A jednom sam čuo, kao dijete, da je jednog malca, kada bi nešta napravio, mati žarila žarom po mudima...Otad sam stekao posebno poštovanje prema vlastitioj majci i njenim običnim metodama
''odgoj'' djece :(
Moderator: anex
- arzuhal
#76 Re: ''odgoj'' djece :(
Kod mene je radio kaiš. I nije to mnogo trajalo u mom životu, ali nije imalo ni toliko rezultata, jer je to bilo dozirano, a ja sam uvidio da mogu otrpit svaku dozu. A onda se mračni um mojih roditelja dosjetio da mi zabrane izlazak iz kuće, nakon nekog zijana, i tu su me slomili
Nisam imao alternativu, nisam to mogao prevazići trpljenjem i - nastojao sam ne pravit ono što me vodilo sankciji oduzimanja slobode.
A jednom sam čuo, kao dijete, da je jednog malca, kada bi nešta napravio, mati žarila žarom po mudima...Otad sam stekao posebno poštovanje prema vlastitioj majci i njenim običnim metodama
- Ma.Le.Na
#77 Re: ''odgoj'' djece :(
ja ne kontam kada neko kaze "ne mogu mu nista" ...kao ispriku za los odgoj..
i ovi koji su vratili dijete jer "nisu mu mogli nista"...pa nije cuko ..
ova djeca nisu superiorni umovi pa da drugacije reaguju na kaznu od nas..
jbt pogleda te mama ruzno - tebi lose....a kamoli sipkica i sl.
i ovi koji su vratili dijete jer "nisu mu mogli nista"...pa nije cuko ..
ova djeca nisu superiorni umovi pa da drugacije reaguju na kaznu od nas..
jbt pogleda te mama ruzno - tebi lose....a kamoli sipkica i sl.
- arzuhal
#78 Re: ''odgoj'' djece :(
Ustvari, postoje li metode kažnjavanja djece koje su općenito prihvatljive i one koje su neprihvatljive? Šta vi mislite, a šta kaže, ako neko zna, struka (psihologija, pedagogija)?
Da li neki način kažnjavanja djeteta, ako je već nužno kažnjavanje kroz odgoj, jača i izgrađuje karakter djeteta na putu do normalne odrasle osobe, a drugi načini uništavaju karakter i stvaraju psihički nestabilne, ruinirane pojedince? Ovo pitam jer nas, očito, ima koji različito gledamo na različite oblike kažnjavanja djece: ovo je ok, ali ono nije nikako.
Da li uobičajeno (mogu reći i balkansko, ali je ono i svjetsko) fizičko kažnjavanje prutom ili kaišom, kada samo fasuje 'debelo meso' i noge, ima svoje pozitivne rezultate u odgoju za razliku od drugih načina(tuširanje hladnom vodom, zatim onaj primjer kojeg je @zoya navela, itsl) koji odskaču od 'uobičajenog'?
Da li se načini kažnjavanja razlikuju u tome što jedan ima za svrhu kratkotrajnu 'pouku' da se nešto ne smije učiniti i da će uvijek uslijediti šiba, ako se to ponovi, a drugi načini imaju, kao rezultat, ponižavanje djeteta i lomljenje njegove osobnosti, nešto što bi trajno ostavilo posljedice?
U čemu je mjera? Šta je standard?
Da li neki način kažnjavanja djeteta, ako je već nužno kažnjavanje kroz odgoj, jača i izgrađuje karakter djeteta na putu do normalne odrasle osobe, a drugi načini uništavaju karakter i stvaraju psihički nestabilne, ruinirane pojedince? Ovo pitam jer nas, očito, ima koji različito gledamo na različite oblike kažnjavanja djece: ovo je ok, ali ono nije nikako.
Da li uobičajeno (mogu reći i balkansko, ali je ono i svjetsko) fizičko kažnjavanje prutom ili kaišom, kada samo fasuje 'debelo meso' i noge, ima svoje pozitivne rezultate u odgoju za razliku od drugih načina(tuširanje hladnom vodom, zatim onaj primjer kojeg je @zoya navela, itsl) koji odskaču od 'uobičajenog'?
Da li se načini kažnjavanja razlikuju u tome što jedan ima za svrhu kratkotrajnu 'pouku' da se nešto ne smije učiniti i da će uvijek uslijediti šiba, ako se to ponovi, a drugi načini imaju, kao rezultat, ponižavanje djeteta i lomljenje njegove osobnosti, nešto što bi trajno ostavilo posljedice?
-
♥ Julianna ♥
#79 Re: ''odgoj'' djece :(
Nisam za primjenu sile, ali šipkica je iz raja izašla. Ja se sjećam da meni nije bilo svejedno kad dobijem po dupetu ili po ustima kad uradim ili kažem nešto što ne smijem. Ali kazne definitivno imaju više efekta kad je dijete starije, nema vanka, nema kupovine, prinudni rad...sve su to vaspitne metode.
Uostalom i društveni sistem funkcioniše na principu prekršaj/sankcija.
Uostalom i društveni sistem funkcioniše na principu prekršaj/sankcija.
-
Zoya
#80 Re: ''odgoj'' djece :(
Da se nadovezem na ovo tvoje Juli. Slazem se sa tobom da je batina iz raja izasla, ali da to bude batina koju ces pamtiti dugo. Meni je recimo babo jednom shamar dobar udario i nikad vise, inace je covjek koji sve pricom rjesava, no tad sam ga iz cipela izbacila... ali to je bilo dovoljno da ja vise nikad nisam cinila stvari koje su bile zabranjene, dakle tog shamara cu se sigurno cjelog zivota sjecati, i neka cu
Kad vidim kakva djeca postoje, recimo, ono sto meni zna izvuci zivac su djeca koja na primjer se valjaju po prodavnici sto im mama nije kupila lizalo ili slicno, e takva djeca placu za shipkom.To je bezobrazluk do te mjere da ne bi prezala od toga da ga kad kuci dodjemo dobro izlemam.
E sad ovo sto pojedine zene cine tipa hladan tush, ljuti sos u usta ili guzicu, to je vec po meni ekstremno, dakle pucanje pruticem po guzici je jedno, a ovo je vec lomljenje djeteta psihicki i fizicki koje moze kasnije imati velike posljedice.
Ja mislim da je oduzimanje djetetu nesto sto najvise voli; dosta djece imaju danas kompjutere, pa im recimo to zabraniti na par sedmica, igranje playstationa, dovodjenje drugara/drugarica, odlazak kod drugara/drugarica, ukidanje dzeparca na par dana, dok su mali, time out dok se ne smiri i fino ne razmisli sta je pogresno uradio/la, mogu imati puno vise efekta nego batine. Jer ako se djete navikne na batine, ono nece prestajati da radi neke stvari dok ne dobije shipku, a posto vremenom ogugla na tu metodu bude mu svejedno i razmislja recimo" sta ce mi uraditi, istuci ce me i ja cu ponovo po svom".
I bez obzira kojom se metodom ljudi koristili, djete mora da zna duboko u sebi da je voljeno od strane roditelja, da je dobrodoslo u u svoj dom, da ga se ne osudjuje za svako malo, da roditelji znaju i da pohvale svoje djete kad nesto dobro uradi, ne samu da mu skrecu paznju kad je djete nesto ruzno ucinilo i da ga samo tad primjete.
U pedagogiji stoji da djetetu treba reci 5 pozitivnih stvari dnevno, dakle ovo su sitnice ali se od toga polazi, kad djete recimo skine cipele i stavi ih na svoje mjesto, kad se zahvali na necemu, kad odnese svoj tanjir u kuhinji nakon sto je jeo/la... i jos milion primjera koje izledaju tako banalni a ustvari su vrlo vazni za djetetovu unutrasnju motivaciju.
Kad vidim kakva djeca postoje, recimo, ono sto meni zna izvuci zivac su djeca koja na primjer se valjaju po prodavnici sto im mama nije kupila lizalo ili slicno, e takva djeca placu za shipkom.To je bezobrazluk do te mjere da ne bi prezala od toga da ga kad kuci dodjemo dobro izlemam.
E sad ovo sto pojedine zene cine tipa hladan tush, ljuti sos u usta ili guzicu, to je vec po meni ekstremno, dakle pucanje pruticem po guzici je jedno, a ovo je vec lomljenje djeteta psihicki i fizicki koje moze kasnije imati velike posljedice.
Ja mislim da je oduzimanje djetetu nesto sto najvise voli; dosta djece imaju danas kompjutere, pa im recimo to zabraniti na par sedmica, igranje playstationa, dovodjenje drugara/drugarica, odlazak kod drugara/drugarica, ukidanje dzeparca na par dana, dok su mali, time out dok se ne smiri i fino ne razmisli sta je pogresno uradio/la, mogu imati puno vise efekta nego batine. Jer ako se djete navikne na batine, ono nece prestajati da radi neke stvari dok ne dobije shipku, a posto vremenom ogugla na tu metodu bude mu svejedno i razmislja recimo" sta ce mi uraditi, istuci ce me i ja cu ponovo po svom".
I bez obzira kojom se metodom ljudi koristili, djete mora da zna duboko u sebi da je voljeno od strane roditelja, da je dobrodoslo u u svoj dom, da ga se ne osudjuje za svako malo, da roditelji znaju i da pohvale svoje djete kad nesto dobro uradi, ne samu da mu skrecu paznju kad je djete nesto ruzno ucinilo i da ga samo tad primjete.
U pedagogiji stoji da djetetu treba reci 5 pozitivnih stvari dnevno, dakle ovo su sitnice ali se od toga polazi, kad djete recimo skine cipele i stavi ih na svoje mjesto, kad se zahvali na necemu, kad odnese svoj tanjir u kuhinji nakon sto je jeo/la... i jos milion primjera koje izledaju tako banalni a ustvari su vrlo vazni za djetetovu unutrasnju motivaciju.
- arzuhal
#81 Re: ''odgoj'' djece :(
Zoya wrote:.. i jos milion primjera koje izledaju tako banalni a ustvari su vrlo vazni za djetetovu unutrasnju motivaciju.
Upravo od tih sitnica su nam životi satkani.
- haubica_i_to_teshka
#82 Re: ''odgoj'' djece :(
arzuhal wrote:Kod mene je radio kaiš. I nije to mnogo trajalo u mom životu, ali nije imalo ni toliko rezultata, jer je to bilo dozirano, a ja sam uvidio da mogu otrpit svaku dozu. A onda se mračni um mojih roditelja dosjetio da mi zabrane izlazak iz kuće, nakon nekog zijana, i tu su me slomiliNisam imao alternativu, nisam to mogao prevazići trpljenjem i - nastojao sam ne pravit ono što me vodilo sankciji oduzimanja slobode.
Jedno vrijeme radio sam sa roditeljima i djecom (2-7 g). Nazalost, moram reci da je ovo blazi oblik svega sa cim sam se susretao
Nisam gledao citavu emisiju (osim klip-a) pa ne znam da li mali ima kakve bihevijalne probleme ?!
Program koji po MENi dobro funkcionoshe PSIT (Parent-Child Interaction Therapy).
Razlika izmedju PSIT i vecine drugih programa za roditelje je u tome shto i djeca ucestvuju u programu .
Izmedju ostalog, ovaj program moze se generalno primijeniti kao "ucenje" roditelja kako da postupaju sa djecom .
Evo link, a ako nekog interesuje malo vishe detalja mogu pokushati da objasnim .
Training Guidelines for Parent-Child Interaction Therapy (pdf)
http://pcit.phhp.ufl.edu/TrainingGuidelines.htm
-
Zoya
#83 Re: ''odgoj'' djece :(
@haubice, u principu nisu djeca ta koja trebaju odgoj, nego roditelji 
- haubica_i_to_teshka
#84 Re: ''odgoj'' djece :(
Upravo tako, u 90% slucajeva je do roditelja.Zoya wrote:@haubice, u principu nisu djeca ta koja trebaju odgoj, nego roditelji
- Ma.Le.Na
#85 Re: ''odgoj'' djece :(
bilo sto sto bih rekla...bilo bi prepricavanje iz slijedece knjige...koju toplo preporucujem..
bez obzira imali djecu ili ne..
bez obzira imali djecu ili ne..
KONFLIKTI I KOMPLEKSI / TRI GREŠKE NAŠIH RODITELJA
Andrej V. Kurpatov
Odnos roditelja i dece nije jednostavan. On je ispunjen mnogim bolovima, nerazumevanjima, uzajamnim uvredama i obostranom patnjom. Greške naših roditelja pretvaraju se u naše unutrašnje konflikte - psihološke komplekse. Oni su u najvećem broju slučajeva posledica komplikovanog odnosa s roditeljima. Mada su nam roditelji želeli svako dobro, nenamerno su nas naučili da osećamo svoju bespomoćnost, da sumnjamo u sopstvene uspehe, da imamo osećaj krivice. Danas je zato uznemirenost naš glavni pratilac u životu, zato smo nezadovoljni sobom i onim što radimo. Međutim, vreme je da se na sve to stavi tačka. Borba između nas i roditelja se odužila, a naš život u stvari još nije ni počeo.
Knjiga Konflikti i kompleksi će ostvariti svoj cilj ukoliko nam pomogne da postanemo makar malo bolji, a možda i blaži prema sebi, svojim roditeljima i sopstvenoj deci. Život ide dalje, mi odrastamo i treba da se naučimo da pažljivo, brižljivo zatvorimo vrata koja vode u naše detinjstvo. Da zatvorimo, a ne da njima lupamo...
-
Zoya
#86 Re: ''odgoj'' djece :(
Nazalost mnogi nemaju ni pojma sta znaci odgajati djete, niti se pitaju kako je to imati djete. Voljela bi da postoje nekakvi kursevi na koji bi buduci roditelji mogli ici, da saznaju sta je obaveza roditelja, sta znaci postavljanje granica djeci i sl.haubica_i_to_teshka wrote:Upravo tako, u 90% slucajeva je do roditelja.Zoya wrote:@haubice, u principu nisu djeca ta koja trebaju odgoj, nego roditelji
Kako moj komsija razmislja; za sta sam se ja ozenio?, pa da mi zena kuha i da radja djecu, da se brine i da ih vaspitava, a kad ga ja pitam" a komsija Ahmo, gdje ste vi u svemu tome", kaze on " kono, ja sam svoje obavio"
- arzuhal
#87 Re: ''odgoj'' djece :(
To je onih par sekundi poslije čega je sve četri dig'o uzrak i zapalio?Zoya wrote:Nazalost mnogi nemaju ni pojma sta znaci odgajati djete, niti se pitaju kako je to imati djete. Voljela bi da postoje nekakvi kursevi na koji bi buduci roditelji mogli ici, da saznaju sta je obaveza roditelja, sta znaci postavljanje granica djeci i sl.haubica_i_to_teshka wrote:Upravo tako, u 90% slucajeva je do roditelja.Zoya wrote:@haubice, u principu nisu djeca ta koja trebaju odgoj, nego roditelji
Kako moj komsija razmislja; za sta sam se ja ozenio?, pa da mi zena kuha i da radja djecu, da se brine i da ih vaspitava, a kad ga ja pitam" a komsija Ahmo, gdje ste vi u svemu tome", kaze on " kono, ja sam svoje obavio"
-
Zoya
#88 Re: ''odgoj'' djece :(
ne znam arzo, ali mi se sve zgadi kad cujem tako nesto 
- ljubav_aha
#89 Re: ''odgoj'' djece :(
arzulah,razgovor je najvaznijiarzuhal wrote:Ustvari, postoje li metode kažnjavanja djece koje su općenito prihvatljive i one koje su neprihvatljive? Šta vi mislite, a šta kaže, ako neko zna, struka (psihologija, pedagogija)?
ja sam uvijek imala dovitljiva pitanja
super tanka siba koe mene je bila samo na jednom mjestu,vlro vrlo rijetko koristena,cak se i ne sjecam,ali se sjacam da mi je bila pokazana/prijetnja,ali taj proces je bio od strane moje nene rehmet njenoj lijepoj dusi dok je cesto heklala i slusala Djerdan
nisam za fizicko kaznjvanje,to je samo znak slabosti roditelja
- ljubav_aha
#90 Re: ''odgoj'' djece :(
arzuhal wrote:Zoya wrote:.. i jos milion primjera koje izledaju tako banalni a ustvari su vrlo vazni za djetetovu unutrasnju motivaciju.![]()
Upravo od tih sitnica su nam životi satkani.
- zonna
#91 Re: ''odgoj'' djece :(
kad sam se vec registrovala zbog one teme o komsiji da dam i ovdje svoj komentar...
slazem se da je fizicko kaznjavanje, samo znak slabosti roditelja ali zar nismo bas kad su djeca u pitanju najslabiji?
strasno je kada shvatimo koliko smo gresaka napravili... koliko stvari pogrijesili jer nismo znali bolje.
neko rece da bi se trebali uvesti kursevi za roditelje i ja se slazem s'tim...odmah pri sklapanju braka uvesti taj kurs kao obavezu jer kad dijete poraste vecina nas shvati kako je to sve proslo u nekom grcu a trebalo je samo uzivati u njemu i njegovom djetinstvu...
slazem se da je fizicko kaznjavanje, samo znak slabosti roditelja ali zar nismo bas kad su djeca u pitanju najslabiji?
strasno je kada shvatimo koliko smo gresaka napravili... koliko stvari pogrijesili jer nismo znali bolje.
neko rece da bi se trebali uvesti kursevi za roditelje i ja se slazem s'tim...odmah pri sklapanju braka uvesti taj kurs kao obavezu jer kad dijete poraste vecina nas shvati kako je to sve proslo u nekom grcu a trebalo je samo uzivati u njemu i njegovom djetinstvu...
- dr.Gonzo
#92 Re: ''odgoj'' djece :(
Joj kad cujem ono "batina iz raja izasla"
Pa ja sam i protiv dresiranja zivotinja tim metodama, a kamoli protiv njihove upotrebe u odgojne svrhe. Jedno veliko ne fizickom nasilju.
Pa ja sam i protiv dresiranja zivotinja tim metodama, a kamoli protiv njihove upotrebe u odgojne svrhe. Jedno veliko ne fizickom nasilju.
- ljubav_aha
#93 Re: ''odgoj'' djece :(
dr.Gonzo wrote:Joj kad cujem ono "batina iz raja izasla"![]()
- neprilagodjena
#94 Re: ''odgoj'' djece :(
Ja bi je ubila,ne znam sta bi uzela u ruke i ubila bi jearzuhal wrote:Navala bijesa i tuge, sve me spopalo...
Šta to ne valja u glavama pojedinaca, pa da se tako odnose prema djeci? Maloprije pogledah ovaj clip i...Znam da ima i strašnijih stvari koje odrasli čine djeci, ali otkud ta bolest? Otkud to zlo?
Piše da je žena članica mormonske crkve. Apsolutno mi nije važno čega je članica jer toga ima svugdje, neovisno o religiji, društvu, zajednici... takvog 'odgoja' najmanjih članova društva. Još je to nesretno dijete i usvojeno![]()
Evo preplakala sam citavo vrjeme gledajuci ovo
ima li gdje ostatak ovoga,da vidim sta joj je Dr.Phil rekao??
- innovision
#95 Re: ''odgoj'' djece :(
kako bi innovision istrcao iz publike i jedan stos nos patos potez
- Jack Be Nimble
#96 Re: ''odgoj'' djece :(
Meni su najgori oni roditelji koji puste da djeca rade sta god hoce kada su u nekoj prodavnici. Skacu, galame, a mama ili tata nista samo rade svoj posao. Ponekada sam znao prici djeci i kazati "izvinite, ali niste kod svoje kuce da se tako mozete ponasati". I naravno onda roditelji poshize, ko sam ja da govorim njima o odgoju djece 
- neprilagodjena
#97 Re: ''odgoj'' djece :(
Nadam se da nikad necu doci u situaciju da ovako nesto uradim svom djetetu.
Ona njega ne maltretira samo tjelesno nego i psihicki,a koliko sam razumjela djete je usvojeno i ona bi trebala da mu pruzi sigurnost i da se brine za njega a ne da se ovako ponasa i jos snima
A snima da bi mogla da pokaze Dr.Philu kako ona vaspitava svoje djete.
Ja sam za to da djete moze dobiti i malo batina po guzici ili po nogama,uzasno sam protiv udaranje po glavi (odozgo ili samar) ledjima,prsima i stomaku.
Znam batine su batine ali malo pucnuti po guzici ili nogicama je drukcije nego kad ti opale samar i svi prsti ostanu na obrazu ili kad te udari po glavi rukom ili necim drugim.
Isto tako je jedno kad djete dobije barine kad je zasluzio (noge i guzica) a drugo je kad roditelji djete udaraju za svaku sitnicu (samo da naglasim).
Ako znam da je suh,nije gladan i zedan onda mu dadnem njegovu cuclu,ako nastavi sa galamom onda mu kazem da nije fino da to radi i da sa tim nece nista postici.
Znam on mozda ne razumije sta ja njemu govorim ali kad ga vidim kako se u kuci po podu baca kad mu nesto ne dam,onda znam sta pokusava da postigne sa tim a i sa tim placem.
U takvim situacijama prvo sto treba da se uradi je ostati miran,vidjeti da li je sve uredu i ne davati djetetu slatkise da se smiri,bar ja ovako radim.
Ne zelim da kasnije kad mu bude 10 godina jos uvjek isto radi jer zna da ce sa tim ponasanjem dobiti sta zeli.
Meni bi gore bilo da se ja pocnem derati na njega i da ga jos pocnem udarati usred prodavnice,onda se ne zna ko je gori. Trebaju jos i policiju da mi zovnu da bi se pojedini kupci bolje osjecali i ne bi vrtili ocima jer ja ne reagujem na plac mog djeteta i ne zelim da ga potkupljujem slatkisima i poklonima ( a znam da nije mokar,nije gladan ni zedan i zdrav je).
A da naglasim da ako nije u kolicima onda ga vodim za rukicu i uz mene je,ne pustim ga da leta po prodavnici kao sa lanca.
Ona njega ne maltretira samo tjelesno nego i psihicki,a koliko sam razumjela djete je usvojeno i ona bi trebala da mu pruzi sigurnost i da se brine za njega a ne da se ovako ponasa i jos snima
A snima da bi mogla da pokaze Dr.Philu kako ona vaspitava svoje djete.
Ja sam za to da djete moze dobiti i malo batina po guzici ili po nogama,uzasno sam protiv udaranje po glavi (odozgo ili samar) ledjima,prsima i stomaku.
Znam batine su batine ali malo pucnuti po guzici ili nogicama je drukcije nego kad ti opale samar i svi prsti ostanu na obrazu ili kad te udari po glavi rukom ili necim drugim.
Isto tako je jedno kad djete dobije barine kad je zasluzio (noge i guzica) a drugo je kad roditelji djete udaraju za svaku sitnicu (samo da naglasim).
Kad mi se sin pocne derati ili plakati a sa njim sam u prodavnici,prvo sto uradim je ostanem mirna.Meni su najgori oni roditelji koji puste da djeca rade sta god hoce kada su u nekoj prodavnici. Skacu, galame, a mama ili tata nista samo rade svoj posao. Ponekada sam znao prici djeci i kazati "izvinite, ali niste kod svoje kuce da se tako mozete ponasati". I naravno onda roditelji poshize, ko sam ja da govorim njima o odgoju djece
Ako znam da je suh,nije gladan i zedan onda mu dadnem njegovu cuclu,ako nastavi sa galamom onda mu kazem da nije fino da to radi i da sa tim nece nista postici.
Znam on mozda ne razumije sta ja njemu govorim ali kad ga vidim kako se u kuci po podu baca kad mu nesto ne dam,onda znam sta pokusava da postigne sa tim a i sa tim placem.
U takvim situacijama prvo sto treba da se uradi je ostati miran,vidjeti da li je sve uredu i ne davati djetetu slatkise da se smiri,bar ja ovako radim.
Ne zelim da kasnije kad mu bude 10 godina jos uvjek isto radi jer zna da ce sa tim ponasanjem dobiti sta zeli.
Meni bi gore bilo da se ja pocnem derati na njega i da ga jos pocnem udarati usred prodavnice,onda se ne zna ko je gori. Trebaju jos i policiju da mi zovnu da bi se pojedini kupci bolje osjecali i ne bi vrtili ocima jer ja ne reagujem na plac mog djeteta i ne zelim da ga potkupljujem slatkisima i poklonima ( a znam da nije mokar,nije gladan ni zedan i zdrav je).
A da naglasim da ako nije u kolicima onda ga vodim za rukicu i uz mene je,ne pustim ga da leta po prodavnici kao sa lanca.
- Jack Be Nimble
#98 Re: ''odgoj'' djece :(
Sto sam rekao u vezi djece u prodavnici, to se odnosi na djecu u razdoblju 4-7 godina. A beba neka place, to mogu da duram
, to je normala. Ali kada roditelj pusti djete od 5 godina da vristi po prodavnici, da skace sa police na policu, ili ako su brat/brat/sestra i pocnu se bratski tuci a roditelji nista, eh onda ja poludim na roditelje. Ne znam kako roditelji mogu da puste tako djecu da se ponasaju kada su izvan kuce.
To sam primjetio kod Amerikanaca, ali samo kod bijelaca. Ako neko crno dijete tako pokusa, odma se mama prodere i djete ucuti i fino se ponasa.
Jednom sam bio u prodavnici i jedno djete se dere, udara kese cipsa koda je bokser itd. A mama ce "Almir, please be nice and don't do that" sve onako fino, ni glasa nije podigla. Nista djete...opet ona "Almir, please behave nicely". Nista Almir. Tek ce onda zena na nasem "Almire, prestani se ponasat kao majmun inace ces dobiti pljesku" i onako podigla ruku kao da ce ga udariti. Usuti se dijete i sljedecih 10 minuta nije se uopste znalo da je u prodavnici
.
To sam primjetio kod Amerikanaca, ali samo kod bijelaca. Ako neko crno dijete tako pokusa, odma se mama prodere i djete ucuti i fino se ponasa.
Jednom sam bio u prodavnici i jedno djete se dere, udara kese cipsa koda je bokser itd. A mama ce "Almir, please be nice and don't do that" sve onako fino, ni glasa nije podigla. Nista djete...opet ona "Almir, please behave nicely". Nista Almir. Tek ce onda zena na nasem "Almire, prestani se ponasat kao majmun inace ces dobiti pljesku" i onako podigla ruku kao da ce ga udariti. Usuti se dijete i sljedecih 10 minuta nije se uopste znalo da je u prodavnici
- neprilagodjena
#99 Re: ''odgoj'' djece :(
Pa nije ni moj sin beba

- zateznistub
#100 DJECA I PSOKVKE
I ranije sam bio u prilici da cujem neko djete kako psuje a roditelji 'ladni k'o spricer.
Ovo sto sam danas dozivio me je dotuklo, naime, sjedim sa bebom u kolicima na klupi na dobrinji a na klupi pored moje sjede nana, dedo, i naravno babo te njihova curica od pet godina starosti sa loptom u ruci. Na dedinu molbu curica poce da psuje sve po redu i nanu i dedu i mamu....
MIslio sam da ce je babo u top strpati (ja svoju bih) ali i nana i dedo i babo se zakocenuli od smijeha ma delirijum.
Ja sam se ufatio za kolica i zanoget'o.
Eh sad molim da se javljaju samo oni koji imaju djecu. Dozvoljavate li svojoj djeci da psuju i jel' vam to smijesno ili im branite. Moja starija cerka je jednom sastavila je i be i dobila po guzici.
Ovo sto sam danas dozivio me je dotuklo, naime, sjedim sa bebom u kolicima na klupi na dobrinji a na klupi pored moje sjede nana, dedo, i naravno babo te njihova curica od pet godina starosti sa loptom u ruci. Na dedinu molbu curica poce da psuje sve po redu i nanu i dedu i mamu....
MIslio sam da ce je babo u top strpati (ja svoju bih) ali i nana i dedo i babo se zakocenuli od smijeha ma delirijum.
Ja sam se ufatio za kolica i zanoget'o.
Eh sad molim da se javljaju samo oni koji imaju djecu. Dozvoljavate li svojoj djeci da psuju i jel' vam to smijesno ili im branite. Moja starija cerka je jednom sastavila je i be i dobila po guzici.