Da li stavljate brnjicu svom psu?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Locked
zonbirile

#76 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zonbirile »

Maybach wrote:Nosim je cuki na ogrlici :) inace,za pokretaca teme samo jedna replika,po nekom svicarskom istrazivanju koje sam nedavno procitala,zlatni retriver i labrador su bili na prvom mjestu po napadima na djecu,a pit bull-ovi na sedmom.Toliko o tome.Inace nema rase koja je sklonija ili nesklonija tome.Svakome ko se s ljubavlju bavi psima duze vrijeme je to jasno kao dan.Jedino sto napad veceg psa moze da bude koban u poredjenju sa napadom manjeg.Sto se mene tice ja bih,iako mi to nije drago raditi,voljela da se prije uvede obaveznom ona kesica i skupljanje izmeta,nego brnjica,a povodac se podrazumijeva.
----------------------------------------
povodac u okruženju sa djecom je neophodan radi komoditeta vlasnika,jer se svašta može desiti i reakcija roditelja može biti tragična.Sama znaš da se pas zaskoči od dragosti,a onda šapama može povrediti dijete.U osnovi svaku neugodnost snosi vlasnik,ne pas.
dariod

#77 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by dariod »

Ma povodac nije problem uopće. Ali mislim da je sasvim dovoljan da bi se pas držao pod kontrolom.
poznanik

#78 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by poznanik »

Klodovik wrote:Ništa nije problem dok se nešto ne desi. Ako (se) pas bez brnjice (otrgne vlasniku i) napadne nekog čovjeka ili drugog psa, poštivanje zakonskih odredbi dolazi na dnevni red. To se dešava rijetko (kad čitamo naslove tipa "Pas napao dijete" itd.), ali je dosta da ti se desi jednom u životu i da imaš masu problema.
Po tvojoj logici prije bismo ljudima morali stavljati kojekakve "brnjice" ili im vezati ruke...jer češći su slučajevi da se upravo ljudi "otrgnu kontroli" i nanesu teške povrede i prouzrokuju posljedice, nego što je takav slučaj sa psima.

Međutim, zakon je propisao nošenje brnjica psima i zakon treba poštovati, inače je anarhija, a to je najgore što možemo postići.

Zakon treba mijenjati, a kroz zakon propisati i uslove za držanje pasa, bilo kućnih ljubimaca, bilo pasa za lov ili ovčarstvo itd, kao i mnogo strožiju odgovornost vlasnika pasa.
kurty

#79 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by kurty »

poznanik wrote:
Po tvojoj logici prije bismo ljudima morali stavljati kojekakve "brnjice" ili im vezati ruke...jer češći su slučajevi da se upravo ljudi "otrgnu kontroli" i nanesu teške povrede i prouzrokuju posljedice, nego što je takav slučaj sa psima.

Međutim, zakon je propisao nošenje brnjica psima i zakon treba poštovati, inače je anarhija, a to je najgore što možemo postići.

Zakon treba mijenjati, a kroz zakon propisati i uslove za držanje pasa, bilo kućnih ljubimaca, bilo pasa za lov ili ovčarstvo itd, kao i mnogo strožiju odgovornost vlasnika pasa.

Sve si ovo u pravu... I za zakon i za anarhiju... Ali, ja napisah kako meni niko nije obezbjedio ni truncicu zdravstvene sigurnosti za moju zivotinju, a ja moram njima da se prilagodim... Vjeruj mi da me vise strah za tudju sigurnost zbog mog psa, od same one osobe koja se boji... Zakon propisao azil, al ga nema... Zakon propisao mnogo drugih stvari, ali ih nema... Samo se nadovezujem na tvoj dio oko anrhije, nije ovo nista tebi upuceno...
poznanik

#80 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by poznanik »

kurty wrote:Sve si ovo u pravu... I za zakon i za anarhiju... Ali, ja napisah kako meni niko nije obezbjedio ni truncicu zdravstvene sigurnosti za moju zivotinju, a ja moram njima da se prilagodim... Vjeruj mi da me vise strah za tudju sigurnost zbog mog psa, od same one osobe koja se boji... Zakon propisao azil, al ga nema... Zakon propisao mnogo drugih stvari, ali ih nema... Samo se nadovezujem na tvoj dio oko anrhije, nije ovo nista tebi upuceno...
Ma sve je ok, ja samo iniciram na razmišljanje i kreiranje prijedloga za izmjenu i dopunu zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, za dva tri dana ističe rok:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 41&t=81544
cutee_nina

#81 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by cutee_nina »

Umjesto da se ljudi bave i rješavaju neke ozbiljnije probleme, oni se bakću psima i brnjicama. Psi su zadnji na listi opasnosti koje prijete ljudima i djeci u našoj državi, a ljudi konstantno naglašavaju taj problem. :x :x
Izgleda da bi nekim ljudima teže palo da njih ili njihovu djecu napadne pas, nego da ih napadne neki manijak ili lopov!
tinchy

#82 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by tinchy »

Prijatelj i ja šetali prema dobrinji s malim bokserom, i u susret nam ide neki čiča s pitbullom... Bio je on na povodcu, ali ona ogrlica mu je bila velika, sekund je falio da izvuče glavu i da nas napadne. Čiča ga jedva drži, a cuko pomahnitao, da se izvukao iz ogrlice potrgao bi i cuku i nas. I šta tako se desi da mi cuko nosi brnjicu i naiđe neki pas kao što je bio taj pitbull i pred očima mi potrga psa.. Ma kako da ne.
vox-populi

#83 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by vox-populi »

@dariod
Fino istampaj zakon, oznaci dijelove koji govore kada i koje zivotinje moraju nositi brnjicu i nosi zakon sa sobom. I ako ti budu prijetili prijavom trazi njihova imena, reci da ces ih prijaviti zbog neosnovanog uzemiravanja. Oni to rade nasumice a zakon je toliko mutan da ne bi prosao ni na jednom sudu.
kokuz_sa

#84 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by kokuz_sa »

zar nije bolje pitanje nositel vrecicu da pokupite govance koje cuko ostavi iza sebe..
ako se ne varam to je po zakonu regulisano i brnjica i povodac i vrecica..al kad se pogleda ovo zadnje je stvar kulture
tinchy

#85 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by tinchy »

kokuz_sa wrote:zar nije bolje pitanje nositel vrecicu da pokupite govance koje cuko ostavi iza sebe..
ako se ne varam to je po zakonu regulisano i brnjica i povodac i vrecica..al kad se pogleda ovo zadnje je stvar kulture
A kupe li ljudi govanca koja ostavljaju iza sebe po haustorima, po parkovima ? I ovo je stvar (ne)kulture.
kokuz_sa

#86 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by kokuz_sa »

tinchy wrote:
kokuz_sa wrote:zar nije bolje pitanje nositel vrecicu da pokupite govance koje cuko ostavi iza sebe..
A kupe li ljudi govanca koja ostavljaju iza sebe po haustorima, po parkovima ? I ovo je stvar (ne)kulture.
ajd ne zajebaji i ne skreci s teme..
ljudi i ako se seru po haustorima je u omjeru 1%
a cuke koje se seru po parkovima i hausterima je u 99% slucajeva..

tako da ne mjesaj baba i zabe ;-)
cutee_nina

#87 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by cutee_nina »

kokuz_sa wrote:
tinchy wrote:

Da mi je da vidim ijednog psa koji ce se pokakiti u haustor!!!?

Sto se tiče kupljenja za psom, to opet ne rade 99% vlasnika jer nema kazni i jer misle, većina ne radi, pa neću ni ja. Ja kad svog psa izvodim, prvo šetam da obavi nuždu tamo gdje niko ne prolazi ili negdje nizbrdo ili niz rijeku, pa onda šetam po parkovima i šetalištima. Često ne mogu da dokučim i da pokupim i mislim da nikome neće smetati, jer govance nestane za nekoliko dana za razliku od smeća koje ostaje godinama (naravno dok ga neko ne pokupi).
I opet ne vidim zašto ljudima toliko to govance smeta, a smeće ne (kojeg ima na sve strane)...
tinchy

#88 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by tinchy »

kokuz_sa wrote:
tinchy wrote:

Prvo se ti nauči komunikaciji s drugim ljudima, pa makar i na forumu. A onda malo nauči da tipkaš uostalom to je do tvog pravopisa. ;) I ovo nije tema o govnima psećim, već o brnjici i povodcu.
I ne to nije 1 %, već je to u više slučajeva da se ljudi ''istovare'' po haustorima nego što će to uraditi ijedan kućni pas. Hvala lijepo i produži dalje.
kokuz_sa

#89 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by kokuz_sa »

tinchy wrote:

tako da ne mjesaj baba i zabe ;-)[/quote]

Prvo se ti nauči komunikaciji s drugim ljudima, pa makar i na forumu. A onda malo nauči da tipkaš uostalom to je do tvog pravopisa. ;) I ovo nije tema o govnima psećim, već o brnjici i povodcu.
I ne to nije 1 %, već je to u više slučajeva da se ljudi ''istovare'' po haustorima nego što će to uraditi ijedan kućni pas. Hvala lijepo i produži dalje.[/quote]
vjeruj ne znam gdje ti zivis al kod mene u komsiluku niko ne kenja po haustorima ;-)
zonbirile

#90 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zonbirile »

tinchy wrote:Prijatelj i ja šetali prema dobrinji s malim bokserom, i u susret nam ide neki čiča s pitbullom... Bio je on na povodcu, ali ona ogrlica mu je bila velika, sekund je falio da izvuče glavu i da nas napadne. Čiča ga jedva drži, a cuko pomahnitao, da se izvukao iz ogrlice potrgao bi i cuku i nas. I šta tako se desi da mi cuko nosi brnjicu i naiđe neki pas kao što je bio taj pitbull i pred očima mi potrga psa.. Ma kako da ne.
------------------------------------
dugo nisam pročitao veću bedaćostu.Šta da nema brnjicu tvoj pas,razderao bi bit bulla-oplakah
caes

#91 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by caes »

zonbirile wrote:
tinchy wrote:Prijatelj i ja šetali prema dobrinji s malim bokserom, i u susret nam ide neki čiča s pitbullom... Bio je on na povodcu, ali ona ogrlica mu je bila velika, sekund je falio da izvuče glavu i da nas napadne. Čiča ga jedva drži, a cuko pomahnitao, da se izvukao iz ogrlice potrgao bi i cuku i nas. I šta tako se desi da mi cuko nosi brnjicu i naiđe neki pas kao što je bio taj pitbull i pred očima mi potrga psa.. Ma kako da ne.
------------------------------------
dugo nisam pročitao veću bedaćostu.Šta da nema brnjicu tvoj pas,razderao bi bit bulla-oplakah
u pravu si, najbolje da prvo poubijamo sve pit bulove, a onda cemo poceti da stavljamo brnjice.
zonbirile

#92 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zonbirile »

pa šta lujka to ima,malog žuću sa grivom iz Afrike
jaca-maca

#93 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by jaca-maca »

kokuz_sa wrote: vjeruj ne znam gdje ti zivis al kod mene u komsiluku niko ne kenja po haustorima ;-)
Kod mene samo pisaju i to cesto :lol:
tinchy

#94 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by tinchy »

zonbirile wrote: ------------------------------------
Nisam ja rekla da bi moj pas njega potrgao, ali ako već krene na mog psa onda moj pas bar neka ima šansu da se brani ;)
tinchy

#95 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by tinchy »

kokuz_sa wrote: vjeruj ne znam gdje ti zivis al kod mene u komsiluku niko ne kenja po haustorima ;-)
Pa ako ne rade u tvom komšiluku, ne znači da ne rade to nigdje.
Klodovik

#96 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Klodovik »

poznanik wrote:
Klodovik wrote:Ništa nije problem dok se nešto ne desi. Ako (se) pas bez brnjice (otrgne vlasniku i) napadne nekog čovjeka ili drugog psa, poštivanje zakonskih odredbi dolazi na dnevni red. To se dešava rijetko (kad čitamo naslove tipa "Pas napao dijete" itd.), ali je dosta da ti se desi jednom u životu i da imaš masu problema.

Zakon treba poštovati, ali ga neki ljudi ne poštuju. I na ovoj temi je nekoliko ljudi reklo "nema šanse da stavim brnjicu svom psu". To je tako. Danas sam bio u šetnji alejom i pored mene su protrčala dvojica ljudi, a za njima je trčao (zaista velik) pas jednog od njih. Povodac, brnjica... nema. Ova dvojica psa čak nisu ni vidjeli. To su realne situacije, a slova na papiru su nešto drugo.

A ljude koji se "otrgnu kontroli" zakon (obično) sankcionira.
Friesian

#97 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

ma sad odjednom vrecice.. cuo sam da je eko-policija kaznila na Dobrinji neku djevojku sa pedeset KM i to jednostavno su prisli pitali je da li ima vrecice i ona im dala.. kad su na neki nacin skontali da nije potrosila ni jednu naplatili su joj kaznu.. to je bas nidje veze jer niko ne kaze da pas mora da obavi nuzdu kad izadje...
ja takodjer psa vodim prvo na napustena mjesta da obavi nuzdu i tek onda u setnju.. jucer sam se posvadjao sa komsinicom koja me napala zbog toga a to mjesto je velika sikara puna smeca, kesa, .. mislim da je stvarno suludo pricati o tome kad na Dobrinji pored potoka gdje ljudi setaju kako sami tako i sa djecom se nalazi gomila higijenskih zenskih ulozaka! da ne pricam o kesama, papirima, pisanjima i sranjima po haustorima i prolazima! i neko se nadje da komentarise psece govno.. ja od svojih pasa bez problema pokupim kad to obave blizu puta jer tu uvijek neko dijete moze proci, iako ni to ne bi trebao raditi..
cutee_nina

#98 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by cutee_nina »

Friesian wrote:ma sad odjednom vrecice.. cuo sam da je eko-policija kaznila na Dobrinji neku djevojku sa pedeset KM i to jednostavno su prisli pitali je da li ima vrecice i ona im dala.. kad su na neki nacin skontali da nije potrosila ni jednu naplatili su joj kaznu.. to je bas nidje veze jer niko ne kaze da pas mora da obavi nuzdu kad izadje...
ja takodjer psa vodim prvo na napustena mjesta da obavi nuzdu i tek onda u setnju.. jucer sam se posvadjao sa komsinicom koja me napala zbog toga a to mjesto je velika sikara puna smeca, kesa, .. mislim da je stvarno suludo pricati o tome kad na Dobrinji pored potoka gdje ljudi setaju kako sami tako i sa djecom se nalazi gomila higijenskih zenskih ulozaka! da ne pricam o kesama, papirima, pisanjima i sranjima po haustorima i prolazima! i neko se nadje da komentarise psece govno.. ja od svojih pasa bez problema pokupim kad to obave blizu puta jer tu uvijek neko dijete moze proci, iako ni to ne bi trebao raditi..
Pa da, ako ljudi mogu bacati smeće okolo, mogu i ja ostavljati govance za mojim psom. :D
I svaki put kad mi neko to prigovori, uvijek cu reći, "a ovo smeće ti ne smeta?"
Kad se uvede zakon, kojim se kažnjavaju osobe koje bacaju smeće naokolo, onda ću ja početi skupljati kakicu za mojim psom. :thumbup:
Friesian

#99 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

:thumbup: ipak govancetu treba 10 dana da se raspadne.. to je organska materija.. dok kesama, uloscima treba i par godina!
moca

#100 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by moca »

cutee_nina wrote:Uopšte se ne treba voditi po tome koliko kila ima pas, nego koje je rase. I na osnovu toga se treba napraviti zakon, u kojem bi fino pisalo koja rasa treba nositi brnjicu, a koja ne.
Npr. doberman, pitbul, rotvajler, njemacki ovčar i slični bi trebali nositi brnjicu, a zlatni retriver, koker španijel, labrador, samojed i slični NE.

Ali također mislim da nijedan pas, ako je na povodcu, ne treba nositi brnjicu, osim ako je stvarno agresivan (ali to naravno zavisi od vlasnika, koji ponekad ne prihvaćaju da je njihov pas agresivan, pa ne poštuju ni jedno ni drugo)

Ne bi da te uvrijedim,ali ovaj post je veoma los i u njemu vidim par,tako da se izrazim gluposti.Zasto ne bi zlatni retriveri,koker spanijeli,labradori i samojedi nosili brnjicu,a ove "opasne" pasmine bi?To bi onda bio jako diskriminirajuci zakon jer znam dosta tih "opasnih" pasa koji su jako dobro vaspitani i nisu nimalo agresivni?A takodjer znam dosta pasa sa tvoje liste "bezopasnih" koji su poprilicno divlji i nevaspitani.Zakon se primjenjuje(po pravilu) na sve jednako(koji ulaze u opis zakona).Mislim da se po zakonu trebaju ponasati svi vlasnici pasa isto.Ja imam njo od 8 mjeseci i iako izgleda kao veliki pas ona ne bi ugrizla ni macku(tako je za sad,a mozda i zauvijek) i sto bi ja noso brnjicu ako ne nosa neko ko ima retrivera??Po meni je zakon glup,ali ako ce se uvoditi nek se uvede za sve pse ili nek se ne uvodi nikako.Prije,dok sam imo ovcarku koja je bila agresivna i kojoj sam ko budala stalno nos'o brnjicu desilo mi se da je napadne drugi pas (bezopasni),pa sam moro skidati brnjicu usred tuce ,dok udaram drugog psa rizikujuci da me ugrize,kako bi se mogla braniti.Ako ja mogu paziti sto drugi ne mogu?takodjer nek prvo naprave azil i ociste ulice od lutalica, i nadju im domove ,pa nek onda donesu zakon ,jer sta ako napadnu psa koji nosi brnjicu i ne moze da se brani?glupost
Locked