10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- KPNCTNJAH
#76 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Prije 5-6 godina se to desilo u Italiji, odbrambeni igrac je mislio da je sudija prekinuo igru, skocio u golmanskom stilu i uhvatio loptu u ruke, a sudija dosudio penal... odbrambeni je pokusavao objasniti sta se desilo, ali sudija nije promijenio odluku.. mislim da je Venezia u pitanju i to sam zapamtio jer je neki 'nas' igrac bio u pitanju... potrazit cu to na netu
- Obuca9
#77 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Da. Ali je sudija dužan da uvaži informacije koje mu dostavi asistent, ukoliko je ovaj bio u boljoj poziciji. Ako to ne uradi, a ispostavi se da je pogriješio biće kažnjen samo on, ne i asistent.mikasa wrote:a sta ako glavni sudija ne uvazi pomocnog... onda samo priznaje gol, jel tako?hz__semir wrote:Prednost je kad sudija primjeti prekršaj, pa rukama jasno da znak da pušta prednost. Ovdje mu je tek naknadno asistent ukazao na grešku.mikasa wrote: A prednost... Ako sudija tako uradi zar nece ostetiti crvene
Da li je oštetio crvene ili ne, to je već retoričko pitanje. Ako je 93. minut i 0:0, a ovaj poništi gol i da penal, oni ga promaše, jeste, oštetio ih je. Ako je 35. minut, rezultat 0:0, a plavi nemaju više pravo na izmjenu, nego igrač stane na gol, crveni postignu pogodak, onda vode 1:0 i imaju igrača više, te igraju protiv ekipe bez pravog golmana preostalih 55 minuta, onda ih nije oštetio, već naprotiv
- ultima_palabra
#78 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Bila je i ona situacija sa Pintom, golmanom Barcelone kada je zviznuo dok je protivnički igrač išao sam prema njemu. Sudija nije ništa svirao, ali je ovoga kasnije kaznila UEFA.
- Obuca9
#79 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Igrač se uvijek može vaditi da je on čuo pištaljku, ali ako istovremeno i sudija nije čuo pištaljku, onda se smatra da je igrač samovoljno donio odluku da uzme loptu u ruke.KPNCTNJAH wrote:Prije 5-6 godina se to desilo u Italiji, odbrambeni igrac je mislio da je sudija prekinuo igru, skocio u golmanskom stilu i uhvatio loptu u ruke, a sudija dosudio penal... odbrambeni je pokusavao objasniti sta se desilo, ali sudija nije promijenio odluku.. mislim da je Venezia u pitanju i to sam zapamtio jer je neki 'nas' igrac bio u pitanju... potrazit cu to na netu
Slično kao i sa simuliranjem. Igrač može pasti i tvrditi da ga je protivnički igrač udario, ali ako sudija nije vidio kontakt, neće svirati prekršaj, nego će ga kazniti za simuliranje.
-
mikasa
#80 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Igrac izvodi aut i vrace loptu svom golmanu ali ona ulazi u gol bez njegovog diranja? Sta sudija svira?
- BSn
#81 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Ne mislim na uzimanje lopte u ruke, nego na to da igrac npr. ostavi loptu, ili stane, pa mu je protivnik uzme, a jasno se cuje da je neko zviznuo - je l' i to onda strani uticaj na igru, jer ovaj nije mogao znati ko zvizdi (navijac ili sudija). Sad se ne mogu sjetiti konkretno, ali takvih primjera imas i po evropskim ligama, a i u LP i sl.hz__semir wrote:Kako misliš?BSn wrote:hz__semir wrote:
Ne. U pitanju je strani utjecaj na igru. Svaki strani utjecaj na igru, znači da se igra prekida i nastavlja spuštanjem lopte.
Ako jeste tako, onda se dobar dio sudija ne drzi tog pravila...
Ne znam baš koliko je česta situacija da neko iz publike da znak pištaljkom, a da igrač misli da je to uradio sudija i uzme loptu u ruke. Bar ja to nikad nisam vidio, a nagledao sam se na stotine utakmica.
- BSn
#82 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
mikasa wrote:Igrac izvodi aut i vrace loptu svom golmanu ali ona ulazi u gol bez njegovog diranja? Sta sudija svira?
Korner?
- Antifriz
#83 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Kada sudija da znak za izvođenje kaznenog udarca, saigrač igrača koji je
određen da izvede kazneni udarac protrči pored njega i uputi udarac ka vratima
umjesto određenog igrača. Šta će sve odlučiti sudija?
- KPNCTNJAH
#84 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Nisam nasao to sto sam ja spominjao, ali evo jedna slicna situacija...hz__semir wrote:Ne. U pitanju je strani utjecaj na igru. Svaki strani utjecaj na igru, znači da se igra prekida i nastavlja spuštanjem lopte.Ratatata wrote:hz__semir wrote:Hajmo novo pitanje i dosta za danas, odoh na kafu, pa možda nastavimo večeras
Igra je u toku, lopta je u kaznenom prostoru crvenih, neko iz publike da znak pištaljkom kao da je prekid igre, misleći da je to uradio sudija, odbrambeni crvenih uzima loptu u ruke. Odluka sudije?
Svira penal.Igrac crvenih dobija karton.NA izvodjacu penala je onda oce li dati gol.Ovo se desilo u Arabiji ja mislim prije 4 godine.Izvodjac je namjerno fulio gol
http://duplipas.com/najgluplji-penal-ruka-sezone/
Edit: u nastavku ovog klipa sudija je svirao penal, a igrac je fauliran izvan sesnaesterca, pa nije bas najbolji primjer kvalitetnog sudije, al' eto
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#85 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Mislim da ti ovo moze odgovoriti na barem dva pitanjahz__semir wrote:A evo par situacija sa penalima na kraju utakmice, dakle ne u igri, da vidim hoće li iko znati sve odgovore, da li se gol priznaje ili ne, te da li se izvođenje penala ponavlja ili ne
Sitaucija 1: Igrač šutira, lopta se odbija od prečku, ide u zrak, u padu ulazi u gol.
Situacija 2: Igrač šutira, lopta se odbija od prečku, id eu zrak, udara u golmanova leđa i ulazi u gol.
Situacija 3: Igrač šutira, gledalac baci flašu prema lopti, lopta skreće u suprozan pravac i ulazi u gol.
Situacija 4: Igrač šutira, lopta ulazi u gol, gledalac baca flašu i skreće loptu izvan gola.
Situacija 5: Igrač šutira, golman hvata loptu i radujući se ulazi u gol i lopta prelazi gol liniju.
Situacija 6: igrač šutira, golman hvata loptu i radujući se zakucava je u gol.
Situacija 7: igrač šutira, lopta se odbija od stativu, udara u sudiju i vraća se u gol.
Situacija 8: Igrač šutira, lopta se odbija od stativu, odbija se prema sudiji koji je namjerno odbija u gol.
Sto se tice situacija 3 i 4 znam sigurno da policija hvata gledaoca i pedrekisu ga do besvjesti
- Lakat Jebić
#86 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
samo da mi tema ne pobjegne 
- Jack Be Nimble
#87 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Prvo i drugo je bilo NE, pa onda jucer promjenuli u DA, ovo ostalo mi se nije dalo citati.
- Obuca9
#88 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Žuti karton tom što je neplanirano pucao, plus indirektan udarac za golmanovu ekipu.Antifriz wrote:Kada sudija da znak za izvođenje kaznenog udarca, saigrač igrača koji je
- cyprus
#89 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Šta se svira kad lopta izađe drito iznad korner zastavice?
I šta se dešava kad od zastavice uđe u gol?

I šta se dešava kad od zastavice uđe u gol?
- BSn
#90 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
cyprus wrote:Šta se svira kad lopta izađe drito iznad korner zastavice?
I šta se dešava kad od zastavice uđe u gol?![]()
Sudija svira kraj i ode na toceno da smiri zivce.
- Obuca9
#91 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Kod prvog procjena sudije, gdje je bilo bliže.cyprus wrote:Šta se svira kad lopta izađe drito iznad korner zastavice?
I šta se dešava kad od zastavice uđe u gol?![]()
Kod drugog, gol se priznaje. Zastavica se slično kao i sudija, smatra zrakom.
- cyprus
#92 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Šta glavni sudija svira kad pomoćni opali štocem nekog igrača? 
- Jack Be Nimble
#93 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Sta glavni svir kada igrac klizecim uleti u noge pomocnom?cyprus wrote:Šta glavni sudija svira kad pomoćni opali štocem nekog igrača?
- abondanzieri
#94 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
svira k.rcucyprus wrote:Šta glavni sudija svira kad pomoćni opali štocem nekog igrača?
-
mikasa
#95 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Evo pogledajte kako je najbolji centarfor svih vremena dao gol...pr.4 Indirektan penal???
Mora li igrac sutirati direktno na gol, kad se izvodi jedanaesterac???
Odg. ne mora!!! Igrac moze dodati loptu, s tim da je ne smije vracati iza nego lopta mora ici ispred igraca...ukoliko igac vrati nazad loptu, sudi se inidrektan udarac za ekipu koja se branila
http://www.youtube.com/watch?v=_Gi98iEziKQ
- ultima_palabra
#96 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Henry i Pires su jednom to probali, pa se zajebali... lopta mora ići prema naprijed, a drugi igrač ne smije ući u 16 prije nego što ovaj izvede loptu, pa onda ako će drugi vratiti loptu prvom mora paziti da ovaj ne bude u ofsajdumikasa wrote:Evo pogledajte kako je najbolji centarfor svih vremena dao gol...pr.4 Indirektan penal???
Odg. ne mora!!! Igrac moze dodati loptu, s tim da je ne smije vracati iza nego lopta mora ici ispred igraca...ukoliko igac vrati nazad loptu, sudi se inidrektan udarac za ekipu koja se branila
- Obuca9
#97 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Misliš 'vakoJack Be Nimble wrote:Sta glavni svir kada igrac klizecim uleti u noge pomocnom?cyprus wrote:Šta glavni sudija svira kad pomoćni opali štocem nekog igrača?
- Jack Be Nimble
#98 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
I onda se nadju dva Francuza da to sve zaserumikasa wrote:Evo pogledajte kako je najbolji centarfor svih vremena dao gol...pr.4 Indirektan penal???
-
mikasa
#99 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
Misliš 'vako 
[/quote]
izgleda da sudija ne svira vec se samo valja od sege
Mozes li nam postaviti pravilo "nedozvoljenog polozaja igraca" sa izuzecima: nema ofsajda na svojoj polovini, ...
[/quote]
izgleda da sudija ne svira vec se samo valja od sege
Mozes li nam postaviti pravilo "nedozvoljenog polozaja igraca" sa izuzecima: nema ofsajda na svojoj polovini, ...
- Jack Be Nimble
#100 Re: 10 nevjerovatnih nogometnih pravila
izgleda da sudija ne svira vec se samo valja od segemikasa wrote:Misliš 'vako
Mozes li nam postaviti pravilo "nedozvoljenog polozaja igraca" sa izuzecima: nema ofsajda na svojoj polovini, ...[/quote]
Ima li gdje ovo u pravilima?