Bez parkinga i nema drive-through
Pa koja je poenta ici u McDonalds, ako neces autom.
Jos da smrsas od hodanja
Ta auta možeš prebrojati na prste a ljude koji pored tog novca posjeduju i:The Nightwatchman wrote: to je 350.000 KM. jel ti znas da ima auta po gradu koja se po ovoj nasoj kaldrmi voze, a koja kostaju priblizno toliko?
Koliko ljudi koji ispunjavaju ove uvjete imaš u Sarajevu? Platiš 350 000 KM i svaki mjesec 4% (legalnog reketa) + poreze i doprinose državi i zaposlenima, odbij fiksne i varijabilne troškove. Šta misliš koliko će jedan sendvič koštati?Other Requirements to Open a McDonald's
Significant business experience - Individuals who have demonstrated successful ownership or management of multiple business units or have managed multiple departments.
Rapid growth - Individuals who possess the capability to grow rapidly with McDonald's.
Business plan - The ability to develop and execute a business plan.
Manage finances well - Ability to manage finances including a thorough understanding of business financial statements.
Good management skills - Commitment to personally manage the day-to-day operations of the restaurant business.
Training - Willingness to complete a comprehensive world class training program and become proficient in all aspects of operating a McDonald's restaurant business.
Exceptional customer experience - The capability to effectively manage an organization that recruits, trains, and motivates restaurant employees who deliver an exceptional customer experience.
Good credit history - An acceptable credit history
Ongoing Fees to McDonald's
During the term of the franchise, you pay McDonald’s the following fees:
Service fee- A monthly fee based upon the restaurant’s sales performance (currently a service fee of 4.0% of monthly sales).
Rent - A monthly base rent or percentage rent that is a percentage of monthly sales. McDonald's usually owns the property and also acts as the landlord.
Što ponijetiduboka_misao wrote:fransiza u njemackoj kosta 500.000 eurako zna njemacki evo i uslova
http://mcdw.ilcdn.net/MDNPROG9/mcd/file ... ollten.pdf
Ako ne živiš u zemlji tipa holandije,norveške(gdje je specijalitet riba koja TRULI mjesec dana u zemljiEdin H. wrote:Apsolutno protiv otvaranja McDonaldsa u Napretkovoj zgradi![]()
Bez parkinga i nema drive-through![]()
Pa koja je poenta ici u McDonalds, ako neces autom.
Jos da smrsas od hodanja
Slazem se, mi imamo nase zdrave cevape i burek, pitu zeljanicu, preporuceno od strane ljekara i nutricionista.Nuclear Winter wrote: Ako ne živiš u zemlji tipa holandije,norveške(gdje je specijalitet riba koja TRULI mjesec dana u zemlji).
Nadam se da se NIKAD neće otvoriti mc njesra,pa svi vi fino otiđite u beograd ili zagreb,pojedite ono "savršenstvo" veličine fildžana i izvršite kolektivno samoubistvo u znak protesta
Ako vam treba pomoć pri izvšrenju istog rado ću vam pomoći
caffe late za 1euro, mali sladoled 1euro..i mogu sjediti do kad hocu ::Dmig wrote:Za mene je McDonald’s restoran kao i svaki drugi i tacno znam sta u njemu mogu, a sta ne mogu da dobijem.sarajevsko_pivo wrote: McDonald`s ugrožava ćevabdžije i buregdžije?
Kada je riječ o McDonalds`u, ovaj globalni lanac brze hrane do sada u Sarajevu nije imao svoj restoran, a jedan od razloga je i navodno protivljenje ćevabdžija i buregdžija - malih poduzetnika koji se bave proizvodnjom lokalne vrlo popularne verzije brze hrane, a kojima bi dolazak McDonaldsa mogao umanjiti obujam poslovanja. Zbog toga je i izabrana lokacija izvan sarajevske općine Stari Grad gdje se nalazi najveći broj ćevabdžija i buregdžija. Dnevnik.ba/** No links **/a.k.
Ako sam gladna, tamo necu otici. Ja zapravo nikada nisam jela ni fishmac, ni bigmac.... niti bilo kakav mac.
Ali ako zelim da se sa nekim dooobro ispricam, ne retko cu izabrati bas Mc Donald's. Tamo mozes sedeti bukvalno satima sa samo jednim sokom ispred sebe, i nikada neces doziveti da ti osoblje restorana gleda preko ramena cekajuci tvoj poslednji gutljaj (ili zalogaj) sa namerom da te sto pre izbaci napolje kako bi usluzili novu musteriju. Tako komotno se ne osecam ni u kakvoj buregdzinici, kaficu ili restoranu.
Jos jedna pozitivna stvar vezana za Mc je ta sto je tamo zabranjeno pusenje (i pre nego je donesen ovaj zakon), a pojedini restorani nude besplatno koriscenje racunara ili imaju igraonice za decu (sto roditeljima moze biti od velike koristi).
Postoji toliko toga u Mc Donald’s-u sto nema nikakve veze sa mesom, hamburgerima, cevapima... (milkshake, razne vrste krompira i salata, ponegde cak i kafa…) a podjednako je nezdravo kao i hrana u bilo kom fast foodu. Pa ko voli…
Ono sto u Mc-u svakako vredi probati jeste sladoled, narocito zimi… Takav nigde nisam jela. Moj izbor je cokolada ili kit ket.
A ti sad fino reci da tako nije i u McDonaldsu.samo malo wrote:Slazem se, mi imamo nase zdrave cevape i burek, pitu zeljanicu, preporuceno od strane ljekara i nutricionista.Nuclear Winter wrote: Ako ne živiš u zemlji tipa holandije,norveške(gdje je specijalitet riba koja TRULI mjesec dana u zemlji).
Nadam se da se NIKAD neće otvoriti mc njesra,pa svi vi fino otiđite u beograd ili zagreb,pojedite ono "savršenstvo" veličine fildžana i izvršite kolektivno samoubistvo u znak protesta
Ako vam treba pomoć pri izvšrenju istog rado ću vam pomoći
Jebote, ljudi koji se obzderavaju ugljenisanim komadima mljevenog mesa i tijestom filovanim brucelozom, nekome i necemu govore da je "smece hrana"
Tačno.ins wrote:...Sto se tice lokacije za MCD, Bosnia Hoteli imaju dvije savrsene u posjedu: express restoran na sred Titove (kod cika Mise) i onaj Escobar ili kako li se sada vec zove na trgu Fra Grge Martica (kod katedrale...).
I fakat mi nije jasno zasto oni ne preuzmu fransizu?
Iskreno da ti kazem, u MCD odlazim samo u prolazu, neplanirano, sretnem se s nekim, pa kao: „Hocemo u Mc da se ispricamo?“ Jer ako za izlazak potrosim 1 euro, za mene je to vise nego jeftino. Druga opcija koja mi stoji na raspolaganju jeste kafic, cene slicne, ali kao sto sam vec rekla, u MCD-u ti niko ne dise za vratom da sto pre napustis lokal nakon sto si ispio pice, pa se zato ipak opredeljujem za tu prvu opciju.adda_sa wrote: caffe late za 1euro, mali sladoled 1euro..i mogu sjediti do kad hocu ::D
jedino sto je hebada, je sto se ne smije pusiti, tako da nerijetko radi raje koja pusi, moram ici u prave kafice, gdje je obicni pisljivi espreso min 2eura![]()
hamburgere i kompaniju ne jedem, nema okusa nit mirisa, hljeb je vise nego plastican...
ponekad uzmem pomfrit kad mi padne merak, ali i to je poskupo...
pa toliko košta u njemačkoj srednji big mac menu, realnija ja cijena oko 5-6KM za bh standard i onu količinu hrane. sve ovo ostalo što si naveo je tačno. ljudi žele tačno da znaju kako je meso i ostale karafeke koje prodaju.DinoZe wrote:Malo se svi zajedno bavite pricama rekla-kazala. A da ne pricam o teskim glupostima koji neki forumasi izjavljuju i usporedzuju otvarnja restorana u EU i u Bosni.
Najveci razlog neotvaranja Mcd do sada u BiH je nepostajanje ministarstva za poljoprivredu na drzavnom nivou kao i ne postojanje Ureda za veterinasrtvo na nivou BiH koje bi ispravno radilo svoj posao.
Kao druga stvar se navodi slaba kupovna moc stanovnista u BiH. McD bi imao zaradu ali ona nije uopste tolika da bi se oni upustali zbog toga u avanturu zvana BiH.
Eh sada da vam objasnim zasto su ova dva uslova vazna, MCD ima standarde iste na citavom svijetu. I oni hoce tacno da znaju odakle je meso, takoreci da prate od telenja krave do restorana. Da znaju sta je tele jelo, kada je bilo bolesno itd. Jer Mcd ne zeli da preuzme na sebe rizik da se neko otruje u njihovom restoranu to bi bilo pogubno za imidz. Zato oni imaju sistem da farmer preuzima 100% svu odgovornost. Sto u Bosni naravno nije mogu ispuniti trenutno. Ima li su varijantu da uvoze meso i Krompir iz hrvatske ili Srbije ali bi to samo dodatno uvecalo cijenu proizvoda i vec onako plitak bosasnki dzep to nebi mogao podnijeti.
Prema procijenama pod normalnim uslovima value meal u BiH ( Big Mac, srednja Cola i srednji pomfrit ) se nebi mogao prodavati ispod 8,00KM.
A vi izracunajte koliko bi ljudi islo par puta mjesecno da tamo jede.
Eto to vam je jedina istina iz jako pouzdanih izvora zato nemojte se smarati nekim teorijam zavijere.
eto ga, to su te cijene otprilike, veliki meni cca 6KM, to je taj standardmig wrote:Iskreno da ti kazem, u MCD odlazim samo u prolazu, neplanirano, sretnem se s nekim, pa kao: „Hocemo u Mc da se ispricamo?“ Jer ako za izlazak potrosim 1 euro, za mene je to vise nego jeftino. Druga opcija koja mi stoji na raspolaganju jeste kafic, cene slicne, ali kao sto sam vec rekla, u MCD-u ti niko ne dise za vratom da sto pre napustis lokal nakon sto si ispio pice, pa se zato ipak opredeljujem za tu prvu opciju.adda_sa wrote: caffe late za 1euro, mali sladoled 1euro..i mogu sjediti do kad hocu ::D
jedino sto je hebada, je sto se ne smije pusiti, tako da nerijetko radi raje koja pusi, moram ici u prave kafice, gdje je obicni pisljivi espreso min 2eura![]()
hamburgere i kompaniju ne jedem, nema okusa nit mirisa, hljeb je vise nego plastican...
ponekad uzmem pomfrit kad mi padne merak, ali i to je poskupo...
Ako bas planiram izlazak i odem u neki restoran, dok narucim pice i hranu, potrosim x puta vise novca od tog 1 eura, tako da....
Ali nismo svi iste platezne moci, niti svi imamo iste navike... Evo ga i cenovnik:
http://www.mcdonalds.rs/2010/cenovnik.html
1 km = 54.53 din.
To tek treba da vidimo da li se isplati ili ne jer nisu još počeli sa radom.ins wrote:U Alti se otvara Vapiano http://www.vapianointernational.com/COM/
Pitanej: kako se ispalti fransiza za Vapiano a ne isplati za MCD. naravno, MCD je skuplji i "jaci" brand, ali svejedno ne kontam zasto je neko preuzeo Vapiano a nije MCD?
U najofirnijim grillovima u Sarajevu takav "meal" (cheesburger+Cola+pomfrit) kosta 2,5 + 2 +1,5 = 6 KM!DinoZe wrote: Prema procijenama pod normalnim uslovima value meal u BiH ( Big Mac, srednja Cola i srednji pomfrit ) se nebi mogao prodavati ispod 8,00KM.
Ima nas koji jedva čekaju da počne s radom, da konačno pojedu normalnu tjesteninu i pizzu u gradu.NekoIzMase wrote:To tek treba da vidimo da li se isplati ili ne jer nisu još počeli sa radom.ins wrote:U Alti se otvara Vapiano http://www.vapianointernational.com/COM/
Pitanej: kako se ispalti fransiza za Vapiano a ne isplati za MCD. naravno, MCD je skuplji i "jaci" brand, ali svejedno ne kontam zasto je neko preuzeo Vapiano a nije MCD?
ins wrote:U najofirnijim grillovima u Sarajevu takav "meal" (cheesburger+Cola+pomfrit) kosta 2,5 + 2 +1,5 = 6 KM!DinoZe wrote: Prema procijenama pod normalnim uslovima value meal u BiH ( Big Mac, srednja Cola i srednji pomfrit ) se nebi mogao prodavati ispod 8,00KM.
u onim boljim tipa ham-Ham je cca 3,0 KM + 2,5 KM + 1,5 KM = 7 KM.
Sta je onda problem?
Osim toga, u HR je 23 ili 26 Kn, nisam siguran, sto je 6,1 KM ili 6,80 KM pa ne znam sto takva cijena ne bi mogla biti u BiH?![]()
Ostatak tvog posta ne bi komentarisao...
Ne radi se o ''jacini'' brenda.. Vapiano nudi u jelvniku ono sto ne nudi McDonalds, pa se ne mogu porediti.ins wrote:U Alti se otvara Vapiano http://www.vapianointernational.com/COM/
Sto se tice lokacije za MCD, Bosnia Hoteli imaju dvije savrsene u posjedu: express restoran na sred Titove (kod cika Mise) i onaj Escobar ili kako li se sada vec zove na trgu Fra Grge Martica (kod katedrale...).
I fakat mi nije jasno zasto oni ne preuzmu fransizu?
makedonci uvoze mcd pljeskavice, kifle pomfrit i ostalo iz Grcke a imaju ljude koji imaju hrabrosti kupiti fransizusarajevsko_pivo wrote:Kako se mogu isplati 4 Mcd restorana u Skoplju, pa cak i jedan u Tetovu, a ni jedan u Sarajevu?
A otkad smo mi postali odjednom toliko nacionalno osviješteni i odgovorni, pa nećemo da uvozimo mcd pljeskavice, peciva i pomfri iz Hrvatske?Toto wrote:makedonci uvoze mcd pljeskavice, kifle pomfrit i ostalo iz Grcke a imaju ljude koji imaju hrabrosti kupiti fransizusarajevsko_pivo wrote:Kako se mogu isplati 4 Mcd restorana u Skoplju, pa cak i jedan u Tetovu, a ni jedan u Sarajevu?
shin wrote:Znam da cu zvucati ofucano ali sam cuo od provjerenog izvora da sve starta negdje oko aprila.Ne zajebajem se.