Nema nekog zlatnog pravila, sve zavisi od osobe do osobe i od potrosackih sklonosti/mentaliteta osobe.
Ja licno sam uzimao kredite i u buducnosti namjeravam da ih uzimam.
Prvo, mortgage krediti u USA nisu tako veliki, u principu oko 5%.
Svoj prvi stan u Americi sam uzeo na kredu uz nesto ucesca, sve se svodi na to da mi je rata kredita bila ista kao da sam stan iznajmljivao. Prema tome, ne vidim razloga zasto bih se godinama opterecivao da ustedim neke pare na ustrb odmora, izlazaka i td. Prvi kredit sam uzeo na 15 godina i vec je skoro pola vremena proslo od tada

. Prije par godina ispala je zlatna prilika da dodjem do jako dobre kuce za prilicno nisku cijenu, naravno nisam se dvoumio ni sekunde

, odmah po kredu u banku

. Ovaj puta sam isao na 30 godina kredit, znam da ce se odmah javiti oni koji ce reci koliko ces dati u kamatama ali to nije poenta price uopste.
Moja logika se je vodila time sta da radim sa dva stana/kuce, sta ako ne mogu da se rijesim prvog stana po cijeni koju ja hocu, sta ako ne izdam par mjeseci, sta ovo sta ono. Tako da mi je rata za kucu smijesno mala, fakticki skoro pa duplo manja nego da iznajmljujem stan.
Na svu srecu, stan je relativno brzo izdat tako da sada odplacivanje istog je na plecima podstanara

.
Ja sam sada u kuci koju mjesecno placam jako malo, fakat da sam na socijali mogao bih je placati

, mada na svu srecu nisam.
Sada, vracas se na ono o cemu nasa raja previse razmislja kada uzima kredu a to je koliko cu platiti kamate. Kamata je cijena kapitala, isto kao sto ja za svoj novac u banci dobijam kamatu tako i dajem kamatu.
Niska rata kredita mi omogucava da imam pristup kesu koga mogu investirati u druge stvari, tako da kada pogledam koliko procenata kamate placam vs sta dobijam kao ROI, ja sam na pozitivnoj strani.
Druga stvar je likvidnost, nekretnine su slabo likvidne, ponekad uzme i par mjesci da se proda (obicno se prodaju ko halva do tebi ne zatreba da je prodas), tako da ja licno nisam veliki pristalica da se dugo godina odrices svega i svacega pa da onda dodjes i istreses vrecu kesa na sto i kazes od danas ovo je sto posto moje

.
Rijetko gdje u svijetu biznisa se ljudi tako lako odricu velikih suma kesa da bi kupili nekretninu ili biznis i sta vec
Mada sve ovo sto govorim je totalno drugacije od stanja u BiH gdje su plate jako niske a troskovi zivota i nekretnine jako skupi

.