sto su unesene u VW-va vozila jer je to veoma uncool . Zivimo u licemjernom drustvu koje vidi ono sto mu odgovara pa stoga Toyota moze biti Kanadska , Mazda koja je u vlasnistvu Forda ,Japanska ili jedan VW ili Nissan proizvedeni u Mexicu Europski ili Japanski . Kljucno pitanje je ciji je kapital i ko ostvaruje profit. Za ovo pitanje nazalost vise ne postoji jednostavnan odgovor u vremenu kada Kanadske naslage bitumena exploatira Korejska nacinonalna naftna kompanija ili kada su vlasnici Manchester Citija odnekle iz zaljeva ili Sjedinjene Americke Drzave duguju trilione jednoj Kini . U Americkim policiskim filmovima se cesto cuje fraza follow the money isto se moze primjeniti i na ovu temu stoga je postalo vrlo tesko djeliti auta na Japanaska ili Europska ili Americka.
kreso_atac

#86 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by kreso_atac »

jedan prilicno pametan post upravo iznad mene. sto se kvaliteta tice sve je relativno tu, svako vozilo se kvari, a pitanje izbora svodi se na pitanje licnih preferencija i potreba.
exliberal

#87 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by exliberal »

Bakir1 wrote:pa molim te spomeni mi,bas me zanima.
ta auta koja si ti vozio i iz tih fabrika u kojima se prave provjeri pod joint venture sa krajzlerom i pod stavkom only for american market pa ti mozda bude jasnije.
u fabrikama koje sklapaju automobile koje si ti vozio,rade amerikanci i koriste se americke sirovine i komponente kao i know how na americki nacin.
ovo je bosna,na ovom dijelu kontinenta dolaze auti koji izlaze iz fabrike u japanu.
isto kao sto montero/pajero ili evolution na americkom trzistu dolaze iz japana.
nemoj generalizovati i govoriti da MITSUBISHI automobili generalno ne valjaju,jer mi navedi jos jednog proizvodjaca bilo kojih automobila koji puca na visoke brojeve u prodaji a da to radi sa 6 modela,i pri tome opstaje ;-)
Vozio sam Lancera i outlander-a, i nisu mi se svidjeli. Znam da ces reci to je stvar licnog ukusa i slazem se sa tim. Moja izjava se odnosila na Mitusubishi korporaciju i neke stvari koje smo mi radili za njih u kooperacij ( nije bila auto industrija) . Fuseraj koji smo dobijali od njih je za nepovjerovat a radilo se o dosta osjetljivim djelovima i odmah se covjek pocne pitat ako fusere na ovom kako tek useru na autima.
Koliko ja znam (ispravi me ako grijesim) Mitusubishi se neradi u sjevernoj americi jer jos uvijek nemaju tako jako trziste, kao honda i toyota, nego se uvozi sto za mene uopste nije neka prepreka. Kao sto whow rece sad je vrijeme globalnih industrija i normalno je da ces vrlo tesko naci nesto "original". Pa ako hocu da uzmem Tuareg-a doci ce mi iz Juzne Afrike ne iz njemacke....kao sto sam rekao na drugoj temi dolazi i bmw iz njemacke ali opet ima problema sa elektronikom
Bordolini

#88 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Bordolini »

Mitsubishi generalno s ove strane bare jako lose kotira. Nekvalitetni su, lose drze cijenu, bas kao da nemaju veze s ostalim japancima. U Evropi je, mozda, sasvim druga prica tako da se nema smisla raspravljati, dva razlicita trzista i jos vaznije -2 razlicita produkta.
Bakir1

#89 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Bakir1 »

exliberal wrote:Koliko ja znam (ispravi me ako grijesim) Mitusubishi se neradi u sjevernoj americi
http://en.wikipedia.org/wiki/Diamond-Star_Motors ;-)
whow

#90 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by whow »

Bakir1 wrote:
exliberal wrote:Koliko ja znam (ispravi me ako grijesim) Mitusubishi se neradi u sjevernoj americi
http://en.wikipedia.org/wiki/Diamond-Star_Motors ;-)
Bakire sva vozila sa Mitsubishijevom zvjezdom koja je prodaju u Americi su Made in Japan. Pored Mazde Mitsubishi je ostao jedini Azijski proizvodac koji jos uvjek nema proizvodnju na Americkom kontinentu. To sto pise na Wikipediji je bila koperacija sa Chryslerom koja je uglavnom koristila istome. Ova suradnja jos uvjek postoji i u nju je ukljucen i Huyndai koji zajedno za Chryslerom i Mitsubishijem pravi 2.4 l global engine koje se ugraduju u mnoga vozila . Masina je uglavnom Mitshu produkt ali i nije bog zna sta. Ovakva suradnja je bila izuzetno aktualna prije Fiatove akvizicije Chryslera jer Chrysler nije imao uslovno govoreci male motore "small engine". Ovaj problem je nadajmo se rjesen sa dolaskom Fiata na scenu. Kao protu uslugu Chrysler je pomagao Mitshubishiju i Nissanu u SUV i Pick -up segmentu. Postojao je plan po kojem ce se novi Nissanovov full size pick -up raditi u Chryslerovoj fabrici na osnovu Ram-1500. VW combi Routan se vec nekoliko godina pravi u Chryslerovim pogonima po istoj tehnologiji i sa istim djelovima kao Chryslerov Dodge Grand Caravan.
Sto se tice Mitshubishija vozio sam Lancera kao i Outlendera. Lancer mi jednostavno nije lezao dok sam Outlandera vozio prosle godine kada sam kupovao SUV . Outlander mi se prilicno svidio posebno interior ali ne toliko kao Rav4 za koju sam se odlucio . Sto se tice kvalitete Mitshubisi Amerika daje garanciju od 7 godina i 160 000 km sto je medu najboljim garancijama u industiji . Ja licno nisam cuo da se nesto posebno kvare iako im je preprodajna vrijednost niza nego kod ostalih japanaca sto je mozda i normalno obzirom da su malo i jeftiniji kada su novi.
Bakir1

#91 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Bakir1 »

nisi u pravu,krajzler je bio taj koji je na mitsu blokove sarafio glave,ubrigavanje i ostalo dok su se neki automobili pravili u toj fabrici u dan danas se prave i to ne po sistemu SKD nego bas montaza ;-)
Mitsubishi Motors North America, Inc. (MMNA) Manufacturing Division began as Diamond-Star Motors in a 50/50 joint venture between Mitsubishi Motors Corporation (MMC), Japan, and Chrysler Corporation (now DaimlerChrysler), in the fall of 1985. In 1991, MMC purchased Chrysler’s 50 percent share and the plant became a wholly-owned American subsidiary of MMC. In 2001, DaimlerChrysler (DC) acquired 37 percent of MMC. In January, 2001, all North American operations of Mitsubishi Motors were consolidated into Mitsubishi Motors North America (MMNA). The Manufacturing Division in Normal, IL represents Mitsubishi Motors' only passenger car assembly plant in North America. It is located approximately 150 miles south of Chicago.
Milestone: Three-Millionth Vehicle Off The Line
10/29/2009

At 2:30 pm on October 29th, 2009, the three-millionth car assembled at Mitsubishi Motors North America rolled off the assembly line in Normal, Illinois. Greeted with cheers by a crowd of over 800 Mitsubishi employees, the Rally Red, 2010 Eclipse GT personified Mitsubishi's enduring commitment to its place in the American automotive market.

Addressing the crowd about the milestone, Mitsubishi Motors North America President and CEO, Shin Kurihara, offered his congratulations. "Today we celebrate what we have accomplished," said Kurihara, "It is our teamwork that has created our success." Also participating in the celebration were MMNA Manufacturing COO, Jerry Berwanger, who served as master of ceremonies, and UAW Local 2488 President, Ralph Timan, who expressed thanks and congratulations to MMNA and all the union members present.

Remembering his first trip to the future site of the plant in 1985, Kurihara said, "How could I have imagined that I would be here as President almost 25 years and three-million vehicles later?"

It is a milestone worth marking. Carving a niche as a champion of individualism over the past 25 years, Mitsubishi has consistently provided distinctive cars to American consumers looking to stand apart from the crowd. The three-millionth car is a symbol of Mitsubishi Motors North America's continuing legacy of producing unique and exceptional vehicles.
whow

#92 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by whow »

Bakir1 wrote:nisi u pravu,krajzler je bio taj koji je na mitsu blokove sarafio glave,ubrigavanje i ostalo dok su se neki automobili pravili u toj fabrici u dan danas se prave i to ne po sistemu SKD nego bas montaza ;-)
Mitsubishi Motors North America, Inc. (MMNA) Manufacturing Division began as Diamond-Star Motors in a 50/50 joint venture between Mitsubishi Motors Corporation (MMC), Japan, and Chrysler Corporation (now DaimlerChrysler), in the fall of 1985. In 1991, MMC purchased Chrysler’s 50 percent share and the plant became a wholly-owned American subsidiary of MMC. In 2001, DaimlerChrysler (DC) acquired 37 percent of MMC. In January, 2001, all North American operations of Mitsubishi Motors were consolidated into Mitsubishi Motors North America (MMNA). The Manufacturing Division in Normal, IL represents Mitsubishi Motors' only passenger car assembly plant in North America. It is located approximately 150 miles south of Chicago.
Milestone: Three-Millionth Vehicle Off The Line
10/29/2009

At 2:30 pm on October 29th, 2009, the three-millionth car assembled at Mitsubishi Motors North America rolled off the assembly line in Normal, Illinois. Greeted with cheers by a crowd of over 800 Mitsubishi employees, the Rally Red, 2010 Eclipse GT personified Mitsubishi's enduring commitment to its place in the American automotive market.

Addressing the crowd about the milestone, Mitsubishi Motors North America President and CEO, Shin Kurihara, offered his congratulations. "Today we celebrate what we have accomplished," said Kurihara, "It is our teamwork that has created our success." Also participating in the celebration were MMNA Manufacturing COO, Jerry Berwanger, who served as master of ceremonies, and UAW Local 2488 President, Ralph Timan, who expressed thanks and congratulations to MMNA and all the union members present.

Remembering his first trip to the future site of the plant in 1985, Kurihara said, "How could I have imagined that I would be here as President almost 25 years and three-million vehicles later?"

It is a milestone worth marking. Carving a niche as a champion of individualism over the past 25 years, Mitsubishi has consistently provided distinctive cars to American consumers looking to stand apart from the crowd. The three-millionth car is a symbol of Mitsubishi Motors North America's continuing legacy of producing unique and exceptional vehicles.
0
0001
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#93 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by corolla02 »

exliberal

#94 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by exliberal »

eh Corolla.....lexus je dobar.....mada preskup....bio sam prosle godine na auto show u Torontu i svi mercedesi su bili otkljucani mozes sjesti u svaki model bez obzira na cijenu.....lexus ni jedan!...to je bilo i prethodnih godina...nekontam im logiku
arte.fakt

#95 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by arte.fakt »

Ponosni sam vlaskik nove toyota yaris , imam samo rijeci hvale za to auto ... japanac zakon ...
citroen

#96 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by citroen »

arte.fakt wrote:Ponosni sam vlaskik nove toyota yaris , imam samo rijeci hvale za to auto ... japanac zakon ...
allah mubarek olsun :D da promjenis josh japanaca ABD :thumbup: :thumbup: :thumbup:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#97 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by corolla02 »

exliberal wrote:eh Corolla.....lexus je dobar.....mada preskup....bio sam prosle godine na auto show u Torontu i svi mercedesi su bili otkljucani mozes sjesti u svaki model bez obzira na cijenu.....lexus ni jedan!...to je bilo i prethodnih godina...nekontam im logiku
ne znam kako je bilo zadnji put, vise se i ne sjecam, ocekujem novi u Martu al kad odem tamo, nacesce se izgubim, ne znas kud bi prije, te pretezno gravitiram onim iz reda "narodne marke", tj. za siroke mase :-D

samo znam da su im modeli vecinom stari, sad u 2011 nekih 5 godina, sto ce reci da im je ovo zadnja godina kako to praktikuju u Toyoti; sad hoce li odustati od kakvih noviteta za narednu godinu ostaje da se vidi, djeluje nesto su se usutili, pa mozda i ne, jedno zbog projekta LFA, drugo zbog skore ostete od $16 mil. koju su morali platiti SAD vladi.
arte.fakt

#98 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by arte.fakt »

citroen wrote:
arte.fakt wrote:Ponosni sam vlaskik nove toyota yaris , imam samo rijeci hvale za to auto ... japanac zakon ...
allah mubarek olsun :D da promjenis josh japanaca ABD :thumbup: :thumbup: :thumbup:
hvala bratko ;)
whow

#99 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by whow »

corolla02 wrote:
exliberal wrote:eh Corolla.....lexus je dobar.....mada preskup....bio sam prosle godine na auto show u Torontu i svi mercedesi su bili otkljucani mozes sjesti u svaki model bez obzira na cijenu.....lexus ni jedan!...to je bilo i prethodnih godina...nekontam im logiku
ne znam kako je bilo zadnji put, vise se i ne sjecam, ocekujem novi u Martu al kad odem tamo, nacesce se izgubim, ne znas kud bi prije, te pretezno gravitiram onim iz reda "narodne marke", tj. za siroke mase :-D

samo znam da su im modeli vecinom stari, sad u 2011 nekih 5 godina, sto ce reci da im je ovo zadnja godina kako to praktikuju u Toyoti; sad hoce li odustati od kakvih noviteta za narednu godinu ostaje da se vidi, djeluje nesto su se usutili, pa mozda i ne, jedno zbog projekta LFA, drugo zbog skore ostete od $16 mil. koju su morali platiti SAD vladi.
Jucer mjenjao ulje u Toyotinom salonu. Trenutno vecina proizvodaca preporucuje interval promjene ulja svakih 8 000 km iako su do jucer tvrdili da se ulje mora mjenjati svakih 5000 km. Elem mislim da je ova promjena dosla kao rezultat akcije koja je pocela mislim ove ili pred kraj prosle godine prema kojoj Toyota nudi dozivotno mjenjanje ulja ukoliko kupite neki od novih modela , stoga i duzi interval zamjene. Dakle promjena ulja na 15500 km tacno $40.90. Salabajzeri iz Toyote su me pokusali ubjediti da na 15500 km moram promjeniti filter u kabini za $57 te rotirati gume za $ 20 sto je naravno van svake logike obzirom da je 90% moje voznje autoput i da ne zivim u pustinji pa da mjenjam filter kabine svakih 15 hiljada km . Uglavnom i auto kuce moraju negdje da zarada a na nama je da na ove servise pristanemo ili da ih odbijemo. Tako dok sam cekao da se zamjeni ulje malo sam se motao po tom salonu i mogu potvrditi to sto rece Corolla da u Toyota salonima nema novih modela. Dali se radi o kraju proizvodnog ciklusa za trenutne modele ili necemu drugom nisam siguran . Dapace u citavom salonu a ni na lageru nije bilo niti jedne 2011 RAV4 stoga predpostavljam da se mozda uskoro sprema novi model ili ponovo neki lagani redizajn po ugledu na europski RAV4 koji je prosle godine dobio novu masku a izgubilo gumu sa 5-tih vrata . Mislim da ce Camry proci bez nekih znacajnijih promjena obzirom da je novi model izasao 2007 godine . Toyota takoder najavljuje novu 2011 Corollu sto je pomalo iznenadujuce obzirom da je sadasnji model dosao na trziste mislim 2009 te , te stoga mislim da se radi o nekom redizajnu po ugledu na VW Golf line -up kome se dodaju nove opcije boje i vece felge i to se onda nazove novim modelom. Malo sam zagledao Toyotu Yaris i moram priznati da sam razocaran interierom. Od ponudenog najvise me dojmila Venza no medutim i cjena je impresivna. Uglavnom ne mislim da ce 2011 biti godina velikih promjena bar kada su u pitanju novi modeli . Vecina proizvodace ce vjerovatno sljediti VW trend po kome je novi model tehnicki inferiorniji od staroga ali i nesto jeftiniji. U krajnjoj liniji ovaj trend mozda i ima smisla obzirom da su danasnja vozila bar performansama odavno premesila potrebe njohove realne upotrebe kao sto je stop and go sabracaj od semafora do semafora i voznja od 110-130 km/h po autoputevima.Na kraju mozda je ipak pobjedio razum :D
corolla02

#100 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by corolla02 »

whow wrote:
corolla02 wrote:

Jucer mjenjao ulje u Toyotinom salonu. Trenutno vecina proizvodaca preporucuje interval promjene ulja svakih 8 000 km iako su do jucer tvrdili da se ulje mora mjenjati svakih 5000 km. Elem mislim da je ova promjena dosla kao rezultat akcije koja je pocela mislim ove ili pred kraj prosle godine prema kojoj Toyota nudi dozivotno mjenjanje ulja ukoliko kupite neki od novih modela , stoga i duzi interval zamjene. Dakle promjena ulja na 15500 km tacno $40.90. Salabajzeri iz Toyote su me pokusali ubjediti da na 15500 km moram promjeniti filter u kabini za $57 te rotirati gume za $ 20 sto je naravno van svake logike obzirom da je 90% moje voznje autoput i da ne zivim u pustinji pa da mjenjam filter kabine svakih 15 hiljada km . Uglavnom i auto kuce moraju negdje da zarada a na nama je da na ove servise pristanemo ili da ih odbijemo. Tako dok sam cekao da se zamjeni ulje malo sam se motao po tom salonu i mogu potvrditi to sto rece Corolla da u Toyota salonima nema novih modela. Dali se radi o kraju proizvodnog ciklusa za trenutne modele ili necemu drugom nisam siguran . Dapace u citavom salonu a ni na lageru nije bilo niti jedne 2011 RAV4 stoga predpostavljam da se mozda uskoro sprema novi model ili ponovo neki lagani redizajn po ugledu na europski RAV4 koji je prosle godine dobio novu masku a izgubilo gumu sa 5-tih vrata . Mislim da ce Camry proci bez nekih znacajnijih promjena obzirom da je novi model izasao 2007 godine . Toyota takoder najavljuje novu 2011 Corollu sto je pomalo iznenadujuce obzirom da je sadasnji model dosao na trziste mislim 2009 te , te stoga mislim da se radi o nekom redizajnu po ugledu na VW Golf line -up kome se dodaju nove opcije boje i vece felge i to se onda nazove novim modelom. Malo sam zagledao Toyotu Yaris i moram priznati da sam razocaran interierom. Od ponudenog najvise me dojmila Venza no medutim i cjena je impresivna. Uglavnom ne mislim da ce 2011 biti godina velikih promjena bar kada su u pitanju novi modeli . Vecina proizvodace ce vjerovatno sljediti VW trend po kome je novi model tehnicki inferiorniji od staroga ali i nesto jeftiniji. U krajnjoj liniji ovaj trend mozda i ima smisla obzirom da su danasnja vozila bar performansama odavno premesila potrebe njohove realne upotrebe kao sto je stop and go sabracaj od semafora do semafora i voznja od 110-130 km/h po autoputevima.Na kraju mozda je ipak pobjedio razum :D
:lol: uvijek sam imao losa iskustva sa servisima pogotovo ovim originalnim; tamo uglavnom rade ljudi koji nemaju veze sa autima a jos im platis. Licno, mjenjam ulje zajedno sa filterom na 3K milje i sve ostale filtere dva puta godisnje, ostalo po potrebi, i to mi se pokazalo mi se kao najbolji recept :wink:
Post Reply