Krediti...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

motorola01

#76 Re: Krediti...

Post by motorola01 »

madner wrote:
motorola01 wrote:I mene interesuje :D ...U mom postu i postu int-a imas pravu matematiku...Ne treba ti nista vise.Ali eto volio bih vidjeti i tu "visu"matematiku koja se tice ove teme...
Mislim da je visa matematika sazeta u tome da ako zelis imati vise moras zaraditi vise. :D
:thumbup: Samo to preostaje,jer nema druge :x

ps.ovo je u stilu Alan Forda :lol:
jyqan

#77 Re: Krediti...

Post by jyqan »

Moj slučaj: digao kredit na 100.000 da kupim stan, kupio i otplatio (s kamatama nekih 150.000).
Vjerovatno bih do danas uštedio tih 100.000, ali danas je taj isti stan 200.000, pa bih da sam štedio bio opet na početku
int21

#78 Re: Krediti...

Post by int21 »

Haj sad atko kad kazes da je matematika neumoljiva (ja sam je studirao), zasto ne napises to sto mislis, matematicki. Nismo sarkasticni i ne izrugujemo se. Samo me interesuje kako? Je li to problem?
vukojebina

#79 Re: Krediti...

Post by vukojebina »

jedan mali savjet...ljudi, sto prije uzmete kredit, prije ce te ga vratit...isto vas ceka, sad ili kasnije...
int21

#80 Re: Krediti...

Post by int21 »

vukojebina wrote:jedan mali savjet...ljudi, sto prije uzmete kredit, prije ce te ga vratit...isto vas ceka, sad ili kasnije...
Ja se zajebah pa ne uzeh ranije :)
atko

#81 Re: Krediti...

Post by atko »

int21 wrote:Haj sad atko kad kazes da je matematika neumoljiva (ja sam je studirao), zasto ne napises to sto mislis, matematicki. Nismo sarkasticni i ne izrugujemo se. Samo me interesuje kako? Je li to problem?
nije problem ... ide malo kasnije ;)
madner

#82 Re: Krediti...

Post by madner »

motorola01 wrote:
madner wrote:
motorola01 wrote:I mene interesuje :D ...U mom postu i postu int-a imas pravu matematiku...Ne treba ti nista vise.Ali eto volio bih vidjeti i tu "visu"matematiku koja se tice ove teme...
Mislim da je visa matematika sazeta u tome da ako zelis imati vise moras zaraditi vise. :D
:thumbup: Samo to preostaje,jer nema druge :x

ps.ovo je u stilu Alan Forda :lol:
Ako zelis pobijediti ne smijes izgubiti. Vidi stan nije vazduh, covjek moze rentat stan 100 godina bez posljedica po zivot. Dakle ako ti matematika kaze da ne mozes ustedjeti dovoljno da skratis taj rok na razuman period, pravo pitanje nije koliko dugo moram produziti period nego da li moram kupiti taj stan.

Ili kako mogu povecati svoju zaradu, bilo boljim poslom ili honorano.
int21

#83 Re: Krediti...

Post by int21 »

Dobro, povecati zaradu stoji.

Ali matematicki ti "razuman period" nema nikakvo znacenje, i varijabilan je. A sve zavisi i od posla kojim se bavis.

Recimo ja i supruga nosimo razlicit rizik kad je u pitanju kredit. Ona je u drzavnoj firmi a ja u privatnoj.

Mada je kod nas je malo drugacija situacija, mi jako dobro zaradjujemo, pa smo skontali da uzmemo kredit na odredjeni period, ali takav da ne trpi ostatak mog zivota. Hocu i na more i plazmu i auto. Ne odmah....ali jedno po jedno. I tako poslije odredjenog vremena imam sve, i nemam rupa u zivotu kad mi je nesto falilo. Kamata je cijena toga, pomiris se.

Ali da sam gledao da stedim...bilo bi prvo more, pa plazma pa auto a za stan sta ostane....a ne ostane nista. I vjeruj mi, mirno spavam kad imam svoj stan. Mozda nije odmah moj jer je hipoteka na njemu, ali bice moj prije nego napunim 40.

A moje subjektivno misljenje, za igranje na siguricu u zemlji visokog rizika kakva je BH, je gubljenje vremena i godina zivota.
atko

#84 Re: Krediti...

Post by atko »

E hajmo malo matematike sad ... uzecmo neku sredinu za primjer

A:
-mozemo npr oko 1000KM mjesecno izdvojiti
-za stan od 60-ak kvadrata
- po cijeni od 1400 do 1500

... znaci treba nam oko 90 000 KM

90 000 na 12 godina uz kamatu od 8% rata je nekih 960 KM ... znaci na kraju vracamo 138 000 KM

dakle platili smo kamata 48 000 KM

da smo sve te godine placali kiriju ... ja placao 190 a kasnije 220 KM za 60 kvadrata na dobrinji ... znaci 205 prosjek ... al da se sad ne bi natezali uzmimo neku sredinu od 250 ...

250 x144 = 36 000 ... dakle povoljnije je za 12 000 KM
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

B:

stedim 3 godine po 750-800 KM = oko 28 000 KM ustedim (9000 za kirije u tom periodu)
satn od 42 kvadrata po cjeni od 1500 = 63 000 ... imam ucesce od 28 000 (sto olaksava dobijanje kredita i sveg ostalog) .... trebam kredita 35 000

35 000 na 3 godine uz kamatu od 8% rata nekih 1090KM ... varcam oko 39 300 km

Dakle kamata 4200 + 9000 kirije = 13 200
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

zakljucak: primjerom B sam ostvario 2/3 onog iz primjera A uz duplo manje vremena i 3,5 manje izgubljenih novaca (kakamta iz A vs kamata+kirija iz B) ... a riziku sam bio izlozen minimalno i samo 3 godine

za dodatnnih 20-30 kvadrata mogu lezerno da stedim naredne 3-4 godine i da predjem u veci stan kad dodju djeca ... a mogu i u biznis da investiram ... a mogu i da odem odavde jer nemam kuglu oko noge na 12, 15 ili 20 godina ... itd itd
int21

#85 Re: Krediti...

Post by int21 »

Lijepo teoretski.

Svi placaju stan 190KM (a kasnije 220KM)? To ti je jarane sreca kakve nema. Osim ako ne zivis u supi.

1400- 1500 KM stan? Jeste ali ako je 80+ kvadrata. Manji stanovi = skuplji stanovi. Racunaj da je prosjek stana 1800 km.

Sad to uvrsti u svoju racunicu pa vidi.

Plus racunaj i to da jednostavno nema sanse da ostavis svaki mjesec 800 od te dvije plate po 1000. NEMA SAMSE.

:)

Pozdrav, odoh kuci djetetu, cujemo se veceras.

P.S.

I to je sve lijepo ako mislis praviti djecu u 40-oj :)
int21

#86 Re: Krediti...

Post by int21 »

P.S.

Zasto mislis da je kugla? Pa odveze se......nije ti zarasla na nogu?
motorola01

#87 Re: Krediti...

Post by motorola01 »

Sve je to tacno,ali to je sve sa visokim rata kredita i tu se sve to moze uklopiti.Ali probaj to uraditi kad zelis imati ratu kredita od nekih 500-550KM?!Tu taj model ne prolazi ili je bare-bare sa dizanjem kredita od nekih 60 000..A rizikujes mnogo,tacniej nije to nikakav rizik nego samo jedna nelagoda koja se zove mogucnost otkaza covjeka koji ti renta stan,pa hajde seli tamo,seli vamo...Odose zivci itd...

To je sve uredu ko moze mjesecno ustediti 1000,a znamo vrlo dobro da ljudi ne mogu ustediti ni 200 KM,a kamoli 1000.I 500 je mnogo...I ovaj primjer ima puno zackoljica...Kad kazes da stedis 1000,nemas ti taj mjesec troska(stednje) 1000KM,nego 1250 jer imas rentu za stan u kojem zivis...Drugi primjer ti nije isti kao prvi,jer si smanjio cijenu prvobitnog stana za trecinu,tako da se puno lakse uklopiti u tu "semu stednje" odnosno izbora stednje i rentanja stana u odnosu na kredit...Da ne govorimo da je i tu trosak mjesecni,odnosno stednje ide preko hiljade,a gdje su ostali troskovi zivota(racuni,gorivo,hrana,odjeca,a da godisnji odmor i ne spominjemo)...

Sve u svemu puno manjkavosti i ustrucavanja u zivotu za veliko nista,naspram dizanja kredita na neki razumni rok do 12 godina(mada je cener po meni najbolja opcija)..

Jednostavno jako fin model za nekog momka koji ima platu 1500+ i ne misli se zeniti barem 4-5 godina.Mada i kad se ozeni i kad bude kupovao stan,nakon tih 4-5 godina stednje,mora nastaviti isti niz narednih desetak godina da bi uspio kupiti i opremiti stan.I gdje si bio,nigdje.Sta si radio,nista.Sve u svemu,opet dodjes na nekih 15 godina teske robije :D
vesna555

#88 Re: Krediti...

Post by vesna555 »

Madner, vidim da se ne razumiješ pretjerano u ekonomiju, pa evo da ti napomenem dvije stvari, da se ne provaljuješ u razgovoru s ljudima.
Prva stvar je, kratkoročni kredit se odnosi na period od 12 mjeseci maksimum. Sve iznad je dugoročni kredit. Jer pišeš o nekim "kratkoročnim" kreditima od 3 godine i tako to :D
Druga stvar, hiperinflacija ne može dovesti do toga da ti manje treba da otplatiš kredit. Inflacija znači rast cijena, tj. pad vrijednosti novca. Ali to ti jedino znači da novac koji imaš danas, sutra ti neće toliko vrijediti, a to ne znači da će ti rata biti manja i da ćeš je prije otplatiti jer svaka banka naravno prilagođava ratu kredita inflaciji. Posljedica hiperinflacije je ta da se stanovništvo prestaje zaduživati, ali druga stvar je tu u pitanju.
Hiperinfacija se može dogoditi i euru i dolaru i svakoj drugoj valuti, tako da nema veze jesi li digao kredit u euru ili nekoj drugoj valuti, ako te pogodi, nije ti lako.

Također, da ti objasnim zašto si u još gorem položaju ako dođe do hiperinflacije. Tada ti, koji, kao što si rekao imaš nadprosječnu platu, si gotovo kao i mi smrtnici koji nemamo jer tvoj novac tada ništa ne vrijedi. Ako imaš milijun maraka u banci, isti si kao ja koja imam 1000 KM jer ja za 1000 KM mogu kupiti kiflu, a ti za milijun možeš npr. 3 hljeba, što je zanemariva razlika, kada pogledaš koliko si prije hiperinflacije ti vrijedio sa svojih milijun, a ja sa svojom 1000. Dakle, preraspodjela bogatstva je neizbježna. A također, i gospodarstvo je u zastoju, pa je vrlo moguće da ćeš izgubiti posao. Ako dođe do hiperinflacije, život će ti se svesti na robnu razmjenu. Ubrat ćeš papriku iz svog vrta i dati komšiji za mrkvu iz njegovog.

Također, i dalje u diskusiji si pokazao ogroman nivo neznanja vezan za kredite, banke, poslovanja banaka i slično, pa ti dajem preporuku da prije nego uđeš u diskusiju s ljudima o stručnim stvarima pročitaš štagod vezano za temu, ako već ne znaš.
Nadam se da ne zamjeriš, savjet je dobronamjeran. :)
madner

#89 Re: Krediti...

Post by madner »

vesna555 wrote:Madner, vidim da se ne razumiješ pretjerano u ekonomiju, pa evo da ti napomenem dvije stvari, da se ne provaljuješ u razgovoru s ljudima.
Prva stvar je, kratkoročni kredit se odnosi na period od 12 mjeseci maksimum. Sve iznad je dugoročni kredit. Jer pišeš o nekim "kratkoročnim" kreditima od 3 godine i tako to :D
Druga stvar, hiperinflacija ne može dovesti do toga da ti manje treba da otplatiš kredit. Inflacija znači rast cijena, tj. pad vrijednosti novca. Ali to ti jedino znači da novac koji imaš danas, sutra ti neće toliko vrijediti, a to ne znači da će ti rata biti manja i da ćeš je prije otplatiti jer svaka banka naravno prilagođava ratu kredita inflaciji. Posljedica hiperinflacije je ta da se stanovništvo prestaje zaduživati, ali druga stvar je tu u pitanju.
Hiperinfacija se može dogoditi i euru i dolaru i svakoj drugoj valuti, tako da nema veze jesi li digao kredit u euru ili nekoj drugoj valuti, ako te pogodi, nije ti lako.

Također, da ti objasnim zašto si u još gorem položaju ako dođe do hiperinflacije. Tada ti, koji, kao što si rekao imaš nadprosječnu platu, si gotovo kao i mi smrtnici koji nemamo jer tvoj novac tada ništa ne vrijedi. Ako imaš milijun maraka u banci, isti si kao ja koja imam 1000 KM jer ja za 1000 KM mogu kupiti kiflu, a ti za milijun možeš npr. 3 hljeba, što je zanemariva razlika, kada pogledaš koliko si prije hiperinflacije ti vrijedio sa svojih milijun, a ja sa svojom 1000. Dakle, preraspodjela bogatstva je neizbježna. A također, i gospodarstvo je u zastoju, pa je vrlo moguće da ćeš izgubiti posao. Ako dođe do hiperinflacije, život će ti se svesti na robnu razmjenu. Ubrat ćeš papriku iz svog vrta i dati komšiji za mrkvu iz njegovog.

Također, i dalje u diskusiji si pokazao ogroman nivo neznanja vezan za kredite, banke, poslovanja banaka i slično, pa ti dajem preporuku da prije nego uđeš u diskusiju s ljudima o stručnim stvarima pročitaš štagod vezano za temu, ako već ne znaš.
Nadam se da ne zamjeriš, savjet je dobronamjeran. :)
Ko se to naljutio :D zbog provaljivanja na drugoj temi.
Buci buci. Ajde fino na autobus i paradajz u ruke.

Posto vidim da ti fali kapaciteta da shvatis da je to bila zajebancija, morat cu nastaviti da te provociram, sada jos na nekoliko vise osnova.
Sada primjeni svoj nadasve siroki dijapazon znanja na SRFJ u periodu od 1985 do 1990 pa nam objasni kako je to bilo moguce da se krediti za stanove vracaju za manje od pola plate :D
Onda povuci paralelu sa velikim vozdom tada i buducim, tj sa mnom, kako bi shvatila gradioznost plana i koliko je tvoj komentar bio suvisan i pogresan.
vesna555

#90 Re: Krediti...

Post by vesna555 »

Gledaj, ja ne znam na kojoj temi si mene provalio, ako ti nije problem slobodno mi copy paste ovdje.
Ako misliš na to što idem u Makarsku na ljetovanje i nemam auto, već idem busem, mene nije to stid i nema me zašto biti stid. Ja radim, nemam nadprosječnu platu i nemam dovoljno da idem na neke ekskluzivnije destinaciju, niti sam kad tvrdila da sam ljetovala na nekom ekskluzivnom, mjestu, ali vjerujem da će jednog dana biti i za to para.
Meni je i Makarska super, kad imam s kim otići i imam fino društvo i momka, meni je žao ljudi koji nemaju s kim otići jer nemaju društvo, a imaju bolju platu od mene:)

Također, razumijem što si ovako reagirao. I ja da sam pokazala toliki nivo neznanja oko neke materije, bilo bi mi neprijatno i pokušala bih vjerovatno kroz nekakva lična podjebavanja da skrenem pažnju sa toga.

Kako kod, vezano za upit o stambenim kreditima u vrijeme SFRJ, priznajem da nemam znanje o tome, pa ne bih ni ulazila u diskusije, ali danas, u vrijeme tržišne ekonomije, nije moguće nadati se hiperinflaciji kako bi laške otplatio kredit, može ti samo biti gore.
Umjesto da trošiš energiju na neka izvlačenja i prebacivanje diskusije na lični novo, predlažem ti da se upoznaš s materijom o kojoj pišeš.
Rekla sam ti već jednom, a evo opet ću, ja nisam bila zlonamjerna. Bolje da ti ovdje neko kaže već lično, lakše ćeš podnijeti.
vox-populi

#91 Re: Krediti...

Post by vox-populi »

druze @atko, lijepo to zvuci u teoriji. Nesto nisam siguran da bi bas tako funkcionisalo u praksi. Evo ti primjer jednog mog druga:

lik odlucio da ne uzima kredit na preko 10 godina nego da proba tu neku varijantu, stednja+kraci kredit=manji stan, pa kad otplati zamjena manjeg stana za veci itd. Kada se odlucivao za ovaj korak, bile su mu 24 godine, tek zavrsio fakultet, dobio dosta dobar posao. Tada je imao platu od 1100 KM, sto je neke 2004. u Sarajevu bilo skroz ok. Do te 2004. godine je studirao, dosta skromni prihodi, znaci nije bas mogao da putuje i nesto pretjerano uziva u zivotu. Ali eto, skontao, hajde da stedim pa cu uzivati kasnije.
Uglavnom, od tih 1100 KM, uspijevao je da ustedi i do 900 KM mjesecno. Zivio i dalje sa starcima, na odmore nije isao a i nas je manje vise izbjegavao jer nije htio da trosli lovu. OK, ima covjek cilj pred sobom pa dobro. Stedio tako on 4 godine, uspio da ustedi cca. 36000 KM. Nije zanemariva suma, ali za 4 godine odricanja i nije nesto. U medjuvremenu, cijene nekretnina nevjerovatno skocile tako da mu je tih 36000 bilo malo vise od pola stana. Sjecam se da je nasao jednosoban stan od 38 kvadrata, negdje na Grbavici koji je bio oko 65000 KM. Uglavnom, uzeo 30000 na 5 godina, uz suduznika (otac), rata mu blizu 700 KM. Doduse i plata je skocila na 1250 KM. Poceo otplacivati kredit 2008. godine. Opet zivot pun odricanja jer vise ne zivi sa starcima, od plate mu ostane 550 KM. 2009. upozna djevojku, veza, sve super, vjencaju se 2010. Ona tek zavrsila faks, ne radi, njima dvoma tih 550 ne moze pokriti ni rezije ni hranu, da ne govorim o nekom ugodjaju ili odlasku na odmor. Sta ce, covjek reprogramira kredit na nesto duzi period, cisto da mu ostane dovoljno novca da pokrije troskove. Sada njih dvoje zive u relativno malom stanu, onda i dalje ne moze da nadje posao, pate se s lovom a kredit ce umjesto do 2013 placati do 2016 godine, znaci jos punih 5 godina. Ona ce mozda naci posao pa ce se situacija popraviti, a mozda i nece.

Eh sada ide punchline:

njemu ce 2016. biti 36 godina. Bice vec 6 godina u braku, jos uvijek bez djece jer za to nemaju novca. Od svijeta je vidio Lloret de Mar na ekskurziji i nesto malo Hrvatske kada je nekim cudom otisao na more. Od svoje 19. kuburi sa lovom, prvo kao student a kasnije stednja+kredit. 2016. ce imati premali stan da u njemu zapocne porodicu, znaci prodaji pa kupuj veci, uz novi kredit. Troskovi ce se povecati jer ce i dijete biti tu, znaci morace opet uzeti kredit na 7-10 godina.

I eto, kad sve saberes i oduzmes, opet ce do svoje 45. biti u kreditu, s tim da od zivota nije prozivio gotovo pa nista.

Umjesto da je odmah uzeo 60-70 kvadrata (koji su 2004. bili dosta jeftiniji) i kredit na 25 godina. Opet bi ga otplacivao do svoje (EDIT:) 50. ali bi bar zivio zivot koliko-toliko bolje.

Izvinjavam se na malo duzem postu, poenta je da sam misljenja da je bolje uzeti dugorocni kredit (20-30 godina) sto ranije u zivotu i odmah uzeti minimalno dvosoban stan, ako je moguce i veci. Tacno je da ce se platiti dosta kamate ali tom kamatom placas koliko-toliko ugodan zivot. Jer samo ces jednom zivjeti 20-te i 30-te. Jebo taj zivot ako mi te godine prodju u stednji i odricanju.
detroit-mercy

#92 Re: Krediti...

Post by detroit-mercy »

Nema nekog zlatnog pravila, sve zavisi od osobe do osobe i od potrosackih sklonosti/mentaliteta osobe.
Ja licno sam uzimao kredite i u buducnosti namjeravam da ih uzimam.
Prvo, mortgage krediti u USA nisu tako veliki, u principu oko 5%.
Svoj prvi stan u Americi sam uzeo na kredu uz nesto ucesca, sve se svodi na to da mi je rata kredita bila ista kao da sam stan iznajmljivao. Prema tome, ne vidim razloga zasto bih se godinama opterecivao da ustedim neke pare na ustrb odmora, izlazaka i td. Prvi kredit sam uzeo na 15 godina i vec je skoro pola vremena proslo od tada :mrgreen: . Prije par godina ispala je zlatna prilika da dodjem do jako dobre kuce za prilicno nisku cijenu, naravno nisam se dvoumio ni sekunde :mrgreen: , odmah po kredu u banku :mrgreen: . Ovaj puta sam isao na 30 godina kredit, znam da ce se odmah javiti oni koji ce reci koliko ces dati u kamatama ali to nije poenta price uopste.
Moja logika se je vodila time sta da radim sa dva stana/kuce, sta ako ne mogu da se rijesim prvog stana po cijeni koju ja hocu, sta ako ne izdam par mjeseci, sta ovo sta ono. Tako da mi je rata za kucu smijesno mala, fakticki skoro pa duplo manja nego da iznajmljujem stan.
Na svu srecu, stan je relativno brzo izdat tako da sada odplacivanje istog je na plecima podstanara :mrgreen: .
Ja sam sada u kuci koju mjesecno placam jako malo, fakat da sam na socijali mogao bih je placati :mrgreen: , mada na svu srecu nisam.
Sada, vracas se na ono o cemu nasa raja previse razmislja kada uzima kredu a to je koliko cu platiti kamate. Kamata je cijena kapitala, isto kao sto ja za svoj novac u banci dobijam kamatu tako i dajem kamatu.
Niska rata kredita mi omogucava da imam pristup kesu koga mogu investirati u druge stvari, tako da kada pogledam koliko procenata kamate placam vs sta dobijam kao ROI, ja sam na pozitivnoj strani.
Druga stvar je likvidnost, nekretnine su slabo likvidne, ponekad uzme i par mjesci da se proda (obicno se prodaju ko halva do tebi ne zatreba da je prodas), tako da ja licno nisam veliki pristalica da se dugo godina odrices svega i svacega pa da onda dodjes i istreses vrecu kesa na sto i kazes od danas ovo je sto posto moje :mrgreen: .
Rijetko gdje u svijetu biznisa se ljudi tako lako odricu velikih suma kesa da bi kupili nekretninu ili biznis i sta vec :mrgreen:
Mada sve ovo sto govorim je totalno drugacije od stanja u BiH gdje su plate jako niske a troskovi zivota i nekretnine jako skupi :mrgreen: .
vesna555

#93 Re: Krediti...

Post by vesna555 »

Dobar post, fino si objasnio. Postoji još nešto što si zanemario. Cijene nekretnina mogu i padati. Tako da je moguće da je mogao za tih 36 000 KM i još malo kredita mogao kupiti i stan od 85 kvadrata, da cijene nisu rasle, tj. da sada krenu padati. Iako je malo vjerovatno, ali mogućnost postoji.
Moji roditelji stan od 105 kvadrata danas mogu prodati za 70 000 više već što je plaćen 98. godine, tik poslije rata. Mislim, ne mogu, jer nemaju kupca :lol: Ali realno, danas taj stan vrijedi 4 puta više nego tada, kada su ljudi masovno selili iz Bosne i davali stanove budizašta.
vesna555

#94 Re: Krediti...

Post by vesna555 »

detroit-mercy wrote:Nema nekog zlatnog pravila, sve zavisi od osobe do osobe i od potrosackih sklonosti/mentaliteta osobe.
Ja licno sam uzimao kredite i u buducnosti namjeravam da ih uzimam.
Prvo, mortgage krediti u USA nisu tako veliki, u principu oko 5%.
Svoj prvi stan u Americi sam uzeo na kredu uz nesto ucesca, sve se svodi na to da mi je rata kredita bila ista kao da sam stan iznajmljivao. Prema tome, ne vidim razloga zasto bih se godinama opterecivao da ustedim neke pare na ustrb odmora, izlazaka i td. Prvi kredit sam uzeo na 15 godina i vec je skoro pola vremena proslo od tada :mrgreen: . Prije par godina ispala je zlatna prilika da dodjem do jako dobre kuce za prilicno nisku cijenu, naravno nisam se dvoumio ni sekunde :mrgreen: , odmah po kredu u banku :mrgreen: . Ovaj puta sam isao na 30 godina kredit, znam da ce se odmah javiti oni koji ce reci koliko ces dati u kamatama ali to nije poenta price uopste.
Moja logika se je vodila time sta da radim sa dva stana/kuce, sta ako ne mogu da se rijesim prvog stana po cijeni koju ja hocu, sta ako ne izdam par mjeseci, sta ovo sta ono. Tako da mi je rata za kucu smijesno mala, fakticki skoro pa duplo manja nego da iznajmljujem stan.
Na svu srecu, stan je relativno brzo izdat tako da sada odplacivanje istog je na plecima podstanara :mrgreen: .
Ja sam sada u kuci koju mjesecno placam jako malo, fakat da sam na socijali mogao bih je placati :mrgreen: , mada na svu srecu nisam.
Sada, vracas se na ono o cemu nasa raja previse razmislja kada uzima kredu a to je koliko cu platiti kamate. Kamata je cijena kapitala, isto kao sto ja za svoj novac u banci dobijam kamatu tako i dajem kamatu.
Niska rata kredita mi omogucava da imam pristup kesu koga mogu investirati u druge stvari, tako da kada pogledam koliko procenata kamate placam vs sta dobijam kao ROI, ja sam na pozitivnoj strani.
Druga stvar je likvidnost, nekretnine su slabo likvidne, ponekad uzme i par mjesci da se proda (obicno se prodaju ko halva do tebi ne zatreba da je prodas), tako da ja licno nisam veliki pristalica da se dugo godina odrices svega i svacega pa da onda dodjes i istreses vrecu kesa na sto i kazes od danas ovo je sto posto moje :mrgreen: .
Rijetko gdje u svijetu biznisa se ljudi tako lako odricu velikih suma kesa da bi kupili nekretninu ili biznis i sta vec :mrgreen:
Mada sve ovo sto govorim je totalno drugacije od stanja u BiH gdje su plate jako niske a troskovi zivota i nekretnine jako skupi :mrgreen: .
Ok je sve, ali ovdje je kamata puno veća nego u SAD-u, ako je istina da je 5% u SAD-u. Ovdje je skoro 9% EKS. To nije zanemariv procenat.
Iako se u suštini slažem, više znače te posuđene pare koje imaš danas, pa makar i plaćao njihovu cijenu u vidu kamate, već što bi značilo da štedim narednih 20 godina i preuzimam rizik na sebe čuvanja gotovine, u smislu da neku moguću inflaciju, nemire i slično. S nekretninom je drugačije, najbogatiji ljudi svijeta većinu bogatstva imaju u nekretninama, hotelima i raznim pokretninama, a jako malo novca u smislu kovanica i papira imaju, naravno, u odnosu na njihovo bogatstvo.
Naši ljudi griješe jer uzimaju ogromne kredite i kupuju više nego mogu priuštiti, radi raznih razloga.
Nekoga je stid biti viđen u Makarskoj, pa diže kredit i ide u Dubai i onda jede puru do Nove Godine i jedva sastavlja kraj s krajem, neko hoće doći na godišnjicu mature u novom autu, neko jednostavno voli hedonistički način života, ali kako god, previše se opterećuju, sve se ima, a žiranti im vraćaju kredite i slično.
detroit-mercy

#95 Re: Krediti...

Post by detroit-mercy »

vesna555 wrote:Dobar post, fino si objasnio. Postoji još nešto što si zanemario. Cijene nekretnina mogu i padati. Tako da je moguće da je mogao za tih 36 000 KM i još malo kredita mogao kupiti i stan od 85 kvadrata, da cijene nisu rasle, tj. da sada krenu padati. Iako je malo vjerovatno, ali mogućnost postoji.
Moji roditelji stan od 105 kvadrata danas mogu prodati za 70 000 više već što je plaćen 98. godine, tik poslije rata. Mislim, ne mogu, jer nemaju kupca :lol: Ali realno, danas taj stan vrijedi 4 puta više nego tada, kada su ljudi masovno selili iz Bosne i davali stanove budizašta.
U principu, svi kada kupuju nekretninu se nadaju da ce cijena nekrtnine rasti :mrgreen: sto je historijiski gledano tacno. Medjutim kako se mi sa nasim kratkim ljudskim vijekom uklapamo u tu historijsku racunicu.
Dobar je primjer trziste nekretnina u Americi, 40 godina je raslo, zadnjih deset godina kao ludo i onda big crash :mrgreen: . Odose nekretnine u helac prije dvije godine :mrgreen: tek sada se malo nazire oporavak trzista :mrgreen: .
I onda da preslikam jedan primjer iz stvarnog zivota, znam vise nasih porodica koji su isto tako rzmisljali necu da se zaduzujem nego za kes, radili godinama naporno, stedjeli, uskracivali sebi da bi za nekolio godina otisli u banku i tresnuli kesom od sto. Kupili kucu za kes lovu, to je bili nekako pocetak 2000tih, zlatno doba Americke eknomije, posla na sve strane, moglo se raditi i dan i noc ako si htio. Platili kucu $125,000, ono prosjecna radnicka cetvrt, uzivali par godina u rahatluku, kad ono bum, ode market dole. Ta ista kuca sada vrijedi $25,000 i to da je prodaju, grad se u tih par godina dosta promijenio po strukturi stanovnistva, nije vise kao nekada, kriminal porastao, normalni se sele iz tog dijela grada. Sada ne znaju sta bi da rade.
Ovi drugi koji su uzeli na kredu, zivjeli te neke godine, placali onoliko koliko bi placali i stan, market puko. Ljudi pokupovali bolje kuce za manje pare u boljim cetvrtima a ove stare jednostavno ostavili banci (ko vele vase su ionako).
Na kraju kada pogledas ko je sebi stavio utegu oko noge, ovi koji su kupili na kredu i kada je doslo do potresa na trzistu jednostavno se isparili ili ovi koji su pukli toliku kes lovu niz vjetar i sada ne znaju sta da rade sa imovinom :mrgreen:? Znaci sve je u principu relativno :mrgreen:
Hendrix

#96 Re: Krediti...

Post by Hendrix »

Ovde se štednja pominje nekako u teoretskom nivou, kao da ćeš svakog mjeseca tačno toliko izdvajati, nema iznenadnih troškova ili plaćanja...pokvari se auto, nešto u stanu, neko čudo se mora platiti... i nije to baš tako idealno.

Ali kako god mi kontali, kupiti stan danas je ogroman luksuz a ja nešto gledam stanovi idu ko halva, svako malo čujem neko od jarana stan uzeo, poznanika...pa nije valjda da svi štedimo toliko?
atko

#97 Re: Krediti...

Post by atko »

int21 ... opet navlacis cifre gdje god ti treba ... :-) :roll:
Plus racunaj i to da jednostavno nema sanse da ostavis svaki mjesec 800 od te dvije plate po 1000. NEMA SAMSE.
pa kako ces za kredit odvajat 12 godina 960 za koji MORAS imati ako nemozes 800 tri godine :roll:

spustices ratu na 640 KM na 30 godina... samo kamata bi vratio vise od 140 000 na 90 000 ... pa onda konstatuj da nemozes kupiti stan :roll: :-)

@motorola01 ... primjenjijes isti model ... ali kupis komadic zemlje i sagradis kucicu ;)

Da, ovo sve zvuci teoretski zato sto ljudi nemaju samodiscipline ...
motorola01

#98 Re: Krediti...

Post by motorola01 »

atko wrote:int21 ... opet navlacis cifre gdje god ti treba ... :-) :roll:
pa kako ces za kredit odvajat 12 godina 960 za koji MORAS imati ako nemozes 800 tri godine :roll:

spustices ratu na 640 KM na 30 godina... samo kamata bi vratio vise od 140 000 na 90 000 ... pa onda konstatuj da nemozes kupiti stan :roll: :-)

@motorola01 ... primjenjijes isti model ... ali kupis komadic zemlje i sagradis kucicu ;)

Da, ovo sve zvuci teoretski zato sto ljudi nemaju samodiscipline ...
Sagradis i za nju ti trbe finih para,a da ne govorimo da ti onda dize mjesecne troskove goriva,a samim tim i tvoje ukupne troskove zivota(rata kredita+tpovecani troskovi goriva+hrana+odjeca itd)
Ma ovo sve SBB KBB,ali okvirno gledano od toga sto govoris nema nista...Realnost je sasvim drukcija,ali eto,kao sto ti kazes,svako zna svoje pa neka gura sta misli da moze....
atko

#99 Re: Krediti...

Post by atko »

haj dobro
madner

#100 Re: Krediti...

Post by madner »

vesna555 wrote:Gledaj, ja ne znam na kojoj temi si mene provalio, ako ti nije problem slobodno mi copy paste ovdje.
Ako misliš na to što idem u Makarsku na ljetovanje i nemam auto, već idem busem, mene nije to stid i nema me zašto biti stid. Ja radim, nemam nadprosječnu platu i nemam dovoljno da idem na neke ekskluzivnije destinaciju, niti sam kad tvrdila da sam ljetovala na nekom ekskluzivnom, mjestu, ali vjerujem da će jednog dana biti i za to para.
Meni je i Makarska super, kad imam s kim otići i imam fino društvo i momka, meni je žao ljudi koji nemaju s kim otići jer nemaju društvo, a imaju bolju platu od mene:)

Također, razumijem što si ovako reagirao. I ja da sam pokazala toliki nivo neznanja oko neke materije, bilo bi mi neprijatno i pokušala bih vjerovatno kroz nekakva lična podjebavanja da skrenem pažnju sa toga.

Kako kod, vezano za upit o stambenim kreditima u vrijeme SFRJ, priznajem da nemam znanje o tome, pa ne bih ni ulazila u diskusije, ali danas, u vrijeme tržišne ekonomije, nije moguće nadati se hiperinflaciji kako bi laške otplatio kredit, može ti samo biti gore.
Umjesto da trošiš energiju na neka izvlačenja i prebacivanje diskusije na lični novo, predlažem ti da se upoznaš s materijom o kojoj pišeš.
Rekla sam ti već jednom, a evo opet ću, ja nisam bila zlonamjerna. Bolje da ti ovdje neko kaže već lično, lakše ćeš podnijeti.
Nemoj zezat. Haj mi sad objasni sta je ako imas kredit sa fiksnom stopom. Ili isti nisu dio trzisne ekonomije?

Kolika je maksimalna stopa promjene i za koji vremenski period ako nije fiksna stopa? :roll:
Post Reply