to za krom felge i mat boju si pogodio, a boston nijekreso_atac wrote:nebitno, idu i 242 u kombinaciji sa lsd. to je neki onda crnjo vjerovatno uzeo krom felge mat boju i boston sound system, a lsd mu bio skupal nemaj brige, barem ti sa jeepom ne trebas imati : )
masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
herbert mekfjuger
#76 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
- kreso_atac
#77 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
ma naravno, to ti govorim. part time kojeg ima 242 je mocan za poludit. 242H reduktor je koristio hummer h1 (onaj "pravi" humvee). 4.0 i6 + 242 ne znas sta moze vise "terorisanja" izdrzati 
-
herbert mekfjuger
#78 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
jbt ja nikad nisam koristio to part, nemam naviku, nego eto uvijek u 4LO idem kad zatreba veća snaga, šta ja znam 
- ljubav_aha
#79 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
kreso_atac wrote:nebitno, idu i 242 u kombinaciji sa lsd. to je neki onda crnjo vjerovatno uzeo krom felge mat boju i boston sound system, a lsd mu bio skupal nemaj brige, barem ti sa jeepom ne trebas imati : )
a razlika izmedju 4x4 i awd... hm pokusat cu objasnit ovako. 4x4 full time izmedju prednjeg i zadnjeg kardana ima diferencijal koji moze biti zakljucan. mjenjac je sa njim spojen i on salje snagu na sve kotace podjednako cijelo vrijeme. ali ako neki od kotaca dodje na klizavu podlogu, moment se prenosi na njega (govorimo o slucaju da nema blokadu diferencijala na osovinama, ili lsd), znaci u najgorem slucaju. ali on vjerovatno opet nece stati kao sto stade skoda na snimku u drugoj temi ovdje, jer manje su mu sanse da zablokira jer on ima cijelo vrijeme na sve 4 kotaca pogon, dok awd mora cekati da mu "otkaze" jedan pogon da ukljuci drugi. i posto je jako mali interval vremena promjene (dt) cim jedan kotac uhvati bolju podlogu, snaga odmah prelazi i na 3 druga koji lako mogu izvuc vozilo. a plus sa pogonom na sve kotace konstatno bolji je raspored mase u voznji. medjutim kod 4x4 sistema moze se zatvoriti taj sredisnji diff tako da dobijes dvije neovisne osovine koje rade bez obzira na podlogu. i takodje imaju i sporu blokadu, sto omogucava prenos veceg obrtnog momenta od motora na kotace, sto ih pravi vise sposobnim za pokretanje iz mjesta (jer znamo zbog trenja najteze je pokrenuti auto iz mjesta). sto se tice awd, tu je malo konfuzno, marketing je tu uradio svoje, medjutim awd u danasnjim tim crossoverima, su tzv automatski all wheel drive, koji rade preko visko kvacila koji se nalaze u ulju i rade zahvaljujuci pritisku koji se stvara kada proklize neki od kotaca. oni naravno nemaju diff, nego imaju permanentan pogon na jednoj strani (prednja ili zadnja), te po potrebi ukljucuju se zadnji, tj kad vec proklizu ti stalno-pogonski. medjutim tu je kvaka, da kada si vec stao, onda je zeznuto krenuti iz mjesta. pogotovo sto nemaju low range, niti ikakve dijagonalne blokade. ubacuje im se razna elektronika od espa do ne znam ni ja cega, ali nije to to, ne moze elektronika proizvesti snagu, ako osovina dobija samo 50% snage (ili 40% jer uglavnom je raspored 40:60 u korist zadnje osovine) od motora, tesko da sa tim moze nesto uraditi.
znaci da pokusam sumirati, awd su krhkiji i manje efektivni u situacijama gdje je veci moment potreban (kretanje iz mjesta, voznja malim brzinama itd itd), visko kuplunzi ne mogu podnijeti takva opterecenja. i awd je vise za obicna auta, a ne bilo sta to treba da ima neki "predznak" terenca. sa druge strane dobri su za suhu podlogu i svakodnevnu voznju jer daju bolju upravljivost naravno jer se preko tog kuplunga svakog momenta pogotovo u krivinama drukcije moment rasporedjuje, ovisno od luka, i ne moras misliti jesi li blokirao diff ili nisi (kod 4x4 sa blokiranim bilo kojim diferencijalom ne smijes puno se igrati volanom, tj ne smijes osrije skretati, jer moze doci do ostecenja reduktora ili pucanja osovine ako se ne radi o nekim izdrzljivijim DANA osovinama)
HVALA
pa dobro,nisam lose skuzila/moj prethodni post /s obzirom da ne znam auto terminologiju
pa dobro AWD pomaze trakciju,ne ubrzanje ,a 4WD obratno,ako sma dobor razumjela,ili jendostavno,oba sistema imju svoje pluseve i minuse
izgleda da su lanci za gume jedna i jedina najbolja solucija
- kreso_atac
#80 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
Hm, ne mislim da to mozemo gledati tako kroz ubrzanje i trakciju. Ali ako bi to postavili tako, ja bih prije rekao da ce suprotno biti. Jer sto se ubrzanja tice, svejedno je ili dva kotaca tjeraju po 50% snage, ili 4 po 25%. Ali razlika jest kod prenosa u uslovima razlicitog otpora. AWD treba prakticki da se jedna osovina "otkaci" da bi ukljucio drugu. Dok kod 4x4 non stop svi tjeraju, i teze ce doci do toga da proklize. Recimo da je AWD bolji po cesti, zbog drukcije raspodjele snage u svakom i najmanjem intervalu vremena. Bolje ce drzat cestu u krivinama, jer prakticki nece dati da se zavrti auto, pa makar morao samo jedan kotac vrtiti 100% a druge kociti. 4x4 ce nece imat tako preciznu raspodjelu, jer uvijek vrti minimalno dva u normalnim uslovima, na cesti, ali zato ima prednost u otezanim uslovima. Generalno, AWD nije za terena, jer nema kapacitet da moze krenuti iz mjesta, dok 4x4 (koji ide u kombinaciji sa barem jednom blokadom) s slipom moze se izvuci ako mu je samo jedan kotac na dobroj podlozi. Dok ako su svi na losoj podlozi, svi ce se vrtiti jednako, a kod awd u tom slucaju bi samo dva radila, a u slucaju da je samo jedan na dobroj podlozi, ne bi nigdje mogao, jer bi se vrtili oni sa manjim otporom (koji su vec "mrtvi" na losoj podlozi).
A sto se tice lanaca, po "normalnom" snijegu recimo ne trebas imati brigu ni sa jednim od ova dva sistema (sa awd ce trebati vise zaleta, jer ako sa njim stanes u brdu, bit ce malo vise problematicno krenuti nego za 4x4 sistem), i u svakom slucaju ce oba ici bolje od obicnog auta sa pogonom na jednoj osovini.
Eto ljudi oprostite mi ako sam smorio
A sto se tice lanaca, po "normalnom" snijegu recimo ne trebas imati brigu ni sa jednim od ova dva sistema (sa awd ce trebati vise zaleta, jer ako sa njim stanes u brdu, bit ce malo vise problematicno krenuti nego za 4x4 sistem), i u svakom slucaju ce oba ici bolje od obicnog auta sa pogonom na jednoj osovini.
Eto ljudi oprostite mi ako sam smorio
- Bakir1
#81 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
kreso de odmori mi jednu misteri,izbacuje iz brzine i nema pogon na prednje tockove,ciro sa 2,1 td manualac
- kreso_atac
#82 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
Hm, ako je ciro do 1990. godine bojim se da je do reduktora. Pogotovo sto je 2.1 td, oni su imali taj problem da u pogonu na dvije zna izbaciti iz brzine, i cujes lupanje ispod (zvuk kao lezaji, ali nisu lezaji), a u 4h ne izbacuje iz brzine, ali nema prenosa na prednji kardan. prilicno sam siguran da je problem u reduktoru (jer usljed neodrzavanja, tj prvo osvjezenje mu je potrebno na 100 000 km, lezaji planetara), i ulje na 12 000, tako da uglavnom zbog toga otkaze. cisto sumnjam da je do mjenjaca (btw je li izbacuje pri vecim brzinama, pri vecem opterecenju, i je li uopste mjenjac izbaci u ler, ili reduktor mozda izbaci iz pogona, tj mozda reduktor ode u N?), jer bi izbacivao iz brzine i u 4, medjutim ovo je do reduktora, jer imao sam priliku te stvari gledati. U svakom slucaju nije pamet barem kod jeepa otvoriti reduktor i pogledati stanje unutra. provjeri aksijalne lezaje i osovinu je li u lezistu (nazalost sumnjam da nesto nije slomljeno ako se bas cuje taj zvuk). kada skines odvojis reduktor od mjenjaca, mozes rukom pokrenuti osovinu pa vidi je li planetari rade. takodje stanje ulja provjeri, boju i miris. u najgorem slucaju, opet nije strasno jer reduktor je jeftiniji i od diffa i od mjenjaca. a ako imas iskustva sa njima, mozes ga i reparirati sam kuci.
Edit: znas sta mi pade na pamet: otvori reduktor i provjeri lanac. moguce da je to, ali provjeri, ako bude dobro i jest jer je najjeftiniji (50ak dolara moze se naci neki koristen, a kvalitetan). I takodje nosace, zatezace i zupcanike. jer lanac je aktivan i u 2wd, ali nije uklopljen prednji kardan, pa mozda ti to pravi buku koju cujes. eto, to je lifetime dio, i u pravilu prije crknu svi dijelovi nego on, ali ne mozes izgubiti nista da pogledas
Edit: znas sta mi pade na pamet: otvori reduktor i provjeri lanac. moguce da je to, ali provjeri, ako bude dobro i jest jer je najjeftiniji (50ak dolara moze se naci neki koristen, a kvalitetan). I takodje nosace, zatezace i zupcanike. jer lanac je aktivan i u 2wd, ali nije uklopljen prednji kardan, pa mozda ti to pravi buku koju cujes. eto, to je lifetime dio, i u pravilu prije crknu svi dijelovi nego on, ali ne mozes izgubiti nista da pogledas
Last edited by kreso_atac on 09/12/2010 00:37, edited 1 time in total.
- ljubav_aha
#83 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
hvala kreso_atac 
Last edited by ljubav_aha on 08/12/2010 23:02, edited 1 time in total.
- kreso_atac
#84 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
A sto se tice pogona, jednostavno se to moze provjeriti, dignes cijelo auto na dizalicu i reduktor ukoliko ga ima u razne polozaje i vrtis rucno kotac da vidis sta se sa ostalima desava : ) u blokadi treba da se vrti prednji i zadnji kardan, a recimo kod awd dignes samo jedan kotac dizalicom, mozes upalit vozilo ubacit u brzinu, i samo ce se vrtit taj koji je dignut u zrak, nece se pomjeriti nigdje auto. To je sve. Drago mi je ako je jasnije. 
-
mišmaš
#85 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
imo sam priliku danas vozit se u jeep commanderu, nisam nikad prije... jbt ko avion
3.0 V6 dizel ide po šveckom snijegu ko vihara
dobar posve, iako onako velik, i težak naprijed, opet ide i nizbrdo po zaleđenom snijegu bez nekih značajnijih problema (ima gume dobre šta je je). i da, sa svojom lagunom se još ne usuđujem na neke poduhvate u brdima, jer gume su prošlogodišnje, a nezgodna je za gonit nizbrdo (pričaju, a imo sam i priliku da me zadnji kraj pokuša prestignut
)
- ljubav_aha
#86 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
http://www.fourwheeler.com/featuredvehi ... to_06.htmlmišmaš wrote:imo sam priliku danas vozit se u jeep commanderu, nisam nikad prije... jbt ko avion3.0 V6 dizel ide po šveckom snijegu ko vihara
dobar posve, iako onako velik, i težak naprijed, opet ide i nizbrdo po zaleđenom snijegu bez nekih značajnijih problema (ima gume dobre šta je je). i da, sa svojom lagunom se još ne usuđujem na neke poduhvate u brdima, jer gume su prošlogodišnje, a nezgodna je za gonit nizbrdo (pričaju, a imo sam i priliku da me zadnji kraj pokuša prestignut
)
i like it
- citroen
#87 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
Ja volim Jeep vozila,ali ovaj commander je odron zesci,njegovom dizajneru bi oduzeo dozvolu za crtanje za sva vremenaljubav_aha wrote:http://www.fourwheeler.com/featuredvehi ... to_06.htmlmišmaš wrote:imo sam priliku danas vozit se u jeep commanderu, nisam nikad prije... jbt ko avion3.0 V6 dizel ide po šveckom snijegu ko vihara
)
i like it![]()
-
herbert mekfjuger
#88 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
eto vidiš šta je reć ukuscitroen wrote:Ja volim Jeep vozila,ali ovaj commander je odron zesci,njegovom dizajneru bi oduzeo dozvolu za crtanje za sva vremenaljubav_aha wrote:http://www.fourwheeler.com/featuredvehi ... to_06.htmlmišmaš wrote:imo sam priliku danas vozit se u jeep commanderu, nisam nikad prije... jbt ko avion3.0 V6 dizel ide po šveckom snijegu ko vihara
)
i like it![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- citroen
#89 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
eto vidiš šta je reć ukusherbert mekfjuger wrote:Ja volim Jeep vozila,ali ovaj commander je odron zesci,njegovom dizajneru bi oduzeo dozvolu za crtanje za sva vremenaljubav_aha wrote:http://www.fourwheeler.com/featuredvehi ... to_06.htmlmišmaš wrote:imo sam priliku danas vozit se u jeep commanderu, nisam nikad prije... jbt ko avion3.0 V6 dizel ide po šveckom snijegu ko vihara
)
i like it![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ma slazem se da je to sve stvar ukusa,ali ovaj model definitivno nije bio uspjesan.
- ljubav_aha
#90 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
citroen wrote:Ja volim Jeep vozila,ali ovaj commander je odron zesci,njegovom dizajneru bi oduzeo dozvolu za crtanje za sva vremenaljubav_aha wrote:http://www.fourwheeler.com/featuredvehi ... to_06.htmlmišmaš wrote:imo sam priliku danas vozit se u jeep commanderu, nisam nikad prije... jbt ko avion3.0 V6 dizel ide po šveckom snijegu ko vihara
)
i like it![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
meni je vazan opisani performance
-
mišmaš
#91 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
bogami ko avion je unutra
a i ide super... meni se dizajn sviđa pravo šta ja znam jbg
- ljubav_aha
#92 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
mišmaš wrote:bogami ko avion je unutraa i ide super... meni se dizajn sviđa pravo šta ja znam jbg
poslije tovje price ,sad bih ga kupila
-
mišmaš
#93 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
kupio bi ga i ja rado, i bez priče i sa pričom
al jbg... ipak radije grand, jer ovaj nema benzinjare u ponudi
mada nema se još ni za jedno ni za drugo 
- citroen
#94 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
To ti nesto o avionimaljubav_aha wrote:mišmaš wrote:bogami ko avion je unutraa i ide super... meni se dizajn sviđa pravo šta ja znam jbg
poslije tovje price ,sad bih ga kupila
- ljubav_aha
#95 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
ooo moj fajerMan,to je posebna tema
inace,imam svoj najdrazi model,naranFno 
-
mišmaš
#96 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
i bakire šta bi sa ćirom?
- Bakir1
#97 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
nista,mrsko mi i zima da to diram,prodaje se sa tim kvarom 
ali hvala kresi sto mi je barem pomogao sa sugestijom i lociranjem kvara

ali hvala kresi sto mi je barem pomogao sa sugestijom i lociranjem kvara
-
Kiberluskoni
#98 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
Bakire, jesi li gledao u kakvom ti je stanju vakum na prednjoj osovini koji ukopčava prednji pogon (ako nemaš prednje vuče poslije prebacivanja u 4h)? Najčešći kvar na starijim Dana30 diferencijalima. Rješenje je da ga stalno ukopčaš i zavariš košuljicu koja spaja dva komada polusuvine (u suštini dobiješ rješenje koje je na mlađim Jeepovima). Drugo rješenje je osovina sa mlađeg Jeepa i semering na izlazu.
- kreso_atac
#99 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
moguce da je do vakuma, ali ja kako sam razumio u 2wd mu izbacuje mjenjac i cuje se buka iz reduktora. a u 4x4 ne izbacuje ali nema prednjeg pogona. To mi pravo mirise na reduktor. ali naravno vrijedi uvijek sve pregledati da se sve sumnje otklone.
i Bakire nisi nam odgovorio je li ti reduktor izbacuje u N ili mjenjac? ako reduktor bjezi iz 2WD u N, onda je vrlo vjerovatno "linkage" koji zna praviti problema, pogotovo ako si nekad (ili neko prije tebe) digao se na reduktor ili nosac vozeci po terenu negdje. a i bez toga zna poceti praviti probleme, pa se to da srediti vrlo laganim zahvatom.
i Bakire nisi nam odgovorio je li ti reduktor izbacuje u N ili mjenjac? ako reduktor bjezi iz 2WD u N, onda je vrlo vjerovatno "linkage" koji zna praviti problema, pogotovo ako si nekad (ili neko prije tebe) digao se na reduktor ili nosac vozeci po terenu negdje. a i bez toga zna poceti praviti probleme, pa se to da srediti vrlo laganim zahvatom.
- Bakir1
#100 Re: masa automobila plus pogon plus vremenske neprilike
u 2h izbacuje mjenjac u ler,u 4h ne izbacuje nista ali nema pogona na prednje tockove.kreso_atac wrote:moguce da je do vakuma, ali ja kako sam razumio u 2wd mu izbacuje mjenjac i cuje se buka iz reduktora. a u 4x4 ne izbacuje ali nema prednjeg pogona. To mi pravo mirise na reduktor. ali naravno vrijedi uvijek sve pregledati da se sve sumnje otklone.
u 2h melje kao lud.
nemate pojma koliko je pored rijeke zima i koliko se meni ne da pod auto zavlaciti i bilo sta gledati.
u pola 4 kada zavrsim sa poslom je skoro pa mrak,a vikendom obicno ispadne nesto drugo
opet vam hvala obojici na konstruktivnim savjetima,ako malo otopli mozda to i pogledam,ovako neka ceka musteriju pajero jos nije iznevjerio