Redovni vojni rok!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

potpuni stranac

#76 Re: Redovni vojni rok!?

Post by potpuni stranac »

drndalo wrote:Izvini, nisam te prepoznao... Ako nisi nikad skupljao iznutrice mrtvog suborca, ner seri...!

Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati...
tebi sretno, idi i budi terorista gdje god dođeš, ako te neka država uopće bude htjela i primiti.
karanana

#77 Re: Redovni vojni rok!?

Post by karanana »

sto terorista? pa ima i drugih zanimanja na zapadu.
potpuni stranac

#78 Re: Redovni vojni rok!?

karanana wrote:sto terorista? pa ima i drugih zanimanja na zapadu.
nema, svi muslimani su teroristi. tako misli evropa a ti se pokušaj boriti protiv sveprisutne propagande.
kv99

#79 Re: Redovni vojni rok!?

Post by kv99 »

Vragolan wrote:
poznanik wrote:
Vragolan wrote:joj ratnika u PM
da Bog da vam u kuci rat bio
A što ti treba ovakva rečenica :(
pa procitaj malo, kv99,bailaor, nele9

ma u pravu si treba se i ovdje sprdati i zahebavati

izvinjavam se
Vidim da me spominjes pa sta je to kv99 napisao pa da mozes da tvrdis da sam zagovarao rat/sukobe, glorifikovao krv i patnju ? Samo sam pitao ove sto tvrde da ce da pobjegnu cim zapuca: a sta ako ne stignu preko grane ? Koliko znas od obicne raje da su 1991/92 zagovarali rat , iste one koja je zavrsila po logorima i rovovima ? Jel se i njima obistinilo da im je Bog dao rat jer su ga zeljeli ?
P.S A tebi i svim tvojima da Bog dadne ono sto zelis drugima , nista manje i nista vise.
Last edited by kv99 on 29/12/2010 15:32, edited 1 time in total.
BSn

#80 Re: Redovni vojni rok!?

Post by BSn »

Ruski mafijas... sa sve akcentom. 8-)
BSn

#81 Re: Redovni vojni rok!?

Post by BSn »

potpuni stranac wrote:
nema, svi muslimani su teroristi. tako misli evropa a ti se pokušaj boriti protiv sveprisutne propagande.

Jah...

Da ne znam uspjesne ljude s ovih prostora u Evropi, pa da ti jos i povjerujem.
potpuni stranac

#82 Re: Redovni vojni rok!?

BSn wrote:
potpuni stranac wrote:

Jah...

Da ne znam uspjesne ljude s ovih prostora u Evropi, pa da ti jos i povjerujem.
ko hoće da bježi neka bježi ako može, no svakako bi trebao zabraniti povratak.
karanana

#83 Re: Redovni vojni rok!?

Post by karanana »

potpuni stranac wrote:
nije to bas tako. mozda je upravo to o cemu ti pricas kontrapropaganda.

a na kraju krajeva i da jeste tako, sta ce ti znaciti sto ti koji si u bosni i hercegovini ne cujes sta evropa misli o tebi.

bas odosmo od teme.
potpuni stranac

#84 Re: Redovni vojni rok!?

karanana wrote:
potpuni stranac wrote:
nije to bas tako. mozda je upravo to o cemu ti pricas kontrapropaganda.

a na kraju krajeva i da jeste tako, sta ce ti znaciti sto ti koji si u bosni i hercegovini ne cujes sta evropa misli o tebi.

bas odosmo od teme.
vrlo dobro znam šta misli, nismo li to svi osjetili na svojoj koži?
drndalo

#85 Re: Redovni vojni rok!?

Post by drndalo »

potpuni stranac wrote:
I ta evropa je kurva brate, svi teroristi, a ona ih za vrijeme rata primila >500.000-600.000 komada... Stvarno nikad nece nauciti...

Pocetak teme je bio: Ja mislim da bi bilo pametno da djeca idu u vojsku, jer su inace jako silni i drcni... I ma koliko se ja slagao s tim uopsteno, ne mislim da je to pametno, jer je onakva vojska gubljenje vremena... Skupljanjem lisca po pisti i tako to... Mozda kao vid 1-2 mjeseca obuke u rukovanju teskim masinama, bagerima, i slicno, za ne daj boze nekih elementarnih nepogoda... Kad znas voziti bager, tenk nije velika promjena, a kad je trebalo vozio sam ga i sa B kategorijom, a bolilo me dupe ako fulim prolaz kroz kapiju, jer sam jaci od nje... :mrgreen:

Onda su dezurni "zastitnici" Bosnjaka (muslimana) okrenuli pricu na ugrozenost, minule patnje itd... Uglavnom na pricu koje mi je vise dosta, stalno je slusam, mi zrtve, mi ovo, mi ono... Ono sto je u ratu uradjeno, nije uradjeno time sto je neko bio obucen na nivou sluzenja vojske... Da je bilo obuke u letenju helikopterima i helikoptera i goriva, bilo bi jos bolje... Ali tu dolazimo (opet) do problema sto je 75% pomoci skupljene od 3. Gelsenkirchen-ske Brigade ukradeno u privatne dzepove, a nije otislo na oruzje, orudje, municiju i opremu... To je do nas, a ne do evrope, protivnika, neprijatelja... Cesto smo sami sebi najgori neprijatelji...

Ima jedna pametna anglosaksonska vojna izreka: "Amateurs talk tactics, Professionals talk logistics..." (iliti "Ameteri pricaju o taktici, profesionalci o logistici...). S njom se 90% slazem... Iskustveno dokazano, a to sto sam ostao ziv i relativno zdrav u SA i BiH za vrijeme rata je vise izuzetak koji potvrdjuje pravilo, i djelimicno je plod onoga sto bi se moglo nazvati inat, snalazljivost, nedostatak izbora, nesto kao macka stjerana u cosak, tada je najopasnija...
felipe kajetano

#86 Re: Redovni vojni rok!?

Post by felipe kajetano »

Meni samo zao ispracaja i bahanalija :cry: ....pa zasto ce se sad rakija cuvat :twisted: ?
drndalo

#87 Re: Redovni vojni rok!?

Post by drndalo »

Ne sekiraj se ti za to, mozemo mi rakiju "ispratiti" i povodom ispracaja krompira u ambar i tako to... Bar ja...
innovision

#88 Re: Redovni vojni rok!?

Post by innovision »

da je bar 6 mjeseci pravog drilla :D eeee lijepa vojska
felipe kajetano

#89 Re: Redovni vojni rok!?

Post by felipe kajetano »

drndalo wrote:Ne sekiraj se ti za to, mozemo mi rakiju "ispratiti" i povodom ispracaja krompira u ambar i tako to... Bar ja...
:)

ma jasno.
nekad je to sve i imalo smisla, nekad bilo.....

:cry: :D
arbosan

#90 Re: Redovni vojni rok!?

Post by arbosan »

Sto neki uzivaju da skrenu sa teme i zatruju jedan vid razmjene misljenja i iskustva, pa cak i pozitivne sale.

Da ovi koji palamude po forumu sluze vojni rok, ili cak nekima da ga ponove, nebi im palo na pamet da toliku negativnu energiju pretvore u slova i nase oci more sa time.

Da, redovni vojni rok je dobro iz vise razloga, prvo uci te disciplinu, i uci te da progutas nekada i ponos kada te komandir onako malo ponizi, uci te timskom radu, uci te da budes koristan za drustvo i to radnim akcijama itd..., naravno vojska ti nudi mogucnosti da naucis a hoces li ti nauciti to je do osobe.
BSn

#91 Re: Redovni vojni rok!?

Post by BSn »

arbosan wrote:
Da, redovni vojni rok je dobro iz vise razloga, prvo uci te disciplinu, i uci te da progutas nekada i ponos kada te komandir onako malo ponizi, uci te timskom radu, uci te da budes koristan za drustvo i to radnim akcijama itd..., naravno vojska ti nudi mogucnosti da naucis a hoces li ti nauciti to je do osobe.

Sve to odradjuje obrazovni sistem (pod njegovim okriljem je obrazovno-odgojni zadatak) i to na mnogo bolje od vojske. ako to obrazovni sistem nije u stanju da napravi, nije potrebno bacati novac na vojsku i drilove, nego ulagati u reformu obrazovanja.
Vojska je sama po sebi glupost, jer ti drzava oduzima dio zivota i za to ne plati adekvatno (ova poslijeratna ti cak i naplati). Dovoljno je ubaciti u skole predmet o oruzju i samoodbrani, jer to je sasvim dovoljno za ratna stanja, a ratna stanja su veoma rijetka i ne isplati se bacati milione na obuku ljudi cije te usluge mozda nece ni trebati (a da ne govorimo o milionima koje bi ti ljudi proizveli da su tu godinu radili, a ne se glupirali u vojsci).

I da, rakija se sad cuva za rodjenje unucadi.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#92 Re: Redovni vojni rok!?

Post by PipiDugaDevetka »

S obzirom na okruženje i ko sjedi u našim vladama, Predsjedništvu, te ko su nam komšije i susjedi, uveo bih dobrovoljnu obuku, ljeti, po petnaestak dana za muškarce i žene.

Ne spavam mirno otkako je ukinuta Armija RBiH!
bez_ideje

#93 Re: Redovni vojni rok!?

Post by bez_ideje »

Mislim da bi daleko korisnija bila obuka kroz skolski sistem..2-3 casa po 45 minuta sedmicno kroz osnovnu i srednju skolu,za svu djecu .....znaci od prve pomoci,rastavljanja i sastavljanja oruzja,vjezbi gadjanja,i vjezbi odbrane,osnova komunikacije i prezivljavanja u sumi ...sve lijepo na svjezem zraku !Em korisno em zdravo za tijelo i duh!

I sem toga.......civilnu zastitu vratit,cim snijeg,nek lopata komsiluk,danas se razbih ispred haustora ,pola ledja mi otpada :twisted:
Ken_M

#94 Re: Redovni vojni rok!?

Post by Ken_M »

Simpaticni su mi ovi sto pricaju kako nam sluzenje vojnog roka treba, kako se uci disciplina, bla bla...

Jeste li vi bili u posljeratnoj vojsci?

Ja jesam.

Tamo neke, 2002.

Prvih 15 dana do "polaganja zakletve" citava kasarna Shisheta je prebolovala gadnu virozu, a ljude su "prepadali" (govorili im da nece ici kuci poslje zakletve) ako se budu prijavljivali za pregled u stacionaru (van kasarne, u Gorazdu). Citava pista je bila puna zelenih ispljuvaka. Hranili su nas bajatim hljebom, nekom rizom, salamom koja je bila nejestiva (neka u crnom omotu, karakteristika gume od kamiona). Ujutro, kod dizanja zastave regruti cekaju i po pola sata u stroju kapetana Remziju Smajovica da izadje iz svoje kancelarije, onako crven i debeo od rakije i meze i kaze koju "pametnu". Nakon zakletve, kada sam se dokopao par dana kuce i antibiotika, bilo je bolje, ali sam shvatio da cu ostaviti bubrege u Gorazdu ako nastavim po njihovim pravilima. Ponasali su se prema Sarajlijama kao prema zadnjem smecu. Kada i ako su nas pustali kuci za vikend smjeli smo koristiti samo Centroprevoz, koji dodje pred kasarnu (oni su bili u talu sa tim preduzecem), inace nema kuci. Od tada mrzim i Gorazde i Gorazdake i citavu IB. Mrzim i onu himnu bez teksta, jer sam gledao momke kako padaju u nesvijest od zime i iscrpljenosti dok cekaju (nakon sto su vec sat vremena proveli stojeci na zimi).

Da ne spominjem kantinu u kojoj si mogao kupiti svu robu koja se nigdje nije mogla prodati, kasarna je bila idealno mjesto za to, jer ljudi nisu mogli da jedu spomenutu gumu od kamiona...

Uglavnom, pozalio sam sto sam otisao. Nisam morao, k'o mi je kriv. Naucio sam nesto. Da su ljudi supci, da gledaju "odakle je ko", da su u manjim mjestima "Sarajlije i Sarajevo krivi za sve" i jos mnogo lijepih stvari.
Nele9

#95 Re: Redovni vojni rok!?

Post by Nele9 »

Ken_M wrote:Simpaticni su mi ovi sto pricaju kako nam sluzenje vojnog roka treba, kako se uci disciplina, bla bla...

Ja jesam.

Tamo neke, 2002.

Prvih 15 dana do "polaganja zakletve" citava kasarna Shisheta je prebolovala gadnu virozu, a ljude su "prepadali" (govorili im da nece ici kuci poslje zakletve) ako se budu prijavljivali za pregled u stacionaru (van kasarne, u Gorazdu). Citava pista je bila puna zelenih ispljuvaka. Hranili su nas bajatim hljebom, nekom rizom, salamom koja je bila nejestiva (neka u crnom omotu, karakteristika gume od kamiona). Ujutro, kod dizanja zastave regruti cekaju i po pola sata u stroju kapetana Remziju Smajovica da izadje iz svoje kancelarije, onako crven i debeo od rakije i meze i kaze koju "pametnu". Nakon zakletve, kada sam se dokopao par dana kuce i antibiotika, bilo je bolje, ali sam shvatio da cu ostaviti bubrege u Gorazdu ako nastavim po njihovim pravilima. Ponasali su se prema Sarajlijama kao prema zadnjem smecu. Kada i ako su nas pustali kuci za vikend smjeli smo koristiti samo Centroprevoz, koji dodje pred kasarnu (oni su bili u talu sa tim preduzecem), inace nema kuci. Od tada mrzim i Gorazde i Gorazdake i citavu IB. Mrzim i onu himnu bez teksta, jer sam gledao momke kako padaju u nesvijest od zime i iscrpljenosti dok cekaju (nakon sto su vec sat vremena proveli stojeci na zimi).

Da ne spominjem kantinu u kojoj si mogao kupiti svu robu koja se nigdje nije mogla prodati, kasarna je bila idealno mjesto za to, jer ljudi nisu mogli da jedu spomenutu gumu od kamiona...

Uglavnom, pozalio sam sto sam otisao. Nisam morao, k'o mi je kriv. Naucio sam nesto. Da su ljudi supci, da gledaju "odakle je ko", da su u manjim mjestima "Sarajlije i Sarajevo krivi za sve" i jos mnogo lijepih stvari.
Suosjećam s tvojim patnjama. Šmrc,...
I mene je jedan Albanac izradio za neku lovu kad sam imao 9 godina. Od tada mrzim sve Albance. :D :D :D
mrtva kokoš

#96 Re: Redovni vojni rok!?

Post by mrtva kokoš »

nedo Bog rata, poubijali bi se međusobno niko nam ne bi treb`o...
Ken_M

#97 Re: Redovni vojni rok!?

Post by Ken_M »

Nele9 wrote: Suosjećam s tvojim patnjama. Šmrc,...
I mene je jedan Albanac izradio za neku lovu kad sam imao 9 godina. Od tada mrzim sve Albance. :D :D :D
Citavo selo je bilo ukljuceno u "industriju" regruta, sta mislis zasto su se mnogi protivili ukidanju? Licni interes.

Pranje novca na hrani, odjeci, obuci... (regrut je u papirima kostao 6000 maraka u roku, ako se sjecam, a trosilo se sigurno duplo manje). Kantine, skart roba, Centroprevoz...

I nisu tema albanci vec ovi papci udaljeni 100 kilometara od centra Sarajeva.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#98 Re: Redovni vojni rok!?

Post by PipiDugaDevetka »

Ken_M wrote:Simpaticni su mi ovi sto pricaju kako nam sluzenje vojnog roka treba, kako se uci disciplina, bla bla...

Ja jesam.

Tamo neke, 2002.

Ovi nisu bili spremni za pružanje otpora. Sad, pitanje je da li su ih političari izradili ili nisu bili dobro obučeni i organizovani za pružanje otpora:
Image
Image
Last edited by PipiDugaDevetka on 29/12/2010 17:31, edited 1 time in total.
Nele9

#99 Re: Redovni vojni rok!?

Post by Nele9 »

Vragolan wrote:
poznanik wrote:
Vragolan wrote:joj ratnika u PM
da Bog da vam u kuci rat bio
A što ti treba ovakva rečenica :(
pa procitaj malo, kv99,bailaor, nele9

ma u pravu si treba se i ovdje sprdati i zahebavati

izvinjavam se
Haman sam ja ovde prozvan. :?:
Ja to ispadoh k´o bosanski GI Joe, ha?
Pa, ja svaku noć sanjam kako ubijam stotine Srba, Hrvata, Crnskih Goraca...Prokužio si me.

Ma ne čude mene matice srpske i hrvatske niti programi fizičke eliminacije mog naroda. Ne čudi mene što su dojučerašnje komšije digli ruku na moj narod i hladnokrvno ubijali djecu tih smrdljivih Turaka i balija. Nit´ me čudi što silovaše moje sestre, onako programski a ne što se digao nekom bolesnom umu.
Već me čude beskičmenjački bošnjački likovi što nakon fijaska i nespretnosti 92-e i nakon genocida, samo 15 godina kasnije smatraju da ovaj narod ne treba da bude barem obučen da rukuje vojnom opremom.
Reality check...pošto je meni odavno jasno da se u Bosni ne razmišlja normalno, pitaj Amere ili Britose kakvu bi oni vojsku imali da neko izvrši genocid nad njima.
Risto Kuglarić

#100 Re: Redovni vojni rok!?

Post by Risto Kuglarić »

Ken_M wrote:
Nele9 wrote: Suosjećam s tvojim patnjama. Šmrc,...
Citavo selo je bilo ukljuceno u "industriju" regruta, sta mislis zasto su se mnogi protivili ukidanju? Licni interes.

Pranje novca na hrani, odjeci, obuci... (regrut je u papirima kostao 6000 maraka u roku, ako se sjecam, a trosilo se sigurno duplo manje). Kantine, skart roba, Centroprevoz...

I nisu tema albanci vec ovi papci udaljeni 100 kilometara od centra Sarajeva.
Eis? A ja mislio "Redovni vojni rok". :D

Tebe baš istraumiralo brate, priviđaju ti se papci udaljeni 100 kilometara od centra Sarajeva.
Post Reply