Zato ste Vi tu, i akademski je duh otjelovljen u Vama. Kao i Corto, ja mrzim plitku ironiju, pa ja, govno neakademsko, ne mogu biti optužen za nju.matilda33 wrote:Dragi korisniče ovog forume: Sa ovakvim stavom, mislim da ti nije ni mjesto sa akademskim osobljem.KPGS wrote:Studenti, gamad.
Ništa ne uče. Jebu se. Troše pare od roditelja. Opijaju se. Drogiraju.
I žale. Žale. Žale. Žale. Const žale.
Mrš!
Iskreno, "an attitude" kao što je tvoj može jedino da prosperira u tvoja 4 zida.
Ljudi idu na Mjesec, ti nisi u stanju da napišeš tri reda koja priliče akademskom građaninu.
Pitaj se gdje ti sebe vidiš za deset godina. Ne vjerujem da ćeš dobiti ikakvu podršku sa ovakvim stavom, po bilo kom životnom pitanju.
A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
-
KPGS
#76 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
-
ibizza
#77 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
ma hajmo svi u Travnik 
-
KPGS
#78 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Ja sam bradati. Vedar, a usto i patriota.alternativni wrote:KPGS wrote:Pa treba neko udariti u kost, bilo cenzure ili ne.
Ja ću prvi protestirati protiv studentskih protesta.
-
ljudozder
#79 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
pa u čemu je problem, u prvom svom postu na ovoj temi sam reko da sam protiv prenosa ispita, eventualno 1-2, ali više ne, to ne ide u korist studenta, kolko god se činilo...zelenashica wrote:i naslo bas da pukne tamo gdje ni prije bolonje nije bilo po 4 ispita prenosenja....pametno nema sta.ljudozder wrote:^ al šta da se radi kad unija neće? Nije ovo sad prvi put izneseno u javnost...
U Statutu univerziteta jasno piše da student ima pravo da završi fakultet po istom sistemu, planu, programu po kojem je i upisan... Znači ko nije krenuo po Bolonji, ne treba ni završiti po Bolonji.. Al ljudi iz Univerziteta su prekršili sami zakon (i još mnoge druge zakone) koji su oni donijeli, "nasilno" prebacujući studente u novi bolonjski sistem :S Ponovci moraju ponovo pratiti predavanja i vježbe, međutim pitanje je gdje? Dešava se često da u učionici kapaciteta 20-30 ljudi bude dvostruko veći broj zbog ponovaca... O ispitima i rokovima da i ne pričam... ma moralo je jednom negdje da pukne...
Osnovni problem je SELJAKLUK na Univerzitetu...
- Atticus Finch
#80 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Budimo realni, tražimo (ne)moguće!
-
cHarsHija_aT_nigTH
#81 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
da nisam vidio svojim ochima, reko' bih bune se sa razlogom...Neg', idem ti ja jucher(opalaaa, to bijashe prekjucher vec) za svojim poslom. Skupina protestvuje. Aj rek' da vidim, kad ono poznanika na tone. Fola, zhale se nesh, protestvuju. Eh da stvar bude smjeshnija stao sam sa nekih destak ljudi od kojih za 8 sigurno znam da su po Boga koji put pitaj na jednoj te istoj godini. Sve nije do njih, te ovo, te ono. Sit ja svoje lafine. Jbt ja sam prvi bio tri puta na prvoj godini. Eh onda duhnulo iz dupeta u glavu i u roku gotovo sve... Tako da ... smijeshni su

- erni3
#82 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
I ja isto.Pera Trta wrote:Inače podržavam...
...zelenašicu u njenom razmišljanju.
Dragi moji studenti, manje povlacite guze po tim kafama jer kol'ko srcete ne mogu mirno da spavam.
Dragi moji studenti, manje se seksajte, imati cete vremena i za to, jer koliko skripite ne mogu opet da spavam.
Dragi moji studenti, manje slusajte muziku, ne moze se spavati od vas
Dragi moji studenti, manje zanovjetajte i vise radite, nista nije palo s neba osim covjeka
Dragi moji studenti, skontajte se tko je kriv za to sto vi imate 1315364156 (plus onih 10 iz prosle godine) ispita koje niste polozili
Dragi moji studenti, prestanite se zajebavati u uhvatite se ucenja i onda se necete niti dovesti u ovu situaciju
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#83 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
To ja pokusavam i reci.matilda33 wrote:
Nije uvijek do studenata. Ne uvijek.
Eh ja ti pisem kako je sada na UNSA i na sta ta bolonja lici...ne znam da li je na svakom faxu pri UNSA ovako ali eto...zelenashica wrote: Ja iz svog iskustva na FF u Tuzli kazem da sam imala totalno drugačije iskustvo(praksu).Dva ispita sam polagala pred komisijom ETF Tuzla....i vjeruj nikakvih problema niti opstukcije od profesora kod kojih sam trebala polagati.
- respo
#84 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
ja zahtjeva u pm
ja upisem fax polozim jedan i to jedva i hocu sve ostale da prenesem na sljedecih par decenija studiranja
jbg ne daju mi da prenesem 5 ispita na sljedecih 50 godina
ej ugrozavaju me
jah eto sad sam ja student kako treba pa protestujem jbg bar nije kao sto neko rece suti i trpi
pa jeblo vas studiranje sto se ne zalite i ne protestujete za korupciju na fakultetima za kadar koji radi tamo za uslove koji su tamo
normalno da nece kad pola njih gleda da to iskoristi u svoju korist jer jbg nekad je lakse platiti ili neka druga usluga nego uciti
a kakvi su uslovi kako ce znati kad tamo odu jedino do oglasne table koja je na ulaznim vratima da bi kao vidjeli termine i neke tamo rezultate vecinom drugih ljudi
da se dignem da protestujem jer idem u zatvor sto sam ubio covjeka bas me zanima bili me podrzali i rekli bori se za sebe
ja upisem fax polozim jedan i to jedva i hocu sve ostale da prenesem na sljedecih par decenija studiranja
jbg ne daju mi da prenesem 5 ispita na sljedecih 50 godina
ej ugrozavaju me
jah eto sad sam ja student kako treba pa protestujem jbg bar nije kao sto neko rece suti i trpi
pa jeblo vas studiranje sto se ne zalite i ne protestujete za korupciju na fakultetima za kadar koji radi tamo za uslove koji su tamo
normalno da nece kad pola njih gleda da to iskoristi u svoju korist jer jbg nekad je lakse platiti ili neka druga usluga nego uciti
a kakvi su uslovi kako ce znati kad tamo odu jedino do oglasne table koja je na ulaznim vratima da bi kao vidjeli termine i neke tamo rezultate vecinom drugih ljudi
da se dignem da protestujem jer idem u zatvor sto sam ubio covjeka bas me zanima bili me podrzali i rekli bori se za sebe
-
samo malo
#85 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Necu braniti ove studente, jer ne znam kakvi su i koliko su pametni/manje pametni, ali obrazovni sistem BiH, mislim na visoko skolstvo, je toliko kriminalno organizovano, da me cudi sto se studenti bune samo kada im treba dodatni rok.
Ostali sute, na Pravu prostitucija, studenti sute, bitno da ne puca haj ba, suti, strpljen spasen, nadji vezu, nadji stelu, plati ispit, ako gdje zapne, i haj provuci se dalje. to je ukratko sistem kojim najmanje 90% studenata na BiH univerzitetima pokusava funkcionisati.
Bolonja u BiH je shvacena kao sistem u kojem ce profesori imati manje posla, i to je bukvalno sve. Imas jedan ispitni rok, okines, ko te jebe, ponavljaj godinu. Govorim za vanredne, kojih po Bolonji nebi ni smjelo biti, ali jebiga, dobre se pare tu zarade, nije malo uzet milju godisnje po studentu, dakle imat cemo vanredne studente i uzet cemo im pare, ali im necemo izaci u susret bas nikako, neki profesori otjeraju vanredne koji dodju na predavanja sa redovnim.. dakle revnosan student, dobije cipelu jer je dosao na predavanje, a svog predavanja nema odnosno predavanja za vanredne studente su pisanija, dodjes tamo i on ti u dva sata izbifla uglavnom koju knjigu moras kupiti, naravno uglavnom njegovu i od njega, i to je to... imas znaci jedan ispitni rok, nemas posteno predavanje o predmetu koji polazes, nemas pojma ni o cemu se radi, ako si zaposlen ne mozes ni ici na predavanja sa redovnim ustvari da nemas ni priliku da te profesor izbaci sa predavanja... i sta ti drugo preostaje nego da nadjes stelu.
Ja govorim sa pozicije bivseg studenta FPN-a, a ko zna, razumjet ce. Ono tamo, ono nije fakultet, ono je pijaca, ko vise nudi, njemu roba. Fuj.
Da ne govorim o radu studentske sluzbe, samo sto ne pucaju u tebe. I nikome nista, ono tamo radi, svi se pouvaljivali na radna mjesta preko veze, profesori zaposljavaju djecu svojih kolega kao asistente, studentska sluzba kad ides tamo moras prvo prouciti ili otici kod sedam brace i dati neku paru, da izadjes ziv, jer ce te Rada i ostala bagra docekati na noz, sjekiru ili nije bitno koje hladno oruzje. Serem se ja u takvo skolstvo.
Nije ni cudo sto su studenti mahom debili, kakvi ih produciraju.
Ostali sute, na Pravu prostitucija, studenti sute, bitno da ne puca haj ba, suti, strpljen spasen, nadji vezu, nadji stelu, plati ispit, ako gdje zapne, i haj provuci se dalje. to je ukratko sistem kojim najmanje 90% studenata na BiH univerzitetima pokusava funkcionisati.
Bolonja u BiH je shvacena kao sistem u kojem ce profesori imati manje posla, i to je bukvalno sve. Imas jedan ispitni rok, okines, ko te jebe, ponavljaj godinu. Govorim za vanredne, kojih po Bolonji nebi ni smjelo biti, ali jebiga, dobre se pare tu zarade, nije malo uzet milju godisnje po studentu, dakle imat cemo vanredne studente i uzet cemo im pare, ali im necemo izaci u susret bas nikako, neki profesori otjeraju vanredne koji dodju na predavanja sa redovnim.. dakle revnosan student, dobije cipelu jer je dosao na predavanje, a svog predavanja nema odnosno predavanja za vanredne studente su pisanija, dodjes tamo i on ti u dva sata izbifla uglavnom koju knjigu moras kupiti, naravno uglavnom njegovu i od njega, i to je to... imas znaci jedan ispitni rok, nemas posteno predavanje o predmetu koji polazes, nemas pojma ni o cemu se radi, ako si zaposlen ne mozes ni ici na predavanja sa redovnim ustvari da nemas ni priliku da te profesor izbaci sa predavanja... i sta ti drugo preostaje nego da nadjes stelu.
Ja govorim sa pozicije bivseg studenta FPN-a, a ko zna, razumjet ce. Ono tamo, ono nije fakultet, ono je pijaca, ko vise nudi, njemu roba. Fuj.
Da ne govorim o radu studentske sluzbe, samo sto ne pucaju u tebe. I nikome nista, ono tamo radi, svi se pouvaljivali na radna mjesta preko veze, profesori zaposljavaju djecu svojih kolega kao asistente, studentska sluzba kad ides tamo moras prvo prouciti ili otici kod sedam brace i dati neku paru, da izadjes ziv, jer ce te Rada i ostala bagra docekati na noz, sjekiru ili nije bitno koje hladno oruzje. Serem se ja u takvo skolstvo.
Nije ni cudo sto su studenti mahom debili, kakvi ih produciraju.
- ljubav_aha
#86 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
samo malo wrote:Necu braniti oves tudente, jer ne znam kakvi su i koliko su pametni/manje pametni, ali obrazovni sistem BiH, mislim na visoko skolstvo, je toliko kriminalno organizovano, da me cudi sto se studenti bune samo kada im treba dodatni rok.
Ostali sute, na Pravu prostitucija, studenti sute, bitno da ne puca haj ba, suti, strpljen spasen, nadji vezu, nadji stelu, plati ispit, ako gdje zapne, i haj provuci se dalje. to je ukratko sistem kojim najmanje 90% studenata na BiH univerzitetima pokusava funkcionisati.Bolonja u BiH je shvacena kao sistem u kojem ce profesori imati manje posla, i to je bukvalno sve. Imas jedan ispitni rok, okines, ko te jebe, ponavljaj godinu. Govorim za vanredne, kojih po Bolonji nebi ni smjelo biti, ali jebiga, dobre se pare tu zarade, nije malo uzet milju godisnje po studentu, dakle imat cemo vanredne studente i uzet cemo im pare, ali im necemo izaci u susret bas nikako, neki profesori otjeraju vanredne koji dodju na predavanja sa redovnim.. dakle revnosan student, dobije cipelu jer je dosao na predavanje, a svog predavanja nema odnosno predavanja za vanredne studente su pisanija, dodjes tamo i on ti u dva sata izbifla uglavnom koju knjigu moras kupiti, naravno uglavnom njegovu i od njega, i to je to... imas znaci jedan ispitni rok, nemas posteno predavanje o predmetu koji polazes, nemas pojma ni o cemu se radi, ako si zaposlen ne mozes ni ici na predavanja sa redovnim ustvari da nemas ni priliku da te profesor izbaci sa predavanja... i sta ti drugo preostaje nego da nadjes stelu.
- medvjed23
#87 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Neka moja iskustva sa Pravnog fakulteta u Sarajevu.
Većina studenata hoda po kafama i sprema ispite iz skripti od 50-60 strana. Kad im se takav pristup studiranju obije o glavu onda se žale pa traže bezuslovne upise, socijalne rokove...
Primijetio sam samo dvije negativnosti vezane za profesore. Konkretizovat ću...
Bajro Golić se previše zaj...je sa potpisima pa se često desi da student ostane bez potpisa isključivo zbog nekih Bajrinih hirova. Meni se u jednom semestru desilo da ostanem bez potpisa iako sam prisustvovao svim predavanjima u tom semestru.
Nedžad Duvnjak vodi neke komplikovane evidencije bez ičije pomoći pa mu se ponekad potkradu greške u tim evidencijama. npr. student je položio dio ispita ali mu on to ne prizna jer je zaboravio evidentirati.
Znači, nije uvijek do studenata ali u 99% slučajeva jeste do studenata. Nažalost, protesti nikad nisu usmjereni na otklanjanje onih negativnosti koje su vezane za profesore.
Većina studenata hoda po kafama i sprema ispite iz skripti od 50-60 strana. Kad im se takav pristup studiranju obije o glavu onda se žale pa traže bezuslovne upise, socijalne rokove...
Primijetio sam samo dvije negativnosti vezane za profesore. Konkretizovat ću...
Bajro Golić se previše zaj...je sa potpisima pa se često desi da student ostane bez potpisa isključivo zbog nekih Bajrinih hirova. Meni se u jednom semestru desilo da ostanem bez potpisa iako sam prisustvovao svim predavanjima u tom semestru.
Nedžad Duvnjak vodi neke komplikovane evidencije bez ičije pomoći pa mu se ponekad potkradu greške u tim evidencijama. npr. student je položio dio ispita ali mu on to ne prizna jer je zaboravio evidentirati.
Znači, nije uvijek do studenata ali u 99% slučajeva jeste do studenata. Nažalost, protesti nikad nisu usmjereni na otklanjanje onih negativnosti koje su vezane za profesore.
-
samo malo
#88 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Jarane, kad sam ja upisao FPN, od nas 100 i nesto, evo dobro se sjecam, jedan momak i jedna djevojka su ucili nesto vise od "skripte od 50-60 strana" (osim u slucajevima gdje profesor zahtjeva da kupis njegovu knjigu, mislim ne zahtjeva on vec kaze morate imati tu i tu knjigu, a on autor knjige, i onda kaze ne morate je od mene kupiti, imate je u kupiti i u Osmacima kod Kalesije, zaseok Devetaci, ima tamo trafika pa kome se ide, neka ide, ne morate kod mene, znate
), nas nekih dvadesetak ofrlje kazem smo ucili iz skripti (jer na FPN-u mozes i tako nauciti, ako imas odgovarajucu skriptu) a ostali, strogo dzonovi i stela.
I ispit po pravilu uvijek polozi... kako da kazem, od recimo njih 40 koji poloze, najmanje 20 (prosjecno, recimo, a glavu dajem da ih ima i vise) su iz one grupe koji ne uce ni iz skripti. Lako je to primjetiti, pred ispit ti pridje i kaze "imas dzonova da odem iskopirati?" ili te blijedo gleda kad se preslisavas prije ispita, ono raja ko raja, skupimo se pa se preispitujemo, oni nemaju pojma ni o cemu se govori.
Kako poloze, dzonovi nema sanse da upale, na vecini ispita ti ih asistent uzme i istjera te vani ako vidi da ih koristis, a vidi jer setaju izmedju stolova ili gore dole po amfiteatru i vide ti boju ociju a ne imas li dzonove. Dakle, stela.
Ako ides na posten nacin, nema te nigdje. Znam tipa dosao negdje iz Travnika, ucio ko konj, isao na redovna predavanja, tjerali ga napolje, bio istrajan, ucio i sve znao, i gubio godine jer se profesoru neda citati odgovore pa ide ono eci peci pec, obori prvog, pusti drugog, treceg obori, cetvrti prodje, i tako do kraja. Svasta se covjek nagleda na nasim fakultetima, cast izuzecima kao sto je recimo, a moram ga spomenuti, Asim Mujkic. Ono je profesor od glave do pete, a sa njim su probleme imali opet ovi sto hoce na stelu, a nece da uce i nisu inteligentni, a Asim je takav tip da ce te i pustiti ako vidi da si pametan pa i ako imas malo tacnih odgovora, a nece te pustiti ako vidi da si glup i jos hoces na stelu ili na poznanstvo proci ispit.
I onda ogovaraju Asima, ovakav onakav.
Ili onaj iz policijske skole, kako se zove zaboravio sam, Termiz valjda. Njega su opisivali ko Hitlera, a covjek samo trazi znanje. Ko ne zna, alahimanet.
Onda dodjes u situaciju da vecina studenata (ti sto ne uce i ne zele da uce) ne voli ove profesore koji vrijede, a cijene kojekakve mediokritete.
U studentima je uglavnom problem, slazem se.
I ispit po pravilu uvijek polozi... kako da kazem, od recimo njih 40 koji poloze, najmanje 20 (prosjecno, recimo, a glavu dajem da ih ima i vise) su iz one grupe koji ne uce ni iz skripti. Lako je to primjetiti, pred ispit ti pridje i kaze "imas dzonova da odem iskopirati?" ili te blijedo gleda kad se preslisavas prije ispita, ono raja ko raja, skupimo se pa se preispitujemo, oni nemaju pojma ni o cemu se govori.
Kako poloze, dzonovi nema sanse da upale, na vecini ispita ti ih asistent uzme i istjera te vani ako vidi da ih koristis, a vidi jer setaju izmedju stolova ili gore dole po amfiteatru i vide ti boju ociju a ne imas li dzonove. Dakle, stela.
Ako ides na posten nacin, nema te nigdje. Znam tipa dosao negdje iz Travnika, ucio ko konj, isao na redovna predavanja, tjerali ga napolje, bio istrajan, ucio i sve znao, i gubio godine jer se profesoru neda citati odgovore pa ide ono eci peci pec, obori prvog, pusti drugog, treceg obori, cetvrti prodje, i tako do kraja. Svasta se covjek nagleda na nasim fakultetima, cast izuzecima kao sto je recimo, a moram ga spomenuti, Asim Mujkic. Ono je profesor od glave do pete, a sa njim su probleme imali opet ovi sto hoce na stelu, a nece da uce i nisu inteligentni, a Asim je takav tip da ce te i pustiti ako vidi da si pametan pa i ako imas malo tacnih odgovora, a nece te pustiti ako vidi da si glup i jos hoces na stelu ili na poznanstvo proci ispit.
I onda ogovaraju Asima, ovakav onakav.
Ili onaj iz policijske skole, kako se zove zaboravio sam, Termiz valjda. Njega su opisivali ko Hitlera, a covjek samo trazi znanje. Ko ne zna, alahimanet.
Onda dodjes u situaciju da vecina studenata (ti sto ne uce i ne zele da uce) ne voli ove profesore koji vrijede, a cijene kojekakve mediokritete.
U studentima je uglavnom problem, slazem se.
- Chemist
#89 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
A jel stvarno to tako. Vidis meni su na mojoj godini uradili isto. Dopustili besuzlovni upis od druge pa na dalje. Onda si imao situaciju da neko slusa predmet na cetvrtoj a nije polozio dva predmeta koja su neophodna za razumijevanje tog predmeta koji su bili na drugoj i trecoj. Danas, ja imam 3 godine staza, neki jos nisu zavrsili. Ipak su bolji isplivali. Medjutim sta je sa vrjednovanjem dobrih studenata tokom studija. Npr, nas je u generaciji bilo 10 - 15 koji smo imali ili ciste ili jedan do dva nepolozena ispita, pa smo opet upali u isti kos sa ovim bezuslovcima. Zasto sam ja morao po cijeli dan provoditi na fakultetu u cetvrtoj godini sa pauzama od po 3 i vise sati kad je vec dugi niz godina prije cetvrta godina vjezbe i predavanja zavrsavala maksimalno do 1 sat popodne. Morao sam jer su sve stavili u isti kos, pa odjednom imas na cetvrtoj 100 i kusur studenata a trebas da imas max 20...Poremecen sistem vrijednosti drustva, svi bi da imaju fakultet...e nece moci, nek se zale vodovodu!!!Zovem se Zelena wrote:Ja koliko sam čula, ne traže bezuslovni upis za sve godine nego samo za studente koji upisuju završnu godinu. Pa vala nek ih puste, šta fali? Opet će oni marljiviji ispolagati sve na vrijeme a oni "lijeni" će tih nekih 10ak ispita vući dvije godine. I vuk sit i ovce na broju!
-
harisl
#90 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Vjerovatno je do organizacije studiranja. Gledajuci sa mashinstva (koje mozda ima vise krutu konstrukciju studiranja) jedini predmeti bez preduslova su oni koje si vec vidio u srednjoj skoli: Matematika I, Fizika, Hemija (ako se trazi), neki strani jezik (ako se trazi) i Nacrtna Geometrija. Sve ostalo ima preduslove. Na primjer, ako ne polozis Fiziku i Matematiku, nebi trebao da uzmes Statiku. Ako ne polozis Statiku, nebi trebao da mozes da uzmes Dinamiku, Kinematiku ni Otpornost Materijala. A bez... ma nema vise smisla da hodas po fakultetu jer skoro vise nista ne mozes uzeti i tu je kraj (bez fizike i matetmatike, nebi trebao da uzmes ni termodinamiku sto odsijeca citav krak 'temickih' nauka).
Inace, dozvolio bih da se prenosi koliko god zelis ispita, mada bi izbor bio izuzetno suzen ukoliko 'kaskas' za programom (zbog preduslova).
Inace, dozvolio bih da se prenosi koliko god zelis ispita, mada bi izbor bio izuzetno suzen ukoliko 'kaskas' za programom (zbog preduslova).
- Chemist
#91 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Najlakse bi bilo studente rangirati po uspjehu koji nije uvijek proporcionalan inteligenciji, jer uporni cesto bolje prolaze od pametnih. Rangiranje po materijalnom osnovu nije posteno iako je na zapadu sveprisutno...Ali sve dok postoje sinovi i kceri "istaknitih pojedinaca naseg drustva" nema nista od te ljubavi...
-
modesti
#92 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Pera Trta, dobro se sjećam ovih "protesta" koji su više ličili na bezobrazluk nego na pogažena prava studenata. Znam da sam se tada plašila kome ću ići jednog dana u ruke po pitanju zdravlja kad ovako nekritički razmišljaju i deru se bez veze.Pera Trta wrote:Slično je bilo na mom fakultetu (Sarajevski je univerzitet) u jesen 2004, grupica studenata se pobunila jer im nisu dali da upišu završnu godinu uz prenošenje boga pitaj koliko ispita. Iako se to nije ticalo direktno mene (ja sam bio jedna godina iza njih), ipak sam ih podržao, nosio transparent u prvim redovima, što se jasno vidjelo na snimcima nekoliko televizija.ladyblue18 wrote:Previse jest, ali ja im svejedno skidam kapu jer se oni zaista bore za svoja prava, opravdano ili ne, za razliku od nas Sarajlija, tj. studenata koji studiraju u Sa.Radio sam to iz iskrene nade da je to iskra koja će prerasti u opšti bunt protiv truhlog stanja na fakultetu, kakvo je tada (a vjerujem i danas) bilo.
Međutim, onda sam vidio da se oni bore samo za svoju guzicu i bukvalno su sve druge studente, pa i mene, odstranili odatle, da im "ne smetamo". Tada sam sve studentske proteste poslao u neku stvar i zarekao se da više nikad neću ni u jednim učestvovati.
Srećom, do kraja mog studiranja više ih nije ni bilo.
Znači, i tebe sam olajavala okolo
Glede teme, ja sam ionako vrlo skeptična prema današnjem studiranju (po Bolonji) jer mi više liči na srednju školu a manje na studiranje. Ja im ne bih dala više od 2 ispita da prenesu, naročito što imaju po 5-10 ispita po semestru. Pa nisu Supermeni da u jednom roku daju npr. 13 ispita
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#93 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Kao što možeš vidjeti iz mog posta, ja uopšte nisam pripadao toj grupi (oni su tražili da ih puste bez uslova na šestu godinu, a ja sam upravo bio upisao petu), već sam iz svoje naivnosti i idealizma stao uz njih (pa i na čelo donekle), nadajući se da će to ishoditi ozbiljnim protestima protiv svega lošeg na fakultetu. Ali već do popodneva istog dana sam se razočarao u sebične likove (a SVI iz te grupe su bar jednu ili više godina do tada već nekoliko puta obnovili) i poslao sam ih kvragu i odustao od svih protesta od tad, pa nadalje i ubuduće 
-
zelenashica
#94 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Chemist wrote:A jel stvarno to tako. Vidis meni su na mojoj godini uradili isto. Dopustili besuzlovni upis od druge pa na dalje. Onda si imao situaciju da neko slusa predmet na cetvrtoj a nije polozio dva predmeta koja su neophodna za razumijevanje tog predmeta koji su bili na drugoj i trecoj. Danas, ja imam 3 godine staza, neki jos nisu zavrsili. Ipak su bolji isplivali. Medjutim sta je sa vrjednovanjem dobrih studenata tokom studija. Npr, nas je u generaciji bilo 10 - 15 koji smo imali ili ciste ili jedan do dva nepolozena ispita, pa smo opet upali u isti kos sa ovim bezuslovcima. Zasto sam ja morao po cijeli dan provoditi na fakultetu u cetvrtoj godini sa pauzama od po 3 i vise sati kad je vec dugi niz godina prije cetvrta godina vjezbe i predavanja zavrsavala maksimalno do 1 sat popodne. Morao sam jer su sve stavili u isti kos, pa odjednom imas na cetvrtoj 100 i kusur studenata a trebas da imas max 20...Poremecen sistem vrijednosti drustva, svi bi da imaju fakultet...e nece moci, nek se zale vodovodu!!!Zovem se Zelena wrote:Ja koliko sam čula, ne traže bezuslovni upis za sve godine nego samo za studente koji upisuju završnu godinu. Pa vala nek ih puste, šta fali? Opet će oni marljiviji ispolagati sve na vrijeme a oni "lijeni" će tih nekih 10ak ispita vući dvije godine. I vuk sit i ovce na broju!
- LeonardoAC
#95 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Pametnije bi im bilo da odu fino kući i počnu spremati ispite za januar. Doduše, kol'ko je taj fakultet posto šprdnja opšte klase, mogli su spremit 2 ispita kol'ko su proveli vremena oko demonstracija. Čuj 4 ispita. jbt, pa najbolje hajmo ukinut ograničenja... pa nek polažu onako, odoka... šta požele.
Jbt... čuj zahtjeva 4 ispita da prenese
Jbt... čuj zahtjeva 4 ispita da prenese
-
Hendrix
#96 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Kad se sjetim do prije par godina sam mogao prenijeti 2 u iduću godinu s tim da ako nemaš uslova možeš se slikati za prelaz. I sada isti fax, 1000 apsolvenata od kojih neki nemaju čistu ni drugu godinu pitam se šta je Bolonja donijela meni? Saznanje da sam učio ko konj i pošteno polagao da bi se na kraju osjećao kao apsolvent, i da bi sada likovi puni sebe govorili kako su pred završetkom a imaju 15 ispita još?!?! Položiš ove sve lakše i onda ti ostanu 2-3 zbog kojih su se obnavljale godine, ali ti si apsolvent i zalibo te, polažeš ga čitavu godinu dok profesoru ne dopizdi pa pusti jednu turu i ti budeš među njima i eto,onda pričaš kako i nije nešto težak može se to, tako se sada radi.
Ako su već prema svima onima koji su do prije neku godinu završili pošteno i po zakonu pljunuli u lice puštajući među-generacije da anarhistički polažu i budu apsolventi 10 godina onda neka to omoguće i ovima u Tuzli, makar neka prema njima budu pošteni ako prema nama nisu.
Ako su već prema svima onima koji su do prije neku godinu završili pošteno i po zakonu pljunuli u lice puštajući među-generacije da anarhistički polažu i budu apsolventi 10 godina onda neka to omoguće i ovima u Tuzli, makar neka prema njima budu pošteni ako prema nama nisu.
- Ductus Holedocus
#97 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Niko nikog ne moze za***ti,koliko covjek sam sebe..
Opet ce to nas/njih doci glave...
I ako uspiju preneti,morace ga polagati..ili u januaru ili u septembru..
Prije 15tak godina..bilo je bezuslovno prelazenje u narednu godinu... odslusaju godinu i idu dalje u narednu..i naravno zglave..Takvi nikad nisu ni zavrsili..Na sta bi to licilo..Isto bi bilo ko da prvo ucimo razlomke pa onda tablicu mnozenja..
.
Opet ce to nas/njih doci glave...
I ako uspiju preneti,morace ga polagati..ili u januaru ili u septembru..
Prije 15tak godina..bilo je bezuslovno prelazenje u narednu godinu... odslusaju godinu i idu dalje u narednu..i naravno zglave..Takvi nikad nisu ni zavrsili..Na sta bi to licilo..Isto bi bilo ko da prvo ucimo razlomke pa onda tablicu mnozenja..
.
- ljubav_aha
#98 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Chemist wrote:Najlakse bi bilo studente rangirati po uspjehu koji nije uvijek proporcionalan inteligenciji, jer uporni cesto bolje prolaze od pametnih. Rangiranje po materijalnom osnovu nije posteno iako je na zapadu sveprisutno...Ali sve dok postoje sinovi i kceri "istaknitih pojedinaca naseg drustva" nema nista od te ljubavi...
-
zelenashica
#99 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
Studenti su i dalje ispred Vlade TK, jučer jedan kaže ostaju koliko treba do ispunjenja zahtjeva. Nije im lako, dvije hladne noći su iza njih ali ne ide to baš tako, onda bi svi trebali da se bune dok im se ne ispune zahtjevi. Nemam ja ništa protiv njih, daleko od toga, žao mi je što su se našli u takvoj situaciji ali nisu mi baš jasni. Kažu da im niko nije rekao za njihova prava, baš kao da su propisi skriveni pa se do njih ne može doći. Žale se što ih je Bolonja sustigla, a istina je da ih ne bi sustigla da se nisu gubile godine. Nekako imam utisak kao da im je najnormalnije da se godina ponavlja, a nije. Istina, bezuslovni prelazak u narednu godinu više ne traže ali moram reći da je onaj ko je to prvi put dopustio učinio medvjeđu uslugu i studentima i fakultetima. Uz degradaciju fakulteta još gora je degradacija truda studenata koji godine redovno daju.
Dijelim mišljenje onih koji smatraju da ni prenošenje ispita ne doprinosi ugledu fakulteta. Svima na kraju bude važno da im diploma bude poštovana a ne može se to postići bez žestokih kriterija. Nije fakultet za svakoga niti ga moraju završiti svi koji ga upišu, samo treba biti pošten i prema sebi i drugima i odlučiti šta se hoće.
U svakom slučaju rektori se mijenjaju a stanje ostaje isto (istina za novog je još rano da se komentariše), uskoro će i smjena u Ministarstvu obrazovanja ali iskreno sumnjam da će se u skorije vrijeme srediti stanje u našem visokom školstvu. Odavno se svelo na štancanje kadra koji nema posla, studenti su poželjni da profesori imaju šta raditi i kome predavati, a šta se i koliko nauči, to je već druga priča.
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=38308
Dijelim mišljenje onih koji smatraju da ni prenošenje ispita ne doprinosi ugledu fakulteta. Svima na kraju bude važno da im diploma bude poštovana a ne može se to postići bez žestokih kriterija. Nije fakultet za svakoga niti ga moraju završiti svi koji ga upišu, samo treba biti pošten i prema sebi i drugima i odlučiti šta se hoće.
U svakom slučaju rektori se mijenjaju a stanje ostaje isto (istina za novog je još rano da se komentariše), uskoro će i smjena u Ministarstvu obrazovanja ali iskreno sumnjam da će se u skorije vrijeme srediti stanje u našem visokom školstvu. Odavno se svelo na štancanje kadra koji nema posla, studenti su poželjni da profesori imaju šta raditi i kome predavati, a šta se i koliko nauči, to je već druga priča.
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=38308
- vozač
#100 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!
sve je to sranje
u moje vrijeme se znalo, maksimalno 2 predmeta si mogao prenositi i ne možeš slušati više od 3 predmeta iz naredne godine. kad sve očistiš iiz prethodne, tek onda možeš slušati ostatak i polagati ispite iz naredne i nikakvih problema. kad sve završiš, počistiš, možeš dalje.
ovo danas, ne zna se ni ko pije ni ko plaća.
studenti, većina bezobrazni, mame i tate guraju na sve moguće načine, profesori da bog sačuva, nema odakle ih se nije dovuklo i svaki nešto tezgari i mulja, univerziteta ko pljeve, diploma nema kakvih nema, sve go stručnjak
, ispiti ABC pitalice, sranje da ne može biti veće
sve se svodi samo na otimanje para od studentarije, žalosno ali je tako i onda djeca i jesu takva kakva su, uništiše nam kreteni generacije i generacije
ne ulazim u to koliko su u pravu, ali vjerovatno nešto ima čim djeca sjede u po noći na ovoj zimi, na ulici,
ko bi normalan to radio i smrzavao se bez veze, ne vjerujem da su svi ublehaši i da propadaju iz godine u godinu, na kraju krajeva i da griješe valjda je red da se neko pojavi i objasni im to, al jebi ga, kakva država takvi i šupci što nam djecu obrazuju i uče ih životu, fuj
u moje vrijeme se znalo, maksimalno 2 predmeta si mogao prenositi i ne možeš slušati više od 3 predmeta iz naredne godine. kad sve očistiš iiz prethodne, tek onda možeš slušati ostatak i polagati ispite iz naredne i nikakvih problema. kad sve završiš, počistiš, možeš dalje.
ovo danas, ne zna se ni ko pije ni ko plaća.
studenti, većina bezobrazni, mame i tate guraju na sve moguće načine, profesori da bog sačuva, nema odakle ih se nije dovuklo i svaki nešto tezgari i mulja, univerziteta ko pljeve, diploma nema kakvih nema, sve go stručnjak
sve se svodi samo na otimanje para od studentarije, žalosno ali je tako i onda djeca i jesu takva kakva su, uništiše nam kreteni generacije i generacije
ne ulazim u to koliko su u pravu, ali vjerovatno nešto ima čim djeca sjede u po noći na ovoj zimi, na ulici,
ko bi normalan to radio i smrzavao se bez veze, ne vjerujem da su svi ublehaši i da propadaju iz godine u godinu, na kraju krajeva i da griješe valjda je red da se neko pojavi i objasni im to, al jebi ga, kakva država takvi i šupci što nam djecu obrazuju i uče ih životu, fuj
Last edited by vozač on 11/10/2010 09:40, edited 1 time in total.