Komunizam-kapitalizam

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Mjesanac

#76 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by Mjesanac »

detroit-mercy wrote: Jesi li ti jaro jos uvijek u Americi ili si na undisclosed location. Ako ti ne valja sto se ne vratis, na kraju skontaj da su Ameri pravili sistem za sebe a ne kako tebi odgovara.
Btw, svaki dan na TVu pokazuju kako Amerikanci, njih po 50tak na camcima koji primaju po 10 ljudi bjeze ka Kubi, Rusiji, ili masovno hrle u Kanadu. Sta ti sve napisa i osta ziv.

Ja srecom nisam vise u Americi, i cak mi se ne javlja zelja ni da je turisticki posjetim vise. Svojim iskustvom sam naucio cjeniti BiH vise nego ikad. Ja sam pisao kako je meni bilo kao jednom obicnom gradjaninu, nit bogatom nit siromasnom, nego neka srednja klasa koje u Americi i ima najvise.
Mjesanac

#77 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by Mjesanac »

letacina wrote:
Kuba ima besplatnu socijalno zaštitu, ali i nekoliko desetina puta manji standard od Amerikanaca. Vjeruj mi, odrekli bi se Kubanci vrlo lako zdravstvene zaštite radi mogućnosti da sebi kupuju stanove stanove, plazme, bolju odjeću, da bolje jedu, bolje žive, itd... ;-)

Zanimljivo da se u crnjenju Amerike uvijek uzimaju oni najekstremniji loši primjeri i potpuno ignorišu ostale pozitivne činjenice. Pretpostavimo da je zdravstvo u Americi vrlo loše, ali šta je onda sa ostalim segmentima društva?
Kako onda objasniti činjenicu da su SAD još uvijek vodeća sila u svijetu i ubjedljivo najefikasnija zemlja što je možda i važnije. Američka ekonomija je vodeća u svijetu, SAD su zemlja sa najjačom vojskom, najrazvijenijom i bez obzira nas šund koji se proizvodi još uvijek zemlja sa najboljom filmskom industrijom; Američki sport ima primat u svijetu i na olimpijskim smotrama redovno osvajaju najveći broj medalja. Evo i jedan banalan primjer: Najjača američka košarkaška reprezentacija je vjerovatno nekih desetak puta jača od najjače reprezentacije ostatka svijeta!! Mi ovu činjenicu prihvatamo zdravo za gotovo jer traje otkad košarka i postoji, ali sama činjenica da je neka zemlja u jednom segmentu daleko jača od ostatka svijeta zajedno je fascinirajuća.

Sve ovo ukazuje na to da su SAD pored svih svojih mana, pored lošeg sistema socijalne zaštite (a ko je još imao korist od socijale), pored velikog nesrazmjera između najbogatijih i najsiromašnijih, zemlja šampion, zemlja koja postiže najbolje rezultate u mnogim segmentima što ukazuje na to da je taj sistem itekako dobar i efikasan.

Amerikanci, iako postoje samo 250 godina, imaju jako razvijen osjecaj nacionalne pripadnosti. Njima je Amerika sve na svijetu i taj patriotizam nisam vidio nigdje na svijetu. Tako da kada se npr. jedan sportista bavi kosarkom on ce dati sve od sebe da postane igrac NBA, pa kasnije i da predstavlja svoju zemlju. I to je prejak motivator, sto ih cini jako uspjesnim ne samo u sportu nego i u nekim drugim sferama zivota.
sammo

#78 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by sammo »

Pravoga komunizma nije ni u SFRJ bilo, bio je socijalizam, vise manje socijalna država. 80% je bilo srednjeg sloja. Tranzicija i privatizacija 90-tih, te rat su proizveli danasnje tajkune ( 5% stanovnistva u BIH ) i ti su danas kapitalisti. To sto su nekad u proslom rezimu bili neki od njih bili komunisti im ne smeta, za njih vazi cilj opravdava sredstvo ( nekad partija i ideologija, danas stranka i privatizacija ili je bila brza kapitalizacija u ratu - ratno profiterstvo. U svakom slucaju kapitalizam u BIH je mlad i nema tradiciju kao zapad. U BIH 5% ljudi diktira tempo zivota ostaloj vecini, a na zapadu je to 10%. Nije kapitalizam toliko los kad srednji sloj ima kakav takav standard. Nekadasnji diktatori su bili dobri kapitalisti, jer su mislili na dugi rok, nisu izcrpili drzave brzo, a ovi danasnji funkcioniraju od izbora do izbora, njima se zuri...za svaki slucaj da na iducim izborima ne ostanu na vlasti ili da ih poslije izbora konkurencija ne strpa u zatvor.
detroit-mercy

#79 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by detroit-mercy »

plain vanilla wrote:
JThomas wrote:bitno je drukčija filozofija prosječnog čovjeka u odnosu na zapadnu evropu. amerikanci iako su svjesni koliko rupa ima postojeći sistem i koliko ih osiguranja deru, uglavnom su i dalje skeptični prema uvođenju opšte zdravstvene zaštite.
znam, i mislim da je to velika mana tog sistemam ali mnogo je to dublja prica od zanesenog naroda
ako bi "drzava" placala lijekove, farmaceutske tvrtke ne bi mogle divljati..sve je to visa matematika :D

ali da se vratimo na bih
pored toga sto je jako tesko doci do pocetnog kapitala (nepovoljni uslovi kreditiranja, visoke kamate, kratak otplatni rok) drzava ne cini nista da pomogne
ne mislim na finansijski nego na administrativni dio, milion papira koje ganjas mjesecima, neprecizni zakoni.. ko nije probao i ne zna sta ga ceka
na kraju, ne da ljudi izgube kapital, nego ostanu u debelom minusu
i nikoga nije briga za to
Jaranice, mozda cu biti malo grub ali stvarno pricas o necemu u sta se razumijes kao Marica u .........
Pominjes neefikasno zdravstvo, kao prvo sve osobe u Americi do 21e i preko 65e imaju besplatno drzavno osiguranje. Osobe koje su socijalno ugrozene imaju isto tako drzavno zdravstveno, i jos mnoge druge stvari da ne nabrajam a o kojima velika vecina nema pojma jer im je tesko upitati (odnosi se na nase ljude koji zive u Americi).
O neefikasnosti zdravstvenog sistema, pogledaj na prosjecan zivotni vijek. Ili jos bolje, pogledaj na ljude koji su dolazili iz besplatnog sistema zdravstva i njihove zube (ko raspored casova) a kod ovih iz neefikasnog sistema, zubi ko jedan.
O kojem ti besplatnom zdravstvu pricas, prvo uzme ti 50% tvoje zarade u raznim dadzbinama, onda odes na kasu i platis jos 20% PDVa na sve sto kupis (od hrane pa do knjiga), pa sta ti onda ostane.
A u tom neefikasnom sistemu platis 20% poreza i 6% sales tax (s time sto se na prehrambene proizvode ne naplacuje sales tax, znaci nula porez na hranu).
I da podvucem, Amerikanci nece drzavno zdravstveno jer ne zele da moraju da traze stelu da bi otisli kod doktora da ih pregleda ili stelu za bolnicu ili da cekaju 6mjeseci na CTA ili MRI ili po godine da ih vidi specijalista.
Jebote pa ispade da u Americi samo 10% stanovnistva ima zdravstvenu zastitu a svi ostali lijepe po ulicama od kuge i kolere.
Koliko polu informacija ili netacnih informacija covjek moze procitati ali i gluposti da ti se zgadi. Pored toga, da osiguras cijelu familiju privatno ako nemas osiguranja kosta te oko $700 mjesecno.
Nemoj samo kao moj rodjak (kamiondzija) koji za godinu napravi $120,000 godisne i hoce od drzave osiguranje, jer mu je puno dati $700 mjesecno (uzgred djeca mu imaju besplatno).
detroit-mercy

#80 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by detroit-mercy »

Mjesanac wrote:
detroit-mercy wrote: Jesi li ti jaro jos uvijek u Americi ili si na undisclosed location. Ako ti ne valja sto se ne vratis, na kraju skontaj da su Ameri pravili sistem za sebe a ne kako tebi odgovara.
Btw, svaki dan na TVu pokazuju kako Amerikanci, njih po 50tak na camcima koji primaju po 10 ljudi bjeze ka Kubi, Rusiji, ili masovno hrle u Kanadu. Sta ti sve napisa i osta ziv.

Ja srecom nisam vise u Americi, i cak mi se ne javlja zelja ni da je turisticki posjetim vise. Svojim iskustvom sam naucio cjeniti BiH vise nego ikad. Ja sam pisao kako je meni bilo kao jednom obicnom gradjaninu, nit bogatom nit siromasnom, nego neka srednja klasa koje u Americi i ima najvise.
Mozes li mi reci sta je to sto cijenis u Bosni, osim sto je domovina i sto je familija tu. Koja je to karakteristika drustva ili sistema koja Bosni daje prednost nad ostatkom svijeta.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#81 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by plain vanilla »

detroit-mercy wrote: Jaranice, mozda cu biti malo grub ali stvarno pricas o necemu u sta se razumijes kao Marica u .........
Pominjes neefikasno zdravstvo, kao prvo sve osobe u Americi do 21e i preko 65e imaju besplatno drzavno osiguranje. Osobe koje su socijalno ugrozene imaju isto tako drzavno zdravstveno, i jos mnoge druge stvari da ne nabrajam a o kojima velika vecina nema pojma jer im je tesko upitati (odnosi se na nase ljude koji zive u Americi).
O neefikasnosti zdravstvenog sistema, pogledaj na prosjecan zivotni vijek. Ili jos bolje, pogledaj na ljude koji su dolazili iz besplatnog sistema zdravstva i njihove zube (ko raspored casova) a kod ovih iz neefikasnog sistema, zubi ko jedan.
O kojem ti besplatnom zdravstvu pricas, prvo uzme ti 50% tvoje zarade u raznim dadzbinama, onda odes na kasu i platis jos 20% PDVa na sve sto kupis (od hrane pa do knjiga), pa sta ti onda ostane.
A u tom neefikasnom sistemu platis 20% poreza i 6% sales tax (s time sto se na prehrambene proizvode ne naplacuje sales tax, znaci nula porez na hranu).
I da podvucem, Amerikanci nece drzavno zdravstveno jer ne zele da moraju da traze stelu da bi otisli kod doktora da ih pregleda ili stelu za bolnicu ili da cekaju 6mjeseci na CTA ili MRI ili po godine da ih vidi specijalista.
Jebote pa ispade da u Americi samo 10% stanovnistva ima zdravstvenu zastitu a svi ostali lijepe po ulicama od kuge i kolere.
Koliko polu informacija ili netacnih informacija covjek moze procitati ali i gluposti da ti se zgadi. Pored toga, da osiguras cijelu familiju privatno ako nemas osiguranja kosta te oko $700 mjesecno.
Nemoj samo kao moj rodjak (kamiondzija) koji za godinu napravi $120,000 godisne i hoce od drzave osiguranje, jer mu je puno dati $700 mjesecno (uzgred djeca mu imaju besplatno).
:zzzz: :zzzz: sad ti dezuraj na ovoj temi i deri svoje
skroz si fulao poentu, ali samo ti nastavi :run:
cikafe

#82 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by cikafe »

plain vanilla wrote:
detroit-mercy wrote: Jaranice, mozda cu biti malo grub ali stvarno pricas o necemu u sta se razumijes kao Marica u .........
:zzzz: :zzzz: sad ti dezuraj na ovoj temi i deri svoje
skroz si fulao poentu, ali samo ti nastavi :run:
nemoj mu zamjeriti hahah... nisu svi za zastitu nemocnih i ugrozenih, socijalna drzava nije svima prioritet! :D
Mjesanac

#83 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by Mjesanac »

detroit-mercy wrote:
Mjesanac wrote:

Mozes li mi reci sta je to sto cijenis u Bosni, osim sto je domovina i sto je familija tu. Koja je to karakteristika drustva ili sistema koja Bosni daje prednost nad ostatkom svijeta.

Kao prvo nije nad ostatkom svijeta, jer vidis da sam samo na Ameriku pricao. Cijenim navise besplatno obrazovanje i jeftino zdravstvo. Cijenim to sto kada trebam do doktora odem do svoje porodicne medicine i zavrsim sve za 20 minuta, i to bez straha da sutra ocekujem nenormalan racun i pored postojeceg osiguranja. Opet i cijenim sto se moj drug maltretirao u Americi mjesec i po bez dijagnoze sa ogromnim racunima, dok je ovdje sve za sedmicu zavrsio, dobio dijagnozu i sve ga je kostalo oko 100 maraka. I to ne bi ni tih 100 da nije uzeo jedan poseban test, za svaki slucaj.

Cijenim sto i dalje iako se sve vise "zapadnjizujemo" mozes naci iskrene prijatelje na koje mozes uvijek racunati. Ja toga u Americi nisam vidio ni medju najboljim prijateljima.

Cijenim i to sto iz nasih skola, koliko god imale zastarjeli sistem, izadjes sa puno boljim znanjem nego iz americkih skola.

I iskreno malo si ga pretjero sa 120 000 dollara godisnje za kamiondziju. Ja koliko znam oni zarade negdje oko 40 000 godisnje. Jedan marketing manager neke dobre kompanije ima takvu platu. Ne mozemo poredit kamiondziju i marketing managera.
zonbirile

#84 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by zonbirile »

Toto wrote:Otkako je komunizam propao anglosaksonski kapitalizam je izgubio konkurentsku sposobnost i krece se stramputicama komunizma. Ako je komunizam propadao 70 godina kapitalizam- sadasnjeg oblika- ce riknut za narednih 15 g. ili ce se morati tako transformisat da nece liciti na sebe - sadasnjeg.
Americki model kapitalizma je zapao u krizu jos za Klintonova vremena, kada je amerika pokrenula stampedo outsorsinga i iselila skoro svu prozvodnu industriju osim vojne, poljoprivrede i avio industriju. U tom potezu su na dobitku bili samo par procenata amerikanaca, dok je ogromna vecina izgubila radna mjesta i morala se presaltati u birokratiju i usluge. Izgubljen je stvaralacki, kreativni i proizvodni zamajac koji stvara visak vrijednosti koji je od amerike stvorio velesilu. Birokartja i usluge gotovo da i nemaju razvojnu komponentu niti mogu stvarat viskove vrijednosti, od kojih se onda mogu vracati krediti i placati kamate. Bankari su brze pljackali amerikance nego su oni mogli zaraditi za kamata i stvoren je finasijski perpetu mobile od kojeg je amerika umalo bankrotirala. Od bankrota je amerku spasila stamparija dolara.
Lider svjetskog kapitaliza je u "debeloj krizi", drma ga klimaks i impotencija. Ako ameri ne smisle vijagru za ekonomiju kapitalizmu nema lijeka.

Kapitalizam je izvrsio zamjene igraca koji nisu "zadovoljili" ali su svi izgledi da ce rezultat tekme Komunizam-kapitalizam biti 1:1 i da ce se igrati produzatci.
------------------------------------------------------------
sklon si strateškim pojašnjenjima na vojnom polju.Molim te nemoj na ekonomskom,prezentovano ti je na nivo poltičke ekonomije iz 49g.
modic

#85 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by modic »

:skoljka: a sta cemo sa penzionerima kod nas??????????? vidim iz tih "trulih "zemalja penzici putuju po svijetu ,razgledaju ono sto nisu stigli dok su podizali djecu, radili.znam da su penzioneri u socijalizmu(bar nasem obliku socijalizma)zimovali na moru ,pripremali sebi grobnice ,svaki mjesec obradovali unuke nekom parom,a sada i oni sami mole boga da ih uzme sebi, kako bi se skinuli djeci s vrata. :run: mladi su bez perspektive ,traze posao decenijama a sa 30g si "star" ,ako nemas stelu ,ili debelu lovu (sto ti je isto ---para na paru us na.....) :x propast totalna."potrefio"nas je divlji kapitalizam iliti prvobitna akumulacija kapitala pa sad uzivajmo!!!!!!!!!!! :shock: :( :D ne znam sta je bolje ali braco ni ovo ni malo ne valja :x
zonbirile

#86 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by zonbirile »

modic wrote::skoljka: a sta cemo sa penzionerima kod nas??????????? vidim iz tih "trulih "zemalja penzici putuju po svijetu ,razgledaju ono sto nisu stigli dok su podizali djecu, radili.znam da su penzioneri u socijalizmu(bar nasem obliku socijalizma)zimovali na moru ,pripremali sebi grobnice ,svaki mjesec obradovali unuke nekom parom,a sada i oni sami mole boga da ih uzme sebi, kako bi se skinuli djeci s vrata. :run: mladi su bez perspektive ,traze posao decenijama a sa 30g si "star" ,ako nemas stelu ,ili debelu lovu (sto ti je isto ---para na paru us na.....) :x propast totalna."potrefio"nas je divlji kapitalizam iliti prvobitna akumulacija kapitala pa sad uzivajmo!!!!!!!!!!! :shock: :( :D ne znam sta je bolje ali braco ni ovo ni malo ne valja :x
----------------------------------------
istok i zapad su isforsirane teme.Kada se shvati da postoje samo establirane zemlje sa svojom ekonomijom i moći kroz vijekove, ostali ih služe,s druge strane unutar njih i njihovi podanici su robovi iste elite,onda je sve jasnije.Pa i komunizam je bioeksperiment "zapadnih"elita,kao i fašizam.
tranquil

#87 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by tranquil »

zonbirile wrote:
modic wrote::skoljka: a sta cemo sa penzionerima kod nas??????????? vidim iz tih "trulih "zemalja penzici putuju po svijetu ,razgledaju ono sto nisu stigli dok su podizali djecu, radili.znam da su penzioneri u socijalizmu(bar nasem obliku socijalizma)zimovali na moru ,pripremali sebi grobnice ,svaki mjesec obradovali unuke nekom parom,a sada i oni sami mole boga da ih uzme sebi, kako bi se skinuli djeci s vrata. :run: mladi su bez perspektive ,traze posao decenijama a sa 30g si "star" ,ako nemas stelu ,ili debelu lovu (sto ti je isto ---para na paru us na.....) :x propast totalna."potrefio"nas je divlji kapitalizam iliti prvobitna akumulacija kapitala pa sad uzivajmo!!!!!!!!!!! :shock: :( :D ne znam sta je bolje ali braco ni ovo ni malo ne valja :x
----------------------------------------
istok i zapad su isforsirane teme.Kada se shvati da postoje samo establirane zemlje sa svojom ekonomijom i moći kroz vijekove, ostali ih služe,s druge strane unutar njih i njihovi podanici su robovi iste elite,onda je sve jasnije.Pa i komunizam je bioeksperiment "zapadnih"elita,kao i fašizam.
Izvor :-)

(osim ako ti nije ofirno stavljati "stormfront")
1mustra

#88 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by 1mustra »

plain vanilla wrote:komunizam -odlicna ideja, ali nemoguca za provedbu u stvarnosti, ljudi uvijek pokvare sve
Genijalna definicija komunizma, odlicna ideja, pod uvjetom da se ne primjenjuje na ljude. :thumbup:

Da malo generaliziram, niti na bilo kakva ziva bica. :lol:
plain vanilla

#89 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by plain vanilla »

1mustra wrote:
plain vanilla wrote:komunizam -odlicna ideja, ali nemoguca za provedbu u stvarnosti, ljudi uvijek pokvare sve
Genijalna definicija komunizma, odlicna ideja, pod uvjetom da se ne primjenjuje na ljude. :thumbup:

Da malo generaliziram, niti na bilo kakva ziva bica. :lol:
nek se i ti jednom slozi sa mnom :roll: :D
1mustra

#90 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by 1mustra »

plain vanilla wrote: nek se i ti jednom slozi sa mnom :roll: :D
Napokon podudaranje, jedino sto mozda pridajemo razlicit znacaj toj mani.
Osobina da ne moze da se primjeni na ljudsko drustvo je vrlo problematicna za nesto cemu je jedina namjena da rijesava probleme ljudskog drustva. :D
plain vanilla

#91 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by plain vanilla »

1mustra wrote:
Osobina da ne moze da se primjeni na ljudsko drustvo je vrlo problematicna za nesto cemu je jedina namjena da rijesava probleme ljudskog drustva. :D
de, de, kvari ti :oops:

pa ako sam rekla da je odlicna zamisao, ali je nemoguce sprovesti, time je receno sve
ne treba (vise) ni pokusavati provesti
meni se svidja ta ideja, moram priznati, ali nemoguca je..tako da klimni i dobro je :lol:
simpozijum delirijum

#92 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by simpozijum delirijum »

ukucajte u pretrazivac ;"Demokracy now" sa legendarnom Amy Godman , imate video-intervjue sa vrhunskim nezavisnim ekonomistima , humanitarcima , knjizevnicima i filozofima
pa kada se malo edukujete ?
vidjecete da je ono sto nazivamo "neoliberalnim kapitalizmom " vodi ka unistenju ljudske civilizacije , nije vise pitanje pojednostavljeno "komunizam-kapitalizam" vec opstanak ljudske vrste kao takve zajedno sa eko-sistemom ove planete
sistem ce se promijeniti ili odosmo svi u p..materinu
cikafe

#93 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by cikafe »

1mustra wrote:
hmmm kapitalizam u paketu sa demokratijom je rijesio probleme ljudskog drustva?
plain vanilla

#94 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by plain vanilla »

cikafe wrote:
1mustra wrote:
hmmm kapitalizam u paketu sa demokratijom je rijesio probleme ljudskog drustva?
ma to je rekao tek tako, da ne bude bas da se skroz slazemo :lol: :lol:
Jazz_Junkie

#95 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by Jazz_Junkie »

simpozijum delirijum wrote:ukucajte u pretrazivac ;"Demokracy now" sa legendarnom Amy Godman , imate video-intervjue sa vrhunskim nezavisnim ekonomistima , humanitarcima , knjizevnicima i filozofima
pa kada se malo edukujete ?
vidjecete da je ono sto nazivamo "neoliberalnim kapitalizmom " vodi ka unistenju ljudske civilizacije , nije vise pitanje pojednostavljeno "komunizam-kapitalizam" vec opstanak ljudske vrste kao takve zajedno sa eko-sistemom ove planete
sistem ce se promijeniti ili odosmo svi u p..materinu
Democracy Now! je trenutno najbolji informativni i analiticni kanal koji redovno pratim. Amy Goodman.... to se zove profesionalno novinarstvo.
NightSkyWalker

#96 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by NightSkyWalker »

Komunizam je dobar samo za one koji nece da rade i misle svojom glavom. Isto telke...

Dobro uredjen kapitalizam zahtjeva od covjeka da radi i svojim rukama sebi privrijedi. Ehhhh al' valja raditi...
cikafe

#97 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by cikafe »

plain vanilla wrote:ma to je rekao tek tako, da ne bude bas da se skroz slazemo :lol: :lol:
sram me bilo hahaha... ispricavam se!
plain vanilla

#98 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by plain vanilla »

cikafe wrote:
plain vanilla wrote:ma to je rekao tek tako, da ne bude bas da se skroz slazemo :lol: :lol:
ne ti, onaj sto su mu replicirao :D
cikafe

#99 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by cikafe »

plain vanilla wrote:
cikafe wrote:
bas sumnjas u moju inteligenciju...
plain vanilla

#100 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by plain vanilla »

cikafe wrote:
plain vanilla wrote:
cikafe wrote: sram me bilo hahaha... ispricavam se!
bas sumnjas u moju inteligenciju...
:roll: do mene je :skoljka:
Post Reply