Srpski, srbijanski

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Ajatolah_

#76 Re: Srpski, srbijanski

Post by Ajatolah_ »

Ne možeš skontati priča li neko bosanskim, hrvatskim ili srpskim dok ti to ne kaže. :-) Toliko o tim našim "jezicima".
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#77 Re: Srpski, srbijanski

Post by Chmoljo »

Romeo 80 wrote:
Ja sam srbin, ali svoj jezik zovem bosanski.
ne znam jarane kako ovo da ti kažem, ali...

nisi ti pravi Srbin. možda ti samo misliš da jesi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ljubav_aha

#78 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

mig wrote:
ljubav_aha wrote: da li je u Srbiji je Srpski ili srbijanski Palrament :?: je ne znam sto je u Republici Srpskoj,srpski ili bosanki :?: nijanse ubijaju u pojam
U Srbiji se uvek koristi izraz "srpski", pa tako i za Parlament, bio bi srbijanski kada bi unutrasnjost Srbije osnovala svoj sopstveni Parlament :lol:

Znaci, ovde ne mozes cuti rec "srbijanski", sem ako gledas neku emisiju o prirodnim lepotama Srbije, pa se reporter javi iz Krusevca na primer :lol:
nisi skuzila moj komentar ;-) znaci svi srbi iz Srbije Hrvatke Ili BiH pricaju srpski i imaju adj. srpsko na sve sto jeu fazonu prisvojne zamjenice ;-)
ljubav_aha

#79 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

EdoI wrote:Ne možeš skontati priča li neko bosanskim, hrvatskim ili srpskim dok ti to ne kaže. :-) Toliko o tim našim "jezicima".
:lol: hvala,to je bila moja poenta :lol: :thumbup:
ljubav_aha

#80 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

Redondo wrote:
ljubav_aha wrote:OK,kojim jezikom pricaju srbi u BiH , u HR i u Srbiji :?:
Srpskim. Srbinu je maternji jezik srpski zivio on u Brckom, Kragujevcu, na Aljasci ili u Sidneju.
kako moze biti maternji jezik,ako je prvi jezik progovorio,npr u HR<tacnije,u Dalamciji :-D
ljubav_aha

#81 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

Romeo 80 wrote:
Redondo wrote:
ljubav_aha wrote:OK,kojim jezikom pricaju srbi u BiH , u HR i u Srbiji :?:
Srpskim. Srbinu je maternji jezik srpski zivio on u Brckom, Kragujevcu, na Aljasci ili u Sidneju.
Ja sam srbin, ali svoj jezik zovem bosanski.
et' Redondo,o ovome ti pricam ;-)

Romeo80 :-D
mig

#82 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:14, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#83 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

mig,zaboravila si Bosnjacki i Bosanski jezik :lol: :D u Srbiji potencnricjau Bosnjacki jezik umjesto Bosanski,right :?:
mig

#84 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:15, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#85 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

mig wrote:
ljubav_aha wrote:mig,zaboravila si Bosnjacki i Bosanski jezik :lol: :D u Srbiji potencnricjau Bosnjacki jezik umjesto Bosanski,right :?:
EdoI je regularno pomenuo bosanski. A sto se tice bosnjackog... Uh, ala si me nasla, ne bih znala zaista... Ako mene pitas, ja bih rekla bosanski. A ja sam bas neko merilo :D

Imam pitanje za one malo starije :D Kako se kod vas u skolama zvao predmet srpsko-hrvatski jezik i knjizevnost?
zar ne citas izvore javnih medija u Srbiji,pisu cesto Bosnajcki jezik :-D

odgovor na pitanje: imala S-H jezik i knjizevnost,znaci i Srbi su tad pricali oba jezika ,a danas ne ;-) :-) :-D
mig

#86 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#87 Re: Srpski, srbijanski

Post by Pera Trta »

mig wrote:
ljubav_aha wrote: zar ne citas izvore javnih medija,pisu Bosnajcki jezik :-D

odgovor na pitanje: imala S-H jezik i knjizevnost,znaci i Srbi su tad pricali oba jezika ,a danas ne ;-) :-) :-D
Ozb? Haha, ko bi sve to upratio... :-) Evo sam sada preletala malo po netu i naisla sam na sve moguce opcije: bosanski, bosnjacki, pa cak i na onu varijantu bosanski (bosnjacki) :-) :lol:
Kako je ispravno? :?

Ma govorimo sve jezike, kako da ne govorimo, znamo i da citamo i da pisemo... i stampana i pisana slova, i cirilicu i latinicu... jedino sto ne znamo nazive tih jezika, to nam pricinjava mali problem :mrgreen:
Ispravno je bosanski. Zvanično, "bošnjački" jezik ne postoji.
mig

#88 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Vitezanin

#89 Re: Srpski, srbijanski

Post by Vitezanin »

Out of topic:

U BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori se govori jedan jezik. Ne trebam prevoditelje ni u jednoj od ovih zemalja.
Moje skromno mišljenje. :D :D :D :D :D
Chmoljo

#90 Re: Srpski, srbijanski

Post by Chmoljo »

Vitezanin wrote:Out of topic:

U BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori se govori jedan jezik. Ne trebam prevoditelje ni u jednoj od ovih zemalja.
Moje skromno mišljenje. :D :D :D :D :D
ništa novo nisi rekao. problem je kada to spomeneš mitomanu i nacionalisti koji je cijelo svoje nacionalno bivstvovanje posvetio tome da bude različitih od onih koje mrzi :mrgreen:

e sad, kad ima zajednički jezik sa onima koje mrzi, i takvoj budali je jasno da ima zajedničko porijeklo sa objektom svoje mržnje. i to porijeklo nije davno, nego je blisko, i vremenski i geografski...

toliko muke nizašta... :roll:
poznanik

#91 Re: Srpski, srbijanski

Post by poznanik »

Pera Trta wrote:Ispravno je bosanski. Zvanično, "bošnjački" jezik ne postoji.
Još ispravnije: I bosanski jezik ne postoji zvanično, ustavno-pravno :oops:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#92 Re: Srpski, srbijanski

Post by Pera Trta »

poznanik wrote:
Pera Trta wrote:Ispravno je bosanski. Zvanično, "bošnjački" jezik ne postoji.
Još ispravnije: I bosanski jezik ne postoji zvanično, ustavno-pravno :oops:
A tebi brate niko ne brani da govoriš u sred Sarajeva, u kome si ugrožen, svoj jezik "koji čitav svet razume".
poznanik

#93 Re: Srpski, srbijanski

Post by poznanik »

Pera Trta wrote:A tebi brate niko ne brani da govoriš u sred Sarajeva, u kome si ugrožen, svoj jezik "koji čitav svet razume".
Na uljudnu repliku "đonom u glavu" dobijem odraz izlizane nacionalističke retorike :(

Kako ti znaš koji je moj jezik...?

Usput, jedino što me ugrožava u mom okruženju je primitivizam, najčešće provincijski, unesen na razne načine :oops:
ljubav_aha

#94 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

mig wrote:
ljubav_aha wrote: zar ne citas izvore javnih medija,pisu Bosnajcki jezik :-D

Ozb? Haha, ko bi sve to upratio... :-) Evo sam sada preletala malo po netu i naisla sam na sve moguce opcije: bosanski, bosnjacki, pa cak i na onu varijantu bosanski (bosnjacki) :-) :lol:
Kako je ispravno? :?

Ma govorimo sve jezike, kako da ne govorimo, znamo i da citamo i da pisemo... i stampana i pisana slova, i cirilicu i latinicu... jedino sto ne znamo nazive tih jezika, to nam pricinjava mali problem :mrgreen:
ja nemam takav problem,strancima kazem " pricam vise varijanti maternjeg jezika " :-D

meni je interesentan problem koji Srbi dozivaljvaju vlro licno,jer mnogi sebe cak ne dozivljvaju bosancima i hercegovcima,a imaju BiH pasos ,sve mora biti "obojeno" srpstvom,mislim da je tu doslo do licnog "preopterecenja" u drustvu
Chmoljo

#95 Re: Srpski, srbijanski

Post by Chmoljo »

ljubav_aha wrote:
ja nemam takav problem,strancima kazem " pricam vise varijanti maternjeg jezika " :-D

meni je interesentan problem koji Srbi dozivaljvaju vlro licno,jer mnogi sebe cak ne dozivljvaju bosancima i hercegovcima,a imaju BiH pasos ,sve mora biti "obojeno" srpstvom,mislim da je tu doslo do licnog "preopterecenja" u drustvu
ista stvar je u i sa "zapadnom Hercegovinom" :wink:

to je sve politika :) i dnevna politika :)
JThomas

#96 Re: Srpski, srbijanski

Post by JThomas »

pa normalno da je politika. kad je bila jedna država, bio je jedan jezik, a kad se raspala, naprasno i lingvisti došli tobe pa skontali da je ustvari riječ o šest jezika.

nadrealisti su sve predvidjeli.
Loulou

#97 Re: Srpski, srbijanski

Post by Loulou »

Image
Lingvistica i profesorica na više njemačkih fakulteta, Snježana Kordić, objavila je knjigu "Jezik i nacionalizam", u kojoj navodi da Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Crnogorci imaju zajednički standardni jezik.

"Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Crnogorci imaju zajednički standardni jezik pa se ne može govoriti o različitim standardnim jezicima, nego o standardnim varijantama jednog te istoga standardnog jezika", smatra Kordić.

Kordić u knjizi "Jezik i nacionalizam" navodi da postoje i znanstveni parametri po kojima se određuje da li je riječ o jednom ili više jezika.

"Zahvaljujući stalnom optimiranju mjerenja razumljivosti, koje su 1951. započeli američki lingvisti Voegelin i Harris, već u sedamdesetim godinama razvijena je pouzdana metoda mjerenja. Granica nakon koje se za testirane govornike smatra da govore istim jezikom nalazi se između 75 i 85 posto međusobne razumljivosti", navodi Kordić.
JThomas

#98 Re: Srpski, srbijanski

Post by JThomas »

e, al' nije politički podobno :D
Chmoljo

#99 Re: Srpski, srbijanski

Post by Chmoljo »

JThomas wrote:pa normalno da je politika. kad je bila jedna država, bio je jedan jezik, a kad se raspala, naprasno i lingvisti došli tobe pa skontali da je ustvari riječ o šest jezika.

nadrealisti su sve predvidjeli.
jesu, iako ne vjerujem da su imali tu namjeru. ali njihova zajebancija je postala naša realnost... ali ljudi ne kontaju da živimo u zajebanciji... :(
mig

#100 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Post Reply