Ratna odšteta od RS

Locked
poznanik

#76 Re: Ratna odšteta od RS

Post by poznanik »

nokia6170 wrote:...Prijetelju moj dragi. Zapocetak, poslusaj me sa dva savjeta: citaj i koristi svoj mozak. A ono sto ne znas ili ne razumijes, pitaj...
U prevodu - niko nema mozak, samo @Nokia ima :D :lol: :lol:

skoro pa patologija... :(
nokia6170

#77 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

poznanik wrote:
nokia6170 wrote:...Prijetelju moj dragi. Zapocetak, poslusaj me sa dva savjeta: citaj i koristi svoj mozak. A ono sto ne znas ili ne razumijes, pitaj...

Što je trolanje?
To je pisanje izazivačkih postova sa namjerom da se izazove (burna) reakcija. Dakle, skretanje s teme, izazivanje drugih u besmislene rasprave i slično. Trolanje je nepoželjno. Neki drže da je zabavno.
Izraz trol označava osobu koja dolazi na internetske zajednice kao što su internetski forum s jedinim ciljem da na njih šalje podrivačke, grube i uvredljive poruke kako bi namjerno dosađivala ostalim sudionicima, stvarala zadjevice, odnosno remetila tijek rasprave.
nikola 1

#78 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nikola 1 »

poznanik wrote:

Niko ne kaze da Ti nisi mozda upravu i tvoja opservacija.Mozes ukljucivati mozak koliko hoces ali zna se ko donosi presude i ko ih tumaci...Razumijem zelje necije ali sud u Strasburgu nije zeljoteka.

Reci nam ti scenario koji ce se desavati u ovom slucaju i gdje je izlaz za Federalnu vladu.
nokia6170

#79 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

nikola 1 wrote:
poznanik wrote:

Niko ne kaze da Ti nisi mozda upravu i tvoja opservacija.Mozes ukljucivati mozak koliko hoces ali zna se ko donosi presude i ko ih tumaci...Razumijem zelje necije ali sud u Strasburgu nije zeljoteka.

Reci nam ti scenario koji ce se desavati u ovom slucaju i gdje je izlaz za Federalnu vladu.
Pa gledaj, Incko ko incko jeste relevantan faktor u BiH, ali presude Evropskog suda za ljudska prava su van njegove nadleznosti...izuzev ukoliko izvrsenje tih presuda postanu smjernice Evropske unije prema BiH ili se njima bavi Vijece za implementaciju mira (PIC) kojima je Incko podredjen.

Za konacno tumacenje presuda Evropskog suda za ljudska prava je nadlezan onaj ko je donio presudu, odnosno Komitet ministara Vijeca Evrope...pa djelimicno i Venecijanska komisija.

Mislim da skrecemo sa teme, dao sam objasnjenja u pogledu Djokica na temi koju sam ti preporucio da procitas od pocetka do kraja da ti bude jasno sta je uopste sustina te presude.

Tema je ratna steta i RS, a Djokic zaista nema nikakve veze sa ovom temom izuzev kao neki pokusaj argumentiranja i izjednacavanja negativnog ponasanja dva entiteta....pa ono kao ako jedan ne ferma presude, sto bi i drugi to radio.
Last edited by nokia6170 on 19/12/2010 14:18, edited 1 time in total.
BHCluster

#80 Re: Ratna odšteta od RS

Post by BHCluster »

nikola 1 wrote:Imate slucaj "DOKIC" koji samo vrh ledenog brega...Presuda u njegovom slucaju moze dovesti Fedraciju BiH u bankrot tako da je jedino rijesenje i Federaciji .RS izdavanje drzavnih obveznica i RS je to vec unijela u zakon i na tome ce se zavrsiti.
Samo materijalna odsteta moze biti namirena obveznicama, nikako fizicka ili psihicka itd... Zato ovi iz samog vrha RS se toliko bune...
nokia6170

#81 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

...
poznanik

#82 Re: Ratna odšteta od RS

Post by poznanik »

nokia6170 wrote:
poznanik wrote:
Što je trolanje?
To je pisanje izazivačkih postova sa namjerom da se izazove (burna) reakcija. Dakle, skretanje s teme, izazivanje drugih u besmislene rasprave i slično. Trolanje je nepoželjno. Neki drže da je zabavno.
Izraz trol označava osobu koja dolazi na internetske zajednice kao što su internetski forum s jedinim ciljem da na njih šalje podrivačke, grube i uvredljive poruke kako bi namjerno dosađivala ostalim sudionicima, stvarala zadjevice, odnosno remetila tijek rasprave.
Da sam pisao o tebi izvan konteksta teme, što znači da nisam citirao tvoj navod i u njemu našao uporište za svoj odgovor - možda bi i bilo trolanja, ovako nije sigurno.

Da sam pisao o tebi kao osobi sklonoj bahatosti u odnosu prema drugim na forumu (a bahatost je stav koji precjenjuje vlastitu vrijednost ili vlastite vještine i koji potiče i oholost, drskost i prezirno ponašanje prema drugim ljudima) ili o narcisoidnosti koju konstantno ispoljavaš još od svog prvog posta na ovom forumu, podsjeti ga se :D (a narcizam je stanje nastranosti u kome su ljudi usmjereni da traže zadovoljstvo u samom sebi, i javlja se kod djece i primitivnih), onda bi to bilo trolanje. Ovako nije.

Svakako se nemoj radovati, nisi ti zanimljiv toliko da bih o tebi pisao, samo sam skrenuo pažnju na tvoju uvredljivu drskost i poniženje drugih... :(
nikola 1

#83 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nikola 1 »

Naravno ,a BiH je clanica vijeca Evrope.Nije ovo nikakav pokusaj izjednacavanja posljedice presuda iz Strasbourga na buduce procese u BiH ciji su uzroci ratna desavanja...Kada ljudi traze u otetu imovinu nije bitno za Strazbourg cija je vlast ili vojska odgovorna za to.
nokia6170

#84 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

nikola 1 wrote:Naravno ,a BiH je clanica vijeca Evrope.Nije ovo nikakav pokusaj izjednacavanja posljedice presuda iz Strasbourga na buduce procese u BiH ciji su uzroci ratna desavanja...Kada ljudi traze u otetu imovinu nije bitno za Strazbourg cija je vlast ili vojska odgovorna za to.
I dalje mi nije jasna veza koju pokusavas napraviti izmedju presude Djokic i tuzbi koji se podnose protiv RS za naknadu stete po osnovu granatiranja Sarajeva.

Ako nije problem, objasni.

Logicnije mi je da uporedis tuzbe saveza logorasa RS protiv Federacije sa ovim sarajevskim tuzbama.

Kako to da niko iz Federacije nije vristao protiv Banja Luke kada su ove tuzbe podnesene i kada je Vlada Rs platila Advokatskoj komori RS da zastupa te tuzbe.

Zar to nije bila sistemski i planski organizovana akcija i pokusaj destabilizacije Federacije udarom na budzet itd....danas slusamo takve komentare iz RS, koji su na granici sirenja mrznje prema svemu sto dolazi iz veceg entiteta.
nokia6170

#85 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

poznanik wrote: Svakako se nemoj radovati, nisi ti zanimljiv toliko da bih o tebi pisao, samo sam skrenuo pažnju na tvoju uvredljivu drskost i poniženje drugih... :(
Što je trolanje?

Zaista me zanima kako me ti dozivljavas. Teme su konkretne. Ako imas sta konkretno da kazes na zadatu temu, reci. Ostale stvari...nacin kako ti nekoga ovdje dozivljavas u psihofizickom kontekstu zadrzi za sebe ili mi privatno pisi.

Nema potrebe da glumis bilo cijeg advokata. Svi imaju tastaturu i mogu izraziti direktno svoje negodovanje.
nikola 1

#86 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nikola 1 »

nokia6170 wrote:
nikola 1 wrote:Naravno ,a BiH je clanica vijeca Evrope.Nije ovo nikakav pokusaj izjednacavanja posljedice presuda iz Strasbourga na buduce procese u BiH ciji su uzroci ratna desavanja...Kada ljudi traze u otetu imovinu nije bitno za Strazbourg cija je vlast ili vojska odgovorna za to.
I dalje mi nije jasna veza koju pokusavas napraviti izmedju presude Djokic i tuzbi koji se podnose protiv RS za naknadu stete po osnovu granatiranja Sarajeva.

Logicnije mi je da uporedis tuzbe saveza logorasa RS protiv Federacije sa ovim sarajevskim tuzbama.

Kako to da niko iz Federacije nije vristao protiv Banja Luke kada su ove tuzbe podnesene i kada je Vlada Rs platila Advokatskoj komori RS da zastupa te tuzbe.

Zar to nije bila sistemski i planski organizovana akcija i pokusaj destabilizacije Federacije udarom na budzet itd....danas slusamo takve komentare iz RS, koji su na granici sirenja mrznje prema svemu sto dolazi iz veceg entiteta.
Pa nisi korektan.Ti svo vrijeme poredis presudu za staru deviznu stednju sa tuzbama za ratnu odstetu od RS a kada ja poredim slucaj Djokic nije uredu.
Veza je sprovodjenje presuda i posljedice nesprovodjenja najvece sudske institucije u Evropi.
and

#87 Re: Ratna odšteta od RS

Post by and »

exliberal wrote:
and wrote: a ko tebe nije htio?
And nije me htjeo TO, nisu me htjeli na poslu....kad sam dosao kod komsija koji su otvoreno dijelili oruzje i rekao ljudi vi se svi naoruzavate a moju kucu obilazite ....dajte da idemo zajedno ....neka mi smo ovdje da tebe cuvamo?... od koga?.....neka samo ti sjedi kuci ....kasnije smo pokupljeni i odvedeni na zuc na kopanje...tako smo i mobilisani u jesen 92....u medjuvremenu dva clana porodice su mi ubijena.
Kad je pocela ova rasprava dugo sam se kontao dali da postavim ovo pitanje jer sam znao da ce patriote "ala Bosnolog" da pocnu da pljuju po meni
interesantna je bila ta situacija pred početak rata.oružje se dijelilo nemilice od strane jna i znamo kome.utvrđivali su se položaji i postavljala artiljerija znamo za koga i od koga.i na drugoj strani se pripremala odbrana,ali je u odnosu na oružje sa kojim je raspolagala jna,a koje je ustupila jednoj strani,količina oružja bila smiješna.puno toga se radilo planski,pa s obzirom šta se sve događalo,možda me ne iznenađuje doza opreza koje su komšije imale prema tebi.tu nije bilo pravila i šablona i u raznim dijelovima grada je sve bilo različito.u mom kraju su se svi koji su htjeli da brane domovinu priključili odbrani i niko nije imao problema kao ti,mada je bilo onih koji su pobjegli na suprotnu stranu.kod nas nikome ko je htio braniti domovinu to pravo nije bilo uskraćeno i većina ih je ostala do kraja rata u armiji bih.žao mi je ako je tebi neko uskratio pravo da braniš svoju domovinu.
što se tiče rovova,na kopanje su vodili one koje su izbjegavali vojnu obavezu i kupili su ih po gradu,nevezano za nacionalnost.
za tvoje članove porodice samo moogu reći da mi je žao,da se nadam da će biti istražene okolnosti pod kojim su stradali,da će počinioci biti adekvatno kažnjeni i da će tvoja porodica biti obeštećena.
nokia6170

#88 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

nikola 1 wrote:
nokia6170 wrote:

Pa nisi korektan.Ti svo vrijeme poredis presudu za staru deviznu stednju sa tuzbama za ratnu odstetu od RS a kada ja poredim slucaj Djokic nije uredu.
Veza je sprovodjenje presuda i posljedice nesprovodjenja najvece sudske institucije u Evropi.
Pa sto nisam korektan. Sto se mene tice ja ostajem pri onome sto sam izjavio jos prije godinu-dvije ovdje...a to je da svak brate treba da tuzi onoga ko mu je skrivio nesto. Znaci i federaciju i rs i brcko distrikt i bosnu i hercegovinu.

Ja sam za to da se prava ostvaruju na sudovima, pa bujrum dokazi sto tvrdis. Pravna drzava i vladavina prava...svi jednaki pred sudom. Valjda se zalazemo za te vrijednosti.

Nema potrebe da mislis da se ja zalazem iskljucivo za tuzenje rs-a.

Da li ja volim ili ne volim rs je totalno nebitna stvar. Stvar posmatram iskljucivo sa pravne tacke gledista. Ako je steta nanesena, steta treba da se naknadi.

To sto je rs ocigledno u zadnjem ratu najvise stete nanijela nesrbima i gradovima koji nisu bili pod njenom kontrolom je cinjenica od koje ne mozemo pobjeci.....i nemaju tu sta parole pomirenja da uticu. sam pao sam se ubio.

Mislilo se da se moglo ubijati i unistavati bez posljedica...pa nismo u srednjem vijeku hebiga.

p.s. to sto sam naveo staru deviznu stednju kao primjer u vezi sa presudama Evr. suda za ljudska prava se ogleda u cinjenici da je materija cinjenicno-pravno skoro pa identicna sa ratnom stetom. Cak je istim zakonom obuhvaceno u Rs-u. Presuda Djokic je skroz druga materija, tako da ti pozivanje na nju nije bas adekvatno.
nikola 1

#89 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nikola 1 »

Koja je razlika izmedju slucaja Djokic i gospodje u slucaju stara devizna stednja...U oba slucaja radi se o stecenoj imovini prije rata,jedna u novcu druga u nekretnini...U cemu je razlika.Vidim baratas dobro sa pravom pa trazim strucno misljenje.
nokia6170

#90 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

nikola 1 wrote:Koja je razlika izmedju slucaja Djokic i gospodje u slucaju stara devizna stednja...U oba slucaja radi se o stecenoj imovini prije rata,jedna u novcu druga u nekretnini...U cemu je razlika.Vidim baratas dobro sa pravom pa trazim strucno misljenje.
Djokic ti je predmet vezan za povrat tzv. JNA stana u posjed koji je bio u vlasnistvu 1/1 Djokica. Znaci ako nisi bio vlasnik 1/1 JNA stana, predmet Djokic se ne moze primijeniti na tebe i mozes zaboraviti na stan. Evropski sud presudio da kod takvih stanova (1/1 vlasnistvo) Federacija ima pravo da zadrzi te stanove (da ne vraca prijasnjim vlasnicima u posjed), ali da ima obavezu da takvima kao sto je Djokic isplati protivvrijednost za stan. Federacija je svojim zakonodavstvom to i predvidjela, ali je problem nastao kod cijene kvadrata stana. Federacija dala prenisku cijenu, a Evropski sud rekao da mora trzisnu. Fora je da obicni svijet ne konta da takvih Djokica nema mnogo i da ova presuda Evropskog suda nije nista pozitivno i uopste ne ide u korist bivsih korisnika JNA stanova, jer je puno vise onih koji nisu bili vlasnici 1/1 vlasnici tih stanova. Stanovi i pare vozdra.

Eto to ti je sustina sa Djokicem ukratko.

U tom predmetu nema nikakvih obveznica, niti se one spominju. Evropski sud je naredio da se Djokicu isplati iznos od cca. 130 000 KM....jedino ako Federacija pokusa da primijeni politiku RS-a pa se napravi pametna i kaze mi cemo Djokicu umjesto casha isplatiti obveznice..jer eto pise samo iznos, ali ne kaze se da se iznos mora odjednom isplatiti :D Naravno, i kod Ruze Jelici je samo pisao iznos u presudi Evr. suda, pa je RS isplatila cash, a ne obveznice kako to predvidja RS zakon o isplati takvih potrazivanja. U biti, RS je implementacijom presude EVr. suda u predmetu Ruze Jelici prekrsila vlastiti zakon koji je usvojila..ali to samo potvrdjuje da je medjunarodno pravo iznad domaceg prava i da nije bitno sta ti usvojis ako je to protivno medj. pravu.

RS na sve moguce nacine izbjegava da isplati cash, pa gura obveznice. I svi oni koji imaju konacne i izvrsne presude koje glase na novcana potrazivanja mogu komotno ici na Ustavni sud BiH i na Evropski sud za ljudska prava i traziti samo cash, a ne obveznice....dobice slucaj glat 1/1. To ti je slucaj bio i sa Jelicic predmetom (stara devizna stednja), pa sam ga zato i citirao.

Znaci uslov da mozes traziti cash je da imas presudu domaceg suda. Ako nemas presudu, onda mogu ici obveznice kao nacin reparacije stete.

Ganjati se po sudovima jeste zajebancija velika i dugo traje, ali zato nakraju imas cash i pravo koje ti niko ne moze osporiti...ali isto tako dok traje postupak i do presude nemas nista.

A ko nece zajebanciju po sudovima, moze prijaviti svoje potrazivanje nadleznom organu, koji ce verificirati njegovo potrazivanje i onda ce dobiti obveznice. Manje zajebancije, ali na dugom stapu sto bi reko nas narod :)
PeshtA

#93 Re: Ratna odšteta od RS

Post by PeshtA »

Evo konkretno pitanje
1.6. 1995 sam ranjen ispred svoje zgrade sa 2 gelera granate ispaljene sa Ozrena , sa iste pozicije sa koje je pucano na Tuzlu u maju iste godine. Hospitaliziran sam i operisan te sam hvala Bogu uspjesno se oporavio.
Oporavak je trajao oko 6-7 mjeseci s obzirom da je jedan geler bio blizu kicme.
Inicijalnim pregledom komisije za utvrdjivanje invalidnosti bilo mi je utvrdjen invaliditet 11% ali nakon rehabilitacije to je ukinuto, za cime naravno ne zalim :)
Tadasnja policija je od mene uzela izjavu i izuzela gelere, koje su mi doktori dali, kao materijalne dokaze. U centru za socijalni rad sam bio registrovan kao civilna zrtva rata na konto cega sam ostvarivao neke sitnije povlastice tipa mjesecna karta u Tuzlanskom GSP-u.

Da li ja imam zakonskog osnova da pokrenem tuzbu protiv RS-a?
Nemam invaliditet, nemam zdravstvenih smetnji hvala Bogu, ali sam godinu dana poslije toga spavao ispod stola :)
nokia6170

#94 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

PeshtA wrote:Evo konkretno pitanje
1.6. 1995 sam ranjen ispred svoje zgrade sa 2 gelera granate ispaljene sa Ozrena , sa iste pozicije sa koje je pucano na Tuzlu u maju iste godine. Hospitaliziran sam i operisan te sam hvala Bogu uspjesno se oporavio.
Oporavak je trajao oko 6-7 mjeseci s obzirom da je jedan geler bio blizu kicme.
Inicijalnim pregledom komisije za utvrdjivanje invalidnosti bilo mi je utvrdjen invaliditet 11% ali nakon rehabilitacije to je ukinuto, za cime naravno ne zalim :)
Tadasnja policija je od mene uzela izjavu i izuzela gelere, koje su mi doktori dali, kao materijalne dokaze. U centru za socijalni rad sam bio registrovan kao civilna zrtva rata na konto cega sam ostvarivao neke sitnije povlastice tipa mjesecna karta u Tuzlanskom GSP-u.

Da li ja imam zakonskog osnova da pokrenem tuzbu protiv RS-a?
Nemam invaliditet, nemam zdravstvenih smetnji hvala Bogu, ali sam godinu dana poslije toga spavao ispod stola :)
Ti ne da imas pravo, vec moras to da ucinis.

Tvoj slucaj je toliko cist i jasan da nema uopste sumnje da ces dobiti presudu u svoju korist. Pogotovo sto sve imas dokumentovano na papiru. Tvoje stradanje (potkrijepljeno sa dokumentacijom) treba samo dovesti u vezu sa presudom Haskog tribunala u predmetu Novak Djukic.

Uzmi advokata.
PeshtA

#95 Re: Ratna odšteta od RS

Post by PeshtA »

Za sta da ih tuzim? Mislim, nanosenje povreda, pokusaj ubistva, kako se to sroci otprilike???, ili da kazem da me nije moj babo Haso pravio da oni u mene pucaju :) :)

Hvala
nokia6170

#96 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

Kod Tuzlanske kapije meni zaista nije jasno zasto grad Tuzla ne stane iza svojih gradjana.

Lijepo je vidjeti da je grad Tuzla napravila spomen obiljezje svima stradalima na Tuzlanskoj kapiji, ali to nije dovoljno.

Tuzla mora obezbijediti i organizovati pravnu zastitu svim stradalima i njihovim porodicama na nacin da ce u saradnji sa lokalnom advokatskom komorom pripremiti planski i organizovano profesionalno uradjene tuzbe protiv VRS, odnosno RS u kontekstu presude Djokic.

Tuzlaci, angazujte-organizujte se i trazite od svojih vlasti (opcinskih-kantonalnih) da vam pruze pravnu zastitu.
Last edited by nokia6170 on 21/12/2010 10:02, edited 1 time in total.
nokia6170

#97 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

PeshtA wrote:Za sta da ih tuzim? Mislim, nanosenje povreda, pokusaj ubistva, kako se to sroci otprilike???, ili da kazem da me nije moj babo Haso pravio da oni u mene pucaju :) :)

Hvala
Ako ti to budes pisao, od tog nema nista. Fino sam objasnio kako je najbolje to uraditi.
nikola 1

#98 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nikola 1 »

Termin agresija ne moze se koristiti u u jednom unutrasnjem sukobu vise etnickih grupa kakav smo imali u BiH od VRS,HVO I ABIH....iSTORIJSKA presuda u Hagu jasno kaze da su genocid pocinili pojedinci pripadnici VRS i Republika Srpska ce morati vjecno da nosi to breme zlocina kao i unistavanje dobara i zlocine u drugim dijelovima BiH kao sto ce Federacija morati to da radi kad su pitanju Srbi i Hrvati nad kojima je pocinjena steta i zlocin...Mi smo jedna drzava ali i siromasna tako da ce se to godinama vuci na zalost ostecenih ljudi.

Međunarodni sud pravde u Hagu odlučio da se Srbiji ne može pripisati učešće u genocidu u BiH.

Sud je glasovima 13:2 odlučio da Srbija nije kriva za genocid u Bosni i Hercegovini, saopštila je predsednica Međunarodnog suda pravde Rozalind Higins: "Sud ustanovljava da Srbija nije počinila genocid kroz svoje organe ili osoblje koji su delovali u smislu odgovornosti kako je to predviđeno u međunarodnom pravu ili kroz kršenje svojih obaveza po sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida" pročitala je presudu Higinsova.

Sud je zaključio i da Srbija nije planirala da počini genocid, niti je podstrekavala njegovo činjenje, ali je kriva što nije učinila sve što je u njenoj moći da genocid u Srebrenici spreči: "Ovaj sud presuđuje da Srbija nije saučesnik u genocidu i da na taj način nije prekršila svoje obaveze iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Glasovima 12 'za' i tri 'protiv' ovaj sud presuđuje da je Srbija prekršila obavezu da spreči zločin genocida po Konvenciji u smislu genocida koji je počinjen u Srebrenici jula 1995".

Ona je rekla da se "genocid u Srebrenici ne može pripisati SRJ, niti da su ga počinili njeni organi". SRJ se stoga ne može smatrati po toj osnovi odgovornom za počinjenje genocida u Srebrenici, rekla je ona.

Pozivajući se na izveštaj generalnog sekretara UN o Srebrenici, Higinsova je kazala i da počinioci genocida nisu bili pod suštinskom kontrolom vlasti SRJ. Sud je zaključio da se u julu 1995. ni politički organi Republike Srpske, niti Vojska RS "nisu mogli smatrati tek instrumentima SRJ, bez ikakve autonomije".

Higinsova je navela i zaključak suda da se komandant VRS Ratko Mladić i drugi oficiri VRS umešani u genocid "nisu automatski mogli smatrati" pripadnicima Vojske Jugoslavije, niti predstavnicima organa SRJ.

"Osim događaja u Srebrenici, u julu 1995, sud nije utvrdio da je postojala genocidna namera tokom rata u BiH", naznačila je sudija. Po njenim rečima, Međunarodni sud pravde je utvrdio da su u drugim krajevima BiH pripadnici Vojske Republike Srpske počinili zločine, ali ne i genocid nad bosanskim muslimanima. "Sud nije utvrdio da su masovna ubistva počinjena s namerom da se muslimani unište kao nacionalna grupa", kazala je sudija.
Osvrćući se na streljanje zarobljenih Bošnjaka koje su počinili pripadnici paravojne jedinice iz Srbije "škorpioni", sud je zaključio da nema dokaza da je ta jedinica bila organ SRJ, niti da je zločin počinila po naređenju zvaničnog Beograda.

STOJANOVIĆ: NIJE BILO AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
DRUŠTVO - SUĐENJA - Petak, Mart 10, 2006 15:30 RTS
U nastavku izlaganja pred Međunarodnim sudom pravde zastupnik SCG Radoslav Stojanović negirao je tvrdnje iz tužbe da je na Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija i izneo dokaze da je reč o unutrašnjem gradjanskom sukobu izmedju tri etničke grupe.

Obrazlažući genezu građanskog rata u Bosni i Hercegovini, Stojanović je istakao da ' ni u kom slučaju taj rat nije bio pokušaj Srbije da uništi bilo koju etničku grupu'.

U prilog tome je naveo da je samo u Beogradu tokom rata živelo 20.000 Muslimana, koje niko nije ugrožavao.

Stojanović se, takodje, pozvao i na knjigu bivšeg komandanta Unprofora koji je naveo da sukob u BiH nije bio 'invazija jedne strane, već gradjanski rat' u kojem su 'Srbi i Hrvati želeli da se odvoje i pripoje svojim maticama'.

Pošto je detaljno obrazložio stanje u bivšoj Jugoslaviji i uzroke njenog raspada, on je posebno govorio i o situaciji u BiH uoči sukoba istakavši da su se sve tri strane pripremale za rat formiranjem oružanih snaga i naoružavanjem stanovništva.

Pritom se pozvao na knjigu CIA 'Balkansko ratište' i citirao reči muslimanskog lidera Alije Izetbegovića da je Patriotska liga formirana u junu 1991. godine.

Stojanović je objasnio da je sastav JNA uoči rata bila višenacionalna, ali da su Muslimani i Hrvati, koji su za cilj imali odvajanje, prešli u etničke vojske, tako da je jugoslovenska armija u jednom trenutku nužno postala srpska. JNA se, medjutim, povukla iz BiH maja 1992. godine, ukazao je on i dodao da posle toga nije učestvovala u ratu, ako se izuzmu sporadična dejstva za odbranu državne granice.

Stojanović je naglasio da u samoj Srbiji nikada nije bila sprovedena mobilizacija i da se odlazak dobrovoljaca poreklom iz Hrvatske i Bosne odvijao bez učešća države navodeći kao primere Vojislava Šešelja, Dragoslava Bokana i Mirka Jovića.

Vojsku Republike Srpske formirali su oficiri JNA koji su bili 'državljani Bosne i Hercegovine' i koji su želeli da ostanu u Bosni, objasnio je Stojanović.

Govoreći o ciljevima rata, zastupnik SCG je naveo da su sve tri strane nastojale da pod svoju kontrolu stave teritorije za koje su smatrali da im pripadaju, s tim što su Muslimani smatrali da polažu pravo na celu teritoriju BiH, a Srbi i Hrvati da im pripadaju teritorije na kojima čine većinu, ali čija je veličina bila sporna.

Sve strane su u toku rata proterivale vojno sposobno stanovništvo 'koje je bilo baza neprijateljskih snaga', ali je civilno stanovništvo bežalo i od ratnih dejstava, rekao je Stojanović i naveo da su u toku rata Srbi i Hrvati imali podršku matičnih država, a Muslimani islamskih zemalja.

Kao dokaz da 'na srpskoj strani nije bilo ratnog projekta u decembru 1991', Stojanović je naveo da je Srpska demokratska stranka [SDS], upravo da bi se izbegao sukob, prihvatila da BiH bude nezavisna država sa tri entiteta.

SDS je početkom 1992. godine prihvatila i Kutiljerov plan kojim je to bilo predvidjeno, a lider muslimana Izetbegović ga je prihvatio, pa odbacio.

U dugom izlaganju koje je počelo juče popodne, Stojanović je najpre izložio genezu srpske nacionalne ideje i pokreta pobijajući teze tužbe da je 'rat u BiH bio nastavak sprovodjenja istorijskog plana za stvaranje 'Velike Srbije' koji je osmislio Ilija Garašanin u 19. veku, a 1986. zastupali tvorci Memoranduma SANU.

Garašaninova težnja bila je oslobadjanje srpskog naroda od turske vladavine i ujedinjenje, što se ni po čemu nije razlikovalo od nacionalnih programa drugih evropskih naroda u to vreme. Memorandum SANU bio je nedovršen i nepotpisan dokument koji 'nije zagovarao Veliku Srbiju, već reorganizovanu Jugoslaviju' i 'nije pozivao na etničko čišćenje, a još manje na genocid', objasnio je on.

Stojanović je, takodje, detaljno izložio situaciju za vreme Drugog svetskog rata govoreći o stradanju srpskog naroda u ustaskoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj i BiH tokom Drugog svetskog rata, kao i nastanak i razvoj bivše Jugoslavije, pri čemu je opisao stanje uoči rata i uzroke krize koja je dovela do njenog sloma.
nokia6170

#99 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

nikola 1 wrote:
Termin agresija ne moze se koristiti u u jednom unutrasnjem sukobu vise etnickih grupa kakav smo imali u BiH od VRS,HVO I ABIH....iSTORIJSKA presuda u Hagu jasno kaze da su genocid pocinili pojedinci pripadnici VRS i Republika Srpska ce morati vjecno da nosi to breme zlocina kao i unistavanje dobara i zlocine u drugim dijelovima BiH kao sto ce Federacija morati to da radi kad su pitanju Srbi i Hrvati nad kojima je pocinjena steta i zlocin...Mi smo jedna drzava ali i siromasna tako da ce se to godinama vuci na zalost ostecenih ljudi.

Međunarodni sud pravde u Hagu odlučio da se Srbiji ne može pripisati učešće u genocidu u BiH.

Sud je glasovima 13:2 odlučio da Srbija nije kriva za genocid u Bosni i Hercegovini, saopštila je predsednica Međunarodnog suda pravde Rozalind Higins: "Sud ustanovljava da Srbija nije počinila genocid kroz svoje organe ili osoblje koji su delovali u smislu odgovornosti kako je to predviđeno u međunarodnom pravu ili kroz kršenje svojih obaveza po sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida" pročitala je presudu Higinsova.

Sud je zaključio i da Srbija nije planirala da počini genocid, niti je podstrekavala njegovo činjenje, ali je kriva što nije učinila sve što je u njenoj moći da genocid u Srebrenici spreči: "Ovaj sud presuđuje da Srbija nije saučesnik u genocidu i da na taj način nije prekršila svoje obaveze iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Glasovima 12 'za' i tri 'protiv' ovaj sud presuđuje da je Srbija prekršila obavezu da spreči zločin genocida po Konvenciji u smislu genocida koji je počinjen u Srebrenici jula 1995".

Ona je rekla da se "genocid u Srebrenici ne može pripisati SRJ, niti da su ga počinili njeni organi". SRJ se stoga ne može smatrati po toj osnovi odgovornom za počinjenje genocida u Srebrenici, rekla je ona.

Pozivajući se na izveštaj generalnog sekretara UN o Srebrenici, Higinsova je kazala i da počinioci genocida nisu bili pod suštinskom kontrolom vlasti SRJ. Sud je zaključio da se u julu 1995. ni politički organi Republike Srpske, niti Vojska RS "nisu mogli smatrati tek instrumentima SRJ, bez ikakve autonomije".

Higinsova je navela i zaključak suda da se komandant VRS Ratko Mladić i drugi oficiri VRS umešani u genocid "nisu automatski mogli smatrati" pripadnicima Vojske Jugoslavije, niti predstavnicima organa SRJ.

"Osim događaja u Srebrenici, u julu 1995, sud nije utvrdio da je postojala genocidna namera tokom rata u BiH", naznačila je sudija. Po njenim rečima, Međunarodni sud pravde je utvrdio da su u drugim krajevima BiH pripadnici Vojske Republike Srpske počinili zločine, ali ne i genocid nad bosanskim muslimanima. "Sud nije utvrdio da su masovna ubistva počinjena s namerom da se muslimani unište kao nacionalna grupa", kazala je sudija.
Osvrćući se na streljanje zarobljenih Bošnjaka koje su počinili pripadnici paravojne jedinice iz Srbije "škorpioni", sud je zaključio da nema dokaza da je ta jedinica bila organ SRJ, niti da je zločin počinila po naređenju zvaničnog Beograda.

STOJANOVIĆ: NIJE BILO AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
DRUŠTVO - SUĐENJA - Petak, Mart 10, 2006 15:30 RTS
U nastavku izlaganja pred Međunarodnim sudom pravde zastupnik SCG Radoslav Stojanović negirao je tvrdnje iz tužbe da je na Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija i izneo dokaze da je reč o unutrašnjem gradjanskom sukobu izmedju tri etničke grupe.

Obrazlažući genezu građanskog rata u Bosni i Hercegovini, Stojanović je istakao da ' ni u kom slučaju taj rat nije bio pokušaj Srbije da uništi bilo koju etničku grupu'.

U prilog tome je naveo da je samo u Beogradu tokom rata živelo 20.000 Muslimana, koje niko nije ugrožavao.

Stojanović se, takodje, pozvao i na knjigu bivšeg komandanta Unprofora koji je naveo da sukob u BiH nije bio 'invazija jedne strane, već gradjanski rat' u kojem su 'Srbi i Hrvati želeli da se odvoje i pripoje svojim maticama'.

Pošto je detaljno obrazložio stanje u bivšoj Jugoslaviji i uzroke njenog raspada, on je posebno govorio i o situaciji u BiH uoči sukoba istakavši da su se sve tri strane pripremale za rat formiranjem oružanih snaga i naoružavanjem stanovništva.

Pritom se pozvao na knjigu CIA 'Balkansko ratište' i citirao reči muslimanskog lidera Alije Izetbegovića da je Patriotska liga formirana u junu 1991. godine.

Stojanović je objasnio da je sastav JNA uoči rata bila višenacionalna, ali da su Muslimani i Hrvati, koji su za cilj imali odvajanje, prešli u etničke vojske, tako da je jugoslovenska armija u jednom trenutku nužno postala srpska. JNA se, medjutim, povukla iz BiH maja 1992. godine, ukazao je on i dodao da posle toga nije učestvovala u ratu, ako se izuzmu sporadična dejstva za odbranu državne granice.

Stojanović je naglasio da u samoj Srbiji nikada nije bila sprovedena mobilizacija i da se odlazak dobrovoljaca poreklom iz Hrvatske i Bosne odvijao bez učešća države navodeći kao primere Vojislava Šešelja, Dragoslava Bokana i Mirka Jovića.

Vojsku Republike Srpske formirali su oficiri JNA koji su bili 'državljani Bosne i Hercegovine' i koji su želeli da ostanu u Bosni, objasnio je Stojanović.

Govoreći o ciljevima rata, zastupnik SCG je naveo da su sve tri strane nastojale da pod svoju kontrolu stave teritorije za koje su smatrali da im pripadaju, s tim što su Muslimani smatrali da polažu pravo na celu teritoriju BiH, a Srbi i Hrvati da im pripadaju teritorije na kojima čine većinu, ali čija je veličina bila sporna.

Sve strane su u toku rata proterivale vojno sposobno stanovništvo 'koje je bilo baza neprijateljskih snaga', ali je civilno stanovništvo bežalo i od ratnih dejstava, rekao je Stojanović i naveo da su u toku rata Srbi i Hrvati imali podršku matičnih država, a Muslimani islamskih zemalja.

Kao dokaz da 'na srpskoj strani nije bilo ratnog projekta u decembru 1991', Stojanović je naveo da je Srpska demokratska stranka [SDS], upravo da bi se izbegao sukob, prihvatila da BiH bude nezavisna država sa tri entiteta.

SDS je početkom 1992. godine prihvatila i Kutiljerov plan kojim je to bilo predvidjeno, a lider muslimana Izetbegović ga je prihvatio, pa odbacio.

U dugom izlaganju koje je počelo juče popodne, Stojanović je najpre izložio genezu srpske nacionalne ideje i pokreta pobijajući teze tužbe da je 'rat u BiH bio nastavak sprovodjenja istorijskog plana za stvaranje 'Velike Srbije' koji je osmislio Ilija Garašanin u 19. veku, a 1986. zastupali tvorci Memoranduma SANU.

Garašaninova težnja bila je oslobadjanje srpskog naroda od turske vladavine i ujedinjenje, što se ni po čemu nije razlikovalo od nacionalnih programa drugih evropskih naroda u to vreme. Memorandum SANU bio je nedovršen i nepotpisan dokument koji 'nije zagovarao Veliku Srbiju, već reorganizovanu Jugoslaviju' i 'nije pozivao na etničko čišćenje, a još manje na genocid', objasnio je on.

Stojanović je, takodje, detaljno izložio situaciju za vreme Drugog svetskog rata govoreći o stradanju srpskog naroda u ustaskoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj i BiH tokom Drugog svetskog rata, kao i nastanak i razvoj bivše Jugoslavije, pri čemu je opisao stanje uoči rata i uzroke krize koja je dovela do njenog sloma.
izvini nikola, a da nam objasnis kakve veze ima agresija sa genocidom...to su totalno dva razlicita pojma.

ti citiras presudu medj. suda pravde koja se bavila pitanjem genocida, a ne agresijom.

usput imaj na umu da je termin agresija vezan iskljucivo za drzave, a ne za narode...tako da ne moze jedan narod ili drzava izvrsiti agresiju na neki narod. samo drzava moze izvrsiti agresiju na drugu drzavu..naravno medjunarodno priznatu drzavu.

p.s. mozda doduse ti imas neku drugu definiciju agresije i agresivnog ratovanja.
nokia6170

#100 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

Stojanovic kao vrsan pravnik (po potrebi kad treba kad koju ideologiju braniti) izjavio sljedece:

Medjutim, Medj. sud pravde u svojoj presudi (u predmetu u kojem je sam Stojanovic ucestvovao) je zakljucio sljedece:

...It is true that there is much evidence of direct or indirect participation
by the official army of the FRY, along with the Bosnian Serb armed forces, in military operations
in Bosnia and Herzegovina in the years prior to the events at Srebrenica. That participation was
repeatedly condemned by the political organs of the United Nations, which demanded that the FRY
put an end to it (see, for example, Security Council resolutions 752 (1992), 757 (1992), 762 (1992),
819 (1993), 838 (1993))....

u prijevodu: postoji puno dokaza direktnog i indirektnog ucesca zvanicne vojske Savezne republike Jugoslavije (danasnje Srbije), koji su skupa sa snagama bosanskih Srba, ucestvovali u vojnim operacijama na teritoriji Bosne i Hercegovine u dogadjajima koji su prethodili desavanjima u Srebrenici....

Mislim da je ipak vjerodostojnija presuda, nego Stojanovicevo svjedocenje i licno zakljucivanje.

U smislu presude iz 2007. godine nekako mi mnogo vise ima smisla izjava Edward J. Perkins (americki ambasador u UN-u 1992. godine, dakle zvanican stav SAD-a), koju je da obracajuci se UN-u u septembru 1992. godine:

"Mr. President, the aggression of the Serbian regime and the armed forces it has unleashed against Bosnia and Hercegovina represent a clear threat to international peace and security-and a grave challenge to the values and principles which underlie the Helsinki Final Act, the Charter of Paris, and the UN Charter."...

Steta samo sto je Perkins rekao istinu 1992. godine koju je sudski potvrdio Medj. suda pravde nakon 15. godina..dok istovremeno sam Stojanovic ne zeli ni vidjeti, ni reci istinu i nakon presude Medj. suda pravde.

p.s. nikola usput procitaj jos jednu temu..bice ti zanimljiva
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=63557
Last edited by nokia6170 on 21/12/2010 11:41, edited 1 time in total.
Locked