sto da ne... ukljucujuci i Derventu, Brod, itd...Mizanfil wrote:Знате ли како у Белгији зову националне ентитете? Језички региони!![]()
![]()
Ето значи, Хрвати од сада треба да траже не ентитет с хрватском већином већ ентитет у коме би се говорио хрватски језик
![]()
SDP-ov prijedlog ustava
-
gomilego
#76 Re: SDP-ov prijedlog ustava
-
1mustra
#77 Re: SDP-ov prijedlog ustava
Opcine u kojima u dvotrecinska vecina bi imalo vise smisla.Mizanfil wrote:И ти си аз трећи ентитет?gomilego wrote:sto da ne... ukljucujuci i Derventu, Brod, itd...Mizanfil wrote:Знате ли како у Белгији зову националне ентитете? Језички региони!![]()
![]()
Ето значи, Хрвати од сада треба да траже не ентитет с хрватском већином већ ентитет у коме би се говорио хрватски језик
![]()
А ако Хрвати не траже те опћине? Шта онда? Хрвати су племенити и уважавају реалност, они само траже опћине у којима су сада већина
-
gomilego
#78 Re: SDP-ov prijedlog ustava
ko kaze da netraze? da ih pitamo?Mizanfil wrote:И ти си аз трећи ентитет?gomilego wrote:sto da ne... ukljucujuci i Derventu, Brod, itd...Mizanfil wrote:Знате ли како у Белгији зову националне ентитете? Језички региони!![]()
![]()
![]()
А ако Хрвати не траже те опћине? Шта онда? Хрвати су племенити и уважавају реалност, они само траже опћине у којима су сада већина
http://www.vijesti.ba/politika/24943-Lj ... aknut.html
ako vec pricamo o 3 nacionalna entiteta, onda valjda treba da vaze ista pravila za sve strane
napr. kotorsko, kozarac, divic, janja ... imal tu kakve vecine?
-
1mustra
#79 Re: SDP-ov prijedlog ustava
Da li sam dobro prepoznao tezu da ce Republika Srpska i druge regije biti izbacene iz AER (Asocijacije Europskih Regija) kad BiH udje u EU?no_pasaran wrote: Dakle Evropa toleriše te gluposti dok nisi dio Evrope
Da li mislis da ce RS zbog nemogucnosti da pristupi nekom fondu pristati da se rasformira? Za RS je dalo zivote preko 20.000 vojnika, kolko ja njih razumijem oni nece dati RS zbog bilo kakvog financijskog dobitka ili gubitka.
-
luckypot
#80 Re: SDP-ov prijedlog ustava
to je pravi junački stav, korijenje ali ne dati srpstvo nikome..naprijed junaci, takve vas volim1mustra wrote:Da li sam dobro prepoznao tezu da ce Republika Srpska i druge regije biti izbacene iz AER (Asocijacije Europskih Regija) kad BiH udje u EU?no_pasaran wrote: Dakle Evropa toleriše te gluposti dok nisi dio Evrope
Da li mislis da ce RS zbog nemogucnosti da pristupi nekom fondu pristati da se rasformira? Za RS je dalo zivote preko 20.000 vojnika, kolko ja njih razumijem oni nece dati RS zbog bilo kakvog financijskog dobitka ili gubitka.
-
Klodovik
#81 Re: SDP-ov prijedlog ustava
Belgijski ustav poznaje samo Belgijance.Mizanfil wrote:Знате ли како у Белгији зову националне ентитете? Језички региони!![]()
![]()
![]()
-
luckypot
#82 Re: SDP-ov prijedlog ustava
ma no sikiriki, samo veselo ništa se ne sekiraj nije dobro za živce
-
1mustra
#83 Re: SDP-ov prijedlog ustava
To nije moj stav, vec njihov. Cudi me da ga nisi ranije opazio.luckypot wrote:to je pravi junački stav, korijenje ali ne dati srpstvo nikome..naprijed junaci, takve vas volim1mustra wrote:Da li sam dobro prepoznao tezu da ce Republika Srpska i druge regije biti izbacene iz AER (Asocijacije Europskih Regija) kad BiH udje u EU?no_pasaran wrote: Dakle Evropa toleriše te gluposti dok nisi dio Evrope
-
dogovor
#84 Re: SDP-ov prijedlog ustava
felipe kajetano wrote:Imam amandman na clan 1, Stav (1)....ispred rijeci republika ubacuje se rijec savezna
Ne mogu tvrditi, ali neki govore da je u SSSRu za vrijeme Staljina postojao najdemokratskiji ustav. Ako je to i pretjerano demokratski sročeni ustavi postojali su u lijevim i desnim diktaturam.
Stoga se Ustavu ne treba puno veseliti.
- Helikopter
#85 Re: SDP-ov prijedlog ustava
Entitet Federacija BiH http://bs.wikipedia.org/wiki/Federacija ... ercegovinebicebolje wrote:U RS postoje regije godinama, vremenom će sigurno jačati nadležnosti u njima.no_pasaran wrote:Ono što vidim kao krajnju mogućnost u slučaju da pregovori zapnu, jeste i podjela RS-a u 3 i Federacije u 6 regija, ali to je u slučaju da je EU baš spremna na egzibicionizam i razvlačenje standarda jer opet Bijeljina do Goražda sa jedne strane i od Goražda do Trebinja sa druge strane ne čine ekonomski efikasne regije. Ali eto, vidjet ćemo. Svakako ovo bi značilo nestanak Federacije i RS-a i prenos nadležnosti na autonomne euroregije.
http://sh.wikipedia.org/wiki/Regije_Republike_Srpske
Entitet R. Srpska http://bs.wikipedia.org/wiki/Republika_Srpska
- essex
#86 Re: SDP-ov prijedlog ustava
sdp-ov prijedlog ustava je samo ocerupana kokos jer su uzeli jedan drugi nacrt iz 2005, izbacili sve ono sto je imalo jacinu i jacalo drzavu i ostavili bitne stvari nedefinisane...uporedite ovaj nacrt sa mao ce lagumovim, vidit ce te da su djelovi identicni a oni bitni djelovi nedostaju...jos jedan dokaz mao ce lagumovog odigravanja za protivnicku, velikosrpsku stranu...
http://www.keepandshare.com/doc/1242904 ... -215k?da=y
- essex
#87 Re: SDP-ov prijedlog ustava
uporedite sada i sa opseznoscu i detaljnoscu Ustava R BiH...sto vise detalja stavite u ustav jaci je i teze je razvaljivati drzavu...to velikosrbi znaju i zato nece ni da cuju za Ustva R BiH jer im je dosta glavobolje zadao, da nije bilo alije nikada nista ne bi mogli u bosni..pogledajte opseznost i detaljnost, uporedite sa limunadom koju mao ce lagum predlaze i sve ca vam biti jasno zasto i za koga je ovaj prijedlog dobar...jedino je rijesenje povrat Ustava R BiH, njegova modernizacija i na taj nacin zastiti drzavu...sve ostalo je izdaja drzave, Domovine i bosanske historije...
ne zaboravite, ovaj Ustav R BiH ima u sebi dosta termina iz komunistickog rezima...sve se to pocelo mjenjati ali zbog rata je ostalo samo na nekim promjenama a ne potpunim...kada budete citali imajte na umu, da nebude onih komentara "cisti komunisticki" i tome slicno...zato i kazem, treba ga modernizovati i zastiti drzavu, Domovinu Jednu i Jedinu kroz ovako snazan Ustav.
http://www.keepandshare.com/doc/2402806 ... -470k?da=y
ne zaboravite, ovaj Ustav R BiH ima u sebi dosta termina iz komunistickog rezima...sve se to pocelo mjenjati ali zbog rata je ostalo samo na nekim promjenama a ne potpunim...kada budete citali imajte na umu, da nebude onih komentara "cisti komunisticki" i tome slicno...zato i kazem, treba ga modernizovati i zastiti drzavu, Domovinu Jednu i Jedinu kroz ovako snazan Ustav.
http://www.keepandshare.com/doc/2402806 ... -470k?da=y
-
hercegovac_pravi
#88 Re: SDP-ov prijedlog ustava
Može..ovaj Ustav ali kompletan a ne samo djelići istog. Slažeš li se?Mizanfil wrote:Klodovik wrote:Belgijski ustav poznaje samo Belgijance.Mizanfil wrote:Знате ли како у Белгији зову националне ентитете? Језички региони!![]()
![]()
![]()
Хахахахахахахахахаха....Гдје си ти студирао??![]()
![]()
-
1mustra
#89 Re: SDP-ov prijedlog ustava
Sto god tocno to "velikosrpska strana" znacilo, odigravanje za velikosrpsku stranu bi valjda bilo da se RS-u omoguci pravo na samoodređenje, jer im je to glavna stvar koju zele. Ja u SDP-ovom prijedlogu ne vidim nista slicno tome. Ne mozes sve sto ti se ne svidja nazivat velikosrpskom zeljom, sem ako ti ne smeta da pricas bedastoce.essex wrote:jos jedan dokaz mao ce lagumovog odigravanja za protivnicku, velikosrpsku stranu...
-
luckypot
#90 Re: SDP-ov prijedlog ustava
pravo na samoopredjeljenje već imaju i ja ih pozivam da ga iskoriste
-
1mustra
#91 Re: SDP-ov prijedlog ustava
Koliko sam ja upucen, nemaju to pravo i ne mogu ga iskoristit, osim ako im to ne dopusti MZ ili alternativno da im ga priznaju Bosnjaci i Hrvati.luckypot wrote:pravo na samoopredjeljenje već imaju i ja ih pozivam da ga iskoriste
-
luckypot
#92 Re: SDP-ov prijedlog ustava
ne može se niko otcjepiti od bosne sve kad bi se svi dogovorili da se podijele , mz to ne bi priznala ...smiješno ali je tako1mustra wrote:Koliko sam ja upucen, nemaju to pravo i ne mogu ga iskoristit, osim ako im to ne dopusti MZ ili alternativno da im ga priznaju Bosnjaci i Hrvati.luckypot wrote:pravo na samoopredjeljenje već imaju i ja ih pozivam da ga iskoriste
-
1mustra
#93 Re: SDP-ov prijedlog ustava
Potpuno netocno, MZ se tad ne bi cak ni pitala da li priznaje ili ne, bila bi dovedena pred svrsen cin. Ako bi se pitala prije nego do toga dodje, sigurno bi pristala na bilo kakav dogovor, to su vec sto put rekli.luckypot wrote: ne može se niko otcjepiti od bosne sve kad bi se svi dogovorili da se podijele , mz to ne bi priznala ...smiješno ali je tako
Pravo pitanje je zasto mi uopce pricamo o mogucnosti koja nije realna? Bolje da pricu odlozimo za moment kad to bude aktuelno, ako ikad do toga dodje.
-
luckypot
#94 Re: SDP-ov prijedlog ustava
svršeni činovi postoje na sjevernom kipru, abhaziji, osetiji, transdnjestriji, južnoj rodeziji itd - pa opet mz neće da pristane ...slično je i na kosovu - sve da se srbi i albanci dogovore o podjeli sjevera, mz to ne bi priznala...1mustra wrote:Potpuno netocno, MZ se tad ne bi cak ni pitala da li priznaje ili ne, bila bi dovedena pred svrsen cin. Ako bi se pitala prije nego do toga dodje, sigurno bi pristala na bilo kakav dogovor, to su vec sto put rekli.luckypot wrote: ne može se niko otcjepiti od bosne sve kad bi se svi dogovorili da se podijele , mz to ne bi priznala ...smiješno ali je tako
Pravo pitanje je zasto mi uopce pricamo o mogucnosti koja nije realna? Bolje da pricu odlozimo za moment kad to bude aktuelno, ako ikad do toga dodje.
-
1mustra
#95 Re: SDP-ov prijedlog ustava
Primjeri ti nisu cak ni mizerno losi, vec su sve to sjajni kontra primjeri.luckypot wrote: svršeni činovi postoje na sjevernom kipru, abhaziji, osetiji, transdnjestriji, južnoj rodeziji itd - pa opet mz neće da pristane ...slično je i na kosovu - sve da se srbi i albanci dogovore o podjeli sjevera, mz to ne bi priznala...
Sjeverni Kipar. - krivi primjer, ali dobar kontra primjer, Turci i Grci se nisu dogovorili.
Abhazija - krivi primjer, ali dobar kontra primjer, Abhazi (dal se vako pise) i Gruzini se nisu dogovorili
Juzna Osetija - krivi primjer, ali dobar kontra primjer, nema dogovora
Transdjestrija - krivi primjer, ali dobar kontra primjer, nema dogovora
Juzna Rodezija - ne znam sto se tamo zbiva, provjerio bih koristeci Web, ali ti je uspjelo da u svim ostalim slucajevima das primjere koji su totalno krivi, tak da djeluje da bih uzalud gubio vrijeme.
-
luckypot
#96 Re: SDP-ov prijedlog ustava
pa prvo kažeš defakto stanje se priznaje, pa ispada da se ne priznaje...1mustra wrote:Primjeri ti nisu cak ni mizerno losi, vec su sve to sjajni kontra primjeri.luckypot wrote: svršeni činovi postoje na sjevernom kipru, abhaziji, osetiji, transdnjestriji, južnoj rodeziji itd - pa opet mz neće da pristane ...slično je i na kosovu - sve da se srbi i albanci dogovore o podjeli sjevera, mz to ne bi priznala...
Sjeverni Kipar. - krivi primjer, ali dobar kontra primjer, Turci i Grci se nisu dogovorili.
Abhazija - krivi primjer, ali dobar kontra primjer, Abhazi (dal se vako pise) i Gruzini se nisu dogovorili
Juzna Osetija - krivi primjer, ali dobar kontra primjer, nema dogovora
Transdjestrija - krivi primjer, ali dobar kontra primjer, nema dogovora
Juzna Rodezija - ne znam sto se tamo zbiva, provjerio bih koristeci Web, ali ti je uspjelo da u svim ostalim slucajevima das primjere koji su totalno krivi, tak da djeluje da bih uzalud gubio vrijeme.
a za albance i srbe na kosovu ti je najbolji primjer - sve i da se dogovore o podjeli mz neće priznati, hebiga...
-
1mustra
#97 Re: SDP-ov prijedlog ustava
Ti si na poslu? Molim citaj sto pisem, nemoj izbacivat taj dio citanja, ako nesto moras izbacit, izbaci svoj odgovor. Citanje onog sto sugovornik pise zna bit vrlo bitno, jer ako odgovaras na ono sto mislis da bih ja mogao napisat, onda sam ja ovdje vishak.luckypot wrote: pa prvo kažeš defakto stanje se priznaje, pa ispada da se ne priznaje...
Napisao sam da se priznaje dogovor sukobljenih strana, ne da se priznaje nedogovor.
Netocno, nema niti jednog presedana za tako nesto.a za albance i srbe na kosovu ti je najbolji primjer - sve i da se dogovore o podjeli mz neće priznati, hebiga...
-
Salibor
#98 Re: SDP-ov prijedlog ustava
Juzna Rodezija je danasnji Zimbabve i dobar je primjer da ni "MZ" ne moze vjecno ignorisati volju naroda.
-
luckypot
#99 Re: SDP-ov prijedlog ustava
pravno gledano je ignoriše i nikog nije briga za toSalibor wrote:Juzna Rodezija je danasnji Zimbabve i dobar je primjer da ni "MZ" ne moze vjecno ignorisati volju naroda.
- essex
#100 Re: SDP-ov prijedlog ustava
ti ocito gledas ocima koje ne zele da vide i tu se nista nemoze, medjutim to ti ne daje poziciju da si u pravu...poredi dva ustava koja sam postavio, onaj iz 2005 je puno jaci od ovoga sa kojim je mao ce lagum izasao...ocerupao ga je taman toliko da mu izvadi i ono malo zuba sto su se ljudi (sa prve strane) odlucili da ugrade i tako ojacaju drzavnost...sa slabim ustavom je sve kasnije lakse i dodik to zna i mao ce lagum, i bas mu mao ce lagum to isporucuje...kazem ti, ako ne zelis da vidis tu ti niko nemoze pomoci, osim mesar meho da ti ugradi telece oci pa mozda progledas jer sada si previse nalik ovci kojoj treba tor i bas zato i nevidis...1mustra wrote:Sto god tocno to "velikosrpska strana" znacilo, odigravanje za velikosrpsku stranu bi valjda bilo da se RS-u omoguci pravo na samoodređenje, jer im je to glavna stvar koju zele. Ja u SDP-ovom prijedlogu ne vidim nista slicno tome. Ne mozes sve sto ti se ne svidja nazivat velikosrpskom zeljom, sem ako ti ne smeta da pricas bedastoce.essex wrote:jos jedan dokaz mao ce lagumovog odigravanja za protivnicku, velikosrpsku stranu...