Ubuntu all about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
febo_acm

#76 Re: Ubuntu

Post by febo_acm »

Nekad me "fata" nostalgija za Linux-om :(
vox-populi

#77 Re: Ubuntu

Post by vox-populi »

mesha68 wrote:Ima li neko iskustvo sa Ubuntu serverom?
Imam ja, i to dosta loseg. Od nemogucnosti paravirtualizacije Ubuntua u Xen-u do nemogucnosti instalacije pojedinih paketa zbog broken dependency problema. A kada sam istu aplikaciju pokusao kompajlirati, javljao mi je konstatno nedostatak kernel headersa koji su naravno bili instalirani.

Svi se ovi problemi daju prevazici ali meni se nije dalo da kopam po internetu za rjesenjima za nesto sto mi moralo funkcionisati out of the box.

Ukratko, moj savjet za server je Debian ili ako imas dosta iskustva i zelis maksimalno optimizirati server, onda Gentoo.

Gentoo je ultra tezak i za instalirati, administracija je kasnije dosta jednostavna. Ali prednost je definitivno najbolja optimizacija za tvoju masinu.

Debian i Ubuntu u server verziji gotovo pa nemaju razlike u administraciji s tim da je Debian dosta stabilniji. Naravno ako instaliras stable verziju a ne testing ili unstable.
Oko Bozica bi trebao izaci Debian 6.0 Squeeze sa dosta svjezim paketima.
kojeime

#78 Re: Ubuntu

Post by kojeime »

Samo mala napomena, Ubuntu je derivat Debiana, vjerovatno je zato slicna administracija servera.
hakazvaka

#79 Re: Ubuntu

Post by hakazvaka »

necu nista, samo se hvalim :D :D :D :D
Image
Image
Last edited by hakazvaka on 06/01/2011 16:43, edited 1 time in total.
vox-populi

#80 Re: Ubuntu

Post by vox-populi »

hakazvaka wrote:necu nista, samo se hvalim :D :D :D :D
Image
Image
lose se hvalis, ne rade linkovi :)
.Irfan.

#81 Re: Ubuntu

Post by .Irfan. »

Ooo, jel to stig'o. Ma ja koliko sam narucivao, prepoznaju mi ime, i pozdrave mi jos posalju. :)
kojeime

#82 Re: Ubuntu

Post by kojeime »

Skinuo sa ubuntu.com prije 3 mjeseca. Dok ih docekas postom izaci ce i 12.12 :)

Ali ipak ostao na 10.4...
vox-populi

#83 Re: Ubuntu

Post by vox-populi »

kojeime wrote:Skinuo sa ubuntu.com prije 3 mjeseca. Dok ih docekas postom izaci ce i 12.12 :)

:) 12.12 vjerovatno nikada nece izaci, 12.10 bi trebala biti distribucija.

A i ja bih ti preporucio da se drzis 10.04. Prvo, LTS je, znaci sigurno su ulozili vise truda da naprave stabilan distro.
Drugo, bar meni se 10.10 pokazao kao jako los. Mislim da su po svaku cijenu htjeli da izbace distro 10. 10. 2010, i jos se oznaka 10.10, kao sto sami kazu "perfect 10". S tim da je perfect samo poklapanje datuma i releasa. Ja sam imao problema sa instalacijom 64-bitne verzije, onda sa Network Managerom, uglavnom stvari koje se ne bi smjele desavati.
hakazvaka

#84 Re: Ubuntu

Post by hakazvaka »

vox-populi wrote:
kojeime wrote:Skinuo sa ubuntu.com prije 3 mjeseca. Dok ih docekas postom izaci ce i 12.12 :)

:) 12.12 vjerovatno nikada nece izaci, 12.10 bi trebala biti distribucija.

A i ja bih ti preporucio da se drzis 10.04. Prvo, LTS je, znaci sigurno su ulozili vise truda da naprave stabilan distro.
Drugo, bar meni se 10.10 pokazao kao jako los. Mislim da su po svaku cijenu htjeli da izbace distro 10. 10. 2010, i jos se oznaka 10.10, kao sto sami kazu "perfect 10". S tim da je perfect samo poklapanje datuma i releasa. Ja sam imao problema sa instalacijom 64-bitne verzije, onda sa Network Managerom, uglavnom stvari koje se ne bi smjele desavati.
Meni se na 10.10. po prvi put odmah aktivirala network kartica, napokon! :-D
kojeime

#85 Re: Ubuntu

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 02:01, edited 1 time in total.
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#86 Re: Ubuntu

Post by suad-sarajevo »

Image
Haka, ne foliraj se.
Last edited by suad-sarajevo on 07/01/2011 22:05, edited 2 times in total.
vox-populi

#87 Re: Ubuntu

Post by vox-populi »

kojeime wrote:Da, ostajem na 10.4 upravo zato sto je long time support. Posto 10.10 nije LTS, slijedeca ce opet biti, pa mozda predjem na slijedecu. Kako ono ide izdavanje verzija, oktobar pa april, dakle u aprilu izlazi nova LTS verzija.

Vidio sam da je na 10.10 velika stvar (barem ubuntu.com reklamira kao veliku) dobra podrska za clouding, a ja sam protivnik cloudinga, pa je i to bio razlog da ne idem na 10.10.

Ma, racunar mi je star 5 godina, pa mi i OS moze biti star takodje :) Kako vidim osim kod GIMPA, OpenOfficea i jos ponekih aplikacija, barem od onih koje ja koristim, izdavanje novih verzija je jos sporije nego samog OS-a,. pa mi je i to razlog sto ne moram imati najnoviju verziju OS-a. Sto znaci drzacu se provjerenih stvari :)

Na primjer, zadnja verzija Scribusa izasla jos 2008. Valjda je tako dobar da ga ne treba vose popravljati :) Inkscape je april 2010. GIPM isto 2010, tako da je za sada 10.4 sasvim dovoljan.
Slijedeci LTS ce ti izaci tek u aprilu 2012. Ubuntu LTS izlazi svake dvije godine, i to ti je otprilike Debian stable. Sve ovo izmedju su paketi iz Debian unstable repositorija koji su kao popravljeni. Eh, sada koliko su popravljeni je veliko pitanje. Canonical to obicno dobro odradi, ali eto, nekad im se omakne, kao recimo sa 10.10.
Uglavnom, ako stavljas bilo sta na server, mani se ubuntua i uzmi neku pravu distribucija, kao recimo Debian.
febo_acm

#88 Re: Ubuntu

Post by febo_acm »

Mint je bio moj favorit 2 godine :D
kojeime

#89 Re: Ubuntu

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 02:03, edited 1 time in total.
febo_acm

#90 Re: Ubuntu

Post by febo_acm »

kojeime wrote:A zasto nije ostao? Ozbiljno pitanje, sta te je navelo da vise nije favorit?

Isto tako za lud i ponosan, sta mu je prednost nad "obicnim" ubuntuom ili drugim distribucijama?

Kupio sam MacBook i od tada koristim MAC OSX. Da nisam uzo MacBook sigurno bih ga i danas koristio. Ako u skorije vrijeme budem izimao laptop znam koji će OS biti na njemu :D

Nema on neke velike prednosti, recimo da je to malo "uštimani" Ubuntu. Dakle, kada se instalira Mint odmah možeš pustiti film i slušati mp3. Na Ubuntu-u su se prvo morali instalirati codeci. Malo je i interface drugačiji, ostalo tu i tamo.
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#91 Re: Ubuntu

Post by Decerto »

Evo meni danas dosao cd sto sam narucio preko weba :D
vox-populi

#92 Re: Ubuntu

Post by vox-populi »

Da malo analiziram ovaj post, bez zlih namjera:
Lud i ponosan wrote: Prva i osnovna prednost je "rolling relase", iako je i ubuntu, cini mi se, izasao u ovoj verziji.
Druga prednost je lakoca koristenja, odmah nakon instalacije sve je spremno za rad i za pocetnike predstavlja jako dobar izbor.
Ovo je tacno, dakle Mint je tako koncipiran da ga instaliras i SVE bi trebalo da radi. Obicno to i jeste tako. Velika prednost za pocetnike i osobe koje ne zele da cackaju previse, jednostavno ubacis CD, par klikova i imas najfunkcionalniji OS na trzistu.
Lud i ponosan wrote: Trece, sam debian ispod haube, koji garantuje efikasnost, dobre performanse. Svi znamo sta je debian u svijetu linuxa.
Eh ovo je moja velika zamjerka. Obicno se Ubuntu a i Mint "prodaje" kao stabilan sistem na osnovu Debiana koje se vrti ispod "haube". Sto je u principu samo djelimicno tacno. Naime, Debian ima tri realease-a, stable, unstable i testing. Release na osnovu kojeg je Debian stekao svoju reputaciju stabilnog sistema je iskljucivo i samo stable. Stable izlazi svake dvije godine i moze se uporediti sa Ubuntu LTS-om. Tu su paketi za koje Debian garantuje da su testirani i stabilni, Naravno, u Linux svijetu dvije godine je jednostavno predugo tako da dosta ljudi koristi unstable Debian release. Takodjer, Canonical koji razvija Ubuntu koristi upravo ovaj unstable Debian release da bi svakih sest mjeseci izbacio novu verziju. Mint opet koristi ovaj djelimicno popravljeni Ubuntu unstable release da bi izbacio svoj distro.
Cijelu ovu pricu pricam iz razloga da razbijem tu mitologiju Debian je stabilan, ergo moj Ubuntu/Mint je takodjer stabilan. To ne mora biti slucaj.
Lud i ponosan wrote: Cetvrto, vizuelni identitet koji je meni takođe bitan, gnome je dosta dobro ukomponovan i nekako imam osjecaj da je ovo najljepsi distro u ponudi :) Doduse mozda malo subjektivan, ali zaista tako mislim.
Vizuelni identitet je nesto sto na svakom distrou relativno lako mozes prilagoditi. Opet je pitanje koliko zelis ceprkati. Meni licno ne odgovara ni jedan defaultni vizuelni identitet, jedna od privh stvari koje radim nakon instalacije i konfiguracije sistema je sminka.
Lud i ponosan wrote: Peto, jako pouzdan. Bez nekih iznenadnih problema koji su mi se javljali kod ostalih distroa. A probao sam sve, od Archa, Fedore, Ubuntu-a....
Onda si imao srecu. Ja sam Mint koristio dosta kratko, ali sam se susreo sa odredjenim problemima. Opet, pitanje je sta ces koristiti i na kakvom hardware-u. Velika mana i Ubuntua i Minta je podrska za ne-i386 arhitekture, prije svih amd64. Tu je najosjetnija razlika u stabilnosti Debiana i derivata. Debian (stable) garantuje da je amd64 arhitektura jednako stabilna kao i i386 dok se derivati prvenstveno koncentrisu na i386, dok zapostavljaju ostale. Mozda je nekome svejedno, ali ako imas vise od 4GB RAM-a i ne zelis ili ne znas ceprkati po kernelu, onda ti je amd64 jedina opcija.

I jos jedna stvar koja je meni jako bitna kod distribucije je FHS, ili Filesystem Hierarchy Standard. Obicnom korisniku koji nece nikada otvoriti terminal je apsolutno svejedno kako je organizovan file system ali kada ipak otvoris terminal i ne nadjes datoteke i direktorije gdje bi trebale biti, onda pocnes da cijenis distribucije koje se pridrzavaju FHS-a.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/05/2023 21:56, edited 1 time in total.
kojeime

#94 Re: Ubuntu

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 02:04, edited 1 time in total.
SHOCK

#95 Re: Ubuntu

Post by SHOCK »

Ubuntu 10.4 koristim već par mjeseci bez problema, sve radilo out of the box, zapravo, morat ću potražiti kakvo rješenje za video pozive sa ljudima koji koriste msn, empathy ne meRe, preko skype-a sve radi normalno. a radi se o HP compaq laptopu. Windows koristim na poslu gdje moram.

Prije ovoga, prvi put se susreo sa Linuxom instalirajući Ubuntu 6.06 LTS, koristio par mjeseci dok nisam prodao stari računar, a tu sam morao malo čeprkati da instaliram dial up winmodem, ali uspjelo se i to.
chengaba

#96 Re: Ubuntu

Post by chengaba »

E ako bi neko znao riješiti ovaj problem bio bih zahvalan.
Naime, imam problema sa flashom u ubuntuu, tj. mislim da mi ne radi nikako, to mi se dešavalo i na 9.x i na 10.4 verziji (10.10 nisam još probao). Flash objekti uopšte ne rade, i ne mogu pokrenuti npr. ni jedan YouTube klip i sl.
Updejto sam ga preko terminala, sudo ovo, sudo ono, i ništa opet, pa ako se neko susretao već... :)

EDIT: Nešto guglam i ne mogu se sjetiti jesam li koristio samo 64bit verzije ubuntua, pa ću nešto probati sutra. :-?
vox-populi

#97 Re: Ubuntu

Post by vox-populi »

chengaba wrote:E ako bi neko znao riješiti ovaj problem bio bih zahvalan.
Naime, imam problema sa flashom u ubuntuu, tj. mislim da mi ne radi nikako, to mi se dešavalo i na 9.x i na 10.4 verziji (10.10 nisam još probao). Flash objekti uopšte ne rade, i ne mogu pokrenuti npr. ni jedan YouTube klip i sl.
Updejto sam ga preko terminala, sudo ovo, sudo ono, i ništa opet, pa ako se neko susretao već... :)

EDIT: Nešto guglam i ne mogu se sjetiti jesam li koristio samo 64bit verzije ubuntua, pa ću nešto probati sutra. :-?
Nema veze da li je 64-bitna ili 32-bitna, flash mora raditi. Ako koristis firefox probaj about:plugins i pogledaj da li ti je flash plugin instaliran. Vjerovatno nije pa ga nece ni biti na listi.

Ako si vec nesto ranije instalirao, prvo probaj sve da deinstaliras:

Code: Select all

sudo apt-get autoremove --purge flashplugin-nonfree
Moguce da ti nije omogucen nonfree repository, ne sjecam se kako to ide iz gnome-a, ali iz terminala:

sudo nano /etc/apt/sources.list
Ako je 10.04 u pitanju, onda ove linije moraju biti u datoteci:

deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid main restricted universe multiverse
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-updates main restricted universe multiverse 
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-security main restricted universe multiverse
deb http://archive.canonical.com/ubuntu/ lucid partner
Onda moras jos uraditi:

sudo apt-get update
Poslije ovoga, pokreni ponovo firefox, idi na youtube i probaj pokrenuti neki video. Trebao bi te pitati za instalaciju
flashplugina. Ako ne pita, probaj iz terminala:

sudo apt-get install flashplugin-nonfree
That should do the trick.
Mujic Adis

#98 Re: Ubuntu

Post by Mujic Adis »

Da li je lakse skinuti s interneta ubuntu ili naruciti cd
Qler

#99 Re: Ubuntu

Post by Qler »

Pa skinuti s interneta. Dobijes ga za 2 sata, ovako cekas mjesec.
Mujic Adis

#100 Re: Ubuntu

Post by Mujic Adis »

Ja nisam nikao koristio linux pa sad me interesuje kad instalira taj os da li mi trebaju driveri za zvuk i sl . , da li treba instalirati antivirus itd .....
Post Reply