Pogresno si me razumio, mislio sam na mantru da eto svi mi hocemo bratstvo i jedinstvo i zajednicki zivot ali da nas klerofasiti zavadise. Ja svi smo mi za zajednicki zivot ali onako kako na taj zivot gledamo sa nase tacke gledista sto opet ne mora da bude vizija zajednickog zivota kakvog ga drugi vide.bicebolje wrote:Nije to baš tako jednostavno. Lako je okriviti ljude i završiti priču. Ljudima se od 1918. natura nešto što ne žele. Zašto Slaveni moraju živiti zajedno ? Ne moraju. Eto još samo u BiH je ostala ta mantra zajedničkog života pa ćemo vidit kako će završiti. Ja se bojim da će po starom dobrom običaju opet puknuti puška kad zajednički život dođe preko glave. Jedino što je dobro ja to što nema glume kao u monarhiji i komunizmu pa se svakodnevno osjeti puls naroda i nisu moguće nagle promjene raspoloženja koje brzo eruptiraju u nasilje.detroit-mercy wrote: I onda mi dodje neko i mantra krive nacionalne stranke, ne krivi su ljudi.
Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
-
detroit-mercy
#76 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
-
bicebolje
#77 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
Jasno.detroit-mercy wrote:Pogresno si me razumio, mislio sam na mantru da eto svi mi hocemo bratstvo i jedinstvo i zajednicki zivot ali da nas klerofasiti zavadise. Ja svi smo mi za zajednicki zivot ali onako kako na taj zivot gledamo sa nase tacke gledista sto opet ne mora da bude vizija zajednickog zivota kakvog ga drugi vide.bicebolje wrote:Nije to baš tako jednostavno. Lako je okriviti ljude i završiti priču. Ljudima se od 1918. natura nešto što ne žele. Zašto Slaveni moraju živiti zajedno ? Ne moraju. Eto još samo u BiH je ostala ta mantra zajedničkog života pa ćemo vidit kako će završiti. Ja se bojim da će po starom dobrom običaju opet puknuti puška kad zajednički život dođe preko glave. Jedino što je dobro ja to što nema glume kao u monarhiji i komunizmu pa se svakodnevno osjeti puls naroda i nisu moguće nagle promjene raspoloženja koje brzo eruptiraju u nasilje.detroit-mercy wrote: I onda mi dodje neko i mantra krive nacionalne stranke, ne krivi su ljudi.
- Zlata M.
#78 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
detroit-mercy wrote: mislio sam na mantru da eto svi mi hocemo bratstvo i jedinstvo i zajednicki zivot ali da nas klerofasiti zavadise. Ja svi smo mi za zajednicki zivot ali onako kako na taj zivot gledamo sa nase tacke gledista sto opet ne mora da bude vizija zajednickog zivota kakvog ga drugi vide.
... ili kako ga drugi ne vide
- essex
#79 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
decko, s'a kazu u banjaluci?...cabaravdic ovdje...slusaj, 1918 nema nikakvih veza sa bosanskim milenijumskim zajednickim zivotom...dok su po srbiji proganjali sve koji nisu svetosavske vjere, po hrvatskoj cistili katolicanstvo (pokusaj i u bosni, nije uspio) bosna se gradila kroz banovinu i kraljevinu na svojim razlicitostima i do danas je takva ostala...to sto se 1918 pokusalo od dviju strana koje se patoloski mrze neznaci da je i u bosni od tada uveden zajednicki zivot...rekoh ti, puno prije 1918 bosanci ljude djele po dobru i zlu, bez obzira na vjeru i kome pripadaju, dok je to vase putesestvije zavrsilo onako kako je i moralo, mrznjom i ne tolerancijom jer je stvoreno iz dva netolerantna naroda...bosanci, pa dokazali smo da nam zajednistvo nije problem, problem su upravo ovo koji hoce da nas vezu za situacije drugih koji ne poznaju toleranciju...bicebolje wrote:Nije to baš tako jednostavno. Lako je okriviti ljude i završiti priču. Ljudima se od 1918. natura nešto što ne žele. Zašto Slaveni moraju živiti zajedno ? Ne moraju. Eto još samo u BiH je ostala ta mantra zajedničkog života pa ćemo vidit kako će završiti. Ja se bojim da će po starom dobrom običaju opet puknuti puška kad zajednički život dođe preko glave. Jedino što je dobro ja to što nema glume kao u monarhiji i komunizmu pa se svakodnevno osjeti puls naroda i nisu moguće nagle promjene raspoloženja koje brzo eruptiraju u nasilje.detroit-mercy wrote: I onda mi dodje neko i mantra krive nacionalne stranke, ne krivi su ljudi.
decko, a jesil' platio?
-
bicebolje
#80 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
Pomenuo sam 1918. u širem kontekstu razvoja Jugoslavije. Što se tiče naše današnje sitacije ne treba ići dalje od 20 godina osim ako ne želimo tražiti korijen sukoba a to ipak treba prepustiti istoričarima. Ja zaista svoj život ne mogu ravnati sa životom krezubih seljaka od prije 500 godina. Živimo u 21 vijeku a situcija oko nas nam govori da je daleko lijepše živiti u sopstvenim torovima nego ispravljati krive Drine. Ne kažem ja da će se BiH rapasti, to je nemoguće bez rata ali bar ne treba lagati sebe i govoriti da je lijepo nešto što nije. Najljepše je biti sam svoj gazda i urediti državu po svom ukusu.
- JThomas
#81 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
hajd' makar si iskren da se ponosiš plemenskim mentalnim sklopom.
tačno, 21. je vijek, i sve najprosperitetnije nacije u 21. vijeku imaju tu zajedničku tačku da nije bitno kako se zoveš i odakle si, nego šta umiješ. okej, mračnjaci ste, to je vaše pravo i na čast vam, al' nemojte majke vam svoje mračnjaštvo prodavati pod naprednost...
tačno, 21. je vijek, i sve najprosperitetnije nacije u 21. vijeku imaju tu zajedničku tačku da nije bitno kako se zoveš i odakle si, nego šta umiješ. okej, mračnjaci ste, to je vaše pravo i na čast vam, al' nemojte majke vam svoje mračnjaštvo prodavati pod naprednost...
- Bosnolog
#82 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
Ova cetnicka velikosrpska pomracena ideologia je srusila i unistila Tugoslaviju s ciljem stvaranja etnicki ciste Srboslavije,...PipiDugaDevetka wrote:@Fair-Life,
VIDI OVO
Istina o cetnickom pokretu koji se rehabilituje krajem osamdesetih i pocetko devedesetih od strane SANU akademika,SPC na istoj toj ideologiji se zasniva danasnja velikosrpska ideologija koja ima svoj kontinuitet od NACARTANIJA ciji je najveci promotor SPC,.....
-
bicebolje
#83 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
Eto i Slovenci se ponose svojim plemenskim mentalnim sklopom, i Hrvati i Srbi i Makedonci i Albanci i većina evropskih naroda ali eto za razliku od ovih nabrojanih mračnjaka ti znaš kako je za tebe bolje i prema tome uživaj.JThomas wrote:hajd' makar si iskren da se ponosiš plemenskim mentalnim sklopom.
- essex
#84 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
pa zato bosanci i hoce da ocuvaju svoju tisucljetnu Domovinu a ne da dopustimo netolerantnim barabama da nam uniste ono sto i jeste nase...jugoslavija nema nikakve veze sa bosnom i njenom multikulturom...obje juge su interesi srba i hrvata, uglavnom srba...i zasto uopste povlaciti paralelu izmedju te dvije juge sa bosnom kao drustvom? bosna jeste bila sastavni dio obje juge, prvu je niko nije ni pitao, velikosrbi popljackali bosansku zemlju, podjelili je svojim cetnicima (jos jedan genocid, do sada ne istrazen dovoljno) i uveli interese velikosrpstva u bosanski milje, iste one interese zbog kojih su i pobili 8000 u srebrenici (dokazan genocid)...bicebolje wrote:Pomenuo sam 1918. u širem kontekstu razvoja Jugoslavije. Što se tiče naše današnje sitacije ne treba ići dalje od 20 godina osim ako ne želimo tražiti korijen sukoba a to ipak treba prepustiti istoričarima. Ja zaista svoj život ne mogu ravnati sa životom krezubih seljaka od prije 500 godina. Živimo u 21 vijeku a situcija oko nas nam govori da je daleko lijepše živiti u sopstvenim torovima nego ispravljati krive Drine. Ne kažem ja da će se BiH rapasti, to je nemoguće bez rata ali bar ne treba lagati sebe i govoriti da je lijepo nešto što nije. Najljepše je biti sam svoj gazda i urediti državu po svom ukusu.
druga juga je izrodila nesto sto je davno trebalo da se desi, pokazala je zelju naroda BiH da sami upravljaju svojim zivotima i to je jedina svijetla tacka iz druge juge...sve ostalo je bilo negiranje bosanske opstojnosti kao nacije (nigdje se nije moglo uvesti da su ljudi iz bosne ustvari bosanci, cak se i muslimanima negiralo pravo na bilokakvu naciju, ostavljeni ni na nebu ni na zemlji, a pored svoje vjekovne Domovine)...
dalje, a sto bi se kriva drina ispravljala? one je takva kakva je i bosancima nesmeta, medjutim kao alegorija je i te kako pogresna...ne potencirajuci pogresne stvari koje su se desile ("ispravljanje krive drine") i trazeci da se negiraju samo sluzimo tim pogresnim stvarima...danas, kao rezultat otimacine bosanske populacije po vjerskoj liniji imamo politicke naroda srbe i hrvate koji sprovode politike susjednih zemalja i tako uticu na rastakanje vlastite Domovine...da li je otvaranje ociju svima nama bosancima ispravljanje krive drine ili treba da i dalje zmirimo i dozvolimo srbiji i hrvatskoj da kroz nas same uniste nas same?
- JThomas
#85 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
i zato nam je hvala bogu i ovako dobro, što nam je lista prioriteta takva kakva je. nema boljeg dokaza za balkansku pamet od toga kako živi prosječni čovjek na balkanu.
al' šta znaju amerikanci, kanađani, njemci, skandinavci...mi smo pametniji sa svojom balkanskom pameti...kad nestane kredita od MMFa, ješćemo nacionalni ponos i svijest...
al' šta znaju amerikanci, kanađani, njemci, skandinavci...mi smo pametniji sa svojom balkanskom pameti...kad nestane kredita od MMFa, ješćemo nacionalni ponos i svijest...
- essex
#86 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
tvoj problem je sto ne razumijes bosanski mentalni sklop i nikada neces...a mi se i te kako ponosimo istim a bjezimo od plemenskih zajednica...kada pomenu albance, znas li da i njih ima i muslimana i katolika? zasto se katolici kod albanaca ne zovu hrvati a u bosni zovu? vrati se na onu kradju naroda po vjerskoj liniji pa ce ti se objasniti...albancima kao i bosancima ne smetaju razlicite vjere, a to je upravo ono sto ni srpski mentalni sklop pa ni hrvatski nemoze da shvati...bicebolje wrote:Eto i Slovenci se ponose svojim plemenskim mentalnim sklopom, i Hrvati i Srbi i Makedonci i Albanci i većina evropskih naroda ali eto za razliku od ovih nabrojanih mračnjaka ti znaš kako je za tebe bolje i prema tome uživaj.JThomas wrote:hajd' makar si iskren da se ponosiš plemenskim mentalnim sklopom.
-
detroit-mercy
#87 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
Varas se Thomas i to dobrano, kada pominjes prosperitetne nacije kao sto su Nijemci, Finci, Svedjani, Koreanci. Ameriku izostavi jer je druga prica i nacija je nastala na drugim primjesama.JThomas wrote:hajd' makar si iskren da se ponosiš plemenskim mentalnim sklopom.
Ako mislis da u Njemackoj nije bitno kako se zoves i odakle si onda se dobro varas. Svi pricaju o ujedinjenoj Evropi ali zaboravljaju da je cine drzave koje su u velikom broju slucajeva jednonacionalne. Oni su svoje genocide zavrsili u proslim vijekovima, to sto mi za njima kasnimo u svakom pogledu je druga stvar. Sta su bili svi ovi ovoliki ratovi po Evropi nego upravo proces razgranicenja nacija. Pa i ovaj zadnji rat u Jugi je u principu bio proces razgranicavanja izmedju Srba i Hrvata a onda i izmedju Srba i Albanaca, e sada sto smo se mi nasli u sredini je nas problem. Ti sada mozes da pricas, ne to nije tako ili mracnjaci ovi ili oni. Ali stvarnost je drugacija.
Hrvatska je danas drzava koja se je rijesila svoga balasta i punim jedrima plovi dalje (ne misli da podrzavam nego samo konstatujem). I da Hrvatska je gradjanska drzava ali vise nema nista sto moze da ugrozi tu njenu gradjanstinu. Imaju nekih do 10% ostalih koji i da idu u svoje nacionalne stranke ne mogu puno uticati na izborni proces plus sto vise nema nekog teritorijalnog jedinstva ostalih u Hrvatskoj. Isti slucaj je i sa Srbijom, samo sto su oni u tom procesu ostali kratkih rukava, izgubili dio teritorije ali su postali drzava u kojoj se puno lakse postize konsenzus. Zamisili da jos uvijek imaju 30% Albanaca, kako bi stabilini bili.
To sto mi ne zelimo da vidimo neke stvari je druga stvar, ali svijet nije tako roze kao sto izgleda.
-
detroit-mercy
#88 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
Ti opet ode predaleko, ja kradja se je desila i zavrsila se je prije nekih 150-200 godina u procesu formiranja nacija. Tako da danas mozes da mantras o ukradenim pravoslavcima i katolicima ali ti isti sebe ne zovu pravoslavci i katolici nego Srbi i Hrvati pa ima vec skoro dvije stoje godina.essex wrote:tvoj problem je sto ne razumijes bosanski mentalni sklop i nikada neces...a mi se i te kako ponosimo istim a bjezimo od plemenskih zajednica...kada pomenu albance, znas li da i njih ima i muslimana i katolika? zasto se katolici kod albanaca ne zovu hrvati a u bosni zovu? vrati se na onu kradju naroda po vjerskoj liniji pa ce ti se objasniti...albancima kao i bosancima ne smetaju razlicite vjere, a to je upravo ono sto ni srpski mentalni sklop pa ni hrvatski nemoze da shvati...bicebolje wrote:Eto i Slovenci se ponose svojim plemenskim mentalnim sklopom, i Hrvati i Srbi i Makedonci i Albanci i većina evropskih naroda ali eto za razliku od ovih nabrojanih mračnjaka ti znaš kako je za tebe bolje i prema tome uživaj.JThomas wrote:hajd' makar si iskren da se ponosiš plemenskim mentalnim sklopom.
- essex
#89 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
detroit, da je nacionalno razgranicenje bilo svrha ratova po evropi danas ne bi imali jednu belgiju (za primjer)...nacije su proizasle iz srednjevjekovnih drzava koje su uglavnom bile kraljevine i uglavnom se podudaraju granice kraljevina sa nacijama danasnjice...izuzetak je njemacka koja je od pruskog carstva kroz dva rata izgubila dosta na istoku, ali kao sto rekoh to je posljedica dva izgubljena rata...mislim da niko u evropi nije tezio ratom da stvara nacije, nacije su jednostavno proizasle iz postojanja ranijih drzava...da je ratom stvrano danas bi evropa licila na nesto drugo a ne na "staru damu"...
ratovi su uglavnom bili nesuglasice izmedju drzava a ne za nacionalnu homogenizaciju...oba svjetska rata su upravo to, borba za nadmoc i nista vise...
ratovi su uglavnom bili nesuglasice izmedju drzava a ne za nacionalnu homogenizaciju...oba svjetska rata su upravo to, borba za nadmoc i nista vise...
-
djedovic
#90 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
demokratija je najvece sranje koje postoji...
- Bosnolog
#91 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
detroit-mercy wrote:Ti opet ode predaleko, ja kradja se je desila i zavrsila se je prije nekih 150-200 godina u procesu formiranja nacija. Tako da danas mozes da mantras o ukradenim pravoslavcima i katolicima ali ti isti sebe ne zovu pravoslavci i katolici nego Srbi i Hrvati pa ima vec skoro dvije stoje godina.essex wrote:
tvoj problem je sto ne razumijes bosanski mentalni sklop i nikada neces...a mi se i te kako ponosimo istim a bjezimo od plemenskih zajednica...kada pomenu albance, znas li da i njih ima i muslimana i katolika? zasto se katolici kod albanaca ne zovu hrvati a u bosni zovu? vrati se na onu kradju naroda po vjerskoj liniji pa ce ti se objasniti...albancima kao i bosancima ne smetaju razlicite vjere, a to je upravo ono sto ni srpski mentalni sklop pa ni hrvatski nemoze da shvati...
Nije bas tacno ovo sto navodis proces srbizacija i hrvatizacije bosanskih pravoslavaca i katolika je proces koji je zapocet u vrijeme aneksije BiH od strane Austrougarske monarhije,......
- essex
#92 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
ti govoris o procesu, tacno je da se jos radi od vase pelagica...medjutim, sa stvaranjem prve juge, za potrebe izbora (cini mi se 1921 ili 1922) bosanskim katolicima se trubi da glasaju za hrvatske stranke a pravoslavcima za srpske i tako ih masovno uvlace u svoje korpuse...kada nekome ne das opciju nego jedan izbor kako to da nazoves? da li je tih godina bila uopste opcija sa bosanskom politikom?detroit-mercy wrote:Ti opet ode predaleko, ja kradja se je desila i zavrsila se je prije nekih 150-200 godina u procesu formiranja nacija. Tako da danas mozes da mantras o ukradenim pravoslavcima i katolicima ali ti isti sebe ne zovu pravoslavci i katolici nego Srbi i Hrvati pa ima vec skoro dvije stoje godina.essex wrote:tvoj problem je sto ne razumijes bosanski mentalni sklop i nikada neces...a mi se i te kako ponosimo istim a bjezimo od plemenskih zajednica...kada pomenu albance, znas li da i njih ima i muslimana i katolika? zasto se katolici kod albanaca ne zovu hrvati a u bosni zovu? vrati se na onu kradju naroda po vjerskoj liniji pa ce ti se objasniti...albancima kao i bosancima ne smetaju razlicite vjere, a to je upravo ono sto ni srpski mentalni sklop pa ni hrvatski nemoze da shvati...bicebolje wrote: Eto i Slovenci se ponose svojim plemenskim mentalnim sklopom, i Hrvati i Srbi i Makedonci i Albanci i većina evropskih naroda ali eto za razliku od ovih nabrojanih mračnjaka ti znaš kako je za tebe bolje i prema tome uživaj.
samim time su podijelili bosansku populaciju na one koji podrzavaju srpsku politiku i one koji podrzavaju hrvatsku, sto je bio i konacan udarac na bosansko pravoslavlje i katolicanstvo jer ni jedno od njih nije imalo bosansku opciju i vezalo se za srpsku odnosno hrvatsku...od tada u bosni zvanicno postoje politicki srbi i hrvati, koji su u stvari bosanci, pravoslavci ili katolici...
i ne zovu se vec 200 godina srbi i hrvati nego tek nekih 90 godina...
-
michio
#93 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
Nije pristojno drugome govoriti ko je i sta je.
- JThomas
#94 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
u tome i jeste problem, mi smo u svakom pogledu negdje na početku - sredini 19. vijeka. nikad ne može biti 100% svejedno, ali u najnaprednijim nacijama ovog svijeta je neuporedivo manje bitno kako se zoveš, postotak stranaca je sve veći i zato i jesu najnaprednije, što se gleda sposobnost a ne ime.detroit-mercy wrote:Varas se Thomas i to dobrano, kada pominjes prosperitetne nacije kao sto su Nijemci, Finci, Svedjani, Koreanci. Ameriku izostavi jer je druga prica i nacija je nastala na drugim primjesama.JThomas wrote:hajd' makar si iskren da se ponosiš plemenskim mentalnim sklopom.
Ako mislis da u Njemackoj nije bitno kako se zoves i odakle si onda se dobro varas. Svi pricaju o ujedinjenoj Evropi ali zaboravljaju da je cine drzave koje su u velikom broju slucajeva jednonacionalne. Oni su svoje genocide zavrsili u proslim vijekovima, to sto mi za njima kasnimo u svakom pogledu je druga stvar. Sta su bili svi ovi ovoliki ratovi po Evropi nego upravo proces razgranicenja nacija. Pa i ovaj zadnji rat u Jugi je u principu bio proces razgranicavanja izmedju Srba i Hrvata a onda i izmedju Srba i Albanaca, e sada sto smo se mi nasli u sredini je nas problem. Ti sada mozes da pricas, ne to nije tako ili mracnjaci ovi ili oni. Ali stvarnost je drugacija.
Hrvatska je danas drzava koja se je rijesila svoga balasta i punim jedrima plovi dalje (ne misli da podrzavam nego samo konstatujem). I da Hrvatska je gradjanska drzava ali vise nema nista sto moze da ugrozi tu njenu gradjanstinu. Imaju nekih do 10% ostalih koji i da idu u svoje nacionalne stranke ne mogu puno uticati na izborni proces plus sto vise nema nekog teritorijalnog jedinstva ostalih u Hrvatskoj. Isti slucaj je i sa Srbijom, samo sto su oni u tom procesu ostali kratkih rukava, izgubili dio teritorije ali su postali drzava u kojoj se puno lakse postize konsenzus. Zamisili da jos uvijek imaju 30% Albanaca, kako bi stabilini bili.
To sto mi ne zelimo da vidimo neke stvari je druga stvar, ali svijet nije tako roze kao sto izgleda.
češka i slovačka se razdružiše bez kapi krvi i sad su amerika za nas, a bili su nam zajebancija koliko prije 30 godina...čak i sovjetski savez se mirnije raspao nego eks jugoslavija. nemojte mi majke vam naše ludilo i mračnjaštvo prodavati pod normalno i napredno...mi smo samo kalendarom u 21. vijeku.
srbija je osim sandžaka 99% jednonacionalna, pa se živi još gore nego ovdje. albanija isto tako. hrvatska i slovenija su uvijek bile bogatije od nas, i prije formiranja nacija, i što su bogatije nije dokaz ni za šta u ovoj priči. eto, svi bi naši problemi bili rješeni odvajanjem...bi, al' u panjevima, sve bi isto ostalo dok god je metalitet plemenski i lendohanski, a prioriteti takvi kakvi jesu.
- essex
#95 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
ja nikoga ne ubjedjujem...ja samo iznosim timeline dogadjanja i cinjenice koje su dovele do danasnjice...jesam li ti rekao da ti moras biti bosanac? onaj ko se osjeca bosancom njega netreba ni podsjecati, zato se ne se kiraj, ako se nisi prepoznao kao bosanac niko te nece niti zeli ubjediti da budes i postanes...michio wrote:Nije pristojno drugome govoriti ko je i sta je.
- essex
#96 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
nazalost, a sve zbog napredka torova...torovi jedino mogu vuci tamo odakle i poticu, iz mracnih dubina historije kada su plemena bila najveci oblik organizovanja...JThomas wrote:u tome i jeste problem, mi smo u svakom pogledu negdje na početku - sredini 19. vijeka. nikad ne može biti 100% svejedno, ali u najnaprednijim nacijama ovog svijeta je neuporedivo manje bitno kako se zoveš, postotak stranaca je sve veći i zato i jesu najnaprednije, što se gleda sposobnost a ne ime.detroit-mercy wrote:Varas se Thomas i to dobrano, kada pominjes prosperitetne nacije kao sto su Nijemci, Finci, Svedjani, Koreanci. Ameriku izostavi jer je druga prica i nacija je nastala na drugim primjesama.JThomas wrote:hajd' makar si iskren da se ponosiš plemenskim mentalnim sklopom.
češka i slovačka se razdružiše bez kapi krvi i sad su amerika za nas, a bili su nam zajebancija koliko prije 30 godina...čak i sovjetski savez se mirnije raspao nego eks jugoslavija. nemojte mi majke vam naše ludilo i mračnjaštvo prodavati pod normalno i napredno...mi smo samo kalendarom u 21. vijeku.
srbija je osim sandžaka 99% jednonacionalna, pa se živi još gore nego ovdje. albanija isto tako. hrvatska i slovenija su uvijek bile bogatije od nas, i prije formiranja nacija, i što su bogatije nije dokaz ni za šta u ovoj priči. eto, svi bi naši problemi bili rješeni odvajanjem...bi, al' u panjevima, sve bi isto ostalo dok god je metalitet plemenski i lendohanski, a prioriteti takvi kakvi jesu.
-
detroit-mercy
#97 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
E vidis, problem je u tome sto se velika vecina izjasnjava kao Srbi i Hrvati i sto je proces za njih zavrsen. Ja licno ne znam niti jednog pravoslavca ili katolika iz BiH (a znam ih dosta) a da se ne izjasnjava kao Srbin ili Hrvat, koliko ih ti znas.essex wrote:ja nikoga ne ubjedjujem...ja samo iznosim timeline dogadjanja i cinjenice koje su dovele do danasnjice...jesam li ti rekao da ti moras biti bosanac? onaj ko se osjeca bosancom njega netreba ni podsjecati, zato se ne se kiraj, ako se nisi prepoznao kao bosanac niko te nece niti zeli ubjediti da budes i postanes...michio wrote:Nije pristojno drugome govoriti ko je i sta je.
-
bicebolje
#98 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
Nije sve u parama iako se ne bih složio da se u Srbiji i Albaniji živi lošije nego u BiH. I jedna i druga država imaju himnu dok mi mumlamo, imaju normalne zastave a mi ovoJThomas wrote:srbija je osim sandžaka 99% jednonacionalna, pa se živi još gore nego ovdje. albanija isto tako. hrvatska i slovenija su uvijek bile bogatije od nas, i prije formiranja nacija, i što su bogatije nije dokaz ni za šta u ovoj priči. eto, svi bi naši problemi bili rješeni odvajanjem...bi, al' u panjevima, sve bi isto ostalo dok god je metalitet plemenski i lendohanski, a prioriteti takvi kakvi jesu.
Ako i misliš da se ovdje bolje živi za par godina neće jer obe zemlje grabe prema EU a mi stojimo i znaš šta još ? Dva od tri BH naroda će biti sretna zbog toga.
Misliš da će besparica nešto promjeniti ? Neće. Samo će pogoršati. U ratu nije bilo para a uz to su i letili metci oko glava pa niko nije rekao "Stante ljudi, ne valja ovo ajmo raditi na ekonomiji !"
- essex
#99 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
a sta ako ti kazem da znam srbina iz krusevca koji se u toku rata borio u Armiji R BiH i govorio za sebe da je bosanac?detroit-mercy wrote:E vidis, problem je u tome sto se velika vecina izjasnjava kao Srbi i Hrvati i sto je proces za njih zavrsen. Ja licno ne znam niti jednog pravoslavca ili katolika iz BiH (a znam ih dosta) a da se ne izjasnjava kao Srbin ili Hrvat, koliko ih ti znas.essex wrote:ja nikoga ne ubjedjujem...ja samo iznosim timeline dogadjanja i cinjenice koje su dovele do danasnjice...jesam li ti rekao da ti moras biti bosanac? onaj ko se osjeca bosancom njega netreba ni podsjecati, zato se ne se kiraj, ako se nisi prepoznao kao bosanac niko te nece niti zeli ubjediti da budes i postanes...michio wrote:Nije pristojno drugome govoriti ko je i sta je.
pazi, od kalaja nije bila opcija koja ce ujedinti bosanski narod u modernu naciju...u posljednje 2 juge bosanac nije ni bio kao opcija, zar ti to nije cudno, zar ti ne objasnjava zasto su se ljudi vezali za srpstvo i hrvatstvo po vjerskoj liniji? to gdje ti vidis problem ja ga nevidim, oni koji sebe smatraju srbima ili hrvatima ja ih takve i prihvatam...medjutim, treba se i nama bosancima dati opcija da se ljudi slobodno izjasnjavaju i tako vezu za svoju Domovinu...ovako, negirajuci bosancima politicko pravo da biramo i budemo birani kao bosanci je upravo problem koji ja vidim a ti ne zelis da ga vidis jer i sam znas da ce sa pojavom politickih bosanaca sve manje biti i politickih bosnjaka, hrvata i srba...
-
bicebolje
#100 Re: Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom...
Ko to kaže ?essex wrote:..u posljednje 2 juge bosanac nije ni bio kao opcija,...
http://www.bhas.ba/arhiva/census1991/Et ... %20233.pdf
Popis 1991.
MUSLIMANI 1898963 43,3847
SRBI 1365093 31,1876
HRVATI 759906 17,3612
JUGOSLOVENI 242032 5,5296
BOSANCI 10727 0,2451
CRNOGORCI 10048 0,2296
ROMI 8864 0,2025
ALBANCI 4922 0,1125
UKRAJINCI 3929 0,0898
Malo vas je druže...