haj ne lupaj, vrankica ti. ja kud ce nego kroz hercegovinu?juznije wrote:Slažem se da je danas problem bošnjačke dominacije prenaglašen. 49% RS i stalno natezanje s Hrvatima u F BiH stvarno ograničava neku realnu dominaciju Bošnjaka. Ali stalno se mogu isčitati tendencije u bošnjačkoj politici da se pod krinkom "funkcionalnije države i pristupanja EU" što više političke moći centralizira u Sarajevu a u Federaciji je posebno izražen trend u zadnje vrijeme.nokia6170 wrote:Ni ja se nikako ne mogu oteti dojmu da se u zadnjih 20 godina prica o virtualnom bosnjackoj dominaciji, dok upravo ti koji o tome pricaju sprovedose sve svoje vlazne svoje u realnost...i sto je jos zanimljivije ti i dalje pricaju o potencijalnoj bosnjackoj dominaciji.juznije wrote: Ne naravno. Samo se zadnjih mjeseci ne mogu oteti dojmu da nijedan bošnjački političar ne bi imao ništa protiv ako bi se ikako moglo nagovoriti tu famoznu Ameriku da im ovo osigura. Pa tako i "umjereni i tolerantni" Zlatko Lagumdžija
mozda da pustimo da se ta dominacija desi u realnosti, pa da barem onda imamo o cemu konkretno pricati.
Banalan primjer: Bošnjačka politika želi da se ne gradi VC u Hercegovini. Pobune dva džemata u Hercegovini ko lafo proći će autocesta kroz voćnjake i onda na Vladi F BiH donesu odluke bez jednog hrvatskog glasa.
Lagumdzija uzvraca udarac
-
The 51st State
#76 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
- osa
#77 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
oprosti ako sam se nespretno izrazio, mislio sam na pokušaje nametanja građanskog sustava i u jugoslaviji i u bih, a i jedna i druga su bile višenacionalne države....nokia6170 wrote:izvini sta podrazumijevas pod "nametanjem suzivota"?osa wrote:nije li jedan od uzroka takvih događanja, upravo stalno nametanje suživota, multikulturalnosti, zajedništva i konstantno zatiranje nacionalnog, nekad zarad srpstva, pa jugoslovenstva, danas bosanstva, a uvijek nakon toga jad i čemer, a u principu nikad se iskreno nije težilo zajedništvu, već uvijek zajedništvu u kom će brojniji biti jednakiji, a možda tako mora biti.....nokia6170 wrote:
pa onda nema razloga da ubuducnosti ne prihvatimo nove otimacine, ubijanja, protjerivanja i slicno...ako je iko plodno tlo onda smo mi na ovim prostorima...nacionalno osvjesceni kako se cesto zna reci.
- osa
#78 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
zato i podržaše prudski dogovor....juznije wrote:Može li netko objasniti ovu opsjednutost bosanske ljevice Amerikom. Sinoć u 60 minuta Bakir H. radi otesavanje Sulejmana Tihića po šefovom nalogu. Pitanja sugestivna. Odgovore mu gura u usta. I stalno Amerika, američki prijatelji...
U toj emisiji godinama je neka mantra: "američki ambasador", "gregorian"
Sve se vrti oko Amerike u SDP-u i "zidnim novinama 60 minuta"
Vjeruje li iko da angažman USA u BiH može biti takav da amerikanci unilateralno zgaze srpski politički faktor u BiH, ušute Hrvate i daju Lagumdžiji i Sarajevu da suvereno vlada u njihovo ime nad ostatkom države lafo zato da ne bi isplivali radikalni islamski elementi...
- nokia6170
#79 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Ja ti opet kazem cijela prica o dominaciji ti pada u vodu sa cinjenicom da je 1991. i 1992. godine (prije izbijanja rata) Bosna i Hercegovina imala najunitaristickiji ustav koji moze postojati (kojeg je btw. Evropska zajednica pohvalila i demokratski visoko ocijenila u to vrijeme) i da su u takvim okolnostima Srbi dominirali sve i jednim aspektom drustvenog zivota Bosne i Hercegovine. ...bez ikakvih entiteta sa exluzivnim prefiksima.juznije wrote:Slažem se da je danas problem bošnjačke dominacije prenaglašen. 49% RS i stalno natezanje s Hrvatima u F BiH stvarno ograničava neku realnu dominaciju Bošnjaka. Ali stalno se mogu isčitati tendencije u bošnjačkoj politici da se pod krinkom "funkcionalnije države i pristupanja EU" što više političke moći centralizira u Sarajevu a u Federaciji je posebno izražen trend u zadnje vrijeme.nokia6170 wrote:Ni ja se nikako ne mogu oteti dojmu da se u zadnjih 20 godina prica o virtualnom bosnjackoj dominaciji, dok upravo ti koji o tome pricaju sprovedose sve svoje vlazne svoje u realnost...i sto je jos zanimljivije ti i dalje pricaju o potencijalnoj bosnjackoj dominaciji.juznije wrote: Ne naravno. Samo se zadnjih mjeseci ne mogu oteti dojmu da nijedan bošnjački političar ne bi imao ništa protiv ako bi se ikako moglo nagovoriti tu famoznu Ameriku da im ovo osigura. Pa tako i "umjereni i tolerantni" Zlatko Lagumdžija
mozda da pustimo da se ta dominacija desi u realnosti, pa da barem onda imamo o cemu konkretno pricati.
Banalan primjer: Bošnjačka politika želi da se ne gradi VC u Hercegovini. Pobune dva džemata u Hercegovini ko lafo proći će autocesta kroz voćnjake i onda na Vladi F BiH donesu odluke bez jednog hrvatskog glasa.
Ja ti tvrdim da su svi bili manje ugrozeni u onakvoj Bosni i Hercegovini u odnosu na ovu danasnju koja kao ko fol institucionalno garantuje kolektivna etnicka prava konstitutivnim narodima...a ustvari garantuje nista drugo no ratnu pljacku u svim segmentima.
- osa
#80 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
imali smo dvije loše opcije, ovu koju ti spomenu ili imati državu u državi i danas u političkom i ekonomskom smislu bih na razini bih, izabrali smo onu manje lošu za nas, možeš li nas zbog toga kriviti...svakako_lud wrote:Naravno da to i ne pije vode, nametanje suživota su jedni u komšiluku veoma lako riješili.osa wrote:nije li jedan od uzroka takvih događanja, upravo stalno nametanje suživota, multikulturalnosti, zajedništva i konstantno zatiranje nacionalnog, nekad zarad srpstva, pa jugoslovenstva, danas bosanstva, a uvijek nakon toga jad i čemer, a u principu nikad se iskreno nije težilo zajedništvu, već uvijek zajedništvu u kom će brojniji biti jednakiji, a možda tako mora biti.....nokia6170 wrote:
pa onda nema razloga da ubuducnosti ne prihvatimo nove otimacine, ubijanja, protjerivanja i slicno...ako je iko plodno tlo onda smo mi na ovim prostorima...nacionalno osvjesceni kako se cesto zna reci.
Umjesto suživota dva naroda otjerali jedan...
Poznato odnekud ?
Zlaja nije budala, čisto sumnjam da se bilo šta dešava bez klimanja glavom MZ i USA, a sumnjam da i naredne 4 godine neće biti ništa bez njihovog blagoslova a ne bi me začudilo da i napokon krenemo naprijed. Na vlasti su ,barem u federaciji stranke koje mogu napraviti solidnu proeuropsku koaliciju i ne vjerujem da će MZ propustiti prliku da nam pomogne da izađemo iz blata u koje smo uvaljeni već 20 godina...
- cigara
#81 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
BRAVO ZLATKO!
Neka je neko konacno stisno i odgovorio Dodicku kako treba
Neka je neko konacno stisno i odgovorio Dodicku kako treba
- osa
#82 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
nokia, razvoj političke situacije te demantira a i rezultati referenduma o neovisnosti...nokia6170 wrote:Ja ti opet kazem cijela prica o dominaciji ti pada u vodu sa cinjenicom da je 1991. i 1992. godine (prije izbijanja rata) Bosna i Hercegovina imala najunitaristickiji ustav koji moze postojati (kojeg je btw. Evropska zajednica pohvalila i demokratski visoko ocijenila u to vrijeme) i da su u takvim okolnostima Srbi dominirali sve i jednim aspektom drustvenog zivota Bosne i Hercegovine. ...bez ikakvih entiteta sa exluzivnim prefiksima.juznije wrote:Slažem se da je danas problem bošnjačke dominacije prenaglašen. 49% RS i stalno natezanje s Hrvatima u F BiH stvarno ograničava neku realnu dominaciju Bošnjaka. Ali stalno se mogu isčitati tendencije u bošnjačkoj politici da se pod krinkom "funkcionalnije države i pristupanja EU" što više političke moći centralizira u Sarajevu a u Federaciji je posebno izražen trend u zadnje vrijeme.nokia6170 wrote:
Ni ja se nikako ne mogu oteti dojmu da se u zadnjih 20 godina prica o virtualnom bosnjackoj dominaciji, dok upravo ti koji o tome pricaju sprovedose sve svoje vlazne svoje u realnost...i sto je jos zanimljivije ti i dalje pricaju o potencijalnoj bosnjackoj dominaciji.
Ja ti tvrdim da su svi bili manje ugrozeni u onakvoj Bosni i Hercegovini u odnosu na ovu danasnju koja kao ko fol institucionalno garantuje kolektivna etnicka prava konstitutivnim narodima...a ustvari garantuje nista drugo no ratnu pljacku u svim segmentima.
- ultima_palabra
#83 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Pa od stranke Radovana Karadžića su napravili klimače glavama dok se nadležnosti prenose u omraženo Sarajevo... SDS redovno dobivao najviše glasova na izborima i onda morao postavljati kadrove PDP-a za ministrejuznije wrote:aj prosvijetli me. šta su uradili?ultima_palabra wrote:Sve su to već uradili 2000-06juznije wrote:Vjeruje li iko da angažman USA u BiH može biti takav da amerikanci unilateralno zgaze srpski politički faktor u BiH, ušute Hrvate i daju Lagumdžiji i Sarajevu da suvereno vlada u njihovo ime nad ostatkom države lafo zato da ne bi isplivali radikalni islamski elementi...Ne ovo zadnje, but you get the idea
HDZ spremio samoupravu, tuče thompson, kalašnjikov i pušiona na kraju
- madner
#84 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Odgovor koji izbjegava sustinu i prebacuje stvari na potpuno nebitno poredjenje. Ali ima slicnosti.juznije wrote:A Lagumdžija je Šakašvili hahahahah. Ja sretne zemljemadner wrote:Jesi li ti cuo za Georgiju?juznije wrote:Može li netko objasniti ovu opsjednutost bosanske ljevice Amerikom. Sinoć u 60 minuta Bakir H. radi otesavanje Sulejmana Tihića po šefovom nalogu. Pitanja sugestivna. Odgovore mu gura u usta. I stalno Amerika, američki prijatelji...
U toj emisiji godinama je neka mantra: "američki ambasador", "gregorian"
Sve se vrti oko Amerike u SDP-u i "zidnim novinama 60 minuta"
Vjeruje li iko da angažman USA u BiH može biti takav da amerikanci unilateralno zgaze srpski politički faktor u BiH, ušute Hrvate i daju Lagumdžiji i Sarajevu da suvereno vlada u njihovo ime nad ostatkom države lafo zato da ne bi isplivali radikalni islamski elementi...
Mogu, pitanje je samo hoce li mignut malo ili skroz.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#85 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
džaba ti je nekome pričati da je efikasniji a i lakši sistem zaštite individualnih prava od kolektivnih. ne može se u toru razumjeti da ako si zaštićen individualno, onda automatski moraš biti i na kolektivnom planu.nokia6170 wrote: Ja ti opet kazem cijela prica o dominaciji ti pada u vodu sa cinjenicom da je 1991. i 1992. godine (prije izbijanja rata) Bosna i Hercegovina imala najunitaristickiji ustav koji moze postojati (kojeg je btw. Evropska zajednica pohvalila i demokratski visoko ocijenila u to vrijeme) i da su u takvim okolnostima Srbi dominirali sve i jednim aspektom drustvenog zivota Bosne i Hercegovine. ...bez ikakvih entiteta sa exluzivnim prefiksima.
ali džaba zidovima pričati...
-
Kenan-sa
#86 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Dodik a u zadnje vrijeme i njegov brat po kriminalu Covic su najveca opasnost po ovu zemlju i s njima treba biti oprezan,pogotovo sa ovim licemjernim skutorima! Lagumdzija je intelektualac sa ovu obojicu,i zna on dobro sta prica..jer ako Dodik moze prijetiti da ce se odvojiti od BIH,zasto ne moze Lagumdzija reci da ce upotrebiti silu ako to Lukasenko i pokusa uraditi!?
- osa
#87 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
mišljenje ivana lovrenovića o dodiku, a ja mislim da je 100% u pravu, nema tu mjesta secesiji pa ni ispraznim prijetnjama...
- Trebalo bi pažljivije analizirati Dodikovu politiku pa da se vidi kako on secesijom barata kao baukom, a da mu je istinski cilj nešto drugo: što viši stupanj autonomije Republike Srpske, koja je već sad praktično država u državi. Druga srpska država na Balkanu! Režim što ga je Dodik do sada uspio izgraditi, u sljedećem razdoblju na mjestu predsjednika Republike okrunit će kao mali Saparmurat Nijazov Turkmenbaši. To je režim zasnovan na kultu ličnosti, kolikogod liliputanski i smiješan bio, na ultimativnom nacionalizmu te na golemome osobnom bogatstvu. Bilo koja forma secesije bila bi za taj ‘projekt’ najbudalastija avantura. Pogotovo što za takav postupak ne bi uspio dobiti simpatiju ama baš ni od koga. Prvoj bi Srbiji bio kamen o vratu. Ne misli, dakle, Dodik o odcjepljenju i o osamostaljenju, kako se sveudilj pričinja Stipi Mesiću, i nije on zbog toga opasan za BiH. Daleko je opasniji zato što joj ne da da prodiše, što je drži u stanju političke nedovršenosti, za što mu Dayton pruža beskrajne mogućnosti.
- Trebalo bi pažljivije analizirati Dodikovu politiku pa da se vidi kako on secesijom barata kao baukom, a da mu je istinski cilj nešto drugo: što viši stupanj autonomije Republike Srpske, koja je već sad praktično država u državi. Druga srpska država na Balkanu! Režim što ga je Dodik do sada uspio izgraditi, u sljedećem razdoblju na mjestu predsjednika Republike okrunit će kao mali Saparmurat Nijazov Turkmenbaši. To je režim zasnovan na kultu ličnosti, kolikogod liliputanski i smiješan bio, na ultimativnom nacionalizmu te na golemome osobnom bogatstvu. Bilo koja forma secesije bila bi za taj ‘projekt’ najbudalastija avantura. Pogotovo što za takav postupak ne bi uspio dobiti simpatiju ama baš ni od koga. Prvoj bi Srbiji bio kamen o vratu. Ne misli, dakle, Dodik o odcjepljenju i o osamostaljenju, kako se sveudilj pričinja Stipi Mesiću, i nije on zbog toga opasan za BiH. Daleko je opasniji zato što joj ne da da prodiše, što je drži u stanju političke nedovršenosti, za što mu Dayton pruža beskrajne mogućnosti.
-
Timscho
#88 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
A znamo li mi gdje i kad je Lagumdzija dao ovu izjavu. Stoji samo da Times prenosi izjavu Zlatka Lagumdzije, a ne da je on tu izjavu dao Times-u. Ako je prenosi, odakle je prenosi? Da li ta izjava uopce postoji?
- nokia6170
#89 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
pa ja ne vidim da bi hrvatima u bosni i hercegovini gradjanski model bio mrzak samo da formalno upakuju herceg-bosnu kao novu federalnu jedinicu...kao ni sto gradjanski model nije mrzak Srbima u RS-u.osa wrote: oprosti ako sam se nespretno izrazio, mislio sam na pokušaje nametanja građanskog sustava i u jugoslaviji i u bih, a i jedna i druga su bile višenacionalne države....
Hrvati su samo ljubomorni na Srbe jer nemaju ono sto Srbi imaju. U tome bh Hrvati vide najveci problem....naravno nijednog trenutka Hrvati nisu problem vidjeli u samom konceptu koji Srbi nametnuse.
Ja vec duze vrijeme postavljam i Srbima i Hrvatima jedno najobicnije pitanje...a sta mislite da Bosnjaci prihvate taj model razmisljanja kao politicki cilj...ali se ne zadovolje ovim sto trenutno imaju, vec lijepo izraze teznju svog etnickog prostora koji bi ulazio malo tamo gdje Srbi imaju vec zapisano, odnosno tamo gdje Hrvati misle da im po prirodnom pravu pripada neki teritorij.
-
halo_ba
#90 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
USA su obarali legalno izabrane predsjednike demokratskih zemalja, mislis da ce se zamisliti i za trenutak da zgaze jednog dzepnog diktatora tipa Dodik? I mislis da u tom slucaju njegova pudlica Covic nece aportirati?juznije wrote: Vjeruje li iko da angažman USA u BiH može biti takav da amerikanci unilateralno zgaze srpski politički faktor u BiH, ušute Hrvate i daju Lagumdžiji i Sarajevu da suvereno vlada u njihovo ime nad ostatkom države lafo zato da ne bi isplivali radikalni islamski elementi...
Zgazice ga i nece ni zastati da obrisu nogu, samo ako procijene da im je projekat "mirna Bosna" dovoljno vazan.
- osa
#91 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
ne bi također bilo loše znati koju to silu lagumdžija misli upotrijebiti, policiju ( koju rs-a ili neke od županija), vojsku (koji puk), ili moguće ima neku stranačku silu.....Timscho wrote:A znamo li mi gdje i kad je Lagumdzija dao ovu izjavu. Stoji samo da Times prenosi izjavu Zlatka Lagumdzije, a ne da je on tu izjavu dao Times-u. Ako je prenosi, odakle je prenosi? Da li ta izjava uopce postoji?
- nokia6170
#92 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
ako nam rat i porat predstavlja "razvoj" onda se apsolutno slazem sa tobomosa wrote:
nokia, razvoj političke situacije te demantira a i rezultati referenduma o neovisnosti...
-
halo_ba
#93 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
U cemu je belaj onda da napravimo dcentralizovanu zemlju sa 5-6 regija, pa neka onda ministarstva razbacaju od Bijeljine do Posusja.juznije wrote:Slažem se da je danas problem bošnjačke dominacije prenaglašen. 49% RS i stalno natezanje s Hrvatima u F BiH stvarno ograničava neku realnu dominaciju Bošnjaka. Ali stalno se mogu isčitati tendencije u bošnjačkoj politici da se pod krinkom "funkcionalnije države i pristupanja EU" što više političke moći centralizira u Sarajevu a u Federaciji je posebno izražen trend u zadnje vrijeme.nokia6170 wrote:Ni ja se nikako ne mogu oteti dojmu da se u zadnjih 20 godina prica o virtualnom bosnjackoj dominaciji, dok upravo ti koji o tome pricaju sprovedose sve svoje vlazne svoje u realnost...i sto je jos zanimljivije ti i dalje pricaju o potencijalnoj bosnjackoj dominaciji.juznije wrote: Ne naravno. Samo se zadnjih mjeseci ne mogu oteti dojmu da nijedan bošnjački političar ne bi imao ništa protiv ako bi se ikako moglo nagovoriti tu famoznu Ameriku da im ovo osigura. Pa tako i "umjereni i tolerantni" Zlatko Lagumdžija
-
gurabija78
#94 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
hajd zanemari muslimane, problem bi vec nastao kad bi hrvati u tu svoju jedinicu pokusali ugurati nesto sto im 'prirodno' pripada, posavina recimo... ali Covic je ipak prevelika kurva za takav potez....nokia6170 wrote:pa ja ne vidim da bi hrvatima u bosni i hercegovini gradjanski model bio mrzak samo da formalno upakuju herceg-bosnu kao novu federalnu jedinicu...kao ni sto gradjanski model nije mrzak Srbima u RS-u.osa wrote: oprosti ako sam se nespretno izrazio, mislio sam na pokušaje nametanja građanskog sustava i u jugoslaviji i u bih, a i jedna i druga su bile višenacionalne države....
Hrvati su samo ljubomorni na Srbe jer nemaju ono sto Srbi imaju. U tome bh Hrvati vide najveci problem....naravno nijednog trenutka Hrvati nisu problem vidjeli u samom konceptu koji Srbi nametnuse.
Ja vec duze vrijeme postavljam i Srbima i Hrvatima jedno najobicnije pitanje...a sta mislite da Bosnjaci prihvate taj model razmisljanja kao politicki cilj...ali se ne zadovolje ovim sto trenutno imaju, vec lijepo izraze teznju svog etnickog prostora koji bi ulazio malo tamo gdje Srbi imaju vec zapisano, odnosno tamo gdje Hrvati misle da im po prirodnom pravu pripada neki teritorij.
- JThomas
#95 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
ma ovo je živa istina.osa wrote:mišljenje ivana lovrenovića o dodiku, a ja mislim da je 100% u pravu, nema tu mjesta secesiji pa ni ispraznim prijetnjama...
dodiku je ovako kako jeste pet puta bolje i ima pet puta više moći i vlasti nego da je hipotetički RS dio srbije ili samostalna država...
- osa
#96 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
nokia6170 wrote:pa ja ne vidim da bi hrvatima u bosni i hercegovini gradjanski model bio mrzak samo da formalno upakuju herceg-bosnu kao novu federalnu jedinicu...kao ni sto gradjanski model nije mrzak Srbima u RS-u.osa wrote: oprosti ako sam se nespretno izrazio, mislio sam na pokušaje nametanja građanskog sustava i u jugoslaviji i u bih, a i jedna i druga su bile višenacionalne države....
apsolutno si u pravu, da su hrvati u bih u poziciji bošnjaka gledali bi istu priču samo s drugim ulogama, po meni to su normalne reakcije i već tisućama puta viđene, kako kod nas tako i u svijetu jer ljudska priroda nije nešto što se lako mijenja.
što se tiče tvog pitanja, bošnjaci i imaju taj način razmišljanja ali ga protežu na cijelu bih u čemu i jest problem....
- nokia6170
#97 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
pa ne mora Lagumdzija nista naredjivati...dovoljno je da drzavne institucije samo postuju zakon i rade svoj posao. obaveza svih vojno-policijskih agencija u bosni i hercegovini je da stite teritorijalni integritet bosne i hercegovine.osa wrote:ne bi također bilo loše znati koju to silu lagumdžija misli upotrijebiti, policiju ( koju rs-a ili neke od županija), vojsku (koji puk), ili moguće ima neku stranačku silu.....Timscho wrote:A znamo li mi gdje i kad je Lagumdzija dao ovu izjavu. Stoji samo da Times prenosi izjavu Zlatka Lagumdzije, a ne da je on tu izjavu dao Times-u. Ako je prenosi, odakle je prenosi? Da li ta izjava uopce postoji?
ljudi zaboravljaju da eufor i nato imaju mandat da intervenisu u bilo kojem trenutku.
- osa
#98 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
sumnjam da bi i pokušali, naime posavinu su izgubili u ratu i sasvim mi je razumljiv stav srba u smislu "posavinu smo osvojili i bez rata vam je nedamo", a da hrvatima pa i samim posavljacima do nje nije stalo možeš vidjeti i iz izlaznosti na izbore, naime bez ikakvih bi problema općine u posavini (barem neke) mogle imati hrvatsku vlast, e kad je ljudima teško jedan dan prijeći savu možeš misliti kako bi se borili za posavinu....gurabija78 wrote:nokia6170 wrote:pa ja ne vidim da bi hrvatima u bosni i hercegovini gradjanski model bio mrzak samo da formalno upakuju herceg-bosnu kao novu federalnu jedinicu...kao ni sto gradjanski model nije mrzak Srbima u RS-u.osa wrote: oprosti ako sam se nespretno izrazio, mislio sam na pokušaje nametanja građanskog sustava i u jugoslaviji i u bih, a i jedna i druga su bile višenacionalne države....
hajd zanemari muslimane, problem bi vec nastao kad bi hrvati u tu svoju jedinicu pokusali ugurati nesto sto im 'prirodno' pripada, posavina recimo... ali Covic je ipak prevelika kurva za takav potez....
- nokia6170
#99 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
Pa bosnjacka politika jos uvijek nije jednistvena po tom pitanju, sto se ne moze reci za hrvatsku politiku.osa wrote:nokia6170 wrote:pa ja ne vidim da bi hrvatima u bosni i hercegovini gradjanski model bio mrzak samo da formalno upakuju herceg-bosnu kao novu federalnu jedinicu...kao ni sto gradjanski model nije mrzak Srbima u RS-u.osa wrote: oprosti ako sam se nespretno izrazio, mislio sam na pokušaje nametanja građanskog sustava i u jugoslaviji i u bih, a i jedna i druga su bile višenacionalne države....
apsolutno si u pravu, da su hrvati u bih u poziciji bošnjaka gledali bi istu priču samo s drugim ulogama, po meni to su normalne reakcije i već tisućama puta viđene, kako kod nas tako i u svijetu jer ljudska priroda nije nešto što se lako mijenja.
što se tiče tvog pitanja, bošnjaci i imaju taj način razmišljanja ali ga protežu na cijelu bih u čemu i jest problem....
Jos uvijek bosnjacka apolitika insistira na federalnim jedinicama koje prelaze broj tri u kojima ce biti koliko toliko ravnopravan broj sva tri konstitutivna naroda...cak stavise bosnjacka politika se otvoreno zalagala za predlozene principe usvojene na biskupskoj konferenciji.
hrvatska politika u bih jednostavno nema odgovor zasto ne podrzi biskupsku konferenciju....a da ustvari ima...ne treba crkva da se mijesa u politiku....valjda znaju bolje politicari od crkve sta narod hoce
- osa
#100 Re: Lagumdzija uzvraca udarac
kako ne mora, kad čovjek navodno decidirano tvrdi da će koristiti silu (treba ga držati za riječ, tek toliko da se uvjeri, da nema kapaciteta za to), šta ako neka od tih agencija procijeni da pokušaji uvođenja građanskog društva i centralizacije ugrožavaju teritorijalni inegritet bih.nokia6170 wrote:pa ne mora Lagumdzija nista naredjivati...dovoljno je da drzavne institucije samo postuju zakon i rade svoj posao. obaveza svih vojno-policijskih agencija u bosni i hercegovini je da stite teritorijalni integritet bosne i hercegovine.osa wrote:ne bi također bilo loše znati koju to silu lagumdžija misli upotrijebiti, policiju ( koju rs-a ili neke od županija), vojsku (koji puk), ili moguće ima neku stranačku silu.....Timscho wrote:A znamo li mi gdje i kad je Lagumdzija dao ovu izjavu. Stoji samo da Times prenosi izjavu Zlatka Lagumdzije, a ne da je on tu izjavu dao Times-u. Ako je prenosi, odakle je prenosi? Da li ta izjava uopce postoji?
ljudi zaboravljaju da eufor i nato imaju mandat da intervenisu u bilo kojem trenutku.