Moja Auto-istorija ili povijest

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#76 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

1994-1995 Talbot Solara iz 1980. godine ( ružno auto do bola ali je imala board computer, centralnu, klimu, servo :) )
1997-1999 Yugo 55 (1997. godine sam sa ovim Yugom otišao u Italiju i vratio se bez ikakvih problema :) )
1999-2001 Skoda Felicia 1,6 MPi (ružno auto ali služio je svrsi)
2001-2002 Skoda Fabia 1,4 MPi (solidan autić)
2003-2004 Golf II GTD iz 1984. godine, imao je i šiber :D
2004-2005 Volvo V40 1,9D (Odličan auto, da nisam imao sudar možda bi ga i danas vozio)
2005-2006 Laguna II 1,9 DCi (Srednja žalost)
2006-2007 Renault Twingo 1,2i (Odličan mali gradsski autić, 220.000km sa originalnim motorom)
2007-2008 Volvo V50 2.0D (Posebna klasa za sebe)
2008-2009 Mercedes A klasa 1,7 CDi (Vrlo dobar)
2009-2010 Renault Megane II 2.0 16V (Onako, dobar i loš u isto vrijeme)
2010- Skoda Fabia 1,9 SDI (Odlična, mala potrošnja, koliko para toliko muzike)

Nekad mijenjao zbog ćeifa, nekad zbog finansijske situacije, sve u svemu svašta se vozilo.
johntra

#78 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by johntra »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:1994-1995 Talbot Solara iz 1980. godine ( ružno auto do bola ali je imala board computer, centralnu, klimu, servo :) )
još jedan raritet na ovoj listi...svaka čast za izbor... :thumbup:

Image
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#79 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by corolla02 »

Desert Wind wrote:
corolla02 wrote:
to se zove ljubav prema autu :thumbup:

ne znam gdje zivis drug, a ako si blizu da ga prebacimo; ovaj je nesto mladji

http://www.cargurus.com/Cars/inventoryl ... ge_false_0
u evropi sam jaruga - a rado bi jednog ovakvog mladjeg brata...

ima jedna anegdota vezana za ovaj moj auto - u Zepcu kad sam se vracao "nazad" nekad prosle zime opali me neka belegija po retrovizoru iz suprotnog smjera i razvali mi retrovizor i sad kontam sta i kako i opucam po ebayu i nadjem retrovizora dosta za Diamante - al kako god pogledam DIamante nije isti kao Sigma - ima drugacije gabarite i sto me na prvu razocara vidim da precka prozora na dijamanteu ne postoji nego samo staklo prekriva štokove... medjutim kako god okrenem i oduzmem vidim da je onaj retrovizor isti i onako odokativnom metodom upustim se u avanturu kupovine dam oko 100 maraka za polovan retrovizor šiping i deliveri koji ni po cemu nije pasao sa kucistem mojoj sigmi. rastavim retrovizor - ni dzekovi struje nisu isti - onda sam rastavio kuciste retrovizora i dzek odvojio od kablova i spojio svoj dzek skrsenog na kablove postavio dijamanteov retrovizor na svoje kuciste i nekako sam ga ufitov'o premda skroz knap jer lezista nisu ista ali je nalijegalo super i mogao se preklopit samo sto na jednom imam natpis MAY APPEAR CLOSER THAN IT IS :mrgreen: :lol: :mrgreen: a na drugom nemam :mrgreen: ...
a ovaj je strasno lijepo ocuvan iako ima puno milja al me opet kopka kakav je :mrgreen:
evo jos malo tvog instrumenta :D

a to za retrovizor, vjerujem da si samo naletio na drugacije godiste ili drugacije opreme auto recimo grijanje spigla, automatsko/manual podesavanje i sl. ili prodavac nije znao sta prodaje :thumbup:
i taj natpis inace Closer than Appear ide samo na desnu stranu auta
flaster

#80 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by flaster »

Desert Wind wrote:
flaster wrote::shock: jbt diamante je ovdje dzaba, 2002 ili 2003 godina su oko $3000....ljudi kad ih vide pjevaju onu Halidovu "necu necu dijamante.." a vidi u Bosni potraznje ccc...pa djeste bili kad sam ja aute uvozio, trebo sam dijamante uvoziti umjesto audija, merca i grc-a...lose sam izgleda procijenio trziste :-) :D :run:
ma to je smece jaruga totalno smece vjeruj mi :wink:
et nadam se da ti je sad srce na mjestu ;-) :-)
Ma ne, nije mi to uopste bila namjera, daBogda ga se navozao bez ikakvih problema sve dok ne kupis novijeg. :)
Samo pokusavam dokuciti u cemu je kvaka, zasto je taj auto toliko rijedak i cjenjen, evo poredi se sa bmw-om, neko cak rece da mu ljudi bjeze iz lijeve trake kad ga vide? :shock: Ne kontam.
Ako se radi o istoj 3-litarskoj masini koja je zastupljena na americkom trzistu a kasnije zamjenjena sa 3.5L onda je auto mrtvi prosjek u svemu osim opremi jer tu stvarno ne stede. Jel postoje neke bitne razlike izmedju modela radjenih za evropsko i americko trziste?

evo par komada:

http://miami.craigslist.org/mdc/cto/2056373517.html
http://losangeles.craigslist.org/wst/ct ... 09970.html
http://dallas.craigslist.org/dal/cto/2079260774.html
http://dallas.craigslist.org/ndf/cto/2074813983.html
Blobi

#81 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by Blobi »

Hebo vas ta krntija oko koje se raspravljate. Jedini auto da valja iz kuhinje "Mucubusija" je Lancer.
flaster

#82 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by flaster »

Blobi wrote:Hebo vas ta krntija oko koje se raspravljate. Jedini auto da valja iz kuhinje "Mucubusija" je Lancer.
Ne raspravljam se, vec kontam da sam u dubokom ofsajdu :-D sto se tice ovog auta pa me zivo interesuje sta sam to propustio?! Vidim par forumasa za koje mislim da se donekle razumiju u automobile ga nahvalise pa evo cekam da i mene uvjere u suprotno. :-D
Desert Wind

#83 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by Desert Wind »

corolla02 wrote:
a to za retrovizor, vjerujem da si samo naletio na drugacije godiste ili drugacije opreme auto recimo grijanje spigla, automatsko/manual podesavanje i sl. ili prodavac nije znao sta prodaje :thumbup:
i taj natpis inace Closer than Appear ide samo na desnu stranu auta
Ma to je bila aluzija na tipa sto me je zvekno pa ga polomio ba :mrgreen:
Desert Wind

#84 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by Desert Wind »

Blobi wrote:Hebo vas ta krntija oko koje se raspravljate. Jedini auto da valja iz kuhinje "Mucubusija" je Lancer.
Pa dobro - nemamo svi 50000 eura ni maraka da vozamo nov Audi A8 nismo svi pametni kurceviti i situirani k'o ti.
Pitam se samo u kakvom si ti ucio autu da vozis mozda Kadilaku ili Mercedesu S500? Ma ne - vjerovatno si se rodio u jednom od tih :)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#85 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by corolla02 »

flaster wrote:
Ne raspravljam se, vec kontam da sam u dubokom ofsajdu :-D sto se tice ovog auta pa me zivo interesuje sta sam to propustio?! Vidim par forumasa za koje mislim da se donekle razumiju u automobile ga nahvalise pa evo cekam da i mene uvjere u suprotno. :-D
sto si ti ba bolestan :roll:
covjek postavi svoje auto i sad ti treba da mu kazes kakoje to lose auto ili ispodnizenja ga voziti, bas bezze

auto je bilo executive klasse i ispred svog vremena sa svim mogucim opcijama tad o kojima su poneki proizvodjaci samo sanjali; medjutim bio im skup za proizvoditi pa su ga poslje ugasili
Blobi

#86 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by Blobi »

Desert Wind wrote:
Pa dobro - nemamo svi 50000 eura ni maraka da vozamo nov Audi A8 nismo svi pametni kurceviti i situirani k'o ti.
Pitam se samo u kakvom si ti ucio autu da vozis mozda Kadilaku ili Mercedesu S500? Ma ne - vjerovatno si se rodio u jednom od tih :)
Ja se izvinjavam ako te mozda uvrijedio, nisam vidio tvoj originalni post, tj. da si ti postavio auto. Nije mi bila namjera, zaista. Na prvu mi se ucinilo da kurcevita ekipa na celu sa whowom i corollom pocinje da kenja kako nema dalje od Kolorada i Misisipija i njihove autoindustrije.

Sto se mene licno tice, kad sam trebao polagati nisam imao para da pomislim za vozacki vec sam studirao od malo one crkavice sto su mi stari i stara na jedvite jade slali. Voznju sam "ucio" u tetkovoj garazi na Renolu 5 po tadasnjoj mahali. Kad sam se napokon zaposlio, kupio sam polovnog izdrndanog keca GTI sa preko 200.000 na satu za neke tad male pare. Studirao sam i i poceo raditi u tadasnjoj zapadnoj njemackoj, pa mozda to objasnjava stvari?

Jos jednom sorry ako sam te uvrijedio. Zaista nije bila namjera... :thumbup:

@corolla: Ti otisao u USA i odbacio sve europsko i to isto odbaceno zamijenio zapadnjackim i kosookim.. Jedno nisi odbacio, balkaniše mentalitet ;)... Za tebe auto statusni simbol, pa pises "iz ponizenja voziti staro auto?"? Za mene je to samo prevozno sredstvo i jedan od primarnih izvora relaksacije i uzivanja, ju nou? Kad zivis u njemackoj i zaradjujes daleko iznad prosjeka, sasvim je normalno da neces voziti auto staro 20 godina, nego 4-5 plafon, i zamjena staro za novo. I na kraju, to je tamo nesto normalno. Novi auti na svakom cosku, BMW 5, Audi A6, raznorazni mercedesi su svakodnevna i uobicajena pojava.

Zato, ohladi, i uzivaj u mazdi. Kupio sebi ono sto volis i sto ti se svidja, sad se malo foliraj po komsiluku :). I na kraju, da mi se bas toliko kurci, kupio bi nekog zajebanog A8 ili S klasu, pa bi onda imali na osnovu cega reci da sam kurcevit. A ovako mi ne mozete, jer vozim "dno dna auto za seljake i sljakare koji su radili na baustelu pa nekako isplivali - Passata" :lol: :lol: :lol:.

A ostali forumasi neka budu svjedoci. Najglasniji na ovom forumu su anti-volkswagenovci sa svojom propagandom VW je za seljake i taksiste, "ne bi ja VW-a ni da mi dzabe daju, ne bih se ja ponizio". Bas ste smijesni raja :D :D :D
Desert Wind

#87 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by Desert Wind »

Nisi me uvrijedio niti se ja nalazim uvrijedjenim uopste nista se ne sekiraj - na kraju krajeva vise mi je smijesno jer sam u godinama kad mi je davno doslo iz guzice u glavu i meni auta nisu za premede - te se slazem s tobom da je to samo prijevozno sredstvo stvar i potrosni materijal - samo se eto neka ljubav razvije u smjeru izdrzljivosti kvalitete i onog sto dobijes - ko dobra patika ili cipela pa ti ugodna nozi pa ti je draga jer ti je lijepo hodati u njoj - te se nadalje u rasprave sta ko vozi je l ko bolje vozi ko ima vise para ko vozi bolje auto vise ne upustam....

Ja sam naucio da vozim na novoj Zastavi 128 sa najlonom na sjedistu, stari bi iscupao sjediste iz kanalica da mogu da dobacim do kvacila i gasa i pici po igralistu jos dok mnogi klinci ni za bicikla nisu imali....

Ni najmanje nisam uvrijedjen drug moj jer sam navikao na standard da samo nas balkanajzerski kompleksas vodi racuna je l neko auto krntija ili ne i kurci se k'o pjetlic ako nabavi jako pogotovo medju izmucenom rajom u BIH.
Za mene, drug moj, odavno neke sasvim druge stvari imaju drugaciju/i/vecu vrijednost.
Bakir1

#88 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by Bakir1 »

@blobi ono sto nisi probao i u cemu se nisi vozio nemoj pljuvati,sigma,galant vr4,3000 gt,lancer evo 1-10,pajero,pajero evo su bili i ostali modeli pred kojima treba kapu skinuti,a za ova zadnja 3 postoje mnogi dosezi u auto-sportu koji do danasnjeg dana nisu naruseni.
vi dok gledate aute kao marke nemate pojma,aute treba gledati kao modele pa skinuti kapu pred HF turbo Integrale i jednom MX-5,VW ilitisom i Audi 2,3 20v.
ne cini jedna lasta proljece a Boga mi ni audi svabe,lancija italijane,GT-R japance,Chalenger RT amerikance,R5 V6 turbo francuze itd.
corolla02

#89 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by corolla02 »

Blobi wrote: @corolla: Ti otisao u USA i odbacio sve europsko i to isto odbaceno zamijenio zapadnjackim i kosookim.. Jedno nisi odbacio, balkaniše mentalitet ;)... Za tebe auto statusni simbol, pa pises "iz ponizenja voziti staro auto?"? Za mene je to samo prevozno sredstvo i jedan od primarnih izvora relaksacije i uzivanja, ju nou? Kad zivis u njemackoj i zaradjujes daleko iznad prosjeka, sasvim je normalno da neces voziti auto staro 20 godina, nego 4-5 plafon, i zamjena staro za novo. I na kraju, to je tamo nesto normalno. Novi auti na svakom cosku, BMW 5, Audi A6, raznorazni mercedesi su svakodnevna i uobicajena pojava.

Zato, ohladi, i uzivaj u mazdi. Kupio sebi ono sto volis i sto ti se svidja, sad se malo foliraj po komsiluku :). I na kraju, da mi se bas toliko kurci, kupio bi nekog zajebanog A8 ili S klasu, pa bi onda imali na osnovu cega reci da sam kurcevit. A ovako mi ne mozete, jer vozim "dno dna auto za seljake i sljakare koji su radili na baustelu pa nekako isplivali - Passata" :lol: :lol: :lol:.

A ostali forumasi neka budu svjedoci. Najglasniji na ovom forumu su anti-volkswagenovci sa svojom propagandom VW je za seljake i taksiste, "ne bi ja VW-a ni da mi dzabe daju, ne bih se ja ponizio". Bas ste smijesni raja :D :D :D
:shock: sto si se ba ti odmah nasao prozvanim :lol:

a to ko sta vozi, jer kako mu se hoce, to mene ne interesuje. uostalom bas TI si taj koji se fura na Passate i otvara teme tog tipa; a ako me pratis ja ni jednu nisam otvorio, bas ni jednu polariziranog tipa ala passat/golf/audi vs ostali. Ti vozi i kupuj sta hoces i mercedese i kuce i vile, al mene upalit neces :-D

a to amerika, evropa, azija ili bih, pa svi zivimo drugdje i koristimo dobrobiti ovog ili onog systema; ti si sprasio u Njemacku i sam znas kad, pa si sad doso ko na svoje, oslobodilac iz west germanije; ja nisam mogao, ja sam osto dole, druga situacija, pa je poslje dosla Amerika, gdje je uglavnom sirotinja, prognanici, logorasi, i sl. otisli; a ti to izgleda hoces da nazoves amerikanizmom :roll: ; ali ti bi trebao da znas situaciju malo bolje, tako nacitan, jer je to ipak drugi par rukava za razliku od jugo ili bih svaba. eto odosmo od teme :mrgreen:

evo ljubi te Dodge!! :lol:
Image
johntra

#90 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by johntra »

šta se ba drndate odmah...niko ovdje nije spomenuo VW prepucavanja, osim ja malo golfistu na početku što sam bockao, a vi odmah prebacujete temu na taj nivo...je li vam to krivo što je u tadašnje vrijeme jedan Talbot bio bolji od Passata ili što VW nije imao takmaca za Sigmu? meni je super ova tema i baš se vidi kako su ljudi vozili različita auta i kako ima puno likova koji nisu ni imali nikakvog kontakta sa najpopularnijim autom u BiH, dvičinom... :D
Chemist

#91 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by Chemist »

johntra wrote:kako ima puno likova koji nisu ni imali nikakvog kontakta sa najpopularnijim autom u BiH, dvičinom...
Na svu srecu...ali G2D ti je kao onaj moto iz X-files...The Golf 2 is out there...
LeKo

#92 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by LeKo »

1999 - Z101 ('84) - stole k'o stole šta da kažem
2000 - GII 1.8 GT ('88) - nikakvih problema nakon što je zamjenjen karburator
2002 - Audi 80 1.8 S ('89) - jednostavno dobar, bez ikakvih problema
2003 - 328 Coupe ('96) - za ovo nije potrebno objašnjenje
2004 - Fabia 1.4-16v (nova) - izuzetno pouzdan i za svoju snagu brz auto
2006 - Octavia 1.9 TDI ( nova, još uvijek je tu) - niti smrdi niti miriše, ali posao obavlja bezprijekorno

Uz Octaviu kao drugi auto imao:

2007 - Golf I (kupio za restauraciju, ali radni kolega navalio da mu prodam pa tako i bi) - kratko trajalo za komentar
2009 - Stilo 1.8 - 16v ('01) - uživao u svakom smislu, prodao jer sam počeo pretjeravati (podjetinjio :-))
2010 - Fabia 1.4 TDI ('04) - supruga se štelila na njoj za vožnju nakon polaganja
2010 - Audi 80 1.6 ('86) - kupio jer je veoma očuvan, a volim malo starija auta (onako, ćejf mi)....neće se prodavati (nadam se).
internazionale

#93 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by internazionale »

flaster wrote:
već nekoliko puta ponavljaš da ne kontaš
niti te ko pita niti koga interesuje šta je to što ti nije jasno
internazionale

#94 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by internazionale »

Bakir1 wrote:@blobi ono sto nisi probao i u cemu se nisi vozio nemoj pljuvati,sigma,galant vr4,3000 gt,lancer evo 1-10,pajero,pajero evo su bili i ostali modeli pred kojima treba kapu skinuti,a za ova zadnja 3 postoje mnogi dosezi u auto-sportu koji do danasnjeg dana nisu naruseni.
vi dok gledate aute kao marke nemate pojma,aute treba gledati kao modele pa skinuti kapu pred HF turbo Integrale i jednom MX-5,VW ilitisom i Audi 2,3 20v.
ne cini jedna lasta proljece a Boga mi ni audi svabe,lancija italijane,GT-R japance,Chalenger RT amerikance,R5 V6 turbo francuze itd.
ne moraš nabrajati te bisere auto industrije
dovoljno ti je da znaš da ih ima koji dadnu 50 i više 'iljada za passata
Gost1515

#95 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by Gost1515 »

johntra wrote:šta se ba drndate odmah...niko ovdje nije spomenuo VW prepucavanja, osim ja malo golfistu na početku što sam bockao, a vi odmah prebacujete temu na taj nivo...je li vam to krivo što je u tadašnje vrijeme jedan Talbot bio bolji od Passata ili što VW nije imao takmaca za Sigmu? meni je super ova tema i baš se vidi kako su ljudi vozili različita auta i kako ima puno likova koji nisu ni imali nikakvog kontakta sa najpopularnijim autom u BiH, dvičinom... :D
:lol:
Gost1515

#96 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by Gost1515 »

Jednog dana ću ga kupiti i restaurirati ... možda ...

Image

G2 GTD ...:D odličan 5-brzinski mjenjač, sportska sjedišta, šiber, odlična potrošnja što dobro dođe kad si omladinac i pičiš jadranskom obalom ...

Image

Leon ... neki moderniji auti bi se mogli ugledati na ovaj dizajn, danas sve nešto uglato, ... ja volim obline :D

Image

osim toga red je spomenuti neke aute iz službenog iskustva: više njih iz Ford grupe, tu je Volvo ostavio utisak (tad je bio fordov), Octavia A5 TDI - šta je taj auto izdurao vozača i kilometara za kratko vrijeme bez problema - respekt.
johntra

#97 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by johntra »

Gost1515 wrote:
johntra wrote:šta se ba drndate odmah...niko ovdje nije spomenuo VW prepucavanja, osim ja malo golfistu na početku što sam bockao, a vi odmah prebacujete temu na taj nivo...je li vam to krivo što je u tadašnje vrijeme jedan Talbot bio bolji od Passata ili što VW nije imao takmaca za Sigmu? meni je super ova tema i baš se vidi kako su ljudi vozili različita auta i kako ima puno likova koji nisu ni imali nikakvog kontakta sa najpopularnijim autom u BiH, dvičinom... :D

ovo zadnje boldirano je i mene začudilo, jer, na jednom od posjećenijih foruma u BiH, tako je malo ljudi imalo iskustva sa tim autom...dok bi, prema situaciji na cestam, pomislio da je svaki stanovnik BiH posjedovao dvičinu...a to što je zovem dvičina, to je moja stvar... :D
Gost1515

#98 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by Gost1515 »

johntra wrote:
Gost1515 wrote:

ovo zadnje boldirano je i mene začudilo, jer, na jednom od posjećenijih foruma u BiH, tako je malo ljudi imalo iskustva sa tim autom...dok bi, prema situaciji na cestam, pomislio da je svaki stanovnik BiH posjedovao dvičinu...a to što je zovem dvičina, to je moja stvar... :D
hoćeš li vjerovati forumu ili svojim očima? Uostalom dosta forumaša je navelo g2, a čak iako ga nisu posjedovali, sigurno su imali nekog iskustva - i ti si pominjao neku jettu koliko se sjećam ...
johntra

#99 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by johntra »

pa dobro, ima sigurno puno ljudi koji su je nekad provozali ili koji su na njoj polagali vozački, ali opet ima puno raje koja nikad nisu posjedovali navedeno auto...Jetta je bila od mog starog, a ovdje nisam ubrajao ta auta, nego samo auta koja sam ja kupio i koja vozim...vjerujem i svojim očima, pa recimo, od moje uže raje, samo jedan jaran ima dvičinu, dok ostali nikada nisu ni imali to auto...imaju mlađe generacije Golfova, ali dvica je bila rijetkost...
Gost1515

#100 Re: Moja Auto-istorija ili povijest

Post by Gost1515 »

johntra wrote:pa dobro, ima sigurno puno ljudi koji su je nekad provozali ili koji su na njoj polagali vozački, ali opet ima puno raje koja nikad nisu posjedovali navedeno auto...Jetta je bila od mog starog, a ovdje nisam ubrajao ta auta, nego samo auta koja sam ja kupio i koja vozim...vjerujem i svojim očima, pa recimo, od moje uže raje, samo jedan jaran ima dvičinu, dok ostali nikada nisu ni imali to auto...imaju mlađe generacije Golfova, ali dvica je bila rijetkost...
ma nije ni kod mene u raji bilo puno G2 (dva mislim) al su svi definitivno proputovali u mom (more, vikendice ...). Al kad pogledaš na cestu ... ima svijeta i mimo raje.

I sviđa mi se "dvičina" ...zvuči nekako robusno, čvrsto ...
Last edited by Gost1515 on 26/11/2010 23:16, edited 1 time in total.
Post Reply