cutee_nina wrote:Uopšte se ne treba voditi po tome koliko kila ima pas, nego koje je rase. I na osnovu toga se treba napraviti zakon, u kojem bi fino pisalo koja rasa treba nositi brnjicu, a koja ne.
Npr. doberman, pitbul, rotvajler, njemacki ovčar i slični bi trebali nositi brnjicu, a zlatni retriver, koker španijel, labrador, samojed i slični NE.
Ali također mislim da nijedan pas, ako je na povodcu, ne treba nositi brnjicu, osim ako je stvarno agresivan (ali to naravno zavisi od vlasnika, koji ponekad ne prihvaćaju da je njihov pas agresivan, pa ne poštuju ni jedno ni drugo)
Ne bi da te uvrijedim,ali ovaj post je veoma los i u njemu vidim par,tako da se izrazim gluposti.Zasto ne bi zlatni retriveri,koker spanijeli,labradori i samojedi nosili brnjicu,a ove "opasne" pasmine bi?To bi onda bio jako diskriminirajuci zakon jer znam dosta tih "opasnih" pasa koji su jako dobro vaspitani i nisu nimalo agresivni?A takodjer znam dosta pasa sa tvoje liste "bezopasnih" koji su poprilicno divlji i nevaspitani.Zakon se primjenjuje(po pravilu) na sve jednako(koji ulaze u opis zakona).Mislim da se po zakonu trebaju ponasati svi vlasnici pasa isto.Ja imam njo od 8 mjeseci i iako izgleda kao veliki pas ona ne bi ugrizla ni macku(tako je za sad,a mozda i zauvijek) i sto bi ja noso brnjicu ako ne nosa neko ko ima retrivera??Po meni je zakon glup,ali ako ce se uvoditi nek se uvede za sve pse ili nek se ne uvodi nikako.Prije,dok sam imo ovcarku koja je bila agresivna i kojoj sam ko budala stalno nos'o brnjicu desilo mi se da je napadne drugi pas (bezopasni),pa sam moro skidati brnjicu usred tuce ,dok udaram drugog psa rizikujuci da me ugrize,kako bi se mogla braniti.Ako ja mogu paziti sto drugi ne mogu?takodjer nek prvo naprave azil i ociste ulice od lutalica, i nadju im domove ,pa nek onda donesu zakon ,jer sta ako napadnu psa koji nosi brnjicu i ne moze da se brani?glupost