AZIL

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Locked
Cober

#76 Re: AZIL

Post by Cober »

zengi wrote:To su ljudi bez ikakih moralnih normi, spremni na sve da bi ostvarili ono što oni žele i ne prezaju ni od čega da ostvare svoje ciljeve ne obazirući se na konsekvence koje njihove akcije imaju na društvo. Imati takve ljude u svom okruženju ima direktne i negativne posljedice na kvalitet mog života. Ti ljudi parkiraju na zelene površine, bacaju smeće i zagađuju sredinu, daju i primaju mito, glasaju za naj podlije i najgore političare i bave se raznim aktivnostim koje su pogubne za društvo u kojem ja živim. Što je najgore, razmnožavaju se i ostavljaju potomstvo odgojeno na isti način (kako su i njih odgjili) koje će nastaviti da radi gore navedena zlodjela.

Pitam vas šta treba uraditi sa tim ljudima da bi se zaštitili od njihovog pogubnog djelovanja na okolinu i direktno kvalitet mog života? Ja nemogu da odem u park jer su oni i njihova dječurlija tu bacili staklo, plaćam za školovanje njihove kopiladi, plaćam za liječenje kako njih i njihove kopiladi, tako i njihovih materešina koje su ih okotile, rovare, podmićuju, guraju se u javnom transportu, hraču po ulicama, podriguju i sad još hoće da ja platim za ubijanje pasa koje su oni izbacili meni pred vrata...

...Recite mi kako ja da riješim problem gore navedenih ljudi? Dali da kastriram, humano eutaniziram-uspavljujem, stavljam u azile.... Šta da radim?

Genije.. Toliko istine u tako malo riječi.
Friesian

#77 Re: AZIL

Post by Friesian »

@zengi postujem te, drag si mi ali si malo pretjerao sto se djece tice.. kako pas tako i dijete nije nista krivo pa nema razloga da se nazivaju kopiladima.. po ko zna koji put se donosi zakljucak da je stvar u odgoju.. i sam si naveo primjer koji te je sokirao kad je zena dovela dijete da pomazi tvog psa.. to se desilo i meni nekoliko puta i drago mi je kad to ljudi urade jer su svjesni koje posljedice mogu da se dese u kasnijem periodu zivota te ga u pravo vrijeme odgajaju, sto je i posao roditelja.. a ne da ga ostave na milost i nemilost vlastitom nahodjenju u odgoju dok oni "nemaju vremena".. ne znam sto ga onda i prave!
pas takodjer nije kriv zato sto je njega neko "iskusio" i ostavio na ulicu, nije kriv sto ga mnogi sutaju, nije kriv sto ga mnogi kamenjem gadjaju, nije kriv sto je neodgojen ali smatram da je kriv sto pokazuje agresiju.. naravno, agresija je posljedica svega ovoga sto sam odmah iznad nabrojao ali tako ce reagovati i dijete.. maltretirace psa i sve u okolini zato sto nije niko imao vremena da mu pokaze sta i kako treba da radi.. isto kao i psu..
svaki pas bi morao da prepozna opasnu situaciju, to im je ostalo od pravjekova, a ne da se zalijece na sve sto se krece.. to je agresija a nije ni malo lahko zivjeti sa agresivnim psom.. nije onda ni cudo zasto su ljudi protiv njih (iako oni imaju najvise svog udjela u takvom ponasanju).. ja sam neki dan setao sa svojim psom, hodala je zavezana pored moje noge i obisli smo jednu nasu standardnu rutu.. mali milion puta smo prosli tim istim putem i svaki put je jedan manji copor lajao na nas ali se nikad nisu zalijetali.. dok neku noc nije dosao novi grga i bez ikakvog povoda skocio na moju kuju.. jos je grga muzijak.. to nikako nije prihvatljivo ponasanje.. da je ona bila pustena pa sama uletila na njihovu teritoriju, pa i uredu ali joj je ovako bez razloga i bez upozorenja napravio 2 rane.. meni ipak on ne smeta jer se mogu nositi sa tim situacijama ali tako moze napasti nekog slabijeg i eto opet belaja..
tako isto prije 3 noci je moj brat (tip koji ih niti tjera niti ih zove, vec ignorise) isao u setnju i prolazio pored drugog copora pasa umalo da zaglavi u bolnici... napale ga dvije lutalice i jedan ga je ostinuo za list na nozi.. da se nije na vrijeme okrenuo ujeo bi ga fino.. to je pravi podmukli napad s ledja koji nije nimalo bezazlen...

po mom misljenju krivci su najvise nadlezni koji su trebali jos davno obezbjediti registraciju pasa i evidenciju pomocu cipova, pa lijepo kad se nadje njegovan pas (a sve ih je vise), procita cip, ode na vrata i ozvizdaci se masna kazna.. to bi se desilo trojici i cetvrti ne bi ni pomislio da pusti psa..

a sad ono glavno: azil se, kao, pravi sa 300 bokseva (a kazu da ima oko 10,000 lutalica).. neka se stave po dva psa u jedan boks i eto ih 600 uklonjeno sa ulice.. sta ce biti sa 9,400 pasa? od ovih 600 ce se udomiti u vrh glave 50, ali hajd' nek bude i 100 tako da ih ostaje 9,300..
zengi

#78 Re: AZIL

Post by zengi »

Hvala Coberu, Jaci i ostalim na podrsci!
Sto se tice uvrjedljivih izraza zbog koih sam kritikovan, nesto od toga je kolokvijalno i tako svojstveno nasem jeziku, a nesto se jednostavno tako zove i ako neko ima neke prihvatljive sinonime za ljude koje sam ja nazvao tim "pogrdnim nazivima" ja bih bio zahvalan da mi ih kaze.

Komunicirati svoje misli tako da ih drugi razumiju je tesko i u najboljem slucaju a ako se uskrate bilo kakvi izrazi, pa i pogrdni, onda je to gotovo nemoguca. Reci za nekoga da je glup ili budala je mozda uvrjedljivo ali kako da se drukcije covjek izrazi ako je rijec o glupanu ili budali. Necemo valjda sad ko enlezi nekoga ko je malog rasta zvati "verticaly chalinged".
Rijeci kao sto su kopile, kebara itd. su mahom koristene u kontekstu tako da to nebi trebao da bude problem.

Evo jedan primjer. Razbilo se neko staklo na domu u kojem mahom ljetuju i zimuju siromasna djeca i zena direktora tog doma uzela te komadice stakla i hoce da ih baci u potok i to bas ispred samog doma gdje psi cesto odu da piju vodu ili da se rashlade a i ja cesto odem da operem cizme od blata. Ja joj kazem nemojte gospodjo to molim vas bacati u potok moze sa neko posjeci a tu i psi (ukljucujuci i njena dva) idu da piju vodu pa se i oni mogu posjeci. Usput budi receno, bas danas mi se pas posjekao na staklo a prosle godine sam morao ovog drugog psa voditi na operaciju pod totalnom anestezijom kad se posjekao bas u tom potoku. Kaze meni gospodja sa umanjenom sposobnoscu razumjevanja i logickog zakljucivanja i odsustvom svakog obzira prama icemu, ili sto bi reko nas narod budaletina jedna neotesana, "nedaj im da idu u potok" i ipak baci staklo u potok. Znaci to je rjesenje, da sjedim ja tu pored potoka sljedecih 10.000 godina dok se to staklo ne raspadne i govorim djeci, ljudima i zivotinjama da ne idu tu u potok jer je neka dama odlucila da tu baci staklo umjesto da ga dobro zamota u novine (da se ljudi i zivotinje koi su prinudjeni da rove po smecu da bi prezivjeli nebi posjekli) i baci u kontejner. Budala, kreten, kravetina, idiot, itd. itd. nisu dovoljno jaki izrazi da se opise takva jedna osoba iz cijeg samo jednog postupka se moze vidjeti karakter, nivo inteligencije, i kompletan profil te osobe. Evo ako neko ima naziv koi adekvatno opisuje jednu takvu osobu, a da jos nije uvrjedljiv, ja ga molim da mi kaze.

Sto se tice moderatorove kritike da se "drzimo teme" ja mislim da se mi itekako drzimo teme. Tema je ovdje azili koje treba napraviti da bi ljudi bacali pse u te azile a ne na ulicu zbot toga sto se ljudi, mahom ti isti, boje tih pasa. Time bi trebali da rijsimo problem napustenih pasa a ja mislim da ga tako necemo rijesiti pa sad objasnjavam zasto necemo.

Ja ovjde pokusavam da ukazem na efekat koi ce ti azili imati. Pokusavam da kazem koliko je kvalitet mog zivota narusen zbog postupaka ljudi oko mene sto je opet povezano sa azilima i ukazem na generlnu sliku naseg drustva u kojem su se desavale, desavaju i uvjek ce se desavati grozote koje to drustvo stvara dok god je ono onakvo kakvo trenutno jeste, a jedan od problema tog drustva su napusteni psi i azili. Nijedan poblem nije izolovan slucaj bas sam za sebe nego svaki od njih ima duboke korijene i povezan je sa masom drugih problema i ako ga zelimo rijesiti moramo ga rijesiti iz korijena pritom analizirajuci ostale probleme koi su vezani za ovaj. Da bismo pronasli korjen problema moramo da u detalje analiziramo citavu situaciju i napravimo soluciju za taj problem a mi na ovom forumu, koliko se bar meni cini, to bas i radimo.

U svakom slucaju, ja se izvinjavam ako sam negdje prekardasio i u daljim postovima (ukoliko me ne banuju) cu nastojati da eliminisem uvrjedljive izraze ako to ikako bude moguce.

Friesiane, dobri moj druze. Tacno je to da je sve stvar odgoja ali i genetike i kod ljudi i kod pasa i sve ja to razumijem i zao je meni sto je to tako i znam ja da nisu ta djeca kriva i sve sve sve. Ali, nisam ja kriv sto su oni tako glupi i zli, sto su se radjali i sto radjaju. Nisam ja kriv sto njih majke nisu bolje odgojile, ni zato sto njihove nane ili babe nisu njihove majke odgoile. Nisam ja kriv sto oni nece da razmisljaju ni sekunde jedne i to nikad u citavom svom zivotu a sto misle da sve znaju i da odmah bez ikakvo razmisljanja mogu i imaju pravo da mi kazu " nosi tu pascad jebla te ona" cak i kad ja izletim u park u carapama da bi im u stvari pomogao. Nisam ja rekao ocu male djevojcice (sa talentom, genetikom i odgojem da postane jedna prava stetocina u svakom pogledu) hej hajde se ozeni ovom curom, napravi djete i onda ga daj njenoj ludoj materi da ga ona mlavi sipkom, dernja se na nju po ulici i prepada je da ce je baciti šćenadima da je pojedu. Vidio je majku svoje buduce zene (zeni djevojku-gledaj majku) i ozenio se i sam je dao svoju kcerku punici da je cuva i traumira.

Sto se tice napada pasa na ljude mogu reci ovo. Zao mi je sto su napali tvog brata i normalno da mi je zao kad napadnu bilo koga bez da je ta osoba licno kriva. Kao sto rekoh, u nedjelju napadose i mene. No medjutim, ma sta da se desi i dalje ostajem pri tvrdnji da psi nisu krivi sto su izbaceni na ulicu i sto ih narod suta i marska okolo tako da nije pravedno ubijati ih pa i kad masakriraju totalno nevinu osobu. Jedina postena solucija problemu napustenih pasa je da se ucini sve sto je neophodno pa makar to ukljucivalo i smrtnu kaznu, kastriranje, oduzimanje potomstva, dozivotno zatvarnje ili labotomiju kao kaznu pociniocima. Ja sam inace stogo protiv svih navedenih kazni ali ako se ovaj problem nemoze nikako drugacije rijesiti onda bi ih ja uveo prije nego sto bi kastrirao a kamoli ubio i jednog psa, jer da opet ponovim, ti psi na ulici su iskljucivo ljudska greska i sve kaznene akcije se mogu poduzimati iskljucivo prema ljudima i to iskljucivo tim ljudima a ne uvoditi kazne koje su vise usmjerene prema odgovornim vlasnicima pasa kao sto je ako ti pas nema brnjicu 500 keka i slicno. A da jos jednom ponovim, nemam namjeru da placam iz svog budzeta za ikakve kastracije, azile ili ubistva a da oni sa smanjenom moci rasudjivanja i socijalne svjesti (vidi sto sam fin) i dalje bacaju pse kako im se cefne.
Ne razumijem odakle ti ovo da bi svaki pas trebao znati kad se nalazi u potencijalno opasnoj situaciji? To zahtjevamo od pasa a ne zahtjevamo od ljudi koim je sutanje, gadjanje kamenom ili marskanje, takozvana instiktivna reakcija jer se oni boje. Napao ih pas prije 50 godina kad su bili mali i sad on ima dozivotnu licencu da suta, gadja, marska i truje i svako rezovnovanje sa tom osobom se ipak na kraju zavrsava sa "djaba je, mene je pas napao kad sam bio mali". Pas kojeg pet od deset osoba koje prodju putem sutne, gajda necim ili marsne bi trebao da upise neki kurs "how to spot a bad guy" pa da zna kad i kako da postupi. Neki dan gledam, sjedi pas od jedno 10 kila na trotoaru a pored njega prolazi grupa ljudi od koih je jedan bio sa jacim oblikom umanjene mentalne sposobnosti i bas kad je prolazio pored psa bez ikakvog upozorenja ili pripreme ga jednostavno sutnu a njegova raja prasnusu u smjeh. Ni ja nisam ocekivao, mada sam imao neki osjecaj zbog profila lobanja i praznih pogleda doticnih, da ce se to dogoditi a kako ce pas?
Grcki istoricar Hiziod je rekao sjedece: Najvrjedniji su oni koi sami mogu vidjeti istinu- Vrjedni su takodje i oni koi ce se odazvati mudrom savjetu. Ali oni, koi niti sami vide istinu, niti ce poslusati mudar savjet, nisu vrjedni niti jedne slamke.
Ja imam nesto da dodam na ove mudre rijeci. Nije poblem u tome sto oni nisu vrjedni, problem je u tome sto su oni stetni!!! Da oni samo sjede na nekom zidu kao saksije i nerade nista to nebi bio problem. Problem je sto ti ljudi u svaku nenormalnu akciju krecu prvi jer ih bas taj nedostatak inteligencije, odsustvo empatije prema drugima cini sigurnim u ispravnost onoga sto rade jer nemaju puno misli da ih zbune. Oni aktivno rade na rasturanju i degeneraciji citavog ljudskog drustva, namecu svoje indolentne i bezskrupulozne norme, svojim genima doprinose devalvaciji ljudske vrste i unistavaju kompletnu planetu i sve njene ljepote.

U nadi da necu biti banovan,
Vas Zengi
Cober

#79 Re: AZIL

Post by Cober »

zengi wrote:Jedina postena solucija problemu napustenih pasa je da se ucini sve sto je neophodno pa makar to ukljucivalo i smrtnu kaznu, kastriranje, oduzimanje potomstva, dozivotno zatvarnje ili labotomiju kao kaznu pociniocima. Ja sam inace stogo protiv svih navedenih kazni ali ako se ovaj problem nemoze nikako drugacije rijesiti onda bi ih ja uveo prije nego sto bi kastrirao a kamoli ubio i jednog psa, jer da opet ponovim, ti psi na ulici su iskljucivo ljudska greska i sve kaznene akcije se mogu poduzimati iskljucivo prema ljudima i to iskljucivo tim ljudima a ne uvoditi kazne koje su vise usmjerene prema odgovornim vlasnicima pasa kao sto je ako ti pas nema brnjicu 500 keka i slicno. A da jos jednom ponovim, nemam namjeru da placam iz svog budzeta za ikakve kastracije, azile ili ubistva a da oni sa smanjenom moci rasudjivanja i socijalne svjesti (vidi sto sam fin) i dalje bacaju pse kako im se cefne.
Ne razumijem odakle ti ovo da bi svaki pas trebao znati kad se nalazi u potencijalno opasnoj situaciji? To zahtjevamo od pasa a ne zahtjevamo od ljudi koim je sutanje, gadjanje kamenom ili marskanje, takozvana instiktivna reakcija jer se oni boje. Napao ih pas prije 50 godina kad su bili mali i sad on ima dozivotnu licencu da suta, gadja, marska i truje i svako rezovnovanje sa tom osobom se ipak na kraju zavrsava sa "djaba je, mene je pas napao kad sam bio mali". Pas kojeg pet od deset osoba koje prodju putem sutne, gajda necim ili marsne bi trebao da upise neki kurs "how to spot a bad guy" pa da zna kad i kako da postupi. Neki dan gledam, sjedi pas od jedno 10 kila na trotoaru a pored njega prolazi grupa ljudi od koih je jedan bio sa jacim oblikom umanjene mentalne sposobnosti i bas kad je prolazio pored psa bez ikakvog upozorenja ili pripreme ga jednostavno sutnu a njegova raja prasnusu u smjeh. Ni ja nisam ocekivao, mada sam imao neki osjecaj zbog profila lobanja i praznih pogleda doticnih, da ce se to dogoditi a kako ce pas?
Grcki istoricar Hiziod je rekao sjedece: Najvrjedniji su oni koi sami mogu vidjeti istinu- Vrjedni su takodje i oni koi ce se odazvati mudrom savjetu. Ali oni, koi niti sami vide istinu, niti ce poslusati mudar savjet, nisu vrjedni niti jedne slamke.
Ja imam nesto da dodam na ove mudre rijeci. Nije poblem u tome sto oni nisu vrjedni, problem je u tome sto su oni stetni!!! Da oni samo sjede na nekom zidu kao saksije i nerade nista to nebi bio problem. Problem je sto ti ljudi u svaku nenormalnu akciju krecu prvi jer ih bas taj nedostatak inteligencije, odsustvo empatije prema drugima cini sigurnim u ispravnost onoga sto rade jer nemaju puno misli da ih zbune. Oni aktivno rade na rasturanju i degeneraciji citavog ljudskog drustva, namecu svoje indolentne i bezskrupulozne norme, svojim genima doprinose devalvaciji ljudske vrste i unistavaju kompletnu planetu i sve njene ljepote.

Svaka ti misao vrijedi suhog zlata.
Vjerujem da će ovo uticati bar na 5% onih koji pročitaju tvoje riječi, te tako učiniti ovo društvo za jednu nijansu boljim i normalnijim.

Strašna je degradacija uma demagogija koja nam se često i svakodnevno servira od "sugrađana" izjavama tipa "jebla vas paščad, što ne pomažete djeci, borcima itd.." Sve to i te kako ima veze sa izgradnjom i financiranjem azila od strane društvene zajednice koja je daleko više glasnija u opravdavanju ubijanja nego opravdanosti izgradnje azila i sterilizacije, a prvenstveno kažnjavanjem pravih krivaca, a to su ljudi, prvenstveno u vlasti, kao i svi oni koji su spremni nabaviti ili kupiti psa za kratkotrajnu razonodu djece, a onda ga ostaviti na ulici da se razmnožava. Pomoći psima znači direktno pomoći našoj djeci da imaju normalan odnos prema životu i da sutra žive u normalnom društvu. Ja sam često pisao o tome da je sredina u kojoj se naša djeca vaspitavaju da je normalno udariti psa, gađati ga kamenom i slično, sredina u kojoj ta ista djeca ne mogu odrasti u mentalno zdrave osobe nego osobe izrazito sa razvijenom destruktivnom svijesti. Ta ista djeca će za samo desetak ili više godina postati možda naše prve komšije, prodavci u piljari ili kantonalni ministri, i onda će i te kako uticati na našu svakodnevnicu svojim svakodnevnim djelovanjem u izraženoj sebičnosti i agresivnosti, dodatno poganiti kako naše živote tako i društvo u cjelini, naše parkove puniti smećem, ljudskim urinom i izmetom, otpadcima, staklom, špricama i bačenim ostacima svakodnevne konzumacije svega, zatim svojom pohlepom dodatno uništavati naše šume, planine i sve oko sebe.. Sve zbog stava koji su im roditelji prenijeli da su oni "najvažniji i da imaju pravo pobiti sve oko sebe zbog svoje djece" ... Želite li da vi i vaša djeca živite u takvom društvu gdje je normalno opaliti psa kamenom ili ga ubiti da napravimo prostora samo sebi? Društvo koje umjesto izgradnje azila stavlja prioritet na ubijanje, udaranje, i "vaspitanje" djece u tom smjeru, kako u diskusiji nazivati takvo društvo pravim izrazom a bez korištenja "xy" izraza koji u terminologiji svakog jezika definišu određene pojedince ili grupaciju?
Friesian

#80 Re: AZIL

Post by Friesian »

ma razumijem ja tvoju gorcinu sasvim dobro jer sam je i ja pun ali se ipak suzdrzavam, moram.. ali ipak ono sto govorim je djeca nisu kriva da se nazivaju kopiladima jer je to i vise nego pogrdan naziv.. ali eto skontali smo se :D

vec sam ranije rekao da je covjek jedina "zivotinja" koja ubija iz zadovoljstva.. inace sve ostale (ne samo psi, odnosno vukovi) ubijaju iz potrebe.. dakle ako ih glad ili bezizlazna situacija natjera.. tako da se pod tim smatra ono da zna kad treba napasti - u slucaju opasnosti.. u protivnom svaki pas koji napadne a ne prijeti mu direktna opasnost je agresivan pas..psi koji su napali mog brata su psi/copor koji je dobro njegovan, stalno kod te iste zgrade, navikli na ljude, hrane ih bolje nego sto mnogi hrane kucne pse, odrasli su tu bez maltretiranja i stalne izmjene "vlasnika", cuvaju ih kao oci u glavi.. ti psi bi trebali biti miroljubivi ali naprotiv.. takodjer im ne zamjeramo ni brat ni ja jer uzimamo u obzir da im je dovoljna muka to sto su medju "ljudima".. ali eto.. ovo je samo objasnjenje toga da zivotinja zna prepoznati opasnost i to je razlog zasto covjek i uzima psa kao cuvara.. a da ne bude opet komentar "mi ih tome ucimo" navest cu studiju i iskustvo da je npr. njemacki ovcar pasmina kojoj ne treba obuka da postane cuvar.. razlog je taj instikt..

isto tako, opet postavljam pitanje sta je sa onim (gore navedenim) 9,300 lutalica koje ce ostati izvan buduceg azila? 600 lutalica ce imati kakav-takav smjestaj, redovan obrok, nece biti na mokrom, .. jel' prema ostatku fer da ostanu na ulici? a isto tako smatram da nije fer da se eutanaziraju psi ostavljeni od strane ljudi i to narocito bez pokusaja udomljavanja.. koje je rijesenje iz ove, kako se meni cini, bezizlazne situacije? cekati da ti psi u azilu uginu prirodnom smrcu za nekih 15-ak godina pa usvojiti naredne?
naveo sam primjer kako rade u Engleskoj i Americi.. dovedeni psi imaju rok od 15-20 dana da se udomi.. ljudi daju sve od sebe.. novine, TV programi udomljavanja, .. oni koji nemaju srece se nazalost moraju eutanazirati kako bi sljedeci dosli.. a ljudi rijesili problem, imaju vise para od nas, imaju vise prostora (bokseva).. opet mi je to puno postenije nego ostaviti psa na ulici da "sklapa kraj s krajem" i da nikom ne smije prici jer ce ga neko udariti, upucati, otrovati!
naravno kao preventivu pojave novih pasa na ulici treba uvesti obavezno cipovanje i bazu podataka da se zna sta je cije pa onda kazne pucati..
jaca-maca

#81 Re: AZIL

Post by jaca-maca »

zengi wrote:Napao ih pas prije 50 godina kad su bili mali i sad on ima dozivotnu licencu da suta, gadja, marska i truje i svako rezovnovanje sa tom osobom se ipak na kraju zavrsava sa "djaba je, mene je pas napao kad sam bio mali".
haha so true ;-)
Pasiflora

#82 Re: AZIL

Post by Pasiflora »

Uglavnom ste sva trojica u pravu. Medjutim, htjela bih dodati da azil nece rijeseiti problem, ali ce ga umanjiti, pa taman i za samo 600 pasa. Prve godine ce se udomiti 1,2 ili 5 pasa, iduce 15, 20 i td. Mislim zapravo da je azil dugorocno rjesenje i sa tim nacinom zbrinjavanje se mora poceti. Grozna mi je i sama pomisao da ce neki psi, koji to ni po cemu ne zasluzuju, biti eutanazirani samo zato sto niko nece da ih usvoji. Ali od necega se mora krenuti.
@zengi, sterilizacija i te kako daje rezultate. Mozda oni nisu jos vidljivi ukupno u cijelom gradu, ali u nasem kvartu se pokazalo kao dobro rjesenje. Imamo nekoliko sterilisanih pasa koji ne dozvoljavaju drugima da dodju i tako je vec oko godinu dana. E sad, ti psi su vakcinisani (imamo svu dokumentaciju o tome), sterilisani (jos su nam 2 mlada muzjaka ostala, ali i to ce uskoro biti gotovo), kujice su sredjene (jedna u zadnji cas jer joj je tjeranje vec bilo pocelo) oni tu leze, igraju se, neko ih ceska, neko im donese neku hranu, uglavnom vrte se medju ljudima. Ni slucajno ne zelim da oni odu u azil (cak i da danas bude gotov), jer su to psi koji ni po cemu nisu opasni, mada i takvi nekima smetaju. Sigurno ima (na zalost) pasa koje treba skloniti sa ulice jer su previse istraumatizirani. Na zalost u nasim uslovima niko se nece baviti njihovim psiholoskim razvojem, a bojim se da ce se sve na kraju zavrsiti neselektivnim skupljanjem pasa po ulicama, jer svako malo po medijima cujemo za slucajeve "pasa koji napadaju nicim izazvani" :skoljka:
Po meni je to "lov na vjestice", ali se bojim da jako malo mozemo uraditi po tom pitanju. Ako bi se napravio azil i nesocijalizirani psi smjestali tamo, mozda bi korak po korak isli prema rjesenju problema. Ne odmah, ne za godinu ili dvije, ali sam sigurna da bi za 5 godina imali potpuno drugaciju situaciju.
Friesian

#83 Re: AZIL

Post by Friesian »

u pravu si @sitno.. i ja smatram da se prvo trebaju nesocijalizirani skloniti sa ulice a mirni ostaviti ali sam nesto skeptican u vezi toga.. cisto sumnjam da ce neko od "lovaca" ganjati strasljivog psa vec ce spengati onog koji mu sam pridje.. ali eto, sto kazes, bolje ista nego nista.. sterilizacija je pauzirala problem, nema vise novih stenaca kojih je do sad moglo biti Bog zna koliko, ali ne treba ostati samo na tome..
jos kad bi svaka opstina napravila azil kakav je i bio prvobitni plan, ih.. ne bi nam bilo kraja :D
Cober

#84 Re: AZIL

Post by Cober »

sitno wrote:Po meni je to "lov na vjestice", ali se bojim da jako malo mozemo uraditi po tom pitanju. Ako bi se napravio azil i nesocijalizirani psi smjestali tamo, mozda bi korak po korak isli prema rjesenju problema. Ne odmah, ne za godinu ili dvije, ali sam sigurna da bi za 5 godina imali potpuno drugaciju situaciju.
Može se mnogo uraditi po tom pitanju. Potrebno je samo striktno kontrolisati provoditi Zakon, koji je definisao proceduru korake ko, kako, na koji načiun i u kojem periodu može proglasiti psa agresivnim. Tu bi glas javnosti na dosljednom provođenju mogao da bude presudan, a implementaciju kontrole rada države treba uz ovlaštenja prepustiti raznim UG. Životni vijek uličnog psa nije dug, u prosjeku tri, tri i po godine, i ispravnom sterilizacijom bi se u veoma kratkom periodu uspješno riješio problem napuštenih pasa.

A opasku koju sam pročitao "da se od nečega mora početi" a odnosi se na ubijanje, je Zengi ranije već dobro obrazložio. To je apsolutno nedopustivo, i po Božijem, a sada i po ljudskom Zakonu. Ili kako Zengi reče, "počnite od sebe"..
Cholina_Lokica

#85 Re: AZIL

Post by Cholina_Lokica »

Sve i jedna drzava koja nema problem pasa lutalica je pocela sa rjesavanjem na isti nacin, izgradnja azila i praksa uhvati-sterilisi-pusti. Ko misli da su oni mahnuli carobnim stapicem i rijesili problem za 3 dana gadno se vara, samo sto su sa tim poceli jako davno za razliku od nas, i sad su u situaciji da imaju malo napustenih pasa na ulici. Prvih par mjeseci to jako sporo ide, madjutim kasnije se rezultati jako brzo vide. Samo eto kod nas se pravi toliki problem, i izmisljala bi se topla voda, za nesto sto su ljudi davno smislili kao sistem koji funkcionise
Pasiflora

#86 Re: AZIL

Post by Pasiflora »

Cober wrote:A opasku koju sam pročitao "da se od nečega mora početi" a odnosi se na ubijanje, je Zengi ranije već dobro obrazložio. To je apsolutno nedopustivo, i po Božijem, a sada i po ljudskom Zakonu. Ili kako Zengi reče, "počnite od sebe"..
Potpuno i apsolutno se slazem. Nespretno sam se izrazila (foruma se sa posla, pa brzinski) Htjela sam reci da je pitanje dana kada ce krenuti masovna hajka na ulicne pse. Mora se sto prije nesto uraditi da se to ne bi desilo. Nemam pojma sto bi to bilo i kako da se rijesi, ali bojim se dana kad ce doci i pokupiti nase potpuno neagresivne i veterinarski obradjene pse, jer se oni nece shvatiti opasnost. A kao sto je @Freisian rekao, nece se sintori baviti mentalnim sklopom psa i dodala bih: pokupice bilo koje dostupne, kako bi mogli reci "sklonili smo xy pasa sa ulice" i time opravdati lovu koju ce za to uzeti.
A problem agresivnih pasa ce ostati, kao i problem novih stenaca koji ce se pojavljivati.

Umalo da zaboravim: @Lokice, potpisujem svaku rijec.
Friesian

#87 Re: AZIL

Post by Friesian »

izvini @Cober ali ne znam sa kakvim ti laboratorijskim mutantima od pasa dolazis u kontakt.. zivotni vijek psa je u prosjeku 10-15 godina tako da ne znam zasto se razlikuju kucni psi od lutalica? stvar je jedino u tome da ce krace zivjeti ukoliko ih neko otruje, udari autom, gurne stap u anus pa ugine od iskrvarenja, odreze noge i usi i opet ugine od iskrvarenja ako ga neko ne uzme, spali, .. pa mi reci da eutanazija nije human cin u odnosu na ovo.. samo problem je sto ovako drugi ubijaju pse pa ih mi osudjujemo preko neta i nista konkretno ne mozemo poduzeti za razliku od pravilno izvedene eutanazije (anestezija pa eutanazija) i rijeci "ne bi ja to nikad"..

P.S. ja dok sam dijete bio uvijek smo imali pasa oko zgrade koje smo mi njegovali i vecina ih je dozivjela duboku starost dok ih sa nekih 8-9 godina tadasnji aktuelni sintori nisu pokupili kad ovi vise nisu mogli bjezati..

sad za sad najbitnije je pokupiti agresivne pse sa ulice i strpati u azil, pitomi, miroljubivi neka ostanu na ulici.. jer sterilizacijom agresivnih pasa se pravi jos agresivniji pas, nece se on smiriti.. a tako opet nismo nista dobili..
Cober

#88 Re: AZIL

Post by Cober »

Friesian wrote:izvini @Cober ali ne znam sa kakvim ti laboratorijskim mutantima od pasa dolazis u kontakt.. zivotni vijek psa je u prosjeku 10-15 godina tako da ne znam zasto se razlikuju kucni psi od lutalica?
Možda ti je taj podatak bio do sada nepoznat, ali životni vijek kućnog psa i napuštenog psa na ulici se i te kako razlikuju. Dakle, činjenica je da je prosječni životni vijek uličnog psa ne 3 do 3,5 godina. Razloge možaš i sam pretpostaviti i nabrajati, od bolesti, slabog imunog sistema zbog neuhranjenosti, stradanja od auta i drugih nasilnih smrti itd. Poznato ti je svakako da je npr. pas sa običnom otvorenom ranom podležan raznim infekcijama i ima jako male šanse za dug vijek, a tek da ne govorim o bilo kakvoj povredi noge a pogotovo lomom, tu je definitivno osuđen na malaksanje i smrt na ulici zbog otežane sposobnosti preživljavanja i snalaženja. Dakle ne mutanti, obični napušteni ulični psi bez skrbi koji se bore da obezbijede svoje mjesto u grupi gdje važi pravilo alfa mužijaka, da prežive zimske noći i strašne minuse, nedostatak kvalitetne ishrane ili opaku glad, samim tim bolesti, i na kraju posebno ljude.
Cober

#89 Re: AZIL

Post by Cober »

Takođe mislio sam da je svima, bar na ovom forumu, poznato nešto o čemu je ovdje pisano toliko puta.
Gradu Sarajevu je 1999/2000 godine preko UG SOS a od strane Svjetske organizacije veterinara ponuđen besplatan program sterilizacije po principu uhvati i pusti. Iznos programa je milionski, a provodili bi ga veterinari iz cijelog svijeta koji bi ovdje dolazili preko te organizacije sa potrebnom opremom i vršili sterilizaciju u periodu od par godina. Sama sterilizacije se trebala odvijati u koncentričnim krugovima, počevši od najužeg gradskog jezgra, pa se kružno širiti na sve veće područje. Gradsko vijeće je tada odbilo ponuđeni program, koji je nakon toga ponuđen Bukureštu gdje se i realizovao, i za samo par godina oni su u potpunosti riješili problem napuštenih pasa lutalica.

Toliko puta se pisalo o tome ovdje, tako da sam zaista iznenađen neupućenim komentarima koje sada čitam na forumu i o čemu sam upravo pisao u prethodnim postovima a na ovoj temi.

Da li vam je poznata i činjenica da je tih istih godina, 1999, 2000, 2001 nakon višegodišnjeg ogromnog zalaganja za izgradnju azila kao i izrade projekata izrađenih i financiranih od UG SOS, tada od strane Gradskog Urbanističkog Zavoda na čelu sa gosp. Saidom Jamakovićem izrađen i usvojen Regulacioni plan Betanije u kojoj se nalazio i budući Azil? Da li vam je poznato da je UG SOS tada na osnovu sve zakonske i validne dokumentacije dobilo pravosnažnu Urbanističku saglasnost za izgradnju azila na Betaniji sa svim potrebnim kapacitetima na tih cca 9-12.000 m2 zemljišta na Betaniji?

Da napomenem da je projekat tada urađen po uzoru na Bečki azil, i kada govorim o kapacitetima mislim tu i na otvorene i na zatvorene prostore velikog kapaciteta a ne na boksove kao u zatvoru, na operacione sale, stacionar, ambulantu, groblje za pse i sve ostalo, kao i program koji bi omogućavao roditeljima kao i školama organizovane posjete i socijalizaciju djece i psa. Treba li opet napomenuti da bi sredstva za izgradnju bila namjenski obezbjeđena od inostranih organizacija?

Treba li po ko zna koji put ponoviti činjenicu o kojoj je već toliko pisano na ovom forumu da je Gradska Vlada tada na čelu sa gosp. Hamamdžićem kao gradonačelnikom (po vokaciji veterinar na žalost) organizovala sastanak na kojem sam i ja prisustvovao, a na kojem su osim Gradonačelnka prisustvovali i tadašnji rukovodioci Službe za urbanizam Grada Sarajeva, direktor Zavoda za izgradnju grada kao i svi ostali relevantni faktori, i na kojem je mimo zakonskih osnova provedena opstrukcija već usvojenog Regulacionog plana i izdate i punosnažne Urbanističke dozvole izdate od strane Općine Centar? Da napomenem da su na tom sastanku predstavnici gradske Vlade, kao i sam gosp. Hamamdžić predložili tri zamjenske lokacije za azil a koje su bile čista obmana i laž? Obmana zato što se kasnije ustanovilo da su navedene tri lokacije predložene od Gradske uprave za izgradnju azila bile sljedeće: Prva lokacija je bila vodozaštitna zona!! Druga lokacija je bila privatno npušteno zemljište srpskih izbjeglica a koje naravno nije bilo u posjedu grada, a i da jeste urbanistička regulativa kao i na prvoj lokaciji tu nije dopuštala izgradnju azila jer se u radijusu od 80 m ne smiju nalaziti kuće niti drugi stambeni objekti a što je bio slučaj jer su se stambeni objekti nalazili svuda oko predložene lokacije!! Treća lokacija takođe nije bila na raspolaganju gradskim valstimna nego u vlasništvu Ministarstva odbrane koje nije pokazalo ni malo interesa u eventualnom ustupanju iste. Da li je potrebno napomenuti pojednačne istupe vijećnika na zasjedanju Gradskog Vijeća kada donešena odluka o promjeni Regulacionog plana i pored izdate dokumentacije za gradnju i kada se gđa. Mira Jadrić Vinterhalter u svojstvu vijećničkog izlaganja protiv izgradnje azila i za promjenu RP javno izjasnila da gradsko vijeće neće da dozvoli izgradnju azila gdje će se uvoziti bolesne žirafe iz Evrope? I tadašnji načelnik Općine Centar Ljubiša Marković snosi odgovornost zbog provođenja opstrukcija jer nikako nije želio paščad na teritorili "svoje" općine!

Da li je sada napokon jasno ko su odgovorni i krivci za ovakvo stanje u državi? Da li je ponovo jasno prezentirana činjenica ko su odgovorni za zloupotrebu položaja zbog nekih drugih privatnih interesa i lobija na području Betanije? Da li je svima bar jasna činjenica da su Općine i Kantoni po Zakonu iz februara 2009 morali u roku od 12 mjeseci da iz svojih budžeta financiraju programe sterilizacije kao i izgradnju azila (u množini) na teritoriji svake općine, a u suradnji sa kantonima? Takva zloupotreba položaja i materijalna šteta koju su od 2009 do danas napravili zbog opstrukcije i nesprovođenja Zakona će sada rezultirati izdvajanjem znatno većih finansijskih sredstava iz budžeta jer se u međuvremenu broj pasa multicipirao.
Friesian

#90 Re: AZIL

Post by Friesian »

kucni psi se vakcinisu protiv odredjenih bolesti i vecim dijelom se drzi pod "staklenim zvonom" (bez druzenja sa lutalicama, stalno im se cisti, jedu kontrolisanu hranu,...) tako da bez obzira na vakcinaciju oni su ipak manje otporni za razliku od lutalica koje su konstantno izlozeni prljavstini, pokvarenoj hrani (a psi imaju baktericidnu pljuvacku te su otporni velikim dijelom na bakterije iz takve hrane, dok bi se kucni pas u vecini slucajeva razbolio), ...
tako da stenci lutalica preko majke (narocito oni koji se rode u proljece) dobiju dozu imuniteta, postepeno se privikavaju na okolis i tako pravilno razviju pravi imunitet koji je dugovjecan za razliku, opet, od kucnih pasa koje mi "silujemo" antigenima.. ;) ;)
Cober

#91 Re: AZIL

Post by Cober »

Friesian wrote:kucni psi se vakcinisu protiv odredjenih bolesti i vecim dijelom se drzi pod "staklenim zvonom" (bez druzenja sa lutalicama, stalno im se cisti, jedu kontrolisanu hranu,...) tako da bez obzira na vakcinaciju oni su ipak manje otporni za razliku od lutalica koje su konstantno izlozeni prljavstini, pokvarenoj hrani (a psi imaju baktericidnu pljuvacku te su otporni velikim dijelom na bakterije iz takve hrane, dok bi se kucni pas u vecini slucajeva razbolio), ...
tako da stenci lutalica preko majke (narocito oni koji se rode u proljece) dobiju dozu imuniteta, postepeno se privikavaju na okolis i tako pravilno razviju pravi imunitet koji je dugovjecan za razliku, opet, od kucnih pasa koje mi "silujemo" antigenima.. ;) ;)
Ako čovjek nema šta pametno ni konstruktivno kazati na ovakvim temama bolje je nekada ne pisati ništa. Nabrojao sam ti činjenice za koje vjerujem da mogu pomoći izgradnji azila prepoznavanjem suštine i imenovanjem stvarno odgovornih. I ako vjerujem da si dobronamjeran kako prema psima tako i orijentisan prema boljem društvu u cjelini, takvi postovi kao ovi tvoji oftopičare i troluju temu tako da se čitalac koji traži relevantnu informacije izgubi u moru ovakvih neargumentovanih postova i besmislenih rasprava tek da bi nešto "pametno" napisali..

Činjenica je, a ne moje ili tvoje mišljenje, da je vijek uličnog psa u prosjeku 3 do 3,5 godine, i nemoj više o tome "kako su oni otporniji i zdraviji jer...", bez veze spamaš temu. Koliko imaš godina kad si tako nezreo/la pa se šicaš "antigenima" i razvijaš ovdje neku teoriju i prosipanje pameti svojstveno tinejdžerskoj fazi odrastanja? Smatram te puno pametnijim od drugih ovdje na forumu, ali neću više raspravljati sa tobom jer te procjenjujem kao nerelevantnog sugovornika, samo te molim da zbog drugih, a prvenstveno zbog pasa kojima treba pomoći ne zatrpavaš temu ovakvim pisanjima "zbog sebe" koja nemaju veze sa stvarnošću.
Friesian

#92 Re: AZIL

Post by Friesian »

moj komentar je objasnjenje na tvoju misao da lutalice imaju slabiji imunitet od kucnih pasa, sto nema veze sa zdravim razumom.. zao mi je zbog spama ali morao sam, samo sam se nadovezao i osjetio potrebu da objasnim.. i ako je tako kratak zivotni vijek ne znam otkud onda u mom komsiluku psi stari 5-6 godina, u susjednoj ulici je do prosle godine bio pas sa kojim sam se prije deset godina igrao dok je stene bio.. sad je samo nestao i vjerovatno uginuo.. mozda se sjetio da je tri puta nadzivio svoje rodjake..

ako su ovo spamovi zasto onda nikad nista konstruktivno odgovorio na moje pitanje od prije par postova:

"a sad ono glavno: azil se, kao, pravi sa 300 bokseva (a kazu da ima oko 10,000 lutalica).. neka se stave po dva psa u jedan boks i eto ih 600 uklonjeno sa ulice.. sta ce biti sa 9,400 pasa? od ovih 600 ce se udomiti u vrh glave 50, ali hajd' nek bude i 100 tako da ih ostaje 9,300.."

ti si taj koji se razumije u tu problematiku..
unaprijed hvala na konstruktivnom odgovoru..

P.S. nemoj tudje odgovore koji ti se ne svidjaju smatrati nevazecim i takve ljude budalom ;) postuj tudja misljenja jer, vjeruj mi, puno bolje se od tebe razumijem u fiziologiju zivotinjskog organizma ;) ;)
Pasiflora

#93 Re: AZIL

Post by Pasiflora »

Kao pokretac teme, molim vas obojicu da spustimo loptu i ne raspravljamo o nebitnim stvarima na ovoj temi.
Obojica ste dobronamjerni i sjajni momci, te najprije ljudi koji vole zivotinje i obzirom na broj nedobronamjernih koji dolaze na ovaj nas forum, nema potrebe da se mi ovdje svadjamo jer mislimo da smo u pravu vezano za nesto sto uopce nije bitno.
Ugodan vam dan obojici i molim da nastavite sa konstruktivnim idejama. :-D
palamuda

#94 Re: AZIL

Post by palamuda »

5000 pasa x 150 km mjesečno = 9.000.000 godišnje, nema šanse, a ni para
Hvala bogu moju djecu niko od vas ne finansira, šta ste umislili, niti ću ja vašu štenad finansirat
Ovo za kopilad je čin krajnje nekulture i više govori o tebi nego o vlasnicima te kopiladi, kad budeš imao tu kopilad sjetit ćeš se svog lupetanja
Imam psa već 14 godina
Recite mi da sam zaostao
Friesian

#95 Re: AZIL

Post by Friesian »

ok @sitno.. zbog tebe i ostalih vise necu postavljati offtopic tako da ce se znati sto ignorisem komentare nevezane za ovu temu :D :D

@palamuda - naravno to je puno novca i cisto sumnjam da ce se od donacija to moci pokriti.. mozda opet ne bi bilo lose da se uradi kao u inostranstvu: velike firme daju odredjenu svotu ali su oslobodjene od poreza (ili tako nesto)..
palamuda

#96 Re: AZIL

Post by palamuda »

Opet će taj porez negdje faliti, to ti je nećemo iz budžeta nego će budžet biti umanjen za istu sumu, od tog nema ništa, mi smo ekonomija u rasulu. Opet možda gazda te velike firme voli mačke pa hoće da da za njihov azil ili možda ribice. To je osjetljivo nije samo pas bogom dan da ima azil, možete me napasti ali je tako, na ovim temama sam bio dosta aktivan na forumu jer i sam imam psa i za nepovjerovat je koliko gluposti pojedinci izvale na ime držanja psa i ostalog.
Pasiflora

#97 Re: AZIL

Post by Pasiflora »

Ovaj @Coberov post je izuzetno vrijedan paznje:
Cober wrote:Takođe mislio sam da je svima, bar na ovom forumu, poznato nešto o čemu je ovdje pisano toliko puta.
Gradu Sarajevu je 1999/2000 godine preko UG SOS a od strane Svjetske organizacije veterinara ponuđen besplatan program sterilizacije po principu uhvati i pusti. ...
Necu ga cijelog citirati jer je poprilicno dug, pa koga zanima, a propustio ga je, molim da procita cijeli text.
Pitanje je: ima li ikakve sanse da se ovo o cemu je @Cober pisao na bilo koji nacin, barem dijelom, vrati u razmatranje kao moguca opcija rješenja problema?
LFC

#98 Re: AZIL

Post by LFC »

Ne znam kako neko moze rezonovati stvari, tipa kako dijete, tako ni pas nije nista kriv! Halo? Pa jeste li vi ljudi normalni, sta je ba? Tako nesto moze napisati samo neko lud, ili neko ko nema djece, mladjeg brata, ili sestru... Evo vec par sedmica imam problema sa coporom pasa koji opsjedaju moju mahalu i kucu, iskreno me strah proci navece ulicom i vec sam 2-3 puta bjez'o od tog copora i sreca nisam najeb'o. Al' imam mladju sestru koja ide u skolu svaki dan, nanu staru i ne pada mi na pamet da cvikam dok se famozni azil ne izgradi, pa moze li mi neko ponuditi neki broj na koji cu prijaviti pomenuti copor, ili da rijesavam problem sa ovim coporom na neki drugi, na zalost mnogo okrutniji nacin... Nemojte misliti da sam neki protivnik zivotinja, jer imam macu kucnu i psa koji je u avliji, prema tome nemojte me klasificirati kao nekog mrzitelja zivotinja, nikada nisam bio okrutan prema nekoj, niti sam to zagovar'o, uvijek sam dolazio u sukob sa onima koji su to radili... Ali da cvikam za sestru koja mi je u oku zjenica, ili za nanu staru, e pa ne pada mi na pamet...
jaca-maca

#99 Re: AZIL

Post by jaca-maca »

LFC wrote:ne pada mi na pamet da cvikam dok se famozni azil ne izgradi
sta ti to znaci "cvikam"? :lol:

Edit: evo nadjoh "Cvikati - Plašiti se, imati strah od nečega" :D
LFC

#100 Re: AZIL

Post by LFC »

jaca-maca wrote:
LFC wrote:ne pada mi na pamet da cvikam dok se famozni azil ne izgradi
sta ti to znaci "cvikam"? :lol: