VW Golf all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
johntra

#76 Re: VW Golf all about

Post by johntra »

Blobi wrote:Cinjenice, cinjenice molit cu :D
VW ima samo prednost što ima jače motore, ali koji su namijenjeni za Audi, tipa V6 ili V10 za Touarega, koji je inače i izbačen iz upotrebe...što se tiče klase manjih dizela, ali i dizela do 2.4, JTD je bolji...prvo, jer CR je izmislio FIAT-, drugo jer skoro svi modeli imaju FIAT JTD motore druge generacije CR dizela u saradnji sa Boschom tzv. Multijet II, dok se ostali tek spremaju na to...kako bilo, FIAT VW-u u razvoju CR motora bježi, brat bratu, 10 godina, minimum... :D
respo

#77 Re: VW Golf all about

Post by respo »

golfista wrote:DAS AUTO..jel treba još nesto?
treba MOBIL
Blobi

#78 Re: VW Golf all about

Post by Blobi »

johntra wrote:
VW ima samo prednost što ima jače motore, ali koji su namijenjeni za Audi, tipa V6 ili V10 za Touarega, koji je inače i izbačen iz upotrebe...što se tiče klase manjih dizela, ali i dizela do 2.4, JTD je bolji...prvo, jer CR je izmislio FIAT-, drugo jer skoro svi modeli imaju FIAT JTD motore druge generacije CR dizela u saradnji sa Boschom tzv. Multijet II, dok se ostali tek spremaju na to...kako bilo, FIAT VW-u u razvoju CR motora bježi, brat bratu, 10 godina, minimum... :D
V10 je izbacen, ali zato je tu V12 sa 500ks... Tacno je da je Fiat grupa pionir sa razvojem CR-a, ali ono sto njima nedostaje, VW grupa ima - brdo para za investicije i razvoj/kupovinu tehnologije. Pa zbog toga ipak nesto vise u TDI, nego u JTD Multi Kulti Jet, il sta vec... Ipak znam, mene moj nije nikad iznevjerio :D
Gost1515

#79 Re: VW Golf all about

Post by Gost1515 »

johntra wrote:
Jest kad bi se gađali tramvajima :D nijemci su izmislili auto ako ćemo tom logikom ... Diesel, Otto, Wankel ...
History

The common rail system prototype was developed in the late 1960s by Robert Huber of Switzerland and the technology further developed by Dr. Marco Ganser at the Swiss Federal Institute of Technology in Zurich, later of Ganser-Hydromag AG (est.1995) in Oberägeri.
The first successful usage in production vehicle began in Japan by the mid-1990s. Dr. Shohei Itoh and Masahiko Miyaki of the Denso Corporation, a Japanese automotive parts manufacturer, developed the common rail fuel system for heavy duty vehicles and turned it into practical use on their ECD-U2 common-rail system mounted on the Hino Rising Ranger truck and sold for general use in 1995.[1] Denso claims the first commercial high pressure common rail system in 1995.[2]
Modern common rail systems, whilst working on the same principle, are governed by an engine control unit (ECU) which opens each injector electronically rather than mechanically. This was extensively prototyped in the 1990s with collaboration between Magneti Marelli, Centro Ricerche Fiat and Elasis. After research and development by the Fiat Group, the design was acquired by the German company Robert Bosch GmbH for completion of development and refinement for mass-production. In hindsight the sale appeared to be a tactical error for Fiat as the new technology proved to be highly profitable. The company had little choice but to sell, however, as it was in a poor financial state at the time and lacked the resources to complete development on its own.[3] In 1997 they extended its use for passenger cars. The first passenger car that used the common rail system was the 1997 model Alfa Romeo 156 1.9 JTD,[4] and later on that same year Mercedes-Benz C 220 CDI.
johntra

#80 Re: VW Golf all about

Post by johntra »

isto tako nije iznevjerio ni JTD svoje vlasnike... :D i to u najgorim uslovima eksploatacije...a što se tiče razvoja dizela sa velikom kubikažom, FIAT trenutno nema modele za V6 verzije, ali samo trenutno, jer idu novi i veći modeli koji će imati taj motor...tako će novi šestak imati oko 280 KS...inače, FIAT je poznat i po tome da voli izvlačiti puno KS iz manje kubikaže, a nije im nikakav problem napraviti i V12 dizel, za to postoji FTP koji pravi dizele za brodove, glisere i za IVECO kamione...a ne treba zaboraviti ni 1.9 JTD TST, najjači motor u svojoj klasi, popularnoj klasi kompakta, a ne Golf klasi... :D
johntra

#81 Re: VW Golf all about

Post by johntra »

ja navedoh činjenice, a oni skidaju sa wikija... :lol:
obori ih ako možeš...naravno, da je švabo izmislio dizel, kao što su Italijani izmislili CR, to niko ne spori...a i zna isto, da je FIAT najviše uložio u razvoj dizela, čak više i od BMW-a i Mercedesa, pa i ne čudi podatak da se ugrađuju u bruka automobila na svijetu...na kraju krajeva, ovdje je priča o VW-u, koji nije izmislio ni TDI, a ni CR motore..a gle čuda, FIAT izmislio obje tehnologije i prvi ih primjenio u praksi... :D
respo

#82 Re: VW Golf all about

Post by respo »

joj i vi se gadjate dizelima tehnologijama a danas svaki proizvodjac sve vise modela ima sa tim hibridima te ovo gorivo te ono te etanol te na celije te na zrak te na kikiriki
vnm

#83 Re: VW Golf all about

Post by vnm »

Gost1515 wrote:Jest kad bi se gađali tramvajima :D nijemci su izmislili auto ako ćemo tom logikom ... Diesel, Otto, Wankel ...
ako cemo tako, italijani su prvi pravili auto koristeci zracni tunel, prvi razvijali V4 motor, prvi izbacili V6 motor serijske produkcije...kao sto vidis sve je to manje vise nebitno za krajnji proizvod na trenutnom trzistu.

sto se tice teme, moje prvo auto je bilo jetta pa mi golf manje vise nista ne znaci u zivotu :D
Gost1515

#84 Re: VW Golf all about

Post by Gost1515 »

johntra wrote:ja navedoh činjenice, a oni skidaju sa wikija... :lol:
obori ih ako možeš...naravno, da je švabo izmislio dizel, kao što su Italijani izmislili CR, to niko ne spori...a i zna isto, da je FIAT najviše uložio u razvoj dizela, čak više i od BMW-a i Mercedesa, pa i ne čudi podatak da se ugrađuju u bruka automobila na svijetu...na kraju krajeva, ovdje je priča o VW-u, koji nije izmislio ni TDI, a ni CR motore..a gle čuda, FIAT izmislio obje tehnologije i prvi ih primjenio u praksi... :D
A ti bujrum na wiki, i vidi ove brojeve gore u uglatim zagradama, tamo su ti to linkovi na izvore pa čitaj ;) Ne znam što bi ti bio vjerodostojniji od wiki sa navedenim izvorima bogati?
johntra

#85 Re: VW Golf all about

Post by johntra »

respo wrote:joj i vi se gadjate dizelima tehnologijama a danas svaki proizvodjac sve vise modela ima sa tim hibridima te ovo gorivo te ono te etanol te na celije te na zrak te na kikiriki
ja se ne gađam tehnologijama, ovo su samo činjenice kada me neko pokuša ubijediti da je TDI mašina kraj svijeta...prvo, nije kraj svijeta, drugo VW je nije izmislio, niti je šta posebno usavršio...dok se VW dičio razvojem PD ubrizgavanja dizela, neki su već koristili CR motore pet ili više godina...a na kraju, PD ispade jako osjetljiv i šuhveli...možda italijani svoju vrhunsku tehnologiju ne znaju upakovati u vrhunski proizvod, ali znaju napraviti nešto, što su ostali više puta kopirali...
johntra

#86 Re: VW Golf all about

Post by johntra »

Gost1515 wrote:
A ti bujrum na wiki, i vidi ove brojeve gore u uglatim zagradama, tamo su ti to linkovi na izvore pa čitaj ;) Ne znam što bi ti bio vjerodostojniji od wiki sa navedenim izvorima bogati?
znači ovako, Magneti Marelli, Elasis i Centro riserche su FIAT-ove kompanije..prema tome, ko je prvi razvio CR za dizel motore? FIAT..ko je prvi to masovno upotrijebio? FIAT...to uostalom i piše...ko već ima drugu generaciju CR motora? FIAT...jedno je masovna upotreba i razvijanje prototipa do kraja, a jedno je razvijanje na fakultetima i naučnim ustanovama....btw, japanci su sa Densom razvili CR ubrizgavanje za benzince, čuveni GDI kod Mitsubishija, a ni oni to nisu počeli masovno upotrebljvati prije kraja prošlog vijeka... ;-)
respo

#87 Re: VW Golf all about

Post by respo »

jbg sad koji je najbolji to nikad necemo saznati
svi motori su bar danas tu negdje mislim naravno na prostojne proivodjace svjetske igrace da kazem

to ko je sta izmislio je besmisleno pricati jer nijedan proizvod danas tesko da je nastao na jednom mjestu

ispast ce ovdje sad da jos branim vw-e :D
moje glediste tdi-a je da nije ni blizu najboljem motoru
Blobi

#88 Re: VW Golf all about

Post by Blobi »

Fix It Again Tony :D... Uz duzno postovanje, nemoj se ti meni sta uvrijedit... Fiati imaju dobre motore, to niko ne osporava, ali kao finalni proizvod Motor + Skoljka + Interijer + Ono sto auto cini autom = 0 bodova. Hrpa razbacane nekvalitetne, tvrde i skripave plastike u jos manje kvalitetnoj limariji :D
Gost1515

#89 Re: VW Golf all about

Post by Gost1515 »

johntra wrote: znači ovako, Magneti Marelli, Elasis i Centro riserche su FIAT-ove kompanije..prema tome, ko je prvi razvio CR za dizel motore? FIAT..ko je prvi to masovno upotrijebio? FIAT...to uostalom i piše...ko već ima drugu generaciju CR motora? FIAT...jedno je masovna upotreba i razvijanje prototipa do kraja, a jedno je razvijanje na fakultetima i naučnim ustanovama....btw, japanci su sa Densom razvili CR ubrizgavanje za benzince, čuveni GDI kod Mitsubishija, a ni oni to nisu počeli masovno upotrebljvati prije kraja prošlog vijeka... ;-)
ma ja ba, hebo fakultet, 'ta će oniiii ;) ne oduzimam ja fiatu zasluge za razvoj cr-a (uostalom to je samo jedna u moru tehnologija u autoindustriji generalno) al reći isključivo da su to oni i samo oni izmislili ... i zbog tog su bolji 10 godina ... :-)
johntra

#90 Re: VW Golf all about

Post by johntra »

Blobi, ne ljutim se ja...dok je takvih, ja ću uvijek kupovati dobro auto za malo love, jer ga vaša priča podcjenjuje.. :D
Blobi

#91 Re: VW Golf all about

Post by Blobi »

johntra wrote:Blobi, ne ljutim se ja...dok je takvih, ja ću uvijek kupovati dobro auto za malo love, jer ga vaša priča podcjenjuje.. :D
Malo sam pretjerao, ne svaki Fiat.. Imaju i oni svoje iznenadjujuce momente... Novi Fiat 500 je pravo simpa unutra. Stavili kvalitetne materijale, ali to se automatski odrazilo na cijenu. Za jednog osnovnog Fiata 500 mozes kupiti osnovnog Golfa VI :D :D :D :D
johntra

#92 Re: VW Golf all about

Post by johntra »

Gost1515 wrote:
johntra wrote: znači ovako, Magneti Marelli, Elasis i Centro riserche su FIAT-ove kompanije..prema tome, ko je prvi razvio CR za dizel motore? FIAT..ko je prvi to masovno upotrijebio? FIAT...to uostalom i piše...ko već ima drugu generaciju CR motora? FIAT...jedno je masovna upotreba i razvijanje prototipa do kraja, a jedno je razvijanje na fakultetima i naučnim ustanovama....btw, japanci su sa Densom razvili CR ubrizgavanje za benzince, čuveni GDI kod Mitsubishija, a ni oni to nisu počeli masovno upotrebljvati prije kraja prošlog vijeka... ;-)
ma ja ba, hebo fakultet, 'ta će oniiii ;) ne oduzimam ja fiatu zasluge za razvoj cr-a (uostalom to je samo jedna u moru tehnologija u autoindustriji generalno) al reći isključivo da su to oni i samo oni izmislili ... i zbog tog su bolji 10 godina ... :-)
ovdje pričamo o autoindustriji, a ne o pronalascima na fakultetima, koji, ruku na srce, često ne ugledaju svjetlo dana...samo znam, da jedino FPT (FIAT Poewrtrain Technologies) I BOSCH imaju patente na CR u svijetu...i to zato što je BOSCH otkupio dio istraživanja kad je FIAT bio u govnima sredinom devedestih...
Better Man

#93 Re: VW Golf all about

Post by Better Man »

Blobi wrote:
respo wrote:izgleda da ce se ovdje i zavrsiti jer je tako kako je a ti nemas sta reci u odbranu jer je nema
Molit cu, navedi boljeg hatchbacka u tom cjenovnom rangu :). Dovoljno mi je da pogledam bilo koji side-by-side comparison video od ljudi koji se bave autonovinarstvom. Nadji mi nekoga ko je izjavio da je bolja Kia, Ford, Astra, i slicni pokusaji :)... Evo cekam :)
Toyota Auris je daleko bolja, a nova Astra je svjetlosnim godinama ispred precijenjenog Golfa 6. Da još dpodam Peugoet 308, novog Megana i C4.
Blobi

#94 Re: VW Golf all about

Post by Blobi »

Better Man wrote:
Blobi wrote:
respo wrote:izgleda da ce se ovdje i zavrsiti jer je tako kako je a ti nemas sta reci u odbranu jer je nema
Molit cu, navedi boljeg hatchbacka u tom cjenovnom rangu :). Dovoljno mi je da pogledam bilo koji side-by-side comparison video od ljudi koji se bave autonovinarstvom. Nadji mi nekoga ko je izjavio da je bolja Kia, Ford, Astra, i slicni pokusaji :)... Evo cekam :)
Toyota Auris je daleko bolja, a nova Astra je svjetlosnim godinama ispred precijenjenog Golfa 6. Da još dpodam Peugoet 308, novog Megana i C4.
Evo gaaaaaaaaaaa :mrgreen: :mrgreen: . Better Man, cekam te k'o ozeblo sunce.

Moj post sa prve stranice:
Blobi wrote: Ako ovdje nastavis traziti misljenja, narocito o golfu, postat ces paranoik teski... A sada ocekujem da se javi Better Man sa spikom:
...
A jesi li razmisljao o Renault Cliu? Prostran, udoban, a dCI motor je i vise nego dovoljan, a po izgledu i dizajnu je svjetlosnim godinama ispred golfa i svakog VW-a"
:D :D :D :D
Last edited by Blobi on 19/11/2010 15:08, edited 2 times in total.
Gost1515

#95 Re: VW Golf all about

Post by Gost1515 »

johntra wrote: ma ja ba, hebo fakultet, 'ta će oniiii ;) ne oduzimam ja fiatu zasluge za razvoj cr-a (uostalom to je samo jedna u moru tehnologija u autoindustriji generalno) al reći isključivo da su to oni i samo oni izmislili ... i zbog tog su bolji 10 godina ... :-)

ovdje pričamo o autoindustriji, a ne o pronalascima na fakultetima, koji, ruku na srce, često ne ugledaju svjetlo dana...samo znam, da jedino FPT (FIAT Poewrtrain Technologies) I BOSCH imaju patente na CR u svijetu...i to zato što je BOSCH otkupio dio istraživanja kad je FIAT bio u govnima sredinom devedestih...
ma ovdje pričamo o golfu :D al neka malo i offtopica :) ali ne potcjenjuj fakultete, fakulteti nisu komercijalne firme pa ne rade razvoje do finalnog proizvoda jer to ipak zahtijeva velika ulaganja prvo a onda i povrat investicije ... ali bez fakultetskih ideja ne bi mi sad imali gdje sve ovo tipkati ;)
Gost1515

#96 Re: VW Golf all about

Post by Gost1515 »

Blobi wrote:
Al sam vidovit :D :D :D :D
:lol: kralju, šahu
johntra

#97 Re: VW Golf all about

Post by johntra »

Gost1515 wrote: ma ovdje pričamo o golfu :D al neka malo i offtopica :) ali ne potcjenjuj fakultete, fakulteti nisu komercijalne firme pa ne rade razvoje do finalnog proizvoda jer to ipak zahtijeva velika ulaganja prvo a onda i povrat investicije ... ali bez fakultetskih ideja ne bi mi sad imali gdje sve ovo tipkati ;)
gluho bilo, fakulteti uvijek i imaju najviše inovacija, samo im fali sredstava da to istjeraju na čistac..
Better Man

#98 Re: VW Golf all about

Post by Better Man »

Blobi wrote: Evo gaaaaaaaaaaa :mrgreen: :mrgreen: . Better Man, cekam te k'o ozeblo sunce.

Moj post sa prve stranice:
Blobi wrote: Ako ovdje nastavis traziti misljenja, narocito o golfu, postat ces paranoik teski... A sada ocekujem da se javi Better Man sa spikom:
...
A jesi li razmisljao o Renault Cliu? Prostran, udoban, a dCI motor je i vise nego dovoljan, a po izgledu i dizajnu je svjetlosnim godinama ispred golfa i svakog VW-a"
Al sam vidovit :D :D :D :D
Postavio si pitanje i morao sam da odgovorim. Poenta u svemu tome je da je Golf precjenjeno auto, a ne da je loše. Dakle Golf za puno para nudi jako malo, dok drugi za manje para nude daleko više i još kvalitetom danas Golf ni po ćemu nije u prednosti nad navedenim autima. Zadnji Golf koji je imao neku prednost nad konkurencijom je Golf 2. Nakon njega ta prednost polako i sigurno se gubi, tj. nestaje. Prijatelj koji se bavi servisiranjem i poravkom automobila mi je još prije 10 godina rekao da po pitanju elektronike Golf 2 je daleko ispred svoji nasljednika trojke i četvorke i da su ta dva nasljednika po pitanju elektronike promašaj u odnosu na dvojku. Oni jesu savremeniji u odnosu na dvojku i ljepši, ali nisu bili to glede elektronike. Zašto za iole opremljenijeg novog Golfa dati 35 do 40 hiljada KM, kad za manje para možeš kupiti daleko atraktivnije auto sa više opreme i jednakom, ako ne i boljom kvalitetom. Uzimam za primjer Peugoet 308 koji je za mene možda i najljepše auto u svojoj klasi.
Karabaja

#99 Re: VW Golf all about

Post by Karabaja »

Blobi :thumbup: :D
Vragolan

#100 Re: VW Golf all about

Post by Vragolan »

a tek Clio, pihhhh kakvo je tek to auto
Locked